Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/05 19:10

kairo konstantinos 11

Με κάθε λαμπρότητα προερτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον προς τιμήν τους περικαλλή Κοινοτικό Ιερό Ναό του Καΐρου.

Ο Ναός αυτός αποτελεί το καύχημα της Ελληνικής Παροικίας Καΐρου και όλων των αποδήμων μελών της. Είναι ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής με στοιχεία βυζαντινού και νεοκλασικού ρυθμού.

Κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνος με την ευγενή χορηγία του αειμνήστου Νέστορος Τσανακλή .

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις λάμπρυνε με την σεπτή παρουσία του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β. συνευχομένου και του Σεβ. Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου ετελέσθη ο Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός .

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος ανέλυσε πτυχές από την ζωή του εορταζομένου Αγίου και της Αγίας Μητέρας του Ελένης .

Λαμβάνοντας δε αφορμή από τα πρόσφατα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και του σημαντικού έργου που επιτελεί με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσης και της Ελληνικής ιστορίας ,αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα πολιτισμού που επιτέλεσε ο Άγιος ,ως και στις γενναίες αποφάσεις που έλαβε ως ο πρώτος Φιλόχρηστος Αυτοκράτορας

Οι αποφάσεις του αυτές βοήθησαν ώστε να ανυψωθεί επί των ημερών του το κύρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και να δοδασθεί ο Αναστάς Κύριος μας .

Κατά την κυριώνυμο ημέρα του εορτασμού ο Πάπας και Πατριάρχης , χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου ο οποίος και εκήρυξε στο πολυπληθές εκκλησίασμα .

Ανέφερθηκε στην έντονη προσωπικότητα του Αγίου Ισαποστόλου ,την συμβολή του στην στερέωση της Ορθοδοξίας με το διάταγμα των Μεδιολάνων και την σύγκλιση της Α Οικουμενικής Συνόδου .

Τόνισε ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος πρέπει να αποτελεί το πρότυπο μιμήσεως όλων των αρχόντων όχι μόνο της εποχής μας αλλά και των μεταγενέστερων γενεών Οι θέσεις του ήταν πρωτοποριακές και εχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Χρεωστικώς συμπασα η Ορθοδοξία τιμά και γεραίρει την μνήμη Του και της μητρός Του .

Ο Μακαριώτατος με πνευματική χαρά χειροθέτησε τέσσερις νέους υποψήφιους κληρικούς σε υποδιακόνους , νουθετόντας τους με πατρικές συμβουλές .

Οι εκλεκτοί αυτοί νέοι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους σε Πανεπιστημιακές Σχολές του Καΐρου όπου φοιτούν ,συν Θεώ θα στελεχώσουν την Πατριαρχική Αυλή .

Στις ιερές ακολουθίες παρέστησαν οι εντιμότατοι Πρέσβεις και οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδος και Κύπρου στην Αίγυπτο . Η κ Χρυσάνθη Σκουφαριδου εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και πολλοί εκ των μελών της. Πρόεδροι Αδελφοτήτων και Συλλόγων της Ελληνικής Παροικίας και των Αραβοφώνων Κοινοτήτων και Εκπαιδευτικοί.

Με την συνοδεία της Φιλαρμονικής των Προσκόπων της Παροικίας και των μαθητών πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων και του τμήματος εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κωνσταντίνου που φυλάσσεται στον Ναό .

Η Α.Θ.Μακαριότητα εξέφρασε την χαρά του για την και φετινή συμμετοχή του στην εορτή . Ευχήθηκε στους τα πρώτα φέροντας, τους φιλεόρτους χριστιανούς ,τους εορτάζοντας και ιδιαιτέρως στην νεότητα έτη πολλά χαρούμενα και γεμάτα πάντα με την χαρά της Αναστάσεως.

Φωτό Βασίλης Πουλαρίκας

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

kairo konstantinos 1

Εμφανίσεις: 178914
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: