ROMFEA RSS FEED https://www.romfea.gr/ Wed, 19 Jun 2019 00:22:46 GMT FeedCreator 1.8.0-dev ([email protected]) Έναρξη Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29867-enarji-ekklisiastikon-kataskinoseon-ieras-mitropoleos-florinis kataskinosi flvrinis 3

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Ποιμενάρχου μας κυρίου Θεοκλήτου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 ο Αγιασμός της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου κατά το 2019, των Αγοριών Δημοτικού, στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις «Άγιος Θαλλέλαιος», που βρίσκονται στην Πρώτη Φλώρινας.

Ο Αγιασμός της Κατασκηνώσεως από τον Ποιμενάρχη κ. Θεόκλητο, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στον Αρχηγό της περιόδου αρχιδιάκονο Αγάθαγγελο Ταλλίδη και στα παιδιά να περάσουν όμορφα, λαμβάνοντας διδάγματα και χριστιανικές εμπειρίες κατά την διαμονή τους στην Κατασκήνωση.

Μας συμβούλευσε, μάλιστα, να απολαύσουμε αυτές τις 4 ημέρες με παιχνίδι, χαρά, ομαδικά και αδελφικά και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας με πολλά συναισθήματα και μνήμες.

Κατόπιν, συνεχάρη τις εθελόντριες και τους εθελοντές του Μαγειρίου για την ανιδιοτελή τους προσφορά στις Κατασκηνώσεις και ευλόγησε το έργο τους.

Ο Σεβασμιώτατος, συνομιλώντας με τους κατασκηνωτές, τα στελέχη και τους ομαδάρχες, θυμήθηκε τις παλαιότερες κατασκηνωτικές περιόδους και την εποχή της δικής του διακονίας, τονίζοντας ότι σήμερα η Κατασκήνωση ομιλεί και διδάσκει την ιστορία με την σιωπηλή, αλλά δυναμική, παρουσία της.

kataskinosi flvrinis 1

kataskinosi flvrinis 1

kataskinosi flvrinis 1

kataskinosi flvrinis 1

kataskinosi flvrinis 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ της Γραμματείας της Κατασκηνώσεως) Tue, 18 Jun 2019 22:03:54 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29867-enarji-ekklisiastikon-kataskinoseon-ieras-mitropoleos-florinis
Εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση στο νησί της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/diafora/29866-esperinos-kai-epimnimosuni-deisi-sto-nisi-tis-kleisobas-sto-mesologgi-foto kleisoba mesologgi 1

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Λαμπρό τετραήμερο στο Μεσολόγγι και φέτος έλαβε τέλος πριν λίγο, μια ημέρα μετά του Αγίου Πνεύματος.

Κάθε χρόνο από παραμονή του Αγίου Πνεύματος έως και την επόμενη ημέρα τελείτε λαμπρό πανηγύρι στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Από άκρη σ' άκρη της πόλης του Μεσολογγίου ξεκινούν την παραμονή του Αγίου Πνεύματος αρματωμένοι, καβαλαραίοι, καπεταναίοι και πανηγυριστές και συναντούνται στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου μία ομάδα (παρέα) πανηγυριστών (διαφορετική κάθε έτος) λαμβάνει από τα χέρια του Ιερέα την Ελληνική σημαία που πάνω της είναι ζωγραφισμένη και η μορφή του Αγίου Συμεών (ένας Άγιος άρρηκτα συνδεδεμένος με τους Μεσολογγίτες οι οποίοι τον τιμούν ιδιαιτέρως) και όλοι μαζί συνοδεύοντας τα κόλλυβα μεταφέρουν στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου το οποίο είχε προαποφασισθεί ως σημείο συνάντησης των Εξοδιτών Μεσολογγιτών με τα ελληνικά στρατεύματα τα οποία θα έρχονταν προς ενίσχυση και τα οποία δεν έφτασαν ποτέ.

Επίκεντρο του πανηγυριού είναι η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Θεοδόχου όπου πραγματοποιείται και πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ λίγο πριν την απόλυση τελείται μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων προμάχων της πόλεως του Μεσολογγίου και μετά από αυτό μεταβαίνουν όλοι, αρχές του τόπου, πιστοί και πανηγυριστές στο μνημείο του Σταυρού έξωθεν της μονής όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος το απόγευμα καβαλαιραίοι, καπεταναίοι και αρματωμένοι επιστρέφουν στην πόλη με πανηγυρικούς ρυθμούς εις ανάμνηση της απελευθέρωσης και επανακατοίκισης της πόλεως ύστερα από 3 χρόνια μετά την Έξοδο.

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος τελείται Θεία Λειτουργία και στο νησάκι της Κλείσοβας.

Στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος που κοσμεί από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα την νησίδα και μένει εκεί αγέρωχο στον αγέρα και στην αλμύρα να θυμίζει την επική μάχη της Κλείσοβας που έλαβε χώρα την 25η Μαρτίου 1826 με πανολεθρία ήττα των τουρκοαιγύπτιων.

Σε αυτό το μέρος έχει επιλεγεί να γράφεται και η τελευταία πράξη του πανηγυριού με εσπερινό την επόμενη ημέρα του Αγίου Πνεύματος παρουσία όλων των αρχών της πόλεως καθώς και αρματωμένων και μετά το πέρας του εσπερινού όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος να τελείται επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του μνημείου τον Εν τη Κλείσοβα πεσόντων αγωνιστών, καθώς και κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρείται προς τιμήν των προγόνων ενός λεπτού σιγή και ψάλλετε από όλους τους παρευρισκόμενους ο Εθνικός Ύμνος.

Λίγο πριν την αποχώρηση από το νησάκι της Κλείσοβας αρματωμένοι χορεύουν στον ήχο του ζουρνά και των νταουλιών τα οποία ''ηχούν'' και ''αντηχούν'' στα πέρατα της λιμνοθάλασσας μέσα από την πνοή και τα χέρια Ρομά και Αθίγγανων που κατέχουν πολύ καλά την τέχνη αυτού του είδους της μουσικής.

Έτσι τιμούν αυτούς που θυσιάστηκαν και πολέμησαν όσο κανείς για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δίνοντας το αίμα τους, τους Έλληνες, τους Μεσολογγίτες, τους Φιλέλληνες... πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για την κατάκτηση της Ελευθερίας αυτής καθώς και δείχνοντας την υπερηφάνεια μας για τους προγόνους μας.

Γαϊτες πήγαιναν κι έρχονταν στο νησί μεταφέροντας όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στο νησάκι της Κλείσοβας.

Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Δημητρίου εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου ενώ το ψαλτήρι διεύθυνε ο π. Χρήστος Γεωργιάδης ο οποίος όπως και κάθε χρόνο ως δεινός ψαράς και κατέχοντας γαϊτα μαζί με άλλους ψαράδες συνέβαλαν στην μεταφορά του κόσμου στο νησάκι της Κλείσοβας.

Η εκδηλώσεις στο νησάκι της Κλείσοβας πραγματοποιήθηκαν και φέτος με τον κόπο των μελών του συλλόγου ''οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου'' υπό την αιγίδα του δήμου και συμπαραστάσει πολλών εθελοντών.

Αίτημα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση προς τις αιρετές αρχές του τόπου μετά το πέρας της ήταν η φωταγώγηση και πάλι της νησίδας της Κλείσοβας...

Το πανηγύρι του 'Αη Συμιού όπως το αποκαλούν είναι το μοναδικό αστικό πανηγύρι στην Ελλάδα κεντρίζοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον από κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνο.

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 21:56:47 GMT https://www.romfea.gr/diafora/29866-esperinos-kai-epimnimosuni-deisi-sto-nisi-tis-kleisobas-sto-mesologgi-foto
Μητροπολίτης Χίου: ''Δωρίζω στον νέο Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου την Ελληνική Σημαία'' https://www.romfea.gr/diafora/29864-mitropolitis-xiou-dorizo-ston-neo-perifereiarxi-b-aigaiou-tin-elliniki-simaia xiou perifereiarxis 4

Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο ξεκίνησε τις τριήμερες εθιμοτυπικές επισκέψεις του στο νησί ο νέος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης, ο οποίος συνοδεύονταν από τους τρεις εκλεγμένους συμβούλους της Χίου κους Βρουλή, Μπουγδάνο και Νύκτα.

Ο νέος Περιφερειάρχης έφθασε στην Χίο με σκοπό να επισκεφθεί το νησί και τους κατοίκους του, και να τους ευχαριστήσει για την δυνατότητα που του έδωσαν να διοικήσει την Περιφέρεια.

Κατά την παραμονή τους στο μητροπολιτικό γραφείο, μετά την θερμή υποδοχή, και το καλωσόρισμα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα της περιοχής μας, αλλά και σε άλλα θέματα ζωτικής σημασίας που αφορούν την ευημερία των κατοίκων.

Όπως αναφέρθηκε πολλάκις ο κ. Μουτζούρης αποκλειστικός σκοπός του συνδυασμού του είναι η αγαστή συνεργασία με τους άλλους συνδυασμούς ώστε να υπάρχει ανάπτυξη στην περιοχή και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων την νησιών.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλό κουράγιο στο έργο του και του δώρησε την Ελληνική σημαία μαζί με την Εικόνα του Αγίου Ισιδώρου Προστάτη του νησιού.

«Δωρίζω στον νέο Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου την Ελληνική Σημαία, η οποία σηματοδοτεί την από αιώνων και έως της συντέλειας των αιώνων μοναδική ταυτότητα του Β Αιγαίου, και την εικόνα του προστάτη μας Αγίου Ισιδώρου να του δίνει δύναμη και κουράγιο στο έργο του», τόνισε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος.

xiou perifereiarxis 1

xiou perifereiarxis 1

xiou perifereiarxis 1

xiou perifereiarxis 1

xiou perifereiarxis 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (ΧΙΑΚΗ ΦΩΝΗ) Tue, 18 Jun 2019 16:32:36 GMT https://www.romfea.gr/diafora/29864-mitropolitis-xiou-dorizo-ston-neo-perifereiarxi-b-aigaiou-tin-elliniki-simaia
Ανακύκλωση στα Ιωάννινα https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29863-anakuklosi-sta-ioannina 47975253

Εδώ και τρία χρόνια άρχισε στα Ιωάννινα μια δράση συνεργασίας για θέματα ανακύκλωσης μεταξύ της "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Η προσπάθεια αυτή έχει προχωρήσει με ιδιαίτερη επιτυχία στα Ιωάννινα, και τόσο οι πολιτες, όσο και οι μαθητές αλλά και οι Ενορίες του Νομού Ιωαννίνων συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά τόσο που προαγματικά έχουν εκτοξεύσει τους αριθμούς συσκευασιών που ανακυκλώνονται ανταποδοτικά.

Αυτό διότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων κινητοποίησε εκατοντάδες εθελοντές κληρικούς και λαϊκούς μεγάλους και μικρούς και συνέδεσε την ανακύκλωση με τη στήριξη προνιακών της δομών.

Μόνο για τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 η Μητρόπολη κινητοποίησε τόσο επιτυχημένα το λαό των Ιωαννίνων ώστε καθημερινά ανακυκλώνονται στην πόλη και σε μηχανήματα του Εθνικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που φιλοξενούνται σε χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως και στο Σούπερ Μάρκετ Lidl δεκάδες χιλιάδες μπουκάλια.

Με μετριοπαθείς υπολογισμούς για τους πρώτους έξι μήνες ο αριθμός ξεπερνά τα 3.000.000 μπουκάλια που συνέλεξαν και ανακύκλωσαν πολίτες των Ιωαννίνων!

Πέραν αυτού γονείς και μαθητές στα Ιωάννινα ανακύκλωσαν στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού ανακύκλωσης τους πρώτους μήνες του 2019 περισσότερα από 2.500.000 μπουκάλια. Οι μαθητές του Λυκείου του Κατσικά κέρδισαν το πρώτο βραβείο, ένα ταξίδι στην Αμερική για 21 μαθητές και δύο συνοδούς Καθηγητές!

Από 28.4 έως 5.5.2019 η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων ανακύκλωσε με πολλές δεκάδες εθελοντές, ιερείς και λαϊκούς, σε μηχανήματα του Εθνικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε ειδικά διαμορφωμένο πάρκο τουλάχιστον 430.000 γυάλινα μπουκάλια συνολικού βάρους 135.000 κιλών.

Από 30.5 μέχρι 6.6.2019 η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων ανακύκλωσε στον ίδιο χώρο σε μηχανήματα του Εθνικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης τουλάχιστουν 2.500.000 πλαστικά μπουκάλια επίσης με πολλές δεκάδες εθελοντών, οι οποίοι προσβλέπουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση του μηνύματος για ανακύκλωση όσο και στην οικονομική βοήθεια για το προνοιακό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, με τρόφημα και χρήματα που αναλογούν στις ανακυκλωθείσες συσκευασίες.

Στο πλαίσιο μιας πρότασης δημιουργίας ενος μοντέλου κυκλικής οικονομίας η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι έτοιμη να διαθέσει μέχρι και 120.000 Ευρώ από τα δικαιώματά της για συσκευασίες που ανακυκλώθηκαν στα Ιωάννινα ώστε να δημιουργηθεί ένας καλαίσθητος και σύγχρονος χώρος σεμιναρίων για μαθητές από την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα, πράγμα που θα καταστήσει τα Ιωάννινα προορισμό για την εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση και στο περιβάλλον.

Σε αυτή την προοπτική δύο εταιρείες ΔΩΔΩΝΗ και ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ υπέγραψαν συμβάσεις με το Εθνικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ώστε τέλη που καταβάλλουν να καλύπτουν έξοδα αυτής της δράσης παιδείας για το περιβάλλον, ενώ η εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΖΑΓΟΡΙ ήδη κατέβαλε μέρος της δαπάνης για τη διαμόρφωση χώρου 5 στρεμμάτων του Κέντρου Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Είναι πλέον σε όλους τους Γιαννιώτες συνείδηση ότι πρέπει να ανακυκλώνουν ενώ σε χώρους των Ενοριών της Μητρόπολης Ιωαννίνων και στα σχολεία γίνεται συλλογή συσκευασιών με σκοπό την ενίσχυση του κοινωνικού και προνοιακού έργου της Μητρόπολης, των συσσιτίων των Ενοριών και του Γηροκομείου Ιωαννίνων.

Η δράση ανακύκλωσης όπως υποστηρίζεται από την Ιερά Μητρόπολη και στα πλαίσια του σχεδίου-μοντέλου κυκλικής οικονομίας σκοπεύει να στηρίξει επίσης τη λειτουργία της Γεωργοκτηνοτροφικής Σχολής που ετοιμάζουμε και το μοντέλο καθετοποιημένης βιολογικής μονάδας με καλλιέργεια ζωοτροφών, αμπελώνες, μέλισσες, βοοειδή και αιγοπρόβατα, που ήδη υπάρχουν, συνδεδεμένα με τη Γεωργοκτηνοτροφική Σχολή Βελλάς.

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια, που έφτασε να είναι στα Ιωάννινα κίνημα, αξίζει να παραμείνει και να επεκταθεί περισσότερο με σκοπό την ενίσχυση ακόμα περισσότερων δράσεων που αφορούν την παιδεία και το περιβάλλον, αλλά και τον πρωτογενή τομέα με περιβαλλοντική ευαισθησία και γνώση.

+ Μητροπολίτης Ιωανίννων Μάξιμος

Εμπειρία για ανακύκλωση

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 βρέθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ε.ο.αν (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) ως νόμιμος εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων που μαζί με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνεργάζεται με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (Στο εξής Ε.Σ.Σ.Α.Α.).

Σκοπός η παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου δράσης του Ε.Σ.Σ.Α.Α. στα μέλη του Δ.Σ. του ε.ο.αν και η υποστήριξή του, έναντι μιας εισηγήσεως την οποία δεν λάβαμε και δεν γνωρίσαμε ποτέ.

Μετά από τις πρώτες συστάσεις, όσοι είμαστε από το Ε.Σ.Σ.Α.Α. ζητήσαμε και ενημέρωση επί της διαδικασίας, μέσω έγκριτων νομικών συμβούλων. Λάβαμε τη διαβεβαίωση του Νομικού Συμβούλου του ε.ο.αν, του προέδρου και κάποιων μελών του ΔΣ, ότι δεν θα ληφθεί καμιά απόφαση πριν παρουσιάσουμε τις δράσεις του Ε.Σ.Σ.Α.Α. και ότι μετά την παρουσίαση θα μας κοινοποιηθεί η εισήγηση (επικαιροποιημένη η όχι) για να παρουσιαστούν εκ νέου οι θέσεις του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Καμιά δέσμευση δεν δέχθηκε η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου στο Δ.Σ. του ε.ο.αν, η οποία όπως φαίνεται ήθελε ή είχε εντολή να τελειώσει η υπόθεση άμεσα!

Το Ε.Σ.Σ.Α.Α. κατέθεσε νομίμως ένσταση για την παρουσία τεσσάρων μελών του ενδεκαμελούς ΔΣ. του ε.ο.αν, διότι από στοιχεία που προσκόμισε φαίνονταν, τουλάχιστον, ότι είχαν σχέσεις με ανταγωνιστικά προς το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σχήματα ανακύκλωσης. Το Δ Σ. έπρεπε να κρίνει τις ενστάσεις αλλά δεν το ήθελε.

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε να αποχωρήσουμε από το χώρο του ΔΣ ώστε αυτό να αποφασίσει επί των ενστάσεων.

Η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν όχι μόνο για τις ενστάσεις αλλά και για τη διαδικασία αποφάσεων(έτσι αποφάσισε μόνη της)! Μας άφησαν πάνω από μια ώρα να περιμένουμε, ενώ το ΔΣ δεν μπορούσε πια να συνεδριάσει λόγω έλλειψης απαρτίας.
Διαμαρτυρήθηκα στις 2.45 μ.μ. στο Νομικό Σύμβουλο του ε.ο.αν για την αναμονή οκτώ ατόμων σε μια κουζίνα - αποθήκη χωρίς καθίσματα για μια ώρα και μου απάντησε ότι θέλουν πέντε λεπτά διάλειμμα. Στις 3.00 μ.μ. άνοιξα την πόρτα και μου είπαν ότι θέλουν ακόμα πέντε λεπτά και κάτι να φάνε! Στις 3.20 ήρθε το delivery με το φαγητό!

Στις 3.40 διαμαρτυρηθήκαμε για την άθλια συμπεριφορά! Στο χώρο του ΔΣ που δεν μας επέτρεψαν πλέον να εισέλθουμε ακούγονταν έντονη συζήτηση των μελών του ΔΣ με την εκπρόσωπο του Υφυπουργού Φάμελου να απαιτεί να γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ η παρουσίαση των θέσεων του Ε.Σ.Σ.Α.Α. αύριο στις 10.00 π.μ.

Κανείς από εμάς δεν μπορούμε να παραστούμε σε αυτή τη συνεδρίαση, λόγω υποχρεώσεων. Ζητήσαμε να γίνει μετά από μια εβδομάδα. Το ζητήσαμε παραμένοντας εκτός του χώρου!

Η κυρία εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου επέμενε και σε μια στιγμή ακούσαμε να λέει ότι δεν έχει χρήματα να έρθει την επόμενη εβδομάδα! Στην επιμονή μας δέχθηκε και έλαβε ο Νομικός Σύμβουλος του ε.ο.αν τους Νομικούς Συμβούλους του Ε.Σ.Σ.Α.Α. στο χώρο συνεδρίασης.

Οι Νομικοί Σύμβουλοι του Ε.Σ.Σ.Α.Α μας ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να γίνει αύριο συνεδρίαση μόνο για τις ενστάσεις συμμετοχής των τεσσάρων μελών του ΔΣ.

Για την παρουσίαση των δράσεων και του επικαιροποιημένου σχεδίου δράσεων του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και των θέσεών μας επί των παρατηρήσεων και της τελικής εισήγησης του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης περιμένουμε να δούμε αν θα λάβουμε τελικά εκ νέου πρόσκληση όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος και ο Νομικός Σύμβουλος του Οργανισμού και δεν δεσμεύτηκε η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου!

Ερώτηση πρώτη: Να ελπίζω ότι δεν ισχύει ότι ο Υφυπουργός Φάμελος επιθυμεί να κλείσει το Ε.Σ.Σ.Α.Α;

Ερώτηση τρίτη: Γιατί τόση σπουδή της εκπροσώπου Σας ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές να τελειώνει με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης; Δεν περιμένετε να ξαναγίνετε υπουργός να το τελειώσετε με την ησυχία Σας;

Τη δεύτερη ερώτηση επιφυλάσσομαι να τη θέσω την επόμενη φορά!

Υπουργέ μου, Ντρέπομαι για την εξευτελιστική εμπειρία και την απρεπέστατη συμπεριφορά ιδιαιτέρως της εκπροσώπου Σας!

Διόλου οικο-λογική!
Μετά τιμής
Ιωαννίνων Μάξιμος

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 16:22:19 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29863-anakuklosi-sta-ioannina
Ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στη Θράκη https://www.romfea.gr/diafora/29861-anisuxia-sxetika-me-tin-katastasi-sti-thraki Aυτή την εβδομάδα η “Ορθόδοξη Αλήθεια” προσφέρει στους αναγνώστες δυο βιβλία της θρησκευτικής βιβλιογραφίας μαζί με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα προβάλει το βαρυσήμαντο άρθρο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου μέσα από το οποίο εκφράζει τον προβληματισμό και έντονη ανησυχία του σχετικά με την πολιτική κατάσταση και το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης.

«Είναι ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, που ξεπερνά μικροκομματικές τακτικές» τονίζει.

Εκτενές ρεπορτάζ της “Ο.Α” αποκαλύπτει πως επέστρεψαν στη θέση τους τα κλεμμένα τάματα της θαυματουργής εικόνας της Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων.

Πώς ο 56χρονος Ρουμάνος δράστης εισέβαλε στη μονή και τα αφαίρεσε από την Ιερή Εικόνα, η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, η επιχείρηση καταδίωξης και η σύλληψή του σε δασώδη χαράδρα.

Στις σελίδες της εφημερίδας θα διαβάσετε επίσης:

*Οι προκλήσεις για τους τρεις νέους Ιεράρχες

*Άρχισαν οι εργασίες συντήρησης ιστορικών ναών στην Αλβανία

*Εγκαινιάστηκε το Μοναστήρι του Αγ. Παύλου στο Ρέθυμνο

*Ο υπεύθυνος αρχείου του ΚΕΠΕΜ Δημ. Μαντζούρης μιλά για για εκατοντάδες οικισμούς του Πόντου για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτε.

Αρθρογραφούν ο π. Ανανίας Κουστένης, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο π. Ανδρέας Κονάνος, ο Ηρακλής Ρεράκης ,ο Λάμπρος Σκόντζος κ.α

Η απλή έκδοση της εφημερίδας έχει 1,5 ευρώ, ενώ μαζί με το βιβλίο κοστίζει 3,90 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η “Ορθόδοξη Αλήθεια” εκτός από τα περίπτερα, μπορεί να διατεθεί (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) σε συνδρομητές που ενδιαφέρονται, αρκεί να να τηλεφωνήσουν στο 213-0170670 ή να αποστείλουν e-mail στο: [email protected] orthodoxialitheia.gr

protoselido 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 15:32:38 GMT https://www.romfea.gr/diafora/29861-anisuxia-sxetika-me-tin-katastasi-sti-thraki
Οι δε Ουκρανοί ουνίτες, τι; https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/29860-oi-de-oukranoi-ounites-ti- rasstislabos epifanios

Γράφει ο Παναγιώτης Ι. Μπούμης στην Romfea.gr
Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών


Στό προηγούμενο ἄρθρο μας μέ τίτλο «Ὁ οὐκρανικός δέ λαός, τί;» καί μέ ὑπότιτλο «Τό μήνυμα τῶν Ἀποστόλων» καταλήγαμε: «Ἐπειδή ὅμως ἔχουμε . . . στήν προκειμένη περίπτωση τῆς Οὐκρανίας διάφορα εἴδη σχισματικῶν μερίδων, βαπτίσεων καί χειροτονιῶν (μή παραθεωρουμένων καί τῶν οὐνιτικῶν), γι' αὐτό θά πρέπει ὁπωσδήποτε μία γενική Σύνοδος (τῆς Ὀρθοδοξίας) νά ἐπιληφθεῖ τοῦ θέματος».

Ἐδῶ ἀποσπᾶμε τό τμῆμα αὐτό γιά νά ἐπιστήσουμε τήν προσοχή στήν πρόταση «μή παραθεωρουμένων καί τῶν οὐνιτικῶν».

Βεβαίως αὐτή εἶναι ἐκεῖ παρενθετική καί πολύ ἐπιγραμματική («τηλεγραφική»), ἴσως μάλιστα καί λίγο αἰνιγματική.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 15:04:34 GMT https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/29860-oi-de-oukranoi-ounites-ti-
Ο Δήμος Καβάλας τίμησε τον Αρχιμ. Απόστολο Καβαλιώτη (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/diafora/29859-o-dimos-kabalas-timise-ton-arxim-apostolo-kabalioti-foto kavaliotis 7

Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιωτης, Δρ του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ, της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως βραβεύτηκε σήμερα από το Δήμο Καβάλας και τη Δήμαρχο κα Τσανάκα Δήμητρα για το πολυσχιδές επιστημονικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο!

Είναι η δεύτερη βράβευση του από την πόλη της Καβάλας.

Η Δήμαρχος της Καβάλας εξήρε το παγκόσμιο έργο του και ο π. Απόστολος αφού την ευχαρίστησε για την απόφαση της αυτή , ευχαρίστησε το Θεό, την οικογένεια του, το Φριξο Βας Παπαχρηστίδη, το Βασίλη Φρ Παπαχρηστίδη και τον νεωτέρο Φρίξο Βασ. Παπαχρηστίδη αποδίδοντας μάλιστα: « ότι τα πάντα το οφείλει στην οικογένεια του», τους μακάριστους μητροπολίτες κυρό Αμβροσιο και κυρό Προκοπιο και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για τις ευεργεσίες που δέχτηκε και δέχεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέστη και νεοεκλεγείς Δήμαρχος της Καβάλας που υποστήριξε ένθερμα την βράβευση Του, εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας , πρώην υπουργοί και βουλευτές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, υπάλληλοι του δήμου και πολίτες της πόλης.

kavaliotis 6

kavaliotis 6

kavaliotis 6

kavaliotis 6

kavaliotis 6

kavaliotis 6

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 13:17:41 GMT https://www.romfea.gr/diafora/29859-o-dimos-kabalas-timise-ton-arxim-apostolo-kabalioti-foto
Αφιερωματική Εκδήλωση στα Πλαίσια της 60ετηρίδος του Προφήτη Ηλία στο Νόργουντ https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-australias/29858-afieromatiki-ekdilosi-sta-plaisia-tis-60etiridos-tou-profiti-ilia-sto-norgount norgound 7

Του Ελευθερίου Πατινιώτη


Τήν περασμένη Κυριακή 16 Ἰουνίου καί ὥρα 5-8 τό βράδυ, ἔλαβε χώρα στήν αἴθουσα τοῦ Ἐνοριακοῦ μας Κέντρου, τό ὑπό τοῦ πατρός Σταύρου καί τῆς Πρεσβυτέρας του τό νομιζόμενο, μουσικό Κονσέρτο.

Μέλη τῆς Βυζαντινῆς χορωδίας τῆς Ἱερᾶς μας Ἀρχιεπισκοπῆς, ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ἐπαρουσίασαν ἕνα ὑπέροχο πρόγραμμα βυζαντινῆς πανδαισίας.

Ἡ Τσαμπίκα Διακογεωργίου, ὁ Κώστας Δαλαγιώργος, ὁ Δημήτριος Γιάννου ὁ Ἀνδρέας Ψαρομμάτης καί ὁ π. Μιχαήλ Ψαρομμάτης ἑρμήνευσαν μουσικά ἔργα μεγάλων καί Παγκοσμίως ἀναγνωρισμένων Μουσικῶν. Ὅπως Μίκη Θεοδωράκη, Διονύσιο Σαββόπουλο καί Ἰωάννη Μαρκόπουλο.

Αὐτό γιά τό ὁποῖο ὅμως δέν γνώριζαν ὁ π. Σταῦρος καί ἡ πρεσβυτέρα Κυριακή Ψαρομμάτη, ἦταν, ὅτι ἡ μουσική βραδυά εἶχε διοργανωθεῖ, γιά τά 35 χρόνια ὑπηρεσιῶν τους σέ τούτη τήν Κοινότητα-Ἐνορία.

Τήν ἐκδήλωση ἐτίμησαν μέ τήν παρουσία τους, ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου μας, κ.Νικάνδρου, Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Σιλουανός, ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ Πρωθυπουργοῦ Νοτίου Αὐστραλίας Hon. Steven Marshall, Hon. David Pisoni, ὁ ἑλληνικῆς καταγωγῆς, ἐκπρόσωπος τοῦ Ἀρχηγοῦ τῆς Ἀξιωματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως Hon. Ἀναστάσιος Κουτσαντώνης, ἡ Ὑπουργός Hon. Jing Lee, ἡ ἑλληνικῆς καταγωγῆς, Hon. Κωνσταντίνα Μπονάρου, ἡ ἑλληνικῆς καταγωγῆς, Hon. Εἰρήνη Πνευματικοῦ, ὁ Γενικός Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος στήν Ἀδελαῒδα, κ. Γεώργιος Ψιάχας, ὁ Δήμαρχος τῆς περιοχῆς Νόργουντ, Παϊνχαμ καί Σάϊντ Πίτερ, His Worship Robert Bria, ὁ Ἄρχων Δικαιοφύλαξ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Χαράλαμπος Πατσούρης, ἡ ἑλληνικῆς καταγωγῆς ἐκπρόσωπος τοῦ Προέδρου τοῦ Γραφείου Πολυπολιτιστικῶν ὑποθέσεων κ. Ἀνδριάνα Χριστοπούλου, ὁ Πρόεδρος τῆς Κυπριακῆς Κοινότητος Νοτίου Αὐστραλίας Δόκτορας Ἀνδρέας Εὐδοκίου, ὁ Πρόεδρος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νεκταρίου Δόκτορας Βλαδίμηρος Δρεβρελῆς, ὁ Αἰδεσιμότατος, π. Ἰωάννης Χωραῒτης, ὁ Πρόεδρος τοῦ Ἑλληνικοῦ Κέντρου Προνοίας Δόκτορας Μιχαήλ Οἰκονόμου, Πρόεδροι, ἱατροί, ἐκπαιδευτικοί καί πλῆθος κόσμου, κατέκλεισαν τήν αἴθουσα τοῦ ἐνοριακοῦ μας Κέντρου.

Ὅλα καλά καί ὡραῖα, μέχρι πού ὑπεύθυνοι τῆς ἐκδηλώσεως ἔφεραν παρά τίς ἔντονες ἀντιρήσεις της, τήν Πρεσβυτέρα στό μπροστινό κάθισμα καί δίπλα στόν π. Σταῦρο.

Κατόπιν οἱ ὁμιλητές ἄρχισαν νά ὁμιλοῦν ἐκτενῶς, γιά τό ἔργο τοῦ π. Σταύρου καί τῆς Πρεσβυτέρας.

Γεγονότα πού δημιούργησαν εὔλογες ὑποψίες στόν π. Σταῦρο γιά τό περιεχόμενο τῆς ἐκδηλώσεως καί τόν σκοπό της.

Αὐτά μέχρι πού παρουσιάστηκαν στήν μεγάλη ὀθώνη φωτογραφίες καί γεγονότα, ἀπό τήν παιδική καί νεανική ζωή τόσο τοῦ π. Σταύρου, ὅσο καί τῆς πρεσβυτέρας. Τώρα πλέον ἦταν βέβαιο ὅτι ἡ ὅλη ἐκδήλωση, σκοπό εἶχε νά τιμήσουν τά δύο αὐτά πρόσωπα, πού ἔπαιξαν καί παίζουν σημαντικό ρόλο στά ἐνοριακά καί κοινοτικά δρώμενα ἐδῶ στό Νόργουντ.

Ὁ ἐπρόσωπος τοῦ Πρωθυπουργοῦ, ἐπρόσφερε ἕναν πλακογραφημένο δίσκο στόν π. Σταῦρο, ἐπαινόντας τον γιά τό ἔργο του. Δῶρο ἔλαβε ἀπό τήν κ. Μπονάρου, καθώς καί ἀπό ἄλλους ἐκ τῶν παρευρεθέντων.

Ἦταν γεγονός ὅτι ἐκτός τοῦ ἁπλοῦ πλήθους πού ἦλθαν γιά νά παρακολουθήσουν τήν μουσική συναυλία, τουλάχιστον ἑκατό ἐκ τῶν παρεβρισκομένων, ἐγνώριζαν γιά τόν σκοπό τῆς ἐκδηλώσεως πρό πολλοῦ.

Τέλος καί ἐφ'ὅσον ὡμίλησαν ὅλοι καί ἐξήραν μέ συγκινητικό τρόπο τίς ἀρετές τῶν ἐνδιαφερομένων, ὡμίλησε ὁ π. Σταῦρος συγκινημένος, γιά τήν ἀγάπη καί τόν σεβασμό πού τοῦ ἐπεφύλαξαν.

Δέν ἀπέφυγε ὅμως νά πεῖ, ὅτι ἐκεῖνος δέν ἔκαμε τίποτ'ἀπ'ὅλα αὐτά τά καλά πού τοῦ καταλόγισαν, καί ὅτι ὁ Θεός ἦταν καί εἶναι πίσω ἀπό «πᾶν ἔργον ἀγαθόν καί εὐάρεστον».

Το Δ. Συμβούλιου, δέν μπορεῖ παρά νά συγχαρεῖ ὁλόκληρον τήν οἰκογένεια τοῦ π. Σταύρου Ψαρομμάτη, γιά τήν ὄντως θεάρεστον συμβολή τους στήν πρόοδο τῆς εὐλογημένης αὐτῆς Κοινότητος-Ἐνορίας.

Παράλληλα συγχαίρουμε τούς ὁμιλητές, τήν ὀρχήστρα, τούς ἱεροψάλτες, τήν γυναικεία χορωδία και τά μέλη τῆς Φιλοπτώχου.

norgound 7

norgound 7

norgound 7

norgound 7

norgound 7

norgound 7

norgound 7

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 12:35:24 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-australias/29858-afieromatiki-ekdilosi-sta-plaisia-tis-60etiridos-tou-profiti-ilia-sto-norgount
Ανακοίνωσε την παραίτησή του ο Κιτίου Χρυσόστομος https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/29857-anakoinose-tin-paraitisi-tou-o-kitiou-xrusostomos kitiona xrisostomos

Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ


Πλήρης επιβεβαίωση για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Newsbomb για την παραίτηση του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου.

Από την Τετάρτη 5 Ιουνίου, η Newsbomb αποκάλυψε την είδηση για την πρόθεση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου να παραδώσει τον θρόνο του μετά από 46 χρόνια Αρχιερατείας.

Ενημέρωσε τους ιερείς του

Πριν από λίγο, σε Ιερατικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, ο Κιτίου Χρυσόστομος ανακοίνωσε ενώπιον των ιερέων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, αλλά και των Θρονικών Επιτρόπων, ότι αποφάσισε να παραιτηθεί.

Στην ομιλία του στην οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του, έκανε αρχικά μία αναδρομή στο έργο του στα 46 ολόκληρα χρόνια Αρχιερατείας στην Μητρόπολη Κιτίου. Αναφέρθηκε στις χειροτονίες που έκανε, στο πνευματικό έργο αλλά και στο έργο της Μητρόπολης γενικότερο.

Όπως είπε η Μητρόπολη προσέφερε γη σε αρκετά ευαγή ιδρύματα αλλά και στο κράτος όπως πχ. την γη όπου κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο Λάρνακας. Τόνισε παράλληλα ότι παρέλαβε την Μητρόπολη με χρέος και την παραδίδει με ένα εύρωστο αποθεματικό.

Στη συνέχεια τόνισε ότι παραιτείται από τον Μητροπολιτικό Θρόνο, όχι όμως από την Αρχιερατεία.

''Θα είμαι εδώ να προσφέρω ότι μπορώ τόσο στον διάδοχό μου και την Μητρόπολη, όσο και στο Ιεραποστολικό έργο'' τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη στη Σύνοδο

Το επόμενο βήμα είναι η αυριανή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στην οποία ο Πανιερώτατος θα κοινοποιήσει την απόφαση του ούτως ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για τον αντικαταστάτη του. Αυτό ανέφερε και στην ομιλία του.

Τι πρέπει να γίνει πλέον

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα αναλάβει Τοποτηρητής μετά την παραίτηση του Κιτίου Χρυσόστομου και θα ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (newsbomb.com.cy) Tue, 18 Jun 2019 12:19:41 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/29857-anakoinose-tin-paraitisi-tou-o-kitiou-xrusostomos
Εορτή Αγίου Πνεύματος και Χειροτονία στην Ι.Μ. Πατρών (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29856-eorti-agiou-pneumatos-kai-xeirotonia-stin-im-patron-foto agio pnevma patra 10

Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς, 16.6.2019 ἐτελέσθη στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Πατρῶν, ὁ πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ὁ ὁποῖος ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο.

Το βράδυ ἐτελέσθη Ἱερά Ἀγρυπνία προεξάρχοντος τοῦ πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμ. π. Ἀρτεμίου Ἀργυροπούλου, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν.

Ἀνήμερα, 17.6.2019, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου μέ τήν συμμετοχή πολλῶν Ἱερέων καί πλήθους Λαοῦ.

Κατά τήν διάρκεια τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιώτατος προέβη στήν χειροτονία εἰς Διάκονον τοῦ εὐλαβεστάτου νέου Στυλιανοῦ Κουγιουμτζῆ, πρός τόν ὁποῖον ἀπηύθυνε πατρικές συμβουλές γιά τήν νέα του διακονία στήν ἁγία μας Ἐκκλησία.

Ἐπίσης συνεχάρη τόν προϊστάμενο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ αἰδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Ἀνδρέα Γεωργακόπουλο καί τούς συνεργάτες του γιά τήν ὑποδειγματική λειτουργία τῆς Ἐνορίας καί εὐχήθηκε σέ ὃλους ἒτη πολλά καί εὐλογημένα.

Τέλος, ὁ Σεβασμιώτατος ἀνακοίνωσε πρός τό εὐσεβές ἐκκλησίασμα τήν κατάθεση πρός τήν ἁρμόδια Ἐπιτροπή τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τοῦ σχετικοῦ φακέλλου πρός ἁγιοκατάταξη τοῦ ἡγιασμένου π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου, γεγονός πού ἒτυχε τῆς ἐνθέρμου ἐπικροτήσεως τοῦ Λαοῦ, ὁ ὁποῖος ξέσπασε σέ χειροκροτήματα, δεικνύοντας κατά αὐτόν τόν τρόπο τήν μεγάλη του εὐλάβεια πρός τό πρόσωπο τοῦ ἀοιδίμου Διδασκάλου τῶν Πατρῶν, π. Γερβασίου.

Τό ἀπόγευμα, ἐτελέσθη ὁ μεθέορτος Ἑσπερινός, ἡ Ἱερά Παράκλησις καί ἡ λιτάνευσις τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας Τριάδος στούς δρόμους πέριξ τῆς Ἐνορίας, χοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, μέ τήν συμμετοχή χιλιάδων Λαοῦ.

agio pnevma patra 1

agio pnevma patra 1

agio pnevma patra 1

agio pnevma patra 1

agio pnevma patra 1

agio pnevma patra 1

agio pnevma patra 1

agio pnevma patra 1

agio pnevma patra 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Πατρών) Tue, 18 Jun 2019 11:54:57 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29856-eorti-agiou-pneumatos-kai-xeirotonia-stin-im-patron-foto
Επανέκδοση Παρακλητικού Κανόνα Οσίου Νικηφόρου από την Ι.Μ. Κισάμου https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/29855-epanekdosi-paraklitikou-kanona-osiou-nikiforou-apo-tin-im-kisamou osios nikiforos leprosΗ Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου ανακοινώνει την επανέκδοση, σε ψηφιακό δίσκο, του Ι. Παρκλητικού Κανόνα εις τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, μετά την εξάντηληση της πρώτης έκδοσης.

Πρόκειται περί επιμελημένης εκδόσεως την οποία προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ψάλλει ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου κ. Αντώνιος Βακάκης και εκφωνεί ο Αιδ. Πρωτ. π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκης, Αρχ. Επίτροπος Δυτικής Κισάμου.

Η έκδοσις αυτή σε 5.000 αντίτυπα, είναι ευγενής χορηγία του εκδότη κ. Ιωάννη Κουρτάκη και διατίθεται από το βιλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου τηλ. 28220-22128, εσεωτ. 5.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κισάμου) Tue, 18 Jun 2019 10:41:24 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/29855-epanekdosi-paraklitikou-kanona-osiou-nikiforou-apo-tin-im-kisamou
Θεμελίωση Ιερού Ναού στην Ιερά Μητρόπολη Κανάγκας (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/29854-themeliosi-ierou-naou-stin-iera-mitropoli-kanagkas-foto themeliosi kanagas 1

Με τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ θεμελιώθηκε Ιερός Ναός στην μικρή πόλη της Μπιλόμπα (Bilomba) του κεντρικού Κασάι υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κανάγκας κ. Θεοδοσίου.

Στην περιοχή αυτή η λατρευτικές ανάγκες των πιστών εξυπηρετούντο σε έναν πρόχειρο Ναό από χόρτα.

Ο Σεβασμιώτατος μετακινήθηκε στην Μπιλόμπα αμέσως μετά την επιστροφή του από περιοδεία και θεμελίωσε τον νέο Ναό εις τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από δωρητή που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

Οι πιστοί με δάκρυα στα μάτια αλλά και με αυθόρμητα τραγούδια και χειροκροτήματα συμμετείχαν στην θεμελίωση του Ναού τους.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε σε όλους τις ευχές και τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου και ευχήθηκε γρήγορα να ευλογήσει ο Θεός και να βοηθήσει η Παναγία να αντικρύσουν τον νέο τους Ναό και μέσα σε αυτόν να λατρεύουν τον παντοδύναμο Θεό και να αγιάζονται.

Συνομίλησε ο Σεβασμιώτατος με τον δήμαρχο της πόλεως και με τις άλλες αρχές οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για τον ναό που θα ανεγερθεί.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος ανταπάντησε πως οι ευχαριστίες ανήκουν στον δωρητή και γενικότερα σε αυτούς που στηρίζουν το έργο της ιεραποστολής από το προσωπικό τους βαλάντιο και όχι σε εμάς, είπε, που είμαστε διαχειριστές των χρημάτων αυτών.

Οι περισσότεροι ναοί της Μητροπόλεως Κανάγκας αποτελούνται από χόρτα και από λάσπη, μακάρι και άλλοι αδελφοί που έχουν ανάλογες δυνατότητες να γίνουν κτήτορες Ιερών Ναών της Ιεραποστολικής μας Μητροπόλεως.

Οι εργασίες ξεκίνησαν και παρακαλούμε τον Θεό και την Παναγία ο ναός σε σύντομο χρόνο να ολοκληρωθεί.

themeliosi kanagas 2

themeliosi kanagas 2

themeliosi kanagas 2

themeliosi kanagas 2

themeliosi kanagas 2

themeliosi kanagas 2

themeliosi kanagas 2

themeliosi kanagas 2

themeliosi kanagas 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 10:27:00 GMT https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/29854-themeliosi-ierou-naou-stin-iera-mitropoli-kanagkas-foto
Η Αυστραλία υποδέχθηκε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/29853-i-australia-upodexthike-ton-neo-arxiepiskopo-makario ipodoxi makarios

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Στο Σίδνεϋ έφτασε πριν από λίγο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Τον νέο Αρχιεπισκοπο Μακάριο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο οι βοηθοί Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες, ο ευσεβής λαός και εκπρόσωποι κρατικών και πολιτικών αρχών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος φανερά συγκινημένος από την θερμή υποδοχή ευχαρίστησε όλους, ενώ τόνισε ότι τους αναμένει στο χαρμόσυνο γεγονός της ενθρονίσεώς του.

«Έφτασα στην ευλογημένη γη της Αυστραλίας και βλέπω όλους εσάς για πρώτη φορά, όμως νιώθω ότι σας γνωρίζω χρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης ο κ. Μακάριος τόνισε: «Έρχομαι από μακριά, έρχομαι από την Κρήτη, όμως αισθάνομαι ότι ήρθα στο σπίτι μου!»

«Από σήμερα και μέχρι το τέλος της ζωής μου ανήκω στην Αυστραλία! Δοξάζω το Θεό που με αξίωσε να φέρω τα βήματά μου σε αυτό του ευλογημένο κράτος και κλίνω το κεφάλι μου ενώπιον της Αυστραλιανής σημαίας» υπογράμμισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου:

ipodoxi makarios 1

makarios ipodoxi

ipodoxi makarios 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 10:30:32 GMT https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/29853-i-australia-upodexthike-ton-neo-arxiepiskopo-makario
Η εορτή της Πεντηκοστής στη Σμύρνη (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/29852-i-eorti-tis-pentikostis-sti-smurni-foto smirni1

Κατανυκτικώς και ιεροπρεπώς εωρτάσθη η εορτή της Πεντηκοστής εις Σμύρνην.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της πρωτευούσης της Ιωνίας, Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος ετέλεσε το Σάββατον, 16 Ιουνίου ε.ε., των Ψυχών, Θείαν Λειτουργίαν εις το Ελληνορθόδοξον Κοιμητήριον Σμύρνης, μετά το πέρας της οποίας ανέγνω το ειθισμένον Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως πάντων των απ' αιώνων κεκοιμημένων ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών, μετ' ιδιαιτέρας αναφοράς εις τους εκείσε και απανταχού της Σμυρναικής και Ιωνικής γης αναπαυομένους Ορθοδόξους.

Την επομένην, Κυριακήν της Πεντηκοστής, 17ην ιδίου, ετελέσθησαν εις τον Ι. Ναόν της Αγίας Φωτεινής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και εχοροστάτησε, μετά το πέρας αυτής, εις τον Μ. Εσπερινόν της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε τας ευχάς της Γονυκλισίας.

Αι Ιεραί Ακολουθίαι ετελέσθησαν με την συμμετοχήν πυκνού εκκλησιάσματος εκ μελών της Ορθοδόξου Κοινότητος, και προσκυνητών και εκδρομέων εκ του Εξωτερικού, οι οποίοι επεσκέφθησαν τα Μικρασιατικά παράλια κατά τας ημέρας αυτάς. Το Ιερόν Αναλόγιον διηκόνησεν ο Ελλογιμ. κ. Νικόλαος Ματθαίου, Συντονιστής Θεολόγων Βορείου Αιγαίου, ελθών προς τούτο εκ Μυτιλήνης.

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Σμύρνη) Tue, 18 Jun 2019 07:13:48 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/29852-i-eorti-tis-pentikostis-sti-smurni-foto
Η άφιξη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Αμερική https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/29851-i-afiji-tou-arxiepiskopou-elpidoforou-stin-ameriki- archbishop elpidophoros

Του Θεόδωρου Καλμούκου


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης ‪στις 5:25 το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουνίου‬ στον χώρο αφίξεων 1, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη.

Τον Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύσει εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, ο οποίος έχει μεταβεί προς τούτο στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης θα το συνοδεύει τριμελής Μοναστική Αδελφότητα από την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος της Χάλκης και συγκεκριμένα οι Πατέρες Γεδεών, Ιωαννίκιος και Σπυρίδων.

Υπογραμμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δημιούργησε την Μοναστική Αδελφότητα της Χάλκης όταν ήταν ηγούμενος εκεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος τη Δευτέρα 17 Ιουνίου εκκλησιάσθηκε στον πανηγυρίζοντα ναό της Αγίας Τριάδος στην πλατεία Ταξείμ της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχει μετέβη στο Φανάρι και αποχαιρέτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Από εκεί πήγε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και αποχαιρέτησε τους Πατέρες και τη Σχολή.

Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχθούν οι ιεράρχες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, καθώς και οι βοηθοί Επίσκοποι.

Εκ μέρους της Ελληνικής κυβερνήσεως θα τον υποδεχθεί ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος ήταν συμφοιτητής με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από το αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα μεταβεί στο ξενοδοχείο Lotte New York Palace όπου θα καταλύσει τις πρώτες ημέρες μέχρι την ενθρόνιση.

Στις 8 μ. μ. θα έχει ιδιωτικό δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο στο ξενοδοχείο.

Το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2019 στις 10 η ώρα ο Αρχιεπίσκοπος θα φτάσει στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου θα τελέσει Δοξολογία στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου και στη συνέχεια θα γίνει υποδοχή εκ μέρους του προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Στις 11 η ώρα ο Αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τους Μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και τους Βοηθούς Επισκόπους, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα από τις 12 έως τις 2,30.‬

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας από τις 5:30 ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα παραστεί και θα ευλογήσει δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του, με τη συμμετοχή ιερέων και πρεσβυτερών της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, Ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς και Ιεραρχών εκτός Αμερικής που θα βρίσκονται εδώ για την ενθρόνιση.

Το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουνίου, στις 10:30 π. μ. ο Αρχιεπίσκοπος θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στη συνέχεια το μεσημέρι στις 12,30 θα παρακαθίσει σε γεύμα υποδοχής θρησκευτικών ηγετών της πόλεως Νέας Υόρκης, το οποίο θα παραθέσει ο Ραβίνος Άρθουρ Σνέεϊρ.

Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, του εβδόμου κατά σειρά ποιμενάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, θα γίνει ‪το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 11‬ π. μ. στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν (‪337 East 74th Street‬, NYC), αναφέρει με δελτίο τύπου η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Τονίζεται ότι το Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και την Αμερικανική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Υγείας Alex Azar, ο οποίος είναι Αραβας Ορθόδοξος.

Την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος.

Επίσης αναμένεται να παραστεί και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Υπογραμμίζεται ότι ο από Προύσης Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως την 11η Μαΐου 2019.

Τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει στην ενθρόνιση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο οποίος θα του παραδώσει και την ποιμαντορική ράβδο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η εκλογή και η επικείμενη ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και στην τελετή πρόκειται να παραστούν πολλοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής, πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό και το πλήρωμα της Εκκλησίας στην Αμερική, κλήρος και λαός, που θα έρθουν να γνωρίσουν, να καλωσορίσουν και να λάβουν την ευχή και ευλογία του νέου τους Αρχιεπισκόπου και πνευματικού τους πατέρα, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή μετάδοση μέσω δορυφόρου· και μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής www.goarch.org

Μετά την ενθρόνιση, ‪στις 1:30 μ.μ.‬ θα παρατεθεί επίσημο ενθρονιστήριο γεύμα, στο Ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης (New York Hilton Hotel, ‪1335 Avenue of the Americas‬), στο οποίο αναμένεται να παρακαθίσουν 1,500 άτομα από όλα τα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο γεύμα ανάμεσα σ’ αυτούς που θα μιλήσουν είναι και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, καθώς επίσης και ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Γεώργιος Τσαντίκος για τους οποίους επέμενε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ενώ ο αριθμός αυτών που θα μιλήσουν είναι αρκετά μεγάλος.

Την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ενώ την Εκκλησία της Κύπρου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

Επίσης από την Ελλάδα θα παραστούν οι Μητροπολίτες Ρόδου Κύριλλος, Πατρών Χρυσόστομος, Χίου Μάρκος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και οι Επίσκοποι Αβύδου Κύριλλος και Ολύμπου Κύριλλος.

Επίσης θα παραστούν οι Μητροπολίτες Μπουένος Αϊρες Ταράσιος και Μεξικού Αθηναγόρας.

Την Κυριακή μετά την ενθρόνιση ‪22 Ιουνίου 2019‬, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα προεξάρχει στη πρώτη του ως Αρχιεπίσκοπος συνοδική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Ο Όρθρος, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος θα αρχίσει ‪στις 8:30‬ π. μ. και η Θεία Λειτουργία ‪στις 10:00‬ π. μ. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα του Καθεδρικού Ναού.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εθνικός Κήρυκας) Tue, 18 Jun 2019 00:08:46 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/29851-i-afiji-tou-arxiepiskopou-elpidoforou-stin-ameriki-
Τελετή Εγκαινίων του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/29850-teleti-egkainion-tou-episkopeiou-tis-ieras-mitropoleos-florinis-foto egainia episkopeio 64

Φωτορεπορτάζ | Νίκος Κωνσταντινίδης


Μέσα σε κλίμα χαράς αλλά συνάμα και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, η τελετή των εγκαινίων του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός από τον οικοδεσπότη οικείο Ποιμενάρχη κ. Θεόκλητο, παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, εκπροσωπώντας την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και οι Μητροπολίτες Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και ο νεότερος στα πρεσβεία, Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Η τελετή ξεκίνησε με την ακολουθία του Αγιασμού, ενώ στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους Μητροπολίτες, τους άρχοντες, αλλά και όλους τους πολίτες για την συμμετοχή τους σε αυτή τη χαρά της Μητροπόλεως.

Παράλληλα ευχαρίστησε και όλους όσους κοπίασαν για την ανακαίνιση του Μεγάρου, το οποίο αποτελεί κόσμημα για την πόλη.

Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Ακολούθησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του κτιρίου από τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, ο οποίος ως πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Φλωρίνης, συνέδραμε τα μέγιστα προς την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Ιουστίνος ευχαριστώντας όλους τους άρχοντες που συνέβαλαν στην προσπάθεια, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους και τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς κ. Κωνσταντίνο Γώγο και κ. Μιχαήλ Παπαγιαννάκη καθώς και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Ναθαναήλ Σαχινίδη , οποίος ήταν και ο πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας.

Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών, ενώ στη συνέχεια κλήρος και λαός μετέβησαν στην είσοδο του Επισκοπείου, όπου παραδοσιακά κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων από τον κ. Θεόκλητο, πλαισιωμένος από τους άρχοντες του τόπου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων, ποίημα το οποίο συνέταξε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως κλήρος και λαός είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν όλους τους χώρους του Επισκοπείου , να ευχηθούν στο κ. Θεόκλητο αλλά και να λάβουν την ευλογία του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 23:11:25 GMT https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/29850-teleti-egkainion-tou-episkopeiou-tis-ieras-mitropoleos-florinis-foto
Υπαίθριος εορτασμός του Αγἰου Πνεύματος στο Κάστρο του Μπερατίου https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/29849-upaithrios-eortasmos-tou-agἰou-pneumatos-sto-kastro-tou-mperatiou agio pneuma berati 3

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Στο περίφημο Κάστρο του Μπερατίου (χτίστηκε αρχικά τον 5ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Θεοδοσίο Β΄, ξαναχτίστηκε κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και πάλι το 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Α΄Κομνηνό Δούκα) , όπου υπάρχει και ο βυζαντινός ναός της Αγίας Τριάδας, εορτάστηκε το Ἀγιο Πνεύμα, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019.

Ο όρθρος και η θεία λειτουργία τελέστηκαν στον προαύλιο χώρο του ναού, αφού στο εσωτερικό του εξελίσσονται εργασίες αποκατάστασης και συγκεκριμένα συντήρησης των τοιχογραφιών του τρούλου. Εκτός από τους πιστούς, συμμετείχαν οι κατηχητές/τριες της Μητρόπολης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις ομάδες κατήχησης, κατά την περίοδο 2018-2019, έλαβαν μέρος 786 παιδιά, ενώ μέσα στο καλοκαίρι καλοκαίρι θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις.

Αυτό το μεγάλο κατηχητικό έργο, που επιμελείται ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, έχει τη γενναιόδωρη στήριξη του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, γι' αυτό όλοι ευγνωμονούν τον Μακαριώτατο για την ευλογία της αγάπης του. Μετά τη θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε συνάντηση κατηχητών/τριών με θέμα: «Το Άγιο Πνεύμα, Πηγή της Ζωής».

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι το έργο του Αγίου Πνεύματος επιτελείται και στην Εκκλησία ως σύνολο, αλλά εξειδικεύεται και στον κάθε πιστό. Δίνει στον καθένα χωριστά τη δυνατότητα να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει τη σωτηριώδη χάρη του Χριστού.

Αρκεί, βέβαια, να σκηνώσει στο εσωτερικό μας και να κατοικήσει και να κατακτήσει την καρδιά μας. Το Άγιο Πνεύμα εξασφαλίζει την κοινωνία των ανθρώπων με το Θεό, που είναι το πιο μεγάλο ζητούμενο και ταυτόχρονα το πιο μεγάλο αγαθό και η πιο άπειρη δωρεά.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΣΤΟ ΠΟΓΔΑΡΕΤΣ

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης ιερούργησε στο ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Πόγδαρετς, όπου βρέθηκε και μια ομάδα Ορθοδόξων από την Αμερική.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η συνεχής κάθοδος του Αγίου Πνεύματος.

Όταν συμβαίνει αυτό μέρα με τη μέρα μεταμορφωνόμαστε και εξασφαλίζουμε για τον εαυτό μας, αλλά και σκορπίζουμε στους γύρω μας την ανέκφραστη ειρήνη και χαρά του Θεού.

Το Πνεύμα το Πανάγιο ζωντανεύει την ταλαίπωρη και ξεραμένη γη της καρδιάς μας. Την καθαρίζει, την φωτίζει και την ανακαινίζει συστηματικά, αθόρυβα, μυστικά. Όμως, για να δεχθούμε το Άγιο Πνεύμα, πρέπει να απαρνηθούμε τον κακό εαυτό μας.

agio pneuma berati 1

agio pneuma berati 1

agio pneuma berati 1

agio pneuma berati 1

agio pneuma berati 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 23:06:25 GMT https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/29849-upaithrios-eortasmos-tou-agἰou-pneumatos-sto-kastro-tou-mperatiou
Εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29848-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-iera-mitropoli-kastorias-foto kastoria

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος τιμήθηκε και φέτος με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια στην βυζαντινή Καστοριά.

Στον Εσπερινό της εορτής ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδος όπου τιμάται το Καθολικό της εν λόγω Ιεράς Μονής, ενώ παρευρέθησαν και αρκετοί Ιερείς της Μητροπόλεως.

Μετά τις καθιερωμένες ευχές της γονυκλισίες, ο Επίσκοπος απηύθυνε λόγο οικοδομής στους πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν την εορτή, μιλώντας καταλλήλως για το Άγιο Πνεύμα.

Δεν παρέλειψε στο τέλος να ευχηθεί στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Γέροντα Σεβαστιανό, το Πανάγιο Πνεύμα να σκεπάζει την Μονή του.

Την κυριώνυμη ημέρα, ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Λεύκης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων Ιερέων της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Καστορίας αναφέρθηκε στις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος και πώς αυτό το αντιλαμβανόμαστε στην ζωή μας, αλλά και τον φοβερό λόγο της Αγίας Γραφής, που βεβαιώνει ότι όποιος βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα, δεν συγχωρείται.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή του κόσμου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες της προηγούμενης ημέρας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Καστορίας) Mon, 17 Jun 2019 20:03:31 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29848-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-iera-mitropoli-kastorias-foto
Εορτάστηκε η Πολιούχος της Λευκάδας Παναγία Φανερωμένη (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29847-eortastike-i-poliouxos-tis-leukadas-panagia-faneromeni-foto faneromeni 4

Μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα καί μέσα σέ κλῖμα θρησκευτικῆς κατάνυξης καί εὐλάβειας, ἡ Λευκάδα γιόρτασε τή Δευτέρα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος τή Σύναξη τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνας τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Φανερωμένης, ἡ ὁποία φυλάσσεται αἰῶνες τώρα στό ὁμώνυμο Μοναστήρι της καί ἀποτελεῖ Παλλευκαδιακό προσκύνημα καί προστάτιδα τῆς Νήσου Λευκάδας καί τῶν ἁπανταχοῦ Λευκαδίων.

Ἓνα ἀπέραντο πλῆθος ἀνθρώπων ἀπό πολύ νωρίς τήν Κυριακή, ἂρχισε νά ἀνεβαίνει πρός τό "θρόνο τῆς Κυρᾶς", ἒχοντας σάν ὃπλο τή δύναμη τῆς πίστεως καί τήν ἐλπίδα τῆς ψυχῆς στή θεία μορφή τῆς Παρθένου, γιά νά ἑνώσουν τίς προσευχές τους γιά τή σωτηρία ὃλων μας, τήν εἰρήνη τοῦ σύμπαντος κόσμου, ἀλλά καί ὁ καθένας νά καταθέσει στήν σεπτή εἰκόνα τῆς μητέρας τοῦ Κυρίου τόν πόνο, τό δάκρυ καί τά αἰτήματά του.

Στό Μέγα Πανηγυρικό Ἑσπερινό χοροστάτησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, ὁ ὁποῖος κήρυξε καί τόν θεῖον λόγον συγχοροστατούντων τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Ἱλίου, Ἀχαρνῶν καί Πετρουπόλεως κ.κ. Ἀθηναγόρα, καί τοῦ Σεπτοῦ Ποιμενάρχου μας κ.κ. Θεοφίλου.

Στίς 11μ.μ. ἂρχισε ἡ ὁλονύκτιος ἀκολουθία, στήν ὁποία συμμετείχαν με κατάνυξη εὐσεβεῖς Χριστιανοί. Χορός Ἱεροψαλτῶν, ἒψαλλε στή διάρκεια τῆς ἀγρυπνίας μέχρι πρωίας τούς ὡραιότατους ὓμνους πρός τήν Παναγία μας ἀπό τήν εἰδική Ἀκολουθία.

Οἱ Ἑορταστικές ἐκδηλώσεις στήν Ἱερά Μονή τῆς Παρθένου κορυφώθηκαν μέ τήν Πανηγυρική Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἱλίου, Ἀχαρνῶν καί Πετρουπόλεως κ.κ. Ἀθηναγόρα, ὁ ὁποῖος κήρυξε καί τόν θεῖον λόγον. Στή συνέχεια ἒγινε ἡ λιτάνευσις τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος πέριξ τῆς Μονῆς συνοδεία τῆς Μπάντας τῆς Φιλαρμονικῆς Ἑταιρίας Λευκάδας.

Στίς πανηγυρικές ἐκδηλώσεις ἒλαβαν μέρος, ὁ Πρόεδρος τῆς Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ὁ Ἱερός Κλῆρος τοῦ νησιοῦ, οἱ Πολιτικές καί Στρατιωτικές ἀρχές τοῦ Νομοῦ καί πλῆθος κόσμου.

Οἱ πανηγυρικές ἐκδηλώσεις ὁλοκληρώθηκαν τό βράδυ τῆς Δευτέρας σύμφωνα μέ τό Μοναστηριακό τυπικό, ὅπου τελέστηκε ὁ Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός καί τό Μνημόσυνο τῶν Κτιτόρων, Καθηγουμένων, Ἱερομονάχων, Μοναχῶν, Εὐεργετῶν καί Δωρητῶν τῆς Μονῆς.

Ἡ προσωπική ἐθελοντική διακονία ἀνδρῶν και γυναικῶν ἀπό τήν πόλη τά χωριά τῆς Λευκάδος καί τήν γύρω περιοχή σέ συνεργασία μέ τούς μοναχούς καί τόν Ἡγούμενο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, εἶχαν σάν ἀποτέλεσμα καί φέτος ἡ ἐορτή νά διεξαχθεῖ μέ ἀπόλυτη τάξη καί οἱ προσκυνητές νά γευθοῦν τήν πατροπαράδοτη λευκαδίτικη φιλοξενία.

Γιά μιά ἀκόμη φορά ὁ λαός μας φανέρωσε τήν ἰδιαίτερη ἀγάπη καί εὐαισθησία του πρός τήν Ἱερά μορφή τῆς Παρθένου, τῆς Μητέρας τοῦ Θεοῦ καί τῶν ἀνθρώπων, τήν Κυρά -Φανερωμένη μας. Μιά εὐαισθησία τήν ὁποία τροφοδοτεῖ ἡ Πίστη ἀπό τή ζωή καί τό λόγο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας.

faneromeni 4

faneromeni 4

faneromeni 4

faneromeni 4

faneromeni 4

faneromeni 4

faneromeni 4

faneromeni 4

faneromeni 4

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ της Ιεράς Μονής) Mon, 17 Jun 2019 23:08:09 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29847-eortastike-i-poliouxos-tis-leukadas-panagia-faneromeni-foto
Μάνης: ''Το Άγιο Πνεύμα είναι Εκείνο που νέμει και διαιρεί τα χαρίσματα'' (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29846-manis-to-agio-pneuma-einai-ekeino-pou-nemei-kai-diairei-ta-xarismata-foto manis

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε η εορτή του Αγ. Πνεύματος τόσο στην πόλη του Γυθείου όσο και σε άλλες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ', την παραμονή της εορτής χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον μεγαλοπρεπή νέο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Στούπας, πλαισιωμένος από τους ιερείς: αρχιμ. π. Νεκτάριο Βλαχόπουλο, πρωτοπρ. Ιωάννη Κουρεντζή και πρεσβ. Σταύρο Λουκαρέα και τον διάκονο της Μητροπόλεως π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη.

Ο Σεβασμιώτατος είπε στο κήρυγμά του: Η σημερινή ημέρα είναι μαι ημέρα όπου εορτάζουμε την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στο χώρο της Εκκλησίας. Δηλαδή έχουμε ενώπιον μας την πραγμάτωση των επαγγελιών του Κυρίου, όπως είπε: ''ἀλλ᾿ ἐγὼ τὴν ἀλήθειαν λέγω ὑμῖν· συμφέρει ὑμῖν ἵνα ἐγὼ ἀπέλθω. ἐὰν γὰρ ἐγὼ μὴ ἀπέλθω, ὁ παράκλητος οὐκ ἐλεύσεται πρὸς ὑμᾶς· ἐὰν δὲ πορευθῶ, πέμψω αὐτὸν πρὸς ὑμᾶς·'' (Ιω. 16,7).

Δηλαδή ο Κύριος στέλνει από τον ουρανό τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος, μας χορηγεί ουράνια αγαθά. Έτσι και μεις έχουμε αυτή την άλλη δυναμική. Μπορούμε να αποκτήσουμε τους καρπούς του Αγ. Πνεύματος τους οποίους και αναφέρει ο Απ. Παύλος και είναι: ''ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια'' (Γαλ. 5, 22-23).

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, είπε ο Σεβασμιώτατος, οτι στις Πράξεις των Αποστόλων όπου περιγράφεται η ημέρα η πανευφρόσυνος της Πεντηκοστής εκεί έχουμε όλη την σώζουσα τον άνθρωπο αλήθεια, την όλη θεολογία της Κ. Διαθήκης, στην οποία κοινός τόπος είναι η ίδρυση της Εκκλησίας η οποία γίνεται διά του Αγ. Πνεύματος, εκπορευομένου εκ του Πατρός και αποστελλομένου διά του Υιού.

Έτσι το Αγ. Πνεύμα είναι ο θεσμοθέτης της Εκκλησίας.

 

Κάθε δε λειτούργημα, συνέχισε ο Σεβ, στο χώρο της Εκκλησίας πηγάζει από το Αγ. Πνεύμα. Καθένας λαμβάνει στην Εκκλησία την θέση που Αυτό του ορίζει και όλα στην Εκκλησία ενεργούνται εν αγίω Πνεύματι. Το Άγιο Πνεύμα είναι Εκείνο που νέμει και διαιρεί τα χαρίσματα και είναι ο Εντολεύς και Παράκλητος της Εκκλησίας.

Και στη συνέχεια ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, έδωσε και πρακτικές οδηγίες προς τους πιστούς.

Πρώτον είπε: οτι η ορθόδοξη έκφραση της εικονογραφίας της Αγίας Τριάδος είναι η εικόνα που παριστάνει την Φιλοξενία του Αβραάμ, στους τρεις αγγέλους. (Γένεσις, 18, 1). Οι Πατέρες της Εκκλησίας το καθιέρωσαν έτσι καθ' ότι στο βιβλικό αυτό γεγονός της φιλοξενίας είδαν μια προτύπωση του μυστηρίου της Αγίας Τριάδος.

Στην ορθόδοξη αγιογραφία ο Πατήρ δεν εικονίζεται διότι ο Πατήρ δεν σαρκώθηκε, όπως ο Υιός με την ενανθρώπησή Του και συνεπώς ουδείς έχει δεί τον Θεόν – Πατέρα. Όσον αφορά το Άγιον Πνεύμα η απεικόνισή Του γίνεται είτε ''ἐν εἴδει περιστερᾶς'', όπως εμφανίστηκε στη Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, είτε τώρα ως ''γλῶσσαι ὡσεὶ πυρός'' κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.

Η απεικόνιση της αγίας Τριάδος διά του γέροντος Πατρός με τα άσπρα μαλλιά και γένια είναι εικόνα ξένη προς την διδασκαλία των Πατέρων και την ορθόδοξη παράδοση. Είναι δυτικής τεχνοτροπίας και αντιθεολογική.

Έπειτα το Αγ. Πνεύμα δεν είναι περιστερά – πτηνόν δηλαδή. Εμφανίστηκε ''ἐν εἴδει περιστερᾶς''. Δεν είναι περιστέρι από τη φύση του αλλά Θεός, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέγει: ''«Μόνον δὲ τὸ Θεῖον ἀπερίγραπτόν εστι πάντα πληροῦν καὶ πάντα περιέχον καὶ πάντα περιορίζον ὡς ὑπὲρ πάντα ὄν καὶ πάντα δημιουργήσαν''.

Και στη Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου χαρακτηριστική είναι η ευχή, στην οποία υποδηλώνεται το αδύνατον της αναπαραστάσεως του Κυρίου Σαβαώθ: ''Σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἀνέκφραστος, ἀπερινόητος, ἀόρατος, ἀκατάληπτος...''.

Δεύτερον: Τόνισε οτι στο χώρο της Εκκλησίας όλα πρέπει να γίνονται κατά τάξιν. Να επικρατεί ιεροπρέπεια, σοβαρότητα, κατανυκτική και προσευχητική ατμόσφαιρα. Όχι μετακινήσεις των πιστών εδώ και εκεί μέσα στο ναό, όχι συζητήσεις. Σωστή ενδυμασία και προπαντός εκκλησιασμός την Κυριακή ημέρα.

Τέλος, έδωκε και άλλες συμβουλές για την όλη τέλεση της λατρείας και συνεχάρη τον νέο εφημέριο του Ναού, π. Σταύρο Λουκαρέα για την καλή του διάθεση και ευλάβεια που τον διακρίνει ώστε πάντα να δοξάζεται όπως πρέπει, το Πανάγιον Όνομα της Αγίας Τριάδος.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γυθείου, πλαισιωμένος από τους ιερείς: αρχιμ. π. Συμεών Λαμπρινάκο, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, πρωτοπρ. Στέφανο Ταβουλάρη, πρωτοπρ. Παναγιώτη Αρφάνη, πρωτοπρ. Ηλία Μανιατάκο και τον διάκονο της Μητροπόλεως π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ.. ανέλυσε θεολογικά την υπέροχη προσευχή πρός το Άγιο Πνεύμα το ''Βασιλεῦ οὐράνιε ''. Είπε οτι στην προσευχή αυτή έχουμε από 4 προσφωνήσεις, ιδιότητες και δεήσεις.

Ήτοι: το Βασιλεῦ οὐράνιε : οτι το Αγ. Πνεύμα, μας υπενθυμίζει την Βασιλεία των Ουρανών. Παράκλητε: ενώ ο Χριστός είναι ο Καλός Σαμαρείτης, το αγ. Πνεύμα είναι ο Πανδοχεύς που μας παρηγορεί. ''Τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας'': μας καθοδηγεί στην αλήθεια. ''Ἀγαθέ'': Η πληρότητα της αγαθότητας. ὁ πανταχοῦ παρών: Είναι παντού. τὰ πάντα πληρῶν : Συντηρεί και διακρατεί όλα τα κτίσματα. ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν : Δίδει τους καρπούς ως τους αναφέρει ο Απ. Παύλος. Ζωής χορηγός: Παρέχει την πνευματική ζωή, ἐλθὲ: Να έλθει παρακαλούμε.

Καί σκήνωσον ἐν ἡμῖν : Να σκηνώσει μέσα στην ύπαρξή μας. Καί καθάρισον ἡμᾶς: Να μας καθαρίσει από τον ηθικό ρύπο. Και σῶσοντὰς ψυχὰς ἡμῶν: Να σώσει τις ψυχές μας. Είναι η τελείωση του ανθρώπου.

Κλείνοντας προέτρεψε τους πιστούς να μάθουν καλά και ορθά την προσευχή αυτή και να την λέγουν κάθε μέρα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Μάνης) Mon, 17 Jun 2019 19:20:24 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29846-manis-to-agio-pneuma-einai-ekeino-pou-nemei-kai-diairei-ta-xarismata-foto
Έλενα Ράπτη: «Όποιος ακολουθεί το σχέδιο του Θεού δε χάνεται» https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/29844-elena-rapti-opoios-akolouthei-to-sxedio-tou-theou-de-xanetai elena rapti 1

Γράφει η Έλενα Ράπτη στην Romfea.gr


Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία δικαιούται να ανησυχεί ο μέσος πολίτης. Η ανεργία που υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Ο δύσκολος αγώνας της οικονομικής επιβίωσης κυρίως για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η νομοθέτηση προκλητικών ελευθεριών. Η ανοχή στην ασυδοσία. Οι ολέθριες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.

Αυτό όμως που είναι εξόχως μεγαλύτερο και δρα διαβρωτικά σε ολόκληρη την κοινωνία είναι η προσπάθεια «αποχριστιανοποίησης», ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός, της ελληνικής κοινωνίας.

Η Ελλάδα ζει μια νέα «Χαλκή Πύλη» με την αποκαθήλωση της εικόνας του Χριστού από τις αίθουσες των δικαστηρίων και των σχολείων.

Ζει την υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών, η οποία πονηρά επιχειρείται όχι με την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών αλλά με την μετατροπή του από θεολογικό σε θρησκειολογικό. Ζει τον, όλο και με μικρότερη συχνότητα, εκκλησιασμό των μαθητών.

Ζει τον πόλεμο κατά της Eκκλησίας και κατά του κλήρου με σκοπό να πλήξει το συνολικό οικοδόμημα της πίστης μας και να ανοίξει το δρόμο για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι 10.000 ιερείς μας βρέθηκαν μπροστά στην πιθανότητα της απόλυσής τους και της ένταξής τους σε ένα καθεστώς επιδομάτων.

Οι πνευματικοί μας πατέρες που στηρίζουν με το έργο τους μέρα νύχτα την κοινωνία. Η πρώτη καταφυγή για όλους μας στις δυσκολίες.

Και μέσα στο σχέδιο είναι και η τακτική της αποδόμησης με μεμονωμένες ειδήσεις.

Κι όμως δεν χρειάζεται να ψάξει κάποιος πολύ για να βρει τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά συσσίτια των ενοριών, για τον έρανο χρημάτων, για τα δωρεάν φροντιστήρια σε παιδιά, για τη δωρεάν στέγη σε άπορες οικογένειες, για το έργο της ιεραποστολής, για τους χιλιάδες απελπισμένους συνανθρώπων μας που βρήκαν δύναμη χάρη στους ιερείς μας.

Όλα αυτά είναι αθέατα, γιατί έτσι πρέπει να είναι το έργο του Θεού. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και είναι μεγάλη. Δοκιμάζεται η αντοχή της κοινωνίας και της πίστης μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε μια προσευχή πριν κοιμηθούμε, να ζητούμε τη βοήθεια της Παναγίας για τα παιδιά μας, να ανάβουμε ένα κερί για όσους έφυγαν και να ακολουθούμε το Σχέδιο του Θεού.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 18:03:33 GMT https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/29844-elena-rapti-opoios-akolouthei-to-sxedio-tou-theou-de-xanetai
Γουμενίσσης: ''Το Άγιο Πνεύμα διαφεντεύει τη ζωή της Εκκλησίας'' (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29843-goumenissis-to-agio-pneuma-diafenteuei-ti-zoi-tis-ekklisias-foto goumenissis 7

Πολύκαστρο | Χρήστος Καναρόπουλος


Με επίκεντρο το Ναό της Αγίας Τριάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιοπόλεως και Πολυκάστρου την καθιερωμένη από πάππου προς πάππον εορτή του Παναγίου Πνεύματος, πανηγύρι των πρώτων προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας που έγινε τοπικό πανηγύρι για όλη την πολυπροσφυγική κοινωνία της πρωτεύουσας της Παιονίας σχεδόν για μία εκατονταετία.

Ο πρώτος ανεγερθείς ναός των 300 τμ.μ. όμορφος για τα δεδομένα των χρόνων του, στέγαζε στενάχωρα τις λειτουργικές προτεραιότητες, της παλιάς κοινωνίας, κατέστη επικίνδυνος όμως μετά το σεισμό που είχε γίνει στην περιοχή. Στη θέση του τελικά πριν από δεκαετίες θεμελιώθηκε ο νέος ευρυχωρότατος ναός των 1000 τμ, σε αρχιτεκτονικά σχέδια ωσάν της Παναγίας της Μηχανιώνας, με πολλαπλές βελτιώσεις στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και τις πολλές κατασκευαστικές λεπτομέρειες, με ολοκληρωμένη τη μολύβδινη επιστέγαση και σχεδόν ολοκληρωμένη τη μονωτική - καλλιτεχνική λιθοδομή, με τοποθέτηση των μαρμάρινων θωρακίων του τέμπλου και παράλληλο προγραμματισμό της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και της ανανέωσης της ενοριακής εστίας.

Κόσμημα της Ενορίας και ολόκληρης της Ιεράς Μητροπόλεως, στην έδρα του Δήμου Παιονίας, με ότι σημαίνει και φανερώνει η λειτουργικότητα του ναοδομήματος, κατάμεστου, κάθε Κυριακή, με καθημερινό πρόγραμμα ι. Ακολουθιών και ένα άρτια επιτελούμενο ποιμαντικό έργο (κοινωνικά φροντιστήρια με αξιοποίηση των εθελοντών εκπαιδευτικών της πόλεως, κοινωνικό παντοπωλείο, ενοριακά και εορταστικά γεύματα τις μεγάλες μέρες, συναντήσεις νέων ζευγαριών, κατηχητικές συναντήσεις παιδιών, κατασκηνωτικό πρόγραμμα με συμμετοχικότητα πολλών παιδιών, συνεργασία με τους πολιτιστικούς τοπικούς συλλόγους, κ.α.)

Αφ' εσπέρας τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου εν μέσω πολλών εφημερίων.

Στο πέρα του Εσπερινού λιτανεύθηκε η εικόνα της Αγίας Τριάδος στους κεντρικούς δρόμους του Πολυκάστρου, με συμμετοχική των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, του Δημάρχου Παιονίας κ. Χρήστου Γκουντενούδη, του νέου Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Σιωνίδη και Δημοτικών Συμβούλων, του Διοικητή της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Ιωάννη Γκουτζουρέλα, του Α.Δ. Γουμέννισας κ. Αντώνη Λιακόπουλου (εκπροσώπου του Αστυν. Διιευθυντή Κιλκίς), του Διοικητή της Π.Υ. Γουμένισσας κ. Χρήστου Γκαντίδη, τιμητικό στρατιωτικό άγημα και τη Φιλαρμονική του Δήμου. Στην κυριώνυμη εορτή τελέστηκε πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική θ. Λειτουργία από τον Σεβασμμιώτατο με παρουσία πολλών ιερέων και ανάλογη συμμετοχή πολλών συνεορταστών. Προ της απολύσεως ο σεπτός Ποιμενάρχης της Μακεδονικής Μητροπόλεως χειροθέτησε σε πνευματικό - εξομολόγο τον Εφημέριο Πρωτ. Εμμανουήλ Λεβαντή.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνέχισε τα αφ' εσπέρας αναφερόμενος στα θεολογικά μηνύματα της εορτής, στην προφητική προεξαγγελία της σωτηρίας, στη σύσταση και λειτουργία της Εκκλησίας διά του λειτουργικού μυστηρίου και στη συνεχιζόμενη έμπνευση της εκκλησιαστικής ζωής με τη δυναμική της μετανοίας και της λατρευτικής ολοτελούς αναφοράς στην ιστορική Τριαδική αποκάλυψη μέσα σπό την ενσάρκωση του Λόγου.

Τόνισε χαρακτηριστικά: "Ποια είναι η ζωντάνια της Εκκλησίας; Το Ζωοποιόν Πνεύμα την συγκροτεί, την συνιστά, την διατηρεί, την ζωογονεί σε μία ατέλεστη διάρκεια ιστορική που περιλαμβάνει τα νέα μέλη, τα ανακαινισμένα μέλη, τα θεούμενα μέλη".

Η δραστήρια ενοριακή στελέχωση, εκτός από τη φροντίδα του όλου εορταστικού και λειτουργικού προγράμματος, με τη μέριμνα του εφημερεύοντος - ιεροκύρηος Αρχίμ. Δωροθέου Πάπαρη, μετά τη θ. Λειτουργία δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τους συλλειτουργούς, τους συντελεστές της πανηγύρεως και κάθε συνεορταστή στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα.

goumenissis 2

goumenissis 1

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 11:59:33 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29843-goumenissis-to-agio-pneuma-diafenteuei-ti-zoi-tis-ekklisias-foto
Η πρώτη επίσκεψη του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα στο Λονδίνο https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-theiatiron/29842-i-proti-episkepsi-tou-neou-arxiepiskopou-thuateiron-nikita-sto-londino nikitas london

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου εορτή του Αγίου Πνεύματος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας, βρέθηκε στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας, παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας.

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Θεωνά, καθώς και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο νέος Αρχιεπίσκοπος μετέβη στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Θυατείρων κ. Γρηγόριο.

nikitas london2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 16:48:56 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-theiatiron/29842-i-proti-episkepsi-tou-neou-arxiepiskopou-thuateiron-nikita-sto-londino
Ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στη Μόσχα https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/29841-anegersi-ierou-naou-tou-agiou-spuridona-sti-mosxa naos agiou spiridona mosxa

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Ιερός Ναός προς τιμή του Αγίου Σπυρίδωνα Επισκόπου Τριμυθούντος θα ανεγερθεί στα Δυτικά της Μόσχας.

Η κατασκευή του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2019.

Ο Ιερός Ναός θα είναι νεορωσικού στυλ, ενώ θα μπορούν να εκκλησιάζονται περίπου 400 πιστοί.

Να σημειωθεί ότι ο ναός χτίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος ανέγερσης 200 ναών σε περιοχές της πρωτεύουσας, που έχει ως στόχο οι κάτοικοι της πόλεως να μπορούν να εκκλησιαστούν σε κοντινές αποστάσεις.

Τέλος, κάθε νέος Ιερός Ναός θα έχει ενοριακή κατοικία για τον Ιερέα και την οικογένεια του.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 16:13:40 GMT https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/29841-anegersi-ierou-naou-tou-agiou-spuridona-sti-mosxa
Κερκύρας: ''Ένα χαρακτηριστικό του Αγίου Πνεύματος είναι η ενότητα των Χριστιανών'' (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29839-kerkuras-ena-xaraktiristiko-tou-agiou-pneumatos-einai-i-enotita-ton-xristianon-foto kerkira 2

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος Γαρίτσης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στο κήρυγμά του ανέλυσε την προφητεία του Ιεζεκιήλ, που διαβάζεται την Κυριακή της Πεντηκοστής, σύμφωνα με την οποία ο Κύριος θα συνάξει από κάθε γωνιά της γης, τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι αγαπούν τον Θεό.

Και θα τους καθαρίσει, με ύδωρ καθαρό, από κάθε αμαρτία, αλλά και από κάθε ειδωλολατρία.

Αυτό το γεγονός εκπληρώθηκε με την επιδημία του Παναγίου Πνεύματος επί των κεφαλών των Αγίων Αποστόλων. Ένα χαρακτηριστικό του Αγίου Πνεύματος είναι η ενότητα των Χριστιανών.

Ο Παράκλητος συγκροτεί και συντηρεί την Εκκλησία μας, εντός της οποίας όλοι μας “Ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ” ανυμνούμε και δοξολογούμε την Αγία Τριάδα.

Ακόμη ο Παράκλητος χορηγεί την καλή αλλοίωση στον πιστό, στον άνθρωπο εκείνο που ζει κατά Χριστόν και αγωνίζεται καθημερινά κατά των παθών του, προκειμένου να πραγματώσει στην ζωή του το Θείο θέλημα.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη της ενότητος του λαού μας, κυρίως σε αυτή την δύσκολη εποχή που ζούμε, όπου ξένα και εγχώρια κέντρα προσπαθούν παντοιοτρόπως να μας διχάσουν, να μας αποχριστιανίσουν και να μας αφελληνίσουν. Δεν μπορούμε πουθενά αλλού να βρούμε την ενότητα εκτός από την Εκκλησία μας.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε ο Τριαδικός Θεός να δίδει την καλή αλλοίωση σε όλους του Χριστιανούς, ώστε να πορεύονται στην οδό της μετανοίας και της σωτηρίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον κ. Λάζαρο Παπαϊωάννου, αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Γερμανο-Ελληνικής Φιλίας και μεγάλο ευεργέτη της Ι.Μ. Κερκύρας, το τιμητικό διάσημο της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος.

Το επιβραβευτήριο γράμμα ανέγνωσε ο κ. Κωνσταντίνος Θύμης, Γραμματέας της Ι.Μ. Κερκύρας. Ο κ. Παπαϊωάννου έχει προσφέρει νοσοκομειακό εξοπλισμό στο Ι.Χ.Π. “Η Πλατυτέρα”, καθώς και γεννήτρια στον Ρ/Σ της τοπικής Εκκλησίας “Ο Άγιος Σπυρίδων”.

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

kerkira 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κερκύρας) Mon, 17 Jun 2019 17:36:33 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29839-kerkuras-ena-xaraktiristiko-tou-agiou-pneumatos-einai-i-enotita-ton-xristianon-foto
Το διήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29838-to-diimero-tou-agiou-pneumatos-stin-im-xalkidos-foto agtriad chalkis 7

Μετά την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος παρέστη σε πανηγυρίζουσες Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφερείας Διρφύων.

Το εσπέρας της Κυριακής, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Κάτω Στενής, με την συμμετοχή Κληρικών εκ Χαλκίδος και των πέριξ της Στενής χωρίων, την παρουσία του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεωργίου Ψαθά, την προσέλευση πολλών γηγενών και περιοίκων πιστών, ενώ την ιερά Υμνωδία διηκόνησε ο εκ Στενής Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής, με τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας του.

Μετά την Αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας αναφορά στη διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί του Αγίου Πνεύματος και την σχέση μας μαζί Του, αναλύοντας το περιεχόμενο της προσευχής «Βασιλεύ Ουράνιε...».

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Τριάδος ανά τας οδούς της Κάτω Στενής.

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 το πρωί ο Σεβασμιώτατος, μετά των συνοδών του Κληρικών, μετέβη στην Ενορία των Στροπώνων, εκεί τον υποδέχθηκαν ο Αρχιμ. Μεθόδιος Φουντούλης-Εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης και ο οικείος Εφημέριος Οικον. Θεόδωρος Μπακρής.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία. Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας κήρυξε τον θείο λόγο στους πολλούς ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι προσήλθαν στον Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, αναφερθείς στην σχέση των Προσώπων της Αγίας Τριάδος και την βιωματική επανάληψη της Πεντηκοστής, από τους χριστιανούς κάθε εποχής, μέσα από το Μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος.

Στο τέλος χειροθέτησε Σταυροφόρο τον π. Θεόδωρο Μπακρή, λαμβάνοντας την επιβεβαίωση των Ενοριτών, οι οποίο αναφώνησαν εκ καρδίας το «ΑΞΙΟΣ» για τον πολιό Εφημέριό τους.

Όλες οι παραπάνω Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά, μέσα από τη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 μεγακύκλους των FM.

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 7

agtriad chalkis 13

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Χαλκίδος) Mon, 17 Jun 2019 15:44:38 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29838-to-diimero-tou-agiou-pneumatos-stin-im-xalkidos-foto
Ετήσιο μνημόσυνο Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ιγνατίου https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29837-etisio-mnimosuno-makaristou-mitropolitou-kurou-ignatiou ignatios 1

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, το πρωί, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Λαρίσης) Mon, 17 Jun 2019 14:55:54 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29837-etisio-mnimosuno-makaristou-mitropolitou-kurou-ignatiou
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Τριάδος Θερμαϊκού (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29836-korufothikan-oi-eortasmoi-ston-iero-nao-tis-panagias-triados-thermaϊkou-foto thermaikou 3

Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, πλαισιωμένος από κληρικούς της Μητροπόλεως Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιουστίνος αναφέρθηκε στην εορτή της Αγίας Τριάδας.

Τέλος ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Καλλίνικο Παπαδόπουλο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά.

thermaikou 3

thermaikou 3

thermaikou 3

thermaikou 3

thermaikou 3

thermaikou 3

thermaikou 3

thermaikou 3

thermaikou 3

thermaikou 3

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 19:44:44 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29836-korufothikan-oi-eortasmoi-ston-iero-nao-tis-panagias-triados-thermaϊkou-foto
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/29835-o-oikoumenikos-patriarxis-ston-panigurizonta-in-agias-triados-staurodromiou agtiadas 4

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται για την προσέγγιση ανθρώπων και λαών, πολύ δε περισσότερο των γειτονικών λαών, και επικροτεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε, στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 17 Ιουνίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, της μεγαλωνύμου Κοινότητας του Σταυροδρομίου.

Εκκλησιάστηκαν οι Ιεράρχες, Ατλάντας Αλέξιος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Αμερικής Ελπιδοφόρος και Ιωαννίνων Μάξιμος, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Δανάη Βασιλάκη, Καθηγητές και μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου και της Ζαππείου Σχολής, πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, τα μέλη του εφηβικού τμήματος της Ποδοσφαιρικής Ομάδας “ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ” και της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, “ΑΤΛΑΣ”, που βρίσκονται στην Πόλη για φιλικά παιχνίδια με αντίστοιχες ομάδες της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος στους νεαρούς και μικρότερους αθλητές, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι μέσω των φιλικών αυτών αγώνων προάγονται και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο γείτονες και συμμάχους λαούς.

“Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο χαιρετίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που στήνουν γέφυρες αντί να ορθώνουν τείχη που χωρίζουν τους λαούς και τους ανθρώπους. Είναι σταθερή η γραμμή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου να συμβάλλει εις το πλησίασμα και εις την κοινήν δημιουργικήν συνεργασία των ανθρώπων και των λαών, πόσο μάλλον των γειτόνων λαών”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τους παράγοντες της Ομάδας για την πρωτοβουλία τους και ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Ιωάννινων Μάξιμο, ο οποίος συνόδευσε, σήμερα, στο Ναό τα στελέχη της ομάδος, τους νεαρούς αθλητές, τους εκπαιδευτές και τους συγγενείς τους.

Εκφράζοντας της ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας για το ποιμαντικό έργο του, ο Παναγιώτατος, τόνισε ότι, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων λαμβάνει πάντοτε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για να οικοδομήσει και να προωθήσει τις δραστηριότητες του ποιμνίου του.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον περικαλλή Ναό της Αγίας Τριάδος αλλά και σε όλους τους Ναούς της Πόλεως, καθώς και σε εκείνους που εξακολουθούν να υφίστανται, σε όποια κατάσταση, σε διάφορες περιοχές της Ανατολής.

“Όταν μπαίνουμε σε αυτές τις Εκκλησίες της Πόλεώς μας, αισθανόμεθα συγχρόνως και τη βαρειά ευθύνη, το χρέος που μας βαρύνει, να κρατήσουμε όρθια όλα τα ευαγή ιδρύματα, με επί κεφαλής τις εκκλησίες μας, να τα διατηρήσουμε στην αρχοντιά και στην ευπρέπεια, με την οποία τα έκτισαν και μας τα παρέδωσαν οι πατέρες μας, και να τα παραδώσουμε στις γενεές που θα μας ακολουθήσουν.

Γιατί η Ρωμηοσύνη της Πόλεως, όσο και αν φαίνεται ότι τρεμοσβήνει το καντήλι της, δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ. Θα υπάρχει συνέχεια και έχουμε χρέος προς τις γενιές που θα μας ακολουθήσουν”.

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, του οποίου η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, ο Παναγιώτατος τον διαβεβαίωσε ότι, “αι προσευχαί και η αγάπη όλων μας, από την γενέτειράν σας, την Κωνσταντινούπολη, σας συνοδεύουν σε αυτό το μεγάλο ξεκίνημα, που δεν είναι μόνον προσωπικό σας ξεκίνημα αλλά είναι μια καινούργια σελίδα στην ιστορία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και ειδικότερα στην ζωήν της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής”.

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι και οι τρεις εκλεγέντες προσφάτως νέοι Αρχιεπίσκοποι, Αυστραλίας, Αμερικής και Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, θα εργαστούν για την ενίσχυση του ποιμνίου τους και των δεσμών του με το σεπτό Κέντρο, θα προωθήσουν τη συνεργασία και τις αδελφικές σχέσεις με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, και θα προβάλλουν με τη διακονία τους τον πάνσεπτον Οικουμενικόν Θρόνον, ο οποίος “φωτίζει την οικουμένη με το ανέσπερον φως του Φαναρίου και δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο”.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητος Σταυροδρομίου, για την πολυσχιδή δραστηριότητά του, το έργο που επιτελεί επί πολλά χρόνια στο Πέραν αλλά και για την ανεξάντλητη αγάπη που δείχνει σε όλους και ιδιαιτέρως προς τους μαθητές της Ομογένειας. Συνεχάρη, επίσης, τον δραστήριο Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Γεώργιο Παπαλιάρη και τους συνεργάτες του, για το δημιουργικό και πολυδιάστατο έργο τους, αλλά και για την ορθή αξιοποίηση της Κοινοτικής περιουσίας.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος του Σταυροδρομίου Γιώργος Παπαλιάρης.

“Η παρουσία Σας εν μέσω ημών σήμερον ενισχύει τους διοικούντας της Κοινότητα προς καλυτέραν επιτέλεσιν των υποχρεώσεων και της αναληφθείσης αποστολής των και προς εξυπηρέτησιν των ευσεβών και καλών ενοριτών μας, πιστών και αφοσιωμένων τέκνων της Εκκλησίας”, τόνισε ο Μητροπολίτης Γερμανός. Από την πλευρά του, ο κ.Παπαλιάρης, σημείωσε ότι, “η Μεγαλώνυμος Κοινότητα Σταυροδρομίου, η παλαιότερη ελληνορθόδοξη κοινότητα της Πόλης, έχει την τύχη να βρίσκεται στο κέντρο, το Πέρα, την βιτρίνα της Κωνσταντινούπολης, αλλά έχει συγχρόνως και την ευθύνη να αναδείξει μέσα στην πολυπολιτιστική αυτή κοινωνία, τον ξεχωριστό ρόλο της Ρωμιοσύνης”.

Μετά την ομιλία του ο Παναγιώτατος έδωσε τον λόγο στον Μητροπολίτη Ιωάννινων Μάξιμο, ο οποίος αναφέρθηκε στους παλαιοτάτους δεσμούς της Ηπείρου με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

φώτο: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

agtiadas 4

agtiadas 4

agtiadas 4

agtiadas 4

agtiadas 4

agtiadas 4

agtiadas 4

agtiadas 4

agtiadas 4

agtiadas 4

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου) Mon, 17 Jun 2019 14:45:57 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/29835-o-oikoumenikos-patriarxis-ston-panigurizonta-in-agias-triados-staurodromiou
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Καλαμάτα (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29834-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-kalamata-foto agiou pnevmatos kalamata 2

Με εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η εορτή του Αγ. Πνεύματος τόσο στην πόλη της Καλαμάτας όσο και σε πολλά χωριά της Μεσσηνίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ενοριακός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος Καλαμάτας.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων και των ιερών ακολουθιών προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππο και πολλούς ιερείς της πόλεως Καλαμάτας.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τελέσθηκε και η καθιερωμένη Αρτοκλασία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ο οποίος τιμά την Αγία Τριάδα ως προστάτη των μελών του.

agiou pnevmatos kalamata 1

agiou pnevmatos kalamata 1

agiou pnevmatos kalamata 1

agiou pnevmatos kalamata 1

agiou pnevmatos kalamata 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Μεσσηνίας) Mon, 17 Jun 2019 13:27:21 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29834-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-kalamata-foto
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ι.Μ. Καλαβρύτων https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29833-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-im-kalabruton aigio agio penuma 4

Εορτή τού Αγίου Πνεύματος σήμερα, Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, και εκατοντάδες πιστών από την Αιγιάλεια και όχι μόνο συνέρρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου.

Σήμερα, επίσης, πραγματοποιήθηκε και η ετήσια εορτή του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας, που συνοδεύθηκε από τις ευχές όλων για καλή επιτυχία προς το διοικητικό συμβούλιό του.

Λίγο πριν την αρτοκλασία ο Αρχιμανδρίτης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς, π. Ιωακείμ Βενιανάκης κήρυξε τον Θείο Λόγο, χαρακτηρίζοντας την Εκκλησία ως το μεγαλύ-τερο δώρο του Θεού. «Η Εκκλησία, το σώμα του Χριστού, είναι ο χώ-ρος της σωτηρίας μας. Είναι ο χώρος όπου ο άνθρωπος γεύεται τις ε-νέργειες της αγάπης και της χάριτος του Θεού. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο συνδεόμαστε και με τον Θεό αλλά και με τους ανθρώπους. Δεν σωζόμαστε απλά και μόνο με τα έργα μας, αλλά σωζόμαστε εξαι-τίας της αγάπης του Θεού. Αυτό που ενδιαφέρει τον Θεό είναι ο πόθος που έχουμε για Αυτόν. Και η Εκκλησία είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ενεργοποιείται αυτός ο πόθος, διότι μέσα σε αυτήν βλέπουμε τις ενέργειες της αγάπης του Θεού», ανέφερε ο π. Ιωακείμ.

Και συνέχισε: «Εάν είμαστε οχυρωμένοι στα δικά μας, στις επι-θυμίες μας, στα θέλω μας, λέμε ότι δήθεν γνωρίζουμε την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, όμως, είμαστε νεκροί άνθρωποι… Άνθρωπος που δεν θυσιάζεται για τον συνάνθρωπό του είναι ένας νεκρός άνθρω-πος… Διότι για να μπορείς να θυσιαστείς για κάποιον σημαίνει ότι έ-χεις όντως έμπνευση Θεού, έχεις χάρη Θεού. Με αυτόν τον τρόπο α-σκούνται τα αισθητήριά μας, αποκτούμε ένα βάθος, δηλαδή αποκτούμε έναν άλλο λόγο μέσα στη ζωή μας και διακρίνουμε, βλέπουμε, ζούμε όντως. Η Εκκλησία λοιπόν ενεργοποιεί αυτά τα αισθητήρια, μας ανοί-γει την ύπαρξή μας στον Θεό».

Και ο Πρωτοσύγκελος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως κατέληξε με τα εξής λόγια: «Για να είναι ζωντανή η Εκκλησία χρειάζεται αυτό το δώρο που μας έδωσε ο θεός να το ενεργοποιούμε. Και ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο δώρο στην Εκκλησία; Η ενότητα! Δεν υπάρ-χει Εκκλησία χωρίς ενότητα. Και δίδεται, είναι δηλαδή δώρο του Αγί-ου Πνεύματος. Ευθύνη δική μας είναι να το διαφυλάξουμε. Και το δια-φυλάσσουμε όσο γινόμαστε ταπεινοί και όσο έχουμε διάθεση να βγαί-νουμε από τον εαυτό μας και να υπηρετούμε τον ελάχιστο αδελφό μας».

Ευχές στον Εμπορικό Σύλλογο για την ετήσια εορτή του

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συνεχάρη την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας, διότι συνεχίζουν μια παράδοση πλέον των 120 ετών και εορτάζουν την ετήσια εορτή τους, ευχόμενος η χάρις τού Θεού να τους συνοδεύει στις οικογένειές τους αλλά και στις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος κ. Μαίρη Χρονοπούλου, προ-σέφερε τιμητική πλακέτα στον σεπτό Ποιμενάρχη μας για τη συμπλήρωση 41 ετών ποιμαντικής του διακονίας στην Ιερά Μητρόπολη Κα-λαβρύτων και Αιγιαλείας, ενώ ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του αντα-πέδωσε προσφέροντάς της ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος – Σαράντα χρόνια οικοδομι-κής δραστηριότητος (1978 – 2018)».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από ιερείς, μετέβη στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, εκεί όπου το διοικητικό συμβού-λιο του Εμπορικού Συλλόγου δεξιώθηκε τους επισήμους.

Μεταξύ αυτών και ο υιός της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, κ. Ντέιβιντ Άντριους, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, κ. Αγγελική Μαργαρίτη, και τον 11χρονο υιό τους Αλέξανδρο, που το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνται στο Αίγιο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ Α.Ε.» κ. Παναγιώτη Φουντά.

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης»

Δράττοντας την ευκαιρία ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε τους επισήμους να επισκεφθούν, μετά το πέρας της δεξίωσης, το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» το οποίο άνοιξε ειδικά σήμερα τις πύλες του για να υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους. Πράγματι, αμέσως μετά τη δεξίωση, αρκετοί ήταν εκείνοι που μετέβησαν στο εν λόγω Μουσείο, εκεί όπου τους υποδέχθηκε η Θεολόγος κ. Χρύσα Δημητρίου για να τους ξεναγήσει στους σύγχρονους και ανακαινισμένους χώρους του.

aigio agio penuma 1

aigio agio penuma 1

aigio agio penuma 1

aigio agio penuma 1

aigio agio penuma 1

aigio agio penuma 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Καλαβρύτων) Mon, 17 Jun 2019 12:07:37 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29833-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-im-kalabruton
Διδυμοτείχου: ''Κοινοκτημοσύνη των αγαθών προϋποθέτει κοινότητα ψυχών'' https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29832-didumoteixou-koinoktimosuni-ton-agathon-proϋpothetei-koinotita-psuxon agiou pnevmatos didimot 6

Για μία ακόμη χρονιά, Κυριακή της Πεντηκοστής, ανεβίωσαν στο Κάστρο του Διδυμοτείχου μνήμες ιερές και γεγονότα θαυμαστά, τότε που η πίστη στο Θεό ήταν ζώσα και που οι άνθρωποι ενεπιστεύοντο τη ζωή τους σε Εκείνον.

Αρχές του καλοκαιριού του 1205. Οι επίδοξοι εισβολείς είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από το Κάστρο του Διδυμοτείχου και το απειλούσαν για κατάληψη. Η Ρωμιοί κλεισμένοι στο Κάστρο ημύνοντο σθεναρά, πλην όμως τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα άρχισαν επικίνδυνα να λιγοστεύουν. Ο κλοιός έσφιγγε.

Ξημέρωνε Κυριακή της Πεντηκοστής. Η μόνη ελπίδα των πολιορκημένων ήταν μόνο η από Θεού βοήθεια. Έκαναν αγρυπνία στο Μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού και στη συνέχεια λιτάνευσαν τις θαυματουργές εικόνες στα τείχη ψάλλοντάς και ικετεύοντας. Και καθώς τελείωνε η λιτανεία ξέσπασε μία ξαφνική νεροποντή και δυνατός αέρας.

Ο Ερυθροπόταμος, που σαν τάφρος προστατεύει το Κάστρο, φούσκωσε και τα ορμητικά νερά του παρέσυραν τους καταυλισμούς των στρατονισμένων στις όχθες του πολιορκητών. Όπλα, πολεμοφόδια, άνθρωποι, ζώα σκορπίστηκαν.

Όλα τα παρέσυρε ο ρους του ποταμού και διέλυσε το στράτευμα των επίδοξων καταληψιών. Όσοι κατόρθωσαν να επιζήσουν έφυγαν για να γλυτώσουν από την θεομηνία. Οι υπερασπιστές του Κάστρου εδόξασαν και ευχαρίστησαν το Θεό για την προστασία Του.

Από τότε μέχρι σήμερα ο λαός του Διδυμοτείχου και της περιχώρου την Κυριακή της Πεντηκοστής, συρρέει στο Κάστρο για να προσκυνήσει και να «περάσει», όπως τότε, κάτω από την θαυματουργές εικόνες, που λιτανεύονται στα βυζαντινά τείχη του Κάστρου.

Με την ίδια ευλάβεια προσήλθε και φέτος ο πιστός λαός μας στο Κάστρο, ή όπως λέγεται από τους ντόπιους στο «Καλέ», για να ευχαριστήσει τον Θεό για τις πλούσιες ευεργεσίες Του αλλά και για να ζητήσει από Εκείνον, ως Παράκλητος να παρακαλεί, να παρηγορεί και να προστατεύει την Ρωμιοσύνη απανταχού της γης.

Των λατρευτικών Συνάξεων του εορταστικού τριημέρου προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, την παραμονή της Πεντηκοστής, και ευλόγησε τους άρτους στο μεταβυζαντινό Ναό του Σωτήρος Χριστού, όπου και ιερούργησε την επομένη, Κυριακή της Πεντηκοστής.

Στη συνέχεια της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας και προέστη της λιτανεύσεως των ιερών και θαυματουργών εικόνων εκ τού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου παρέμειναν μέχρι την επομένη.

Ο Σεβασμιώτατος σε επίκαιρο κήρυγμα επί τη εορτή της Πεντηκοστής μεταξύ άλλων τόνισε: «Εάν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η αρχή της θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, η Πεντηκοστή είναι το τέλος και η ολοκλήρωσις, αφού τότε, δια του Αγίου Πνεύματος, ο άνθρωπος γίνεται μέλος του αναστημένου Σώματος του Χριστού.

Η εορτή της Πεντηκοστής, αγαπητοί αδελφοί, είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, διότι με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος επιβεβαιώνεται, με τον πλέον επίσημο και αποκαλυπτικό τρόπο, αυτό που σκιωδώς διεφαίνετο στην Παλαιά Διαθήκη και στη διδασκαλία του Χριστού• ότι, δηλαδή, ο Θεός είναι Τριαδικός, Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.

Σήμερα, την ημέρα της Πεντηκοστής, οι μαθητές απέκτησαν εμπειρική πείρα της τριαδικής υποστάσεως του Θεού, γι' αυτό και η Πεντηκοστή είναι εορτή της ορθοδόξου θεολογίας... Αγαπητοί μου, πέρα από την θεολογική θεώρηση της περί Αγίας Τριάδος διδασκαλίας της Εκκλησίας, με αφορμή την εορτή της Πεντηκοστής θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα γεγονότα της Πεντηκοστής και η συγκλονιστική μαρτυρία των Αποστόλων προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και κατάνυξη στις καρδιές των ανθρώπων, που τα έζησαν, ώστε πολλοί από αυτούς να ομολογήσουν αμέσως την μετάνοια τους και να ζητήσουν να βαπτισθούν. Ο αριθμός τους ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός, 3000 ψυχές.

Εξαρχής φάνηκε σε όλους η ποιοτική διαφορά των ανθρώπων αυτών που πίστεψαν στο Χριστό και Τον ακολούθησαν.

Η ζωή τους ήταν τελείως διαφορετική από τα μέχρι τότε γνωστά• επεδείκνυαν ένα ζήλο πρωτόγνωρο, σε σημείο μάλιστα να πωλούν τις περιουσίες τους και να τις μοιράζουν στους φτωχούς της Εκκλησίας και «εἶχον ἅπαντα κοινά», διότι πολύ απλά, αφού είχαν κοινή πίστη και κοινό Σωτήρα, τον Χριστό, στις καρδιές τους, είχαν κοινά «και τα πορτοφόλια».

Με τον τρόπο αυτό έδωσαν διαχρονικό παράδειγμα διαχειρίσεως των κοινωνικών προβλημάτων που δεν είναι άλλος από την έμπρακτη φιλαδελφία. Το όποιο κοινωνικό πρόβλημα δεν λύνεται παρά με μέσα πνευματικά• πρώτα οι άνθρωποι μοιράζονται την ίδια πίστη, ελπίδα, προοπτική και μέλλον, και ύστερα τα προβλήματα και τις λύσεις.

Κοινοκτημοσύνη των αγαθών προϋποθέτει κοινότητα ψυχών, το οποίο είναι χάρισμα και καρπός του Αγίου Πνεύματος. Η συνέπεια του βίου των χριστιανών ήταν και είναι η βασική αιτία της διαδόσεως και της αντοχής του χριστιανισμού ανά τους αιώνας».

Την λιτάνευση των ιερών εικόνων παρηκολούθησαν οι βουλευτές Εβρου Αναστ. Δημοσχάκης και Γεώρ. Καίσας, ο απερχόμενος Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης καί ο πρότριτα εκλεγείς Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Άγγελος Ιλαρίδης, πολιτευτές και πλήθος πιστών, πού με υπομονή και ευλάβεια προσκύνησαν και "πέρασαν" κάτω από τις εικόνες.

Κατά την επακολοθήσασα δεξίωση στο παρακείμενο Επισκοπείο ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, προσφέροντας του εικόνα του Αγίου Ιωάννου Βατάτζη, για να τον ευλογεί και να τον εμπνέει ο άγιος.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 17η του μηνός Ιουνίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και πάλι με λιτανευτική πομπή μετεφέρθησαν οι ιερές εικόνες στον Ναό του Σωτήρος Χριστού.

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

agiou pnevmatos didimot 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Mon, 17 Jun 2019 12:03:26 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29832-didumoteixou-koinoktimosuni-ton-agathon-proϋpothetei-koinotita-psuxon
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29831-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-thessaloniki-foto EortiAgiasTriadosThessaloniki 50

Κατόπιν σεπτής προσκλήσεως και Ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, την Δευτέρα της Πεντηκοστής, 17 Ιουνίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή της Συνάξεως του Αγίου Πνεύματος, εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτος αναφέρθηκε στο Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων «ότι το Άγιο Πνεύμα, μέσα στην ζωή της Εκκλησίας, είναι Εκείνο που μας χαρίζει την Ενότητα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σημερινή εορτή, μπορεί να αποτελέσει για τον καθένα από εμάς την προσωπική ημέρα της αναγεννήσεως και μία ευκαιρία ώστε να πάρουμε την μεγάλη απόφαση, για να ζήσουμε όπως θέλει ο Θεός».

»Αυτό που λείπει από την ζωή των ανθρώπων, είναι το Πνεύμα το Άγιο, το Πνεύμα του Θεού, το Πνεύμα της Αλήθειας. Έχουμε συνηθίσει δυστυχώς να ζούμε μέσα στο ψέμα και στην συμβατικότητα των συστημάτων εκείνων που καταργούν κάθε έννοια και κάθε ελευθερία των αξιών του ανθρώπου και γενικότερα του τόπου και των παραδόσεων».

Εν συνεχεία του λόγου του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την παρουσία των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλή τον Υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διπλωματία κ. Μάρκο Μπόλαρη και των αρχών του τόπου, τους προέτρεψε να ανεβάσουν το «θερμόμετρο της αγάπης τους», προς την παράδοση, την Ορθοδοξία και την ζωή της Εκκλησίας μας, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, κράτησαν ως αξίες, την Πατρίδα μας σε περιόδους δύσκολους.

Καταλήγοντας μετέφερε προς τους παρισταμένους τις Ευχές του επιχώριου Γέροντος Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του για την πρόσκληση του ώστε να προστή της Πανηγύρεως ταύτης, ενώ παράλληλα επήνεσσε τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Παύλο Παπακωνσταντίνου και τους συνεφημέριους του, γιατί κατά πάντα άρτια οργάνωσή του, καθώς επίσης συνεχάρη και το πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο με την παρουσία του και την υποδειγματική του τάξη, μετέφερε και εκείνο το μεγάλο μήνυμα της Ενότητας.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού εις τον ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της κωμοπόλεως του Δρυμού, ομιλώντας στο τέλος περί των τρόπων φανέρωσης των Χαρισμάτων του Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος στην ζωή των ανθρώπων, μέσα από τα οποία συνεχίζεται το Σωτήριο Έργο του Κυρίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Λαγκαδά) Mon, 17 Jun 2019 11:52:38 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29831-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-thessaloniki-foto
Το τριήμερο της Αγίας Πεντηκοστής στην Ι.Μ. Κατάγκας (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/29830-to-triimero-tis-agias-pentikostis-stin-im-katagkas-foto agiou pnevmatos kataga 30

Σε κλίμα ευλαβείας και κατάνυξης εορτάσθηκε η τριήμερος εορτή της Αγίας Πεντηκοστής.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού του Ψυχοσάββατου και ακολούθησε η παννυχίδα δια τους κεκοιμημένους αδελφούς μας.

Το πρωί του Σαββάτου 15 Ιουνίου τελέστηκε η ακολουθία των κεκοιμημένων και πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελετίου, πλαισιούμενου από τους ιερείς του Αγίου Γεωργίου.

Ανήμερα την Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, πλασιούμενου από όλους τους Ιερείς και διακόνους της πόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο εσπερινός της Γονυκλισίας.

Πλήθη πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό μέσα και έξω και με άκρα ευλάβεια παρακολουθούσαν την Θεία Λατρεία.

Σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας.

Να αναφερθεί ότι καθ' όλη την διάρκεια του τριημέρου ο Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος μίλησε στους πιστούς για την αναγκαιότητα του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας και το πώς μπορούμε να έχουμε την χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Τέλος πολλοί πιστοί έδειξαν ενδιαφέρον και μετά τη Θεία λειτουργία ζητούσαν εξηγήσεις στο πώς μπορούν να κρατούν ή να αποκτήσουν ζωντανά τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 10:53:03 GMT https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/29830-to-triimero-tis-agias-pentikostis-stin-im-katagkas-foto
Η Εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό του Πειραιά (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29829-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-ston-kathedriko-nao-tou-peiraia-foto agia triada peiraias 17

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και Εκκλησιαστική τάξη πανηγύρισε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Το πρωί τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, παρουσία των αρχών της πόλεως του Πειραιά και πλήθους κόσμου.

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

agia triada peiraias 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Πειραιώς) Mon, 17 Jun 2019 10:34:52 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29829-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-ston-kathedriko-nao-tou-peiraia-foto
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος και Χειροτονία στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29827-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-kai-xeirotonia-stin-im-neas-ionias-foto agia triada ionia 19

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, του Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, όπου πλήθος πιστών συνέρευσε ευλαβικά στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς για να αποδώσει δόξα στον Τριαδικό Θεό.

Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ν. Φιλαδελφείας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ηρακλείου Αττικής με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του ευλαβεστάτου Διακόνου Γρηγορίου Καρύδη.

Στην ομιλία του ο νεοχειροτονηθείς, με βαθιά συγκίνηση, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την ύψιστη τιμή που του έκανε να τον προαγάγει στον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, στο Πανάγιο και Ζωοποιό Πνεύμα και στο θεοσύστατο μυστήριο της Ιερωσύνης, ενώ κάλεσε τον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο να εργάζεται συνεχώς και αδιαλείπτως με αγάπη για τον πλησίον στον Αμπελώνα του Κυρίου.

Φωτογραφίες: Ευστάθιος Χιώλος

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

agia triada ionia 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Νέας Ιωνίας) Mon, 17 Jun 2019 09:48:46 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29827-i-eorti-tou-agiou-pneumatos-kai-xeirotonia-stin-im-neas-ionias-foto
Φιλιππουπόλεως Νικόλαος σε Πρόεδρο Ράντεφ: ''Να ενταχθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία'' https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/29825-filippoupoleos-nikolaos-se-proedro-rantef-na-entaxthoun-ta-thriskeutika-sta-sxoleia filippoupoleos rantev

Ρεπορτάζ: Romfea.gr


Να ενταχθεί στα βουλγαρικά δημόσια σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ράντεφ ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην επέτειο των 150 χρόνων από την Εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο χωριό Τρούντ, αναφέρθηκε στην σημασία της θρησκείας στην ζωή των ανθρώπων.

"Διάλυση γάμων, παρένθετη μητρότητα, γάμος ιδίου φύλου, ελεύθερη συμβίωση, είναι τα αποτελέσματα της απομάκρυνσης των ανθρώπων από τον Θεό. Πρέπει να σώσουμε τα παιδιά μας, και όπως είπε ο Χριστός να τα αφήσουμε να έρθουν κοντά μας" - τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικόλαος.

Με τα επιχειρήματα αυτά ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, να ενταχθεί έστω μια ώρα διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο επειδή τα παιδιά είναι ευάλωτα στους σύγχρονους ιούς της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ράντεφ ανέφερε ότι χρειαζόμαστε θάρρος και πνευματική δύναμη, ενώ συνεχάρη τον λαό της βουλγαρίας που κρατά τις παραδόσεις σε μια δύσκολη εποχή.

"Η στήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και η πνευματική ευημερία των πιστών, εξακολουθεί να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Κράτος" - τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 09:36:34 GMT https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/29825-filippoupoleos-nikolaos-se-proedro-rantef-na-entaxthoun-ta-thriskeutika-sta-sxoleia
Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στην Κύμη (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29826-lampros-eortasmos-tou-agiou-pneumatos-stin-kumi-foto agia triada kimi 32

Για την Romfea.gr | Γιάννης Κούκης


Κορυφώθηκαν με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια οι τριήμεροι εορτασμοί στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Κύμης.

Επιστέγασμα όλων η αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τιμήν και δόξα του Παρακλήτου Αγαθού και ζωαρχικού Αγίου Πνεύματος.

Όπως τόνισε στον εμπνευσμένο λόγο του ο σεπτός και πολιός ποιμενάρχης κ. Σεραφείμ, το Άγιον Πνεύμα κατήλθε εν πυρίναις γλώσσαις για να εκπληρώσει την υπόσχεση του Υιού και να παραμείνει στον κόσμο μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Στο τέλος της ευχαριστιακής σύναξης ο Σεβασμιώτατος συνεπικουρούμενος από τους ιερείς και από τους χορούς των καλλίφωνων ιεροψαλτών έψαλλε το «Δευτε λαοί ...» έμπροσθεν των εικόνων της Πεντηκοστής και της Αγίας Τριάδος και με περισσή χαρά και πατρική αγάπη ευχήθηκε προς όλους και διένειμε την ευλογία του αντίδωρου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Mon, 17 Jun 2019 09:39:27 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29826-lampros-eortasmos-tou-agiou-pneumatos-stin-kumi-foto
Νικαίας Αλέξιος: ''Το Άγιο Πνεύμα χαρίζει τους καρπούς Του στους ταπεινούς'' (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/29824-nikaias-alejios-to-agio-pneuma-xarizei-tous-karpous-tou-stous-tapeinous-foto agiou pnevmatos aigal 2

Αιγάλεω | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Αιγάλεω.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Πέτρο Χαλούλο, πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και τους εφημερίους του Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος αναφέρθηκε στην εορτή της Αγίας Τριάδας και ανέλυσε την έννοια και την αδιαίρετη ουσία της Αγίας Τριάδος, ως προς τα Πρόσωπα και τις Υποστάσεις.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το Άγιο Πνεύμα, το οποίο όπως ανέφερε "λαλεί και ενεργεί, οικοδομεί και αγιάζει και φωτίζει τις ψυχές των Δικαίων".

"Προκειμένου να σωθεί η ανθρωπότητα και να επανέλθει στο αρχαίον κάλλος, σαρκώνεται ο Χριστός και ανακαινίζει και αναπλάθει τον κόσμο με Τη διδαχή Του, το σταυρικό Του πάθος και την ζωηφόρο Ανάστασή Του" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξιος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι "επιστέγασμα και επικύρωση του έργου συνιστά η επιδημία του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο φωτίζει, αγιάζει και χαρίζει τους καρπούς Του στους ταπεινούς ανθρώπους που προσεύχονται και επικαλούνται τη Χάρη Του".

''Χωρίς το Άγιο Πνεύμα δεν υπάρχει αληθινή ζωή. Αυτό γεννά στην καρδιά του ανθρώπου την ανυπόκριτη αγάπη και τον γεμίζει χαρά. Αυτό χορηγεί την αληθινή σοφία'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας.

Μετά το πέρας της Θεία Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Πέτρο Χαλούλο και τους συνεφημερίους του για το έργο που επιτελούν στην ενορία της Αγίας Τριάδας.

Να αναφερθεί ότι ο περικαλλής Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι συνέρρεαν καθ' όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για να προσκυνήσουν την Εικόνα της Αγίας Τριάδας.

Τέλος να σημειωθεί ότι το απόγευμα θα τελεστεί ο μεθέορτος εσπερινός και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 18 Jun 2019 10:06:05 GMT https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/29824-nikaias-alejios-to-agio-pneuma-xarizei-tous-karpous-tou-stous-tapeinous-foto
Εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/29822-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-agia-triada-ton-tzagkarolon agiou pneumatos tsagkarolon 9

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, του Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής, 16 Ιουνίου έ.ε. τελέσθηκε ο Κανών ικετήριος εις την Αγία Τριάδα, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος όπου αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο συνεχίζει το σωτήριο έργο του Χριστού και οδηγεί την Εκκλησία στην αλήθεια.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Θεοφιλέστατος κ. Δημήτριος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε ευλαβικά για να αποδώσει δόξα στον Τριαδικό Θεό και να προσκυνήσει στην ιστορική Ιερά Μονή των Τζαγκαρόλων.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η "Εκκλησία μας αυτές τις ημέρες εορτάζει τα Γενέθλια της".

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο που με την παρουσία του λάμπρυνε την τριήμερη πανήγυρη της Ιεράς Μονής.

Επίσης ευχαρίστησε και τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Νικηφόρο Κουνάλη, ο οποίος είναι πάρων πάντοτε και στις χαρές αλλά και στις λύπες της Μητροπόλεως.

agiou pneumatos tsagkarolon 1

agiou pneumatos tsagkarolon 1

agiou pneumatos tsagkarolon 1

agiou pneumatos tsagkarolon 1

agiou pneumatos tsagkarolon 1

agiou pneumatos tsagkarolon 1

agiou pneumatos tsagkarolon 1

agiou pneumatos tsagkarolon 1

agiou pneumatos tsagkarolon 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κυδωνίας) Mon, 17 Jun 2019 08:13:25 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/29822-eorti-tou-agiou-pneumatos-stin-agia-triada-ton-tzagkarolon
Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος https://www.romfea.gr/pneumatika/29821-ta-xarismata-tou-agiou-pneumatos Angelsatmamre trinityΑγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου


Μεγάλα είναι και ξεπερνούν την ανθρώπινη λογική τα χαρίσματα που μάς δώρισε σήμερα ο φιλάνθρωπος Θεός.

Γι’ αυτό ας χαρούμε όλοι μαζί και σκιρτώντας από αγαλλίαση ας ανυμνήσουμε τον Κύριό μας.

Γιατί η σημερινή ημέρα είναι για μάς εορτή και πανηγύρι.Όπως δηλαδή διαδέχονται η μια την άλλη οι εποχές και οι κινήσεις του ήλιου, έτσι ακριβώς και στην Εκκλησία η μία εορτή διαδέχεται την άλλη και με τον τρόπο αυτό απ’ τη μια πηγαίνουμε στην άλλη.

Πριν από λίγο καιρό εορτάσαμε τον σταυρό, το πάθος και την Ανάσταση, και ύστερα από αυτά την Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στους ουρανούς.

Σήμερα φθάσαμε στην κορυφή των αγαθών, σ’ αυτήν την κορωνίδα των εορτών, βρισκόμαστε πια στην πραγματοποίηση των επαγγελιών του Κυρίου. «Γιατί αν φύγω –λέει- θα σάς στείλω άλλον Παράκλητο, και δεν θα σάς αφήσω ορφανούς». (Ιωάν. 16,6). Βλέπετε το πατρικό Του ενδιαφέρον; Βλέπετε την ανέκφραστη φιλανθρωπία Του;

Πριν λίγες ημέρες ανελήφθη στον ουρανό, κάθισε στον βασιλικό θρόνο, στα δεξιά του Πατρός, και σήμερα μάς στέλνει ως δώρο τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και μ’ αυτόν τον τρόπο μάς χορηγεί άπειρα ουράνια αγαθά. Γιατί, πες μου, ποιο από τα αγαθά που συμβάλλουν στη σωτηρία μας δεν μάς δόθηκε από το Άγιο Πνεύμα;

Με τη χάρη Του απαλλασσόμαστε απ’ τη δουλεία του διαβόλου, καλούμαστε στην ελευθερία του Χριστού, οδηγούμαστε στην ουράνια υιοθεσία, αναγεννιόμαστε απ’ την αρχή και ξεφορτωνόμαστε το βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο των αμαρτιών μας.

Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος βλέπουμε να υπάρχουν τόσοι ιερείς κι έχουμε τάγματα διδασκάλων της Εκκλησίας. Απ’ την πηγή αυτή πήγασαν πλούτη προφητειών και χαρίσματα ιάσεων και όλα τα άλλα που συνήθως στολίζουν την Εκκλησία του Θεού από το Άγιο Πνεύμα προέρχονται.

Και φωνάζει ο Παύλος και λέει: «Για όλα αυτά τα χαρίσματα ενεργεί το ένα και μοναδικό Πνεύμα, που τα μοιράζει όπως θέλει στον καθένα χωριστά» (Α’ Κορ. 12,11).

«Όπως θέλει», λέει, όχι όπως έχει διαταχθεί. «Μοιράζει», και δεν μοιράζεται. Έχει εξουσία, και δεν εξουσιάζεται. Γιατί ο Παύλος λέει πως έχει και το Άγιο Πνεύμα την ίδια εξουσία, που έχει και ο Πατήρ.

Κι όπως είπε για τον Πατέρα «ο Θεός είναι εκείνος που ενεργεί παντού και πάντα» (Α’ Κορ. 12,6), έτσι λέει και για το Άγιο Πνεύμα «για όλα αυτά τα χαρίσματα ενεργεί το ένα και μοναδικό Πνεύμα, που τα μοιράζει όπως θέλει στον καθένα χωριστά».

Είδες τέλεια εξουσία που έχει; Γιατί όσα πρόσωπα έχουν την ίδια φύση και ουσία είναι φανερό ότι έχουν και την ίδια εξουσία, και όσα έχουν την ίδια αξία, σ’ αυτά μία είναι η δύναμη και η εξουσία.

Χάρη στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος απαλλαχτήκαμε από τις αμαρτίες, μ’ αυτήν ξεπλύναμε την ψυχή μας από κάθε ρύπο. Με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ενώ ήμασταν άνθρωποι, γίναμε άγγελοι, όσοι βέβαια θελήσαμε να μάς βοηθήσει η χάρη Του, χωρίς να αλλάξει η φύση μας, αλλά, κι αυτό είναι το πιο αξιοθαύμαστο, διατηρήσαμε την ανθρώπινη φύση μας και μ’ αυτή επιδείξαμε αγγελική συμπεριφορά.

Τόσο μεγάλη είναι λοιπόν η δύναμη του Αγίου Πνεύματος! Και όπως η πραγματική φωτιά όταν δεχτεί τον μαλακό πηλό τον καθιστά σκληρό κεραμίδι, έτσι ακριβώς και η φωτιά του Αγίου Πνεύματος, όταν δεχτεί μια ψυχή συνετή, ακόμη κι αν τη βρει πιο μαλακή κι απ’ τον πηλό, την κάνει πιο γερή κι απ’ το σίδερο. Και κάνει ξαφνικά πιο καθαρό απ’ τον ήλιο εκείνον που έως τώρα ήταν μολυσμένος απ’ την ακαθαρσία των αμαρτιών.[...]

«Με τη δύναμη του ονόματος του Κυρίου Ιησού Χριστού», λέει, «και με τη χάρη του Πνεύματος του Θεού μας». Είδες, αγαπητέ, τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος;

Είδες ότι το Άγιο Πνεύμα, εξαφάνισε όλες αυτές τις κακίες, και ότι εκείνους που ήταν προηγουμένως υποδουλωμένοι στις αμαρτίες τους, τους ανέβασε ξαφνικά σε τόσο υψηλές τιμές;

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Saint.gr) Sun, 16 Jun 2019 23:31:49 GMT https://www.romfea.gr/pneumatika/29821-ta-xarismata-tou-agiou-pneumatos
Πεντηκοστή και Εσπερινός της Γονυκλισίας στην Εκκλησία της Αλβανίας https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/29820-pentikosti-kai-esperinos-tis-gonuklisias-stin-ekklisia-tis-albanias goniklisia elbasan 5

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Με κατανυκτικότητα εορτάστηκε η Πεντηκοστή, και τελέστηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων και Δυρραχίου, όπως και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Μπερατίου, Απολλωνίας και Φίερι, καθώς και Ελμπασάν (ο Μητροπολίτης Αντώνιος ιερούργησε στο ναό Αγίου Αθανασίου της πόλης), οι πιστοί στους ναούς δεν το άκουσαν μόνο κατά τα κηρύγματα, αλλά και το αισθάνθηκαν ότι ο αναστημένος Κύριος τήρησε την υπόσχεσή Του και δεν άφησε τους ακολούθους του μόνους και ορφανούς.

Τους έστειλε το Πνεύμα το Άγιο. Πολλοί άνθρωποι στην Αλβανία, μετά το διωγμό της πίστης, και το αναγεννητικό πλαίσιο, που δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, όχι μόνο ξεδίψασαν από το Άγιο Πνεύμα, αλλά ξεχύνονται από αυτούς πηγές ζωντανό νερό, για να ξεδιψάσουν και άλλοι.

Η ζωή της Εκκλησίας είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων, που ξαναγεννήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα, ενώ βρίσκονταν κυριολεκτικά «στη μέση της ερήμου».

Το Άγιο Πνεύμα δεν μας δίνει κάτι, που μπορούμε να το φιλοσοφήσουμε, αλλά κάτι, που μπορούμε να το ζήσουμε.

Δεν δίνει τη φτηνή ευτυχία, το λίγο καλύτερο , τις μέτριες χαρές. Δίνει ολόκληρη την ευτυχία.

Ολόκληρο το καλύτερο, ολόκληρη τη χαρά. Μας δίνει την προσωπική αληθινή συνάντηση με το Θεό και με το συνάνθρωπο. Και νιώθουμε σαν να ήμασταν νεκροί και ξαναζήσαμε. Σαν να ήμασταν χαμένοι και βρεθήκαμε.

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

goniklisia elbasan 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sun, 16 Jun 2019 23:03:06 GMT https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/29820-pentikosti-kai-esperinos-tis-gonuklisias-stin-ekklisia-tis-albanias
Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29819-i-kuriaki-tis-pentikostis-stin-im-sidirokastrou pentikosti sidirokastro 10

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τάξη εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος μετέβη στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, όπου προεξήρχε της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας και του εσπερινού της Γονυκλισίας, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Νικόδημο Τότκα, και τους Ιερείς του ναού.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βαλτερού, όπου προσήλθαν πολλοί ιερείς από τις γειτονικές περιοχές και πλήθος κόσμου που κατέκλυσαν το ναό για να τιμήσουν την ενορία τους και να ζητήσουν τη χάρη και το φωτισμό του Παναγίου πνεύματος, ανάμεσά τους και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωϋσιάδης.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σπουδαιότητα της Εκκλησίας ως χώρου αγάπης και ενότητας, προσευχής και μετανοίας, ως χώρου στερεωμένου στο θεμέλιο των αποστόλων και προφητών με ακρογωνιαίο λίθο τον Κύριο Ιησού Χριστό, ως χώρου τον οποίο καθοδηγεί και ζωοποιεί το Άγιο πνεύμα.

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

pentikosti sidirokastro 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sun, 16 Jun 2019 22:53:06 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29819-i-kuriaki-tis-pentikostis-stin-im-sidirokastrou
Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29818-kuriaki-tis-pentikostis-stin-im-xalkidos-foto pentikosti xalkido 3

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής την 16 Ιουνίου 2019 στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Στον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο οι Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Χαλκίδος, Νικηφόρος Ευσταθίου-Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Χαλκίδος, ο Οικον. Νικόλαος Βερνέζος-ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Προσκ. του Οσ. Ιωάννου του Ρώσσου και οι Διάκ. Νικόλαος Πριμηκύριος και Ευγένιος Τσάλλας, με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν να προσκυνήσουν το Ιερό και Χαριτόβρυτο Λείψανο του Οσίου Ιωάννου και με θερμότητα πίστεως να εκζητήσουν, σύμφωνα με τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, να έλθει το Άγιο Πνεύμα και να κατασκηνώσει στις καρδιές τους.

Τον θείο λόγο κήρυξε προς τους πολυπληθείς προσκυνητές ο Σεβασμιώτατος, αναφερθείς στην μεγάλη αυτή εορτή της Εκκλησίας και την καλλιέργεια, από μέρους μας, των χαρισμάτων που μας δωρίζει το Πανάγιο Πνεύμα.

pentikosti xalkido 1

pentikosti xalkido 1

pentikosti xalkido 1

pentikosti xalkido 1

pentikosti xalkido 1

pentikosti xalkido 1

pentikosti xalkido 1

pentikosti xalkido 1

pentikosti xalkido 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Χαλκίδος) Sun, 16 Jun 2019 20:38:29 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29818-kuriaki-tis-pentikostis-stin-im-xalkidos-foto
''Από άθεος, αναγνώστης'' https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29817-apo-atheos-anagnostis atheosanagnostis

"Ὀνομάζεσαι Πασχάλης. Τὸ ὄνομά σου προέρχεται ἀπὸ τὴν λέξη ΠΑΣΧΑ, ποὺ σημαίνει ΔΙΑΒΑΣΗ. Ὁ Θεὸς διάλεξε τήν ἐλαχιστότητά μου ὡς Μωϋσῆ νὰ σὲ βοηθήσω νὰ διαβεῖς ἀπὸ τὸ σκοτάδι, τὸ ψεῦδος, τὸν πνευματικό θάνατο τῆς ἀθεΐας, στὸ φῶς, τὴν ἀλήθεια, τὴν ζωὴ κοντὰ στὸν Χριστό. Αὐτὴ ἡ διακονία μου ἂς εἶναι ὁ συνήγορός μου τὴν ἡμέρα τῆς Δευτέρας Παρουσίας ἐπὶ τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ."

Μὲ αὐτὰ τὰ λόγια καὶ μέ ἐμφανέστατη τὴν συγκίνηση στὰ δακρυσμένα μάτια τοῦ ὁ Σέβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καὶ Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος ἐχειροθέτησε τὴν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς στὸν Ἱ. Μητροπολιτικό Ναὸ Χίου, Ἀναγνώστη τὸν φοιτητὴ τοῦ Τμήματος Διοικήσεως Ἐπιχειρήσεων τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Αἰγαίου κ. Πασχάλη Λεμονίδη.

Ὃ νέος Ἀναγνώστης, ὅταν ἦλθε στὴ Χίο πρὸ τετραετίας νὰ σπουδάσει, ἦταν ἄθεος ἤ ἀγνωστικιστής. Ὁ Σεβασμιώτατος τὸν συμπεριέλαβε στὶς συναντήσεις τῶν φοιτητῶν. Τοῦ μίλησε μὲ ἀνυπόκριτο σεβασμό, τοῦ ἔδειξε πατρικὴ ἀγάπη καὶ τὸν ὁδήγησε κοντὰ στὸν Χριστὸ καὶ τὴν Ἐκκλησία, μὲ ἐντιμότητα χαρακτῆρος, σεμνότητα ἢθους, πηγαία εὐσέβεια, ὥριμη σοβαρότητα καὶ μακρόθυμη διάθεση.

Ὅλο τὸ ἐκκλησίασμα φώναξε ΑΞΙΟΣ γιὰ ἕνα γεγονὸς πνευματικῆς χαρᾶς. Ὁ Σεβασμιώτατος συνεχάρη ἰδιαιτέρως τούς ἐξαίρετους γονεῖς τοῦ νέου φοιτητῆ, οἱ ὁποῖοι μὲ τὶς προσευχὲς τοὺς συνέβαλαν στὴν ἐπιστροφὴ τοῦ παιδιοῦ τους στὴν Πίστη τοῦ Χριστοῦ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Χίου) Sun, 16 Jun 2019 22:20:52 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29817-apo-atheos-anagnostis
Μητροπολίτης Κορωνείας: «Ο ζωής χορηγός» (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/diafora/29816-mitropolitis-koroneias-o-zois-xorigos-foto koronias agia triada 15

Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κεραμεικού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Ευστάθιο Γιαννακίδη και πολλούς συνεορταστές κληρικούς.

Το Άγιο Πνεύμα, που ιδιαίτερα τιμάμε απόψε, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, είναι εκτός των άλλων και «ζωής χορηγός».

Αλλά όταν αναφέρουμε εδώ την λέξη ζωή, δεν εννοούμε την βιολογική ζωή, που ζούμε όλοι, αλλά μια ζωή άλλης τάξεως.

Χωρίς το Άγιο Πνεύμα βεβαίως ζουν οι άνθρωποι, αλλά γι' αυτούς ισχύει το της Αποκαλύψεως «όνομα έχεις ότι ζής και νεκρός ει» (Αποκ. γ,1).

Όσοι όμως έχουν το Αγ. Πνεύμα, που λάβαμε κατά το Χρίσμα και δεν το λυπούν και δεν σβήνουν την φλόγα του στην καρδιά τους.

Όσοι δηλ. ακολουθούν την προτροπή του Απ. Παύλου «το Πνεύμα μή σβέννητε» (Α Τιμ. ε, 19)και «μη λυπείτε το Πνεύμα το Αγιον» (Εφες. δ, 30), αυτοί παύουν να είναι «σαρκικοί».

Τα έργα της σάρκας τα διαδέχονται οι « καρποί του Πνεύματος (Γαλάτ.ε, 19-23).

Έχουμε, λοιπόν τον όρο «σαρκικός» και «πνευματικός» άνθρωπος. Τι σημαίνουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί;

Δεν διαστέλλουν τα δύο στοιχεία του ανθρώπου: την σάρκα και το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα.

Τίποτα από ό,τι έπλασε ο Θεός δεν είναι περιφρονητέο και υποτιμητέο. Κακώς νομίζουν ορισμένοι ότι η αμαρτία εδρεύει στο σώμα.

Σοβαρότατες αμαρτίες δεν έχουν σχέση με το σώμα, όπως ο εγωϊσμός, ο φθόνος, το μίσος κλπ.

Αλλά ο όλος άνθρωπος ως ψυχή και σώμα, όταν έχει κατώτερα κίνητρα στην ζωή του, είναι σαρκικός.

Και ο όλος άνθρωπος ,όταν εμπνέεται από το Αγ. Πνεύμα, είναι πνευματικός.

Τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος πληρούν τον όλο ψυχοσωματικό άνθρωπο. Γι' αυτό ακτινοβολούν τα πρόσωπα Αγίων ανθρώπων. Το Αγ. Πνεύμα είναι το «ναοποιούν, θεοποιούν, τελειούν» (Γρηγόριος Θεολόγος).

Βέβαια σ' αυτή την ζωή βρισκόμαστε ακόμα σε μία πάλη ,σε ένα αγώνα. Και όπως μας παραγγέλει ο Απόστολος «ει ζώμεν πνεύματι, πνεύματι και στοιχώμεν» (Γαλ. ε, 25).

Εάν ζούμε με την Χάρη του Αγ. Πνεύματος και τις επιταγές του,τότε από σαρκικοί και νήπιοι εν Χριστώ θα μεταμορφωθούμε σε «πνευματικούς» ( Α Κορ. γ, 10 ) και ολόκληρη η ψυχοσωματική μας ύπαρξη θα πλημμυρίσει από την Χάρη του Αγ. Πνεύματος. Αυτή είναι η όντως ζωή.

Το πλήρωμα της ζωής. Η εσωτερική πληρότητα,που παρέχει το Αγ. Πνεύμα,ο «χορηγός ζωής». Η πληρότητα,που μάταια αναζητούν οι άνθρωποι κυνηγώντας διάφορα υλικά αγαθά και απολαύσεις αθέμιτες.

Μόνο όταν όλα λούζονται και αγιάζονται από το Αγ. Πνεύμα, κερδίζουμε την όντως ζωή,που αρχίζει από εδώ και συνεχίζεται εις τον αιώνα!

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

koronias agia triada 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sun, 16 Jun 2019 20:11:06 GMT https://www.romfea.gr/diafora/29816-mitropolitis-koroneias-o-zois-xorigos-foto
Μελιτηνής Μάξιμος: ''Στην ομογένεια διατηρούμε ζωντανή τη φλόγα της πρώτης Εκκλησίας'' https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/29815-melitinis-majimos-stin-omogeneia-diatiroume-zontani-ti-floga-tis-protis-ekklisias melitinis omogeneia 14

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Τουλόν, στη Γαλλική Ριβιέρα, λειτούργησε την Κυριακή της Πεντηκοστής ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, συμπαραστατούμενος υπό των Πρωτοπρεσβυτέρων π. Κωνσταντίνου Παπακοσμά, εφημερίου του Ι. Ναού, π. Ανδρέα Louchkoff, π. Serge Herasynenko και π. Nikolay Mayabor, εφημερίων των ρωσόφωνων ενοριών της πόλης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος προεξήρχε της Ακολουθίας του Εσπερινού της Πεντηκοστής.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μελιτηνής αναφέρθηκε στο θαύμα της γλωσσολαλιάς των πρώτων 120 Αποστόλων, όπως αυτό αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων.

"Αδελφοί Χριστιανοί σήμερα ψάλλαμε τόσο όμορφους βυζαντινούς και σλαβονικούς ύμνους, προσευχηθήκαμε στα ρουμανικά, γαλλικά, ελληνικά, γεωργιανά και ρωσικά.

Στις κοινότητές μας στην ομογένεια διατηρούμε ζωντανή τη φλόγα της πρώτης Εκκλησίας. Δεν στήνουμε ανάμεσά μας τείχη με δομικά υλικά τη γλώσσα, το τυπικό και την παράδοση.

Ξεπερνάμε όλα τα τεχνητά και κατευθυνόμενα εμπόδια που προκαλούν διχασμό και όλοι μαζί εργαζόμαστε για το καλό της Εκκλησίας και τη σωτηρία των ψυχών μας", υπογράμμισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, μεταξύ άλλων.

Στο τέλος ο εφημέριος του Ι. Ναού π. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς πρόσφερε δώρο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο στον Θεοφιλέστατο, ενώ η ουκρανική παιδική χορωδία του αφιέρωσε ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Ακολούθησε δεξίωση στην αυλή του Ι. Ναού με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα.

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

melitinis omogeneia 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Γαλλίας) Sun, 16 Jun 2019 20:06:57 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/29815-melitinis-majimos-stin-omogeneia-diatiroume-zontani-ti-floga-tis-protis-ekklisias
Κερκύρας: «Ο εν Τριάδι προσκυνούμενος Θεός είναι η αγάπη, η αλήθεια και η πραγματική ελευθερία» https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29814-kerkuras-o-en-triadi-proskunoumenos-theos-einai-i-agapi-i-alitheia-kai-i-pragmatiki-eleutheria agia triada kerkira 6

Το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουνίου 2019 τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος, του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων  “Η Πλατυτέρα”, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για την σπουδαιότητα του υπερφυούς γεγονότος της επιδημίας του Παναγίου Πνεύματος εις τον κόσμο, που αποτελεί την γενέθλιον ημέρα της Αγίας μας Εκκλησίας.

Μέσα στο υπερώον, ο Παράκλητος, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, κατήλθε επί τας κεφαλάς των Μαθητών εν είδει πυρίνων γλωσσών, διότι σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, το Πανάγιον Πνεύμα είναι η έκφραση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Η επιδημία του Παρακλήτου αποτελεί αφενός το επιστέγασμα του σωτηριώδους σχεδίου του Θεού για εμάς τους ανθρώπους και αφετέρου την εκπλήρωση της υποσχέσεως του Κυρίου προς τους Μαθητές Του, ότι θα στείλει τον Παράκλητο.

Ο Τριαδικός Θεός συντηρεί την Εκκλησία και παρέχει την Άκτιστη Θεία Χάρη Του πλουσίως, μέσω των Ιερών Μυστηρίων, δια των οποίων οι πιστοί σώζονται.

Ο εν Τριάδι προσκυνούμενος Θεός είναι η αγάπη, η αλήθεια και η πραγματική ελευθερία, καθότι αυτός είναι ο τρόπος της υπάρξεώς Του.

Στις μέρες μας βιώνουμε ατυχώς την διαστρέβλωση της ελευθερίας, ζούμε την ελευθεριότητα και την ασυδοσία, με το πρόταγμα πάντα των λεγόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στον αντίποδα, ο άνθρωπος που ζει εν μετανοία, εν προσευχή, εν νηστεία και εν εξομολογήσει, κοινωνεί μέσα στην καρδιά του αγαπητικά με τον Χριστό και προγεύεται την Βασιλεία των Ουρανών.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε ο Θεός να δίδει ανάπαυση στον Μακαριστό προκάτοχό του κυρό Τιμόθεο, τον κτήτορα του Ι.Χ.Π. “Η Πλατυτέρα”, αλλά και δύναμη τόσο στο προσωπικό, όσο και στους τροφίμους του Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί καύχημα για την τοπική Εκκλησία.

agia triada kerkira 1

agia triada kerkira 1

agia triada kerkira 1

agia triada kerkira 1

agia triada kerkira 1

agia triada kerkira 1

agia triada kerkira 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κερκύρας) Sun, 16 Jun 2019 20:02:06 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29814-kerkuras-o-en-triadi-proskunoumenos-theos-einai-i-agapi-i-alitheia-kai-i-pragmatiki-eleutheria
Πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό του Πειραιά (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29813-panigurikos-esperinos-ston-kathedriko-nao-tou-peiraia-foto agia triada peiraia 25

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τελέστηκε σήμερα Κυριακή 18 Ιουνίου ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Κρητικός, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Να αναφερθεί ότι αύριο Δευτέρα 17 Ιουνίου το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Πειραιά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Πειραιώς) Sun, 16 Jun 2019 19:52:40 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/29813-panigurikos-esperinos-ston-kathedriko-nao-tou-peiraia-foto
Γαλλίας: ''Η Εκκλησία χρειάζεται νέους κληρικούς με φόβο Θεού και ζήλο'' (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/29812-gallias-i-ekklisia-xreiazetai-neous-klirikous-me-fobo-theou-kai-zilo-foto gallias 13

Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε την Κυριακή της Πεντηκοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συμπαραστατούμενος υπό των Πρωτοπρεσβυτέρων π. Παναγιώτη Ξενιτέλη, π. Γεωργίου Eymard και του Διακόνου Anton Gelyasov.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος όπου ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας.

Ο Σεβασμιώτατος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου Thierry Reveneau, Ανώτερου Δικαστικού, στον οποίο απένειμε επίσης το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, καθώς και την εις Διάκονον Χειροτονία του κ. Alexis Daboncourt, Καθηγητού Μέσης Εκπαίδευσης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής ως γενεθλίου ημέρας της Εκκλησίας, που επί δύο χιλιάδες χρόνια συνεχίζει την πορεία της στα βήματα των Αποστόλων.

Απευθυνόμενος στους υποψηφίους αναφέρθηκε στις αρετές των κληρικών και την μεγάλη πνευματική ευθύνη της ιεροσύνης.

"Η Εκκλησία χρειάζεται νέους κληρικούς με φόβο Θεού και ζήλο. Ιερείς που να αντιλαμβάνονται τις σημερινές ποιμαντικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ομογένειας στις διάσπαρτες ενορίες και κοινότητες στη χώρα μας τη Γαλλία".

Μετά τον Εσπερινό της Πεντηκοστής ακολούθησε η εορτή της λήξης του Κατηχητικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου Παρισίων.

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

gallias 13

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Γαλλίας) Sun, 16 Jun 2019 19:28:06 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/29812-gallias-i-ekklisia-xreiazetai-neous-klirikous-me-fobo-theou-kai-zilo-foto