ROMFEA RSS FEED https://www.romfea.gr/ Sat, 06 Jun 2020 16:42:50 GMT FeedCreator 1.8.0-dev ([email protected]) Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Βησσαρίωνα Τζουβάνι (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/37447-trisagio-ston-tafo-tou-makaristou-arxiepiskopou-albanias-bissariona-tzoubani-foto alvanias vissarionas 3

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Το Ψυχοσσάβατο 6 Ιουνίου του 2020 αναπέμφθηκαν δεήσεις στους Ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των κεκοιμημένων.

Οι πιστοί, τόσο στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων και Δυρραχίου, όσο και στις Μητροπόλεις Βερατίου, Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Ελμπασάν, Φίερι, προσήλθαν με κόλλυβα στις εκκλησίες, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν διακοσμημένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μοναστήρι του Ιωάννου του Βλαδίμηρου τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Βησσαρίωνα Τζουβάνι (1929-1937).

Συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο του 1929 Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας με Αρχιεπίσκοπο και τοποτηρητή της Μητρόπολης Κορυτσάς τον Βησσαρίωνα Τζουβάνη, που είχε χειροτονηθεί Επίσκοπος στη Σερβία το 1925.

Στα χρόνια του αθεϊστικού διωγμού ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Βησσαρίων φυλακίστηκε και γνώρισε την εξορία.

Τρισάγιο εψάλη και στον ιερομόναχο Κοσμά Κρεσόβα (1887-1962), που υπηρέτησε στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου.

Και αυτό το Ψυχοσσάβατο ήταν μια μαρτυρία ενώπιον του Θεού ότι οι κεκοιμημένοι δεν έζησαν μάταια και πως τη φλόγα, που άφησαν από το πέρασμά τους στον κόσμο, οφείλουμε να την κρατήσουμε, να την αυξήσουμε, αλλά και να την μοιραστούμε.

Αλλά και μια υπενθύμιση, για κάτι που, συνήθως, λησμονούμε:Τα δικά μας πρόσωπα, που ζουν πλέον την ειρήνη της αιώνιας ζωής, είναι η αφετηρία να αισθανθούμε και εμείς ότι είμαστε προσωρινοί εδώ και πως ανήκουμε στον κόσμο του ουρανού. Αυτό θα μας βοηθήσει τις αξίες της άλλης ζωής, να τις κάνουμε δικές μας σ' αυτή τη ζωή.

Καθώς βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή, πρέπει, ενθυμούμενοι τις ψυχές των νεκρών, να προστατεύουμε και τη δική μας ψυχή, δίνοντάς την σ' Εκείνον, που είναι η ζωή και η ελπίδα μας.

Στρέφοντας τα βλέμματά μας, την προσοχή μας προς τους κεκοιμημένους, να μη ξεχνάμε ότι όταν η ψυχή μας πάει να γκρεμιστεί στο λάκκο της απόγνωσης και της απελπισίας, τόσο εμείς να βασιζόμαστε στο Χριστό.

Έτσι θα συνεισφέρουμε στη σωτηρία μας, αυτή για την οποία παρακαλούμε τον Κύριο να χαρίσει στα προσφιλή μας πρόσωπα, που έχουν κοιμηθεί.

alvanias vissarionas 3

alvanias vissarionas 3

alvanias vissarionas 3

alvanias vissarionas 3

alvanias vissarionas 3

alvanias vissarionas 3

alvanias vissarionas 3

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 06 Jun 2020 16:01:45 GMT https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/37447-trisagio-ston-tafo-tou-makaristou-arxiepiskopou-albanias-bissariona-tzoubani-foto
Δράσεις «Μαγνήτων Κιβωτού» https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37445-draseis-magniton-kibotou draseis 1

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτιστικού φορέα και τον Νίκο Μαγγίτση.

Αντικείμενο ήταν οι στόχοι, οι προοπτικές και το πρόγραμμα της «επόμενης μέρας» της «Μαγνήτων Κιβωτού» και της μετά Covid εποχής, ενώ παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα που «τρέχει» για το μονοπάτι του Πηλίου.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ανέφερε πως «ακριβώς έναν χρόνο πριν, την ίδια μέρα, είχαμε αναγγείλαμε την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας, που πραγματοποιήθηκε πέρσι.

Φέτος, δυστυχώς, δεν θα έχουμε Ναυτική Εβδομάδα, λόγω των συνθηκών με την πανδημία» για να προσθέσει πως η συνέντευξη έχει κι έναν άλλον χαρακτήρα, αφού αύριο (σ.σ. σήμερα) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το θεματικό έτος για φέτος έχει τίτλο «Μάγνητες και περιβάλλον».

«Τα πράγματα άλλαξαν και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, για να μην αδρανήσουμε και να δημιουργήσουμε και εμπειρίες, παρόλο που η «Μαγνήτων Κιβωτός» υπήρξε πρωτοποριακή σε ορισμένα πράγματα» τόνισε.

Ο Mητροπολίτης ανακοίνωσε πως αρχίζει μια σειρά ομιλιών (πιο συστηματικά από το φθινόπωρο) με την πρώτη να είναι διαδικτυακή από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο στις 17 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. και η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από το youtube. Η διάλεξη του κ. Παυλόπουλου θα έχει τίτλο «Η διαχρονική αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού», με δυνατότητα να τεθούν ερωτήματα από τον κόσμο, που θα την παρακολουθήσει.

Όσον αφορά στην πραγματοποίηση των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων τον Αύγουστο ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε ότι θα εξεταστεί το θέμα και θα γίνουν, αν υπάρξει δυνατότητα για ανοιχτές εκδηλώσεις.

«Επίσης θα συνεχίσουμε τον συντονισμό που έχουμε αναλάβει για τις εκδηλώσεις ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του '21» ανέφερε.

Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε και στα μαθήματα για τον λαϊκό πολιτισμό, που πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως, ένα πρόγραμμα που όπως είπε συνεχίζεται.

Τέλος τόνισε πως ολοκληρώθηκε μια μεγάλη προσπάθεια για ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα, που μπορεί να γίνει σε όλα τα σχολεία και αφορά στο εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό».

«Έφτασε να υποβληθεί για έγκριση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας με απώτερο σκοπό, που ήδη έχει υποβληθεί ως ιδέα, η εθνική επιτροπή Ελλάδα '20-'21 να το δώσει σε όλα τα σχολεία. Θα μπορούσε να αποτελέσει το δώρο της επιτροπής σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας για να διασώσουμε τη ναυτική παράδοση του τόπου μας. Αν δεν συμβεί αυτό από την επιτροπή, θα βρούμε τρόπο να φτάσει τουλάχιστον στη Θεσσαλία στα χέρια των εκπαιδευτικών ώστε να γίνει μάθημα στα παιδιά» σημείωσε για να συμπληρώσει πως και το πρόγραμμα του Νίκου Μαγγίτση για το μονοπάτι του Πηλίου έχει τεθεί στην εν λόγω επιτροπή.

Δράσεις «Μαγνήτων Κιβωτού»

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τσούκας αναφέρθηκε στις δράσεις της «Μαγνήτων Κιβωτού»: «Θα διεξαχθεί στις 26-28 Σεπτεμβρίου διεθνές συνέδριο για την ελληνική λαϊκή τέχνη, ενώ σε συνέχεια του περσινού θεματικού έτους σχετικά με τη λαϊκή τέχνη που συνδυάζεται με τη φετινή μας δραστηριότητα για το φυσικό περιβάλλον, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με μια ομάδα νέων επιστημόνων και θα κάνουμε μία τρισδιάστατη μοντελοποίηση των πέτρινων γεφυριών του Πηλίου με λέιζερ, σκάνερ και ντρόουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη δράση αυτή θα αποτυπωθούν τα γεφύρια, έτσι ώστε αν κάποιο καταρρεύσει, να μπορεί να αποκατασταθεί επακριβώς.

Ένα άλλο θέμα που «τρέχει» για τον φορέα πολιτισμού είναι οι εκδόσεις. «Είχαμε αναγγείλει πέρσι στις 29 Σεπτεμβρίου στη γιορτή των εθνικών ευεργετών ότι το πόνημα του καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, θα εκτυπωθεί. Ήδη εξασφαλίσαμε το ποσό και πιστεύουμε ότι μέσα στο φθινόπωρο να το παρουσιάσουμε, ένα πόνημα πάρα πολύ σημαντικό για την ιστορία της Μαγνησίας».

Τέλος ο ίδιος ανέφερε ότι θα εκδοθεί τόμος εισηγήσεων από το διεθνές συνέδριο του Σεπτεμβρίου, ενώ η «Μαγνήτων Κιβωτός» βρίσκεται στις προκαταρτικές εργασίες για τον επετειακό τόμο για το ημερολόγιο του 2021.

Το μονοπάτι του Πηλίου

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Νίκος Μαγγίτσης, που αναφέρθηκε σε ένα ακόμα πρόγραμμα σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό» και αφορά στο μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου.

«Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε πριν τρία χρόνια, την οποία δουλέψαμε στο βουνό περισσότερο και στον χάρτη, ούτως ώστε να έχουμε μία νοητή γραμμή από το πιο βόρειο κομμάτι του Πηλίου που είναι το Καμάρι, έως το νοτιότερο, την Αγία Κυριακή» τόνισε για να προσθέσει: «Υπήρχαν πολλές διαδρομές, αλλά η τελική χάραξη είναι μια προσωπική επιλογή, με γνώμονα καθαρά την ομορφιά και τα ενδιαφέροντα σημεία και τοποθεσίες, πολιτιστικού, θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε απέξω το μοναστήρι στο Φλαμπούρι και το δάσος που το περιβάλλει, τη Μακρινίτσα, τις τρεις κορυφές των Χανίων, την Νταμούχαρη ή το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα μεταξύ Λαύκου και Πλατανιά, σημεία πολιτιστικής, θρησκευτικής και ιστορικής κληρονομιάς, τα οποία πρέπει να τα αναδείξουμε μέσα από αυτό το μονοπάτι».

Πρόκειται για ένα μονοπάτι σε φυσικό περιβάλλον, μοναδικό και πολύ ανταγωνίσιμο πολλών άλλων τέτοιων διαδρομών ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Θέλουμε να έχουμε ένα προϊόν που να έχει μία ουσία και να είναι οριοθετημένο. Τα πιο πολλά μονοπάτια έχουν ανοίξει από τοπικούς συλλόγους. Εμείς συνδέσαμε κάποια κομμάτια, καθαρίσαμε και σημαδέψαμε πολλά από αυτά και στο τέλος υπάρχει η χαρτογράφηση ενός ενιαίου μονοπατιού, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα τουριστικό προϊόν για τον κάθε δήμο ξεχωριστά, που μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να το «πουλήσει» σε τουριστικές εκθέσεις» κατέληξε.

«Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό»

Ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό»: «Πρόκειται για μια δουλειά που άρχισε πριν 4 χρόνια, με τη συμμετοχή 70 εθελοντών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας όλων των ειδικοτήτων. Πολλοί φορείς έδωσαν υλικό και όλοι δούλεψαν για 4 χρόνια με εξ αποστάσεως εργαλείο και πλέον βρίσκεται σε φάση να πάρει άδεια από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό είναι ότι έχουν δουλευτεί πάρα πολλά εκπαιδευτικά σενάρια για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τάξεις. «Προβλέπεται από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο να γίνουν πολλά βιωματικά εργαστήρια, ώστε να μην αποτελέσει ένα «κουτί» που θα πάει σε μία βιβλιοθήκη και θα ξεχαστεί» επισήμανε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο για τη λαϊκή τέχνη που είναι αφιερωμένο στον Κίτσο Μακρή, χαρακτηρίζοντάς τον έναν μεγάλο λαογράφο της Μαγνησίας, ο οποίος ασχολήθηκε με τη λαϊκή τέχνη και τη χειροτεχνία: «Αποδίδουμε φόρο τιμής με αυτό το συνέδριο στον Κίτσο Μακρή, στο οποίο θα συμμετέχουν περίπου 60 καθηγητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, προσωπικότητες μεγάλες της λαϊκής τέχνης, και το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Όταν θα ολοκληρωθεί το συνέδριο, θα βγει ένας τόμος με όλες τις εισηγήσεις, ενώ το συνέδριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα διεξαχθεί διαδικτυακά με livestreaming».

Τέλος μίλησε και για την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, που τρία χρόνια διεξάγει μαθήματα μέσα από πλατφόρμα: «Έχουμε φτιάξει μια μεγάλη βιβλιοθήκη με βίντεο από εισηγήσεις καθηγητών πανεπιστημίων και το επόμενο βήμα είναι η Ακαδημία να γίνει Κέντρο Διά Βίου Εκπαίδευσης 2, έτσι ώστε σε συνεργασία με κάποια πανεπιστήμια να μπορεί να παρέχει πιστοποιητικά που να έχουν μία μεγαλύτερη αξία».

]]>
[email protected] (e-thessalia.gr) Sat, 06 Jun 2020 14:56:14 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37445-draseis-magniton-kibotou
Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου: Διάθεση θέσεων για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές Σπουδές https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/37444-theologiki-sxoli-ekklisias-kuprou-diathesi-theseon-gia-proptuxiakes-metaptuxiakes-spoudes BANNER 2 MA

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει αρχίσει τη διαδικασία διάθεσης θέσεων για τα δύο υφιστάμενα Προγράμματα Σπουδών της για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για αμφότερα τα Προγράμματα Σπουδών είναι η 15η Ιουλίου 2020.


Προπτυχιακό Πρόγραμμα
«Θεολογία» (4 έτη/240 ECTS, Πτυχίο)
Δίδακτρα 3.000€ ετησίως.

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
«Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα»
(2 έτη/120 ΕCTS, Μάστερ)
Δίδακτρα 3.600€ ετησίως.

Αιτήσεις και κριτήρια εισδοχής

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 22443066, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στην ιστοσελίδα της Θ.Σ.Ε.Κ. https://www.theo.ac.cy

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου (Θ.Σ.Ε.Κ.) είναι Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Υ.Π.Π. 7.14.10.37), που ιδρύθηκε το 2015 και λειτουργεί με την ηθική και οικονομική υποστήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η Σχολή είναι αφοσιωμένη στην υπηρεσία της Εκκλησίας, της θεολογικής επιστήμης και της κοινωνίας, ενώ έχει θέσει ως βασική αρχή του ήθους της τον «Χρυσό Κανόνα» της Καινής Διαθήκης «πάντα οὖν ὅσα ἐὰν θέλητε, ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτω καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς» (Ματθ. 7,12).

Πρόκειται για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη Σχολή, στελεχωμένη από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές, η οποία στο παρόν στάδιο προσφέρει δύο υψηλού επιπέδου Προγράμματα Σπουδών.

Το τετραετές (8 εξάμηνα) Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ. προσφέρεται από το 2015 και δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να σπουδάσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις την ιερά επιστήμη της Θεολογίας στην Κύπρο. Απευθύνεται σε πρόσωπα που επιθυμούν να γνωρίσουν τον πλούτο της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας παράδοσης, με τη μελέτη των πηγών της πίστης μας, της λειτουργικής ζωής, της τέχνης και του πολιτισμού.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι το μόνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε) στην Κύπρο.

Το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) έχει αναγνωρίσει τα Πτυχία Θεολογίας, που κατέθεσαν οι πρώτοι απόφοιτοι, ως ισότιμα και αντίστοιχα προς Πτυχίο Πανεπιστημιακού επιπέδου στον κλάδο/ειδίκευση Θεολογίας. Πτυχιούχοι της Θ.Σ.Ε.Κ. έχουν ήδη ενταχθεί στους Πίνακες Διοριστέων και Διορισίμων εκπαιδευτικών Θρησκευτικών, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτούς διακονεί ήδη από διάφορες θέσεις την Εκκλησία της Κύπρου.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Eφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα” προσφέρεται από το 2019 και είναι διετές (4 εξάμηνα).

Το ΜΠΣ έχει στόχο να εκπαιδεύσει περαιτέρω στελέχη σε εκκλησιαστικές κοινότητες, οργανισμούς, ιδρύματα, δήμους, σχολεία, ώστε να τα καταρτίσει ακαδημαϊκά και να τα καταστήσει θεωρητικά και πρακτικά ικανά να εφαρμόζουν σύγχρονες θεωρίες ψυχολογίας και ερευνητικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις ψυχολογίας και συμβουλευτικής σε πραγματικά προβλήματα ατόμων και ομάδων, καθώς και για να οργανώνουν το κοινωνικό έργο μιας ενορίας ή ενός Οργανισμού.

Το εν λόγω ΜΠΣ έρχεται να καλύψει ένα κενό ή και να αναβαθμίσει υφιστάμενες υπηρεσίες σχετικές με τη θετική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και την ψυχική υγεία, που προσφέρονται από εκκλησιαστικές κοινότητες ή από υπηρεσίες μη κερδοσκοπικών Οργανισμών και Ιδρυμάτων. Το ΜΠΣ είναι αξιολογημένο και πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.).

Η Θ.Σ.Ε.Κ., ως εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, προσφέρει μια σειρά από οικονομικές ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις, εκπτώσεις και υποτροφίες στους φοιτητές της. Φοίτηση στα δύο Πιστοποιημένα Προγράμματα Σπουδών της παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα διεκδίκησης Κρατικής Φοιτητικής Χορηγίας μέχρι 3.420€ ετησίως.

Φοιτητές που εγγράφονται στη Θ.Σ.Ε.Κ. δύνανται να διεκδικήσουν υποτροφίες αριστείας και υποτροφίες διακρίσεων από τη Σχολή μέχρι και 100%. Παρέχεται επίσης οικονομική βοήθεια σε φοιτητές από πολυμελείς ή/και εμπερίστατες οικογένειες.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 22443066, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στην ιστοσελίδα της Θ.Σ.Ε.Κ.

schol

schol

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 06 Jun 2020 14:19:00 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/37444-theologiki-sxoli-ekklisias-kuprou-diathesi-theseon-gia-proptuxiakes-metaptuxiakes-spoudes
Ψυχοσάββατο στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/37443-psuxosabbato-stin-iera-moni-agias-triados-ton-tzagkarolon-foto psixosabbato tzagarolon 11

Παρουσία πλήθους ευσεβών προσκυνητών τελέσθηκε το Ψυχοσάββατο της 6ης Ιουνίου έ.ε., στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων Αρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου, Πρωτοσυγκελλεύοντος της Μητροπόλεως και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής κ. Δαμασκηνού.

Μετά το πέρας της Θεία Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο για τους κτήτορες της Μονής Ιερεμία και Λαυρέντιο, καθώς και τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αδελφού της Μονής π. Συμεών Λιονάκη και της μακαριστής Μοναχής Αικατερίνης Ξηρουχάκη.

Με συγκινητικά λόγια ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου, για τον π. Συμεών και την Γερόντισσα Αικατερίνα τους οποίους τους ονόμασε χαρακτηριστικά, πνευματικούς πνεύμονες της Μητροπόλεως.

Τέλος σημείωσε αυτούς τους δύο ταπεινούς αγίους ανθρώπους, αυτές τις πνευματικές μορφές τόνισε μεταξύ άλλων, θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους παρακαλέσω εκεί στις πύλες του παραδείσου που σίγουρα ο Θεός θα τους έχει κατατάξει να υποδέχονται και την ψυχή του μακαριστού κατά σάρκα πατέρα μου, ο οποίος έφυγε προ ολίγων ημερών, για τον οποίο είχαν προσευχηθεί πάρα πολλές φορές τόσο ο π. Συμεών όσο και η Γερόντισσα Αικατερίνη.

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

psixosabbato tzagarolon 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κυδωνίας) Sat, 06 Jun 2020 13:40:23 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/37443-psuxosabbato-stin-iera-moni-agias-triados-ton-tzagkarolon-foto
Σε εξέλιξη τρία σημαντικά έργα στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37442-se-ejeliji-tria-simantika-erga-stin-im-sidirokastrou-foto erga sidirokastro 6

Με τη βοήθεια του Θεού και τις άοκνες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και των συνεργατών του βρίσκονται σε εξέλιξη τρία σημαντικά έργα στην Ιερά Μητρόπολη τα οποία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν και θα αποδοθούν σε κοινή χρήση των ευσεβών κατοίκων της περιοχής.

Το πρώτο είναι το πολύ γνωστό Πνευματικό Κέντρο - Παλαιό Νεοκλασικό Δημοτικό Σχολείο Βαμβακοφυτου.

Το ερείπιωδες και υπό κατεδάφιση σχολείο περιήλθε με ενέργειες του Σεβ. κ. Μακαρίου στην κυριότητά της Ιεράς Μητροπόλεως η οποία και ανέλαβε την ριζική ανακαίνιση του κυριολεκτικά από τα ερείπια.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η οποία είναι μέγας ευεργέτης του έργου αυτού.

Σχεδόν ολοκληρώθηκαν όλες εργασίες ενώ εσχάτως ηλεκτροδοτήθηκε και φωταγωγήθηκε καταλλήλως εσωτερικά κυρίως όμως εξωτερικά ώστε να ομοιάζει με την Βουλή των Ελλήνων. Έχει επιπλωθεί αναλόγως και περιλαμβάνει Αίθουσα

Γραφείο, Αίθουσα Συνεδριάσεων και Τραπεζαρία, Πινακοθήκη με τα ζωγραφικά έργα γνωστών καλλιτεχνών ζωγράφων πού κατάγονται από την κωμόπολη και Αίθουσα Ομιλιών για 70 έως 80 ατόμα.

Επίσης στους ισόγειους χώρους στεγάζονται δύο μουσεία λαϊκής τέχνης α) της οικογένειας Παπακωνσταντίνου και του συλλόγου του χωριού Μ.Ο.Λ.Ο.Β. με πολλά και ωραία εκθέματα από την ζωή των χωριών μας και τα οποία μας παραχωρήθηκαν. Οι ως άνω θα έχουν την φροντίδα των χώρων.

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι με τη φροντίδα της μοναχής Μαρίας Σιάμη που διαμένει στο χωριό εμφύτευθησαν θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά στους εξωτερικούς χώρους.

Το δεύτερο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως είναι ο καθαρισμός ο εξωραϊσμός και η περιποίηση των χώρων των Κατασκηνώσεων οι οποίες θα λειτουργήσουν κατά το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο σύμφωνα με τα νέα μέτρα υγιεινής και προστασίας των παιδιών.

Προ μηνών ο Σεβασμιώτατος έθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου Ιερού Ναού των κατασκηνώσεων στο όνομα του Αποστόλου Παύλου.

Με τη γενναία δωρεά του εφοπλιστού και Διοικητού του Αγίου όρους κ. Αθανασίου Μαρτίνου και του ιδρύματος" ΑΙΓΕΑΣ" που διευθύνει, η νέα εκκλησία ολοκληρώθηκε και συν Θεώ αρχίζουν τα επιχρίσματα.

Στον ίδιο χώρο έχει κατασκευαστεί απέναντί της εκκλησίας και μεγάλο αμφιθέατρο για τις γιορτές των παιδιών με όλους τους ανάλογους χώρους. Απομένει ο ηλεκτροφωτισμός των.

Από τη στήλη αυτή κάνουμε έκκληση στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά που επιθυμούν να έρθουν στην κατασκήνωση να κάνουν την εγγραφή τους.

Η παραμονή των παιδιών όπως πάντοτε θα είναι δωρεάν. Σημειώνουμε ότι τα παιδιά από 50ετίας και πλέον που λειτουργεί η κατασκήνωση τα προσέχουμε περισσότερο από τα μάτια μας.

Τέλος το τρίτο έργο είναι η επέκταση και η ολοκλήρωση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κορυφουδίου της λίμνης Κερκίνης που έχει ολοκληρωθεί και απομένουν τα επιχρίσματα και η τοποθέτηση παραθύρων.

Παραλλήλως καθαρίστηκαν το οίκημα που ευρίσκεται εντός του οικοπέδου και οι εξωτερικοί χώροι πολλών στρεμμάτων από τα χόρτα και από άλλα υλικά.

Στον χώρο αυτό ήδη ετοιμάζεται να εγκαταβιώσει ομάδα τριών νέων παιδιών (ανδρών) για να ζωντανέψει ένα χώρο που ευλαβούνται οι κάτοικοι της περιοχής μας για τα πολλά θαύματα που επιτελεί ο Άγιος Γεώργιος σε νέα ζευγάρια.

Πρέπει να σημειωθεί η σημαντική συμβολή του Ιερέως π. Βασιλείου Χρίτσκου της ενορίας της Κερκίνης και όλων των κατοίκων της όμορφης αυτής κωμοπόλεως της Λίμνης οι οποίοι εσήκωσαν μέχρι σήμερα το βάρος της όλης προσπάθειας.

Τους αξίζει ο δίκαιος έπαινος και τα συγχαρητήρια όλων.

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

erga sidirokastro 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 06 Jun 2020 11:53:23 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37442-se-ejeliji-tria-simantika-erga-stin-im-sidirokastrou-foto
Φθιώτιδος Συμεών: ''Στολίδι για την πόλη η ομάδα της Λαμίας'' https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37441-fthiotidos-sumeon-stolidi-gia-tin-poli-i-omada-tis-lamias team simeon

Επίσκεψη κατά την προπόνηση της ομάδας της Λαμίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 5/6 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, στο ΔΑΚ της πόλης, όπου το συγκρότημα του Άκη Μάντζιου προετοιμάζεται για το παιχνίδι της Δευτέρας 8/6 με αντίπαλο τον Παναιτωλικό, εν όψει της έναρξης των play out του πρωταθλήματος της Super League.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους παίκτες, στο τεχνικό επιτελείο και τα μέλη της διοίκησης και παρακολούθησε την προπόνηση με τον μεγαλομέτοχο Πανουργιά Παπαϊωάννου και τον πρόεδρο Γιώργο Ποντίκα.

Έδωσε τις ευχές του για υγεία και καλή πορεία στους αγώνες της ομάδας, χαρίζοντας και μια εικόνα της Παναγίας με προσωπική αφιέρωση.

Τόνισε πως πλέον είναι και ο ίδιος ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της και την χαρακτήρισε στολίδι για την πόλη.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Σεβασμιώτατου κ.κ. Συμεών και του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Πανουργιά Παπαϊωάννου.

{youtube}sCeKqnuq_9M{/youtube}

team simeon1

team simeon1

team simeon1

team simeon1

team simeon1

team simeon1

team simeon1

team simeon1

team simeon1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Lamiareport.gr) Sat, 06 Jun 2020 11:26:22 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37441-fthiotidos-sumeon-stolidi-gia-tin-poli-i-omada-tis-lamias
Περί του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας https://www.romfea.gr/pneumatika/37440-peri-tou-mustiriou-tis-theias-koinonias osios ioan balamo

Στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας η Εκκλησία βλέπει ένα θαύμα της Παντοδυναμίας του Θεού, παρόμοιο με τη Δημιουργία του κόσμου από το μηδέν.

Γι' αυτό πρέπει με όση δύναμη έχουμε να πλησιάζουμε τα Άγια του Χριστού Μυστήρια με καθαρή τη συνείδηση, επειδή σ' αυτά ενωνόμαστε με τον Χριστό.

Πώς θα ήταν δυνατό να ενωθούμε με τον Χριστό, αν μισούμε, περιφρονούμε ή κατακρίνουμε κάποιον;

Ο Άγιος Απόστολος Παύλος λέγει: ''Ὁ γὰρ ἐσθίων καὶ πίνων ἀναξίως κρῖμα ἑαυτῷ ἐσθίει καὶ πίνει, μὴ διακρίνων τὸ Σῶμα τοῦ Κυρίου''.

Στην αρχή των προπαρασκευαστικών προσευχών προ της Θείας Μεταλήψεως διαβάζουμε: ''Μέλλων φαγεῖν, ἄνθρωπε, Σῶμα Δεσπότου, φόβῳ πρόσελθε, μὴ φλεγῇς· πῦρ τυγχάνει. Θεῖον δὲ πίνων Αἷμα πρὸς μετουσίαν, πρῶτον καταλλάγηθι τοῖς σὲ λυποῦσιν, ἔπειτα θαῤῥῶν μυστικὴν βρῶσιν φάγε''.

Το άκουσες εσύ, που πας να κοινωνήσεις; Πρώτα συμφιλιώσου με εκείνους που σε έχουν λυπήσει.

Ακόμη και στο τέλος των ιδίων προσευχών οι επόμενοι στίχοι μας κάνουν προσεκτικούς: ''Θεουργὸν Αἷμα φρίξον, ἄνθρωπε, βλέπων· ἄνθραξ γάρ ἐστι τοὺς ἀναξίους φλέγων''.

Να κοινωνείς τα Άχραντα Μυστήρια με πλήρη επίγνωση της αμαρτωλότητάς σου, απλά και ευλαβικά, γνωρίζοντας πως μεταλαμβάνεις ακριβώς το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Επειδή εμείς λόγω της σαρκικής φύσης δεν μπορούμε να τρώμε σώμα, ο Ελεήμων Κύριος επέτρεψε εμείς οι αμαρτωλοί να μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα Του, σε μορφή ψωμιού και κρασιού.

Όσιος Ιωάννης του Βάλαμο
(από το βιβλίο: ''Οι Επιστολές του Πνευματικού της Ιεράς Μονής Βάλαμο'' έκδοση Ιεράς Μονής Βυτουμά)

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 22:49:44 GMT https://www.romfea.gr/pneumatika/37440-peri-tou-mustiriou-tis-theias-koinonias
Πατριαρχείο Μόσχας σε Άγκυρα: ''Επεξεργαστείτε το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς'' https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37439-patriarxeio-mosxas-se-agkura-epejergasteite-to-zitima-tis-agias-sofias bolokolamsk Hilarion

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει το Πατριαρχείο Μόσχας, ζητώντας να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

Ο Πρόεδρος των Εξωτερικών του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων δήλωσε ότι "οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σήμερα σχετικά με την εντολή του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επεξεργαστεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι ανησυχητικές".

"Στον εύθραυστο και ασταθή κόσμο αυτής της περιόδου, πρέπει να αποφευχθούν βήματα που συνδέονται με κινδύνους για τις υπάρχουσες ισορροπίες και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών" - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Ιεράρχης.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι "οι Ρώσοι πιστοί κρατούν μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Αγία Σοφία, όπου, σύμφωνα με αναφορές, βαφτίστηκε η πριγκίπισσα Όλγα. Τώρα οι πιστοί μας, που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη, σίγουρα προσπαθούν να επισκεφθούν αυτό το μέρος, για να αναβιώσουν τις ιερές αναμνήσεις που σχετίζονται με αυτό".

"Οι τυχόν φήμες ότι αυτό το ιστορικό μνημείο θα αλλάξει καθεστώς και το προσκύνημα εκεί θα είναι αδύνατο, αφορά εκατομμύρια ανθρώπους" - σημείωσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 22:33:01 GMT https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37439-patriarxeio-mosxas-se-agkura-epejergasteite-to-zitima-tis-agias-sofias
Ημέρα μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Βάλαμο (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/37438-imera-mnimis-tou-osiou-ioannou-tou-balamo-foto osios ioannis balamo 7

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Χριστού στο Βάλαμο η εορτή είς μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Βάλαμο.

Τον εσπερινό και Όρθρο την Πέμπτη και την Θεία Λειτουργία την Παρασκευή τέλεσε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής κ. Σέργιος μαζή με την αδελφότητα.

Λόγω της πανδημίας εφέτος δεν μπόρεσαν να έρθουν προσκυνητές στην εορτή και η παρακολούθηση ήταν δυνατή μόνο μέσω των social media.

Ο Όσιος Ίωάννης του Βάλαμο

Όπως πολλοί άλλοι ασκητές της Ιεράς Μονής της Μεταμορφώσεως του Βάλαμο, έτσι και ο Ιβάν Αλεξέγιεβιτς Αλεξέγεβ (Ivan Aleksejevitš Aleksejev), τον οποίον ύστερα γνωρίζουμε με το προσωνύμιο «Μεγαλόσχημος Ηγούμενος Ιωάννης», καταγόταν από τις περιοχές της Βόρειας Ρωσίας.

Γεννήθηκε στην Επαρχία του Τβερ στις 14 Φεβρουαρίου 1873 σε ένα μικρό χωριό ονόματι Γκούμπκα.

Η απόσταση μέχρι το κέντρο της περιοχής στην πόλη Λίχοσλαβλ ήταν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, αλλά μία εκκλησία, αφιερωμένη στην εικόνα της Παναγίας Ζνάμενιε βρισκόταν πολύ εγγύτερα, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων.

Αυτή ήταν ο Ναός της παιδικής και νεανικής ηλικίας του γέροντα, ο πλέον σημαντικός οδηγός του στον κόσμο της πίστεως.

Στην αυλή του ναού ακόμη και σήμερα ορθώνεται ένα χαμηλό πέτρινο κτίριο που είναι το πρώην σχολείο της ενορίας. Εκεί που ο γέροντας έμαθε τα πρώτα του γράμματα.

Το σπίτι του μικρού Ιβάν βρισκόταν γεωγραφικά στον ίδιο προσανατολισμό με τα άλλα σπίτια του χωριού, με τα παράθυρα να αντικρύζουν τη μεγάλη πλατεία.

Ήταν ένα μικρό, συνηθισμένο ρωσικό χωριό και από πνευματικής αλλά και από καθημερινής απόψεως, όπως εξάλλου και πάμπολλα άλλα μικρά χωριά της Ρωσίας.

Η Οικογένια του Αλεξέγεβ ήταν πατριαρχική, εργατική και πνευματική. Η Θρησκεία ήταν μέρος της καθημερινής ζωής.

Ο δρόμος του Ιβάν στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως Χριστού του Βάλαμο άνοιξε μέσω δύο διαφορετικών θύρων.

Η μία από αυτές ήταν η Ιερά Μονή του Οσίου Νίλ Στολομπένσκ και η δεύτερη ήταν η πόλη της Πετρουπόλεως.

Σε απόσταση εκατόν πενήντα χιλιομέτρων βόρειοδυτικά από το Τβέρ υπάρχει ένα μοναστήρι, το οποίο ίδρυσε ο Νίλ Στολομπένσκ σε ένα νησί μίας όμορφης λίμνης, της Σέλιγκερ.

Το μοναστήρι υφίσταται από τις άρχες του δεκάτου έκτου αιώνα. Ο όσιος Νίλ ξεχωρίζει για τον ασκητισμό του.

Σε αυτό το μοναστήρι ο νέος Ιβάν έκανε τρία προσκυνηματικά ταξίδια, αλλά το ερημητήριο του Νίλ δεν έγινε το μέρος της ασκήσεώς του.

Ο δρόμος του αναζήτησης του νέου τον οδήγησε στο Βορρά, στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, την Πετρούπολη.

Ο αδελφός του Ιωάννη είχε μετακομίσει από το χωριό του στην Πετρούπολη και είχε ανοίξει εκεί ένα ταβερνείο, στο οποίο ο Ιβάν δούλεψε μερικά χρόνια.

Η ήρεμη ζωή του σπιτιού της παιδικής ηλικίας, κατά την οποία δουλειά και ξεκούραση εναλλάσονταν, οι Ακολουθίες στην εκκλησία του χωριού και οι πρόσφατες εμπειρίες από τα προσκυνήματα στο ερμητήριο του Νίλ, υπήρχαν πια μόνο στις αναμνήσεις.

Τώρα τη ζωή του συμπλήρωναν ατελείωτες ημέρες στο ταβερνείο του αδελφού.

Το παραπέτασμα στη θεατρική σκηνή του κόσμου, με χαρές και λύπες, ήταν ανοιχτό. Ο δρόμος της αναζήτησης τράβηξε ακόμη πιο βορειότερα.

Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως Χριστού στο νησί του Βάλαμο ήταν πασίγνωστη στην Πετρούπολη και σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση.

Το Μοναστήρι διέθετε στην πόλη δύο μετοχές, με τις εκκλησίες και με τα κτίρια. Προφανώς τους είχε επισκεφτεί, και έτσι άρχισε να ενδιαφέρεται για την μοναστική ζωή.

Ο ίδιος έκανε μία προσκυνηματική έκδρομή στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως Χριστού και έμεινε εκεί δύο χρόνια, αλλά η επιστροφή του στα εγκόσμια ακόμα εκκρεμούσε.

Έπρεπε να κάνει και την θητεία του στο στρατό. Μετά από αυτό πέρασε δύο ακόμα χρόνια στο σπίτι του στη Γκούμπκα και το 1901 τελικά μετακόμισε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Χριστού.

Το δυναμικό της Μονής του Βάλαμο στις αρχές του εικοστού αιώνα έφτανε στο απόγειό του. Τότε ο αριθμός των μοναχών, δοκίμων και όλων των παροικούντων στο μοναστήρι άγγιζε τα χίλια τετρακόσια άτομα.

Αυτής της μεγάλης οικογένειας μέλος έγινε και ο Ιβάν Αλεξέγιεβ, αφού πέρασε όλα τα στάδια του μοναστικού βίου αρχίζοντας ως δόκιμος.

Τον Ιούνιο του 1910 χειροτονήθηκε μοναχός με το όνομα Υάκινθος.

Σύμφωνα με την πράξη του μοναστηριού ο Υάκινθος έκανε διακονήματα αρχικά στην κυρία Μονή και στη συνέχεια στο μετόχι Πετρουπόλεως και σε διάφορες σκήτες.

Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 και η ανεξαρτητοποίηση του φινλανδικού κράτους έκλεισαν τα σύνορα στην Ανατολή και συγχρόνως διακόπηκαν όλες οι συγκοινωνίες και η επικοινωνία με την Εκκλησία της Ρωσίας.

Το Βάλαμο απομονώθηκε και έμεινε μόνο στο νησί για τον αγώνα της Πίστης, αλλά δεν το έκλεισαν, ούτε το απειλούσαν όπως έγινε με τα υπόλοιπα μοναστήρια στη Ρωσία.

Η νέα πολιτική κατάσταση στα πράγματα σήμανε αλλαγές και στις βόρειες επαρχίες του κράτους.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας συναριθμήθηκε η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος του Πέτσαμο, που ιδρύθηκε στον δέκατο έκτο αιώνα από τον όσιο Τρύφωνα.

Σε αυτό το μοναστήρι, κοντά στις ακτές της Άρκτικής Θαλάσσης, χρειάζονταν τον καινούργιο ηγούμενο. Ο μοναχός Υάκινθος αποδέχτηκε το αίτημα, το οποίο του έκαναν.

Οι συνασκητές τον προειδοποίησαν για τους κινδύνους, τις δυσκολίες και το βαρύ σταυρό του νέου διακονήματος.

Αυτός απάντησε: ”Δεν ξέρουμε, πότε και τι είδους σταυρό ο Κύριος θα μας παραδώσει”.

Στο τέλος του 1921 χειροτονήθηκε ιερομόναχος, διορίστηκε ηγούμενος και του έδωσαν δύο νέους ιερομόναχους για να πάνε μαζί του προς Βορρά.

Ο Πατήρ Υάκινθος ομολόγησε, ότι από τη φύση του ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων και ήθελε να μένει στο περιθώριο.

Δεν επιζητούσε την εξουσία, ούτε να διοικεί ή να διατάσσει, και κατά συνέπεια η επιβολή ή οι φωνασκίες ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτόν.

Τώρα όμως ήταν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής, ο οποίος είχε περισσότερη εξουσία από τους υπόλοιπους.

Η Αδελφότητα του Πέτσαμο ήταν συνηθισμένη στη σωματική εργασία, αλλά έδιναν ελάχιστη σημασία στο τελετουργικό, το διάβασμα πνευματικών βιβλίων και σε άλλες πνευματικές ασκήσεις.

Ο καινούργιος ηγούμενος τους μίλησε για την αναγκαιότητα της αλλαγής και κάποιοι το κατανόησαν άμεσα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν άλλα προβλήματα. Όταν υπήρχε η αίσθηση ότι η εξουσία του ηγουμένου στις καθημερινές υποθέσεις του μοναστηριού δεν ήταν αρκούντως ισχυρή, οι υπόλοιποι πήραν την ηγεσία στα χέριά τους.

Στην Αδελφότητα μερικά μέλη άρχισαν να κινούνται κατά το δοκούν και ο Υάκινθος άρχισε να σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή στο αγαπημένο του νησί, το Βάλαμο. Ο Πατήρ Υάκινθος υπενθύμισε ό,τι συνέβη: «Ο Εχθρός του ανθρωπίνου γένους μετέρχεται όλων των μέσων στον πονηρό αγώνα του. Όπως στον πραγματικό πόλεμο, ο έξυπνος στρατιώτης είναι αυτός που ξέρει ότι το πιο σημαντικό είναι να μπερδέψεις τον ηγέτη και στη συνέχεια είναι εξαιρετικά εύκολο να οδηγήσεις όλο το στράτευμα στο χάος. Ο Εχθρός έφερε σε σύγχυση το μυαλό και την καρδιά μου με λύπη, μελαγχολια και με τη θέληση να επιστρέψω πίσω στο Βάλαμο. Σκεφτόμουν, ότι εκεί υπάρχουν οι πνευματικοί γέροντες με τους οποίους υπάρχει παρηγοριά στις δύσκολες στιγμές».

Στις λύπες προσπαθούσε μόνος του να ανακουφίσει τη μελαγχολία ακόμα και με το αλκοόλ.

Ο Πατήρ Υάκινθος υπενθύμιζε, πώς σώθηκε από αυτήν κατάσταση απευθυνόμενος προς τον Θεό και ομολογώντας απόλυτα τη δική του αδυναμία και ασθένεια.

”Είχα προσευχηθεί και προηγουμένως, αλλά προφανώς όχι με απόλυτη ειλικρίνεια και είχα εμπιστοσύνη περισσότερο στις δικές μου δυνάμεις παρά στη βοήθεια του Θεού. Έτσι λοιπόν ο Κύριος με φώτισε να θυμηθώ τις λέξεις Του: Χωρίς Εμένα τίποτα δεν μπορείτε να κάνετε”.

Ο Πατήρ Υάκινθος παρέμεινε στο μοναστήρι της Πετσέγκας και επέστρεψε στο νησί του Βάλαμο αργότερα το 1932.

Στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Χριστού ο ηγούμενος Υάκινθος έλαβε το μεγάλο αγγελικό σχήμα και επαναβαπτίστηκε Ιωάννης.

Ως τόπος κατοικίας του δόθηκε μία έρημη σκήτη του Ιωάννη Βαπτιστή, το νησί των ερημιτών.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: ”Έζησα μόνος μου σε ένα σπιτάκι στη σκήτη του Ιωάννη Προδρόμου. Μαγείρευα μόνος μου, καλλιεργούσα λαχανικά και έφτιαχνα ψωμί στο μοναστήρι ή μόνος. Τις νύχτες ηθελημένα αγρυπνούσα, πήγαινα για ύπνο κάθε φορά μετά τις δώδεκα; στις δύο ή τρείς σηκωνόμουν. Βέβαια κοιμόμουν το μεσημέρι, όπως επιτάσσει η ανάγκη της ανθρώπινη φύσης”.

Ο γέροντας απολάμβανε την ησυχία του, την ηρεμία και την ομορφιά της φύσεως. Η ζωή στη σκήτη προσέφερε στον κάτοικό της την δυνατότητα να εισχωρήσει στον κόσμο της διδαχής των νηπτικών πατέρων.

”Αγαπάω να διαβάζω τους αγίους πατέρες, αφού αυτοί είναι οι οδηγοί στην Βασιλεία των Ουρανών. Διαβάζω, αναρωτιέμαι και θαυμάζω την διδασκαλία τους. Απλά δεν υφίσταμαι χωρίς τα βιβλία τους”.

Στα τελευταία έτη της δεκαετίας του τριάντα ο πατήρ Ιωάννης περνούσε τους χειμώνες στην κυρία Μονή.

Τον είχαν διορίσει βοηθό του Πνευματικού. Στο μοναστήρι τον επισκέπτονταν πολλοί προσκυνητές, ακόμα και από το εξωτερικό.

Και τότε τα πάντα άλλαξαν. Κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου (1939-1940) στις αρχές του Φεβρουαρίου, μετά από τους σκληρούς βομβαρδισμούς, η Αδελφότητα εγκατέλειψε το νησί.

”Δόξα τω Θεώ, είμαι ζωντανός. Ακόμα και όταν κοιμάμαι στο ξύλινο κρεβάτι, είμαι ήρεμος στο πνεύμα και δεν σκέφτομαι το Βάλαμο – σαν να μην είχα ζήσει εκεί ποτέ. - - Άφησα το Βάλαμο ήρεμα και άντεξα και τους βομβαρδισμούς στο Βάλαμο χωρίς πανικό.

”Την ώρα του συναγερμού δεν πήγαινα στο καταφύγιο, αν και υπήρχε στον κυρίο ναό, αλλά καθόμουν στο κελί μου και διάβασα το Αγίον Ευαγγέλιο. Όταν έπεφταν οι βόμβες, έτρεμε το κτίριο, οι γυαλινοί τοίχοι έσπαζαν, οι πόρτες άνοιγαν, αλλά είχα μέσα μου την πεποίθηση ότι θα μείνω ζωντανός”.

Η προσωρινή μετοίκηση της αδελφότητας έγινε η περιοχή Κάννονκοσκι (Kannonkoski) στη κεντρική Φινλανδία.

Από εκεί η αδελφότητα, στην οποία τώρα είχαν απομείνει λιγότεροι από διακόσιους γέρους, στο Χέϊναβεσι (Heinävesi).

Το 1940, αγόρασαν το αρχοντικό κτήμα του Πάπιννιεμι (Papinniemi) και το ονόμασαν Νέο Βάλαμο. Αυτό ήταν και το σπίτι των τελευταίων χρόνων του πατρός Ιωάννου.

Αν και το Νέο Βάλαμο ήταν απλά μία σκιά του χαμένου παλιού μοναστηριού, ο πατήρ Ιωάννης διέκρινε πώς το τοπίο ήταν όμορφο και ήρεμο.

Η χερσόνησος γύρω από τις μεγάλες λίμνες και η τοποθεσία μέσα στο μεγάλο δάσος, θύμιζε στον Ιωάννη την σκήτη του Βάλαμο στη λίμνη Λάατοκκα.

Το κελί του γέροντα ήταν στο δεύτερο όροφο σε μία παράγκα, όπου έμεναν τα μέλη της αδελφότητας.

Από το παράθυρο του κελιού είχε θέα στα λιβάδια της χερσονήσου και στην λίμνη πίσω από αυτήν.

Σε αυτό το δωμάτιο τα πνευματικά παιδιά επισκέπτονταν το γέροντα για πνευματικές συζητήσεις.

Όταν πέθανε ο μεγαλόσχημος ιερομόναχος Εφραίμ, ο Ιωάννης έγινε ο πνευματικός του μοναστηριού. Ο πατήρ Ιωάννης έγινε και πνευματικός πολλών προσκυνητών.

Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πρόσφυγες από την Ρωσία, που είχαν διασκορπιστεί σε όλον τον κόσμο.

Ο γέροντας δι΄αλληλογραφίας τους έδινε οδηγίες σε πνευματικά ερωτήματα. Αυτή η χρονική περίοδος ήταν η χρυσή εποχή του πατρός Ιωάννου.

Η διδασκαλία του ακολουθεί την Αγία Γραφή και τα κείμενα των Αγίων Πατέρων.

Η πολύχρονη και πολύπλευρη ασκητική ζωή τον βοήθησε να κατανοεί τις διαφορές και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής.

Τα πνευματικά τέκνα ήταν άνθρωποι με διαφορετική προέλευση: ιερείς και λαϊκοί, άνθρωποι από την τσαρική αυλή και απλοί άνθρωποι – Όλοι αυτοί χρειάζονταν κάποιον να τους ακούει και παρηγορεί, συμβουλές και οδηγίες.

Και αυτό κέρδιζαν, όταν επισκέπτονταν το γέροντα, οι περισσότεροι δι’ αλληλογραφίας.

Πέραν της πνευματικής παρηγοριάς, στον μεγαλόσχημο ηγούμενο απήυθηναν και πρακτικές ερωτήσεις για καθημερινές καταστάσεις.

Αυτός έκανε μεγάλα ταξίδια για να επισκέπτεται ασθενείς και πραγματοποιούσε θαύματα του Θεού με αύτοπτες μάρτυρες.

Παραδείγματος χάρη η Μαρίνα Λάτσχινοφ έλεγε πώς η γιαγιά της η Νατάλια Βασίλεβνα Κάρχου, που καταγόταν από την Πετρούπολη και τότε έμενε στο Χέλσινκι, έμεινε παράλυτη.

Η κόρη της Κλαύδια ταξίδεψε στο Βάλαμο του Χέϊναβεσι και έφερε μαζί της τον πατέρα Ιωάννη στο Ελσίνκι. Μετά από προσευχές μερικών ευδομάδων η γιαγιά θεραπεύτηκε.

Ο πατήρ Ιωάννης ήδη νωρίτερα είχε θεραπεύσει με τις συμβουλές του την Μαρίνα, όταν, ούσα μικρό παιδί, τραυματίστηκε.

Ο βίος της προσευχής του πατέρα Ιωάννη ήταν βαθύς, ξεπερνώντας τα όρια.

Ο συγγραφέας Τίτο Κολλιάνδερ ανέφερε κατά τη δεκαετία του 1960 στον γιό του, πώς μία φορά ο μεγαλόσχημος ηγούμενος τον συνόδευε από το μοναστήρι ως την εθνική οδό: «περπατούσαμε χωρίς βιασύνη συζητώντας με την ησυχία μας. Ξαφνικά ο πατήρ Ιωάννης σταμάτησε, αγνάντεψε απορροφημένος μακριά.

– Σαν κάποιος να προσεύχεται εδώ, είπε με απορία.

Περίπου εκατό μέτρα πίσω από μας βάδιζε μία γυναίκα. Σταματήσαμε για να την περιμένουμε. Ό μοναχός της μίλησε, αλλά δεν τον κατάλαβε, επειδή μιλούσε Ρωσικά.

Εγώ μετέφρασα:

- Μήπως μόλις τώρα προσευχηθήκατε;

- Μάλιστα, ομολόγησε, έλεγα την ευχή του Ιησού και περπατούσα επαναλαμβάνοντας την.

– Αυτό σκέφτηκα και εγώ, είπε με απλότητα ο πατήρ Ιωάννης.

Η ανάμνηση του μεγαλόσχημου ηγουμένου έχει μείνει και στην πατρική του εστία στην κεντρική Ρωσία, μέχρι σήμερα.

Ο όσιος Ιωάννης ολοκλήρωσε ειρηνικά τη ζωή του στις 5 Ιουνίου 1958. Τάφηκε στο κοιμητήριο της Μονής.

Ο αριθμός των ανθρώπων, τους οποίους είχε οδηγήσει, μειωνόταν, αλλά οι περισσότεροι ήξεραν τις επιστολές του.

Με την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρόπερσι έγινε η αγιοκατάταξη και το προηγούμενο φθινόπωρο η ανακομιδή των ιερών λειψάνων από τον τάφο στον Ι. Ναό του μοναστηριού.

Η συλλογή των επιστολών του Οσίου Ιωάννη δημοσιεύτηκε στη Ρωσική γλώσσα από τον συγγραφέα Tito Colliander ήδη όταν αυτός ζούσε.

Τις επόμενες δεκαετίες δημοσίευσαν το έργο στα Αγγλικά, στα Φινλανδικά και στα Ελληνικά.

Σήμερα τα γράμματα του γέροντα του Βάλαμο είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και έχουν τυπωθεί σε διάφορες γλώσσες.

Μέσω αυτών ο Όσιος Ιωάννης έχει γίνει αγαπητός και έχει έρθει εγγύτερα σε πολλούς.

Φωτογραφίες: Kaj Appelberg και το φωτογραφικό αρχείο της Ι.Μ. του Βάλαμο

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

osios ioannis balamo 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κούοπιο και Καρελίας) Fri, 05 Jun 2020 22:29:09 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/37438-imera-mnimis-tou-osiou-ioannou-tou-balamo-foto
Η ωφέλεια από τα μνημόσυνα https://www.romfea.gr/pneumatika/37437-i-ofeleia-apo-ta-mnimosuna mnimosina1

Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού


Μ’ αυτό το έργο του ο μεγάλος άγιος και θεολόγος του 8ου αιώνα συνοψίζει τη διδασκαλία της Εκκλησία μας για τα μνημόσυνα και, χρησιμοποιώντας πλήθος πατερικών μαρτυριών, απαντά σε πολλά ερωτήματα, που σχετίζονται με την ιστορική προέλευση, τη σημασία και τη σκοπιμότητά τους.

Πρόλογος

Σύμφωνα με ομόφωνη αγιοπατερική μαρτυρία την οποία επιβεβαιώνει αδιάκοπη εκκλησιαστική παράδοση αιώνων, οι ειδικές ευχές για τους νεκρούς θεσπίστηκαν από τους αγίους αποστόλους (1).

H θέσπιση αυτή έχει δύο βασικά δογματικά θεμέλια: α) την έννοια της Εκκλησίας ως κοινωνίας αγίων, που αποτελείται όχι μόνο από τους ζωντανούς αλλά και τους «κεκοιμημένους» χριστιανούς και β) την πίστη στη μεταθανάτια ζωή, την ανάσταση και την τελική κρίση.

Επιπλέoν, η διδασκαλία και η διαχρονική πράξη της Εκκλησίας, μας προτρέπουν να εκδηλώνουμε τη μέριμνα μας για την ανάπαυση μιας ψυχής όχι μόνο με προσευχές, αλλά και με έργα αγάπης.

Έτσι, οι Αποστολικές Διαταγές παραγγέλνουν να προσφέρονται στους φτωχούς ορισμένα από τα υπάρχοντα του νεκρού στη μνήμη του.

Και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ερμηνεύοντας το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, συμβουλεύει να κάνουμε τέτοιες αγαθοεργίες, «ώστε, αν μεν ο νεκρός είναι αμαρτωλός, ν’ απαλλαγεί από τις αμαρτίες του· και αν είναι δίκαιος, να λάβει μεγαλύτερο μισθό και ανταπόδοση». Οι προσευχές, από το άλλο μέρος, για τους νεκρούς περιλαμβάνουν τόσο την μνημόνευση των ονομάτων τους στις θείες λειτουργίες, όσο και την τέλεση ειδικών ακολουθιών, των μνημοσύνων.

Ήδη στις Αποστολικές Διδαχές βρίσκεται η διάκριση των μνημοσύνων σε «τρίτα», «ένατα», «τεσσαρακοστά» και ενιαύσια» (ετήσια), ανάλογα με το χρόνο τελέσεως τους από την ημέρα του θανάτου.

Πολλοί συμβολισμοί των επιμέρους μνημοσύνων αναφέρονται από τους πατέρες.

Οι κυριότεροι είναι οι εξής: Τα «τρίτα» συμβολίζουν την ανάσταση του Κυρίου μετά την τριήμερη παραμονή Του στον τάφο και τελούνται με την ευχή ν’ αναστηθεί και ο νεκρός στην ουράνια βασιλεία (2).

Τα «ένατα» τελούνται για τα εννέα τάγματα των άυλων αγγέλων, με την ευχή να βρεθεί κοντά τους η άυλη ψυχή του νεκρού. Τα «τεσσαρακοστά» τελούνται για την ανάληψη του Κυρίου, που έγινε σαράντα μέρες μετά την ανάστασή Του.

Με την ευχή να ν’ «αναληφθεί» και ο νεκρός, να συναντήσει το Χριστό στους ουρανούς και να ζήσει για πάντα μαζί Του.

Τα «ενιαύσια» (ετήσια), τέλος, τελούνται την επέτειο ημέρα του θανάτου, σε ανάμνηση των γενεθλίων του νεκρού, καθώς, για τους πιστούς χριστιανούς, ημέρα της αληθινής γεννήσεως είναι η ημέρα του σωματικού θανάτου και της μεταστάσεως στην αιώνια ζωή.

Μνημόσυνα, αντίστοιχα με τα παραπάνω, τελούνται τον τρίτο, έκτο και ένατο μήνα από την ημέρα του θανάτου («τρίμηνα», «εξάμηνα», «εννεάμηνα»).

Τη μεγαλύτερη ωφέλεια, πάντως, στους νεκρούς την προξενεί η τέλεση της θείας ευχαριστίας στη μνήμη τους, γιατί τότε, με τις μερίδες τους στο άγιο δισκάριο, «ενώνονται αόρατα με το Θεό και επικοινωνούν μαζί Του και παρηγορούνται και σώζονται και ευφραίνονται εν Χριστώ» (άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης).

Εκτός από τα ειδικά για κάθε νεκρό μνημόσυνα, η Εκκλησία έχει στις καθημερινές ακολουθίες της, γενικές δεήσεις για τους «κεκοιμημένους», όπως είναι λ.χ. το νεκρώσιμο μέρος του μεσονυκτικού και οι σχετικές αναφορές στις εκτενείς του εσπερινού, του όρθρου και της θείας λειτουργίας. Έχει, επίσης, καθιερώσει και ειδικές ημέρες μνημοσύνων.

Τα Σάββατα σχεδόν όλου του εκκλησιαστικού έτους, και ιδιαίτερα τα προηγούμενα των Κυριακών της Απόκρεω και της Πεντηκοστής (Ψυχοσάββατα), είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί, αν και αυτονόητο, ότι η Εκκλησία τελεί μνημόσυνα μόνο για του χριστιανούς που κοιμήθηκαν μέσα στους κόλπους της.

Όσα συνοπτικά αναφέρθηκαν πιο πάνω για τα μνημόσυνα και, γενικότερα, την κοινωνία των ζωντανών με τα «κεκοιμημένα» μέλη της Εκκλησίας, δηλαδή όλων των μελών του θεανθρώπινου σώματος του Χριστού, είναι αφενός ενημερωτικά για τον «αμύητο» αναγνώστη και αφετέρου προοιμιακά της πραγματείας του οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «Περί των εν πίστει κεκοιμημένων», αποσπάσματα της οποίας ακολουθούν σε ελεύθερη νεοελληνική απόδοση.

Μ’ αυτό το έργο του ο μεγάλος άγιος και θεολόγος του 8ου αιώνα συνοψίζει τη διδασκαλία της Εκκλησία μας για τα μνημόσυνα και, χρησιμοποιώντας πλήθος πατερικών μαρτυριών, απαντά σε πολλά ερωτήματα, που σχετίζονται με την ιστορική προέλευση, τη σημασία και τη σκοπιμότητά τους.

Εκ της Ιεράς Μονής Παρακλήτου

(1) Και οι Ιουδαίοι πρόσφεραν θυσίες για την εξάλειψη των αμαρτιών «των μετ’ ευσεβείας κοιμωμένων» (Β΄ Μακ.12:45)

(2) Σχετικός είναι και ο θεολογικός συμβολισμός των κολλύβων που προστίθενται σε κάθε μνημόσυνο. Το σιτάρι συμβολίζει την ταφή, την ανάσταση και την πέρα από τον τάφο ζωή του ανθρώπου, καθώς, πέφτοντας στη γη, σαπίζει και «πεθαίνει». Απ’ αυτόν το «θάνατό» του όμως βλασταίνει μια νέα ζωή.

Η ωφέλεια από τα μνημόσυνα

Ο διάβολος, ο άδειος από καθετί καλό και θεάρεστο, με πρόσχημα αλλόκοτο και παράδοξο και ολότελα άθεσμο, έπεσε πάνω σε κάποιους και τους φύτεψε την ιδέα ότι τάχα δεν ωφελούν σε τίποτα τους νεκρούς όλες οι θεάρεστες πράξεις, που γίνονται για τις ψυχές.

Γιατί λένε, χρησιμοποιώντας αγιογραφικά χωρία για να στηρίξουν την άποψή τους, «Ο καθένας θα πάρει την αμοιβή του ανάλογα με τα όσα καλά ή κακά έπραξε σ’ αυτή τη ζωή» (Β΄ Κορ.5:10) και «Στον άδη ποιος θα μετανοήσει ενώποιόν Σου;» (πρβλ.Ψαλμ.6:6) και «Εσύ, Κύριε, θα αμείψεις ή θα τιμωρήσεις τον καθένα ανάλογα με τα έργα του» (Ψαλμ.61:13) και «ό,τι έσπειρε ο καθένας, αυτό και θα θερίσει». (πρβλ.Γαλ.6:7).

Αλλά, σοφοί μου, θα λέγαμε σ’ αυτούς, ερευνήστε και μάθετε, ότι όσο μεγάλος κι αν είναι ο φόβος που μας εμπνέει ο Θεός, ο Κύριος των όλων, πολύ πιο μεγάλη είναι η αγαθότητά Του.

Και οι απειλές Του είναι, βέβαια φοβερές, μα και η φιλανθρωπία Του αφάνταστα μεγάλη. Και οι καταδίκες Του είναι φρικτές, μα και η ευσπλαχνία Του πέλαγος απέραντο.

Προσέξτε τι λέει η Αγία Γραφή:

Όταν στη Σιών, την πόλη του μεγάλου βασιλιά, ο Ιούδας ο Μακκαβαίος είδε το λαό του θανατωμένο από τους εχθρούς, έψαξε και βρήκε μέσα στους κόρφους τους μικρά είδωλα.

Αμέσως, με κάθε ευλάβεια και αγάπη, πρόσφερε για τον καθένα τους εξιλαστήρια θυσία στον σπλαχνικό Κύριο.

Γι’ αυτό και στη Γραφή θαυμάζεται για την πράξη του εκείνη, καθώς και για όλες τις άλλες (βλ. Β΄ Μακκ. 12:38-45).

Οι μαθητές του Σωτήρα μας, πάλι, οι μύστες και αυτόπτες του Λόγου, οι θείοι απόστολοι, που σαγήνεψαν τον κόσμο, θέσπισαν να γίνεται μνημόνευση των πιστών νεκρών κατά την τέλεση των αχράντων και ζωοποιών μυστηρίων.

Από τότε μέχρι τώρα η αποστολική και καθολική Εκκλησία του Χριστού, σ’ όλα τα μέρη της γης, κρατάει σταθερά και αναντίρρητα αυτή την παράδοση, και θα την κρατάει ως τη συντέλεια του κόσμου.

Αυτό, οπωσδήποτε, δεν το θέσπισαν ούτε αλόγιστα ούτε άσκοπα ούτε τυχαία. Γιατί τίποτε ανώφελο δεν έχει παραλάβει η αλάθητη χριστιανική θρησκεία και τίποτε άχρηστο δεν έχει διατηρήσει σταθερά τόσους αιώνες.

Όλα όσα έχει παραλάβει και διατηρήσει είναι και χρήσιμα και θεάρεστα και πολύ ωφέλιμα και πολύ σωτήρια.

Ας δούμε, όμως, τι έχουν πει γι’ αυτό το θέμα οι παλαιότεροι άγιοι πατέρες.

Ο μεγάλος και βαθύς γνώστης των θείων Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, στο έργο του για την εκκλησιαστική ιεραρχία, γράφει ακριβώς τα εξής: «Οι προσευχές των αγίων και σ’ αυτή τη ζωή και, πολύ περισσότερο, μετά το θάνατο, επιδρούν σ’ εκείνους που είναι άξιοι ιερών ευχών, δηλαδή στους πιστούς».

Και πάλι: «Ο πανάγαθος Θεός ζητάει να συγχωρήσει όλα τα πταίσματα, που οφείλονται στην ανθρώπινη αδυναμία, και να τους τοποθετήσει στη χώρα των ζωντανών, στους κόλπους του Αβραάμ και του Ισαάκ και του Ιακώβ, απ’ όπου έχουν φυγαδευθεί ο πόνος, η λύπη και ο στεναγμός, παραβλέποντας με την αγαθότητα της θεαρχικής Του δυνάμεως τις αμαρτίες που έκανε ο νεκρός από ανθρώπινη αδυναμία, αφού, όπως λέει η Γραφή, κανένας δεν είναι καθαρός από αμαρτία.

Βλέπεις εσύ που αντιλέγεις, πώς βεβαιώνει ότι είναι ωφέλιμες οι δεήσεις γι’ αυτούς που πέθαναν με την ελπίδα τους στον Θεό;

Ο επώνυμος της θεολογίας, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, λέει για τη μητέρα του στον επιτάφιο λόγο του αδερφού του Καισαρίου: «Ακούστηκε κήρυγμα αξιοπρόσεκτο και ο πόνος της μητέρας γίνεται πιο ελαφρός με την καλή και θεάρεστη υπόσχεση, ότι θα τα δώσει όλα για χάρη του παιδιού, θα δώσει τον πλούτο του ως επιτάφιο δώρο γι’ αυτό».

Και πιο κάτω: «Όσα, λοιπόν, εξαρτώνται από μας, είναι αυτά. Και άλλα τα κάναμε ήδη, αλλά θα τα κάνουμε στο μέλλον, προσφέροντας τις ετήσιες τιμές και τα μνημόσυνα, αν φυσικά μείνουμε στη ζωή».

Βλέπεις πώς βεβαιώνει και χαρακτηρίζει καλές και θεάρεστες τις προσφορές που γίνονται για όσους πέθαναν, και επιτρέπει τα ετήσια μνημόσυνα;

Μετά απ’ αυτόν, ο χρυσώνυμος και πραγματικά Χρυσόστομος Ιωάννης, στη θεοφώτιστη ερμηνεία του στο κατά Ιωάννη ευαγγέλιο, λέει: «Αν οι ειδωλολάτρες καίνε μαζί με τους νεκρούς και τα πράγματα που τους ανήκουν, πόσο μάλλον εσύ, ο πιστός, πρέπει να συνοδέψεις μαζί με τον πιστό και τα πράγματα του, όχι για την στάχτη, όπως εκείνα των ειδωλολατρών, αλλά για να του εξασφαλίσεις μεγαλύτερη δόξα: Αν δηλαδή ο νεκρός είναι αμαρτωλός, για ν’ απαλλαγεί από τις αμαρτίες του· αν πάλι είναι δίκαιος για ν’ αυξηθούν ο μισθός και η ανταμοιβή του».

Και στην ερμηνεία του στην προς Φιλιππησίους επιστολή γράφει: «Ας σοφιστούμε κάποιαν ωφέλεια γι’ αυτούς που έφυγαν.

Ας τους προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Μιλάω για τις ελεημοσύνες και τις προσφορές, αυτές που πραγματικά τους εξασφαλίζουν πολλή ανακούφιση, μεγάλη απολαβή και ωφέλεια.

Γιατί αυτά που νομοθετήθηκαν ούτε παραδοθήκαν έτσι άσκοπα και τυχαία στην Εκκλησία του Θεού από τους σοφούς μαθητές Του.

Και δεν θα μας άφηναν εκείνη την παράδοση να κάνει ευχή ο ιερέας, κατά την τέλεση των φρικτών μυστηρίων, για τους πιστούς που κοιμήθηκαν, αν δεν γνώριζαν ότι θα είχαν απ’ αυτό πολύ κέρδος και μεγάλη ωφέλεια.

Ο σοφός Γρηγόριος ο Νύσσης, πάλι γράφει: «Τίποτα δεν παραδόθηκε ασυλλόγιστα και ανώφελα από τους μαθητές και κήρυκες του Χριστού, μα και τίποτα δεν διατηρήθηκε ασυλλόγιστα και ανώφελα σ’ ολόκληρη την Εκκλησία του Θεού. Το να μνημονεύουμε κατά τη θεία κι ολόλαμπρη μυσταγωγία εκείνους που κοιμήθηκαν ορθόδοξοι, είναι οπωσδήποτε ωφέλιμο και θεάρεστο».

Γιατί τα λόγια, «Εσύ, Κύριε, θ’ αμείψεις ή θα τιμωρήσεις τον καθένα ανάλογα με τα έργα του» (Ψαλμ. 61:13) και «Ο καθένας θα θερίσει αυτό που έσπειρε» (πρβλ. Γάλ.6:7) και τα άλλα παρόμοια, έχουν λεχθεί οπωσδήποτε για τη Δευτέρα παρουσία του Κυρίου, τη φοβερή κρίση και τη συντέλεια του κόσμου.

Τότε, βέβαια, δεν θα υπάρχει δυνατότητα βοήθειας. Τότε κάθε ικεσία θα είναι ανώφελη.

Γιατί, όταν τελειώσει το παζάρι, δεν υπάρχει πια εμπόρευμα διαπραγματεύσιμο.

Πραγματικά, πού θα είναι τότε οι φτωχοί; Πού θα είναι οι ιερείς για την τέλεση της λατρείας; Πού οι ψαλμωδίες; Πού οι ευεργεσίες; Πού οι αγαθοεργίες;

Γι’ αυτό, πριν έρθει εκείνη η ώρα, ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και ας προσφέρουμε στον φιλάνθρωπο Θεό τα έργα της αγάπης μας στους αδερφούς.

Γιατί δέχεται με ευχαρίστηση τις προσφορές μας για χάρη όσων δεν πρόλαβαν και έφυγαν, θα λέγαμε, απροετοίμαστοι.

Τις δέχεται και τις λογαριάζει σαν πράξεις και προσφορές εκείνων. Έτσι θέλει ο φιλάνθρωπος Κύριος, να Του ζητάνε τα πλάσματά Του και να τους δίνει όσα είναι για τη σωτηρία τους.

Και μάλιστα λυγίζει ολοκληρωτικά, όταν κάποιος δεν αγωνίζεται μόνο για την δική του ψυχή, αλλά ενδιαφέρεται και για την ψυχή του πλησίον του.

Στην περίπτωση αυτή ο άνθρωπος γίνεται μιμητής του Θεού και τις δωρεές των άλλων τις ζητάει σαν δικές του χάρες.

Έτσι εκπληρώνει την προϋπόθεση της τέλειας αγάπης, εξασφαλίζει τον μακαρισμό («μακάριοι είναι όσοι δείχνουν έλεος στους άλλους, γιατί σ’ αυτούς θα δείξει ο Θεός το έλεος Του», Ματθ.5: 7) και, μαζί με την ψυχή του πλησίον, ευεργετεί πάρα πολύ και τη δική του ψυχή.

Ας περάσουμε τώρα απ’ αυτά σε άλλα παρόμοια και ισοδύναμα.

Ο Παλλάδιος, στη Λαυσαϊκή Ιστορία του, αναφέρει με ακρίβεια τα θαύματα του μεγάλου Μακαρίου.

Εκεί γράφει πως ο όσιος Μακάριος, ρωτώντας κάποτε το κρανίο ενός νεκρού έμαθε όλα τα σχετικά μ’ αυτούς που έχουν πεθάνει.

Και στο τέλος τον ρώτησε: ‘‘Δεν βρίσκετε, λοιπόν, καμιά παρηγοριά;’’

Αυτή την ερώτηση την έκανε, γιατί συνήθιζε να προσεύχεται για τους νεκρούς και ήθελε να ξέρει αν πραγματικά τους ωφελούσε.

Τότε ο φιλάνθρωπος Κύριος θέλησε ν’ αποκαλύψει την αλήθεια στο πιστό υπηρέτη Του. Τον πληροφόρησε, λοιπόν, μέσω του κρανίου: ‘‘Όταν προσφέρεις τις δεήσεις για τους νεκρούς, αισθανόμαστε μια μικρή ανακούφιση’’.

Κάποιος άλλος, πάλι, από τους οσίους πατέρες είχε έναν μαθητή που ζούσε απρόσεκτα.

Έτσι, μέσα στη ραθυμία, έφτασε στο τέλος της ζωής του. Ο πολυεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος Κύριος φανέρωσε στο γέροντα, που τον παρακάλεσε με δάκρυα, ότι θα ρίξει τον μαθητή του στην φωτιά μέχρι το λαιμό, όπως τον πλούσιο της παραβολής του Λαζάρου (Λουκ. 16:23-24).

Όταν ο όσιος γέροντας άρχισε να κτυπιέται και να ικετεύει κλαίγοντας το Θεό, Εκείνος του αποκάλυψε ότι θα τον βάλει στη φωτιά μόνο μέχρι τη ζώνη.

Μα όταν και πάλι ο γέροντας Τον παρακάλεσε με μεγάλη επιμονή, ο Θεός του έδειξε σε όραμα ότι λύτρωσε τελείως το μαθητή του από τη φωτιά της κολάσεως.

Αλλά ποιος θα μπορούσε να διηγηθεί με τη σειρά όλες τις μαρτυρίες, που βρίσκονται σκόρπιες μέσα στους βίους των αγίων, στα μαρτυρολόγια και στις ιερές αποκαλύψεις, απ’ όπου ολοφάνερα αποδεικνύεται ότι οι προσευχές, οι λειτουργίες και οι ελεημοσύνες για τους νεκρούς ωφελούν πολύ τις ψυχές τους;

Γιατί, απ’ όσα δανείστηκαν στο Θεό, τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα τα ανταποδίδει ο Κύριος με το παραπάνω.

Όσο για το λόγο του προφήτη, «Στον άδη ποιος θα μετανοήσει ενώπιον Σου;» (πρβ. Ψαλμ. 6:6), είπαμε ήδη πως οι απειλές του παντοκράτορα Θεού είναι, βέβαια, φοβερές, αλλά τελικά τις εξουδετερώνει η ανυπολόγιστη φιλανθρωπία Του.

Άλλωστε, και μετά απ’ αυτόν τον λόγο του προφήτη, έγινε οπωσδήποτε μετάνοια στον άδη. Εννοώ τη μετάνοια εκείνων που πίστεψαν εκεί, όταν κετέβηκε ο Κύριος για να τους σώσει.

Αλλά και στον άδη δεν τους έσωσε όλους ο Ζωοδότης. Έσωσε μόνο όσους τον πίστεψαν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται η προφητεία. Όχι, ποτέ. Απλά αποδεικνύεται ότι ο πανάγαθος Κύριος νικιέται από την αγάπη Του στον άνθρωπο.

Το ίδιο και με τον προφητικό λόγο του Ιωνά, «Η Νινευΐ θα καταστραφεί» (Ιων.3:4).

Και όμως δεν καταστράφηκε, γιατί η αγαθότητα του Θεού νίκησε τη δικαιοσύνη Του. Και στον Εζεκία είπε με το στόμα του προφήτη Ησαΐα: «Τακτοποίησε τις υποθέσεις του σπιτιού σου, γιατί θα πεθάνεις. (Δ΄ Βασ. 20:1). Και όμως δεν πέθανε.

Στον Αχαάβ, πάλι, έστειλε τον προφήτη Ηλία για να τον προειδοποιήσει: «θα σου στείλω συμφορές» (Γ΄ Βασ. 20:21). Και δεν του έστειλε.

Γιατί; Το εξήγησε στον προφήτη. Είδες πως μετανόησε ο Αχαάβ; Γι’ αυτό δεν θα του στείλω συμφορές όσο ζει» (Γ΄ Βασ. 20:29).

Πάλι, δηλαδή, η αγαθότητα Του νίκησε την απόφαση του, όπως έγινε και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις και όπως θα γίνεται μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, τότε που θα τελειώσει το πανηγύρι, τότε που δεν θα είναι πια καιρός για βοήθεια αλλά κάθε άνθρωπος θα βρεθεί μόνος με το φορτίο του.

Ενώ τώρα είναι ακόμα καιρός, καιρός για φροντίδα, καιρός για συναλλαγή, καιρός για κόπο και τρεχάματα και αγώνα.

Και μακάριος είναι εκείνος που δεν απόκαμε, ούτε έχασε την ελπίδα του. Μα πιο μακάριος είναι εκείνος που αγωνίστηκε και για τον εαυτό του και για τον πλησίον του.

Γιατί αυτό, το να τρέχει δηλαδή ο καθένας σε βοήθεια του πλησίον, ευχαριστεί περισσότερο τον φιλεύσπλαχνο Κύριο.

Αυτό θέλει και επιθυμεί, να ευεργετούμε ο ένας τον άλλο και στην παρούσα ζωή και μετά το θάνατο. Αν δεν έβλεπε σωστό κάτι τέτοιο, δεν θα μας έδινε το δικαίωμα να μνημονεύουμε τους νεκρούς στη θεία λειτουργία, καθώς και να τους κάνουμε μνημόσυνα στις τρεις ημέρες, στις εννέα, στις σαράντα και στο χρόνο, όπως χωρίς καμιάν αντίρρηση τα τηρεί ο ευσεβέστατος λαός της.

Αν, δηλαδή, αυτά ήταν μια κοροϊδία δίχως κέρδος και ωφέλεια, οπωσδήποτε σε κάποιον από τους πολλούς προγενέστερους θεοφόρους αγίους, πατριάρχες, πατέρες και διδασκάλους θα ερχόταν η φώτιση να σταματήσει την πλάνη.

Κανένας τους, όμως, δεν δοκίμασε ποτέ να καταργήσει τα μνημόσυνα. Απεναντίας, μάλιστα, όλοι τα επικύρωσαν, κι έτσι καθημερινά η πρακτική αυτή όχι μόνο απλώνεται και ριζώνει, αλλά δέχεται και αλλεπάλληλες προσθήκες.

Ας δούμε, όμως τι λέει και ο Μέγας Αθανάσιος στον ωραιότατο λόγο του για τους κοιμηθέντες: «Κι αν ακόμα ο νεκρός τελείωσε τη ζωή του με ευσέβεια και τοποθετήθηκε στο ουρανό, μην αρνείσαι να προσφέρεις λάδι και ν’ ανάβεις κεριά στον τάφο του, ζητώντας το έλεος του Χριστού.

Γιατί αυτά είναι ευπρόσδεκτα από το Θεό και φέρνουν πλούσια την ανταπόδοση Του, αφού το λάδι και το κερί είναι θυσία, η θεία λειτουργία είναι εξιλέωση, και η αγαθοεργία στους φτωχούς φέρνει κάθε αγαθή ανταπόδοση προσαυξημένη.

Ο σκοπός, λοιπόν, εκείνου που κάνει την προσφορά για τον νεκρό, είναι ίδιος μ’ εκείνου που έχει ένα παιδί άλαλο, αδύναμο και άρρωστο, και για χάρη του προσφέρει με πίστη στον ιερό ναό, ως θυσία, κεριά, λιβάνι και λάδι.

Αυτά, λοιπόν, δεν είναι σαν να τα κρατάει και να τα προσφέρει το ίδιο το παιδί; Κάτι ανάλογο δεν γίνεται και στο μυστήριο του θείου βαπτίσματος, οπότε ο ανάδοχος ‘‘αποτάσσεται τω σατανά’’ και ‘‘συντάσσεται τω Χριστώ’’ για λογαριασμό του νηπίου που βαπτίζεται;

Όμοια πρέπει να κατανοούμε και την περίπτωση εκείνου που πέθανε πιστός στον Κύριο, ότι δηλαδή ο ίδιος κρατάει και προσφέρει τα κεριά, το λάδι και όλα όσα εμείς προσφέρουμε για την λύτρωση του.

Έτσι, με τη χάρη του Θεού, η επιδίωξη, που συνοδεύεται από την πίστη, δεν θα ματαιωθεί.

Γιατί οι θεολόγοι απόστολοι και οι μυσταγωγοί και οι πνευματοφόροι πατέρες, αφού πρώτα ενώθηκαν με το Θεό και έγιναν μέτοχοι της εκστατικής δυνάμεως Του, θέσπισαν θεάρεστα τις λειτουργίες, τις προσευχές και τις ψαλμωδίες, που γίνονται κάθε χρόνο στη μνήμη των νεκρών».

Έρχεται, όμως, ένας αντίθετος και λέει: ‘‘Αν είναι έτσι, όλοι θα σωθούν και κανένας δεν θα κολαστεί’’.

Σωστά. Και μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι αυτό που ποθεί και θέλει και επιδιώκει ο πανάγαθος Κύριος, είναι αυτό που Του δίνει χαρά και ευφροσύνη, το να μη στερηθεί κανείς τις θείες δωρεές Του.

Μήπως τα βραβεία και τα στεφάνια τα ετοίμασε για τους αγγέλους; Μήπως ήρθε στη γη και σαρκώθηκε από την Παρθένο και έγινε άνθρωπος και έπαθε και πέθανε για να σώσει τις ουράνιες δυνάμεις;

Μήπως στους αγγέλους θα πει, «Ελάτε, οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που σας έχει ετοιμαστεί» (Ματθ. 25:34); Δεν μπορείς εσύ, ο αντιρρησίας, να ισχυριστείς ότι θα γίνει αυτό.

Αφού όλα για τον άνθρωπο τα υπέφερε ο Χριστός, όλα για τον άνθρωπο και τα ετοίμασε.

Ποιος άλλωστε, καλώντας τους φίλους του σε πλούσιο γεύμα, δεν θέλει να έρθουν όλοι και να χορτάσουν απ’ τα καλά του;

Για ποιο σκοπό, δηλαδή, ετοίμασε το φαγοπότι, αν όχι για να περιποιηθεί τους φίλους του; Αν, λοιπόν, αυτό θέλουμε εμείς, δεν θα το θέλει πολύ περισσότερο ο μεγαλόδωρος Θεός, που από τη φύση Του είναι πανάγαθος και φιλάνθρωπος και που, μοιράζοντας και δίνοντας δώρα, χαίρεται και αγάλλεται περισσότερο απ’ όσο εκείνος που τα παίρνει;

Κάθε άνθρωπος που απέκτησε μικρή ζύμη αρετών και, μολονότι ήθελε, δεν πρόφτασε να την κάνει ψωμί από ραθυμία ή αμέλεια ή αναβλητικότητα, κι έτσι μια μέρα, χωρίς να το περιμένει, τον θέρισε ο θάνατος, αυτός δεν θα λησμονηθεί από τον δίκαιο Κριτή.

Ο Κύριος θα συγκινήσει τις ψυχές των οικείων του, για να τον βοηθήσουν, αναπληρώνοντας τα υστερήματα του νεκρού.

Απεναντίας, όποιος έζησε ζωή αμαρτωλή, όποιος δεν πορεύθηκε ποτέ σύμφωνα με τη συνείδηση του, αλλά κυλιόταν άφοβα και αδιάντροπα στις δυσωδίες των ηδονών, ικανοποιώντας όλες τις ορέξεις της σάρκας και αδιαφορώντας ολότελα για την ψυχή του, όταν θα φύγει απ’ αυτή την ζωή, από κανέναν δεν θα βοηθηθεί.

Ο Θεός, επειδή δεν τον λογαριάζει για δικό Του, θα οικονομήσει να τον ξεχάσουν και η γυναίκα του και τα παιδιά του και τ’ αδέλφια του και οι φίλοι του.

Εμένα, λοιπόν, όποιος είναι φίλος μου, εύχομαι να με βοηθήσει, αν είναι δυνατόν, ώστε να μην αφήσω πίσω μου κανένα υστέρημα.

Αν, όμως, φτάσω στο τέλος της ζωής μου χωρίς να είμαι απόλυτα έτοιμος, παρακαλώ τον πολυέλαιο Κύριο να συγκινήσει τους συγγενείς και τους φίλους μου και να θερμάνει τις καρδιές τους, ώστε, αν ως άνθρωπος αφήσω κάποιο υστέρημα, να με βοηθήσουν ολοπρόθυμα και να το αναπληρώσουν με καλά και θεάρεστα έργα.

Έτσι, άλλωστε, διδάσκει και διακηρύσσει ο θεολόγος Χρυσόστομος, που τον ανέφερα και πιο πάνω. «Αν δεν πρόλαβες», λέει, «να τακτοποιήσεις όλα τα ζητήματα της ψυχής σου όσο ζούσες, τότε, έστω και στα τελευταία σου, άφησε εντολή στους δικούς σου να στείλουν μαζί σου τα υπάρχοντα σου, όταν πεθάνεις, να σε βοηθήσουν δηλαδή με αγαθοεργίες, ελεημοσύνες και προσφορές. Έτσι θα κάνεις το Λυτρωτή να σε αντιμετωπίσει με επιείκεια, γιατί αυτά τα δέχεται με ευχαρίστηση».

Ο ίδιος, πάλι γράφει κάπου αλλού: «Στη διαθήκη σου βάλε συγκληρονόμο, μαζί με τα παιδιά και τους συγγενείς σου, και τον Κύριο. Ας έχει το χαρτί και το όνομα του Κριτή. Ας μην παραλείπει, ακόμα, ν’ αναφέρει και τους φτωχούς. Εγώ γίνομαι εγγυητής τους. Αυτό, βέβαια, δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει κανείς ως πρόφαση, για να μην κάνει ελεημοσύνες όσο είναι ζωντανός.

Και όσο ζει να κάνει, αλλά και μετά το θάνατο να τις συνεχίζει. Το αντίθετο είναι τελείως παράλογο, βέβηλο και ασύμφωνο με το θέλημα του Θεού. Πολύ καλό και αρεστό και ευπρόσδεκτο απ’ το Θεό είναι το να καθαρίζει κάθε ευσεβής και φιλόχρηστος άνθρωπος τον εαυτό του με όλες τις αγαθοεργίες, να αποφεύγει κάθε αμαρτία και να τηρεί τις φωτεινές εντολές του Θεού, για να μπορέσει, όταν φτάσει στο τέλος της ζωής του, να πει θαρρετά στον Κύριο: ‘‘Έτοιμη είναι η καρδιά μου, Θεέ μου, έτοιμη είναι η καρδιά μου’’ (Ψαλ. 107:2). Και έτσι με χαρά να υποδεχτεί τους αγγέλους, που θα κατέβουν για να τον παραλάβουν».

Αυτό βέβαια, το κάνουν λίγοι και σε λίγες περιπτώσεις, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου, «αυτοί που θα σωθούν θα είναι λίγοι» (πρβλ. Λουκ. 13:23), λόγο που είπε ο Πάνσοφος με κάποια λύπη.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άνθρωποι σ’ αυτή την πρώτη κατηγορία των σωζομένων, πάμε αναγκαστικά στη δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τη διδασκαλία των αποστόλων και των πατέρων.

Έτσι, με την αγαθότητα του Θεού, και οι νεκροί ωφελούνται και η φιλανθρωπία αυξάνει και η ελπίδα της αναστάσεως επιβεβαιώνεται και η προσευχή στο Θεό δυναμώνει και το εκκλησίασμα των ιερών ναών πυκνώνει και η αγαθοεργία στους φτωχούς απλώνεται.

Οι θεοφώτιστοι άνθρωποι λένε, πως οι πράξεις των ανθρώπων, στην ύστατη πνοή τους, δοκιμάζονται σαν σε ζυγαριά.

Και αν η δεξιά πλάστιγγα είναι πιο πάνω από την αριστερή, είναι ολοφάνερο πως ο ετοιμοθάνατος θα παραδώσει την ψυχή του στους αγίους αγγέλους. Αν πάλι και οι δύο πλάστιγγες είναι ίσες, νικάει οπωσδήποτε η φιλανθρωπία του Θεού.

Μα κι αν ακόμα η ζυγαριά γέρνει λίγο προς τα’ αριστερά, όπως λένε οι θεολόγοι, η ευσπλαχνία του Θεού θα αναπληρώσει όσο χρειάζεται. Να οι τρεις θείες κρίσεις του Κυρίου: η πρώτη είναι δίκαιη· η δεύτερη είναι φιλάνθρωπη· η Τρίτη είναι υπεράγαθη. Μετά απ’ αυτές έρχεται η τέταρτη, όταν οι εφάμαρτες πράξεις είναι πολύ βαρύτερες.

Αλίμονο τότε, αδερφοί! Και αυτή όμως η κρίση του Θεού είναι δίκαιη και θεσπίζει δίκαια για τους ανθρώπους που κρίνονται.

Μετά απ’ αυτά, λοιπόν, ας στρέψουμε όλη μας την προσοχή στη φοβερή ημέρα της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου και ας αναρωτηθούμε, μήπως τότε κατηγορηθούμε, από τους συγγενείς μας ότι παραμελήσαμε τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους.
Αλίμονο σ’ όλους, όσοι είναι σαν εμένα, που θα κληρωθούν εκείνη την ημέρα στ’ αριστερά του Κριτή.

Μακάριοι εκείνοι, που ο Κύριος θα τους βάλει στα δεξιά Του και θ’ ακούσουν την ευλογημένη φωνή. «Ελάτε, οι ευλογημένοι απ’ τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που σας έχει ετοιμαστεί απ’ την αρχή του κόσμου» (Ματθ. 25:34).

Αυτή τη φωνή μακάρι ν’ αξιωθούμε να την ακούμε όλοι, όσοι θα φυλάξουμε την ορθόδοξη πίστη, και ν’ απολαύσουμε τ’ αγαθά που την ομορφιά τους «μάτι ανθρώπινο ποτέ δεν είδε και αυτί ποτέ δεν άκουσε και νους δεν μπόρεσε ποτέ να σκεφτεί». (Α΄ Κορ. 2:9).

(Από τη σειρά των φυλλαδίων «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ» της Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής.)

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 21:56:23 GMT https://www.romfea.gr/pneumatika/37437-i-ofeleia-apo-ta-mnimosuna
Ο Κορσούμ Αντώνιος στον Αποστολικό Νούντσιο της Γαλλίας https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/37436-o-korsoum-antonios-ston-apostoliko-nountsio-tis-gallias Migliore Exarque korsoum

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Με τον Αποστολικό Νούντσιο στην Γαλλική Δημοκρατία, Αρχιεπίσκοπο Σελεστίνο Μιλόρε, συναντήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Κορσούμ κ. Αντώνιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σελεστίνο πριν έρθει στην Γαλλία, υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως Αποστολικός Νούντσιος στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ο Μητροπολίτης Αντώνιος συνεχάρη τον Ρ/Καθολικό διπλωμάτη για τα νέα του καθήκοντα.

Στη συνέχεια ο Αποστολικός Νούντσιος ξενάγησε τον Πατριαρχικό Έξαρχο Δυτικής Ευρώπης του Πατριαρχείου Μόσχας, στους χώρους της Νουντσιατούρα.

Σε ανάμνηση της επισκέψεως, ο Αρχιεπίσκοπος Σελεστίνο προσέφερε στον Μητροπολίτη Αντώνιο ένα βιβλίο με την ιστορία των ψηφιδωτών του παρεκκλησίου της Νουντσιατούρα.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 21:37:26 GMT https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/37436-o-korsoum-antonios-ston-apostoliko-nountsio-tis-gallias
π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος: ''Εδώ θα πας, στο στενό μονοπάτι'' https://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/37435-p-ilias-mastrogiannopoulos-edo-tha-pas-sto-steno-monopati mastrogianopoulos 1

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
____________________________________________

Σχήμα: 14Χ20 / Σελ. 288 / ISBN: 978-960-619-065-0
____________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο που προέκυψε από τις συναντήσεις του π. Ηλία Μαστρογιαννόπουλου με τον Βασίλη Αργυριάδη και µε ρητή συμφωνία το περιεχόμενό τους να δημοσιοποιηθεί μετά τον θάνατό του.

«Κάποιες φορές αισθάνθηκα μόνος. Όμως, δεν παρέμεινα εδώ ούτε καταναγκαστικά, ούτε τυχαία. Προσπάθησα λίγο να εμβαθύνω κι εγώ, μέχρι και τώρα στα γεράματά μου, στο νόημα της αφιέρωσης και της κατά Χριστόν ζωής, που δεν έχω νιώσει κι εκτιμήσει ακόμα πόσο μεγάλο δώρο είναι…»

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού παρακολουθούμε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, την προσπάθεια ανασυγκρότησης του Έθνους και το έργο που επιτέλεσε η Aδελφότητα θεολόγων «Η ΖΩΗ».

Μπροστά μας παρελαύνουν μεγάλα πνευματικά αναστήματα, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου Ελληνισμού ενώ περιγράφονται γλαφυρά και οι προσωπικές εμπειρίες του μακαριστού π. Ηλία από την κατοχή, τα συσσίτια, τη χριστιανική διανόηση, το παλάτι, τη διοικούσα Εκκλησία, το Άγιο Όρος, τα κατηχητικά και τις Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες.

Δεν λείπουν οι αναφορές στην κρίση του χωρισμού και της διάσπασης της Αδελφότητας αλλά και κρίσεις και εκτιμήσεις για τους πνευματικούς επιγόνους αυτού του κινήματος, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα δεκαετίες.

Περιγράφεται γλαφυρά η άνθηση της λεγόμενης «θεολογίας του ᾽60» και της στροφής στα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας, όπως και το διορθόδοξο άνοιγμα σε όλο τον κόσμο.

Μια κατάθεση ψυχής με κριτική αλλά και αυτοκριτική διάθεση. Ο λόγιος και διανοούμενος εργάτης του Ευαγγελίου μέσα από την αποκάλυψη της προσωπικής του ιστορίας αφήνει να αποκαλυφθεί ο πραγματικός και βαθύτερος εαυτός του: εκείνος του ταπεινού λευίτη με την ανοιχτή αγκαλιά για όλους που ποιμαίνει και καθοδηγεί χωρίς ακρότητες αλλά με σύνεση και διάκριση.

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
(1919-2020)

Ο μακαριστός π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας.

Τον διέκρινε η απλότητα, η βαθιά πίστη, η ευρύτατη καλλιέργεια. Καταγόταν από αρχοντική ευσεβή οικογένεια και από νεαρή ηλικία αφιέρωσε τον εαυτό του στον Θεό, προσφέροντας µάλιστα όλη την περιουσία του στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου του 1919. Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Μαστρογιαννόπουλος, σπουδαίος ιατρός με δική του κλινική στο κέντρο της Αθήνας και μητέρα του η Μαρία Ματθοπούλου.

Αδελφή του υπήρξε η αείµνηστη φιλόλογος Σταµατία, αφιερωµένη και αυτή στον Θεό, προϊσταµένη επί σειρά ετών της Αδελφότητας «Ευσέβεια».

Συγγενείς του εκ µητρός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Πατρών Ιερόθεος και ο γέροντας π. Ευσέβιος Ματθόπουλος. Τις εγκύκλιες σπουδές του ξεκίνησε κατ᾽ οίκον και στη συνέχεια φοίτησε στην Ιόνιο Σχολή και στο Πειραµατικό Γυµνάσιο της Αθήνας.
Ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας, παίρνοντας το πτυχίο του µε άριστα το 1942.

Το 1938 εισήλθε στην Αδελφότητα Θεολόγων «Η ΖΩΗ». Στὶς 8 Νοεμβρίου του 1945 χειροτονήθηκε ∆ιάκονος από τον Τιτουλάριο Μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιο και στις 6 Αυγούστου του 1949 πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείµ και χειροθετήθηκε αρχιµανδρίτης.

Τη χρονική αυτή περίοδο, με άδεια του Αρχιεπισκόπου ∆αµασκηνού, υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας σε διάφορους Ναούς της Αθήνας και το 1952 έλαβε από τον επίσκοπο Ρωγών ∆ιονύσσιο άδεια και ευλογία εξομολόγου.

∆ιετέλεσε προϊστάµενος της Αδελφότητας από το 1959 έως τον Ιανουάριο του 1966. Από το 1960 έως και το 1964 διοργάνωσε τα πρωτοποριακά θεολογικά Συνέδρια «Έφεσος», όπου προσκλήθηκαν και μίλησαν και προσωπικότητες της ορθόδοξης διασποράς όπως οι: Αλέξανδρος Σµέµαν, Ιωάννης Μέγιεντορφ, Γεώργιος Φλωρόφσκυ, Ολιβιέ Κλεµάν κ.ά. Επίσης επιµελήθηκε την έκδοση θεολογικών Συµποσίων, τα οποία φέρουν τους τίτλους: 1) «Θεολογία, αλήθεια και Ζωή», 2) «Μοναχισµός και σύγχρονος κόσµος» 3) «Η λειτουργία µας» 4) «Ο ζωντανός λόγος».

Από το 1968 µέχρι το 1971 ανέλαβε τη ∆ιεύθυνση του Ανώτερου Ιερατικού Φροντιστηρίου της Τήνου, ενώ µετά το 1971 δίδαξε επί δύο χρόνια στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Το 1962 και µετέπειτα µετείχε σε προσκυνηµατικές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη, τους Αγίους Τόπους, την Ι. Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά και σε Ι. Μονές στην Αίγυπτο.

Το καλοκαίρι του 1968 πραγµατοποίησε εκπαιδευτικό ταξίδι σε µοναστικά κέντρα της Γαλλίας, της Γερµανίας, του Βελγίου, στο Ορθόδοξο Κέντρον του Οικουµενικού Πατριαρχείου στο Σαµπεζύ της Γενεύης και σε άλλα πνευµατικὰ κέντρα της Ελβετίας και της Ιταλίας.

Συμμετείχε δηµιουργικά και διακριτικά σε ποικίλες Συνοδικές και Αρχιεπισκοπικές Επιτροπές µε κυριότερη τη συμμετοχή του τελευταία στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγέννησης.

Το 2004 η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας του απένηµε το ανώτατο παράσηµο τιµής του Απ. Παύλου.

Εκδόσεις Εν Πλω
Χαρ.Τρικούπη 6-10, Αθήνα
[email protected]
Παραγγελίες: Χαράλαμπος Θεοδώρου 210 32 26 343
Online αγορά:(ΕΔΩ)

{youtube}pqH62qourjM{/youtube}

mastro

mastro

mastro

mastro

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 18:42:53 GMT https://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/37435-p-ilias-mastrogiannopoulos-edo-tha-pas-sto-steno-monopati
Αυστραλίας Μακάριος: ''Το έργο της Εκκλησίας προχωρεί δυναμικά'' https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37434-australias-makarios-to-ergo-tis-ekklisias-proxorei-dunamika Makarios000

Στον Θεόδωρο Καλμούκο


Στις 9 Μαΐου του 2020 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την παμψηφεί εκλογή του Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, βοηθού του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αυστραλίας.

Πρόκειται περί ενός εκ των πλέον λογίων και ευρυμαθών ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν γένει.

Ο Σεβασμιώτατος Μακάριος παραχώρησε την ακόλουθη αποκαλυπτική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» για το σήμερα και το όραμά του για το αύριο.

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, τι σκέψεις περνούν από το μυαλό σας με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αυστραλίας;

Αρχιεπ. Μακάριος: Καταρχάς, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω, διότι για άλλη μία φορά με φιλοξενείτε στον «Εθνικό Κήρυκα», δίδοντάς μου την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους καλούς αναγνώστες σας, τον αγαπητό αδελφό και φίλο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, με του οποίου την κανονική άδεια σας παραχωρώ αυτή τη συνέντευξη, και με πολλούς άλλους γνωστούς.

Είναι αλήθεια ότι συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την εκλογή μου.

Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση, κατάνυξη και, παράλληλα, ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, γι' αυτή τη μεγάλη δωρεά, που η πρόνοιά Του οικονόμησε στη ζωή μου.

Ηταν κάτι απολύτως απρόσμενο και γι' αυτό ήταν και είναι πολύ όμορφο.

Αισθάνομαι, επίσης, χρέος και ευγνωμοσύνη προς τον Πατριάρχη μας για την πρότασή του προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο, καθώς και στους Συνοδικούς Αρχιερείς μας, που με τίμησαν με την ψήφο τους και μου εμπιστεύτηκαν μια τόσο πολυεύθυνη και υψηλή θέση.

«Ε.Κ.»: Πού και πώς θα συνοψίζατε τις εντυπώσεις, τις εμπειρίες του χρόνου που διέρρευσε;

Αρχιεπ. Μακάριος: Κυρίως στην αγάπη και στην αποδοχή των ανθρώπων, που πολλές φορές ξεπερνούν την ανθρώπινη λογική.

Ο κόσμος με υποδέχθηκε και με δέχεται παντού με μεγάλο ενθουσιασμό και με αισθήματα αφοσιώσεως και τιμής.

Οταν έφθασα στο Σίδνεϊ, 18 Ιουνίου 2019, περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν στο αεροδρόμιο τον νέο τους Ποιμενάρχη.

Την ημέρα της ενθρονίσεώς μου πολλές χιλιάδες πιστών κατέκλυσαν τον Καθεδρικό Ναό και τις γύρω περιοχές.

Κι από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει ένας αυθόρμητος και πηγαίος ενθουσιασμός, τον οποίο πραγματικά θεωρώ ως δώρο του Παναγίου Πνεύματος.

«Ε.Κ.»: Σε τι κατάσταση βρήκατε την Αρχιεπισκοπή διοικητικώς, οικονομικώς, πνευματικώς, με δεδομένη τη μακρόχρονη ασθένεια του προκατόχου σας;

Αρχιεπ. Μακάριος: Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, ή κάπως έτσι, ο μακαριστός προκάτοχός μου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι φυσικό και αυτονόητο να υπάρχουν συνέπειες από μια τέτοια κατάσταση.

Το ζήτημα, όμως, είναι να μη μείνουμε στο παρελθόν, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά.

Η ζωή του χριστιανού και κυρίως του Επισκόπου είναι πορεία προς τα εμπρός.

Κοιτάζουμε τον Χριστό και πάμε μόνο μπροστά. Προχωρούμε, λοιπόν, για το καλό της Αρχιεπισκοπής και του Πατριαρχείου μας εδώ, στην πέμπτη Ήπειρο.

Σχετικά με τα πολύ επιπόλαια και ιδιοτελή σενάρια κάποιων, ακόμη και μετά την εκλογή μου, για τη διοικητική κατάτμηση της Αυστραλίας, ζήτησα από τον Πατριάρχη και τη Μητέρα Εκκλησία δύο πράγματα: χρόνο και εμπιστοσύνη, γιατί δεν ήθελα να ληφθούν αποφάσεις «στο πόδι» και δίχως μελέτη.

Αυτό είπε και η Σύνοδος. Τα έλαβα ολοκαρδίως και τα δύο. Είμαι τώρα εδώ ένα χρόνο.

Κυριολεκτικά, έχω οργώσει όλη την Ηπειρο. Σύντομα θα καταθέσω γραπτώς πώς πιστεύω ότι πρέπει να πορευθεί η Αρχιεπισκοπή στο μέλλον διοικητικά.

Εχω εικόνα και άποψη, την οποία θα θέσω στην κρίση του Πατριάρχου μας και της Μητρός Εκκλησίας.

Οικονομικά η Θεολογική μας Σχολή πορεύεται πάρα πολύ καλά. Υπάρχει μάλιστα και ένα αποθεματικό, που διασφαλίζει την ομαλή πορεία της στο μέλλον.

Οφείλω να ομολογήσω ότι χρωστούμε ευγνωμοσύνη στον μακαριστό Στυλιανό, ο οποίος ίδρυσε τη Θεολογική μας Σχολή, αλλά, παράλληλα, φρόντισε να την προικοδοτήσει, ούτως ώστε να μη βρεθεί ποτέ σε δύσκολη θέση.

Οσον αφορά την Αρχιεπισκοπή, βρήκα ένα ποσό στον τρέχοντα λογαριασμό αλλά από την άλλη υπήρχε και ένα άνοιγμα στο σχολείο του Αγίου Ιωάννου στη Μελβούρνη.

Αντιμετώπισα τότε το δίλημμα: Θα έπρεπε ή να κλείσω το σχολείο ή να διαθέσω αυτό το ποσό για χρέη προς το δημόσιο και προς ιδιώτες, μισθούς κ.λπ. Δεν ήθελα ασφαλώς να ξεκινήσω την πορεία μου με το κλείσιμο ενός σχολείου.

Η Αρχιεπισκοπή ξεχρέωσε, λοιπόν, το χρέος του σχολείου και κάλυψε τις ανάγκες του, για να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Πολιτεία της Βικτώρια. Αυτό μάς πίεσε πάρα πολύ.

Αλλά με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια πολλών ευλαβών και φιλοχρίστων ανθρώπων καταφέραμε να το ξεπεράσουμε.
Αυτό που οφείλω να ομολογήσω είναι ότι μέχρι τώρα δεν χρωστούμε πουθενά.

Πνευματικώς με απασχολεί το θέμα των σχισμάτων στην Αυστραλία. Είμαστε σε διάλογο με τις σχισματικές κοινότητες και είμαι αισιόδοξος.

Ηδη μάλιστα έγινε αποκατάσταση μιας ολόκληρης κοινότητας και δύο κληρικών, οι οποίοι με μετάνοια και ταπείνωση ζήτησαν να ενταχτούν στην Αρχιεπισκοπή.

Το Πατριαρχείο συμπαρίσταται και με βοηθά πάρα πολύ. Η ενότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων στην Αυστραλία δεν είναι μόνο δικό μου όραμα αλλά και του Πατριάρχου μας, ο οποίος παρακολουθεί με πατρική αγωνία την πορεία του διαλόγου με τις σχισματικές κοινότητες και με ενδυναμώνει.

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αυστραλίας; Είναι όπως την νομίζατε πριν μεταβείτε εκεί; Καλύτερη, χειρότερη;

Αρχιεπ. Μακάριος: Είναι ευλογημένος λαός. Δεν είχα την πολυτέλεια να σκεφτώ τι επρόκειτο να βρω στην Αυστραλία από την εκλογή μου μέχρι την άφιξή μου ή συγκεκριμένα να σκεφτώ πώς θα είναι η Ομογένειά μας ή πώς τη φαντάζομαι.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ομως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.

Είναι καλοί άνθρωποι, πιστοί και μετέχουν στη ζωή της Εκκλησίας. Είναι φιλότιμοι, εργατικοί, παραδοσιακοί.

«Ε.Κ.»: Ποιους στόχους έχετε θέσει για τα επόμενα πέντε χρόνια από τώρα;

Αρχιεπ. Μακάριος: Πρώτα ο Θεός και με την ευχή του Πατριάρχου μας, ετοιμαζόμαστε για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής μας.

Ετοιμάζουμε, λοιπόν, μεγάλες εκδηλώσεις για το 2024, στις οποίες, Θεού θέλοντος, θα είναι κοντά μας ο Παναγιώτατος.

Ζούμε με αυτή την προσδοκία. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε τελειώσει την ανακαίνιση των Κεντρικών Γραφείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο, το οποίο θα μας δώσει επιπλέον περίπου 2.500 τετραγωνικά μέτρα, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μας, οι οποίες έχουν αυξηθεί.

Αυτή τη στιγμή εκπροσωπούμε περίπου το 7% του αυστραλιανού πληθυσμού, όπως συνηθίζω να λέω στους πολιτικούς μας.

Είμαστε αναπόσπαστο μέρος της αυστραλιανής κοινωνίας. Εχουμε λόγο και παρουσία. Και ευτυχώς, οι αρχές μάς λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους.

Το κτίριο της Αρχιεπισκοπής, όπως διαμορφώνεται, θα έχει τη δική του ταυτότητα και θα αποτελεί μια μαρτυρία σε όλη την Αυστραλία.

Αρχιτεκτονικά παντρεύουμε τον μεσαίωνα με τον Καθεδρικό μας Ναό, που είναι γοτθικός, μαζί με το Βυζάντιο, που εκφράζει την παράδοσή μας και την προέλευσή μας ως Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024 γι' αυτό και εργαζόμαστε πυρετωδώς για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα, προχωρούμε στην ανέγερση ή αγορά νέων κτιρίων για τη Θεολογική μας Σχολή, η οποία μέχρι τώρα στεγαζόταν στα ίδια κτίρια της Αρχιεπισκοπής.

Ομως, δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί πια στα υπάρχοντα κτίρια.

Προχωρούμε και σ' αυτό και μάλιστα έχουν βρεθεί τα χρήματα για όλη τη δαπάνη, δίχως να αγγίξουμε το αποθεματικό της Σχολής.

Αλλες κτιριακές δραστηριότητες αφορούν τη Βασιλειάδα, δηλαδή τα γηροκομεία μας.

Επί των ημερών μου φτιάχτηκε ένα ακόμη κέντρο Βασιλειάδας στην Πέρθη για ημερήσια υποστήριξη και απασχόληση των ηλικιωμένων.

Θα το εγκαινιάζαμε το Μάιο, αλλά δυστυχώς ο κορωνοϊός μάς άλλαξε τα σχέδια.

Παρόμοια προσπαθούμε να επεκταθούμε και στο Σίδνεϊ και στην Καμπέρα.

Στο Σίδνεϊ ήδη αποκτήσαμε 55 κλίνες επιπλέον. Παράλληλα, αποκτήσαμε ένα κτίριο σε κεντρική περιοχή του Σίδνεϊ, αξίας 15 εκ. περίπου, το οποίο μας δώρησε ο Σύλλογος Καστελοριζίων, στους οποίους εκφράζω και πάλι δημόσια την ευχαριστία μου.

Μέσα στο ίδιο πνεύμα προχωρούμε και στην ανέγερση των δύο κέντρων απεξάρτησης στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ.

Στο θέμα αυτό μάς ταλαιπωρεί η μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τις άδειες, αλλά -πρώτα ο Θεός- θα προχωρήσουμε.

Τέλος, ο μεγάλος μου πόνος και παράλληλα οραματισμός είναι να εξασφαλίσω τη μισθοδοσία του κλήρου από την Αρχιεπισκοπή.

Ωστόσο, αυτό θέλει εμπεριστατωμένη μελέτη και πολλή φροντίδα, ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές προδιαγραφές. Ομως, δουλεύω πάνω σε αυτό.

Πιστεύω ότι σε πέντε χρόνια θα μπορώ να καταθέσω μία ολοκληρωμένη πρόταση επ' αυτού, αν βεβαίως γίνουν σωστές επενδύσεις και συνετή αξιοποίηση της περιουσίας για να εξασφαλιστούν τα ανάλογα εισοδήματα προς τούτο.

«Ε.Κ.»: Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τα οικονομικά;

Αρχιεπ. Μακάριος: Οπως ξέρετε, από το Μάρτιο οι εκκλησίες μας είναι κλειστές.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο έσοδο πολλών ενοριών μας εδώ, όπως και στην Αμερική, εξασφαλιζόταν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Από τότε μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν έσοδα στις Εκκλησίες μας και αυτό ασφαλώς επηρεάζει όχι μόνο τις ενορίες αλλά και την ίδια την Αρχιεπισκοπή και τη μισθοδοσία του κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων.

Αυτό το χάσαμε. Εν τω μεταξύ, όλα τα προγράμματα της Αρχιεπισκοπής «τρέχουν», μαζί με πολλά άλλα προγράμματα που δημιουργήσαμε κατά την περίοδο αυτή.

Στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη παρέχουμε καθημερινά φαγητό σε εμπερίστατους αδελφούς μας, κάτι που ξεκίνησε μετά τον κορωνοϊό.

Επίσης, ο Οργανισμός Προνοίας της Αρχιεπισκοπής έχει πολλαπλασιάσει τις υπηρεσίες του από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.

Πέραν τούτων, πολλοί ομογενείς που είχαν βρεθεί στην Αυστραλία έπρεπε να επαναπατριστούν.

Σε συνεργασία με τα Ελληνικά Προξενεία τούς βοηθήσαμε και οικονομικά αλλά και με τα διοικητικά έγγραφα που ήθελαν για να αναχωρήσουν.

Γνωρίζοντας, επίσης, την αγωνία των κληρικών μας και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων για το πώς θα εξασφαλίσουν τη συνδρομή τους προς την Αρχιεπισκοπή, αποφασίσαμε να απαλλάξουμε τις ενορίες για το 2020 από οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωσή τους απέναντί μας.

Αυτό, βέβαια, κάνει το έργο των ενοριών ευκολότερο, διότι ελευθερώνονται, κατά κάποιο τρόπο, από μια υποχρεωτική οικονομική επιβάρυνση, από την άλλη όμως η Αρχιεπισκοπή θα δυσκολευτεί.

Προχωρούμε, ωστόσο, και ελπίζουμε το επόμενο έτος να είναι πολύ καλύτερο.

«Ε.Κ.»: Ποιες ήταν μερικές χαρές που σημάδεψαν το ένα έτος της Αρχιεπισκοπίας σας;

Αρχιεπ. Μακάριος: Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω κάπως περιφραστικά, γιατί δεν μπορώ να απαριθμήσω μία, δύο, τρεις χαρές.

Εδώ ζούμε μια κατάσταση και μια εμπειρία. Πώς περιγράφω αυτή την κατάσταση: Το έργο της Εκκλησίας προχωρεί δυναμικά.

Το συνεχίζουμε με ζήλο, αγάπη και ενθουσιασμό. Όλοι μαζί, κλήρος και λαός. Δόξα τω Θεώ τω Δομήτορι της Εκκλησίας.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εθνικός Κήρυκας) Fri, 05 Jun 2020 16:46:33 GMT https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37434-australias-makarios-to-ergo-tis-ekklisias-proxorei-dunamika
10η Επέτειος Ενθρονίσεως Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37433-10i-epeteios-enthroniseos-mitropoliti-lagkada-ioanni-foto Epetios Enthroniseos

Επ΄ ευκαιρία της σημερινής Επετείου της συμπληρώσεως 10 ετών από της Ενθρονίσεως του, εις τον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά (05-06-2010), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέσθηκε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα εις τον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας της περιοχής των Λουτρών Λαγκαδά.

Εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν συπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, ενώ προσήλθαν για να τιμήσουν την σημερινή ημέρα, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ.

Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου τον Σεβασμιώτατο, προσφώνησε ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά «Η δεκαετία που πέρασε, ήταν μια περίοδος ποιμαντικών αγώνων, ανύστακτης φροντίδας, χάριν του λαού του Θεού που καταβάλλει ο Επίσκοπος, διαποιμαίνοντας το πλήρωμα της Επαρχίας του, στηρίζοντας και διδάσκοντας τον ευσεβή λαό. Χαίρει, λοιπόν, ολόκληρη η τοπική μας Εκκλησία για το σεπτό της Ποιμενάρχη και η χαρά αυτή γίνεται καύχηση ἐν Κυρίω, διότι η Ιερά Μητρόπολή μας ευτύχησε, έλαβε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό, να έχει Επίσκοπό της άνδρα εκκλησιαστικό, αδαμαντίνου ήθους, λιπαράς και πλουσίας θεολογικής παιδείας, άνδρα με πνεύμα και φρόνημα εκκλησιαστικό και φορέα της γνήσιας εκκλησιαστικής παραδόσεως και εμπειρίας.

Εμείς όλοι, Κλήρος και λαός της θεοσώστου Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης είμαστε ενωμένοι με τον Επίσκοπό μας, γιατί όταν κανείς είναι ενωμένος με τον επίσκοπό του είναι ενωμένος με όλη την Εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιερός Ιγνάτιος: «ενώθητε τω επισκόπω εις τύπον και διδαχήν αφθαρσίας» ( Ιγν. Μαγν. 6,2 ).

Ο σύνδεσμος με τον επίσκοπο είναι προϋπόθεση της ενώσεως του ανθρώπου με το Θεό. « Όπου αν φανή ο επίσκοπος, εκεί το πλήθος έστω». ( Ιγν. Σμύρν. 8).

Ακολουθώντας, λοιπόν, τη διαβεβαίωση ότι «ο τιμών επίσκοπον υπό Θεού τετίμηται» ( Ιγν. Σμύρν. 9,1) αναφέρουμε τα πτωχά τούτα λόγια τιμώντας την επέτειο δέκα ετών θεοφιλούς και πολυκάρπου αρχιερατείας του σεπτού Ποιμενάρχου μας στην ευλογημένη επαρχία του Λαγκαδά, με την πεποίθηση ότι «αφορμήν δίδομεν υμίν καυχήματος υπέρ του επισκόπου ημών» (Β΄Κορινθ. 5,12).

Από καρδίας και ενθέρμως ευχόμεθα, όπως ο Κύριος, διά της χάριτος του Οποίου ανεδείχθη «πιστός οικονόμος» και «δόκιμος τω Θεώ εργάτης ανεπαίσχυντος», του επιδαψιλεύει έτι περαιτέρω την χάρη Του και τον διατηρεί εν μέσω του ποιμνίου του «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της Αληθείας» Του.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την σημερινή ημέρα, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά προς τους Ιερείς και τους συνεργάτες του, τους ευχαρίστησε για την έως τώρα συνεργασία και συμπόρευση που μόνο σκοπό έχει το κοινό καλό των ανθρώπων της επαρχίας μας.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η πρώτη Γενική Ιερατική Σύναξη μετά την εν μέρει άρση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού 2019 (COVID-19), η οποία παράλληλα ήταν και η τελευταία για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος.

Στο πρώτο μέρος της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για όλα όσα ακούσθηκαν λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που λάβανε χώρα κατά την περίοδο της καραντίνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά και με σθεναρή φωνή ότι «κανένα μικρόβιο και κανένας υιός δεν μεταδίδετε από την Θεία Κοινωνία.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών, γιατί κάποιοι ίσως να περιμένουν ένα λάθος για να ξανά κλείσουν οι Ναοί».

»Η Εκκλησία θα πρέπει να είναι ένας παράγοντας και να έχει ένα ρόλο σταθερότητας, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, σε Εθνικό ή Εξωτερικό επίπεδο. Δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο και θα πρέπει να καλλιεργούμε στον λαό την λειτουργική ζωή και να είμαστε κοντά του σε όλα τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του, ιδιαιτέρως σήμερα που όλοι ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση προσαρμογής με νέα δεδομένα, τα οποία και είναι και άγνωστα».

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Ιερείς για την λειτουργία των Ναών, σύμφωνα και με το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ανακοίνωσε και την έναρξη της λειτουργίας του «Φιλοξενίου Νέων Σοχού», (όπως αυτό θα ορίζετε από τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα των αρμοδίων αρχών), όπου σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως, κατά την θερινή περίοδο θα φιλοξενηθούν νέοι και νέες για να περάσουν ευχάριστα και ξέγνοιαστα μερικές μέρες.

Ακολούθησε, ευρεία συζήτηση πάνω σε θέματα λειτουργικής και διοικητικής φύσεως που απασχολούν τις κατά τόπους ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Λαγκαδά) Fri, 05 Jun 2020 13:41:35 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37433-10i-epeteios-enthroniseos-mitropoliti-lagkada-ioanni-foto
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37432-o-arxiepiskopos-ieronumos-sto-elegktiko-sunedrio-foto ieronimos elektiko 5

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε ανάμνηση της επίσκεψής του ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον Πρόεδρο δύο βιβλία.

Ο κ. Σαρμάς προήχθη σε Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 5 Νοεμβρίου 2019 για θητεία μη ανανεώσιμη τεσσάρων ημερολογιακών ετών. Υπήρξε δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν διορισθεί, το 1993, Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Έκτοτε προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου το 1998 και στον βαθμό του Αντιπροέδρου το 2010. Από το 2002 έως και το 2013 διετέλεσε Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ieronimos elektiko 1

ieronimos elektiko 1

ieronimos elektiko 1

ieronimos elektiko 1

ieronimos elektiko 1

ieronimos elektiko 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ecclesia.gr) Fri, 05 Jun 2020 12:02:42 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37432-o-arxiepiskopos-ieronumos-sto-elegktiko-sunedrio-foto
Η ιερά μνήμη του Αγίου Δωροθέου στην Τήνο (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/diafora/37430-i-iera-mnimi-tou-agiou-dorotheou-stin-tino-foto agiou dorotheou tinos 12

Εκκλησιαστικώς με λαμπρότητα και κάθε εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην ιερά νήσο Τήνο, η Απόδοση της Εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου και η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου καθ' ην άγει τα σεπτά Του ονοματήρια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου - Τήνου κ. Δωρόθεος Β'.

Την παραμονή τελέσθηκε Μέγας Πολυιερατικός Εσπερινός και την κυριώνυμο ημέρα ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε Δοξολογία επί τη ονοματική εορτή του Σεβασμιωτάτου με τη συμμετοχή όλων των Εφημερίων της ιεράς νήσου Τήνου.

Συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ρ/Καθολικών Νάξου-Τήνου, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, ο Πρόεδρος τη Τοπικής Κοινότητος Υστερνίων, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγαλόχαρη», ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί, Προϊστάμενοι Υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι στο Ιερό Ίδρυμα, Πρόεδροι και μέλη τοπικών Φορέων και Εκκλησιαστικών Συλλόγων και Σωματείων, Ιεροψάλτες, Διακονητές, και ευλαβείς Χριστιανοί.

Την επιμέλεια της εορτής είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, ο οποίος και ευχαρίστησε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου όλους τους συμμετέχοντες.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 10:02:12 GMT https://www.romfea.gr/diafora/37430-i-iera-mnimi-tou-agiou-dorotheou-stin-tino-foto
Είναι έγκυρος ο αφορισμός του Αμβροσίου κατά Πρωθυπουργού, Κεραμέως και Χαρδαλιά; https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37428-einai-egkuros-o-aforismos-tou-ambrosiou-kata-prothupourgou-kerameos-kai-xardalia 78787

Του Κυριάκου Κυριαζόπουλου
καθηγητή (επ.) του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, θεολόγου


1 – ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Είναι ευρύτατα γνωστό ότι, προκειμένου να αντικατασταθεί ο Χριστός από τον Αντίχριστο - όπως αποκαλύπτεται στο θεολογικότατο και τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής και της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου (σχετικώς παραπέμπω στα 101 ωριαία μαθήματα πατερικής ερμηνείας της Αποκαλύψεως από τον Γέροντα Αθανάσιο Μυτιληναίο, τα οποία υπάρχουν σε ηχητικά αρχεία, σε βίντεο και σε απομαγνητοφωνήσεις) - πρέπει να αμφισβητηθεί η θεία φύση του Θεανθρώπου Χριστού, έτσι ώστε ο Χριστός να υποβιβαστεί σε απλό άνθρωπο, ιδρυτή της δήθεν ανθρωπογενούς θρησκείας του Χριστιανισμού, στο ίδιο επίπεδο με τους ανθρώπους – ιδρυτές ανθρωπογενών θρησκειών.

Kληρικοί και θεολόγοι, καθώς και εύποροι εκκλησιαστικοί χρηματοδότες θρησκευτικών ιστότοπων (sites) και διαχειριστές τέτοιων ιστότοπων (οι οποίοι μπορούν να αποκλείουν εξ αυτού του λόγου ακόμη και επιστημονικά δημοσιεύματα τα οποία δεν συμφέρουν ή δυσαρεστούν τη θρησκευτική παγκοσμιοποίηση) - οι οποίοι είναι οπαδοί της θρησκευτικής παγκοσμιοποίησης ή διεθνισμού ή οικουμενισμού, ή ελέγχονται επαγγελματικά ή οικονομικά από τέτοιους οπαδούς - έχουν διαμορφώσει και πλασάρει στην εκκλησιαστική και πολιτική πιάτσα το εξής σοφιστικό δίλημμα: «μεσότητα ή ακρότητα (ή εξτρεμισμός)».

Με τον όρο μεσότητα εννοούν είτε την άμεση και χονδροειδή αμφισβήτηση είτε την έμμεση και λεπτεπίλεπτη αμφισβήτηση της θείας φύσης του Θεανθρώπου Χριστού. Κατά την εναλλακτική «λογική» των οπαδών της θρησκευτικής παγκοσμιοποίησης, όλες οι προσωπικότητες της γραμμής της ανομίας (δηλαδή της αμφισβήτησης του αληθινού Θεού) της Αγίας Γραφής από τον Κάιν μέχρι τον Ιούδα και μέχρι σήμερα εφάρμοζαν και εφαρμόζουν τη «μεσότητα».

Με τον όρο ακρότητα (ή εξτρεμισμό) εννοούν την ειλικρινή και σαφή υπεράσπιση της θείας φύσης του Θεανθρώπου Χριστού. Κατά την εναλλακτική «λογική» των οπαδών της θρησκευτικής παγκοσμιοποίησης, όλες οι προσωπικότητες της γραμμής της ευσεβείας (δηλαδή της υπεράσπισης της πίστης στον αληθινό Θεό) από τον Άβελ μέχρι τον ληστή επί του Σταυρού και μέχρι σήμερα, περιλαμβανομένων των Μαρτύρων, των Ομολογητών και των Οσίων, εφάρμοζαν και εφαρμόζουν την ακρότητα (ή τον εξτρεμισμό).

Με την ίδια εναλλακτική «λογική» τους, αποδέχονται, σε προσωπικό επίπεδο ή σε κλειστό κύκλο, αλλά όχι δημόσια, ενίοτε και δημόσια αλλά με λεπτεπίλεπτη αμφισβήτηση, τα εξής: «Μα τί ακραίοι ήταν αυτοί οι Μάρτυρες!

Δεν θα μπορούσαν να ρίξουν λίγο θυμίαμα προς τιμήν των ειδώλων, για να μην τους βασανίσουν και να μην τους σκοτώσουν οι δήμιοί τους και έτσι να γλυτώσουν τη ζωή τους; Αλλά τί μας νοιάζει εμάς τους σημερινούς;

Εμείς, ως κληρικοί και θεολόγοι, θα τους επαινούμε στις δημόσιες ομιλίες μας, αλλά προσωπικά θα αποφεύγουμε το παράδειγμά τους ως ακραίο»!!!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 22:29:57 GMT https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37428-einai-egkuros-o-aforismos-tou-ambrosiou-kata-prothupourgou-kerameos-kai-xardalia
Φιλίππων: ''Η χριστιανική διδασκαλία δεν καταδικάζει οποιαδήποτε έννοια γυμναστικής'' https://www.romfea.gr/diafora/37429-filippon-i-xristianiki-didaskalia-den-katadikazei-opoiadipote-ennoia-gumnastikis Stefanos

Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος, αναφορικά με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου κατά της γιόγκα.

«Λέμε στους πιστούς πού βρίσκεται η βάση αυτού του πράγματος. Η συγκεκριμένη μορφή αυτής της φιλοσοφίας όπως εκδηλώνεται, αναφέρεται σε ένα Θεό απρόσωπο. Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει αυτό που πιστεύει», ανέφερε ο Μητροπολίτης Στέφανος.

«Δεν καταδικάζεται ο πιστός, θα του πούμε απλά ότι αυτά δεν τα λέει ο Χριστός. Δεν αναφέρονται στη χριστιανική διδασκαλία. Η χριστιανική διδασκαλία δεν καταδικάζει οποιαδήποτε έννοια γυμναστικής. Ίσα ίσα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επαναφέραμε αυτή την υπόθεση, με μία επανάληψη ενός δελτίου Τύπου που είχε εκδοθεί το 2015. Η συγκεκριμένη πράξη, δεν ανήκει σε μια χριστιανική πράξη», συνέχισε.

«Η άγνοια σκοτώνει. Μπορεί κάποιοι να επιθυμούν να κάνουν απλά μια γυμναστική. Αυτό είναι επιλογή δική τους. Αλλά πρέπει να προσέχουν όλοι το πώς προχωρεί ένα γεγονός», κατέληξε ο Μητροπολίτης Στέφανος.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (megatv.com) Fri, 05 Jun 2020 09:09:26 GMT https://www.romfea.gr/diafora/37429-filippon-i-xristianiki-didaskalia-den-katadikazei-opoiadipote-ennoia-gumnastikis
Ήχος φερομένης πνοής βιαίας https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37427-ixos-feromenis-pnois-biaias agia triada roubliov

Του Αρχιμ. Παρθενίου Δ. Ασημίδη
κληρικού της Ι. Μ. Σιδηροκάστρου


Μεγάλη Δεσποτικὴ η επερχόμενη εορτὴ. Εορτάζουμε, τιμούμε, προσκυνούμε και λατρεύουμε το 3ο πρόσωπο της Θεανδρικής Τριάδος.

Το συνπροσκυνούμενο και συνδοξαζόμενο των ετέρων δύο προσώπων, το Πανάγιο και Ζωαρχικό Πνεύμα.

Το Πνεύμα, το οποίο ο Κύριος Ιησούς Χριστός, το 2ο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο οποίος ενανθρώπησε, θαυματούργησε, έπαθε, σταυρώθηκε, αναστήθηκε, αναλήφθηκε εις τους ουρανούς καθήμενος εις τα δεξιά του Πατρός, υποσχέθηκε στους αγίους αυτού μαθητές ότι θα στείλει, ώστε να μείνει μαζί τους ως δύναμη και παρηγοριά. «Οὐκ ἀφήσω ὑμᾶς ὀρφανοὺς.

Ἐρωτήσω τὸν πατέρα καὶ ἄλλον παράκλητον δώσει ὑμῖν, ἵνα μένῃ μεθ’ ὑμῶν εἰς τὸν αἰῶνα, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὃ ὁ κόσμος οὐ δύναται λαβεῖν». Δεν θα σας αφήσω ορφανούς.

Θα ζητήσω από τον Πατέρα μου και θα σας δώσει άλλον Παράκλητο, ο οποίος θα είναι για πάντα μαζὶ σας. Αυτός θα είναι το Πνεύμα της αληθείας, το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί ο κόσμος. Αυτός θα μαρτυρήσει για μένα, όπως εγώ μαρτύρησα και σας αποκάλυψα τον Θεό Πατέρα.

Θα μαρτυρήσει. Θα υπομνηματίσει και θα αναλύσει σε βάθος όλα όσα κήρυξε ο Κύριος. Και ως Μέγας Καλλιτέχνης θα καθαρίσει και θα επιζωγραφίσει με ζωηρά χρώματα, ανακαινίζοντας την εικόνα του Θεού, την οποία κρύβει ο καθένας μεσά του.

Θα σχηματίσει τη μορφή του Θεανθρώπου Λογου, του 2ου προσώπου της Άγιας Τριάδος, που ενανθρώπησε, έγινε άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός.

Κατήλθε εκ του ουρανού ο υποσχόμενος Παράκλητος, το Πνεύμα της αληθείας, για να μεταμορφώσει τους πάντες. Πρώτα τους αγίους Αποστόλους, που από απλούς, αγράμματους ψαράδες, τους μετέτρεψε σε δυνατούς, βροντερούς κι ατρόμητους κήρυκες του θείου λόγου. Εργάτες και μάρτυρες των, δια του Κύριου ημών Ιησού Χριστού, αποκαλύψεων.

Κατήλθε και κατέρχεται σε κάθε επίκληση για να αλλάξει κι εμάς. Γέμισε τα πάντα για να ζούμε μέσα στην χάρη Του. Όμως παρότι κατανοούμε ότι έρχεται δεν έχουμε τη δυνατότητα να το περιγράψουμε με λόγια. Αυτά είναι πολύ φτωχά.

Νιώθουμε, όμως, τις άκτιστες ενέργειες Του. Το απαλό χάδι ή τη «βιαία πνοή» της Πεντηκοστής. Όλα όσα προκαλεί η παρουσία του ζωντανού Θεού εντός μας.

Μια παρουσία η οποία γίνεται αντιληπτή, γίνεται γνωστή μέσα από τη δύναμή της. Γνωστή, συγχρόνως και άγνωστη, διότι ενώ περνά δίπλα μας και μας ακουμπά, δεν καταλαβαίνουμε, δεν συνειδητοποιούμε ότι ήταν Αυτός.

Περνά δίπλα μας. Μας αγγίζει. Τρέχει για να πληρώσει κάθε κύτταρο της υπάρξεώς μας με τη θεϊκή Του παρουσία. Ακόμη και τη σκιά μας, όπως τότε των Αποστόλων. Έφθανε και μόνο αυτή για να θαυματουργήσει.

Έπεφταν οι ασθενείς πάνω της με πίστη και λάμβαναν δια της θείας χάριτος την ίαση από την ασθένειά τους.

Όχι μόνο τη σκιά, αλλά ακόμη και τα απλά πράγματα, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Όπως μ’ αυτά των αγίων μας. Σπεύδουμε ν’ αγγίξουμε απλά αντικείμενα των αγίων μας.

Να λάβουμε τη χάρη και την ευλογία που τα εμπότισε η καθημερινή τους χρήση από τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι ξεχείλιζαν Θείας Χάριτος, γιατί άφησαν την καρδιά τους ανοιχτή και το Άγιο Πνεύμα κατασκήνωσε μέσα τους.
Τέτοια θαυμαστά γεγονότα γίνονται όταν κατέρχεται τό Πανάγιο Πνεύμα. Και τα επιζητούμε.

Το επικαλούμαστε κι αυτό έρχεται. Δεν είναι δύσκολο να κατέλθει. Φθάνει μια απλή επίκληση. Κατέρχεται και φωτίζει αμαρτωλούς ανθρώπους.

Μας χρησιμοποιεί ως σκεύη δια των οποίων θα γνωστοποιήσει την παρουσία και τις αλήθειες Του. Είναι όμως τόσο λεπτό κι ευγενικό, που ο παραμικρός άσχημος λογισμός το διώχνει.

Δεν μπορεί ν’ ανεχθεί την παραμικρή κακία. Επομένως η δυσκολία έγκειται στη διατήρησή Του εντός μας.

Γεννιέται, λοιπόν το ερώτημα, πώς θα γνωρίσουμε και θα διατηρήσουμε το Άγιο Πνεύμα; Κάποτε ο πρίγκιπας Μοτοβίλωφ επισκέφθηκε τον όσιο Σεραφεὶμ του Σάρωφ.

Ο όσιος, με το διορατικό του χάρισμα, διέκρινε την απλότητα και την ειλικρινή διάθεση για μάθηση στην καρδιά του πρίγκιπα και του είπε ότι ο σκοπός της χριστιανικής ζωής δεν είναι η προσευχή, οι αγρυπνίες, η νηστεία, η ελεημοσύνη, αυτά αποτελούν τα μέσα για τον πραγματικό σκοπό, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον αγιασμό μας, την απόκτηση και διατήρηση του Αγίου Πνεύματος.

Το Άγιο Πνεύμα, του είπε, εγκαθίσταται μόνο Του, αρκεί να μας βρει ανοιχτούς. Αυτό ζητά από τον άνθρωπο. Να έχει την καρδιά ανοιχτή και δεκτική του αγιασμού δια των θείων μυστηρίων, όπου γίνεται αντιληπτή η παρουσία Του.

Ο άνθρωπος σ’ αντίδωρο της ευλογίας αυτής προσφέρει την αγάπη, την πίστη, την ταπείνωση και πάνω απ’ όλα την μετάνοιά του, η οποία, όταν είναι αληθινή και ειλικρινής, αποτελεί την αρχή της συναντήσεώς του με το Θεό.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 04 Jun 2020 22:00:03 GMT https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37427-ixos-feromenis-pnois-biaias
Σπουδαία συμβολή της Ι.Μ. Μαρωνείας στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης (1920 -2020) https://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/37426-spoudaia-sumboli-tis-im-maroneias-ston-eortasmo-ton-100-xronon-apo-tin-ensomatosi-tis-thrakis-1920-2020  vivlio 1

Μ. Γ. Βαρβούνης Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης | Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας


Παρά το γεγονός ότι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής τους στον εθνικό κορμό δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να πραγματοποιηθούν κατά τα προγραμματισμένα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των σχετικών περιοριστικών μέτρων, η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής έδωσε ήδη το δείγμα της προσφοράς της στην τιμή της επετείου.

Μια προσφορά που θα ακολουθηθεί από πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, η οποία όμως αποτέλεσε πραγματικό φάρο αισιοδοξίας και πνευματικής στήριξης, στις δύσκολες μέρες κατά τις οποίες εκδηλώθηκε.

Αναφέρομαι στην έκδοση του βιβλίου της Αναπλ. Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κυρίας Ελπίδας Κ. Βόγλη, με τίτλο: «Η 14η Μαΐου της Κομοτηνής έναν αιώνα μετά ….» (Κομοτηνή 2020, έκδ. Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, σελ. 141), που ήδη προσφέρθηκε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη συνοδεία της, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη.

Πρόκειται για μία καλαίσθητη και άριστης επιμέλειας, από τον συνάδελφο Αναπλ. Καθηγητή του ίδιου Τμήματος κ. Γ. Τσιγάρα, έκδοση, μια έκδοση με απολύτως ενδεικτική και σημαντική από επιστημονική και πολιτιστική άποψη εικονογράφηση, που αναφέρεται στα γεγονότα, τις ρίζες και τα αποτελέσματά τους, δεδομένου μάλιστα ότι για την ιστορική εκείνη συγκυρία και τα συγκεκριμένη γεγονότα δεν διαθέτουμε ικανή βιβλιογραφία, ούτε επαρκή ιστορική έρευνα.

Στον πρόλογό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων (σ. 9-10) εξηγεί τις αφορμές και τις σκέψεις που οδήγησαν στην ανάθεση της συγγραφής και στην ανάληψη της έκδοσης του βιβλίου αυτού, υπογραμμίζοντας τόσο την ανάγκη δημιουργίας επιστημονικού και απροκατάληπτου επιστημονικού λόγου, όσο και στον ρόλο της τοπικής Εκκλησίας στην προβολή της επετείου και της σημασίας της.

Και βέβαια είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υπάρχουν επιστημονικές εκδόσεις από εκκλησιαστικούς φορείς, δεδομένου του ρόλου που έπαιξε η Εκκλησία στην εξέλιξη της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αλλά και του ανεξερεύνητου εν πολλοίς πλούτου των εκκλησιαστικών αρχείων στον τόπο μας.

Έτσι, η Μητρόπολη Μαρωνείας εγκαινιάζει μια προσπάθεια μέγιστης σημασίας, που ευχής έργο θα ήταν να συνεχιστεί και με άλλες παρόμοιες επιστημονικές εκδόσεις.

Ήδη στις εισαγωγικές σκέψεις της στον τόμο (σ. 11-20) η κα Βόγλη αναφέρεται στην οπτική που υιοθετεί και στα ζητούμενα της σχετικής έρευνας – σε διακριτική και διακριτή αντίστιξη κάποτε με όσα έχουν προηγηθεί – οριοθετώντας τα ιστορικά και τα επιστημονικά πλαίσια στα οποία κινείται η μελέτη της.

Αναφέρεται δηλαδή στα ζητούμενα της έρευνάς της, αλλά και στην επικέντρωση της προσπάθειάς της να εξερευνηθεί πλήρως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και να ενταχθεί το γεγονός της ενσωμάτωσης στο ευρύτερο διπλωματικό, στρατιωτικό, πολιτικό, εθνοτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, εντός του οποίου μεθοδεύθηκε και επιτεύχθηκε.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος της μελέτης, με τίτλο «Από το Ανατολική Ζήτημα στο Θρακικό: ζητήματα ορολογίας και μεθοδολογίας» (σ. 24-37), στο οποίο η κα Βόγλη θέτει τα όρια, προσεγγίζει και αναλύει τη γενικότερη ιστορική συγκυρία και βάζει τις βάσεις ορισμένων μεθοδολογικών αρχών, υπό το φως των οποίων μπορούν τα γεγονότα να ερμηνευθούν επαρκώς.

Στη συνέχεια παρατίθεται ένα κεφάλαιο με τίτλο «Στον ‘δρόμο’ προς τη Γκιουμουλτζίνα … τα γεωγραφικά αδιέξοδα της διπλωματίας» (σ. 40-58), όπου περιγράφονται η διεθνής διπλωματική κατάσταση και οι ανάλογες συνθήκες, που αποτέλεσαν τον υπόβαθρο των γεγονότων του 1920, η ισορροπίες και οι ανακατατάξεις τους, οι συνθήκες, οι συμμαχίες και οι συμφωνίες.

Ακολουθούν τα σχετικά με το ζήτημα «Τα ‘όρια του ελληνισμού’ και η Θράκη: διλήμματα στο γύρισμα του αιώνα» (σ. 60-87) όπου εξετάζεται το πολυσυζητημένο θέμα των ορίων του Ελληνισμού όπως κατά καιρούς γίνονταν αντιληπτά, και συνακολούθως της γεωγραφικής ταυτότητας του Έξω Ελληνισμού και των επιπτώσεων που αυτές οι ζυμώσεις είχαν στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής και της αντίστοιχης κοινής γνώμης.

Το επόμενο κομμάτι, με τίτλο «Από τον Μακεδονικό … στον παράλληλο Θρακικό Αγώνα» (σ. 90-107) αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε στον Ελληνισμό της Μακεδονίας και της Θράκης, τις διαδοχικές πολιτικές αλλαγές και τις ανάλογες εδαφικές αναπροσαρμογές, τις προσφυγές, τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες των ομογενών μας και τις αντιδράσεις τους απέναντι στις εκάστοτε αλλαγές.

Και προετοιμάζει η ιστορική αυτή αφήγηση το επόμενο, το κύριο και τελευταίο κομμάτι του βιβλίου, που έχει τίτλο « … ‘απελευθερώσαμε’ την Κομοτηνή» (σ. 112-141), όπου γίνεται συστηματική αναφορά στα γεγονότα, τις διοικητικές και εθνολογικές παραμέτρους και συνισταμένες, στη θέση των Γάλλων, στις μεθοδεύσεις και τις βιαιότητες των Βουλγάρων που διεκδικούσαν την κυριαρχία τους στη Θράκη, και στις αντιδράσεις των συμμάχων της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και στις άμεσες συνέπειες της ενσωμάτωσης της Κομοτηνής και της περιοχής της στο ελληνικό κράτος, που σήμανε την αρχή μιας νέας περιόδου στην ιστορική διαδρομή του τόπου.

Πράγματι, η ενσωμάτωση της 14ης Μαΐου 1920 σήμανε για την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της, αλλά και για την Αλεξανδρούπολη που εορτάζει την ίδια μέρα την ανάλογη ενσωμάτωσή της, την απαρχή της νέας πορείας της στα όρια του ελληνικού κράτους, γι’ αυτό και τιμάται δεόντως στα «Ελευθέρια», τις τοπικές γιορτές που διοργανώνονται κατ’ έτος.

Μια γιορτή η οποία ιδρύθηκε με πρωτεργάτη τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαρωνείας κυρό Τιμόθεο, και στην οποία η ελληνορθόδοξη παράδοση του τόπου τιμάται καταλλήλως, δεδομένου ότι κατά την παραμονή της εορτής μεταφέρεται πανηγυρικά και λιτανευτικά στον μητροπολιτικό ναό της Κομοτηνής η περίπυστη ιερή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, από την Ιερά Μονή Βαθυρρύακος, έξω από την πόλη, η οποία παραμένει στην Κομοτηνή για προσκύνηση καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτασμών, σκέποντας με τη χάρη Της την πόλη, την Ροδόπη και τη Θράκη ολόκληρη.

Όπως και προηγουμένως ανέφερα, το βιβλίο κοσμείται από σημαντικούς χάρτες και ιστορικές φωτογραφίες, που προέρχονται από τις συλλογές των Α. Βακιάνη, Κ. Κατσιμίγα, Χ. Χατζηπέμου και Δ. Λούπη, αλλά και από φωτογραφίες εντύπων, εφημερίδων και σημαντικών ιστορικών τεκμηρίων, που αναφέρονται στην εποχή της ενσωμάτωσης.

Και ο συνδυασμός εποπτικού υλικού, παραθέσεων από τις πηγές και κειμένων καταλήγει σε ένα άψογο αποτέλεσμα στοιχείων που αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει την συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, αλλά και να αντιληφθεί την προέκταση των γεγονότων στο μέλλον, ως παραγόντων που συνδιαμόρφωσαν και το σημερινό πρόσωπο της πόλης, όπως και η ευρηματική σύνθεση του εξωφύλλου υπαινίσσεται.

Πρόκειται για μια από κάθε άποψη αξιόλογη μελέτη, που θα αποτελέσει – κατ’ εμέ κριτή – έργο αναφοράς στην θρακική ιστορική βιβλιογραφία, και όχι μόνο. Έργο που αναδεικνύει όχι μόνο την ιστορία και το φρόνημα της Κομοτηνής και των κατοίκων της, αλλά και την αξία των συνεργασιών, προϊόν των οποίων κατά κύριο λόγο είναι.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, και στον οτρηρό και ρέκτη Αρχιερέα της, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, για την ιδέα και την πραγμάτωσή της.

Η τοπική Εκκλησία στην Κομοτηνή και τη Ροδόπη στέκεται αρωγός κάθε καλής προσπάθειας τόσο τοπικών φορέων, όσο και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με πνεύμα ευρύ και προοπτική ελεύθερης έκφρασης του επιστημονικού λόγου, αρετές που συνδυάζονται με την σταθερή προάσπιση της παράδοσης και των αξιών που στήριξαν, και συνεχίζουν να στηρίζουν, το Γένος στην διαχρονική πορεία του.

Και είναι άξιος συγχαρητηρίων και τιμής ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, που καθιέρωσε αυτή την καλή πρακτική, δίνοντας νέα πνοή στις σχέσεις της Εκκλησίας με τις πιο παραγωγικές πνευματικές δυνάμεις και προσπάθειες της επαρχίας του, κάτι που πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, και βέβαια ευχής έργο θα ήταν να συνεχιστεί και να επεκταθεί τα χρόνια που έρχονται.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Μαρωνείας) Thu, 04 Jun 2020 18:01:22 GMT https://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/37426-spoudaia-sumboli-tis-im-maroneias-ston-eortasmo-ton-100-xronon-apo-tin-ensomatosi-tis-thrakis-1920-2020
Τελικά αναζήτησε στήριγμα στην Ορθοδοξία ο Πρόεδρος Τράμπ; https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37425-telika-anazitise-stirigma-stin-orthodojia-o-proedros-tramp elpi trump

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Όταν ορκίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Αμερικής την επόμενη ημέρα λαμβάνει στο γραφείο του ένα καρνέ, όπου μέσα υπάρχουν τα ονόματα των πέντε επικεφαλής θρησκευτικών ηγετών της χώρας.

Στο εν λόγω καρνέ του Προέδρου υπάρχουν δύο τηλέφωνα για τον κάθε θρησκευτικό ηγέτη, εκείνο του επικεφαλής και του αμέσως επόμενου έμπιστου ανθρώπου.

Την Τρίτη 2 Ιουνίου διεύρεσε στα ελληνικά ΜΜΕ μια περίεργη πληροφορία ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στράφηκε για στήριγμα και στην Ορθοδοξία για το σχέδιο "Νόμος και Τάξη".

Ακόμη υπήρχε η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, θα μετέβαινε στον Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τον π. Άλεξ Καρλούτσο.

Αν και τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, κάποιοι θέλησαν να περάσουν στην Ελλάδα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα είχε prive συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Αμερικής κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες (Καθολικό, Προτεστάντη, Ορθόδοξο, Μουσουλμάνο και Βουδιστή) και όχι προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θέλησε να συναντηθεί μαζί τους και να ζητήσει στήριξη στην δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνει η Αμερική.

Η συνάντηση τελικά ματαιώθηκε, ενώ οι θρησκευτικοί ηγέτες προς το παρόν δεν θα περάσουν το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι το επιτελείο του Προέδρου Τράμπ, δεν είδε με θετικό μάτι την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο Μπρούκλιν.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 22:29:54 GMT https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37425-telika-anazitise-stirigma-stin-orthodojia-o-proedros-tramp
Νέα διαμαρτυρία της ΠΕΘ προς το ΙΕΠ https://www.romfea.gr/diafora/37424-nea-diamarturia-tis-peth-pros-to-iep peth 1

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Στη συνέχεια του εγγράφου μας αρ. πρωτ. 21/ 11 Μαϊου 2020 και παρά το γεγονός ότι δεν λάβαμε κάποια απάντηση, την οποία, σύμφωνα με το νόμο, μας οφείλατε, επανερχόμαστε σε όσα ήδη σας εκθέσαμε -όσον αφορά στο θέμα της εξαίρεσης όσων υποψηφίων εκδήλωσαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν αίτηση στη διαδικτυακή πύλη e-IEP: https://www.iep.edu.gr/services/mitroο, ανταποκρινόμενοι στην Πρόσκλησή σας, προκειμένου να εγγραφούν στο ανοικτό μητρώο εποπτών/αξιολογητών και εκπονητών Προγραμμάτων Σπουδών, επιμορφωτικού υλικού καθώς και επιμορφωτών/πολλαπλασιαστών του Ι.Ε.Π. Επί τούτου, σας ενημερώνουμε ότι επιμένουμε επί των λόγων που προβάλαμε για τη μη μοριοδότηση συγκεκριμένων υποψηφίων, επειδή συμμετείχαν ως εκπονητές, αξιολογητές ή επιμορφωτές στα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου (2011) και (2014), τα οποία ακυρώθηκαν τετράκις με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 660 και 926, που δημοσιεύτηκαν το (2018), και 1749 και 1750 που δημοσιεύτηκαν το (2019), ως μη συνταγματικά και μη κατάλληλα για τη διδασκαλία τους σε μαθητές αλλά και με τις νέες Υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ: αριθμ. 31585/Δ2 και 31603/Δ2, ΦΕΚ 698 και 699 - 4 Μαρτίου 2020.

Επιπροσθέτως, σας επισημαίνουμε, ακόμη μία φορά, κ. Πρόεδρε, ότι, με ευθύνη του ΙΕΠ, επελέγησαν ήδη στην ορισθείσα, με απόφαση της κ. Υπουργού 7μελή Επιτροπή, ως μέλη, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπήρξαν εκπονητές, αξιολογητές ή επιμορφωτές των ακυρωμένων, τετράκις, από το ΣτΕ προηγούμενων Προγραμμάτων του 2011 και 2014 και οι οποίοι είχαν αγνοήσει ή περιφρονήσει τις διατάξεις του Συντάγματος και των Νόμων, που αφορούν στην μέσω της διδασκαλίας ανάπτυξη της Ορθόδοξης χριστιανικής θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών της χώρας.

Η συμμετοχή σε επιτροπές μελών, που, με κάποιο ρόλο, ενεπλάκησαν στη συγγραφή ακυρωμένων από το ΣτΕ Προγραμμάτων δεν είναι συμβατή με την ελληνική νομοθεσία και, συνεπώς, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέλη σε παρόμοιες Επιτροπές όπως αυτή που ορίστηκε, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως για τα νέα μεταβατικά Προγράμματα που εγκρίθηκαν με την Υπουργική Απόφαση 31585/Δ2/4-3-2020, ΦΕΚ 698Β/4-3-2020 τα δε βιβλία με την υπ' αριθμ. 15/19-03-2020 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.

Σημειώνουμε εμφαντικά ότι τόσο στην ως άνω διαδικασία σύνταξης των Μεταβατικών Προγραμμάτων και Βιβλίων για τα Θρησκευτικά όσο και στη νέα πρόσκληση, για τη δημιουργία Μητρώου εκπαιδευτικών, που θα χρησιμοποιηθούν για την σύνταξη Προγραμμάτων, τη συγγραφή Βιβλίων και την Επιμόρφωση, που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, δεν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εμπειρογνώμονες και επιμορφωτές των ακυρωθέντων από το ΣτΕ Προγραμμάτων και Βιβλίων δεν επιτρέπεται να επανενταχθούν σε ομάδες εκπονητών, αξιολογητών ή επιμορφωτών για παρόμοιο έργο -σύνταξης Προγραμμάτων, συγγραφής Βιβλίων και επιμόρφωσης- με εκείνο που ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, που είναι το ΣτΕ.

Παρακαλούμε λοιπόν, κ. Πρόεδρε, για τις δικές σας ενέργειες επί των καταγγελλομένων.

Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε, με βάση το καταστατικό μας, σε κάθε νόμιμη ενέργεια, για να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα και τη κανονικότητα που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, έναντι κάθε προσπάθειας καταστρατήγησής της τόσο από τον φορέα σας όσο και από κάθε Θεολόγο συνάδελφο, που δεν συμμορφώνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν λειτουργεί στο πλαίσιο της συνταγματικότητας και του δικαίου.

Η παρέμβασή μας αυτή γίνεται, διότι παρατηρούμε ότι ορισμένοι συνάδελφοι, γνωστοί ανά το πανελλλήνιο, για την εμπλοκή τους στα ακυρωθέντα από το ΣτΕ, προσπαθούν, με κάθε μέσο και τρόπο και χωρίς δεοντολογικά και ηθικά διλήμματα, να επανεμπλέκονται στη νέα διαδικασία ορισμού διδακτικής ύλης Θρησκευτικών, που να διατηρούν τον σκοπό, το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα, των δικών τους πολλαπλώς ακυρωθέντων από την ελληνική δικαιοσύνη Προγραμμάτων και Βιβλίων των Θρησκευτικών, γεγονός ωστόσο που θα έχει, ως άμεση συνέπεια, την πνευματική και ψυχική ζημία των μαθητών μας, των Ορθοδόξων γονέων αλλά και των Θεολόγων καθηγητών.

Μετά τιμής,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

                                                 Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας 

                                             Ηρακλής Ρεράκης                   Παναγιώτης Τσαγκάρης

                                         Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ               Υπ. Δρ. Θεολογίας


{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (ΠΕΘ) Thu, 04 Jun 2020 16:05:51 GMT https://www.romfea.gr/diafora/37424-nea-diamarturia-tis-peth-pros-to-iep
Γουμενίσσης Δημήτριος: «Επιχειρείτε τεχνηέντως πληθυσμιακή αλλοίωση του τόπου μας» https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37423-goumenissis-dimitrios-epixeireite-texnientos-plithusmiaki-alloiosi-tou-topou-mas goumenisshs dimitrios

Ευθείες «βολές» κατά της κυβέρνησης γιά την μεταναστευτική πολιτική της εξαπέλυσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, κατηγορώντας την «ανοικτά» γιά επιχείρηση πληθυσμιακής αλλοίωσης του τόπου μας «κατά τρόπο που υπονομεύει την εθνική κυριαρχία μας και το μέλλον μας».

Στην σχετική επιστολή-«καταπέλτη» προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Νότη Μηταράκη, την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργο Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και αγροτικής ανάπτυξης κ. Βορίδη, ο κ. Δημήτριος αναφέρει τα εξής:

«Εξοχώτατε κ. υπουργέ,

Την προχθεσινή Κυριακή τιμήθηκε μεταχρονικά η αναγνωρισμένη επέτειος Γενοκτονίας του Ποντιακού (και όχι μόνο) Ελληνισμού.

Πέρασαν εκατό χρόνια και πλέον, προηγήθηκαν είτε προστέθηκαν οι ισόχρονες Γενοκτονίες του Ελληνισμού σε άλλες περιοχές αιώνων ζωής της πολύκλαυστης Ρωμιοσύνης, οι οποίες όμως “γειώνονται” από πολλού χρόνου συστημικά στην αμνημοσύνη του κοινωνικού μας συνόλου.

Από αρκετές δεκαετίες μεθοδικά πλήττεται στο χώρο μας ο δημογραφικός και ουσιοποιός θεσμός της οικογένειας, το ενοποιό πολιτισμικό εργαλείο της γλώσσας και η εμψυχωτική συσσωμάτωση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Ήταν οι αποδεδειγμένες άμυνές μας εκεί, στην Ανατολική Ρωμυλία, στην Ανατολική Θράκη, στη Μικρασία, στον Πόντο.

Η αντιστασιακή τους αλκή στη σύγχρονη νεοελλαδική πραγματικότητα απομειώνεται με γεωμετρική, για να μην πω με… ηλεκτρονική πρόοδο (με την οικονομική κρίση, την πολιτική δυσανεξία, την εργασιακή απώθηση νέων, οικογενειών και επιστημόνων στο εξωτερικό και την κάθετη δημογραφική συρρίκνωση).

Απέναντι σ᾽ αυτά τα δεδομένα δεν βλέπουμε πανεθνική συσπείρωση, ώστε να προκληθούν προϋποθέσεις επανυποδοχής του άλκιμου Ελληνισμού στην Ελλάδα.

Τι βλέπουμε μονάχα; Μια τυπική πολιτική διαχείριση και αναδιαχείριση (από το ένα πολιτικό χέρι στο άλλο πολιτικό χέρι) του περιθωριακού μας τελικά ρόλου στον Ευρωπαϊσμό.

Και υπάρχουν σοβαροί αναλυτές που βλέπουν και διαβλέπουν γεωστρατηγικές ανακατανομές στην ευρεία περιοχή μας, εμπορεύσιμες όχι από μας, αλλά από τους ενταλτήρες των πολιτικών η των στρατιωτικών διεθνικών ενώσεων στις οποίες προσμετέχουμε.

Η συμμετοχή μας θα μπορούσε να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και υπολογίσιμης παρουσίας (όπως συνέβη μετακατοχικά), εάν είχαμε βασικό πολιτικο-οικονομικό συντονισμό, στοιχειωδώς ενιαίο πολιτικό σχεδιασμό, συμφωνημένη οικονομική αναπτυξιακή στόχευση, ανεξάρτητα από τις επί μέρους διαπολιτικές θέσεις της κάθε παράταξης, μικροπαράταξης και αναπαράταξης.

Ελεγχόμεθα ατυχώς, αντί να ελέγχουμε τις καταστάσεις στη διεθνική σκακιέρα. Είμαστε μικροί μεν, το άσχημο είναι ότι διαπολιτικά αποδεχθήκαμε να μεταλλαγούμε σε εντεταλμένα φερέφωνα, χωρίς στιβαρή πολυπολιτική στρατηγική, δρώντας με μικροπολιτικούς σχεδιασμούς ψηφοθηρικής νοοτροπίας.

Σ᾽ αυτό το σκηνικό μας προέκυψε και ο προωθούμενος μεγάλος όγκος των μεταναστών, μωαμεθανών στην πλειονότητα η και αλλοίου θρησκεύματος.

Και ερχόμεθα ενδεικτικά στα καθ᾽ ημάς. Η μέχρι σήμερα προσωρινή εγκατάσταση στα Hot Spots της Νέας Καβάλας των 1550 μεταναστών, και άλλων 240 σε σπίτια και άλλων 30 σε ξενοδοχείο, σήμερα μεταλάσσεται σε οικισμό καλύτερων εγκαταστάσεων (τα νέα κυβερνητικά μέτρα, που από Δευτέρα τίθενται σε ενεργοποίηση).

Αντί του 1% της έκτακτης (;) φιλοξενίας που επαγγέλθηκε ο κ. Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ειδικά στην περιοχή Πολυκάστρου σήμερα φιλοξενείται το πολλαπλάσιο ποσοστό του 25% και στο Δήμο Παιονίας ποσοστό 6,3%, με προοπτική εκμουσουλμανοποίησης και εθνοσυμφυρμού.

Διότι μια τέτοια μονιμότερη εγκατάσταση θα απαιτήσει σχολεία και τζαμιά, σε κάποια χρόνια θα σημάνει μια “ειρηνική” εκπόρθηση αυτού του ιστορικού και ηρωϊκού τμήματος της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η σημερινή μονιμότερη εγκατάσταση θα δώσει αύριο-μεθαύριο ένα πειστικό διεθνικό δικαίωμα να υπογραφεί η αντίστροφη παράδοση της Κ. Μακεδονίας, του ν. (ΠΕ) Κιλκίς και ―ποιός οίδε― πόσων άλλων Π.Ε. σταδιακά σε μια νέα μορφή εκτουρκισμού-μωαμεθανισμού.

Θα έχουμε διαγραφή του Σκρα, του Κιλκίς, των Ευζώνων, της Γέφυρας, του Πολυκάστρου, της Αξιούπολης, της Γουμένισσας από το χάρτη της Ελλάδος, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας.

Δεν υπερβάλλω ούτε διατελώ υπό φοβικά σύνδρομα. Βλέπω τα πράγματα με την όψη τους.

Διότι το 25% των σημερινών μεταναστών για το ΔΔ Πολυκάστρου, που θέλει η Κυβέρνηση να τους εγκαταστήσει σε μονιμότερες υποδοχές εδώ σε μας η να στήσει δομές κατοικίας για ισάριθμες υποδοχές, δεν είναι οι μόνοι που επιβαρύνουν δημογραφικά, οικονομικά και πολιτισμικά τη συνοριακή μας περιοχή σήμερα παραμόνιμα και από αύριο μόνιμα στο ισχνό Ελλαδικό δημογραφικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Frontex, τα δεδομένα 11 μηνών του 2019 δίνουν για την περιοχή μας 12.000 απόπειρες διελεύσεων μεταναστών από άλλες Ελλαδικές δομές προς την Ευρώπη μέσω Πολυκάστρου/Ευζώνων/Ειδομένης (οδικός/σιδηροδρομικός άξονας), με 1.600 συλλήψεις και… μετεγκαταστάσεις.

Διαρκώς και σε καθημερινή βάση 40 άτομα επιχειρούν να διέλθουν μέσω της Παιονίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπερ σημαίνει δι᾽ όλου του έτους επιπλέον επιβάρυνση της συνοριακής μας περιοχής πέραν του 150% για το ΔΔ Πολυκάστρου και του 37,8% για την Παιονία (έστω και ως επιπλέον προσωρινές ροές, αλλά πάντως συνεχείς).

Δεν έχουμε κάποια ανθρώπινη αναγκαιότητα φιλοξενίας μεταναστών σε μια οικονομικά υποβαθμισμένη χώρα, αλλά έχουμε επιβολή μεταναστευτικής ροής και προγραμματισμένη μεταβολή της σε μονιμότητα εγκατοίκησης (η μάλλον εγκατάκτησης). Η αποσιώπηση της αλήθειας αποβλέπει στον κατευνασμό της λαϊκής αντίστασης.

Αξίζει κανείς να αναρωτηθεί:

α) Όλοι αυτοί πώς φθάνουν στην Τουρκία και από εκεί προωθούνται στην Ελλάδα; Οι πατρίδες τους δεν έχουν κοινά σύνορα με την Τουρκία.

Οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ονομασθούν πρόσφυγες, όπως τόσο εύκολα τους ονομάζουμε.

Δεν είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής μετά την πατρίδα τους, δεν είναι για μας πρόσφυγες αλλά μετανάστες.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στα διεθνή Μ.Μ.Ε. μας φανερώνουν όλα τα πλοκάμια του διεθνούς δουλεμπορίου. Με τουρκικά τσάρτερς μεταφέρονται από τις πατρίδες τους στην Τουρκία, και από εκεί τους προωθούν οι δουλέμποροι, σε συνεργασία δυστυχώς με κάποιες Μ.Κ.Ο., όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα.

β) Απερίσκεπτα στο παρελθόν, για να λάβουμε κάποιες διευκολύνσεις από τις εύρωστες οικονομικά χώρες της Ευρώπης, υπογράψαμε τη συνθήκη “Δουβλίνο 2”. Υποκείμεθα (μάλλον υποχειριαζόμεθα) στη δέσμευση να επαναδεχόμαστε όσους μετανάστες δεν θέλουν οι Εταίροι μας, αφού εκείνοι κρατούν ουσιαστικά όσους θέλουν, τ.ε. όσους κρίνουν ακίνδυνους η όσους χρειάζονται στα εργοστάσιά τους.

γ) Αναρωτιέται κανείς γιατί έρχονται η μάλλον γιατί οι διάφορες Μ.Κ.Ο. προωθούν στην Ευρώπη μόνο μουσουλμάνους και όχι χριστιανικούς πληθυσμούς (π.χ. Αιθίοπες η Αβυσσηνίους και άλλους που έχουν υπερπληθυσμό, είναι πάμφτωχοι, κυρίως έχουν το αυτό πολιτιστικό υπόβαθρο με μας και δεν εκτρέπονται σε ακρότητες).

δ) Ουσιώδες τυγχάνει και εξώφθαλμο το ζήτημα ότι οι… “αγαπιστές μεγαλοχρηματοδότες” δεν επιδοτούν την οικονομική ανόρθωση των ίδιων των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

ε) Αξιοσημείωτο είναι και ότι οι χιλιάδες των μεταναστών διακινούνται λαθραία από την Τουρκία μόνο προς την Ελλάδα (όχι προς τη Βουλγαρία).

στ) Είναι γνωστή τέλος στους πάντες η δήλωση του μεγαλοεπιχειρηματία κ. Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τουρκία ότι έχει δαπανήσει το ποσό των 11 δισ. ευρώ για την προώθηση των μεταναστών στην Ευρώπη (Έντεκα δισ. ευρώ από τον Σόρος για να μεταφερθούν οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, 25-09-2019 στο www.e-synews.gr).

Και άλλες μεν Ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως η Γερμανία και η Ιταλία με βιομηχανική και εμπορευματική ευρωστία και χρεία εργατών) έγιναν αποδέκτες χιλιάδων και χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Άλλες όμως Ευρωπαϊκές χώρες ―υπηρετώντας προφανέστατα την εργασιακή και δημογραφική τους ευεξία― δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε ρεαλιστικές μεταλλαγές στάσης (πρβλ. Ουγγαρία, Αυστρία και προσφάτως Ισπανία, η οποία με την πρόσφατη προσφυγή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκάλεσε την απόφασή του που ορίζει ότι θεωρείται νόμιμη η απώθηση των παρανόμων μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα).

Σε όλην αυτήν την αποτύπωση, πού χωράει ο αντιευρωπαϊσμός, η ρητορική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού; Εμείς σε μια πενταετία καταντήσαμε υποθετικά όχι πέρασμα και Ευρωπαϊκός φράχτης προς την λοιπή Ευρωπαϊκή ενδοχώρα (!), αλλά μάλλον μονιμότητα προσωρινότητας χιλιάδων και χιλιάδων μεταναστών…

Οι σχετικές ενδοευρωπαϊκές συμφωνίες χειρίστηκαν τη δική μας ευρεία συνοριακή γραμμή όχι ως Ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά καταναγκαστικά ως τόπο και τρόπο Ευρωπαϊκής ανοχής απέναντι στα ολοφάνερα διεθνικά σχέδια λαθραίας εισόδου και ενδιαμονής αναρίθμητων και συνεπώς τελείως δυσοικονόμητων μεταναστών.

Το ξανατονίζω με βάση τα παραπάνω δεδομένα: εγκαθίσταται πέρα από κάθε ευαισθησία ανθρωπιάς ένα καθεστώς τελείας δημογραφικής αλλοίωσης στο άμεσο ορατό μέλλον. Αντί για Ελλάδα σε αυριανούς χάρτες θα γράφει “Ν.Α. αιγαιακή ιδιοκατοίκηση μεταναστών Ασίας και Αφρικής”. Κι εμείς θα στεκόμαστε φιμωμένοι με νέες μάσκες, δέσμιοι της διαπολιτικής συμφωνίας και της παλλαϊκής σιωπής.

Ακόμη και η Κυβερνητική απόφαση του Νοεμβρίου του 2019 για απομάκρυνση των μεταναστών/προσφύγων από τις Δομές “υπό καθεστώς ασύλου”, με άμεση εφαρμογή από 1ης Ιουλίου και κυρίως από 1ης Σεπτεμβρίου 2020, χωρίς καμιά πρόβλεψη στέγασης του πρότερου προγράμματος Filoxenia (βλ. ΤΑ ΝΕΑ 29.05.2020), τι μπορεί να σημαίνει για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και για τη χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες, τον υποθετικά κυρίαρχο μέχρι σήμερα Ελληνικό λαό;

Και αυτό συνιστά πολιτική δουλοπρέπεια δεκαετιών σε παγκόσμιο επίπεδο βεβαίως, σε υπόγειες διεθνιστικές εντολές, με σταδιακές φιμώσεις της εκασταχού λαϊκής αντίδρασης.

Γι᾽ αυτό προ τινων δεκαετιών διαγράφηκε π.χ. στις δικές μας ταυτότητες σκοπίμως η ένδειξη της υπηκοότητας και αντικαταστάθηκε με την ένδειξη της ιθαγένειας που σήμερα αρχίζει να ομογενοποιείται με τη δοτή ασυλία/ιθαγένεια ως ομοειδή (!) εθνικότητα.

Τότε αναρωτιόμασταν όλοι, προς τι εκείνη η πολιτική βιασύνη στην κατάργηση της υπηκοότητας;

Και με την ίδια μακροπρόθεσμη σκοπιμότητα διαγράφηκε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, ώστε να μην τίθεται μετά από δεκαετίες ζήτημα ουσιώδους διαφορότητας στο σήμερα της ευρείας μεταναστευτικής ροής/διασποράς/ασυλίας/μονιμότητας.

Είναι ολοφάνερο ότι γινόταν και συνεχίζει να πραγματώνεται ένας σχεδιασμός να παύσει σταδιακά η Ελλάδα να είναι μονοεθνικό και μονοθρησκευτικό κράτος και να γίνει ιδιοκτησία ανακατεμένων λαών, θρησκειών, πολιτισμών, ώστε να είναι απόλυτα ευχείρωτη στους διεθνικούς σχεδιασμούς.

Θυμηθείτε τις μετά χαράς δημόσιες διακηρύξεις ότι γίναμε πολυπολιτισμικό κράτος.

Άλλο το χωνευτήρι πολιτισμών (όπως π.χ. στο Βυζάντιο, με τις ακμαίες στρατιωτικές και οικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές του παραμέτρους), και άλλο πράγμα η τωρινή δική μας (και όχι μόνο) αποεθνοποίηση, αποθρησκειοποίηση και ισοπέδωση.

Αν αυτό είναι ευρωπαϊσμός η ανθρωπισμός, αμφιβάλλεται από τα ίδια τα δεδομένα. Κάθε μεταστόχευση από την ουσία του προβλήματος στο προκάλυμμα των ανθρωπιστικών παραμέτρων αποτελεί εκποίηση της ελευθερίας του κυρίαρχου λαού μας.

Η ακτινογραφία του μαζικού αυτού ρεύματος δεν μας δίνει προσφυγισμό ανάγκης, αλλά μετανάστες–εργαλεία προωθημένων επιλογών σε βάθος χρόνου (πολύ πριν από μας και μετά από μας).

Μας δίνει κατευθυνόμενους οικονομικούς εποίκους, ανθρώπους προωθημένους να μετεγκατασταθούν σε προσφορότερα η διαθέσιμα δημογραφικά εδάφη, ώστε να παραχθούν ευχείρωτες νέες εδαφικές ενότητες.

Απέναντι σ᾽ αυτά τα διευρωπαϊκά και τα μεταναστευτικά δεδομένα, σχεδιάστηκε πρόσφατα μια πολιτική τετραετίας για το μεταναστευτικό με τον όρο-στόχο “έκτακτη φιλοξενία”. Ωστόσο οι πολιτικοί μας μας έχουν συνηθίσει να μην επενδύουμε “πίστη” σε εξαγγελίες.

“Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτησε μικρό καλάθι”. Η μία Κυβέρνηση υποδέχεται τεράστιες ροές ανθρώπων, απρόβλεπτες ροές ανθρώπων, η άλλη Κυβέρνηση ανασχεδιάζει ενδεχόμενες πολιτικές “αυστηρής” ιθαγενοποίησης, για να δημιουργηθεί και από αυτήν νέα δεξαμενή ψηφοφόρων. Κάποια νέα Κυβέρνηση θα θέσει νέους στόχους κ.ο.κ.

Αυτοί όμως που εισπράττουν άμεσα τις ατυχείς συνέπειες των ελευθερίων πολιτικών ηθών είναι ο κόσμος μας εδώ στην Ελλάδα (στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα), όπως αντίστοιχα και οι συνάνθρωποί μας οι μετανάστες.

Και είναι η Ελλάδα οικονομικά ακμαία, ώστε να φιλοξενεί “προσωρινά” συνωστισμένους και από τώρα διεσπαρμένους, δηλαδή μάλλον μονιμότερα τόσους μετανάστες, με τη γνωστή ταχύτατη πληθυσμιακή τους αυξητικότητα;

Μια χώρα που φθίνει πληθυσμιακά, και δεν έχει ούτε ένα στοιχειώδη προγραμματισμό πληθυσμιακής ανάκαμψης των Ελλήνων, χωρίς κανένα διαπολιτικό σταθερό στόχο δημογραφικής επιβίωσης, μια χώρα δίχως δικαίωμα διαχείρισης των οικείων πόρων για μια 100ετια, μια χώρα με τεράστιο ποσοστό ανεργίας των ήδη Ελλήνων, δίχως μεθοδικότητα εργασιακής έμπνευσης-επιστράτευσης του οικείου δυναμικού της και χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια επιστροφής των μορφωμένων Ελλήνων που έφυγαν στην αλλοδαπή, μήπως παρωθείται και σταδιακά εξωθείται σε θλιβερή βαθμιδωτή αποβίωση εθνικότητας, με βασικότατο μοχλό τη δημογραφική επίθεση του μεταναστευτισμού;

Μεταπολεμική Γερμανία δεν μπορούμε (ούτε μας θέλουν) να γίνουμε. Θα καταντήσουμε ένα χωρο-εργαλείο “σκουριασμένης ιστορικότητας”, ευκολότερα διεκδικήσιμο προς πάσαν χρήση. Δεν υπερβάλλω ούτε κινδυνολογώ.

Βλέπω την όψη και ανατέμνω την προοπτική των δεδομένων. Θα άφηνα πολλά περιθώρια δικαίωσης στην πολιτική μας διαχρωμάτωση, αν τουλάχιστον αποτολμούσε να παραδεχθεί την Εκκλησία που επιδότησε τη γέννηση του τρίτου παιδιού στη Θράκη με άμεσα δημογραφικά αποτελέσματα. Είναι ένα σιωπώμενο ιστορικό δεδομένο χωρίς καμία απολύτως αξιοποίησή του.

Το δημογραφικό (με την τωρινή ένταση του μεταναστευτισμού) δεν παύει να είναι ένα “ανοιχτό μέτωπο” για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας, που τελικά μετατράπηκε όχι μόνο σε χώρο διαλογής ανθρώπων μεταναστών προς τις εργασιακές απαιτήσεις της λοιπής Ευρώπης, αλλά σε χώρο αναγκαστικής “αφομοίωσης” τόσων μεταναστευτικών ροών!

Παρόλο που φαίνεται να ανασχεδιάζουν αποτελεσματικότερα τη διαχείριση του μεταναστευτικού, και το ζήσαμε με τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο λίγο πριν την πανδημική κρίση, φοβούμεθα την παγιωμένη πολιτική της “εθελοδουλείας” σε διεθνικές ρήτρες, σε συνθήκες, σε συμφωνίες, σε προγράμματα, σε πρωτόκολλα χρηματοδοτήσεων κ.ο.κ.

Γι᾽ αυτό και επιχειρείται η μετεγκατάσταση (με τη φόρμα της “έκτακτης φιλοξενίας”!) χιλιάδων μεταναστών από τη συμπιεσμένη νησιωτική Ελλάδα στη χερσαία, με δεσμευτικό υποτίθεται ποσοστό αναλογίας 1% προς το γηγενή πληθυσμό (προφορική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού, δεν έχει εκδοθεί ΦΕΚ· γιατί άραγε, τι κρύβεται;).

Όμως αυτό το 1% καταπατείται και καταστρατηγείται απόλυτα. Η πράξη διαψεύδει οικτρά τις πολιτικές διακηρύξεις και τροφοδοτεί την αγωνία του λαού μας.

Ο τωρινός ανασχεδιασμός για τους χώρους φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα αποδεικνύει ολοκάθαρα την αναλήθεια του κενού πολιτικού ρητορισμού.

Γνωρίζετε ότι με έγγραφο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καθώς και η Frontex έχουν αποφανθεί ότι το καμπ της Νέας Καβάλας δεν θα έπρεπε να υπάρχει διότι προκαλεί παραβατικότητα λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στα σύνορα;

Όπως επίσημα τονίστηκε στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 23/05 στην πλατεία Πολυκάστρου από όλους τους ομιλητές και το δήμαρχο Κωνσταντίνο Σιωνίδη, εδώ στη συνοριακή γραμμή της Παιονίας, φιλοξενούνται 1800 άνθρωποι, ενώ θα έπρεπε να φιλοξενούνται αναλογικά 285 άνθρωποι.

Παρά ταύτα σχεδιάζονται μόνιμες εγκαταστάσεις διαμονής η και διεύρυνσης! Το 1% έφθασε προ πολλού στο 25% για το ΔΔ Πολυκάστρου (στο 6,3% για την Παιονία) και πάει λέγοντας…

Διορίστηκε νέος διοικητής (επαναλήψεις πολιτικού σχεδιασμού), προγραμματίζεται πρόσληψη διοικητικού προσωπικού και ανασχεδιάζεται η κρατική διασπορά μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών υπό καθεστώς ασυλίας/ιθαγενοποίησης για την Παιονία που δεν αντέχει μια τέτοια συνεχή πίεση και αναλογία, μετά κι από την πίεση στην Ειδομένη το 2015 και την ετήσια συνεχή διέλευση χιλιάδων.

Που αποβλέπει η κατάφωρη κυβερνητική ανακολουθία του 1% εδώ στα σύνορα με το 25%; Εδώ στην ιστορική Παιονία; Εδώ στο βασικό κάθετο εθνικό οδικό άξονα προς την ΕΕ; Εδώ στην κεντρική αντιπεριφέρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

Που εποφείλεται αυτή η επιβάρυνση του Δήμου και της επαρχίας Παιονίας, παρ᾽ ότι συμμορφώθηκαν στις νομοθετικές προβλέψεις οργάνων εποπτείας-διαχείρισης;

Σε σύγκριση με το Κιλκίς έχουμε μια προφανέστατη μειονεκτική μεταχείριση, ίσως επειδή δεν διαθέτουμε πολιτικούς και υπουργούς από την Παιονία στην Κυβέρνηση.

Να μιλήσουμε για φίμωση των δημογραφικών και των οικονομικών και των πολιτισμικών και των εθνικών και των θρησκευτικών μας τελικά δικαιωμάτων;

Να μιλήσουμε για έναν μικρο-μακροπρόθεσμο πολυεθνικό συμφυρμό, μετά τον αναγκαστικό συνοικιστικό εθισμό;

Να μιλήσουμε για μια “λύση” φαινομενοκρατίας στην τωρινή πολιτική διαχείριση αυτού του τεράστιου ανθρώπινου ζητήματος;

Τι να μιλήσουμε, όταν το βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας.

Δεν διαμαρτυρηθήκαμε για τον πρόσφατο περιορισμό μας, για τη φίμωση της εκκλησιαστικής μας ψυχής, για το ρεαλιστικό και δοκιμαστικό ψυχαναγκασμό του πληθυσμιακού αποκλεισμού, με εργαλείο τα παραδεκτά μέτρα κατά της πανδημίας.

Διαμαρτυρόμαστε για την αυτοδιάψευση των κυβερνητικών δηλώσεων περί εκτάκτου φιλοξενίας των μεταναστών σε ποσοστό 1% πληθυσμιακά ανά περιοχές.

Διαμαρτυρόμαστε, γιατί ο πολιτικός και ο κυβερνητικός χώρος, ο δημοσιογραφικός και ο επικοινωνιακός κόσμος, η επιστημονική και η νομική ελίτ, η πολιτιστική και η εκπαιδευτική συλλογικότητα αδιαφορούν και έτσι αδικοπραγούν για ένα τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό πρόβλημα (σύντομα και θρησκευτικό πρόβλημα) που καταφρονεί τα στοιχειωδέστερα ανθρώπινα δικαιώματα του Ελληνισμού της Παιονίας (και του κάπως ευνοημένου, αλλά επίσης αδικουμένου Κιλκίς).

Αυτοί που υποδύονται τους “ανθρωπιστές”, χωρίς τη λεβέντικη ανθρωπιά μας εδώ στα σύνορα (όπως το αποδείξαμε επί πέντε/έξι χρόνια), δεν ξεύρω αν θα τολμούσαν να μεγαλοστομούν, όταν στο εγγύς μέλλον θα είχαν δίπλα στο σπίτι τους συνοίκους ανθρώπους που θα θεωρούσαν δίκαιό τους εθνολογικό και θρησκειακό να βιάζουν, να βεβηλώνουν, να επιτίθενται και να πιστεύουν ότι αυτό είναι έννομο θρησκειακό τους υπέρτατο χρέος.

Ας μη μας καταλογίζουν “φοβικά σύνδρομα”, όταν από το 2015 στη Γερμανία και σταδιακά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν κάθετες αντιδράσεις· όταν το 2016 ο τότε δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης κατέθεσε μήνυση για την πολιτειακή διαχείριση του προσφυγικού· όταν η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2016 με κύριο θέμα το προσφυγικό (μεταναστευτικό) παρά τις έντονες “φλυαρίες” δεν κατέληξε σε ρεαλιστικές αποφάσεις αντιμετώπισης· όταν ο Μακαριώτατος αναγκάστηκε να διαμαρτυρηθεί πέρυσι ακόμη και στον αμερικανό πρεσβευτή για την κατάσταση στα νησιωτικά μας σύνορα· και πόσα άλλα “όταν…” που δεν αναιρούνται με την κάθε λογής επαγγελματική αντιρατσιστική ρητορεία.

Ο ανθρωπισμός προς τους συνανθρώπους μας μετανάστες πως θα δικαιωθεί αύριο-μεθαύριο με το “ρατσισμό καταφρόνησης” των συνελλήνων εδώ στα σύνορα;

Δεν θα επικαλεσθώ τι συμβαίνει στη φιλελεύθερη Σουηδία, τι συνέβη στην αντιχριστιανική φιλελεύθερη Γαλλία, τι συνέβη παλαιότερα στο Λίβανο, στο Κοσσυφοπέδιο της Τιτοϊκής πολιτικής, στη Νιγηρία μόλις τώρα με τον εγκληματικό μουσουλμανικό φανατισμό, όπως και τι συμβαίνει ήδη στα νησιά μας κ.α.

Οι κάτοικοι του δικού μας σημερινού Ευρωπού και άλλων οικισμών της Παιονίας έχουν φυτεμένη στο ιστορικό τους DNA την αγριότητα του Μωαμεθανισμού (όχι απλώς Τουρκισμού) από το 1919, κι ας είχαν προηγηθεί αιώνες συγκατοίκησης.

Μήπως και τα γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και οι τωρινές εθνικιστικές κραυγές κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου και τα γεγονότα της Κύπρου και οι πρόσφατοι φανατισμοί της γείτονος δεν επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα της “ήρεμης” αφομοιωτικής πίεσης του μεταναστευτισμού στην πατρίδα μας, στη χώρα μας;

Αυτές οι μνήμες σηματοδοτούν τα όρια δεοντολογίας και την προσμέτρηση του ρεαλισμού στις επίμονες και κατευθυνόμενες σημερινές ροές του Μεταναστευτισμού στον Ελλαδικό χώρο, σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά στο Δήμο Παιονίας.

Δεν μας βρίσκει σύμφωνους και δεν αποδεχόμαστε τη μόνιμη μετεγκατάσταση των μεταναστών ασύλου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μωαμεθανών, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι επιχειρείται τεχνηέντως πληθυσμιακή αλλοίωση της επαρχίας μας.

Πως να εμπιστευθούμε σε υποθετική κυβερνητική συνέπεια, όταν ακόμη και το δικό της νόμο για “έκτακτη φιλοξενία” 1% μεταναστών αναλογικά με τον ελληνικό πληθυσμό, τον καταστρατηγεί εν τη γενέσει του. Φανταζόμαστε τι θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Με ακοίμητη τη μνήμη του παρελθόντος και τις σημερινές της εκδοχές, απαιτούμε εν ονόματι του λαού μας απόλυτη πολιτική συνέπεια, κάθετη διαπολιτική σοβαρότητα, διαφάνεια και συνέπεια πολιτικών λόγων και έργων, υποσχέσεων προεκλογικών και πράξεων».

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (maxitis.gr) Fri, 05 Jun 2020 22:30:03 GMT https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37423-goumenissis-dimitrios-epixeireite-texnientos-plithusmiaki-alloiosi-tou-topou-mas
Παρουσία Αρχιεπισκόπου ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως προγράμματα του Ι.Π.Ε. https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37422-parousia-arxiepiskopou-jekinisan-ta-ej-apostaseos-programmata-tou-ipe ipe mak 1

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄ ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι τα επιμορφωτικά προγράμματα που προσφέρονται από το Ι.Π.Ε. αποτελούν έκφραση της συνέργειας μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Είμαστε, μεταξύ μας, συναγωνιστές στην κοινωνία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη δεκαετή παρουσία του Ι.Π.Ε., τα προγράμματα του οποίου έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10.000 κληρικοί και λαϊκοί.

Δεκαετή παρουσία, στην αρχή της οποίας στάθηκε στη συνομιλία του με τον Μακαριώτατο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ Μάξιμος, εισηγητής σε ένα από τα 10 Τμήματα που ξεκίνησαν χθες, ο οποίος αναφέρθηκε στη θητεία του ως πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής και την πρωτοβουλία που ανέλαβε τότε ο διευθυντής του Ι.Π.Ε. πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης.

Μια πρωτοβουλία που συνεχίζεται σήμερα προσαρμοζόμενη στο πνεύμα των καιρών, καθώς η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προσφέρει στην Εκκλησία ένα πρόσθετο εργαλείο για την κάλυψη των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.

Η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., πρόεδρος του οποίου είναι ο Μακαριώτατος, συνάντησε τη θετική ανταπόκριση τόσο των κληρικών, όσο, κυρίως, και των λαϊκών, όπως προκύπτει από την πληθώρα των ενδιαφερομένων που δήλωσαν συμμετοχή μέχρι και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε τον Μακαριώτατο ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε Αρχιμ Θεολόγος Αλεξανδράκης, εντός του Ιουνίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν 37, άνευ καταβολής διδάκτρων, επιμορφωτικά προγράμματα με 640 συμμετοχές από όλη την επικράτεια της χώρας, στα οποία δίνεται έμφαση σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (παιδιών και εφήβων, οικογενειακού βίου, ενδοοικογενειακής βίας, κ.λπ.) και κατανέμονται στις ακόλουθες πέντε Θεματικές Ενότητες:

Α) Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης

Β) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους

Γ) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστικη υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων

Δ) Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου

Ε) Θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας

Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Στα επιμορφωτικά προγράμματα θα διάξουν 80 εκπαιδευτές, πολλοί εκ των οποίων είναι κληρικοί με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, όπως επίσης πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και ειδικοί αυξημένου κύρους.

Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό και σχετική ανά αντικείμενο βιβλιογραφία για την εκπόνηση της τελικής εργασίας τους, η οποία οδηγεί στη χορήγηση Βεβαίωσης Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης και, ως προς τους κληρικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, στη μοριοδότηση με βάση το καθεστώς (ΦΕΚ Β’ 1657/2020) μοριοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Εκτός από τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προβλέπεται η σταδιακή συνέχιση και των διά ζώσης προγραμμάτων που προσφέρει το Ι.Π.Ε., τηρώντας βεβαίως τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η πολιτεία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

ipe mak 2

ipe mak 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ του Ιδρύματος) Thu, 04 Jun 2020 13:42:26 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37422-parousia-arxiepiskopou-jekinisan-ta-ej-apostaseos-programmata-tou-ipe
Εόρτασε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βλαδιμήρου Αλβανίας (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/37421-eortase-to-monastiri-tou-agiou-ioanni-tou-bladimirou-albanias-foto ag bladimirou alba 24

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Εόρτασε το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου στο Ελμπασάν Αλβανίας.

Πιστοί, λιγότεροι βέβαια από άλλες χρονιές, καθώς φέτος πλανάται ο φόβος της εξάπλωσης του κορωνοϊού (δεν παραβρέθηκαν, όπως συνηθίζονταν, προσκυνητές και από άλλα μέρη της Αλβανίας, αλλά και από Μαυροβούνιο, Σερβία, κ.λπ.), είχαν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν το λείψανο του αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου.

Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 3 Ιουνίου ανοίχτηκε από το Σεβ. Μητροπολίτη Ελμπασάν Αντώνιος η λάρνακα με το λείψανο του Αγίου, που φυλάσσεται στα Τίρανα, το ασπάστηκε εκείνος και οι συμμετέχοντες κληρικοί, και ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας.

Ανήμερα της εορτής ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από ιερείς της περιοχής, ενώ προς το τέλος της θείας λειτουργίας μετ' αρτοκλασίας έγινε λιτανεία περιμετρικά του ναού του μοναστηριού.

Κατά τη λιτάνευση του λειψάνου, που μαρτυρείται ότι θεραπεύει ασθένειες, και της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου, ο οποίος πέρασε πολλές δοκιμασίες και από δικούς του ανθρώπους, αλλά αυτός αμυνόταν με την προσευχή, οι πιστοί, μέσα στις δυσκολίες των καιρών, ένιωσαν πως ο Θεός δοκιμάζει τα φτερά μας.

Αλλά και παρακολουθεί. Και μας συμπαραστέκεται και μας βοηθάει, όταν τον έχουμε ανάγκη. Μας σηκώνει στα δικά Του φτερά.

Επιπλέον μπροστά στο λείψανο του Αγίου αισθάνθηκαν την ανάγκη να είναι καθαρός ο ιερός χώρος της ψυχής τους απ' ότι ακάθαρτο μυστικό υπάρχει.

Γιατί στην ψυχή του καθενός μας θέλει να μένει ο ίδιος ο Θεός, γι' αυτό ας φυλάμε αμόλυντο το άδυτό της.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου, το οποίο ανακαίνισε σε βάθος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος είναι ένα από αυτά, που είχε ιδρύσει ο ίδιος ως ηγεμόνας της Διοκλείας (περιλάμβανε το σημερινό Μαυροβούνιο και το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας).

Το σκήνωμα του δολοφονημένου ηγεμόνα ενταφιάστηκε, κατά μία παράδοση, αρχικά στις Πρέσπες, μέσα στο ναό του αγίου Αχιλλείου, όπου δολοφονήθηκε.

Το 1368 ο Αλβανός ηγεμόνας Κάρολος Θεωπίας μετέφερε το σκήνωμά του στο μοναστήρι του.

Το καθολικό της μονής καταστράφηκε από δύο διαδοχικές πυρκαγιές, από τους Ιταλούς αρχικά και τους Γερμανούς στη συνέχεια.

Στην κόγχη σώζονται αγιογραφίες.

Κάτω από το πάτωμα του ναού μαρτυρείται η ύπαρξη νεκροταφείου, η οποία επιβεβαιώνεται από μια θολωτή είσοδο βορειοανατολικά του ναού.

Ο χώρος του Ιερού Βήματος, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο τμήμα του ναού με τέμπλο κτισμένο από τούβλα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βλαδίμηρος στην πολυτάραχη ζωή του δεν εγκατέλειψε το Θεό, σήκωσε τα βάρη της ζωής στους σταυροφόρους ώμους του, όπως Εκείνος, και με τα θαύματά του οδηγεί πολλούς Ορθοδόξους στη μάντρα της σωτηρίας.

Και είναι ένα φωτεινό και αιώνιο παράδειγμα για όσους θέλουν όχι μόνο την επιτυχία στη ζωή, αλλά και μια αληθινά πετυχημένη ζωή.

Για τους Χριστιανούς δεν υπάρχουν περίοδοι καρποφορίας και ακαρπίας. Συνεχώς οφείλουμε να είμαστε καρποφόροι, ώστε να μη στρέψει η καρδιά, να μη νεκρωθεί ο νους. αλλά να σχεδιάζουμε πορείες δραστικής πίστης.

Και τότε ο Κύριός μάς συναντά με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Πότε μέσα στο φως και στο θάμβος και στη γαλήνη και τη λεπτή αύρα και πότε μέσα στη λύπη και στην απογοήτευση και στο κατρακύλισμα και στον πόνο.

Είναι πάντα δίπλα μας, έτοιμος να ανοίξει διάλογο μαζί μας. Στις κρούσεις Του ας μην αδιαφορήσουμε. Ας τον αφήσουμε να μπει στη ζωή μας.

Και τότε με την καρποφόρα και δημιουργική παρουσία μας η άγονη εποχή μας μπορεί να ανθίσει.

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

ag bladimirou alba 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 04 Jun 2020 12:11:24 GMT https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/37421-eortase-to-monastiri-tou-agiou-ioanni-tou-bladimirou-albanias-foto
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στα εγκαίνια των γραφείων της Ι.Μ. Τριμυθούντος (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/37420-o-arxiepiskopos-kuprou-sta-egkainia-ton-grafeion-tis-im-trimuthountos-foto egainia trimithountos 8

Μέσα σε κλίμα χαράς αλλά συνάμα και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, η τελετή των εγκαινίων των γραφείων τής Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός από τον οικοδεσπότη οικείο Ποιμενάρχη κ. Βαρνάβα, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, δήμαρχοι τής περιφέρειας Τριμυθούντος, συνεργάτες και δωρητές, κληρικοί και λαός τής Μητροπόλεως.

Κατά την όλη εορτή τελέστηκε η ακολουθία του Αγιασμού, από τον Μακαριώτατο ενώ στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους σε αυτή τη χαρά της Μητροπόλεως.

Παράλληλα ευχαρίστησε και όλους όσοι κοπίασαν για την αποπεράτωση του έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πολλές προσπάθειες και κόπους.

Ο Πανιερώτατος είπε τα εξής:

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε άγιε αδελφέ, Σεβαστό ιερατείο, Κύριοι Δήμαρχοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Μαζί με την πνευματική και λειτουργική χαρά που βιώνει η Εκκλησία στον λειτουργικό της χρόνο την περίοδο αυτή του Πεντηκοσταρίου, μεταξύ των δύο μεγάλων δεσποτικών εορτών, της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής, έρχεται να προστεθεί και η σημερινή ημέρα των εγκαινίων των ιδιόκτητων γραφείων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος.
Μακαριώτατε,

Αναμφισβήτητα η απόφασή σας για την υλοποίηση τού οράματός σας το 2007 για δημιουργία νέων Μητροπόλεων και διεύρυνση του αριθμού των Μελών τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, έχει ήδη καταγραφεί ως μέγα ιστορικό γεγονός, σταθμός και ορόσημο, τόσο κανονικῷ δικαίῳ για το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας μας, όσο και για τη διαποίμανση τού χριστεπώνυμου πληρώματος της αγιοτόκου νήσου μας.

Το 2007, εκ των σπλάχνων δύο εκκλησιαστικών περιφερειών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, ανασυστάθηκε η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολις Τριμυθούντος, με προσωρινή έδρα τον Δήμο Ιδαλίου, πολιούχο άγιο τον Υπέρμαχο τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου θαυματουργό Σπυρίδωνα και πνευματικό κέντρο την κατεχόμενη σήμερα Μονή με τον τάφο τού αγίου μας στην Τρεμετουσιά.

Μακαριώτατε,

Αναλάβατε ως Αρχιεπισκοπή Κύπρου την προικοδότηση τής νεοσύστατης Μητρόπολης Τριμυθούντος, την ανέγερση τού Επισκοπείου της στη Μοσφιλωτή παρά την Ιερά Μονή τής Αγίας Θέκλης, και σήμερα μάς αξιώνει όλους ο Πανάγαθος δωρεοδότης Θεός να εγκαινιάζουμε τα ιδιόκτητα γραφεία μας στο Δάλι.

Για την αγορά και ανακαίνιση των κτηρίων τής πρώην γνωστής ως ΣΠΕ Ιδαλίου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή κατέβαλε περί το 1 εκατομμύριο ευρώ, 622 χιλ. για την αγορά και 350 χιλ. για την ανακαίνιση, ενώ η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος συνήψε προσωπικό δάνειο ύψους 200 χιλ. για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος.

Μακαριώτατε,

Σε αντίθεση και αντίσταση στις σημερινές ζοφερές και πρωτοφανείς συγκυρίες ανά το παγκόσμιο, αξιωνόμαστε να δοξολογούμε τον άγιο Θεό για την αγαθή ευκαιρία των εγκαινίων των γραφείων της Μητρόπολής μας, ως υλοποίηση ακόμη ενός πνευματικού οράματός σας.

Τα γραφεία κάθε εκκλησιαστικής επαρχίας και Μητρόπολης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Εκκλησίας τού Χριστού, κομβικό σημείο αναφοράς τής ποίμνης τού Αρχιποίμενος Κυρίου. Είναι τόπος και χώρος που ενεργείται το τρισσόν αξίωμα τού Χριστού, που μαρτυρείται το Ευαγγέλιον τής σωτηρίας, που διαφυλάσσεται η Ορθόδοξη πίστη και αλήθεια και ζωντανή αγιοπνευματική αποστολική παράδοση, που διαδίδεται και ερμηνεύεται το κήρυγμα και η διδασκαλία των θεοφόρων πατέρων και διδασκάλων τής Εκκλησίας. Είναι το σημείο εκκλησιαστικής διακονίας τής πολύτιμης εικόνας τού Θεού, του ανθρώπου ως συνανθρώπου και αδελφού μας.

Μπορεί η Εκκλησία να σημαίνεται, να αποκαλύπτεται και να φανερώνεται κατεξοχήν ἐν τοῖς μυστηρίοις, χρειάζεται όμως ένας πύργος ελέγχου, ένα στρατηγείο, ένα κεντρικό σημείο αναφοράς και επικοινωνίας, υποστήριξης και οργάνωσης, σχεδιασμού και προγραμματισμού, πρόνοιας, φροντίδας και μέριμνας για τους πολύτιμους συνεργάτες και συνοδοιπόρους μας στο ποιμαντικό και πνευματικό έργο, ιερείς, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, κατηχητές, εθελοντές κάθε ηλικίας για τις κατηχητικές συνάξεις και εκδόσεις καθώς επίσης και για το υπόλοιπο φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό της έργο.

Θερμές ευχαριστίες πάλιν και πολλάκις οφείλονται και εκφράζονται προσωπικά σε σας, Μακαριώτατε, για την αμέριστη στήριξη αλλά και την αδιάκοπη φροντίδα και την πολύτιμη μέριμνα προκοπής, οργάνωσης και λειτουργίας τής καθ’ ημάς Μητροπόλεως.

Ευχαριστίες οφείλουμε και στους εκλεκτούς συνεργάτες σας, οι οποίοι υλοποιούν και εφαρμόζουν τις εντολές σας και τις αποφάσεις σας.

Εν πρώτοις, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ιωάννη Χαριλάου, Διευθυντή τού ΚΕΤ, του οποίου τη συνεχή παρουσία και βοήθεια νιώθουμε δίπλα μας από τον καιρό της προετοιμασίας τής ανασύστασης τής Μητρόπολης Τριμυθούντος το καλοκαίρι του 2007.

Τον κ. Δήμο Δήμου, Γενικό Οικονομικό Διευθυντή τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, για τη συμβολή και διεκπεραίωση αρκετών λεπτών και ευαίσθητων οικονομικά ζητημάτων.

Για να φθάσουμε, όμως, στα σημερινά εγκαίνια λειτουργίας των νέων μας γραφείων, εκφράζουμε επίσης θερμές ευχαριστίες στον πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας τής Κύπρου, διότι πρώτος αυτός συνέλαβε και προώθησε την ιδέα απόκτησης των κτηρίων τής πρώην ΣΠΕ Ιδαλίου και τη δημιουργία των γραφείων της Ι.Μ. Τριμυθούντος.

Στον Έντιμο Δήμαρχο Ιδαλίου κ. Λεόντιο Καλλένο, τις διάφορες υπηρεσίες τού Δημαρχείου και την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Στην αρχιτέκτονα του όλου έργου και σχεδιασμού του κ. Έλλη Κωνσταντινίδου, στον εργολάβο που έφερε εις πέρας το όλο έργο κ. Νίκο Χριστοφή.

Τέλος δε, στους καλούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους τής Μητρόπολής μας, στους πολλούς επώνυμους και ανώνυμους συνεργάτες, φίλους, χορηγούς, υποστηρικτές, εθελοντές τού όλου έργου μας.

Μακαριώτατε,

Η εγγύτητα των νέων ιδιόκτητων γραφείων με τον Μητροπολιτικό Ναό τής Παναγίας τής Ευαγγελιστρίας είναι θεμελιακά καθοριστική αλλά και συμβολική του πολυσχιδούς ποιμαντικού έργου τής Μητρόπολης Τριμυθούντος. Κυβερνήτης και καλός οιακοστρόφος τής Εκκλησίας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας και Λυτρωτής τής ζωής μας. «Τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός». Αυτός είναι ο Καλός Ποιμένας, ο γεωργός, η θύρα, η οδός, η αμπελος, η Αλήθεια, η Ζωή, η Ανάστασις, το ύδωρ το ζων, «τὸ Φῶς τὸ ἀληθινόν, τὸ φωτίζον καὶ ἁγιάζον πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον».

Τα πραγματικά κλειδιά τής Μητρόπολης και των γραφείων τα βαστάζει ο πολιούχος, βοηθός και προστάτης άγιός μας Σπυρίδων, διά του οποίου είναι γνωστή η Μητρόπολή του στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Εις διαρκή δε βεβαίωση και υπόμνηση τούτου, η σεπτή του εικόνα δεσπόζει και κοσμεί την είσοδο.

Τα γραφεία, που σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή, χαρά και ευλογία να εγκαινιάζουμε, ανήκουν στην Εκκλησία τού Χριστού, σε όλους μας και σε όλους σας, κλήρο και λαό, στον λαό τού Θεού, τον άγιο και ευλογημένο, στο χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Μητρόπολης Τριμυθούντος. Καλούμαστε να πορευθούμε ως καλοί οικονόμοι, διαχειριστές και θεματοφύλακες τής κοινής μας μάνας, τής Εκκλησίας, τού κοινού μας σπιτιού, της Μητρόπολης Τριμυθούντος.

Με αγάπη και σεβασμό, συνοχή και ταπείνωση, με πίστη, φόβο Θεού και ένθεο ζήλο, με σοφία και σύνεση, προσκαλούμε όλους, όπως εργαστούμε φιλότιμα και αληθινά στον αμπελώνα τού Κυρίου και την πραγματική πρόοδο μέχρι να «καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τὴν ἑνότητα τῆς πίστεως» και της επιγνώσεως τού θελήματος τού Θεού, εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ.

Ὁ δὲ Θεὸς πάσης Χάριτος, ὁ καλέσας ἡμᾶς εἰς τὴν αἰώνιον Αὐτοῦ δόξαν, ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, ὀλίγον παθόντας, Αὐτὸς καταρτίσοι ἡμᾶς, στηρίξοι, ἑνώσοι, θεμελιώσοι. Αὐτῷ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν».

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, εμφανώς συγκινημένος απηύθυνε τά εξής λόγια:

«Διήλθομεν διὰ πυρὸς καὶ ὕδατος καὶ ἐξήγαγεν ἡμᾶς ὁ Κύριος σήμερα εἰς ἀναψυχήν. Έρχονται σήμερα στη μνήμη μου οι περιοδείες που κάναμε στα γύρω χωράφια, στα υψώματα, στον ποταμό.

Συναντούσαμε παντού δυσκολίες και μέσα στην ψυχή μου έλεγα ότι έχετε ένα θαυμάσιο Καθεδρικό ναό, πετρόκτιστο, που σήμερα δεν μπορεί κανείς να σκεφθεί να κτίσει καθεδρικό ναό με πέτρα.

Το κόστος είναι απαγορευτικό. Ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Και είχα ως θέση πάντα μέσα μου ότι η Καθέδρα πρέπει να είναι δίπλα στον Καθεδρικό Ναό.

Αλλά έβλεπα ότι δεν υπήρχε χώρος ούτως ώστε η Καθέδρα να γειτνιάζει με τον Καθεδρικό Ναό. Και φθάναμε σε αδιέξοδα φοβερά. Έβλεπα τον δήμαρχο που αγωνιζόταν να μας βοηθήσει, να αρχίσουμε το συντομότερο δυνατό και ήθελα να ξεκινήσουμε. Δεν με επανέπαυε ότι ετοιμάσαμε κάτι προσωρινό για να αρχίσετε απρόσκοπτα το έργο της Μητρόπολης.

Φαίνεται ότι ο Θεός γνώριζε τον πόθο πρώτα τον δικό σας κι έπειτα τον δικό μας και καθυστερούσε να μας δοθεί άδεια για να αρχίσουμε το έργο τής οικοδομής. Κι όταν η Ελληνική Τράπεζα πήρε τα κτήρια τής Συνεργατικής, έδωσε ο Θεός και καταφέραμε να αγοράσουμε αυτό το κτήριο που ήταν ακριβώς δίπλα από τον Μητροπολιτικό σας Ναό.

Και διαπίστωσα για ακόμη μια φορά από τις πολλές στην ζωή μου ότι ο Θεός επέτρεψε όλα αυτά τα εμπόδια και ἐν τινι μέτρῳ αναστατωνόμασταν, κι όμως μάς οδήγησε τόσον όμορφα, όπως Εκείνος μόνον γνώριζε και μάς αξίωσε τού ποθουμένου, που ήταν η δημιουργία αυτών των χώρων.

Κι έτσι ξεχάσαμε όλα αυτά τα δύσκολα. Τέλος καλόν, όλα καλά.

Πίστευα και πιστεύω ότι τα γράφεια της Μητρόπολης πρέπει να είναι από πάσης απόψεως πλήρη, διότι εδώ γίνεται έργο πνευματικό, κι ο υπάλληλος εδώ πρέπει να συνομιλά με τον Θεό, αλλά και το όλο περιβάλλον πρέπει να είναι όμορφο και πνευματικό. Να είναι άγιο περιβάλλον από πάσης απόψεως.

Εισερχόμενος προ ολίγου εντός των γραφείων, αντίκρυσα τον άγιο (Σπυρίδωνα) και είπα «Ο άγιός μας, προσφέρει το σωστό πνευματικό περιβάλλον που πρέπει να έχουμε, διότι σε αυτόν εδώ τον χώρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ πρέπει να διεξάγεται πνευματικό έργο, σύμφωνα με την ζωή τού αγίου, του πολιούχου μας, να γίνεται έργον Θεού, εις ωφέλειαν των ψυχών που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός.

Να ευχηθώ δεσπότη μου ο Θεός να σας δίνει κουράγιο, που σας έδωσε κουράγιο τόσα χρόνια να περιμένετε για να έλθει αυτή η όμορφη μέρα που να θαυμάσετε τον χώρο σας, όπου θα δώσετε όλο τον εαυτό σας στην υπηρεσία τής Εκκλησίας, στην υπηρεσία τού λαού που μάς εμπιστεύθηκε ο Θεός κι ό,τι ευγενές και άγιο ποθείτε».

Μετά το πέρας των ομιλιών, κλήρος και λαός έλαβαν την ευλογία τού Μακαριωτάτου και ραντίστηκαν με το ύδωρ τού αγιασμού, ενώ είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν στους άρτι εγκαινιασθέντες χώρους τής Μητροπόλεως. Τέλος, ακολούθησε δεξίωση.

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

egainia trimithountos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου) Thu, 04 Jun 2020 11:40:03 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/37420-o-arxiepiskopos-kuprou-sta-egkainia-ton-grafeion-tis-im-trimuthountos-foto
Καταληψίες κλείδωσαν ενορίτες μέσα σε Nαό της Περιφέρειας Βίνιτσα https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/37419-katalipsies-kleidosan-enorites-mesa-se-nao-tis-perifereias-binitsa katalipsies

Το απόγευμα της 30ης Μαΐου 2020 οι επιθετικά διακείμενοι εκπρόσωποι της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» αποπειράθηκαν για άλλη μια φορά να καταλάβουν τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Χριστού της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του χωριού Λούκα - Μελεσκόφκαγια της Περιφέρεια Βίνιτσα.

Οι καταληψίες κλείδωσαν το ναό απ’ έξω την ώρα, που οι ενορίτες προσεύχονταν μέσα.

Το 2019 καταβλήθηκαν προσπάθειες παράνομης υπαγωγής της ἐν λόγῳ κοινότητας του ναού στη δικαιοδοσία της νεοσύστατης σχισματικής δομής, με αποτέλεσμα ο Προϊστάμενος και οι ενορίτες έκτοτε τρομοκρατούνται συνεχώς από τους ακτιβιστές της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Ο ναός δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις από καταληψίες και οι προβοκάτορες απαιτούσαν να τους παραχωρηθεί το κτίριο του κατηχητικού σχολείου.

Στις 16 Μαρτίου 2019 οι επιθετικά διακείμενοι ακτιβιστές προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την τέλεση αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο χωριό Λούκα-Μελεσκόφσκαγια, όμως τελικά οι πιστοί κατάφεραν να υπερασπισθούν το ναό και ο Αρχιεπίσκοπος (νυν Μητροπολίτης) Βίνιτσα και Μπαρ Βαρσανούφιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία την οποία παρακολουθούσαν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί του χωριού.

Εξαιτίας της καταστάσεως γύρω από τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Χριστού ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρσανούφιος απέστειλε ανοικτό γράμμα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Κανείς δεν ανέλαβε ευθύνη για τις προηγούμενες απόπειρες της καταλήψεως του Ναού στο χωριό Λούκα-Μελεσκόφσκαγια. «Η ατιμωρησία δημιουργεί νέο κακό», επισημαίνει το ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου της εκκλησιαστικής επαρχίας Βίνιτσα.

Οι πιστοί της κοινότητας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του χωριού εδώ και ένα χρόνο πλέον αναγκάσθηκαν νυχθημερόν να υπερασπίζονται το ναό τους οργανώνοντας προσευχητικές βάρδιες.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωθιερέα Βασίλειο Αλμουχαμέντ, στις 30 Μαΐου οι λεγόμενοι ακτιβιστές της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» και πάλι πλησίασαν το ναό.

Οι σχισματικοί άρχισαν να βρίζουν τον Ιερέα της κανονικής Εκκλησίας και αργότερα και τους αστυνομικούς, οι οποίοι έφθασαν στο μέρος.

Οι καταληψίες απαιτούσαν το σφράγισμα του ναού και στη συνέχεια απείλησαν να τοποθετήσουν την δική τους κλειδαριά στην πόρτα της Εκκλησίας, που τελικά και έπραξαν, μπλοκάροντας ταυτόχρονα την πλαϊνή είσοδο.

Η εκκλησιαστική επαρχία Βίνιτσα επέστησε την προσοχή των αστυνομικών, των δημοσιογράφων και των τοπικών αρχόντων στην προβοκάτσια των ακτιβιστών της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» στο χωριό Λούκα-Μελεσκόφσκαγια, τονίζοντας ότι η ἐν λόγῳ απόπειρα της παράνομης καταλήψεως του ναού «πραγματοποιείται επιπλέον την περίοδο της καραντίνας στην Ουκρανία και όχι μόνον δημιουργεί αφορμή για την κατάληψη, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι τυγχάνουν απλοί πολίτες της Ουκρανίας».

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (ΤΕΕΣ) Thu, 04 Jun 2020 10:08:52 GMT https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/37419-katalipsies-kleidosan-enorites-mesa-se-nao-tis-perifereias-binitsa
Ο Αρχιεπίσκοπος στις εργασίες κτηρίων της Εκκλησίας στη Δεινοκράτους https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37418-o-arxiepiskopos-stis-ergasies-ktirion-tis-ekklisias-sti-deinokratous ergasise dinokratous 6

Για την πορεία των εργασιών ανακαίνισης των κτηρίων της Εκκλησίας στην Δεινοκράτους ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκαν το χώρο εργασιών στο κέντρο της Αθήνας και ξεναγήθηκαν στα υπό ανακαίνιση κτήρια της Εκκλησίας, ενώ ενημερώθηκαν σχολαστικά για την πορεία των εργασιών και τον χρόνο υλοποίησης του έργου.

Στην οδό Δεινοκράτους βρίσκονται 14 κτήρια της Εκκλησίας, επτά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία και διατηρητέα. Τα κτήρια χτίστηκαν το 1877 σε οικόπεδο που παραχώρησε η Εκκλησία και τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν ως εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού, ενώ από το 1970 επανήλθαν στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την στέγαση του εκκλησιαστικού λυκείου.

Κατόπιν συνεργασίας η Περιφέρεια έχει αναλάβει να ανακαινίσει τρία κτήρια στα οποία θα στεγαστούν η βιβλιοθήκη της Εκκλησίας και το ιστορικό αρχείο, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας εκθεσιακός χώρος, στον οποίο θα μπορούν να πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την πορεία των εργασιών και για την συνεργασία της Εκκλησίας με την Περιφέρεια, ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Εκκλησίας, αλλά και ο κόσμος να χαρεί αυτόν τον χώρο.

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία του χώρου και τόνισε πως με την βοήθεια της Περιφέρειας θα γίνει ένας πνευματικός χώρος των γραμμάτων και του πολιτισμού. «Η Εκκλησία έχει δώσει ένα μεγάλο απόθεμα δύναμης για όλους τους Έλληνες μέσα από το έργο της. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά η συνεργασία μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Παρέστησαν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ενώ ο Διευθυντής των Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Αλέξανδρος Καλογερόπουλος και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Ευρώπη Κοσμίδη ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες και τις τεχνικές προδιαγραφές.

ergasise dinokratous 1

ergasise dinokratous 1

ergasise dinokratous 1

ergasise dinokratous 1

ergasise dinokratous 1

ergasise dinokratous 1

ergasise dinokratous 1

ergasise dinokratous 1

ergasise dinokratous 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ecclesia.gr) Thu, 04 Jun 2020 09:55:44 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37418-o-arxiepiskopos-stis-ergasies-ktirion-tis-ekklisias-sti-deinokratous
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος στον Αρχιεπίσκοπο https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37417-o-bouleutis-tis-nd-konstantinos-mpogdanos-ston-arxiepiskopo bogdanos1

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, όπου συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Σε εποχές κρίσης και δοκιμής οι πυλώνες της ταυτότητάς μας, κεντρικός των οποίων είναι η πίστη μας, μας στηρίζουν και μας οδηγούν. Η ευλογία του Μακαριωτάτου για έναν νέο βουλευτή με διάθεση να αγωνιστεί, είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο. Ήταν μεγάλη τιμή η συνάντησή μας» δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Μπογδάνος.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ecclesia.gr) Thu, 04 Jun 2020 09:48:24 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37417-o-bouleutis-tis-nd-konstantinos-mpogdanos-ston-arxiepiskopo
Δεν διώκονται οι Μητροπολίτες Μόρφου και Τριμυθούντος για παραβίαση διαταγμάτων https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/37416-den-diokontai-oi-mitropolites-morfou-kai-trimuthountos-gia-parabiasi-diatagmaton trimithountos morfou

Δεν θα οδηγηθούν τελικά στο δικαστήριο οι δύο μητροπολίτες Μόρφου και Τριμυθούντος για παραβίαση των διαταγμάτων περί λοιμοκάθαρσης, ενώ οι πιστοί που παρευρέθηκαν σε εκκλησίες παραβιάζοντας τα διατάγματα θα πάρουν εξώδικο αντί να δικαστούν από δικαστήριο.

Σ’ αυτές τις αποφάσεις κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, μετά την ολοκληρωμένη μελέτη των φακέλων από τις αστυνομικές έρευνες και τη στάθμιση όλων των μαρτυριών και τεκμηρίων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν τέθηκε θέμα παραβίασης των διαταγμάτων από τους δύο μητροπολίτες ή τους ιερείς αφού αυτοί εδικαιούντο να παρευρίσκονται στους ναούς.

Αυτό που εξετάστηκε επισταμένα από τη Νομική Υπηρεσία, ήταν κατά πόσον με δηλώσεις τους ή με εγκυκλίους, οι δύο μητροπολίτες, διέγειραν άλλα πρόσωπα να παρανομήσουν, ήτοι να παρευρεθούν σε λειτουργία σε ναούς.

Φαίνεται πως από τις εξετάσεις που διενήργησε η Αστυνομία, αυτό, δηλαδή να προκάλεσαν άλλους να παρανομήσουν, δεν προκύπτει ξεκάθαρα, οπόταν τυχόν καταχώρηση υπόθεσης στο δικαστήριο, θα ήταν δύσκολο να αποδειχθεί.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως οι μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτος και Τριμυθούντος Βαρνάβας, να μην οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως ήταν η αρχική εισήγηση της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι ο μητροπολίτης Μόρφου είχε ερευνηθεί για δηλώσεις του που αναρτήθηκαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο μητροπολίτης Τριμυνθούντος για εγκύκλιο που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της μητρόπολης προς τους ιερωμένους της περιφέρειας του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης είχε μιλήσει δημόσια πως η Αστυνομία εισηγείτο την δίωξη των δύο ιερωμένων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε για τους άλλους τρεις φακέλους που τέθηκαν ενώπιόν της και αφορούσαν τον εκκλησιασμό Παλαιοημερολογιτών σε εκκλησία στο χωριό Αβδελλερό, σε εκκλησιασμό στην Μονή Αγίου Γεωργίου Σπηλαίων της κοινότητας Ερήμη και σε ακόμη μια εκκλησία στη Λάρνακα, για τους εμπλεκόμενους να εκδοθούν εξώδικα, αντί να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Για την υπόθεση στην Ερήμη, η Αστυνομία είχε κατηγορήσει γραπτώς είκοσι συνολικά πρόσωπα για παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου και των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.

Για τα άτομα αυτά πλην των ιερωμένων που δικαιούνταν να παρευρίσκονταν στο ναό, η Αστυνομία πήρε οδηγίες για να τους εκδώσει εξώδικα 300 ευρώ, αντί να προχωρήσει στην καταχώρηση όλων αυτών των υποθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις δύο άλλες υποθέσεις στη Λάρνακα και το Αβδελλερό, όπου όσοι αναγνωρίστηκαν και καταγγέλθηκαν γραπτώς θα λάβουν εξώδικο για εκκλησιασμό κατά παράβαση του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (philenews.com) Thu, 04 Jun 2020 09:48:15 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/37416-den-diokontai-oi-mitropolites-morfou-kai-trimuthountos-gia-parabiasi-diatagmaton
Η ευωδία του Αγίου Πνεύματος https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37415-i-euodia-tou-agiou-pneumatos evodia

Γράφει η Νίκη Τσάγγου στην Romfea.gr
Κλινική ψυχολόγος και θεολόγος


Ο πολιτισμός των ανθρώπων εξαντλείται στην απόλαυση, ακόμη και την θρησκευτική.

Η απόλαυση ως αέναη προσπάθεια, να χορτάσει ο άνθρωπος την...επιθυμία, έναν κόσμο επιθυμιών, που όχι μόνο δεν τελειώνει αλλά συνιστά τον άνθρωπο σαν ουσία (Σπινόζα), μεταπτωτικά.

Αυτό επισημαίνει, λίγο καθυστερημένα ο μεγάλος καινοτόμος γάλλος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ζακ Λακάν, θεωρώντας πως ο άνθρωπος στην ουσία του συνίσταται από επιθυμία που ορίζεται σαν κενό, κι απλά αλλάζει όνομα, αλλάζει ετικέτα.

Από την στιγμή που γεννιέται ο άνθρωπος κάτι θέλει, κάτι χρειάζεται, κάτι ζητάει. Ωστόσο το μόνο που «ζητάει», είναι να απόλαμβάνει, στην προσπάθεια να γεμίσει το κενό του εαυτού.

Ένα κενό στην κοιλιά, στο νου, στην ψυχή, σε κάθε κοιλότητα του σώματος και κυρίως του στόματος.

Κενός από Θεό (αυτή είναι η συνέπεια μεταπτωτικά το κόστος για την ανθρώπινη φύση), ψάχνει να γεμίσει το κενό με οτιδήποτε: υλικό, πνευματικό, γνωσιακό, θεωρητικό, πρακτικό, συναισθηματικό.

Τίποτε δεν χορταίνει και τίποτε δεν ξεδιψά. Ούτε η επιστημονική γνώση, ούτε ο πλούτος, ούτε η δημιουργική καταξίωση, ούτε η ερωτική κατάκτηση ιδίως αυτή.

Όμως η ψυχαναλυτική σκέψη δεν πρωτοτυπεί, διότι όλ αυτά είναι πολύ γνωστά στους ασκητές μέσα στον κόσμο και τους μοναχούς έξω από αυτόν (έξω από την λογική του κόσμου της απόλαυσης), από τους πρώτους αιώνες του μοναχισμού.

Η ψυχαναλυτική σκέψη εντυπωσιάζει αυτούς που δεν είναι εξεικοιωμένοι με τους ασκητές της νιτρίας η τους Αγίους της Αθωνικής χερσονήσου.

Η δίψα για Θεό, για όλους αυτούς, ξεκινά από μια θεμελιώδη αρχή άσκησης: εκ-κοπή θελήματος.

Εξ αρχής και μια και καλή...αρχίζουν μια αναμέτρηση με την πεπτωκυία φύση, δηλαδή το κενό της επιθυμίας και της συνακόλουθης ματαιότητας απόλαυσης.

Έχουν πιστέψει πραγματικά πως ο Χριστός ήταν Υιός και Λόγος του Θεού και ο τι δίδαξε, ό,τι επαθε (Πάσχος) ήταν ο στενός δρόμος που επιτέλους κάπου οδηγεί, σε μια αλήθεια μόνιμη, σταθερή, αναλλοίωτη στον χρόνο.

Μια άλλου τύπου ενσυναισθηση, που μετατρέπεται σύντομα σε ενσυναίσθηση αμαρτωλότητας.

Φ.Φ.Φ

Με εντυπωσιακό τρόπο οι ασκητές για χάρη του Χριστού, μιμούμενοι τον τρόπο Του, της πτωχείας, της εκκοπής θελήματος, της αφάνειας (από την φάτνη έως το αποκορύφωμα του αδιανόητου θανάτου) με εμπειρία στέρησης, βασικών αναγκών...ύπνου, τροφής, ένδυσης, επικοινωνίας, δόξας, ιδιοκτησίας, παλεύουν την φαλλική διάσταση της ανθρώπινης πτώσης και παρακμής, αδειάζουν τον εαυτό τους από τον εαυτό τους: απ' όλα αυτά τα φανταχτερά ιδεώδη που αποπροσανατολίζουν τον άνθρωπο από μια σωστή κατεύθυνση επιστροφής στο πρωταρχικό, την πηγή της ζωής.

Η θέα της εικόνας εαυτού δεν διαμεσολαβείται από κανέναν καθρέπτη που επικροτεί την εικόνα. Ο νους ασκείται του «οράν τα πταίσματα του». Έτσι κερδίζει ο άνθρωπος την αιωνιότητα υπερπηδώντας τις δελεαστικές παγίδες απόλαυσης, ασυνείδητης απόλαυσης.

Φιληδονία, Φιλαρχία, Φιλαργυρία.

Είναι περίεργο που τόσες σημαίνουσες λέξεις και έννοιες συνδέονται με αυτό το τόσο σημαίνον γραμματικό σύμβολο: Φ. Διατομή κενού.

Φως, φίδι, φαλλός... (φυγή από τον κόσμο)

Οι ασκητές λοιπόν μιμούμενοι τον Χριστό, αδειάζουν τον εαυτό τους απ όλα τα φανταστικά του νου (παιχνίδια ατέρμονα και συζητήσεις για τα ανθρώπινα ιδεώδη) αυτό που αποκαλούν οι ίδιοι συζήτηση με τον έμπειρο διάβολο.

Στην θέση των φαντασιώσεων, βάζουν την προσευχή, ως γενικότερη στάση ζωής, όχι μόνο λόγια, ένα πρωινό η βραδυνό κανόνα, μια παράκληση, η μετοχή στην λειτουργία, αλλά την συνέπεια μιας αρχής μετάνοιας απέναντι σε καθε δημιούργημα του Θεού, όλες τις ημέρες του βίου!

Το σκοτεινό βάθος του νου, αναγκάζει την μετάνοια να γίνεται ο μόνιμος σύντροφος παρηγοριάς του ασκητή. Η πνοή του.

Αδειάζουν από την κενότητα των ατέλειωτων επιθυμιών για να αναπαύσουν τον αδελφό, να τον ειρηνεύσουν, να τον ευχαριστήσουν, να τον υπηρετήσουν, να τον βοηθήσουν, να τον ωφελήσουν.

Να τον χωρέσουν κι ας είναι στριμένος, άδικος, απόλυτος, ακατανόητος, η απλά...διαφορετικός.

Η ταπείνωση σαν υποχώρηση μας λέει ο Απόστ. Παυλος, η αδυναμία και η ασθένεια είναι ο τρόπος για να τελειωθεί, να μορφωθεί ο Χριστός μέσα στον άνθρωπο. Δηλαδή όταν είμαι αδύναμος, τότε είμαι δυνατός.

Όταν υποχωρώ, μετανοώ, όταν δέχομαι πως έσφαλλα, τότε είμαι δυνατός!

Με τέτοιου είδους υπέρβαση της καθημερινής λογικής, των πολλών, του κόσμου, (απόλαυση των συνηθισμένων νοημάτων), φτάνουν οι άγιοι στην παράδοξη κατάσταση παραδοχής: για όλα φταίω εγώ.

Ευθύνη ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει σφάλμα δικό τους. Ασύλληπτη αποκατάσταση δικαιοσύνης και ειρήνης μέσα σ' ένα κόσμο βίαιο, παράλογο και κυριώς άδικο.

Δεν είναι φιλοσοφικοί στοχασμοί, είναι το δελτίο ειδήσεων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης και το ανθρώπινο είδος που τον «απολαμβάνει» παρεξηγημένα, νοσηρά.

Αυτός ο πλανήτης γη που στέκεται στο κενό, γυρίζει χωρίς να μας ζαλίζει, στεκόμαστε ανεξήγητα όρθιοι πάνω του χωρίς να πέφτουμε στο χάος, βρίσκεται σε καλά χέρια. 

Του Θεού και των Αγίων Του.

Όλος ο νούς κατεβαίνει στην καρδιά και τότε τα πράγματα όσο χαοτικά και να παριστάνονται (στον καθρέπτη του νου), απλοποιούνται εξαιρετικά.

Εκμηδενίζονται. Κάνει στην άκρη ο ανθρώπινος νους που πίστεψε πως μπορεί να εξηγήσει, να χωρέσει...για να περάσει το Πνεύμα του Θεού. Να ευωδιάσει.

Αρωματοθεραπεία που ξεκουράζει.

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 04 Jun 2020 08:41:47 GMT https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37415-i-euodia-tou-agiou-pneumatos
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37414-o-arxiepiskopos-ieronumos-gia-tin-pagkosmia-imera-periballontos IERONYMOS2

Η σημερινή ημέρα - Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος - η οποία, ως γνωστόν, εθεσπίσθη υπό του ΟΗΕ, προ 48 ετών, ως ημέρα μνήμης, σεβασμού, προστασίας και αγάπης διά το περιβάλλον, είναι μία σημαντική ευκαιρία δι’ άπαντας, την οποίαν καλούμεθα να αξιοποιήσωμε δεόντως, ώστε να επαναπροσδιορίσωμε την σχέσιν μας με αυτό.

Βεβαίως, η Αγία μας Εκκλησία πάντοτε, μετά πολλής αγάπης και στοργής, δέεται του Ελεήμονος Θεού, του Δημιουργού «ορατών τε πάντων και αοράτων», διά την διαφύλαξιν και προστασίαν του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζει δε, διά της Αγίας Γραφής και της εν Αγίω Πνεύματι Παραδόσεώς της, ότι ο άνθρωπος, ως η κορωνίς των δημιουργημάτων του Θεού, οφείλει, εάν θέλη να ζήση με ισορροπίαν, ειρήνην, υγιείαν και ευτυχίαν εν τω κόσμω τούτω, να σέβηται και να εκτιμά το περιβάλλον ως θείον δημιούργημα και να μη καταχράται της μεγάλης ταύτης δωρεάς του Θεού, αλλά να επιδεικνύη εμπράκτως την ειλικρινή ευγνωμοσύνην του προς τον Δωρεοδότην, διά της σωστής χρήσεως και αξιοποιήσεως των υπ’ Αυτού παρεχομένων αγαθών.

Η Αγία ημών Εκκλησία διακηρύττει ότι ο άνθρωπος δεν δύναται να αυτονομηθή από της υπολοίπου δημιουργίας, ουδέ δύναται να υπάρξη άνευ αυτής κατά την ιστορικήν αυτού εν τη ενθαδικότητι παρουσίαν και, ως εκ τούτου, προστατεύων και διαφυλάττων το περιβάλλον, προστατεύει και διαφυλάττει αυτόν τούτον τον εαυτόν του.

Ο Κύριος της Δόξης έθεσε τον άνθρωπον εις τον κόσμον ως βασιλέα και ιερέα της κτίσεως διά να εργάζηται τα έργα του φωτός και της αγάπης και ουχί διά να καταστρέφη διά της κακής χρήσεως την δημιουργίαν του Θεού.

Όστις δεν εκτιμά ευχαριστιακώς και προσευχητικώς τον κόσμον και δεν προσβλέπει δοξολογικώς προς τον Ποιητήν του ηλίου, της γης, της σελήνης, των αστέρων, των αστεροειδών, των γαλαξιών και ολοκλήρου του στερεώματος· όστις δεν ευγνωμονεί τον Θεόν ως δημιουργόν των βιοσυστημάτων της γης, των ωκεανών, των θαλασσών, των ποταμών, των δένδρων, των φυτών, των ανθέων, των ζώντων εν γένει οργανισμών, ούτος, δυστυχώς, περιφρονεί την δημιουργικήν θείαν ενέργειαν και, τοιουτοτρόπως, δεν κάμνει καλήν χρήσιν των υπό του Θεού ποιηθέντων κτισμάτων.

Υπ’ αυτήν την έννοιαν σφάλλει, αστοχεί, αμαρτάνει έναντι του Θεού, του ιδίου του εαυτού του και των συνανθρώπων του· έναντι του παρόντος και του μέλλοντος· έναντι των επερχομένων γενεών, αι οποίαι, δυστυχώς, θα υποστούν τας δεινάς συνεπείας της ανθρωπίνου αφροσύνης, εκ της καταχρήσεως της κτίσεως και της υλικής πραγματικότητος.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας ημών έχοντες αίσθησιν πνευματικήν περί του σκοπού της υπάρξεως του ανθρώπου και της δημιουργίας του κόσμου, και αφ’ ετέρου μετέχοντες από του παρόντος της θείας και αρρήτου δόξης, υποδεικνύουν εις ημάς παντοιοτρόπως το αυθεντικόν περιβαλλοντικόν και οικολογικόν - εκκλησιαστικόν φρόνημα.

Λόγου χάριν ο ερημίτης του Ελικώνος, όσιος Λουκάς ο εν Στειρίω, μεριμνούσε μετά πάσης επιμελείας διά τα φυτά, τα δένδρα, τα πετεινά του ουρανού, την λογικήν και άλογον κτίσιν.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγεν ότι «οι άνθρωποι θα μείνουν πτωχοί, διότι δεν θα έχουν αγάπην διά τα δένδρα», ενώ ο Άγιος Αμφιλόχιος της Πάτμου προέτρεπε συχνάκις τους εξομολογουμένους εις αυτόν, αντί άλλου επιτιμίου να φυτεύουν πεύκα εις την άνικμον ταύτην νήσον του Αρχιπελάγους.

Οι Άγιοι εσέβοντο και τιμούσαν το περιβάλλον και την κτίσιν, ως δημιουργήματα «εκ του μη όντος» του μόνου Αληθινού Θεού.

Εις ολόκληρον την ιστορίαν της ανθρωπότητος έως των νεωτέρων χρόνων η παράχρησις της δημιουργίας με την βραδείαν σχετικώς εξέλιξίν της επέφερε μικρότερα οικολογικά προβλήματα. Διά της βιομηχανικής, όμως, επαναστάσεως και της αναπτύξεως της επιστήμης και της τεχνολογίας η παράχρησις εγένετο ανεξέλεγκτος.

Η μόλυνσις του αέρος, των θαλασσών, του εδάφους, του υπεδάφους, του ιδίου του ανθρωπίνου οργανισμού, απειλεί θανασίμως τον άνθρωπον και αυτήν ταύτην την ζωήν.

Εν κατακλείδι δυνάμεθα να είπωμεν ότι εάν το περιβαλλοντικόν πρόβλημα είναι κατά βάσιν πνευματικόν με απροσμέτρους ηθικάς διαστάσεις τότε, εφ’ όσον ο άνθρωπος δεν τοποθετείται ορθώς έναντι αυτού, τούτο δεν θα παύση να υφίσταται, ώστε να δυνηθή να εξέλθη ούτος από τον λαβύρινθον εις τον οποίον ενέκλεισεν εαυτόν.

Διό, άνευ της ασκητικής και ευαγγελικής θεωρήσεως της κτίσεως του Θεού, άνευ της λελογισμένης και συνετής χρήσεως των υλικών αγαθών και του πλούτου, το περιβαλλοντικόν πρόβλημα αντί να περιορίζηται, θα εξαπλούται συνεχώς.

Η Εκκλησία ημών δεν παύεται να συνιστά, έργοις και λόγοις, τον σεβασμόν προς το περιβάλλον ως θείον δημιούργημα, διά σχετικών μαθημάτων εις τα Κατηχητικά Σχολεία, διά εισηγήσεων εις τους κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής, διά της καθιερώσεως υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 1ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας προσευχής διά το περιβάλλον, διά των λειτουργικών της ευχών και άλλων πνευματικών μέσων.

Ενθαρρύνει δε δράσεις των ενοριών, και όχι μόνον, εν σχέσει προς το περιβάλλον, όπως δενδροφυτεύσεις, ανακύκλωσιν, περιορισμόν χρήσεως αυτοκινήτων, ανανεωσίμους πηγάς ενεργείας κ.λπ.

Εκ μέσης καρδίας ευχόμεθα όπως ο εφετινός εορτασμός της Παγκοσμίου Ημέρας Περιβάλλοντος αφυπνίση τας συνειδήσεις πάντων ημών, ώστε να εκτιμώμεν και να σεβώμεθα έτι και έτι την θείαν δημιουργίαν και δι’ αυτής πρώτιστα τον Ποιητήν και Πλάστην των απάντων.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης
† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ της Ιεράς Συνόδου) Thu, 04 Jun 2020 08:01:25 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37414-o-arxiepiskopos-ieronumos-gia-tin-pagkosmia-imera-periballontos
Ο Μητροπολίτης Μόρφου για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/37413-o-mitropolitis-morfou-gia-ti-nea-taji-pragmaton morfou neofytos 1

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος συνομιλεί με την Ελίτα Μιχαηλίδου στην εκπομπή "Φάκελοι" του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για τη Νέα Εποχή και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 3 Ιουνίου 2020.

{youtube}ssfTyrq2FXs{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Μόρφου) Thu, 04 Jun 2020 08:02:45 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/37413-o-mitropolitis-morfou-gia-ti-nea-taji-pragmaton
Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος συμμετείχε σε ειρηνική διαμαρτυρία στο Μπρούκλιν https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/37412-o-amerikis-elpidoforos-summeteixe-se-eiriniki-diamarturia-sto-mprouklin elpidof bruklin

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Σε ειρηνική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Μπρούκλιν, συμμετείχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε μήνυμά του, τονίζει ότι "ήρθα στο Μπρούκλιν για να σταθώ αλληλέγγυος με τους αδελφούς και αδελφές των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί σοβαρά".

"Αυτή είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς κανενός είδους βίας και ευχαριστώ όλους, γιατί η βία προκαλεί περισσότερο βία" - προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Να αναφερθεί ότι ο κ. Ελπιδοφόρος έφτασε στο Μπρούκλιν μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κομητείας Έρικ Άνταμς, και του Γερουσιαστή Άντριο Γκονάρντες.

Η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο Έρικ Άνταμς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που παρελαύνω με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι σημαντικό που αφιέρωσε χρόνο για να δει πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα".

Ο Πολιτειακός Γερουσιαστής Γουνάρδης σχολίασε για τη σημερινή πορεία τα ακόλουθα: "Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που συμμετέχω σ’ αυτή την πορεία μαζί με το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και το Δήμαρχο του Brooklyn αναζητώντας περισσότερη δικαιοσύνη για όσους δεν είναι πλέον παρόντες για να εκφραστούν οι ίδιοι"

Σε δηλώσεις του κατά την πορεία, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σημείωσε τα εξής: "Ήρθα σήμερα εδώ στο Brooklyn για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις αγαπητές μου αδελφές και τους αγαπητούς μου αδελφούς, των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα.

Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία, δίχως κανενός είδους βία και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, διότι η βία γεννά μόνο περισσότερη βία.

Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα λόγο ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Αντιμετωπίσαμε μία πανδημία που προκάλεσε σοβαρές σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευτεί τόσο με πράξεις όσο και με λόγια.

Εγώ θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό όλων εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής".

Ο κ. Ελπιδοφόρος με την κίνηση του αυτή, θύμισε έστω και λίγο την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, βάδισε δίπλα από τον Μαρτιν Λούθερ Κινγκ στην πορεία διαμαρτυρίας των Αφροαμερικανών το 1965 στη πόλη Σέλμα.

Μια συνάντηση, μια εικόνα, μια στιγμή, που σε λίγες μέρες θα γίνει ένα ιστορικό σήμερα εξώφυλλο του περιοδικού «Life».

elpidof bruklin minima

amerikis iakobos

selma f1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 04 Jun 2020 16:21:12 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/37412-o-amerikis-elpidoforos-summeteixe-se-eiriniki-diamarturia-sto-mprouklin
Ένα πολυσήμαντο αποστολικό κείμενο https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37411-ena-polusimanto-apostoliko-keimeno apostolos petros1

Γράφει ο Παναγιώτης Ι. Μπούμης στην Romfea.gr
Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών


(Μέ προέκταση καί στό κάθε οὐκρανικό)

Παραθέτουμε κατωτέρω ἕνα κείμενο μικρό ἀλλά πολυσήμαντο τῶν «Πράξεων τῶν Ἀποστόλων» (10,44-48) πού κάνει λόγο γιά ἕνα θαυμαστό γεγονός πού ἔλαβε χώρα κατά τήν ὁμιλία τοῦ Ἀποστόλου Πέτρου στήν Καισάρεια καί στήν οἰκία τοῦ ἑκατόνταρχου Κορνηλίου:

44. «Ἔτι λαλοῦντος τοῦ Πέτρου τά ρήματα ταῦτα ἐπέπεσε τό Πνεῦμα τό Ἅγιον ἐπί πάντας τούς ἀκούοντας τόν λόγον».

Ὑπογραμμίζουμε τό «ἔτι λαλοῦντος τοῦ Πέτρου» καί τό «ἐπέπεσε τό Πνεῦμα τό ἅγιον ἐπί πάντας τούς ἀκούοντας».

Καί συνεχίζουμε τήν παράθεση: 45. «Καί ἐξέστησαν οἱ ἐκ περιτομῆς πιστοί ὅσοι συνῆλθον τῷ Πέτρῳ, ὅτι καί ἐπί τά ἔθνη ἡ δωρεά τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἐκκέχυται·».

Ὑπογραμμίζουμε τό «ἐξέστησαν οἱ ἐκ περιτομῆς πιστοί». Καί σέ τί συνίστατο ἡ ἔκπληξη τῶν πιστῶν Ἰουδαίων;

46. «Ἤκουον γάρ αὐτῶν λαλούντων γλώσσαις καί μεγαλυνόντων τόν Θεόν».

Ἐδῶ ὑπογραμμίζουμε ἰδιαιτέρως τό θαυμαστό γεγονός τῆς γλωσσολαλιᾶς τό «λαλούντων γλώσσαις». Καί συνεχίζει τό κείμενο:

47. «Τότε ἀπεκρίθη ὁ Πέτρος· μήτι τό ὕδωρ κωλῦσαι (= νά ἐμποδίσει) δύναταί τις τοῦ μή βαπτισθῆναι τούτους, οἵτινες τό Πνεῦμα τό Ἅγιον ἔλαβον καθώς καί ἡμεῖς;».

Ὑπογραμμίζουμε τό «τότε ἀπεκρίθη ὁ Πέτρος». Ἴσως τοῦ ὑποβλήθηκε ἤ προέβλεψε σχετική ἐρώτηση. Καί ἀμέσως:

48. «Προσέταξέ τε αὐτούς βαπτισθῆναι ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου. Τότε ἠρώτησαν (= παρεκάλεσαν) αὐτόν ἐπιμεῖναι ἡμέρας τινάς».

Ὑπογραμμίζουμε καί τονίζουμε τό «προσέταξε» καί τό «ἠρώτησαν αὐτόν ἐπιμεῖναι».

Στήν περιεκτική αὐτή διήγηση εὐθύς ἐξ ἀρχῆς κάνει ἐντύπωση καί προξενεῖ τό ἐνδιαφέρον τοῦ ἀναγνώστη τό γεγονός ὅτι οἱ ἀκροατές τοῦ λόγου τοῦ Πέτρου καίτοι δέν εἶχαν βαφτισθεῖ, ὅμως ἔλαβαν τό Ἅγιο Πνεῦμα καί τίς δωρεές Του, ἐν ἀντιθέσει μέ τήν περίπτωση τῶν Σαμαρειτῶν, τῶν βαφτισμένων ἀπό τόν Φίλιππο, οἱ ὁποῖοι ἄν καί εἶχαν βαφτισθεῖ, ὅμως δέν εἶχαν λάβει τά χαρίσματα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τό Χρῖσμα (πρβλ. Πράξ. 8,14-17). Ἀνεξιχνίαστες οἱ βουλές τοῦ Θεοῦ, ὅμως φανερά εἶναι Αὐτοῦ τά ἔργα καί συγχρόνως φωτεινά καί διαφωτιστικά.

Καί τά ἔργα Αὐτοῦ εἶναι φανερά, γιατί γίνονται ἀντιληπτά καί ἀπό τούς ἀνθρώπους, οἱ ὁποῖοι ἔχουν ἀνοιχτά καί τά μάτια τους καί τά αὐτιά τους στά θαυμαστά Του ἔργα πού ἐπιτελοῦνται στούς συνανθρώπους τους καί ἄς εἶναι ἄλλης φυλῆς ἤ παραδόσεως ἤ ἔθνους.

Ἔτσι καί ἐδῶ οἱ ἐξ Ἰουδαίων Χριστιανοί διαπίστωσαν τή γλωσσολαλιά τῶν ἐξ ἐθνῶν, τῶν ἐθνικῶν, ἀκροατῶν τοῦ ἀποστόλου.

Καί ὄχι μόνον διαπίστωσαν, ἀλλά καί ἀναγνώρισαν τήν δοθεῖσα σ' αὐτούς χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

Αὐτή ἡ πράξη τους ἐπιβεβαιώνεται καί ἀπό τό γεγονός ὅτι δέν ἔφεραν ἀντίρρηση, ὅταν ὁ Ἀπόστολος Πέτρος ἀπάντησε («ἀπεκρίθη»), «ἀνταπεκρίθη», στήν ἔκπληξή τους καί στόν θαυμασμό τους καί ἐν συνεχείᾳ ἔθεσε τό ζήτημα τῆς βαπτίσεώς τους μέ τό ἐρώτημα, ἄν μπορεῖ κανένας νά ἐμποδίσει αὐτούς νά βαπτισθοῦν ἤ νά τό παραμελήσουν καί ἐπιπλέον ὅταν «προσέταξε» νά βαπτισθοῦν.

Βεβαίως ἴσως νά μήν ἔφεραν ἀντίρρηση καί νά ἀναγνώρισαν τά γενόμενα οἱ πιστοί, γιατί καί ὁ Πέτρος ἀκολούθησε πιστά τούς λόγους τοῦ Χριστοῦ καί τήν τάξη τῆς Ἐκκλησίας νά βαπτίσει τούς ἐξ ἐθνῶν αὐτούς χριστιανούς.

Ἴσως μόνο ἐδῶ τεθεῖ ἕνα ἐρώτημα, γιατί διέταξε νά βαπτισθοῦν καί δέν τό ἔπραξε ἀμέσως ὁ ἴδιος. Ἐν πρώτοις δέν μποροῦμε νά ἀποκλείσουμε ὅτι τό ἔπραξε καί ὁ ἴδιος.

Ἀλλά προφανῶς δέν τό ἔπραξε ἀμέσως, γιατί ἴσως θά ἔπρεπε νά κατηχηθοῦν ἀκόμη τόν λόγον τοῦ Κυρίου, ὁπότε δέν θά εἶχε πρόγραμμα νά μείνει περισσότερο στόν τόπο τους.

Ἴσως μάλιστα κοινοποίησε καί τήν πρόθεσή του αὐτή καί γι' αὐτό τόν παρεκάλεσαν νά παραμείνει ἀκόμη μερικές ἡμέρες στήν πόλη τους. Λέει χαρακτηριστικά ὁ στίχος 48: «Τότε ἠρώτησαν αὐτόν ἐπιμεῖναι ἡμέρας τινάς».

Ἴσως ἤθελαν γιά σιγουριά ὁ ἑκατόνταρχος Κορνήλιος καί οἱ περί αὐτόν νά παραμείνει κοντά τους ἀκόμη, γιά νά ἐπιβλέπει καί νά ἐπιστατεῖ στήν πραγματοποίηση καί τῆς βαπτίσεώς τους καί τῆς πλήρους ἐντάξεώς τους στό σῶμα τῆς Ἐκκλησίας.

Καί αὐτό μέν ἔπραξαν οἱ τότε χριστιανοί καί αὐτό παρεκάλεσαν. Μήπως, λοιπόν, καί σήμερα αὐτό πρέπει νά γίνεται καί στό οὐκρανικό καί στά ἄλλα σχετικά ζητήματα;

Νά ἐπιβλέπουν καί νά ἐπιστατοῦν οἱ κανονικοί διάδοχοι τῶν ἀποστόλων στή διάδοση καί στήν τήρηση τῶν λόγων τοῦ Χριστοῦ καί στή διατήρηση τῆς τάξεως καί τῶν κανόνων τῆς Ἐκκλησίας, ἀντί νά ἀποβλέπουν σέ πρωτοκαθεδρίες καί πρωτεῖα; Τότε ἀσφαλῶς θά ἔχουν καί τήν ἀποδοχή καί τήν ἀναγνώριση τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας ἀπό κάθε φυλή καί χώρα, ἔθνος καί γλῶσσα.

Πάντως βλέπουμε ὅτι ὁ ἀπόστολος Πέτρος παρ' ὅλο τό θαυμαστό ἐκ μέρους τοῦ Ἁγίου Πνεύματος γεγονός τῆς γλωσσολαλιᾶς δέν παραθεώρησε οὔτε παρέλειψε οὔτε ὑποτίμησε τό μυστήριο τοῦ βαπτίσματος, ἀλλά ἔδωσε καί διαταγή νά τελεσθεῖ, ὄχι ἁπλή ὑπόδειξη.

Ὁ Οἰκουμένιος Τρίκκης γράφει: «Καί οὐκ εἶπε· Τίς ἡ τοῦ ὕδατος χρεία, τοῦ ἁγίου Πνεύματος ἐπιπεσόντος (= ἐπελθόντος) αὐτοῖς; Ἤδει (= ἐγνώριζε) γάρ (ὁ Πέτρος), ὅτι θεῖα τελεῖται ἐν αὐτῷ σύμβολα, τάφος καί νέκρωσις καί ἀνάστασις καί ζωή». Καί προσθέτει σ' αὐτά ὁ καθηγητής Παναγιώτης Τρεμπέλας: «Ἐφ' ὅσον τό βάπτισμα καθωρίσθη ὑπό τοῦ Χριστοῦ ὡς ἡ θύρα, διά τῆς ὁποίας ὁ πιστός εἰσάγεται εἰς τήν ἐκκλησίαν, καί ὡς τό σύμβολον τῆς σταυρώσεως ἡμῶν καί συναναστάσεως μετά τοῦ Χριστοῦ . . . εἴμεθα ὑποχρεωμένοι ὑπό οἱασδήποτε περιστάσεις καί ἄν εὑρεθῶμεν, νά συμμορφωθῶμεν πρός τήν ἐντολήν τοῦ Κυρίου» (Ὑπόμνημα εἰς τάς Πράξεις τῶν Ἀποστόλων, Ἀθῆναι 1955, σελ. 337).

Εἴπαμε πιό πάνω «ὅτι οἱ ἀκροατές τοῦ λόγου τοῦ Πέτρου καίτοι δέν εἶχαν βαφτισθεῖ, ὅμως ἔλαβαν τό Ἅγιο Πνεῦμα καί τίς δωρεές Του, ἐν ἀντιθέσει μέ τήν περίπτωση τῶν Σαμαρειτῶν, τῶν βαφτισμένων ἀπό τόν Φίλιππο, οἱ ὁποῖοι ἄν καί εἶχαν βαφτισθεῖ, ὅμως δέν εἶχαν λάβει τά χαρίσματα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τό Χρῖσμα».

Τό σημαντικό ὅμως ἐπί τοῦ προκειμένου εἶναι ὅτι, παρά τήν ἀντίθετη πορεία τῶν διαδραματιζομένων στίς δύο περιγραφές, τό κοινό σημεῖο, τό ὁποῖο ἀποτελεῖ καί ἀποστολική παράδοση καί ἐπιταγή, εἶναι τό γεγονός ὅτι οἱ ἀπόστολοι δέν παραμελοῦσαν τά μυστήρια καί τούς θεσμούς πού ἡ κεφαλή τῆς Ἐκκλησίας τούς παρέδωσε. Ὀρθῶς, λοιπόν, τονίζουν τά ἀνωτέρω καί ὁ Οἰκουμένιος Τρίκκης καί ὁ Παν. Τρεμπέλας.

Αὐτά καί ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς Πεντηκοστῆς καί τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Πνεύματος μέ τήν ταπεινή «ἐρώτησιν (= παράκληση)» πρός τούς σημερινούς διαδόχους τῶν ἀποστόλων ἐάν ἀκολουθοῦν τόν ἀπόστολο Παῦλο, ὅταν τούς ὑποδεικνύει καί λέει: «Προσέχετε οὖν ἑαυτοῖς καί παντί τῷ ποιμνίῳ, ἐν ᾧ ὑμᾶς τό πνεῦμα τό ἅγιον ἔθετο ἐπισκόπους, ποιμαίνειν τήν Ἐκκλησίαν τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ, ἥν περιεποιήσατο διά τοῦ ἰδίου αἵματος» (Πράξ. 20,28).

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 03 Jun 2020 21:52:37 GMT https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37411-ena-polusimanto-apostoliko-keimeno
Φθιώτιδος Συμεών: «Ακούγοντας τον κάθε Ιερέα της Μητροπόλεως ωφελήθηκα πολύ» https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37410-fthiotidos-sumeon-akougontas-ton-kathe-ierea-tis-mitropoleos-ofelithika-polu simeon5

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος των 14 ειδικών Περιφερειακών Ιερατικών Συνάξεων, τις οποίες πραγματοποίησε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σε 14 διαφορετικά σημεία της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, με βάση τη γεωγραφική διαίρεση σε ισάριθμες Αρχιερατικές Περιφέρειες.

Κάθε σύναξη ήταν πολύωρη με εισηγητή κάθε φορά τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος παρουσίασε τις ποιμαντικές στοχεύσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, διαφόρους πρακτικούς τρόπους αποτελεσματικότερης άσκησης, τόσο του αμιγώς διοικητικού έργου, όσο και κυρίως του πνευματικού και ανέλυσε διεξοδικά τις συνθήκες που γέννησε η πανδημία του κορωνοϊου και τις προκλήσεις της μετακορωναϊκής κοινωνίας, στις οποίες η Εκκλησία οφείλει, όχι απλώς να δώσει απαντήσεις, αλλά να ηγηθεί πνευματικά της νέας κοινωνίας που διαμορφώνεται και στην ανάγκη ανασυγκρότησης της.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκεπτόμενος τις πόλεις, Λαμία, Αταλάντη, Μαλεσίνα, Δομοκό, Λιανοκλάδι, Κάτω Τιθορέα, Βελεσσιώτες, Καμένα Βούρλα, Καστρί, Λευκάδα Σπερχειάδος, Αχινό και Πελασγία, είχε την ευκαιρία, όχι μόνο να συναντήσει, αλλά να επικοινωνήσει επί ώρα με τους ιερείς αλλά και να επιβλέψει τους Ιερούς Ναούς και τα Πνευματικά Κέντρα, να χαιρετήσει από κοντά τους συνεργάτες του εκκλησιαστικού έργου, αλλά και απλούς πιστούς , οι οποίοι έσπευδαν κάθε φορά να λάβουν την ευχή του, αλλά και να επισκεφτεί συγχρόνως πολλά από τα πέριξ χωριά.

Σε κάθε Σύναξη μετά την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου, ακολουθούσε εκτενής διάλογος, στον οποίο έλαβαν μέρος και έλαβαν το λόγο όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, οι ιερείς.

Προκάλεσε μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση στους Ιερείς το γεγονός, ότι ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος κρατούσε ιδιόχειρες σημειώσεις με πολλή προσοχή.

Αφενός μεν κατέγραψε τα όσα προσέφερε στη σύναξη ο κάθε Ιερέας με το λόγο του, αφετέρου δε έδωσε απαντήσεις και λύσεις σε διάφορα ζητήματα.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών εξήγγειλε ότι θα ανοίξει ένας άλλος στενότερος και ειδικότερος κύκλος επικοινωνίας με τον Ιερό Κλήρο μέσα από τον οποίο πλέον ο Σεβασμιώτατος, θα συναντά ξεχωριστά στους Ιερείς και τις οικογένειές τους, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με αγάπη και συναντίληψη πιο ειδικά και πιο προσωπικά ζητήματα.

Κατά την ολοκλήρωση των ειδικών αυτών Ιερατικών συνάξεων , σε ερώτημα της Δημοσιογράφου του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως κας. Σοφίας Παναγιώτου, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Οι συνάξεις αυτές αποτέλεσαν την ειδικότερη συνέχεια του 1ου Ιερατικού Συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων, το οποίο πραγματοποιήσαμε στις 16 Δεκεμβρίου 2019, ένα μήνα μετά την ενθρόνιση μου. Όπως είχα τονίσει τότε στους Αγίους Πατέρες μας, προϋπόθεση και βάση μιας καρποφόρας και γόνιμης διακονίας, είναι η μεταξύ μας αγάπη.

Προϋπόθεση όμως της αληθινής αγάπης, είναι η γνώση, η κατανόηση, ο διάλογος, η κίνηση προς τον άλλον, ο αλληλοσεβασμός, προκειμένου να επιτευχθεί, όχι μία διοικητική εναρμόνιση ή εξωτερική πειθαρχία, αλλά μία καρδιακή αρμονία και πνευματική σύμπλευση.

Με τις συναντήσεις αυτές, προσεγγίσαμε με την Χάρη του Θεού μαζί με τους καλούς μας Πατέρες, αυτό το πνεύμα και αυτή τη στόχευση. Ήρθαμε πιο κοντά, γνωριστήκαμε καλύτερα, αγαπηθήκαμε πιο ουσιαστικά. Βρήκαμε μαζί λύσεις σε θέματα πρακτικά και χαράξαμε μαζί τον δρόμο για τα επόμενα ποιμαντικά μας βήματα.

Δοξάζω τον Θεό και προσεύχομαι να έχουμε την Χάρη Του και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε και τους σχεδιασμούς, που θέσαμε.

Ακούγοντας τον κάθε Ιερέα της Μητροπόλεως μας, έγινα σοφότερος, ωφελήθηκα πολύ. Ευχαριστώ τους Ιερείς μας μέσα από την καρδιά μου και τους ευλογώ πατρικά και αγαπητικά».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Φθιώτιδος) Wed, 03 Jun 2020 21:41:38 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37410-fthiotidos-sumeon-akougontas-ton-kathe-ierea-tis-mitropoleos-ofelithika-polu
Αποκατάσταση δύο Μονών, ενός Ναού και ενός Τζαμιού στην Ήπειρο https://www.romfea.gr/diafora/37409-apokatastasi-duo-monon-enos-naou-kai-enos-tzamiou-stin-ipeiro apokatastasi monon 2

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Σε αποκατάσταση δύο Μοναστηριών, ενός ναού και ενός τζαμιού, θα προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων συμβάλλει στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της ιστορικής συνείδησης μέσα στο χρόνο, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι και οι λατρευτικοί χώροι.

Ακόμη και όταν πρόκειται για Τζαμιά, που αποτελούν αποτυπώματα της τουρκικής σκλαβιάς, έχουν και αυτά την αξία τους, από άποψη πολιτισμού, αφού δείχνουν τις διακυμάνσεις και επιρροές, που γνώρισε ο τόπος.

Τα κατάλοιπα τού παρελθόντος είναι για τον άνθρωπο μαρτυρίες τής ιστορικής του διαδρομής.

Είναι, επομένως, απαραίτητα για να μάθει τον εαυτό του, για την αυτογνωσία του, για την εθνική του συνείδηση και για τη θέση του ανάμεσα στους άλλους λαούς.

Ειδικότερα ξεκινούν οι διαδικασίες με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου αντικατάσταση στέγης του ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κλεισούρας», έργο προϋπολογισμού 45.000,00 €.

Πρόκειται για έναν παλαιό ναό, που έχει υποστεί φθορά στην πορεία του χρόνου.
Ακόμη θα αποκατασταθεί το καθολικό της Μονής Αγίου Ιωάννη Βέλλιανης, στην τοπική κοινότητα Προδρομίου Σουλίου, έργο προϋπολογισμού 103.873,69 €.

Πότε ακριβώς ιδρύθηκε η ιστορική Μονή της Βέλλιανης είναι άγνωστο.

Ο Ιωάννης Λαμπρίδης αναφέρει ως χρόνο ανέγερσής της το έτος 738 μ.Χ.

Η επιγραφή στο κατώφλι της ωραίας Πύλης του σημερινού καθολικού της Μονής: ΕΤΟΥΣ ΖΡΛΗ = 5.508 (δηλ. κτήση κόσμου 7.138 – 5.508 = 1630) αναφέρεται σε ανακαίνισή της, σύμφωνα με έγκριτους ιστοριογράφους.

Επίσης θα αποκατασταθεί-στερεωθεί η Μονή Προφήτου Ηλία Βίτσας δήμου Ζαγορίου, έργο προϋπολογισμού 24.800,00 €.

Η Μονή αποτελείται από συγκρότημα κτιρίων, πολλά εκ των οποίων έχουν καταστραφεί.

Το σημερινό καθολικό, βασιλική μονόκλιτη με τρούλο, χτίστηκε το έτος 1632.

Το 1965 με υπουργική απόφαση, το μοναστήρι ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Εξάλλου τροποποιείται η προγραμματική σύμβαση για την καταγραφή της παρούσης καταστάσεως του Οθωμανικού Τεμένους Φεϋζούλ Άρτας, τη στατική επάρκεια του μνημείου, την αποκατάστασή του και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του.

Το Τέμενος Φεϋζούλ είναι το δεύτερο μεγάλο οθωμανικό μνημείο στην Άρτα, μετά από εκείνο του Ιμαρέτ, το οποίο και αυτό είναι σε φάση αποκατάστασης.

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ναό της Αγίας Θεοδώρας.

Πιθανολογείται ότι κτίστηκε την ίδια εποχή με εκείνη του Ιμαρέτ, τέλη 15ου αιώνα.

Θεμελιώθηκε πάνω στα ερείπια χριστιανικού ναού αφιερωμένου στην Αγία Κυριακή.

Το τέμενος βρισκόταν σε μία συνοικία με την ονομασία «Ελιγιασβέη» και η κατασκευή του υπήρξε δαπάνη ενός Οθωμανού με το όνομα «Φεϋζουλλάχ».

Το Τζαμί αυτό, όπως και τα περισσότερα Τζαμιά του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου ανήκει στον τύπο Α.

Αποτελείται από μία απλή μονόχωρη αίθουσα προσευχής, τετράγωνης κάτοψης και πλευράς, διαστάσεων 6,40 μ.

Μέχρι το 1917 σωζόταν ο κυλινδρικός μιναρές του, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει.

Το 1962 με υπουργική απόφαση το τζαμί ανακηρύχθηκε σε αρχαιολογικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι η έννοια της προστασίας της θρησκευτικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς δεν περιορίζεται σε μια μόνο στενή ερμηνεία με κεντρική νοηματοδότηση στη διαδικασία προστασίας από τη φυσική φθορά.

Αλλά έχει να κάνει και με την ενσωμάτωσή της στη σύγχρονη πραγματικότητα, σ' ένα πλαίσιο ισορροπίας, ώστε τα μνημεία να μην έχουν μουσειακό χαρακτήρα, αλλά να αφήνουν το αποτύπωμά τους σε κάθε εποχή.

Έτσι το "νέο" θα σέβεται το παλαιό, ενώ το "παλαιό" θα είναι πάντοτε χρήσιμο.

apokatastasi monon 1

apokatastasi monon 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 03 Jun 2020 20:48:54 GMT https://www.romfea.gr/diafora/37409-apokatastasi-duo-monon-enos-naou-kai-enos-tzamiou-stin-ipeiro
Ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, νέος κληρικός της Ι. Μ. Σουηδίας https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/37408-o-arxim-bartholomaios-iatridis-neos-klirikos-tis-i-m-souidias iatridis 1

Ο Παν. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, απεσπάσθη, επί διετία, στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας.

Ο π. Βαρθολομαίος αναλαμβάνει καθήκοντα Εφημερίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και Γραμματέως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κλεόπα, από 5ης Ιουνίου 2020.

Ο ως άνω κληρικός τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και κατέστη διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Ομιλεί, πέραν της Ελληνικής, την Γαλλική, την Ιταλική, την Αγγλική και την Τουρκική.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας καλωσόρισε το νέο κληρικό στην έδρα της επαρχίας του και του ευχήθηκε ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 03 Jun 2020 17:57:11 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/37408-o-arxim-bartholomaios-iatridis-neos-klirikos-tis-i-m-souidias
Αναλυτής Αντισωμάτων Covid-19 στο νοσοκομείο του Αγίου Αλεξίου Μόσχας https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/37407-analutis-antisomaton-covid19-sto-nosokomeio-tou-agiou-alejiou-mosxas nosokomeio agiou alexiouΤο νοσοκομείο του Αγίου Αλεξίου Μόσχας

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Ένας νέος ενζυμικός ανοσοπροσροφητικός προσδιορισμός για την διάγνωση ασθενών, εγκαταστάθηκε επίσημα το νοσοκομείο της Ιεράς Μονής του Αγίου Αλεξίου στη Μόσχα.

Ο αναλυτής αγοράστηκε με χρήματα που διατέθηκαν από τον δισεκατομμυριούχο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, και θα αφορά την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Επίσης, αγοράστηκαν τρεις επιπλέον αναπνευστήρες και μια συσκευή αιμοδιήθησης, ενώ πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Να αναφερθεί ότι τους τελευταίος δύο μήνες το νοσοκομείο του Αγίου Αλεξίου, συμμετείχε ενεργά στη διάγνωση της λοίμωξης από κορωνοϊο και την σχετική παροχή συμβουλών για την αντιμετώπισή του.

"Στο νοσοκομείο μας, κάνουμε διάγνωση COVID-19 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Επίσης, θα εξετάζουμε κληρικούς και πιστούς, καθώς από αυτή την εβδομάδα ανοίγουν οι Ιεροί Ναοί" - δήλωσε ο Διευθυντής και Επικεφαλής Ιατρός Αλέξιος Ζαρώφ.

mosxa mixanima

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 03 Jun 2020 13:12:27 GMT https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/37407-analutis-antisomaton-covid19-sto-nosokomeio-tou-agiou-alejiou-mosxas
Αρχιεπίσκοπος σε Υπ. Εσωτερικών: ''Σας ευχαριστούμε για ότι κάνατε'' https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37406-arxiepiskopos-se-up-esoterikon-sas-euxaristoume-gia-oti-kanate theodorikakos sinodo 2

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Στις 15 Μαϊου 2020 το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας, την πρόθεση της Κυβέρνησης να χορηγήσει στην Εκκλησία οκτάμηνα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Πριν από λίγο, το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου πέρασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τον Υπουργό Εσωτερικών καλοσώρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος τον οδήγησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μακαριώτατος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών να συμπεριλάβει την Εκκλησία σε προγράμματα που αφορούν προσλήψεις στις Ιερές Μητροπόλεις.

Τέλος σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης ο κ. Ιερώνυμος, προσέφερε στον Υπουργό μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

theodorikakos sinodo 1

theodorikakos sinodo 1

theodorikakos sinodo 1

theodorikakos sinodo 1

theodorikakos sinodo 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 03 Jun 2020 12:39:45 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37406-arxiepiskopos-se-up-esoterikon-sas-euxaristoume-gia-oti-kanate
Εκκλησία της Ελλάδος: ''Το θέμα της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο'' https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37405-ekklisia-tis-ellados-to-thema-tis-theias-euxaristias-paramenei-adiapragmateuto dis2020 1

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, στη δευτέρα Συνεδρία της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της ΔΙΣ δέχθηκαν τον Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Αξιότιμο Υπουργό Υγιείας κ. Βασίλειο Κικίλια, στον οποίο επεδόθη, ως δωρεά της Εκκλησίας της Ελλάδος, υγιειονομικό υλικό για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγιείας, ήτοι δέκα (10) monitors για τον εξοπλισμό των μονάδων εντατικής θεραπείας, αξίας 85.000,00 € & ένας (1) κεντρικός σταθμός παρακολουθήσεως για τις ΜΕΘ, αξίας 12.000,00 €.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ:

- Επεκύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

- Έλαβε γνώση του από 17-5-2020 Γράμματος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικού προς το θέμα της κοινής πορείας στην ποιμαντική αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας, ως και του από 19-5-2020 Γράμματος της ΑΜ του Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ σχετικού προς το ίδιο θέμα.

Η ΔΙΣ απεφάσισε, ομοφώνως, να αποσταλούν απαντητικώς ανάλογα Συνοδικά Γράμματα, στα οποία θα προσεπιδηλούται και πάλι το ότι, η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην εξ αρχής εκφρασθείσα δογματική και θεολογική επιβεβαίωσή της ότι «το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας», ως επίσης και το ότι «η διαδικασία μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας προς τους πιστούς παραμένει ως έχει και όπως μας έχει παραδοθεί υπό των αγίων Πατέρων και υπό της Ιεράς μας Παραδόσεως».

- Έλαβε γνώση του Απολογισμού των Δαπανών για το προσφερθέν έργο της Φιλανθρωπίας υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπό των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά το έτος 2019.

Προς τούτο θα εκδοθεί σχετική Αναλυτική Έκθεση για τις παραπάνω δαπάνες.

- Ώρισε το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου των εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:

α) Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στις 7 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ ο Σεβ. Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.

Ομιλητής ωρίσθη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Σεραπίων Μιχαλάκης, Β’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) Το πρωί της εορτής, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή δύο βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

γ) Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στις 7 μ.μ., στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΔ’ Κορίνθου Παύλεια 2020».

- Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων περί της διοργανώσεως της ΛΒ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας.

Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας από την 19η έως και την 21η Οκτωβρίου 2020.

Η ΔΙΣ λαβούσα υπ’ όψιν την από 2-6-2020 εκδοθείσα ΚΥΑ περί επιβολής μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημοσίας υγιείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 για το χρονικό διάστημα από 6-6-2020 έως και 9-7-2020, απεφάσισε να αποστείλει τις σχετικές οδηγίες προς τους Σεβ. Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ΔΙΣ λαβούσα υπ’ όψιν τις εισηγήσεις της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων:

α) Εξ αφορμής της συστάσεως υπό διαφόρων φορέων και μέσων μαζικής ενημερώσεως, «της τεχνικής της Γιόγκα» ως τρόπου αντιμετωπίσεως του άγχους, κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, λαβούσα υπ’ όψιν το από 16ης Ιουνίου 2015 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, περί «της τεχνικής της Γιόγκα» και στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη Χώρα μας είναι συνταγματικώς κατωχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης Αυτής για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής».

Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμμία θέση στην ζωή των Χριστιανών.

β) Ενημερώνει το Ορθόδοξο Πλήρωμα για την νέα προσηλυτιστική δραστηριότητα της νεοπροτεσταντικής οργανώσεως «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», επισημαίνουσα ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ως μέλη της Εκκλησίας, του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διαφόρους κήρυκες αυτών από το εσωτερικό η το εξωτερικό, και παραμένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, όπως αυτό παρεδόθη απ’ αρχής από τους ιερούς Ευαγγελιστές και ερμηνεύθηκε από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

γ) Απεφάσισε να συστήσει δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος στους Σεβ. Μητροπολίτες και τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος να απέχουν από κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από τις οργανώσεις Rotary και Lions, επειδή δεν περιορίζονται μόνον σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθ’ όσον διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή που απευθύνεται αδογμάτιστα σε ένα θεό, με την γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ της Ιεράς Συνόδου) Fri, 05 Jun 2020 16:46:46 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37405-ekklisia-tis-ellados-to-thema-tis-theias-euxaristias-paramenei-adiapragmateuto
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θα εορτάσει τα ονομαστήρια του https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/37404-o-oikoumenikos-patriarxis-den-tha-eortasei-ta-onomastiria-tou agiokataxeis 1

Ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, λόγῳ τῶν ἐκτάκτων συνθηκῶν, ἐφέτος δέν θά ἑορτάσῃ ὡς κατ΄ ἔτος τά ὀνομαστήρια Του (11 Ἰουνίου), ἀλλά θά τελέσῃ τήν Θείαν Λειτουργίαν ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, συμπαραστατούμενος ὑπό κληρικῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 1ῃ Ἰουνίου 2020.
Ἐκ τῆς Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 03 Jun 2020 09:28:41 GMT https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/37404-o-oikoumenikos-patriarxis-den-tha-eortasei-ta-onomastiria-tou
Η Εκκλησία της Ελλάδος ενισχύει την Υγεία με νοσοκομειακό εξοπλισμό https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37403-i-ekklisia-tis-ellados-enisxuei-tin-ugeia-me-nosokomeiako-ejoplismo kikilias 9

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Μετά την δωρεά της Εκκλησίας προς τον Ελληνικό Στρατό, σειρά είχε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου ο χώρος της υγείας.

Συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου, βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Αμέσως μετά στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας ο Υπουργός Υγείας παρέλαβε ιατρικά μόνιτορς (αξίας 85.000 ευρώ) για την ενίσχυση των Μονάδων Ενταντικής Θεραπείας.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία της Ελλάδος για την σημαντική δωρεά, τονίζοντας ότι όλοι μαζί έδωσαν μια σκληρή μάχη για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο και την Ιερά Σύνοδο, εκ μέρους της Κυβέρνησης, των γιατρών, των νοσηλευτών, των τραπεζοκόμων, των καθαριστριών αλλά και όλων των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να στηρίξουν την ελληνική κοινωνία εν μέσω κορωνοϊού" - τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας.

Επίσης ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε: "Ευχαριστούμε για αυτή την βοήθεια της Εκκλησίας, η οποία θα πάει στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς". Η βοήθεια της Εκκλησίας πάντα ήταν αμέριστη στο Υπουργείο Υγείας, στους ανθρώπους και είμαι πολύ χαρούμενος που πήγαν όλα καλά".

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξήρε το έργο της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει συμπόρευση προς όφελος του Ελληνικού λαού.

"Θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για την έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας" - δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

kikilias 1

kikilias 1

kikilias 1

kikilias 4

kikilias 7

kikilias 7

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 04 Jun 2020 14:46:15 GMT https://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/37403-i-ekklisia-tis-ellados-enisxuei-tin-ugeia-me-nosokomeiako-ejoplismo
Τσαβούσογλου: ''Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς Τζαμί στην Ευρώπη'' https://www.romfea.gr/diafora/37402-tsabousoglou-i-ellada-einai-i-moni-xora-xoris-tzami-stin-europi mevl

Συνεχίζει να επιμένει στην εμπρηστική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα η Τουρκία, με τη σκυτάλη να λαμβάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως «η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, και πρόσθεσε: «Κατακτήθηκε».

«Η Αγιά Σοφιά δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Κατακτήθηκε από την Τουρκία και ανήκει στη δημοκρατία της Τουρκίας. Η τελευταία χώρα που μπορεί να μας κάνει μαθήματα είναι η Ελλάδα. Η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Με τη δικαιολογία του κορωνοϊού, ήθελαν να σιωπήσουν την προσευχή στη Δυτική Θράκη και αμέσως ενεργήσαμε».

{loadposition adsense}

 

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 03 Jun 2020 08:58:11 GMT https://www.romfea.gr/diafora/37402-tsabousoglou-i-ellada-einai-i-moni-xora-xoris-tzami-stin-europi
Η Εκκλησία ζη https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37401-i-ekklisia-zi ekklisia troulos

Αρχιμ. Πορφυρίου, Καθηγουμένου Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας


Ενώ η Πολιτεία, με τις απανωτές της επισκέψεις στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα- το σταυροπόδι, το σάλιο και τόσα άλλα- και κατανοώντας τα λάθη της, δίνει με το σταγονόμετρο τις θέσεις των πιστών στον φυσικό τους χώρο, αρχίζουμε και πάλι την διακονία του ιερού μυστηρίου της Εξομολογήσεως.

Και φυσικά, εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί ξέρουμε να προφυλασσόμαστε, στους μικρούς και στους μεγάλους πειρασμούς, καλύτερα από τον καθένα.

Δειλά και φοβισμένα από τις φωτογραφικές μηχανές και τα ντρόουνς, αρχίζουμε να δεχόμαστε τους πιστούς, να ξεφορτωθούν όσα η Μεγάλη Σαρακοστή φέτος μάς φόρτωσε, αντί να μάς αποφορτίσει από την κοσμική επικαιροθηρική βλακεία.

Οδεύουμε προς τον εορτασμό της μεγάλης ημέρας της Πεντηκοστής, και πολλοί εδώ στην Ημαθία σκέπτονται πώς θα μαζέψουν τα ροδάκινα, που ωριμάζουν πλέον μόνο Κυριακή, ας είναι και της Πεντηκοστής.

Και όμως. Ζη Κύριος.

1. Εξομολόγηση σε πόλη με τσιγγάνους. Είκοσι ψυχές, από τις δέκα το πρωΐ μέχρι τις τρεις νωρίς το απόγευμα. Τα δύο τρίτα τσιγγάνοι. Μέσες ηλικίες. Λίγα παιδιά. Πολλά δάκρυα. Πολλά δάκρυα. Ναι, πολλά δάκρυα, από απλές ψυχές που τις πρόσβαλαν οι επιτάξεις να απέχουν από τον εκκλησιασμό, από τον ασπασμό των ιερών εικονισμάτων, από τον ασπασμό της χειρός των ιερέων, από το αντίδωρο που το τρώνε πριν ξεκινήσουν την ημέρα τους, πίνοντας και έναν κόμπο αγιασμό -αφήναμε στην πύλη τον αγιασμό του μήνα σε περισσότερα από πενήντα μπουκαλάκια, και σε δύο-τρεις ημέρες δεν έμενε κανένα- και από το φάρμακο της αθανασίας, γιατί το σάλιο, σύμφωνα με υπουργικό, της καθ' ύλην αρμόδιας, στόμα, μεταδίδει ιούς και όχι τον Υιό του Θεού. Άραγε, πότε κοινώνησαν τελευταία φορά;

Αυτός ο λαός κρατάει την πίστη.

Το είπε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, όταν έκανε το κήρυγμα γιά μία γιαγιούλα, κρυμμένη πίσω από κάποια κολώνα.

Το είπε ο μέγας άγιος Γρηγόριος, ο Παλαμάς, ο δικός μας, όταν έλεγε πως ο Παράκλητος κατέρχεται με τις προσευχές μίας απλής ψυχής στην θεία λειτουργία.

Οι μανιές μας, οι μάτιουσκες, οι γιαγιάδες μας μάς δίδαξαν τον Χριστό και τους Αγίους και οι μαννάδες μας μάς θήλασαν το γνήσιο γάλα της Ορθόδοξης πατροπαράδοτης πίστεώς μας.

2. «Γέροντα, από τότε που μάς είπατε στο κήρυγμα ότι η θεία λειτουργία είναι η φανέρωση της βασιλείας του Θεού, προσπαθώ να κρατάω τον νου μου μέσα στην βασιλεία των Ουρανών. Γέροντα, Σάς ευχαριστώ.» Και μόνο με αυτήν την εξομολόγηση φτερουγίζει η ψυχή του ταλαίπωρου, που παίζει τον ρόλο του πνευματικού-εξομολόγου, που μακάρι να τον μάθει και να παίζει καλά και σωστά.

3. «Πάτερ μου, ζω μία ταλαιπωρημένη ζωή. Αλλά, ξέρετε, θέλω να γυρίσω στην πίστη που είχα παιδί. Όπως πίστευε ο παπούς και η γιαγιά μου. Θέλω να γυρίσω στην παιδική μου πίστη. Αλλά- ξέρετε, πάτερ- η πίστη μου είναι λίγη, και έχω απιστία.» Ένας άλλος Πέτρος με γυναικεία μορφή. -Και εγώ έτσι είμαι, παιδί μου. Αλλά, ξέρεις, εγώ κρεμάστηκα από τον σταυρό του Χριστού. Πέφτω; Σηκώνομαι; Δειλιάζω; Παίρνω θάρρος από τον σταυρό και προχωράω. Έτσι ζούμε όλοι, παιδί μου. Σκοτάδια και φως.

-Η πίστη του παπού και της γιαγιάς, παιδί μου, έφτασε μέχρι σε εμάς. Εμείς πού θα φτάσουμε;

-Ω, Θεέ μου, πώς κρύβεσαι μέσα σε τέτοιες ψυχούλες και φανερώνεσαι στην ώρα του μεγάλου μυστηρίου, στην ταπεινή εξομολόγηση απλών και πονεμένων.

-Ω, γεροΠέτρε, τί θαυμάσια που είναι εκείνη η κουβέντα Σου: Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ.

............................................................

Μην Ιούνιος. Η ημέρα έχει ώρας δέκα πέντε, η δε νυξ ώρας εννέα.

Μην Ιούνιος. Αρχίζει δίκαια και τελειώνει με τους Αγίους Αποστόλους. Και η Βέρροιά μας πανηγυρίζει σχεδόν κάθε μέρα τον μέγα Παύλο.

Και ζη Κύριος ο Θεός.

Και ο μεγάλος Παππούς μας, από το Φανάρι μας, ανάβει και πάλιν και πολλάκις τον φάρο από το Φανάρι. Λάδι και φυτίλι σε κανδήλα αρχαία, πολύυυ αρχαία, και δάκρυα και αίμα τα καύσιμα, και δίνουν φως.

Και οι αετιδείς Του μαθαίνουν τα βήματα της πίστεως.

Ναι, αδελφοί μου. Ζη Κύριος. Και ζήσεται εις αιώνας αιώνων, έως της συντελείας των αιώνων, η αγία και παναγία Εκκλησία μας.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 03 Jun 2020 06:32:01 GMT https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37401-i-ekklisia-zi
Αυτή τη στιγμή προέχει η σταθερότητα στη ζωή της Εκκλησίας https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37400-auti-ti-stigmi-proexei-i-statherotita-sti-zoi-tis-ekklisias iaspisΟ περίφημος «Ίασπις» της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Χρειάζεται επιμελής προσευχή «ἕως ὅτου ἤθελεν ἐξυπνισθῆ ἡ ψυχή σου μετά ἐκπλήξεως εἰς τό νά κατανοήσῃ τᾶς μεγάλας ἐννοίας τῆς θείας οἰκονομίας, καί ἐντεῦθεν νά κινηθῇ ἤ εἰς δοξολογίαν τοῦ Θεοῦ, ἤ εἰς λύπην ὠφέλιμον».

Αυτό το χωρίο έχοντας κατά νου, δεν βιάστηκα να διαμορφώσω άποψη επί των τελευταίων εκκλησιαστικών εξελίξεων και άφησα λίγο τον χρόνο να κυλήσει.

Δεν προσφέρεται όλη η επικαιρότητα για δημοσιογραφικό σχολιασμό.

Μερικές φορές προτιμότερη είναι η πνευματική τοποθέτηση σε ζητήματα με δογματικές προεκτάσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε πριν λίγες ημέρες Γράμμα προς τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, δια του οποίου ζητούσε τις «σκέψεις και τους λογισμούς» τους επειδή ακούστηκαν «ανοίκειοι απόψεις» ως προς το θέμα του τρόπου μεταδόσεως της Θείας Ευχαριστίας.

Είναι εμφανές ότι προσπάθησε να προλάβει τυχόν «αυθαίρετες» και μονομερείς κινήσεις συγκεκριμένων τοπικών Εκκλησιών.

Δημοσιογραφικά, το Φανάρι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένο με την πολυφωνία και τις «πρωτοβουλίες» πολύ δε περισσότερο με την «θεολογική υποστήριξη» των πρωτοβουλιών αυτών.

Δόγμα και Ζωή της Εκκλησίας συνδέονται και πορεύονται αλληλένδετα.

Το Δόγμα διασφαλίζει την αυθεντικότητα της Ζωής της Εκκλησίας, ενώ η Ζωή της Εκκλησίας αποτελεί την αποκρυστάλλωση του Δόγματός της.

Μία αλλαγή στη Ζωή της Εκκλησίας συμπαρασύρει και τις δογματικές της προκαταβολές.

Πιστεύω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλλιεργεί την ενότητα σε αυτή την χρονική συγκυρία, θέλοντας να αποφύγει πιθανές, εκθετικά αυξανόμενες, μελλοντικές αποκλίσεις.

Διότι αυτή τη στιγμή προέχει η σταθερότητα στη Ζωή της Εκκλησίας.

Η διαφορετική «Παράδοση» Ανατολής και Δύσεως, μπορεί να μην ήταν η κύρια αιτία, αλλά σίγουρα ήταν μία διασπαστική δυναμική που αναπτυσσόμενη παγιοποίησε την ουσιαστική απομάκρυνση μεταξύ Ανατολής και Δύσεως στα χρόνια του Μ. Φωτίου και αποτέλεσε το προοίμιο του πρώτου σχίσματος.

Αυτή τη φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά έναν ρόλο που δεν μας είχε συνηθίσει τελευταία... αναφέρει το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου ότι «πρωτεύον μέλημα έγνωμεν την διαφύλαξιν της πίστεως των Πατέρων ημών» και «ουδόλως προτιθέμεθα να αποστώμεν εκ των κληροδοτηθέντων υπό των μακαρίων Πατέρων ημών»!

Ομολογουμένως εντυπωσιακές εκφράσεις, βγαλμένες από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας!

Το Φανάρι εντόπισε το πρόβλημα στον κρατικό παρεμβατισμό, που στην διπλωματική γλώσσα του Γράμματος αποδόθηκε ως «κρατικό ενδιαφέρον» και «κατά Πολιτείαν σχετικές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε προς τους μακαριωτάτους «αδερφούς» του, ζητώντας τους να «ενωτισθώμεν» «λογισμούς» και «σκέψεις», με τελικό σκοπό την «ποιμαντικήν αντιμετώπισιν των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας».

Τελικά νομίζω ότι είπε το εξής: «Όλοι μαζί, σε μία γραμμή μάχης, με κοινή απόφαση και στόχο, πάμε να ποιμάνουμε την σκανδαλισμένη και παραπαίουσα πνευματικά κοινωνία! Πάμε να διασφαλίσουμε την Ζωή της Εκκλησίας, ξεκινώντας από το πρώτιστο, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας».

Αγαπητοί αρχιερείς και ιερείς της Εκκλησίας, δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά έχετε πολλά σφάλματα να διορθώσετε, έχετε πολλά θέματα Ζωής να διασφαλίσετε και κυρίως έχετε πολλές μάχες να δώσετε με τον απόλυτα αλλοτριωμένο πολιτικό κόσμο.

Επιτέλους, το μήνυμα της πνευματικής αποστολής της Εκκλησίας έφθασε στα αυτιά και ελπίζουμε και στην καρδιά σας!

Όπως όμως έγραψα και στην αρχή του άρθρου, δεν ξέρω ακόμα εάν πρέπει να δοξολογήσω τον Θεό που η Εκκλησιαστική Διοίκηση κατάλαβε τον πραγματικό της ρόλο, ή εάν πρέπει να λυπηθώ που έπρεπε να περιπέσει η Εκκλησία μέσα σε βαρύτατη δοκιμασία και πειρασμό ώστε μετά να αναγκαστεί να καταλάβει τον πραγματικό της ρόλο.

Αναμένουμε από την Επίσημη Εκκλησία πνευματική συσπείρωση γύρω από τον Χριστό, με «συντριμμό καρδίας», έμπονη προσευχή και ταπείνωση.

Βαδίστε την «οδό της αρετής» γιατί μας παραδίδουν οι πατέρες ότι όλα τα άσχημα ήρθαν «για την αμέλειά μας και επειδή είμαστε περήφανοι παραχωρήθηκαν από τον προνοητή Θεό, ώστε να ξυπνήσει ο νους μας... όμως να μην ταραχθούμε, ούτε να αφήσουμε το στάδιο του αγώνος, αλλά να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, για να μην μας βρει διπλό κακό!».

Να είστε βέβαιοι, πατέρες και αδελφοί, ότι ο λαός θα σας ακολουθήσει χωρίς δισταγμό! Μην έχετε καμιά αμφιβολία.

Να είστε σοφοί. Διότι «ο σοφός σύμβουλος είναι τείχος ελπίδος».

Να μιλάτε με σύνεση. Διότι «η ομιλία του φρονίμου είναι ως πηγή γλυκού ύδατος»!

Πιστεύω ότι τα πνευματικά αισθητήρια του λαού θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά σας.

Εσάς περιμένουν...

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 05 Jun 2020 09:03:46 GMT https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/37400-auti-ti-stigmi-proexei-i-statherotita-sti-zoi-tis-ekklisias
Γιώργος Καλαντζής: ''Το Τέμενος χτίζεται με χρήματα του ελληνικού λαού'' https://www.romfea.gr/sinenteyxeis/37399-giorgos-kalantzis-to-temenos-xtizetai-me-xrimata-tou-ellinikou-laou kalantzis temenos

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Στην κάμερα του πακιστανού δημοσιογράφου Syed Mohammad Jamil, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής.

Ο κ. Καλαντζής που έχει διδακτορικό σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν το Τέμενος στην Ελλάδα, καθώς και τις σχέσεις με τους Μουσουλμάνους.

Σε ερώτηση του Syed Mohammad Jamil ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική πρωτεύουσα που δεν έχει τέμενος, ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε ότι "υπάρχει εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό".

"Στην Ελλάδα εκεί που υπήρχαν όντως Μουσουλμάνοι από προηγούμενες εποχές, Τζαμιά υπάρχουν. Στη Θράκη για παράδειγμα που είχαμε Μουσουλμάνους, από την αρχή που απελευθερώθηκε αυτή η περιοχή έχουμε 250 Τζαμιά. Επίσης στη Ρόδο και στην Κω που υπήρχαν Μουσουλμάνοι, υπάρχουν και εκεί. Στην Αθήνα όμως δεν υπήρχαν καθόλου, επομένως είναι προφανές ότι δεν θα υπήρχε και Τζαμί" - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντζής.

Σε άλλο σημείο ο Γ.Γ. κ. Καλαντζής ανέφερε ότι "το πρόβλημα με το Τζαμί, εμφανίστηκε από την στιγμή που ελληνική οικονομία πήγαινε πολύ καλά και έτσι η Ελλάδα που έστελνε μετανάστες σε άλλες χώρες, έγινε μια χώρα που δέχεται μετανάστες".

Επίσης ο κ. Γενικός μίλησε για την σπουδαιότητα του χώρου που χτίζεται το Τέμενος, ενώ ανέφερε ότι η γη ήταν ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

"Το Τέμενος χτίζεται με χρήματα του ελληνικού λαού, και είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που το κάνουμε αυτό. Επιλέξαμε έτσι να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για τις σχέση που θέλουμε να έχουμε ως κράτος με τους Μουσουλμάνους όλη της χώρας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου" - υπογράμμισε χαρακτηριστικα ο κ. Καλαντζής.

Δείτε την συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί:

{youtube}47KCpRF1_NA{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 02 Jun 2020 22:12:38 GMT https://www.romfea.gr/sinenteyxeis/37399-giorgos-kalantzis-to-temenos-xtizetai-me-xrimata-tou-ellinikou-laou
Η Εκκλησία έκανε πίσω για την δομή μετά τις αντιδράσεις https://www.romfea.gr/diafora/37398-i-ekklisia-ekane-piso-gia-tin-domi-meta-tis-antidraseis megara1Ο Δήμαρχος και η επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών στον Αρχιεπίσκοπο

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Απάντηση στα δημοσιεύματα που αφορούσαν την εμπλοκή της Εκκλησίας για δημιουργία φιλοξενίας μεταναστών στη Νέα Πέραμο, έδωσε με σημερινή της ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος στην ανακοίνωση τονίζει ότι "ουδεμία τέτοια παραχώρηση η ενοικίαση έγινε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους αρμοδίους φορείς της Πολιτείας, και ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση προς τούτο."

Παρόλο που η Εκκλησία στην ανακοίνωσή της λέει ότι δεν υπήρξε παραχώρηση, λίγες ημέρες πριν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με Όραμα» Κλεάνθης Βαρελάς, μιλώντας στα Τοπικά ΜΜΕ επιβεβαίωσε ότι υπήρχε συμφωνία και θα ξεκινούσαν οι εργασίες.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρελάς ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εργολάβο της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες καθαρισμού στο Κουμίντρι (πρώην 75 ΜΕ), σε περιοχή η οποία ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Επίσης ο εργολάβος τον ενημέρωσε ότι ο λόγος των εργασιών είναι η δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών και η ανάθεση έχει γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που ανήκει στον ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών).

Σήμερα ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μεγαρέων κ. Βαρελάς, αμέσως μετά την ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου προέβη στην εξής δήλωση:

«Μία μεγάλη μάχη δόθηκε από όλους και κερδήθηκε! Η δομή μεταναστών που ήταν να δημιουργηθεί στην Νέα Πέραμο σε ιδιοκτησία της εκκλησίας της Ελλάδος σταματά οριστικά.

Μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την μη μίσθωση του ακινήτου.

Ο αγώνας και η επαγρύπνηση πρέπει να είναι διαρκής από όλους μας.

Η περιοχή έχει αρκετά προβλήματα και πρέπει να περάσει στην επόμενη φάση που είναι αυτή της ανάπτυξης.

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους πολίτες που αγωνίστηκαν ενάντια στην υποβάθμιση και σε όλους όσους συμμετείχαν στην μεγάλη αυτή μάχη»!

Δείτε το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του Δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, που επιβεβαιώνει τα σχέδια που υπήρχαν για δημιουργία δομής σε οικόπεδο της Εκκλησίας:

{youtube}SIdzJANMj0Q{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 02 Jun 2020 21:26:51 GMT https://www.romfea.gr/diafora/37398-i-ekklisia-ekane-piso-gia-tin-domi-meta-tis-antidraseis
Χαλαρώνουν τα μέτρα στις εκκλησίες από 6 Ιουνίου https://www.romfea.gr/diafora/37397-xalaronoun-ta-metra-stis-ekklisies-apo-6-iouniou ekkl 1

Χαλαρώνουν τα μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στις εκκλησίες σύμφωνα με νέα απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με θέμα την επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 6.6.2020 έως και 9.7.2020.

Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει τα εξής:

1. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας:

α) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.

Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου λατρείας, ώστε να είναι αμέσως διακριτές οι θέσεις (ορθίων ή καθημένων) που μπορούν να καταλάβουν οι προσερχόμενοι και να διατηρείται ο μέγιστος αριθμός τους εντός του ορίου της προαναφερθείσας αναλογίας, καθώς και η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις,

β) σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων ορίζεται ο αριθμός εκατό (100),

γ) να τηρούνται όλα τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

2. α) Οι κατά νόμο υπεύθυνοι θρησκευτικοί λειτουργοί οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο μέγιστος επιτρεπόμενος συνολικός αριθμός ατόμων, η αναλογία ένα (1) άτομο ανά πέντε (5) τ.μ., η απόσταση του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους, καθώς και τα μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως ορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

β) Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας.

γ) Στις εισόδους των χώρων λατρείας στους οποίους οι προσερχόμενοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν με τα υποδήματά τους, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πλύσης των ποδιών, με τήρηση της απόστασης του ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου ή χρήσης ποδοναρίων, τα οποία δεν επαναχρησιμοποιούνται.

Τα υποδήματά τους πρέπει να τοποθετούνται από τους ίδιους εντός σακούλας, η οποία κλείνει ερμητικά. Συνιστάται κάθε σακούλα υποδημάτων να τοποθετείται ξεχωριστά και χωρίς επαφή μεταξύ τους.

Σε περίπτωση που το λατρευτικό τυπικό περιλαμβάνει τη χρήση χαλιού, συνιστάται οι προσερχόμενοι να φέρουν και να χρησιμοποιούν εντός του χώρου λατρείας το δικό τους χαλί προσευχής.

δ) Απαγορεύεται η χρήση πνευστών οργάνων. Εάν κατά το οικείο λατρευτικό τυπικό προβλέπεται η ύπαρξη χορωδίας ή ομαδικής υμνωδίας/απαγγελίας θρησκευτικών ύμνων από τους πιστούς, συνιστάται η αποφυγή τους ή η τήρηση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων απόστασης μεταξύ τους.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (nextdeal.gr) Tue, 02 Jun 2020 19:19:29 GMT https://www.romfea.gr/diafora/37397-xalaronoun-ta-metra-stis-ekklisies-apo-6-iouniou
Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών… (ΦΩΤΟ) https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37396-mnimoneuete-ton-igoumenon-umon-foto nikiforos 7

Η ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός Νικηφόρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού (758-822), στις 2 του μηνός Ιουνίου ε.έ., ανεκάλεσε στη μνήμη του κλήρου και του λαού της ακριτικής μας επαρχίας την προσφορά και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρού Νικηφόρου, ο οποίος ευόρκως και θυσιαστικώς εποίμανε για 21 χρόνια την τοπική μας Εκκλησία (1988-2009).

Ο διάδοχός του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός με την ευκαιρία αυτή τέλεσε Μνημόσυνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, κτίτορας και οραματιστής του οποίου υπήρξε ο μακαριστός.

Ο Σεβασμιώτατος εξαίρων το έργο του προκατόχου του ωμίλησε επί του αγιογραφικού χωρίου της προς Εβραίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου «…μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν» (Ἑβρ. ιγ´ 7) και, μεταξύ άλλων, εμνήσθη των φιλοτίμων και επιμόνων προσπαθειών αυτού, παρά τις δυσκολίες, για την ανέγερση του περικαλλούς Καθεδρικού Ναού και την αναβίωση της Μονής Δαδιάς, για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας με την παραχώρηση εκτάσεως και κτιρίων για την εγκατάσταση της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο και για τη εν γένει επιδειχθείσα πνευματική μέριμνα και φροντίδα του υπέρ του πιστευθέντος εις αυτόν ποιμνίου.

Του ιερού Μνημοσύνου προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στο επ’ ονόματι του Αγίου Νικηφόρου τιμώμενο Παρεκκλήσιο του Καθεδρικού Ναού (στο βόρειο κλίτος), της οποίας προέστη ο εκ των πνευματικών τέκνων του μακαριστού, Αρχιμ. Νικηφόρος Ζαμπουνίδης. Ακολούθησε Τρισάγιο επί του τάφου, ο οποίος ευρίσκεται έμπροσθεν του Καθεδρικού Ναού.

Βιογραφικό σημείωμα μακαριστού Μητροπολίτου

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρός Νικηφόρος, κατά κόσμον Αθανάσιος Αρχαγγελίδης, γεννήθηκε στις Φέρρες του Έβρου το 1931.

Σπούδασε την Θεολογία στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1956 και Πρεσβύτερος στις 12 Νοεμβρίου 1961 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Νικηφόρο.

Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως Εφημέριος στις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Βερροίας. Επίσης διηκόνησε ως Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Στις 19 Νοεμβρίου 1988 εξελέγη και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Εκοιμήθη στις 4 Οκτωβρίου 2009.

nikiforos 12

nikiforos 7

nikiforos 7

nikiforos 7

nikiforos 7

nikiforos 7

nikiforos 7

nikiforos 7

nikiforos 7

nikiforos 7

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ.  Διδυμοτείχου) Tue, 02 Jun 2020 16:08:46 GMT https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/37396-mnimoneuete-ton-igoumenon-umon-foto