ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Sat, 25 Nov 2017 07:49:20 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μεταβαίνει ο Αμερικής Δημήτριος http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18438-sto-oikoumeniko-patriarxeio-metabainei-o-amerikis-dimitrios Amerikis ston Patr

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει από το Σάββατο 25 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου, καθότι τυγχάνει συνοδικός πάρεδρος αυτή τη Συνοδική χρονική περίοδο.

Οι συνεδριάσεις θα αρχίσουν το εσπέρας της Κυριακής 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Τετάρτης 29 του μηνός, ενώ θα παραμένει και για τη Θρονική γιορτή του Πατριαρχείου, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας του Βυζαντίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα κομίσει μαζί του και τον Κατάλογο προς Αρχιερατεία Αγάμων Κληρικών ημιτελή καθότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου δεν καταρτίστηκε όπως είχε υποδείξει ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αλλά απλώς έγινε ένα μικρό καθάρισμα. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκαν μερικά ονόματα ακατάλληλων αγάμων κληρικών που ήταν σ' αυτόν οι οποίοι δεν μπορούσαν επ' ουδενί να είναι υποψήφιοι προς Επισκοποίηση.

Είχε λεχθεί η δικαιολογία ότι Νομική Επιτροπή μελετούσε το θέμα εάν και κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο ιεράρχες οι οποίοι υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής και οι οποίοι υπηρέτησαν ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής στην πέμπτη παράγραφο.

Συγκεκριμένα, είναι οι εξής: Τορόντο κ. Σωτήριος, Μεξικού κ. Αθηναγόρας, Δαρδανελίων κ. Νικήτας και Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος να επικαλεσθεί ακόμα και την αμερικανική νομοθεσία προς τούτο, όπως είχε κάνει και στις 30 Αυγούστου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» πως απλώς ο Αρχιεπίσκοπος επιδόθηκε σ' αυτούς τους τακτικισμούς επειδή απλώς επιθυμούσε να αποκλείσει τους προαναφερθέντες αρχιερείς από τον Κατάλογο των Υποψηφίων και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα. Κάτι παρόμοιο προγραμματίζει να κάνει και τούτη τη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος προτίθεται να εισηγηθεί στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να προχωρήσει η εκλογή για Μητροπολίτη Σικάγου από τον υπάρχοντα Κατάλογο και στο μέλλον και συγκεκριμένα στην Κληρικολαϊκή της Βοστώνης τον Ιούλιο να οριστικοποιηθεί ένας νέος Κατάλογος.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος μεταβαίνει στο Φανάρι έπειτα από την οικονομική πτώχευση στην οποία έχει οδηγήσει την Αρχιεπισκοπή.

Εγκυρες πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως σε πρόσφατη συνεδρίαση επέρριψε ευθύνες, εμμέσως πλην σαφώς, στον αείμνηστο Μάικλ Τζαχάρη, ο οποίος του είχε συστήσει τον κ. Τζέρι Δημητρίου και του είπε να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μάικλ Τζαχάρης υπήρξε εκ των μεγαλυτέρων ευεργετών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Ομογένειας αλλά και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου προσωπικώς.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχεται όχι απλώς εισηγήσεις, αλλά πιέσεις από πολλές μεριές, συμπεριλαμβανομένων και μελών της σημερινής κυβέρνησης της Ελλάδος, να προχωρήσει στην όσο το δυνατό ταχύτερη απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου ευσχημόνως.

Εν τω μεταξύ, ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αρχιγραμματέας του Αρχιεπισκόπου, η κυρία Αλίκη Κούριαν, διαβάλει και κακολογεί εκείνους οι οποίοι τολμούν να επιρρίπτουν ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπο για το σημερινό κατάντημα της Αρχιεπισκοπής, δίνοντας την εντύπωση ότι ομιλεί αντ' αυτού.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Εθνικός Κήρυκας) Sat, 25 Nov 2017 01:10:25 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18438-sto-oikoumeniko-patriarxeio-metabainei-o-amerikis-dimitrios
Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Εν πλω! http://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/18437-neo-biblio-apo-tis-ekdoseis-en-plo biblio thermos

π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ
Οι απαντήσεις... και οι άνθρωποι
Σχήμα: 14Χ19 / Σελ. 168 / 10 €
ISBN: 978-960-619-011-7

•63 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ

•10 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Μέσα από πλήθος ερωτήσεων και απαντήσεων, αλλά και μέσα από τη μελέτη αληθινών παραδειγμάτων, το βιβλίο αυτό επιχειρεί μοναδικές προσεγγίσεις και ποιμαντικές προτάσεις σε ένα από τα πιο σύνθετα και πολυσυζητημένα ζητήματα της εποχής μας.

Συχνά θεωρούμε ότι αλήθεια είναι μόνο ό,τι προβάλλεται στην τηλεόραση και εμπιστευόμαστε καφενειακού τύπου συζητήσεις όπου κυριαρχούν οι «ξερόλες».

Γενικά, θα έχετε παρατηρήσει ότι διατηρούμε κάποιες απόψεις για διάφορα θέματα, μέχρι τη στιγμή που θα προκύψει το συγκεκριμένο θέμα για εμάς ή κάποιο δικό μας πρόσωπο.

Τότε, ξαφνικά, διαπιστώνουμε πως η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή που τόσο καιρό νομίζαμε.

Έτσι συμβαίνει και με την ομοφυλοφιλία. Καθένας έχει τις απόψεις του και τους μύθους του, μέχρι να συμβή αυτό στο παιδί του ή σε άλλο κοντινό του πρόσωπο.

Τότε οι μύθοι καταρρέουν και έρχεται κανείς σε επαφή με την πραγματικότητα που είναι τόσο διαφορετική…

Από τον επίλογο του συγγραφέα:

Η δραματική και σαρωτική εμφάνιση στο προσκήνιο του δημόσιου βίου της ομοφυλοφιλίας και των ζητημάτων φύλου, φέρνει ενώπιον όλων μας μια ιστορική ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε έννοιες και συναισθήματα.

Να δούμε με φρέσκια ματιά τον έρωτα, να απαρνηθούμε την εγωκεντρική ιδιώτευση και να ξαναθυμηθούμε την έννοια της αποστολής, να διερωτηθούμε για την αυτοκαταστροφικότητα του πολιτισμού μας, να αναλογιστούμε για την υγεία ή τη νοσηρότητα της σχέσης μας με την πίστη και την Εκκλησία, να σπουδάσουμε τη λογική του Θεού.

Και φυσικά, να μην χάσουμε το προνόμιο να έχουμε απορίες και διλήμματα.

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Πληροφορίες-Παραγγελίες: 210 32 26 343
online αγορά: http://www.enploeditions.gr/index.php/gr/ekdoseis/proion/286

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 24 Nov 2017 23:39:19 GMT http://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/18437-neo-biblio-apo-tis-ekdoseis-en-plo
Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης στο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18436-panigurikos-esperinos-tis-agias-aikaterinis-sto-alkazar-foto alkazar 2

Με την συμμετοχή πολλών χριστιανών εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της, στο Αλκαζάρ της Λάρισας, τον οποίο ανεγείρουν με ένθεο ζήλο και πολλή αγάπη οι πιστοί κάτοικοι της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και ομίλησε για την σοφία της Αγίας Αικατερίνης και για τον τρόπο με τον οποίο κατετρόπωσε τους σοφούς και δεινούς ρήτορες της εποχής της, ομολογώντας το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού και διαλύοντας όλα εκείνα τα νέφη των αιρετικών δοξασιών των ισχυρών της εποχής αυτής. 

Ακόμη αναφέρθηκε στις μεγάλες αρετές της αγίας Αικατερίνης και ιδιαίτερα στα χαρίσματα της σεμνότητος και της παρθενίας και κατέληξε λέγοντας πως η Αγία Αικατερίνη μας ελέγχει ευεργετικά σήμερα, με την σοφία της, με την παρθενία της και τις αρετές της.

Ευχήθηκε δε η μεγαλομάρτυς Αγία να μας στηρίζει και να είναι βοηθός και αρωγός όλου του κόσμου.

Στο τέλος του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος χειροθέτησε Αναγνώστη τον ευλαβέστατο νέο και Ιεροψάλτη της ενορίας κ. Θεόδωρον Κερμελίδην, υιόν του εφημερίου του Ναού, π. Αθανασίου Κερμελίδη, επαινέσας τον νέον Αναγνώστην και όλην την οικογένεια του για την προσφορά τους στην Εκκλησία.

alkazar 1

alkazar 1

alkazar 1

alkazar 1

alkazar 1

alkazar 1

alkazar 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαρίσης) Fri, 24 Nov 2017 22:06:16 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18436-panigurikos-esperinos-tis-agias-aikaterinis-sto-alkazar-foto
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Πολιούχου της Κατερίνης (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/18435-poluarxieratikos-esperinos-tis-poliouxou-tis-katerinis-foto katerini esperinos 15

Κατερίνη, Χρήστος Καναρόπουλος


Με τη δέουσα λαμπρότητα και τις πρέπουσες τιμές, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα εόρτασε την Αγία και Μεγαλομάρτυρα, Νύμφη του Χριστού Αικατερίνη της Πανσόφου, Πολιούχο και Προστάτιδα της Κατερίνης.

Του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Βερέγιας κ. Ευγενίου, Ιεράρχη του Πατριαρχείου της Ρωσίας και Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας του Αγίου Σεργίου Μόσχας, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γεωργίου.

Συμμετείχε επίσης πλήθος Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως και όμορων Μητροπόλεων ενώ ο φιλόθεος Λαός της Κατερίνης υπερπλήρωσε τον περικαλλή Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως, στον οποίο οι Κατερινιώτες τιμούν την πολιούχο τους και προσκυνούν την Εφέστιο Εικόνα της και το Ιερό της Λείψανο.

Στο κήρυγμα του ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης αναφέρθηκε στο βίο και στο μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης και υπογράμμισε τις φάσεις του Μαρτυρίου που πέρασε η πάνσοφος Αικατερίνη, να προτάξει το θέλημά του Θεού και να απαρνηθεί τα υλικά αγαθά, τον πλούτο, το κάλλος και την δόξα και την δεύτερη, να ομολογήσει το άγιο όνομα του Θεού με το μαρτύριο αίματος.

Επεσήμανε στη μεστή του ομιλία τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει σήμερα που δεν υπάρχουν διώκτες όπως της εποχής εκείνης που μαρτύρησε η Αγία και αυτό οδηγεί σε μία πνευματική ραθυμία ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι χριστιανός σημαίνει να ζω με έναν τρόπο μαρτυρικό, και το μαρτύριο του κάθε χριστιανού της κάθε εποχής είναι να ζει κενωτικά όπως ο Χριστός, ο Οποίος "εκένωσε εαυτόν μορφή δούλου λαβών.

Τέλος, μετά το πέρας του Εσπερινού, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες συμμετείχαν στην όμορφη γιορτή φωταγώγησης του χριστιανιάτικου δέντρου στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου, κατά την οποία ακούστηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι από την χορωδία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την ορχήστρα πνευστών και κρουστών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και διαβάστηκαν ποιήματα από μέλη του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 24 Nov 2017 21:32:47 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/18435-poluarxieratikos-esperinos-tis-poliouxou-tis-katerinis-foto
Πανηγυρικός Εσπερινός για την Πολιούχο της Μάνδρας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18434-panigurikos-esperinos-gia-tin-poliouxo-tis-mandras-foto poliouxos mandras 15

Σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής 24ης Νοεμβρίου 2017, βρέθηκε κοντά στα πονεμένα παιδιά του στην Μάνδρα, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, για να τελέσει την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στο εορτάζον Ενοριακό Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου του Δήμου Μάνδρας, Ειδυλλίας και Ερυθρών.

poliouxos mandras 1

poliouxos mandras 1

poliouxos mandras 1

poliouxos mandras 1

poliouxos mandras 1

poliouxos mandras 1

poliouxos mandras 1

poliouxos mandras 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Μεγάρων) Fri, 24 Nov 2017 20:48:51 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18434-panigurikos-esperinos-gia-tin-poliouxo-tis-mandras-foto
Εγκαίνια Παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία στην Γκαγκαουζία (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/18433-egkainia-parekklisiou-tou-profiti-ilia-stin-gkagkaouzia-foto gaidar 1

Πηγή: Romfea.gr


Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν του Προφήτη Ηλία, τελέστηκαν στο χωριό Γκαϊντάρ στην Γκαγκαουζία.

Τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου τέλεσε ο Επίσκοπος Κομράτ και Καγούλ Ανατόλιος, παρουσία πλήθος πιστών της περιοχής.

Να αναφερθεί ότι στα εγκαίνια παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κ. Ίγκορ Δοδόν, η Πρωθυπουργός της Γκαγκαουζίας Ειρήνη Βλαχ και πλήθος Βουλευτών.

Κτήτορες του Ιερού Παρεκκλησίου είναι ο Πρόεδρος της Μολδαβίας, ο κ. Βαλέριος Καπσαμόν και πιστοί του χωριού Γκαϊντάρ.

Τέλος να σημειωθεί ότι τα θεμέλια του Ιερού Παρεκκλησίου, έγιναν με πέτρες από το Άγιον Όρος.

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaga 1

gaga 1

gaga 1

gaga 1

gaga 1

gaga 1

gaga 1

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

gaidar 2

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 24 Nov 2017 20:54:10 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18433-egkainia-parekklisiou-tou-profiti-ilia-stin-gkagkaouzia-foto
Δωρητές του Πατριαρχείου παρασημοφόρησε ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/18432-dorites-tou-patriarxeiou-parasimoforise-o-ierosolumon-theofilos dorhtes 6

Τήν Πέμπτην, 10ην /23ην Νοεμβρίου 2017, ἡ Α.Θ.Μ. ὁ Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλος ἀπένειμε τήν τιμητικήν διάκρισιν τοῦ Ταξιάρχου τοῦ Τάγματος τῶν Ἱπποτῶν τοῦ Παναγίου Τάφου εἰς τούς ἐκ Ῥωσσίας κ. ROSCHIN VSEVOLOD & FEDOR STEPANOV, συνοδευομένων ὑπό τοῦ Τελετάρχου τῶν Πατριαρχείων Ἀρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου διά τήν ἠθικήν καί ὑλικήν αὐτῶν βοήθειαν πρός τό Πατριαρχεῖον καί δή διά τήν οἰκονομικήν ἐπιχορήγησιν τοῦ εἰκονοστασίου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου τῆς Παλαιᾶς Πόλεως, τῆς ὁποίας ἡγούμενος, ὁ συνοδεύων αὐτούς Τελετάρχης.

dorhtes 1

dorhtes 1

dorhtes 1

dorhtes 1

dorhtes 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ της Αρχιγραμματείας) Fri, 24 Nov 2017 20:11:12 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/18432-dorites-tou-patriarxeiou-parasimoforise-o-ierosolumon-theofilos
Συλλυπητήριο Μήνυμα Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Πρόεδρο της Αιγύπτου http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18431-sullupitirio-minuma-patriarxi-alejandreias-ston-proedro-tis-aiguptou akex sisiΣυλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον αιγυπτιακό λαό απέστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β', όσο αφορά την βομβιστική επίθεση στο Μπιρ αλ Αμπίντ του βορείου Σινά.

Διαβάστε παρακάτω το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας:

«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος, από την άναδρη, απάνθρωπη και στυγερή δολοφονική επίθεση, εναντίων πιστών Αιγυπτίων αδελφών μας, στο Μπιρ αλ Αμπίντ του βορείου Σινά.

Δυστυχώς, αίμα αθώων συμπολιτών μας χύθηκε ξανά, βυθίζοντας σε ανείπωτο πένθος, τον φιλήσυχο και ειρηνικό Αιγυπτιακό Λαό. 

Σας εκφράζω τα θερμότατα συλλυπητήριά μου, συμπαρίσταμαι ολόθερμα στο εθνικό πένθος, υψώνοντας τα χέρια μου σε προσευχή, προς τον Ένα Αληθινό Θεό, για την ανάπαυση όλων των αθώων θυμάτων». 

+ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) Fri, 24 Nov 2017 20:11:37 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18431-sullupitirio-minuma-patriarxi-alejandreias-ston-proedro-tis-aiguptou
Αλεξανδρείας: ''Η επίθεση στο Βόρειο Σινά, είναι η αρχή πολλών δεινών στη Μέση Ανατολή'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/18430-alejandreias-i-epithesi-sto-boreio-sina-einai-i-arxi-pollon-deinon-sti-mesi-anatoli egypt attack alexandreias

Η επίθεση στο Βόρειο Σινά, είναι η αρχή πολλών δεινών στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος


«Η καρδιά μου είναι πολύ θλιμμένη. Η επίθεση στο Βόρειο Σινά, είναι η αρχή πολλών δεινών στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β, μιλώντας απόψε στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεση στο βόρειο Σινά που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.

«Ανησυχώ πάρα πολύ. Πριν από ένα μηνα είχα τη μεγάλη τιμή να συναντηθώ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και συζητήσαμε τη μεγάλη ανάγκη να συναδελφοθούμε. Τώρα βρισκόμαστε στο μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή του όρους Σινά. Οι Πατέρες μας, το Μοναστήρι μας και οι Εκκλησίες βρισκόμαστε σε ένα ερωτηματικό: τι θα γίνει αύριο», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

«Λυπάμαι. Πλησιάζουμε σε πολύ δύσκολες ημέρες. Τα γεγονότα θα έρχονται το ένα μετά το άλλο» εκτίμησε αναφερόμενος στην «υπόγεια κρίση» ανάμεσα στους Σούφι και τους Σαλαφιστές, η οποία είναι, πλέον, στην επιφάνεια.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ant1) Fri, 24 Nov 2017 20:01:46 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/18430-alejandreias-i-epithesi-sto-boreio-sina-einai-i-arxi-pollon-deinon-sti-mesi-anatoli
Αγία Αικατερίνη: Η πάνσοφος Μεγαλομάρτυς του Χριστού http://www.romfea.gr/pneumatika/18429-agia-aikaterini-i-pansofos-megalomartus-tou-xristou AgiaAikaterini09Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού | Romfea.gr


Οι γυναίκες μάρτυρες της Εκκλησίας μας είναι εξίσου ηρωίδες με τους άνδρες μάρτυρες, οι οποίες συναποτελούν την πιο εκλεκτή χορεία των αγίων.

Το πρόβλημα της ισότητας των δύο φύλων, λύθηκε για την Εκκλησία μας στους αγίους Της, όπως και η σύμπλευση γνώσης και πίστη.

Στις κορυφαίες γυναίκες μάρτυρες της Εκκλησίας μας ανήκει και η μεγαλομάρτυς αγία Αικατερίνη.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στα 294 από ειδωλολατρική οικογένεια και ονομαζόταν Δωροθέα.

Ο πατέρας της ονομαζόταν Κώνστας ή Κέστος και ήταν αριστοκράτης, φρόντισε δε να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή μόρφωση στην πανέμορφη και ευγενέστατη κόρη του.

Σπούδασε στις πιο ονομαστές εθνικές σχολές φιλοσοφία, ρητορική, ποίηση, μουσική, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική.

Γνώριζε το Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Βιργίλιο και όλους τους ποιητές. Επίσης κατείχε τις θεωρίες των αρχαίων ιατρών Ασκληπιού, Γαληνού και Ιπποκράτη.

Ήταν πανεπιστήμων! Κάποιοι μάλιστα την ταυτίζουν με την αλεξανδρινή φιλόσοφο Υπατία, λόγω ομοιότητας, η οποία είχε βρει τραγικό θάνατο, περί το 440, σε μια θρησκευτική διένεξη. 

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, έστρεψε την προσοχή της στη χριστιανική διδασκαλία, η οποία, παρ’ όλους τους διωγμούς, διαδίδονταν και γινόταν πίστη των κατοίκων της Αλεξάνδρειας.

Εντυπωσιάσθηκε από αυτή και ζήτησε να κατηχηθεί στη νέα πίστη από κάποιον άγιο μοναχό. Βαπτίστηκε και πήρε το όνομα Αικατερίνη. 

Δεν φανέρωσε αρχικά τη χριστιανική της ιδιότητα στους οικείους της, διότι βρισκόταν σε έξαρση ο μεγάλος διωγμός του Μαξεντίου.

Οι γονείς της την πίεζαν να παντρευτεί έναν από τους πάμπολλους πλούσιους νέους, και αξιωματούχους, που ζητούσαν να την κάνουν γυναίκα τους.

Εκείνη με ευγένεια απέκρουε τις προτάσεις τους διότι είχε πάρει την απόφασή της να γίνει νύμφη του Χριστού! 

Δεν άργησε να γίνει γνωστή η μεταστροφή της στον Χριστιανισμό. Μέσα στη δίνη του διωγμού, θεώρησε καθήκον της και τιμή της να ομολογήσει την πίστη της στο Χριστό.

Ήταν δεκαοκτώ χρονών, αλλά αρκετά ώριμη για να υποστεί τις συνέπειες της δημόσιας ομολογίας της. Την εποχή εκείνη ο αυτοκράτορας Μαξέντιος έβγαλε διαταγή για καθολική θυσία στους «θεούς» από όλους τους υπηκόους.

Όποιοι δεν θα εκτελούσαν τη διαταγή του θα τιμωρούνταν σκληρά και παραδειγματικά. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας θυσίασε εκατόν τριάντα ταύρους!

Πλήθος κόσμου υπάκουσε στη βασιλική διαταγή, όχι όμως και η Αικατερίνη. Κατευθύνθηκε στο ειδωλολατρικό «ιερό» όπου τελούσε τη μεγαλειώδη θυσία ο Μαξέντιος και ζήτησε από τους ακολούθους του να μιλήσει σ’ αυτόν.

Με πρωτόγνωρο θάρρος ήλεγξε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα, υπενθυμίζοντάς του πως η λατρεία των άψυχων ειδώλων, και δι’ αυτών, η λατρεία των δαιμόνων ανήκει στο σκοτεινό και δεισιδαίμων παρελθόν και πως και οι αρχαίοι σοφοί είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην ειδωλολατρία.

Ταυτόχρονα ομολόγησε ενώπιων του την πίστη της στον Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό. Ο αυτοκράτορας ζήτησε να μάθει ποια ήταν αυτή η όμορφη και ασεβής, κατά την κρίση του, κόρη.

Οι ακόλουθοί του του είπαν ότι είναι η κόρη του επιφανή αλεξανδρέα Κώνστα, η οποία έγινε Χριστιανή.

Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να γίνει μια δημόσια συζήτηση με τους πλέον διακεκριμένους φιλοσόφους και ρήτορες της Αλεξάνδρειας, διότι πίστευε πως έτσι θα ξεφτίλιζε τους Χριστιανούς και θα θριάμβευε η ειδωλολατρία.

Κάλεσε λοιπόν πενήντα από αυτούς και την Αικατερίνη να εκθέσουν δημόσια τις απόψεις τους.

Η Αικατερίνη προσευχήθηκε θερμά στο Θεό να της δώσει σοφία, προκειμένου να υπερισχύσει στη συζήτηση, για τη δόξα τη δική Του και την καταισχύνη των διωκτών της Εκκλησίας.

Οι ειδωλολάτρες ρήτορες γεμάτοι κομπασμό άρχισαν πρώτοι να παρουσιάζουν την αρχαία θρησκεία ως δήθεν παράγοντα πολιτισμού και τους «θεούς» ως δήθεν ευεργέτες των ανθρώπων. Τελευταία μίλησε η Αικατερίνη.

Χρησιμοποιώντας τα έργα του Ομήρου, παρουσίασε το έρεβος των «θεών» της αρχαίας θρησκείας, οι οποίοι έπρατταν τις χειρότερες κακουργίες και τις αίσχιστες ηθικές παρεκτροπές, ήτοι: δολοφονίες, απάτες, βιαιοπραγίες, γενοκτονίες, κλοπές, μοιχείες, πορνείες, αιμομιξίες, παιδεραστίες, βιασμούς, κτηνοβασίες, φθόνους, δολοπλοκίες.

Διακατέχονταν από ανομολόγητα πάθη, τα οποία οι άνθρωποι δε μπορούσαν να διανοηθούν. Ήταν απίστευτα μισάνθρωποι, ζήλευαν και μισούσαν θανάσιμα τους ανθρώπους και όταν εύρισκαν ευκαιρία τους εξολόθρευαν.

Το μόνιμο μίσος τους για τους ανθρώπους καταλάγιαζε με τις φρικτές ανθρωποθυσίες! Αναγκάζονταν οι άνθρωποι να εκπορνεύουν ακόμη τα κορίτσια τους στα «ιερά πορνεία» για χάρη των «θεών»! 

Οι ειδωλολάτρες φιλόσοφοι έμειναν άφωνοι από την ευγλωττία και τα επιχειρήματα της νέας φιλοσόφου! Το αποτέλεσμα ήταν να αναγνωρίσουν την ήττα τους και να μεταστραφούν και οι ίδιοι στον Χριστιανισμό!

Το γεγονός αυτό εξόργισε το φανατικό ειδωλολάτρη αυτοκράτορα, ο οποίος ζήτησε τη θανάτωσή τους δια της πυράς και τον απάνθρωπο βασανισμό της Αικατερίνης.

Η αγία οδηγήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία δεν έκαμψαν την πίστη της. Βλέποντας η σύζυγος του αυτοκράτορα Φαυστίνα τον ηρωισμό της μάρτυρος πίστεψε και έγινε και αυτή Χριστιανή.

Ο θηριώδης σύζυγός της την αποκεφάλισε και την αγία την παρέδωσε στους δημίους να την αποτελειώσουν στο φοβερό τροχό, ο οποίος διαμέλιζε αργά και βασανιστικά το σώμα της, ενώ η ψυχή της πέταξε στα ουράνια για να συναντήσει τον θείο Νυμφίο που τόσο αγάπησε στη ζωή της.

Το σώμα της ο παρέλαβαν οι Χριστιανοί και το ενταφίασαν με τιμές. Το σεβάστηκαν οι αιώνες και σήμερα αποτελεί πολύτιμο θησαυρό στην ιστορική Μονή του Σινά. Η μνήμη της εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου. 

Η αγία Αικατερίνη είναι ένα από τα απτά παραδείγματα πως η γνώση και η επιστήμη όχι μόνο δεν αντιτίθενται στην χριστιανική πίστη, αλλά καταξιώνονται σ’ αυτή ως δώρα του Θεού στην ανθρωπότητα!

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 24 Nov 2017 19:37:07 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/18429-agia-aikaterini-i-pansofos-megalomartus-tou-xristou
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Καμερούν (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18428-o-patriarxis-alejandreias-sto-kameroun-foto kameroyn 6

Την 24η Νοεμβρίου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β, αφίχθη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Γιαουντέ, στο Καμερούν της Κεντρικής Αφρικής, συνοδευόμενος υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Άκκρας και Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας κ.Ναρκίσσου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ποιμαντική ιεραποστολική επίσκεψη στους Ορθοδόξους της χώρας, καθώς και να εορτάσει την εικοσαετή επέτειο, από την Εκλογή και Ενθρόνισή Του ως Μητροπολίτης Καμερούν.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκαν, ο οικείος Μητροπολίτης Σεβασμ. Καμερούν κ.Γρηγόριος, ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Πρόδρομος Κατσούλης, ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. κ.Αντώνιος Μπαφαλούκος, ο Επιτ. Πρόξενος της Ελλάδος στην Ντουάλα και Άρχων Ρεφερενδάριος του Πατριαρχικού Θρόνου κ.Ανέστης Αρνόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Γιαουντέ κ.Ερρίκος Μπαλάνος, η Μεγάλη Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Θρόνου κυρία Χλόη Μπαλάνου και εκπρόσωποι του Ιερού Κλήρου.

Το πρωί, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, επισκέφθηκε τον Ιερό Καθεδρικό Κοινοτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία επί τη αφίξει Του, καθώς και το παρακείμενο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου του επιφυλάχθηκε θερμότατη υποδοχή.

Στην ομιλία του, φανερά συγκινημένος, αναφέρθηκε στην έλεύση του ως Μητροπολίτης Καμερούν, στις 24 Νοεμβρίου 1997, πριν είκοσι ακριβώς χρόνια. Έκανε αναφορά στις όμορφες αναμνήσεις που διατηρεί από το Καμερούν αλλά και στους κόπους και τις αγωνίες των ημερών εκείνων, για την πρόοδο και ανάπτυξη της Ορθόδοξης πίστης. Επίσης, μνημόνευσε αγαπητά πρόσωπα, παλιούς φίλους και συνεργάτες της Ιεραποστολής, ευχαριστώντας και ευγνωμονώντας τον Άγιο Θεό, για την ευλογία της διακονίας Του, στην ιεραποστολική χώρα του Καμερούν.

Στην συνέχεια, ο οικείος Μητροπολίτης κ.Γρηγόριος, καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν, εκφράζοντας την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του και την χαρά σύνολης της Τοπικής Εκκλησίας που παροικεί στο Καμερούν για την επίσκεψη αυτή, προκειμένου να επευλογήσει τους Ορθοδόξους πιστούς, δίδοντάς τους ελπίδα και δύναμη στον αγώνα τους. Επίσης, ευχήθηκε να είναι τα έτη της Πατριαρχείας του πολλά και ευλογημένα από τον Θεό.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Πρέσβυ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στο Καμερούν, Εξοχ. κ. Cherif El-Leithy, με τον οποίο είχε γόνιμη συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ.Γρηγόριο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ.Νάρκισσο, τον Επιτ. Πρόξενο της Ελλάδος στην Ντουάλα κ.Ανέστη Αρνόπουλο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Γιαουντέ κ.Ερρίκο Μπαλάνο.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης αναχώρησε για την μεγαλύτερη πόλη στο Καμερούν, την Ντουάλα, προκειμένου να τελέσει αύριο Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και να επισκεφθεί την Ελληνική Παροικία της μεγαλουπόλεως.

kameroyn 1

kameroyn 1

kameroyn 1

kameroyn 1

kameroyn 1

kameroyn 1

kameroyn 1

kameroyn 1

kameroyn 1

kameroyn 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) Fri, 24 Nov 2017 19:30:07 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18428-o-patriarxis-alejandreias-sto-kameroun-foto
Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Αικατερίνης στο Άργος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/18427-panigurikos-esperinos-agias-aikaterinis-sto-argos-foto DSC 8735ARGOS AG AIKATERINHS

Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στη πόλη του Άργους.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου και με την παρουσία αρκετών ιερέων από το Αργος.

Καθόλη την διάρκεια του εσπερινού στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Αικατερίνας είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου της Αγίας και του Αγίου Μερκουρίου.

DSC 8715ARGOS AG AIKATERINHS

DSC 8715ARGOS AG AIKATERINHS

DSC 8715ARGOS AG AIKATERINHS

DSC 8715ARGOS AG AIKATERINHS

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Fri, 24 Nov 2017 18:59:53 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18427-panigurikos-esperinos-agias-aikaterinis-sto-argos-foto
Μιχαλίτσι: Κάτοικοι υποδέχθηκαν τον Ιερέα που αποφυλακίσθηκε http://www.romfea.gr/diafora/18426-mixalitsi-katoikoi-upodexthikan-ton-ierea-pou-apofulakisthike mixalitsi1

Σε μια αυθόρμητη κίνηση προχώρησαν σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής οι κάτοικοι του χωριού από το Μιχαλίτσι.

Συγκεκριμένα στο άκουσμα της είδησης ότι ο Ιερέας που κατηγορείται για ασελγείς πράξεις, αποφυλακίσθηκε από τις φυλακές Τριπόλεως με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Πρέβεζας, δεκάδες συγχωριανοί του Ιερέα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του χωριού προκειμένου να τον υποδεχτούν.

Μόλις αντίκρισαν τον Ιερέα ξέσπασαν αυθόρμητα σε χειροκροτήματα και όλοι έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν και να του μιλήσουν μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Εκείνος με δάκρυα στα μάτια, δεν έπαψε να ευχαριστεί όλους όσους βρέθηκαν και που όλο αυτό το διάστημα του συμπαραστάθηκαν.

Απευθυνόμενος στον κόσμο, ο Ιερέας δήλωσε ...."Ότι σας έλεγα τόσο καιρό, πιστεύουμε στον Θεό ο οποίος είναι η αλήθεια..η αλήθεια θα φανερωθεί, να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους εσάς που βρεθήκατε εδώ και τον δικηγόρο μου, τον Αποστόλη Τάσση για όλες του τις ενέργειες που έκανε και κάνει . Ο Θεος θα αποδείξει την αθωότητα μου... σας αγαπάω πάρα πολύ. Δεν κρατάω κακιά σε κανέναν. Το ίδιο να κάνετε και εσεις. Να είστε καλά".

Aμέσως μετά οι δεκάδες κάτοικοι του χωριού ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και δεν σταμάτησαν να αναφέρουν πως η αλήθεια θα λάμψει.

Ο Ιερέας δεν μπήκε στο χωριό και μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση δεν θα μένει στο Μιχαλίτσι.

mixalitsi2

mixalitsi2

mixalitsi2

mixalitsi2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (prevezabest.blogspot.gr) Fri, 24 Nov 2017 18:55:40 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18426-mixalitsi-katoikoi-upodexthikan-ton-ierea-pou-apofulakisthike
Νέες εφημεριακές θέσεις στην Ι.Μ. Σουηδίας http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/18425-nees-efimeriakes-theseis-stin-im-souidias thesseis 1

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας προκηρύσσει τρεις έμμισθες εφημεριακές θέσεις: α) για τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης (θέση 2ου εφημερίου), β) για την ενορία Αποστόλου Παύλου Ουψάλας και γ) για τις ενορίες Αγίου Ανδρέου Μάλμε και Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων Κοπεγχάγης.

Οι υποψήφιοι μπορούν να στείλουν αίτηση και το βιογραφικό τους σημείωμα άμεσα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σεβασμιωτάτου: metropolitancleopas @ gmail.com ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: His Eminence, Metropolitan Cleopas of Sweden. Birger Jarlsgatan 92, 114.20 Stockholm, Sweden.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ᾽ ευθείας με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα στο τηλέφωνο: 0046735303591.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Σουηδίας) Fri, 24 Nov 2017 18:45:42 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/18425-nees-efimeriakes-theseis-stin-im-souidias
Κληρικός μιλά για τον Θεό σε Επιχειρηματίες και πολιτικούς Ηγέτες http://www.romfea.gr/diafora/18424-klirikos-mila-gia-ton-theo-se-epixeirimaties-kai-politikous-igetes lemelsonΣε Παγκόσμιους Επιχειρηματίες και Πολιτικούς Ηγέτες, μίλησε για ακόμη μια φορά ο π. Εμμανουήλ Λεμέλσον από την Αμερική.

Ο π. Εμμανουήλ προσκεκλημένος σε στρογγυλή τράπεζα στο Caux Round στο κέντρο της Βιτεμβέργης, μίλησε για την Παγκόσμια Ηθική και την Θέωση στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησίας.

Επίσης αναφέρθηκε σε προσωπικές του εμπειρίες, καθώς και στην Χριστιανική Φιλοσοφία των επενδύσεων ως μάρτυρας Χριστού.

Δείτε την σχετική ομιλία του π. Εμμανουήλ:

{youtube}Rk_2KCH4cHw{/youtube}

{loadposition adsense}

 

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 24 Nov 2017 17:58:06 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18424-klirikos-mila-gia-ton-theo-se-epixeirimaties-kai-politikous-igetes
Διεθνής επιστημονική έρευνα για τις εικόνες της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/18423-diethnis-epistimoniki-ereuna-gia-tis-eikones-tis-im-agias-aikaterinis-sina eikonew 4

Το βράδυ της 22ης Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κεντρικού Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης (Μόναχο) η παρουσίαση ενός ογκώδους και επιβλητικού τόμου, ο οποίος περιλαμβάνει τα πορίσματα πρωτοποριακού διεθνούς προγράμματος, το οποίο συμπεριελάμβανε και την εξέταση εικόνων της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο σε ελεύθερη απόδοση τιτλοφορείται «Το σώμα στη ζωγραφική: Χρώμα και σημασία» επικεντρώθηκε στις τεχνικές της ζωγραφικής που εφαρμόστηκαν στο μεσογειακό χώρο κατά την πρώτη χριστιανική χιλιετία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εξέταση του τρόπου χρωματικής απόδοσης του ανθρώπινου προσώπου και σώματος, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τη ζωγραφική τέχνη. Ιστορικοί και και συντηρητές έργων τέχνης επικέντρωσαν χρονικά την έρευνά τους στην εποχή από το 200 μέχρι το 1250 μ.Χ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά μελετήθηκαν φορητές εικόνες που φυλάσσονται εκεί με υπερσύγχρονες επιστημονικές μεθὀδους διερεύνησης του τρόπου ζωγραφικής απόδοσης των σωμάτων του Κυρίου, της Παναγίας, των Αγγέλων και των αγίων της Εκκλησίας μας.

Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος περιώνυμα ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Κεντρικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης του Μονάχου, το Ινστιτούτο Συντήρησης του Πολυτεχνείου Μονάχου, το Μουσείο Κρατικών Συλλογών της Βαυαρίας και το Opificio delle pietre dure της Φλωρεντίας.

Ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης με προηγμένα τεχνολογικά μέσα, όπως λ.χ. με μικροσκόπια υψηλότατης ανάλυσης. Την πολυδάπανη έρευνα χρηματοδότησε το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε ως θεολογικός σύμβουλος και μεσολαβητής με την Ιερά Μονή Σινά ο θεολόγος Γεώργιος Βλαντής, διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας. Η υπεύθυνη του προγράμματος Δρ. Esther Wipfler επισκέφθηκε μαζί του στην Αθήνα τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό και έλαβαν την ευλογία του για τη μελέτων ιστορικών εικόνων της φημισμένης Μονής.

Με την πατρική αγάπη του Ηγουμένου και την αδελφική αγάπη των μοναχών, κατόρθωσε ερευνητική ομάδα αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τον καθηγητή Erwin Emmerling, τη Δρ. Esther Wipfler, τη Δρ. Catharina Blänsdorf και τη Δρ. Yvonne Schmuhl να ερευνήσουν διεξοδικά 11 εικόνες και να προβούν σε αποκαλύψεις που πρώτη φορά παγκοσμίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα από τη μελέτη των εικόνων της Ιεράς Μονής Σινά, οι οποίες εξετάστηκαν συγκριτικά με επίσης αξιόλογες εικόνες της ίδιας εποχής από άλλα μέρη της Μεσογείου, δημοσιεύονται σε καλαίσθητο τόμο 668 σελίδων, με διεξοδικά κείμενα, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, ο οποίος φέρει τον τίτλο Inkarnat und Signifikanz – Das menschliche Abbild in der Tafelmalerei von 200 bis 1250 im Mittelmeerraum.

Η μελέτη των εικόνων κατέδειξε σε πολλές περιπτώσεις διαδοχικές επιστρώσεις και επικαλύψεις, σε μερικές φορές μέχρι και 12, με διάφορα χρώματα, από το αστάρωμα μέχρι και τον τελικό βαθμό έκφρασης των προσώπων και των σωμάτων των αγίων. (Φωτο:Abb.17b, και Abb.20)

Σε μια εικόνα με θέμα τη Σταύρωση, παριστάνεται μεν ο Κύριος επί του Σταυρού ως νεκρός, με κλειστά τα μάτια για να αποδοθεί η ανθρώπινη φύση του, με ζωγραφική όμως επιδεξιότητα καταδεικνύεται ότι ως Θεός δεν έχει πεθάνει.

Η αριστουργηματική σύνθεση των πολλαπλών επιπέδων των χρωμάτων που δείχνουν ταυτόχρονα τη ζωή και το θάνατο αποτελεί εξαίρετο έργο τέχνης παγκοσμίου εμβέλειας. (Φωτο:Abb.5)

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου, αλλά και της σχετικής ιστοσελίδας παραβρέθηκαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος δεξιώθηκε την ομάδα στην αρχή του προγράμματος στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Μονάχου και πρόσφερε μια εποπτική εισαγωγή στην Ορθοδοξία στους ερευνητές, και ο θεολόγος Γεώργιος Βλαντής.

Στον πρόλογο του καταλόγου, αλλά και στις εισηγήσεις τους οι επιστήμονες ευχαρίστησαν θερμά τον Σεβ. Ηγούμενο Αρχιεπίσκοπο κ. Δαμιανό, τους Μοναχούς π. Μιχαήλ, π. Νήφωνα και π. Συμεών και τους συντηρητές Βασιλική Αναγνωστοπούλου, Μιχάλη Κουφόπουλο και Μηνά Χατζηχρήστου για την επιστημονική υποστήριξη της έρευνας.

eikonew 1

eikonew 1

eikonew 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Γερμανίας) Fri, 24 Nov 2017 17:14:31 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/18423-diethnis-epistimoniki-ereuna-gia-tis-eikones-tis-im-agias-aikaterinis-sina
Επιστολή Γόρτυνος Ιερεμία προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18421-epistoli-gortunos-ieremia-pros-ton-upourgo-periballontos stathakis gortynos

Επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γεώργιο Σταθάκη απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιεραμίας, όσο αφορά τα όσα ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν σχετικά με την ΔΕΗ της Μεγαλόπολης.

''Δεν θα επιτρέψουμε άλλη αρνητική εξέλιξη στην περιοχή μας. Όλοι ενωμένοι κλήρος και λαός θα αντισταθούμε'', τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 24 Nov 2017 17:20:55 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18421-epistoli-gortunos-ieremia-pros-ton-upourgo-periballontos
Με τους Μητροπολίτες της Θράκης συναντήθηκε ο Υπουργός Παιδείας http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18422-me-tous-mitropolites-tis-thrakis-sunantithike-o-upourgos-paideias paideias

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου είχαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης· Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλατζή, την Παρασκευή 24 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε., στην Αθήνα.

Μέσα σε φιλικό κλίμα συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις Μητροπόλεις της Θράκης και το Υπουργείο Παιδείας - Θρησκευμάτων και οι σχέσεις με τις μουσουλμανικές κοινότητες εν όψει της αναβάθμισης των Μουφτειών και της προαιρετικής εφαρμογής της Σαρίας στο οικογενειακό δίκαιο.

Έγινε γόνιμος διάλογος στον οποίο εκατέρωθεν εκφράσθηκαν οι τοποθετήσεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας για διμερούς ενδιαφέροντος θέματα.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Fri, 24 Nov 2017 17:03:57 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18422-me-tous-mitropolites-tis-thrakis-sunantithike-o-upourgos-paideias
Για τον Γέροντα Αγαθόνικο http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/18420-gia-ton-geronta-agathoniko agathonikos 1Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ


Στις 24 Νοεμβρίου του έτους 1985, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, τελέστηκε η εις Επίσκοπον χειροτονία του νεοψηφισθέντος τότε Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης Αγαθονίκου από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Σεραφείμ και πλειάδα Αρχιερέων της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ο χειροτονητήριος λόγος του απλός, λιτός, κατανοητός, καρδιακός. Ζήτησε την ευλογία και την παρουσία του Θεού στη ζωή του, τη θερμότατη πρεσβεία της Υπεραγίας Θεοτόκου, της προστάτιδός του Αγίας θεοπρομήτορος Άννης, καθώς και της πολιούχου της Μητροπόλεως, Αγίας Αικατερίνης.

Μάλιστα αργότερα, όταν διάβασε μαρτυρολογικά κείμενα από την Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά που ανέφεραν ότι το μαρτύριο της Αγίας έγινε στις 24 Νοεμβρίου, αλλά η μνήμη της επί το πανηγυρικότερον μετετέθη την επόμενη ημέρα ώστε να εορτάζεται με την απόδοση της εορτής των Εισοδίων, έλεγε ότι: «εγώ χειροτονήθηκα Επίσκοπος την ημέρα της μνήμης της Αγίας Αικατερίνης».

Στο χειροτονητήριο λόγο του χρησιμοποίησε επίσης δύο προσδιορισμούς για το επισκοπικό αξίωμα. Είπε χαρακτηριστικά: «Ένας επίσκοπος σήμερα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ή ένας μάρτυρας ή ένας προδότης».

Η μετέπειτα συμπεριφορά του, το ήθος του και το ορθόδοξο εκκλησιαστικό του φρόνημα έδειξαν πραγματικά ότι ήταν ένας μάρτυρας Επίσκοπος που σήκωσε γενναία το σταυρό της Ιερωσύνης και λιτάνευσε θυσιαστικά και αγαπητικά το αγιασμένο ράσο του Ορθοδόξου Κληρικού και Μοναχού.

Και επειδή πρέπει να μνημονεύουμε τους ηγουμένους εν τη πίστει, σύμφωνα με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου: «μνημονεύετε των ηγουμένων υμών, οίτινες ελάλησαν υμίν τον λόγον του Θεού»1, σ’ αυτήν την επέτειο των 32 ετών από τήν εις Επίσκοπον χειροτονία του, και παρ’ ότι βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου με τη συνοδεία των Αγίων Αγγέλων να τον παρηγορούν και να τον ενισχύουν, θέλω να δημοσιοποιήσω ένα χαρακτηριστικό του γνώρισμα ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, όχι μόνο για εκείνα τα πολλά τα οποία μου προσέφερε, αλλά κυρίως για εκείνα τα οποία μου δίδαξε και άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Και αυτό δεν είναι άλλο από το εκκλησιαστικό ορθόδοξο φρόνημα που τον διακατείχε. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ, προς τον οποίο οφείλω ισόβια υιϊκή ευγνωμοσύνη για την πολλή πατρική αγάπη την οποία απήλαυσα τον καιρό της διακονίας μου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μου ανέφερε μια φορά με θαυμασμό πως: «ο Αγαθόνικος έχει εκκλησιαστικό φρόνημα».

Τι είναι όμως το ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα;

1. Δεν είναι απλώς γνώση ενός αντικειμένου, διανόηση, ιδεολογία, τρόπος σκέψεως, επιστημονικός καταρτισμός ή θύραθεν παιδεία, αλλά κυρίως άνωθεν παιδεία και φωτισμός του Αγίου Πνεύματος.

Φρόνημα είναι η όλη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζει ο πνευματικός άνθρωπος, αυτός ο οποίος εμπνέεται από τη χάρη και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος· αυτός που έχει μέσα στην καρδιά του κατά την έκφραση του Μεγάλου Βασιλείου «ενιδρυμένον εν εαυτώ τον Θεόν»2.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ερμηνεύοντας την προς Ρωμαίους επιστολή του Aποστόλου Παύλου, θα πει : «Φρόνημα γαρ σαρκός ενταύθα φησί τον γεώδη λογισμόν, τον παχύν, τον πρός τα βιωτικά και τας πονηράς πράξεις επτοημένον»3.

Έτσι, η λέξη φρόνημα, που τόσο χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, φανερώνει τον όλο τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου και κατ΄ επέκταση τη σχέση που έχει με τον Θεό.

Αν έχει σαρκικό φρόνημα, τότε ο νους του θα είναι σκοτισμένος. Αν διαθέτει πνευματικό φρόνημα, τότε ο νους του θα είναι φωτεινός, δε θα κρίνει κανέναν, δε θα κακολογεί, θα συμπεριφέρεται με ευγένεια και επιείκεια προς όλους τους ανθρώπους.

2. Ορθόδοξο φρόνημα... Κάποιος έχει ορθόδοξο φρόνημα, όταν στη ζωή του χρησιμοποιεί ως πνευματικούς οδοδείκτες τους θεοφόρους Πατέρες της Εκκλησίας, τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, τα δόγματα, που σώζουν και αγιάζουν τον άνθρωπο.

Ορθόδοξο φρόνημα σημαίνει ακόμη την παραδοχή όλων των εντολών του Χριστού και τη βίωσή τους ελεύθερα και αβίαστα από όποιον θέλει να ζει μέσα στο πνευματικό κλίμα της Εκκλησίας· γιατί οι εντολές δεν είναι τίποτα άλλο, παρά τα φάρμακα τα οποία μας βοηθούν να αποβάλλουμε τη θανατηφόρο ασθένεια και την πνευματική τύφλωση, να εκδιώξουμε τον πνευματικό σκοτασμό του νου ώστε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα της θέας του Θεού. Πόσο σοφές ήταν οι εντολές του Οσίου Παισίου!

«Εάν δεν θεραπευθούμε εδώ στη γη ώστε να δούμε εν συνεχεία το Θεό σαν φως, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να Τον δούμε εν συνεχεία ως φως και στη Βασιλεία των Ουρανών».

3. Εκκλησιαστικό φρόνημα... Η Εκκλησία δεν είναι απλώς ένα σύστημα ανθρώπων, μία ιδεολογία ή μία ανθρώπινη οργάνωση, αλλά θεανθρώπινος οργανισμός.

Είναι το πραγματικό σώμα του Χριστού, που έχει ως κεφαλή το Χριστό και μέλη αυτού του σώματος είναι όλοι οι θεραπευμένοι με τη χάρη του Θεού. Δε νοείται Ορθοδοξία έξω από την Εκκλησία και δε νοείται Εκκλησία πέρα από την Ορθοδοξία.

Ορθοδοξία είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας και η Θεία Ευχαριστία είναι η αληθινή πράξη της Εκκλησίας. Έτσι, Ορθοδοξία, Εκκλησία και Ευχαριστία συνδέονται μεταξύ τους4.

Δεν μπορεί κανείς να κάνει διασπάσεις στη διδασκαλία της Εκκλησίας, ούτε ακόμη να αρνηθεί το ήθος, τη ζωή και την τάξη της.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας ισχύει το του Αποστόλου Παύλου: «πάντα ευσχημόνως και κατά τάξιν γινέσθω»5. Γράφει και πάλι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Μπορεί κανείς να ισχυρισθή ότι εκκλησιαστικό φρόνημα έχει εκείνος που δέχεται τους Επισκόπους και κατευθύνεται από αυτούς και, συγχρόνως, δέχεται την Παράδοση της Εκκλησίας. Εάν κάποιος δέχεται την Παράδοση της Εκκλησίας, αρνούμενος τους κανονικούς Επισκόπους, ή εάν κάποιος άλλος δέχεται τους Επισκόπους, αρνούμενος την όλη Παράδοση της Εκκλησίας, δεν διακρίνεται για εκκλησιαστικό φρόνημα»6.

Αυτό το ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα διακατείχε ολόκληρη τη διακονία του Γέροντος Αγαθονίκου. Σε αυτό έμεινε προσηλωμένος και αμετακίνητος, με αλήθεια, με ειλικρίνεια, με ταπείνωση,με τιμιότητα, με φιλότιμο.

Με αχώριστο σύντροφο τη χάρη του Θεού, την προστασία της Παναγίας και τις πολλές πρεσβείες των Αγίων, αντιμετώπισε θλίψεις και δυσκολίες «τα μεν οπίσω επιλανθανόμενος τοις δε έμπροσθεν επεκτεινόμενος... διώκων επί το βραβείον της άνω κλήσεως του Θεού εν Χριστώ Ιησού»7.

Συχνά πυκνά από τα πονεμένα χείλη του έβγαιναν, όχι μόνο δοξολογίες στο Θεό, αλλά και ο παύλειος λόγος : «δι’ υπομονής τρέχωμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν»8.

Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνα τα οποία μου κατέθετε τις πρωινές ώρες και επί καθημερινής βάσεως, ούτε τα δάκρυα τα οποία έτρεχαν από τα μάτια του, ούτε ακόμη και τους λόγους συγχωρήσεως για εκείνους που εκούσια ή ακούσια τον σταύρωναν καθημερινά. Θα μπορούσε να επαναλάβει με τον αγαπημένο του Απόστολο Παύλο: «εγώ τα στίγματα του Κυρίου Ιησού εν τω σώματί μου βαστάζω»9.

Με ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα ήταν πλήρης και ο τρόπος ζωής του Γέροντος Αγαθονίκου. Μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, για τη δόξα της Εκκλησίας και για τη σωτηρία του ποιμνίου του.

«Ζώντας κανείς μέσα στην Εκκλησία», έλεγε χαρακτηριστικά, «έχει κοινωνία με το Χριστό και τους Αγίους. Δεν έχει δικό του φρόνημα, αλλά το φρόνημα του Χριστού που είναι και φρόνημα των Αγίων.

Δεν έχει δική του διδασκαλία, αλλά η διδασκαλία του είναι διδασκαλία του Χριστού και των Αγίων. Είναι επόμενος του Χριστού, επόμενος των Αγίων, επόμενος των Αγίων Πατέρων, οι οποίοι είχαν αποκτήσει αυτήν την εμπειρία της θεώσεως».

Γι’ αυτό ένας τέτοιος άνθρωπος με αυτόν τον τρόπο ζωής, δε στοχάζεται αλλά παρουσιάζει μόνο τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Τώρα, ο Γέροντας Αγαθόνικος δεν ομιλεί. Συντροφιά με την καρδιακή προσευχή και με την παρουσία των Αγγέλων και των προσφιλών του Αγίων, προσμένει την είσοδό του στη Βασιλεία των Ουρανών.

Δε θα παρευρίσκεται στις εόρτιες Ιερές Ακολουθίες επ’ ευκαιρία της μνήμης της πολιούχου της Μητροπόλεως Αγίας Αικατερίνης, νοερά όμως θα μας λέγει και σήμερα: «Ευλογημένοι μου αδελφοί, η Μάρτυρά μας Αικατερίνα, είναι η δόξα μας, η τιμή μας, το καμάρι μας, η παρηγοριά μας, η πρεσβευτής προς τον Κύριό μας, το ιερό και μεγάλο πρότυπό μας. Η ζωή της είναι φωτεινός σηματοδότης στη δική μας πορεία μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Από τα βάθη της ψυχής μου εύχομαι τα έτη όλων σας να είναι ευλογημένα και πολλά, με τις πρεσβείες της Αγίας Αικατερίνης και πάντων των Αγίων»10.

Πολυσέβαστέ μου Γέροντα, ζητώ και πάλι τις ευχές σου και σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όσα με απλοχεριά μού προσέφερες και κυρίως, για τον ορθόδοξο τρόπο ζωής τον οποίο με δίδαξες μέσα από το πνεύμα της ελευθερίας και της ευγένιας που σε χαρακτήριζε.


1. Εβρ. 13,7
2. Μεγάλου Βασιλείου, «Περί προσευχής, Λόγος Θ’», PG 32,1241
3. Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, «Ομιλία ΙΓ’ στην προς Ρωμαίους επιστολή», PG 60,516
4. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου Βλάχου, «Εκκλησία και εκκλησιαστικό φρόνημα», έκδ. Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου, 1990, σελ. 143
5. Α’ Κορ. 14,40
6. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου Βλάχου, ο.π., σελ. 144
7. πρβλ. Φιλ. 3,14
8. Εβρ. 12,1-2
9. Γαλ. 6,17
10. Προσφώνηση Μητροπολίτου πρώην Κίτρους και Κατερίνης Αγαθονίκου επί τη εορτή της Αγίας Αικατερίνης, Κατερίνη 1993

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Fri, 24 Nov 2017 15:40:23 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/18420-gia-ton-geronta-agathoniko
Hμερίδα συνάντησης Oρθοδόξων Ολλανδίας στο Άμστερνταμ (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/18419-hmerida-sunantisis-orthodojon-ollandias-sto-amsterntam-foto benelux 1

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα της συνάντησης των ορθοδόξων της Ολλανδίας την 18η Νοεμβρίου 2017 στο ρωσσικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη πόλη Άμστερνταμ. Παρόντες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Ρώσσος Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείο Γεωργίας), κληρικοί όλων των Ορθοδόξων Παρουσιών στην Ολλανδία καθώς και πλήθος πιστών. 

Οι συμμετασχόντες απήλαυσαν μια μοναδική πνευματική εμπειρία σε κλίμα κατάνυξης και ποιοτικής προσωπικής μεταξύ τους κοινωνίας, αρχίζοντας με Ακολουθία με την συμμετοχή όλων και εν συνεχείᾳ συζήτηση διαφόρων ομάδων εργασίας. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ως συντονιστής μιας ομάδας εργασίας, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή των προ-συνοδικών διαδικασιών, καθώς και διάφορες θεολογικές και πνευματικές πτυχές για την σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Αναφέρθηκε επίσης στον απόηχο του μεγάλου αυτού εκκλησιαστικού γεγονότος, υπογραμμίζοντας τις πτυχές, οι οποίες άπτονται του λειτουργικού πλαισίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς και ιδιαιτέρως της Ευρώπης.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντας. 

Επίσης διοργανώθηκε ομάδα εργασίας από τον εφημέριο του ναού π. Hildo Bos με θέμα η ορθόδοξη ανατροφή των παιδιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η ομάδα εργασίας είχε έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, όπου οι συμμετέχοντες είχαν μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν τις προσωπικές τους αγωνίες και διαφορετικές μεθόδους της πολύπλοκης και δύσκολης προσπάθειας της ορθόδοξης ανατροφής των παιδιών στην Ευρώπη. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων προκάλεσαν οι ομάδες εργασίας πολυφωνικής και βυζαντινής λατρευτικής μουσικής αντίστοιχα. Μάλιστα ο μουσικολογιώτατος π. Αντώνιος Ταρλίζος, παρουσίασε βυζαντινά μουσικά κείμενα στην ολλανδική γλώσσα. 

Οι υπόλοιπες ομάδες εργασίας συζήτησαν επίσης πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως: Ο ρόλος της προσευχής στην ορθόδοξη πνευματική ζωή, η εκμάθηση διακόσμησης κεριών με θέμα τα Χριστούγεννα, καθώς και εκμάθηση της διαδικασίας παρασκευής προσφόρων για την Θεία Λειτουργία. 

Το γεγονός όμως, το οποίο επισφράγισε την θεόπνευστη και ευλογημένη αυτή ημερίδα ήταν το πνεύμα κατάνυξης και ταπείνωσης των συμμετασχόντων, κλήρου και λαού, των δύο Ιερών Ακολουθιών αφιερωμένων στην Παναγία: της Μικρής Παράκλησης στην αρχή και της Ακολουθίας του Ακαθίστου στο τέλος, τις οποίες μελωδικότατα απέδωσαν σε διάφορες γλώσσες οι αντίστοιχες χορωδίες σε βυζαντινό και πολυφωνικό μέλος. 

Την ημερίδα κατέκλεισε ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας με εγκάρδιο λόγο, ευχαριστώντας τους εμπνευστές και διοργανωτές της ημερίδας και απεύθυνε τις πατρικές ευλογίες και ευχές του, για Θεία ενδυνάμωση της διακονίας στο κάθε μέλος της ορθόδοξης Εκκλησίας στις χώρες του Μπενελούξ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦIEΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βελγίου) Fri, 24 Nov 2017 14:52:13 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/18419-hmerida-sunantisis-orthodojon-ollandias-sto-amsterntam-foto
Παρασημοφόρηση Δικαστή από τον Πατριάρχη Σερβίας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-serbias/18418-parasimoforisi-dikasti-apo-ton-patriarxi-serbias serbias 4

Τον Δικαστή ελληνικής καταγωγής Πρέντραγκ Βάσιτς βράβευσε με την ανώτατη διάκριση ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος για την εν γένει προσφορά του στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

serbias 1

serbias 1

serbias 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ της Πρεσβείας) Fri, 24 Nov 2017 14:42:46 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-serbias/18418-parasimoforisi-dikasti-apo-ton-patriarxi-serbias
Επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη στον Μητροπολίτη Κερκύρας http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18417-epistoli-oikoumenikou-patriarxi-ston-mitropoliti-kerkuras patriarxis

Επιστολή συμπαράστασης προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Λευκίμμης και τις καταστροφές που έγιναν εκεί έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. 

Στην επιστολή του ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: 

«Μετά λύπης επληροφορήθημεν περί των σφοδρών καιρικών φαινομένων τα οποία έπληξαν, και μάλιστα θανατηφόρως, την υμετέραν Θεόσωστον Επαρχίαν και σπεύδομεν διά της παρούσης να συμπαρασταθώμεν τή υμετέρα φίλη Ιερότητι.

Αντιλαμβανόμεθα την τραγικότητα της καταστάσεως και ιστάμεθα μετά πατρικού ενδιαφέροντος παρά το πλευρόν του πάσχοντος ποιμνίου της υμετέρας Επαρχίας εκφράζοντες την συμπάθειαν της Μητρός Εκκλησίας και ημών προσωπικώς, καθώς ουχί άπαξ έσχομεν την ευκαιρίαν να συναντήσωμεν τα πρόσωπά των γενόμενοι αποδέκτης των ειλικρινών αισθημάτων τιμής και αγάπης προς τε τον Ιερόν Θεσμόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προς την ημετέραν Μετριότητα. Είμεθα πλησίον σας, Ιερώτατε άγιε αδελφέ!

Όθεν από του εν τω πελάγει της Ιστορίας κλυδωνισθέντος άλλά μη καταποντισθέντος Φαναρίου επιδαψιλεύομεν καί επικαλούμεθα προς πάντας υμάς, κλήρον και λαόν, την εξ ύψους δύναμιν και ένίσχυσιν, άμα δέ καί την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν όπως Κύριος ο Θεός, ταις πρεσβείαις των Αγίων προστατών υμών Σπυρίδωνος Τριμυθούντος του Θαυματουργού και Θεοδώρας της Αυγούστας, καταπαύση εις την νήσον των Φαιάκων την "Όδύσσειαν”.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας απάντησε ευχαριστώντας τον Παναγιώτατο για την αγάπη και το ενδιαφέρον του κάτι που δείχνει την πατρική στοργή για τους κατοίκους του νησιού καθώς αποτελεί τιμή για τον τόπο μας, ζητώντας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη την προσευχή του για να μην δοκιμαστεί το νησί μας περαιτέρω.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Fri, 24 Nov 2017 14:12:58 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18417-epistoli-oikoumenikou-patriarxi-ston-mitropoliti-kerkuras
Οι Ψάλτες Αττικής απαντούν στον π. Βασίλειο Μπακογιάννη http://www.romfea.gr/diafora/18416-oi-psaltes-attikis-apantoun-ston-p-basileio-mpakogianni photoΠροσφάτως, αναγνώσαμε ένα κείμενο του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βασιλείου Μπακογιάννη, το οποίο τιτλοφορείται «Ψάλτης, ψαλτήρι και μικρόφωνα»

Είναι ιδιαίτερα γλαφυρό, αλλά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, καλό είναι να σημειωθούν τα παρακάτω.

1.Η σύγχρονη λατρευτική πράξη της Ορθοδόξου λατρείας είναι όλως διάφορη από την πράξη του 14ου αιώνος. Τα αναλόγια δεν υπήρχαν γιατί οι χοροί των ψαλτών τελετουργούσαν από άμβωνος.

Ο άμβωνας ίστατο στο μέσον του Ναού. Δεν υπήρχε ένας ψάλτης, αλλά χορός ψαλτών ανδρών, χορός μοναζουσών και χορός παίδων, με συγκεκριμένη συμμετοχή στην λατρεία.

Ενδεικτικά αναφέρει η ιστορία της λατρείας μας, πως ο χορός των παίδων έψαλλε αποκλειστικά στην εξόδιο ακολουθία του αυτοκράτορα. Όσο για τους χορούς των ψαλτών είναι γνωστή η Νεαρά του Ιουστινιανού, η οποία καθόριζε τον αριθμό των ψαλλόντων στην Μεγάλη Εκκλησία.

Την δομή αυτή ακολούθησαν και οι Αυτοκράτορες της Ρωσίας και εσχάτως και η Ρωσική κυβέρνηση, η οποία επανασύστησε τον παλαιότερο «αυτοκρατορικό χορό» υπό την επίβλεψη της Ρωσικής Δούμας.

Η επιβολή του μοναχικού τυπικού στις ενορίες, από τον 16ο αιώνα και εξής, προκλήθηκε από συγκεκριμένες ιστορικές και κοινωνικές ανάγκες εντός του γεωγραφικού χώρου που άκμασε η Ανατολική Αυτοκρατορία και η Ορθόδοξη εκκλησία κλήθηκε κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να διαδραματίσει έναν διαφορετικό ρόλο.

Τα αναλόγια λοιπόν αντικαθιστούν τον άμβωνα και, όπως αυτός ήταν σε περίοπτη θέση, έτσι και με το κλείσιμο του Ιερού Βήματος και την μεταφορά της Αγίας Τραπέζης εντός αυτού αλλάζει και η διάταξη επί του Σολέως.

Τα αναλόγια, όπως ορίζει η Μεταβυζαντινή παράδοση, ίστανται εντός του Σολέως σε περίοπτη θέση, ακριβώς για να τονισθεί η αξία των χορών στην λατρευτική πράξη.

2. Ο Ιεροψάλτης υπήρξε στην Ιστορία της λατρείας μας και κατώτερος κληρικός (αναγνώστης), αλλά και πολιτικός αξιωματούχος .Για παράδειγμα ο τελευταίος Πρωτοψάλτης της Μεγάλης Εκκλησίας προ της Αλώσεως είχε τον πολιτικό τίτλο του Δουκός.

3.Απο τον 16ο αιώνα και εξής, οι Ιεροψάλτες εκτός του τίτλου του Πρωτοψάλτου, χάριν οικονομίας αποκτούν τίτλους όπως Δομέστικος (στρατιωτικός τίτλος), Λαμπαδάριος ( εκκλησιαστικός τίτλος), πράγμα που η Μεγάλη Εκκλησία κάνει για μια μεγάλη σειρά αξιωματούχων της.

4. Η επιλογή Ιεροψαλτών είναι επιλογή των εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των κατά τόπους επιτροπών ακροάσεως Ιεροψαλτών και πρέπει να συντελούνται σύμφωνα με τον υπ’ αριθμ. 176/2006 Κανονισμό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΦΕΚ Α΄ 268 / 19.12.2006).

5.Το προαπαιτούμενο της λειτουργικής μας μουσικής είναι η χορική της έκφραση, η οποία δυστυχώς έχει καταργηθεί στην πράξη.

Επί τούτου, αναφέρουμε ότι, ενώ προ 20ετίας, στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, συντηρούσαν Βυζαντινούς Χορούς οι Μητροπολιτικοί Ναοί των περιοχών, όπως και οι Ιεροί Ναοί Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, Αγίου Λουκά Πατησίων, Αγίας Ζώνης Κυψέλης, Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας και Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου, εκτός, βεβαίως, από τις πολυφωνικές χορωδίες, που ήταν διάσπαρτες, σήμερα Βυζαντινοί χοροί (με την πραγματική έννοια του όρου, δηλαδή της συμψαλμωδίας πολλών ψαλτών με ισοκράτημα φυσικό και όχι οργανικό) συντηρούνται μόνο στους Μητροπολιτικούς Ναούς Αθηνών, Κηφισίας, Γλυφάδας και Μεγάρων και, στην πόλη της Αθήνας, στους Ιερούς Ναούς Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου και Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών

6.Η κακή ποιότητα των ηχητικών εγκαταστάσεων των Ναών, όπως είναι αντιληπτό, δεν είναι αρμοδιότητα των Ιεροψαλτών. Η χρήση τους, η έντασή τους ασφαλώς και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο, όμως, τα εκκλησιαστικά συμβούλια είναι εκείνα που πρέπει να μεριμνήσουν, όπως, εξάλλου, και για άλλα ζητήματα που παραθεωρούνται.

7.Δεν νομίζω, ότι θα έπρεπε να κάνουμε οιοδήποτε σχόλιο για τα αναγραφέντα «περί δαιμονίων», για ευνόητους λόγους … 

8. Ωστόσο, ως Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Περιφέρειας Αττικής, και σεβόμενοι την υπερεκατονταετή παράδοση του συλλογικού μας οργάνου, όπως και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας, την επιστημονική γνώση, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν στην χώρα μας, οφείλουμε να κάνουμε μία θλιβερή διαπίστωση, ότι δηλαδή τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται ένα «βολικό» θεολογούμενο ιδεολόγημα πως:

Ο Ψάλτης πρέπει να είναι ευσεβής ( επαναλαμβανόμενη ερώτηση σε πάμπολλες και όπου δη συνεντεύξεις)

Ο ψάλτης δεν πρέπει να αμείβεται αλλά να λαμβάνει ένα αντίδωρο

Ο ψάλτης δεν πρέπει να είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ

Ο ψάλτης δεν πρέπει να λαμβάνει δώρο Χριστουγέννων ,Πάσχα και επίδομα αδείας

Ο ψάλτης δεν δικαιούται αδείας

Ο ψάλτης δεν πρέπει να λαμβάνει τα τυχηρά που δικαιούται εκ των ιεροπραξιών.

Σε μερικές Μητροπόλεις μάλιστα οι δύο χοροί αφού έγιναν δύο ψάλτες τώρα έγινε ένας.

Το ίδιο ιδεολόγημα εφαρμόζεται κατ’ακολουθία και σε όλους όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Ναούς.

Τα σχετικά άλλοθι είναι πολλά, μεταξύ των οποίων : «ας προσλάβουμε έναν συνταξιούχο…»,( =έχει σύνταξη άρα και ένα μικρό επίδομα δεν είναι κακό), «ας προσλάβουμε έναν φοιτητή…» (= το βολεύουμε το θέμα με π.χ. 100 ευρώ και φαγητό από το συσσίτιο) «ας προσλάβουμε έναν δημόσιο υπάλληλο..» (=αμείβεται από το Δημόσιο άρα δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις ασφάλισης,) έναν άνεργο με ταμείο ανεργίας (=θα μπορέσει να μας εξυπηρετήσει για ένα έτος).

Βέβαια, το χειρότερο είναι ότι, εσχάτως, προσλαμβάνονται Ιεροψάλτες, οι οποίοι αμείβονται και δηλώνουν πως προσφέρουν εθελοντική εργασία. 

Η πραγματικότητα είναι πως οι Ιεροψάλτες, γαλουχημένοι από παιδιά μέσα στον Ναό, έχουν αδιαπραγμάτευτη πίστη και αγάπη για την Ελλάδα και τον άνθρωπο.

Θα ήταν αδιανόητο για ανθρώπους χωρίς πίστη, όπως παρουσιάζεται εσχάτως, να εκδαπανώνται παιδιόθεν στον Ναό του Θεού σε γιορτές, αργίες, Χριστούγεννα, Πάσχα με μόνο κίνητρο τα χρήματα, τα οποία πρέπει να γίνει γνωστό πως τα τελευταία χρόνια έχουν την μορφή φιλοδωρήματος ,όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα στην Πατρίδα μας.

Η θέση μας είναι πως ο Ιεροψάλτης είναι άμεσος συντελεστής στην λατρευτική ζωή της εκκλησίας μας.

Σε σχέση με την πραγματικότητα, οι ενοριακοί Ναοί οφείλουν πρωτίστως να μεριμνούν για την λατρευτική και πνευματική ζωή της ενορίας.

Οφείλουν να αμείβουν το προσωπικό τους και να το ασφαλίζουν, αφού οι πιστοί από το υστέρημά τους προσφέρουν πρώτα απ’ όλα για την λειτουργία της ενορίας τους.

Το Κράτος καλύπτει την ανάγκη των Ιερέων· αυτοί με την σειρά τους, ως διαχειριστές των υλικών ζητημάτων των ενοριών μετά των εκκλησιαστικών Συμβουλίων, οφείλουν να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων τους αφ’ ενός εντός των πλαισίων της πολιτείας που ζούμε και αφ’ ετέρου εντός των ηθικών κανόνων της Ορθόδοξης Θεολογίας.

Αν εμείς εφαρμόζουμε σκληρότερες μνημονιακές πολιτικές σε σχέση με την πολιτεία μας τότε που θα στραφεί ο σύγχρονος άνθρωπος;

Στο ερώτημα του σεβαστού π. Βασιλείου περί της Εurovision, η απάντηση είναι όταν οι κληρικοί μας, ιδιαιτέρως δε οι πρόεδροι των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, γνωρίσουν, όπως οι παλαιότεροι κληρικοί μας, την ορθή εκκλησιαστική πράξη και την ορθή εκκλησιαστική παράδοση, ιδιαίτερα δε της μουσικής μας, τότε, όπως συμβαίνει παντού, θα μπορέσουν να κατευθύνουν τους υφισταμένους τους.

Στην ίδια φιλοσοφία, θα μπορέσουν να ελέγξουν τους Ιεροψάλτες τους, να τους καταστήσουν εργαλεία και ποιμαντικής εργασίας αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους μέσα στο σώμα της Ενορίας, να αξιολογήσουν την εργασία τους (λέξη φετίχ στην Ελλάδα), αποτρέποντας έτσι κάθε αιτία σκανδαλισμού των πιστών, όπως είναι η υπερέκθεση στα μέσα, ο εθισμός στην μαύρη εργασία, η χρήση νέων τεχνολογιών εντός της λατρείας (χρήση ψηφιακών οργάνων), η παρουσίαση σχημάτων αμφίβολης καλλιτεχνικής επάρκειας ως «χορών» δήθεν ψαλτών.

Δυστυχώς στον τόπο μας φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μας. Τι εννοούμε. Φταίει ο υπάλληλος που δεν αξιολογείται, ασχέτως αν ποτέ δεν θεσμοθετήθηκε η αξιολόγηση, φταίει ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος για το δημοσιοοικονομικό πρόβλημα της χώρας, ωσάν να εισέβαλε στο δημόσιο ταμείο και να λεηλάτησε τον κρατικό κορβανά.

Με το ίδιο σκεπτικό, φταίει ο Ψάλτης που είναι κακός και όχι αυτός που τον προσέλαβε και αυτό φροντίζουμε να το επενδύσουμε και με μπόλικη δόση απαξίωσης με μια σειρά αντιεπιστημονικών απόψεων που δεν δικαιολογούνται από έναν μορφωμένο κληρικό.

Για το ποιος θα μεριμνήσει δεν χρειάζεται ερώτημα.

Η διοικούσα εκκλησία θα μεριμνήσει ώστε η λατρεία μας να μυρίζει λιβάνι και εδώ οφείλω να επαναλάβω τα λόγια του μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κυρού Διονυσίου (Ψαριανού) πως «κινδυνεύουμε να χάσουμε την λατρεία μας από την έλλειψη ιερής μουσικής»

Αντιλαμβάνεσθε, ότι η παρούσα απάντηση μας πρέπει πρωτίστως να δημοσιευθεί από εσάς, κατόπιν της δημοσιοποιήσεως ενός κειμένου, που, κατά την γνώμη μας, θίγει εντελώς άδικα μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων.

Ευχαριστώντας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αττικής

Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Ηλίας Κ. Ρεδιάδης-Τούμπας

Μ.α Θεολογίας-Μουσικολόγος

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ του Συνδέσμου) Fri, 24 Nov 2017 14:19:49 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18416-oi-psaltes-attikis-apantoun-ston-p-basileio-mpakogianni
Κράτος και Εκκλησία υπέρ της σχισματικής ''Μακεδονικής'' Εκκλησίας http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/18415-kratos-kai-ekklisia-uper-tis-sxismatikis-makedonikis-ekklisias radef neofytos 1

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ είχε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές συζήτησαν το αίτημα της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ως Μητέρα Εκκλησία.

Επίσης ο Πατριάρχης Βουλγαρίας και ο Πρόεδρος Ράντεφ εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία για την διεύρυνση των σχέσεων της Βουλγαρίας με την ΠΓΔΜ.

Οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετικό βήμα την υπογραφή του Συμφώνου Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος, που συνεδριάζει την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, θα εξετάσει το αίτημα της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας και θα αναζητήσει τρόπους για ευνοϊκή εξέλιξη.

Τέλος ο Πατριάρχης Νεόφυτος ανέφερε ότι η πρόταση της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας για την αναγέννηση της «Αρχιεπισκοπής Οχρίδας» και το ζήτημα του Αυτοκεφάλου θα συζητηθεί με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 24 Nov 2017 20:01:46 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/18415-kratos-kai-ekklisia-uper-tis-sxismatikis-makedonikis-ekklisias
Μαθητές από την Καβάλα στον Μητροπολίτη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18414-mathites-apo-tin-kabala-ston-mitropoliti-lagkada-foto mathites kabalas 1

Μαθητές της Β΄ τάξεως του 4ου Γυμνασίου Καβάλας (Ζουμπουλάκειο), επισκέφτηκαν το πρωί της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2017, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, εις το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχτηκε με χαρά τα παιδιά, τους οποίους αφού τους καλωσόρισε, τους απεύθυνε πατρικούς λόγους και τους παρουσίασε εν συντομία το ιστορικό της Μητροπόλεως, ενώ τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος όπου απαντήθηκαν διάφορες ερωτήσεις που ετέθησαν από τους μαθητές.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εις την πόλη του Λαγκαδά, οι μαθητές και οι μαθήτριες από την Καβάλα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Βυζαντινό και στο Λαογραφικό Μουσείο της Μητροπόλεως όπου είδαν ένα μέρος από την πλούσια εκκλησιαστική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής, καθώς επίσης και να προσκυνήσουν τα Σεπτά Λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης, τα οποία ευρίσκονται εις τον φερώνυμο Ιερό Ναό της Όσσης, καθώς επίσης και να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Fri, 24 Nov 2017 11:19:29 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18414-mathites-apo-tin-kabala-ston-mitropoliti-lagkada-foto
Πανηγύρισε o Ι.Ν. του Αγίου Νικοδήμου του Βεροιέως (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18413-panigurise-o-in-tou-agiou-nikodimou-tou-beroieos-foto beroieos 1

Κατά το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου πανηγύρισε o Iερός Nαός του Αγίου Νικοδήμου του Βεροιέως και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βεροίας.

Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο.

Την επομένη ημέρα το πρωί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε αναγνώστη τον κ. Παύλο Διαμαντή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Fri, 24 Nov 2017 10:36:56 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18413-panigurise-o-in-tou-agiou-nikodimou-tou-beroieos-foto
12η επέτειος ενθρονίσεως Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/18412-12i-epeteios-enthroniseos-patriarxi-ierosolumon-theofilou-foto iero 1

Τήν 10.00 π.μ. ὥραν τῆς Τετάρτης, 9ης /23ης Νοεμβρίου 2017, ἔλαβε χώραν Τελετή Δοξολογίας εἰς τον Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως ἐπί τῇ συμπληρώσει δωδεκαετίας ἀπό τῆς Ἐκλογῆς και Ἐνθρονίσεως τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πατρός ἡμῶν και Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

Τῆς Δοξολογίας ταύτης προεξῆρξεν ὁ Μακαριώτατος, συνιερουργούντων Αὐτῷ τῶν Ἀρχιερέων και Ἱερομονάχων τοῦ Πατριαρχείου καί μετέχοντος ἐν συμπροσευχῇ εὐσεβοῦς ἐκκλησιάσματος ἐκ μοναχῶν, μοναζουσῶν καί λαϊκῶν μελῶν τῆς Ἑλληνικῆς Παροικίας καί τοῦ Ἀραβοφώνου ποιμνίου τῆ τιμητικῇ παρουσίᾳ τοῦ Γενικοῦ Προξένου τῆς Ἑλλάδος εἰς τά Ἱεροσόλυμα κ. Χρήστου Σοφιανοπούλου καί τοῦ ἀντιπροσώπου τῆς Ρουμανίας εἰς Ραμάλλαν.

Ἅμα τῇ Ἀπολύσει τῆς Δοξολογίας ἡ Πατριαρχική Συνοδεία ἀνῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα. Ἐνταῦθα προσεφώνησε τον Μακαριώτατον ὁ Γέρων Ἀρχιγραμματεύς Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Ἀρισταρχος ὡς ἕπεται:

Μακαριώτατε Πάτερ καί Δέσποτα,

Ἡ Ἐκκλησία τῶν Ἱεροσολύμων, ἡ Μήτηρ τῶν Ἐκκλησιῶν, μετά τῆς ἀπ' αἰώνων ἀρωγοῦ αὐτῆς γεραρᾶς Ἁγιοταφιτικῆς ἡμῶν Ἀδελφότητος, ἀναμιμνήσκεται καί ἑορτάζει σήμερον τό γεγονός τῆς πρό δωδεκαετίας ψήφοις κανονικαῖς καί ὁμοφώνοις τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐκλογῆς καί Ἐνθρονίσεως τῆς Ὑμετέρας σεπτῆς Μακαριότητος ὡς Πατριάρχου τῆς Ἁγίας Πόλεως Ἱερουσαλήμ καί πάσης Παλαιστίνης. Τό γεγονός τοῦτο ἑορτάζει ἐν εὐχαριστηρίῳ Δοξολογίᾳ καί πληρότητι συμμετοχῆς, μοναχῶν, κλήρου καί λαοῦ ὡς στερεωτικόν τῆς δομῆς τοῦ ἱεροῦ σώματος αὐτῆς καί συσφιγκτικόν τῆς ἑνότητος αὐτῆς ἐν εἰρήνῃ εἰς μίαν μάλιστα συγκυρίαν δεινῆς δοκιμασίας αὐτῆς.

Διά τῆς ἀποφάσεως τῆς Ὑμετέρας ἐκλογῆς καί Ἐνθρονίσεως τό ἔτος 2005 ἡ Ἁγιοταφιτική Ἀδελφότης ἀπεκήρυξε παρανόμους συμφωνίας, ὑποθηκευούσας περιουσίαν τοῦ Πατριαρχείου ἀνεκτιμήτου ὑλικῆς, πολλῷ δέ μᾶλλον πολιτιστικῆς ἀξίας, διασαλευούσας τό ἀπ' αἰώνων ἰσχῦον καθεστώς τῆς Παλαιᾶς Πόλεως τῶν Ἱεροσολύμων καί τραυματιζούσας καιρίως τάς χριστιανικάς Ἐκκλησίας αὐτῆς. Τότε, συνεπής πρός τήν ἀπ' αἰώνων ἀποστολήν αὐτῆς τῆς πιστῆς φρουρήσεως τῶν Ἁγίων Τόπων, ἡ Ἀδελφότης τοῦ Ἁγίου Τάφου, ἀνέστη, ἐξανέστη, διεμαρτυρήθη καί ἀντέστη. Ἀντί τῆς διαφθορᾶς ἐπέλεξε τήν διαφάνειαν καί ἔθεσε τήν Ὑμετέραν Μακαριότητα ὡς ἔμπειρον κυβερνήτην τοῦ σκάφους τῆς Ἐκκλησίας τοῦ ἁγίου Ἰακώβου τοῦ Ἀδελφοθέου, τό ὁποῖον ὄντως διεσαλεύθη καί ἐκλυδωνίσθη, οὐχ ἧττον ὅμως δέν κατεποντίσθη.

Δεχθεῖσα τήν ἀποστολήν ταύτην ἡ Ὑμετέρα Μακαριότης εἰργάσθη ἀνταξίως ἐπί δωδεκαετίαν καί προέβη εἰς ἀποφάσεις καί πράξεις, αἱ ὁποῖαι κατοχυρώνουν τό Πατριαρχεῖον ἐπιτοπίως, πανορθοδόξως καί παγχριστιανικῶς, ὡς Ἐκκλησίαν ἔχουσαν ἡγετικόν ρόλον ἀναμέσον τῶν χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν τῆς Ἁγίας Γῆς εἰς τό ἔργον αὐτῶν τῆς προστασίας τῶν δικαιωμάτων τῶν Χριστιανῶν καί τῆς εἰρηνικῆς συμβιώσεως αὐτῶν μετά τῶν Ἰουδαίων καί τῶν Μουσουλμάνων συμπολιτῶν αὐτῶν.

Τρανήν ἀπόδειξιν τῆς ἐξασκήσεως τοῦ ἡγετικοῦ καί συνδιαλλακτικοῦ ἔργου τοῦ Πατριαρχείου ἀναμέσον τῶν χριστιανικῶν Κοινοτήτων ἀποτελεῖ ἡ συμμετοχή τῆς Ὑμετέρας Μακαριότητος ὡς ἐκπροσώπου ὅλων τῶν χριστιανῶν τῆς Ἁγίας Γῆς εἰς τό κατά τόν παρελθόντα μῆνα Ἰούλιον ἐν Νέᾳ Ὑόρκῃ συγκληθέν Συνέδριον διά τήν εἰρήνευσιν εἰς τήν Μέσην Ἀνατολήν τῇ πρωτοβουλίᾳ τοῦ εἰρηνιστοῦ ραβίνου Μελχιόρ, πρό πάντων ὅμως τό πρό τινων μόλις μηνῶν μετά πολλῶν δυσκολιῶν ἀλλά ἐν πλήρει Διακοινοτικῇ συνεργασίᾳ ἐπιτευχθέν, συντελεσθέν καί ἄνευ χρονοτριβῆς ὁλοκληρωθέν ἱστορικόν ἔργον τῆς στερεώσεως καί ἀναστηλώσεως τοῦ Ἱεροῦ Κουβουκλίου τοῦ Παναγίου Τάφου ὑπό τοῦ Ἐθνικοῦ Μετσοβίου Πολυτεχνείου Ἀθηνῶν τῇ προσκλήσει τῆς Ὑμετέρας Μακαριότητος.

Ἀναφορικῶς δέ πρός τήν ἐκκλησιαστικήν περιουσίαν, ἀδιαμφισβήτητον ἀπόδειξιν τοῦ ἐνδιαφέροντος τῆς Ὑμετέρας Μακαριότητος ὑπέρ αὐτῆς, ἀποτελεῖ ἡ στάσις Αὐτῆς ἔναντι τῆς προσφάτου ἀποφάσεως τοῦ Περιφερειακοῦ Ἰσραηλινοῦ Δικαστηρίου, διδούσης κῦρος εἰς τάς παρανόμους συμφωνίας πολυετοῦς ἐνοικιάσεως τῶν εἰς τήν Πύλην τοῦ Δαβίδ ξενοδοχείων τοῦ Πατριαρχείου. Ἔκτοτε ἡ Ὑμετέρα Μακαριότης δέν ἐφείσθη κόπων, μόχθων καί δαπανῶν διά τήν ἀναίρεσιν τῆς ἀποφάσεως αὐτῆς, καταστροφικῆς οὔσης, ἐάν ἐφαρμοσθῇ, διά τήν ἀπό τῶν χρόνων τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου καί τῆς Ἁγίας Ἑλένης διαμορφωθεῖσαν χριστιανικήν συνοικίαν.

Ἐπί τῷ σκοπῷ τῆς διαφυλάξεως αὐτῆς ἡ Ὑμετέρα Μακαριότης συνεπεστράτευσε τάς χριστιανικάς Ἐκκλησίας τῆς Ἁγίας γῆς, ἐπεσκέφθη τόν Βασιλέα τῆς Ἰορδανίας, τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην, τόν Πρόεδρον τοῦ κράτους τοῦ Ἰσραήλ, τόν Ὑπουργόν Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος, τόν Πάπαν Ρώμης, τόν Ἀρχιεπίσκοπον Κανταρβουρίας, τόν Ἀρχιεπίσκοπον Κύπρου καί τόν Πρόεδρον τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας. Τό θέμα τοῦτο ἤγειρεν ὡσαύτως ἡ Ὑμετέρα Μακαριότης καί εἰς τήν πρόσφατον ἐν Κύπρῳ Διάσκεψιν τῶν Εὐρωπαϊκῶν Ἐκκλησιῶν καί εἰς τήν ὑπό τοῦ Πατριαρχείου νῦν εἰσέτι ἐν Ἀμμάν φιλοξενουμένην Ἐκτελεστικήν Ἐπιτροπήν τοῦ ΠΣΕ, προειδοποιοῦσα περί τῶν συνεπειῶν πραγματοποιήσεως τῆς ἀποφάσεως ταύτης καί λαμβάνουσα σημαντικάς δεσμεύσεις ἀναιρέσεως αὐτῆς καί συμπαραστάσεως εἰς τάς προσπαθείας διατηρήσεως τοῦ καθεστῶτος τῆς Παλαιᾶς Πόλεως τῶν Ἱεροσολύμων, ἐγγυωμένου τήν εἰρηνικήν διαβίωσιν πάντων τῶν κατοίκων αὐτῆς εἰς τά ἐκ τῆς παραδόσεως κεχαραγμένα ἑκάστου ὅρια.

Ἐπαινοῦντες τήν Ὑμετέραν σεπτήν Μακαριότητα ἐπί τούτοις οἱ Ἁγιοταφῖται, δηλοῦμεν τήν διάθεσιν ἡμῶν τῆς συστρατεύσεως καί συμπαρατάξεως μετ' Αὐτῆς, ὑποτάσσοντες τό ἀτομικόν καί προσωπικόν ἡμῶν θέλημα εἰς τό συλλογικόν καί ἐκκλησιαστικόν, ἵνα ὡς ἐν τῇ λειτουργίᾳ τῆς ἁρμονίας καί ἀλληλουχίας τῶν μελῶν τοῦ ἀνθρωπίνου σώματος, λειτουργῶμεν καί ἡμεῖς ἁρμονικῶς, καρποφοροῦντες ἐπ' ἀγαθῷ τοῦ Ἱεροῦ ἡμῶν Κοινοῦ καί τοῦ Ἑλληνορθοδόξου Ἀραβοφώνου ποιμνίου ἡμῶν.

Ἐγείρων τό ποτήριον ἐξ ὀνόματος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί τῆς Ἁγιοταφιτικῆς Ἀδελφότητος ὅλης, εὔχομαι τῇ Ὑμετέρᾳ Μακαριότητι ἔτη ὅσα πλεῖστα, εἰρηνικά, εὐφρόσυνα, εὐσταθῆ καί ὑγιεινά μετά δυνάμεως κυβερνητικῆς, χορηγουμένης ἀφθόνως ἄνωθεν, δι' αὔξησιν καί ἐμπλουτισμόν τῶν ἀγαθῶν Αὐτῆς ἔργων πρός ἔπαινον τοῦ εὐλογημένου ἡμῶν ἔθνους καί δόξαν τοῦ ἐν Τριάδι Θεοῦ ἡμῶν. Γένοιτο.

Τήν ἐν τῷ Πατριαρχείῳ δεξίωσιν ἠκολούθησε μεσημβρινή τράπεζα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ

{youtube}Ml9GM8f0P_A{/youtube}

iero2

iero2

iero2

iero2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ της Αρχιγραμματείας) Fri, 24 Nov 2017 09:41:55 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/18412-12i-epeteios-enthroniseos-patriarxi-ierosolumon-theofilou-foto
5η Εσπερίδα του Τομέως Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18411-5i-esperida-tou-tomeos-poimantikis-ton-aireseon-boreiou-euboias esperida 7

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Ιστιαίας, η 5η Εσπερίδα του Τομέως Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας με θέμα «Η οικογένεια στον 21ο αιώνα: από την «κατ' οίκον» Εκκλησία στη συμφωνία και το ατομικό δικαίωμα». 

Στην Εσπερίδα, την οποία παρακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι της Βορείου Ευβοίας, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο και την Δήμαρχο Ιστιαίας–Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου-Σπανού, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση, διακεκριμένοι ομιλητές, ανέπτυξαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο το σημαντικό, όσο και επίκαιρο για την εποχή μας, θέμα, το οποίο αφορούσε στην οικογένεια, η οποία καλείται να υπερασπιστεί την αγιογραφικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη και προστατευόμενη δομή της: Άνδρας-Γυναίκα-Παιδιά.

Συντονιστής της Ημερίδος ήταν ο Αρχιμ. Ιωάννης Βουτσιλάκος, Ιεροκήρυκας και Υπεύθυνος Αιρέσεων Αρχιερατικής Περιφερείας Ιστιαίας.

Την πρώτη εισήγηση με θέμα «Οικογένεια μάρτυρας ή Οικογένεια μαρτυρία;» έκανε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος ανέπτυξε συνοπτικά την διδασκαλία της Εκκλησίας περί γάμου και οικογένειας, και πως οι χριστιανοί καλούμαστε να βιώνουμε τον ιερό θεσμό της οικογένειας.

Στη συνέχεια, ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, στην εισήγηση του με θέμα «Η οικογένεια σε μετάβαση και εκσυγχρονισμό» αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του γάμου όπως προκύπτει από νομικά κείμενα π.Χ. και μ.Χ. και κατέθεσε την έλλειψη διάθεσης εκ μέρους της Πολιτείας, σήμερα, να υπερασπίσει τον θεσμό της οικογένειας, αφού νομοθετεί υπέρ της δυνατότητος των εκτρώσεων, της συμβιώσεως ομοφύλων ζευγαριών κ.λπ.

Κατόπιν, η παιδοψυχίατρος του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Καλλιόπη Προκοπάκη, με την εισήγηση της «Διαταραχές ταυτότητας φύλου», ενημέρωσε τους παρισταμένους για την επιστολή αντίθεσης και διαμαρτυρίας της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος – Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφηβων (Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε.) για το σχέδιο νομού αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και κατέθεσε τις επιστημονικές θέσεις της, σχετικά με το ζήτημα αλλαγής ή καθορισμού φύλου.

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Πρωτοπρεσβ. Στέφανος Στεφόπουλος, Εφημέριος της Ενορίας Ταξιάρχου Ιστιαίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αφηρημένες ιδέες και γενικές έννοιες: το νέο υπερόπλο της νέας τάξης πραγμάτων;», μέσα από το οποίο ενημέρωσε τους παρόντες για το σκοτεινό παιχνίδι της νέας εποχής, να παραπλανά τους ανθρώπους με γενικεύσεις και σχετικιστικές θεωρίες, οδηγώντας τους στον αποπροσανατολισμό και καθιστώντας τους, «εύχρηστα εργαλεία» στις επιδιώξεις της.

Μετά από παραγωγικό διάλογο ερωταποκρίσεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, έκλεισε την εσπερίδα και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρόσφατες κινήσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την υπεράσπιση της ιερότητος και της διαχρονικής αποστολής του θεσμού της οικογένειας, χωρίς να παραλείψει να επιστήσει την προσοχή όλων στην ανάγκη για ενότητα με την Εκκλησία, ιδίως στην εποχή μας, που είναι εποχή διαιρέσεων.

Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει ευχές και ευχαριστίες προς τους διοργανωτές, τους χορηγούς, την Διεύθυνση του Γυμνασίου και όλους όσοι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις.

esperida 1

esperida 1

esperida 1

esperida 1

esperida 1

esperida 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Χαλκίδος) Fri, 24 Nov 2017 06:55:00 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18411-5i-esperida-tou-tomeos-poimantikis-ton-aireseon-boreiou-euboias
Ιεραποστολικό ταξίδι στο Καμερούν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18410-ierapostoliko-tajidi-sto-kameroun-o-patriarxis-alejandreias alexandreias theodoros 1

Είκοσι χρόνια, ακριβώς, πέρασαν από το Νοέμβριο του 1997, όταν ο τότε πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας, επίσκοπος Κυρήνης, Θεόδωρος, ψηφίστηκε μητροπολίτης Καμερούν, παίρνοντας τη θέση του άρτι εκλεγμένου τότε, του αείμνηστου Πατριάρχη Πέτρου.

Ο Θεόδωρος έμεινε επτά χρόνια σ΄ αυτή την αφρικανική χώρα και στη συνέχεια μετατέθηκε για λίγους μήνες στη Ζιμπάμπουε, ενώ μετά το τραγικό δυστύχημα με το Σινούκ και την απώλεια του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου και της πολυμελούς συνοδείας του, στα νερά του Αιγαίου, κοντά στο Άγιο Όρος, εξελέγη νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Σήμερα, ακριβώς 20 χρόνια μετά, επισκέπτεται και πάλι το Καμερούν, για να περάσει μαζί με τους Έλληνες, αλλά και τους ντόπιους, τις ημέρες πριν από τις εορτές του Δεκεμβρίου και πριν από την τελική περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και την ημέρα των 63ων γενεθλίων του, που είναι στις 25 Νοεμβρίου.

Για το ταξίδι του μίλησε προς την παροικία, αλλά και πολλούς προσκυνητές, στην πρόσφατη θεία λειτουργία στον κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο ίδιος ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Εμμανουήλ Κακαβελάκη, του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδου Κασιμάτη, του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, Νικόλα Βαδή, του προέδρου του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Κρήτης, δρα Ηλία Παυλούση, του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, Αλέξανδρου Καζαμία, της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίκας Θλιβίτου και άλλων επισήμων.

Στο μεγάλο αυτό ιεραποστολικό ταξίδι, θα συνοδεύει τον μακαριότατο, ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας, μητροπολίτης Άκκρας, Νάρκισσος, ο οποίος είχε και εκείνος επισκεφθεί την Ζιμπάμπουε, πριν από περίπου 10 χρόνια, ως ιεραπόστολος ιερέας.

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας θα υποδεχθεί στην πρωτεύουσα του Καμερούν ο οικείος μητροπολίτης Υπέρτιμος και ο έξαρχος Κεντρικής Αφρικής, Γρηγόριος.

Η Μητρόπολη Καμερούν περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη του Καμερούν, του Τσαντ, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Ισημερινής Γουϊνέας και τις νήσους Σαν Τόμας και Πρίγκηπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (ΑΠΕ - ΜΠΕ) Thu, 23 Nov 2017 21:43:18 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18410-ierapostoliko-tajidi-sto-kameroun-o-patriarxis-alejandreias
Ονομαστήρια Μητροπολίτη Κισάμου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/18409-onomastiria-mitropoliti-kisamou-foto onomastiria kisamoy 1

Την ημέρα της μνήμης του Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου εόρτασε, σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος τα ονομαστήρια του, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς.

Χοροστάτησε του Εσπερινού, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ.Γερασίμου και συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών: Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.Ειρηναίου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.Δαμασκηνού.

Κατά την Θεία Λειτουργία τέλεσε την εις πρεσβύτερο χειροτονία του ιεροδιακόνου π. Χρυσάνθου, αδελφού της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς.

Ο Σεβασμιώτιος Κισάμου κ.Αμφιλόχιος εις τον Εσπερινό αναφέρθηκε εις το πρόσωπο και το έργο του εορταζομένου Αγίου και ευχαρίστησε τον Θεοφ. Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Μακάριο δια την συνευχητική παρουσία. Ο Θεοφιλέστατος κ.Μακάριος ευχήθηκε τα δέοντα εις τον εορτάζοντα Αρχιερέα.

Απευθυνόμενος, κατά την ώρα της χειροτονίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος εις τον υποψήφιο πρεσβύτερο σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καλείσαι να διακονήσεις την Εκκλησία του Χριστού σε εποχές όπου η επιστήμη και η τεχνολογία έχει ειδωλοποιήσει τα επιτεύγματα της, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να συγχέει την πίστη με την γνώση, εποχές όπου ο προφητικός λόγος μοιάζει να είναι ζητούμενο. Καλείσαι από τούδε και στο εξής να γίνεις Ιερεύς της καρδιάς και της απλότητας. Να λιτανεύεις το χάρισμα της ιερωσύνης ως φως και ελπίδα στον απέλπιδα, αλλάζονα και αποϊεροποιημένο κόσμο και πολιτισμό μας. Για να το κατορθώσεις αυτό χρειάζεται να πραγματώνεις στην καθημερινότητα της κληρικής σου διακονίας τον λόγο του Αγίου Σιλουανού: «κράτα τον νου σου στον άδη και μη απελπίζου», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχόμενος εις τον νεοχειροτονούμενο η τελευταία Θ. Λειτουργία της ζωής του να έχει την ζέση και ευλάβεια σαν και την πρώτη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους των παρισταμένων Αρχιερέων, χαιρέτισε και ευχήθηκε, με λόγους θερμούς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος. Αντιπελαργώντας ο εορτάζων Ιεράρχης ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Σεβασμιώτατο Λάμπης κ. Ειρηναίο ως και όλους τους παρισταμένους αγίους Αρχιερείς.

Του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας μετείχαν ο Αρχιγραμματέας της Ι.Ε.Σ.Ε.Κ. Παν. Αρχιμανδρίτης κ.Πρόδρομος Ξενάκης, Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι, Μοναστικές Αδελφότητες και Κληρικοί απ΄ όλη την Κρήτη.

Αντιπεριφερειάρχες, όλοι οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων του Νομού, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, εκπρόσωποι της Παιδείας, Φορέων και Συλλόγων ως επίσης και πλήθος πιστών που ευχήθηκαν εις τον Επίσκοπο τους.

Ακολούθησε πλούσια φιλοξενία, εκ μέρους της Μονής, στην παρακείμενη Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης όπου χαιρέτισε και ευχήθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος, ο Γεν. Δντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς και ο επιβλέπων καθηγητής του νεοχειροτονημένου στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου όπου και εκπονεί διδακτορική διατριβή π. Σάββας Viorel.

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

onomastiria kisamoy 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κισάμου) Thu, 23 Nov 2017 21:37:58 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/18409-onomastiria-mitropoliti-kisamou-foto
Το μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου για τη πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18408-to-minuma-tou-alejandrinou-prokathimenou-gia-ti-politiki-katastasi-sti-zimpampoue zimpampoue papasΟ Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ στη Ζιμπάμπουε (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Σεραφείμ


 

Η ΑΙΩΝΙΟΣ ΖΩΗ

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή βλέπουμε κάποιον πλούσιο να πλησιάζει τον Ιησού και να τον ρωτάει τι πρέπει να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Κι ο Ιησούς του λέει ότι βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση των εντολών του Θεού.

Συγκεκριμένα, του τονίζει ότι για να σωθεί κάποιος και να γίνει πολίτης της βασιλείας του Θεού, πρώτον, πρέπει να παραμείνει πιστός και συνεπής σύζυγος, δηλαδή να μη πέσει σε μοιχεία, να μη συνάψει δηλαδή σχέση ο ένας εκ των συζύγων με άλλο πρόσωπο. Α πό την στιγμή που κάποιος από τους συζύγους πέσει στην αμαρτία της μοιχείας, σημαίνει ότι έπαψε πλέον να υπακούει στο θέλημα του Θεού κι ότι άρχισε να επιτελεί τα έργα του διαβόλου.

Γι' αυτό γίνεται ανάξιος του Παραδείσου κι άξιος της Κολάσεως. Αμαρτία δεν επιτελεί μόνο αυτός που προδίδει την αγάπη της συντρόφου του ή αυτή που προδίδει την αγάπη του συντρόφου της, αλλά και εκείνος που πηγαίνει με παντρεμένη γυναίκα και η γυναίκα που πηγαίνει με παντρεμένο άνδρα, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμβάλλουν στην καταστροφή οικογενειών με μεγάλα θύματα όπως πάντοτε τα αθώα παιδιά των απατημένων συζύγων, που οδηγούν συνήθως σε μεγάλες τραγωδίες.

Δεύτερον, για να γίνει κάποιος μέλος της βασιλείας του Θεού δεν πρέπει να φονεύσει, διότι ο κάθε άνθρωπος είναι «κατ' εικόνα Θεού», κι έτσι σκοτώνοντας κάποιος τον συνάνθρωπό του είναι ως να προσπαθεί να σκοτώσει τον εό. Στην πραγματικότητα όμως ο φονιάς με τα κριτήρια της αιωνιότητας είναι ως να σκοτώνει τον εαυτόν του, γιατί ο ίδιος με το έγκλημα του καταδικάζει τον εαυτόν του να παραμείνει μακριά από τον Θεό, μακριά δηλαδή από τον Παράδεισο και την αιώνια ζωή.

Γι' αυτό ο Χριστός, επειδή θέλει όλοι μας να σωθούμε και να γίνουμε αιώνιοι κάτοικοι του Παραδείσου, μας καλεί να συγχωρούμε και ν' αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς μας. Μ' αυτό τον προκλητικό τρόπο μένουμε μακριά από το ενδεχόμενο του φόνου και την αμαρτωλή σκέψη του αφανισμού του άλλου.

Τρίτον, για να κληρονομήσει κάποιος την αιώνια ζωή πρέπει να έχει συνείδηση ότι τα πάντα ανήκουν στον Θεό, κι ότι μέσα από τα υλικά πράγματα που ο άνθρωπος ελέγχει ή κατέχει, του δίνεται η δυνατότητα ως εντολοδόχος του Δημιουργού Θεού, με την υπακοή στην εντολή της αγάπης, να τα διαχειρίζεται σωστά και τίμια για το καλό του ιδίου, της οικο ένειας του και των συνανθρώπων του. Αντίθετα όταν ο άνθρωπος δεν ακολουθεί τη θεία αυτή εντολή, τότε γίνεται κλέφτης με την έννοια ότι στερεί από πολλούς φτωχούς την δυνατότητα να έχουν τα απαραίτητα για τη ζωή και μάλιστα για τα άπορα παιδιά τους, και αναπόφευκτα αυτός που δεν είναι φιλάνθρωπος και ελεήμονας, οδηγεί τον εαυτό του στην απώλεια, δηλαδή στην Κόλαση.

Τέταρτον, για να σωθεί κάποιος αιώνια πρέπει κάθε στιγμή να είναι έτοιμος να υποστηρίζει το δίκαιον, να μη επιτρέπει ποτέ ν' αδικείται κανένας άνθρωπος. Εκεί που δεν συμβαίνει αυτό, τότε ο άνθρωπος είναι πρόθυμος να πέσει στην αμαρτία της ψευδομαρτυρίας σε βάρος του συνανθρώπου του, και ταυτόχρονα όμως να οδηγήσει και τον εαυτό του στην Κόλαση, δηλαδή στην αιώνια τιμωρία.
Πέμπτον, εκείνος που θέλει να σωθεί και να κληρονομήσει την αιώνια ζωή πρέπει να τιμά και να σέβεται τους γονείς του, γιατί πως είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι ένας είναι άξιος του Παραδείσου όταν αποδεικνύεται ανάξιος να δείξει έμπρακτα την αγάπη του και την ευγνωμοσύνη του προς τα πρόσωπα εκείνα που έκαμαν θυσίες για να τον μεγαλώσουν;

Οι αχάριστοι δεν έχουν θέση στην βασιλεία του Θεού. Απλώς οι αχάριστοι καταφέρνουν να πικράνουν εκείνους που τους ευεργέτησαν. Ταυτόχρονα όμως ο ι αχάριστοι αδικούν και τους εαυτούς τους με τη τιμωρία της στέρησης μεγαλύτερων ευεργεσιών από αυτούς που μπορούσαν να τους ευεργετήσουν και τους έδειξαν ήδη μεγάλη αχαριστία και κακία.

Τονίζοντας ο Ιησούς ότι μόνο ο Θεός είναι καλός, μας στέλνει το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει καλός μόνο με τη τήρηση των εντολών του Θεού. Με τη τήρηση δηλαδή των εντολών του Θεού μπορούμε και μεις να γίνουμε κατά χ άριν Θεοί. Ο Θεός, αγαπητοί μου, τόσο πολύ αγάπησε τους ανθρώπους, ώστε έστειλε τον Υιό αυτού τον Μονογενή για να έχουμε «ζωή αιώνιον», διδάσκοντας μας να μετανοούμε για τα λάθη μας, διότι πλησίασε η βασιλεία των ουρανών. Γι' αυτό,ποτέ δεν είναι αργά, αν κάποιος από μας έπεσε στην αμαρτία της παρακοής της τήρησης των εντολών του Θεού, να μετανοήσει και να προσπαθήσει με προσευχή στον Θεό ν' ανταποκριθεί μ' ευθύνη, ζήλο, αγάπη και συνέπεια στην τήρηση των εντολών του Θεού για να κληρονομήσει «ζωή αιώνιον». ΄

Οσοι πάλι τηρούμε στη ζω ή μας τις εντολές του Θεού, ας συνεχίσουμε μ' επιμονή τον καλό αγώνα μας με την ταυτόχρονη κι αδιάκοπη συμμετοχή μας στην Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, με τον εκκλησιασμό μας, με την συχνή κι άξια προσέλευση μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, και με την καθημερινή προσπάθεια μας, όπου και να βρισκόμαστε, να δίνουμε μαρτυρία Χριστού, δείχνοντας την αγάπη μας προς όλους τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας, ιδιαίτερα με το καλό μας χαρακτήρα μέσα στην οικογένεια όταν υπάρχουν πιέσεις και φωνές, αλλά και στο χώρο της εργασίας μα και στις κοινωνικές μας ενασχολήσεις. Να έχουμε συνείδηση ότι πάντοτε βρίσκεται αόρατα μπροστά μας ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Αυτό μπορούμε να το ζούμε και να τό συναισθανόμαστε με τη σιωπηλή επανάληψη της νοερής προσευχής του Χριστού: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με τον αμαρτωλόν και σώσον τον κόσμον σου».
Αν όμως αγαπητοί μου, συμβαίνει πάνω από την πίστη μας στο Θεό, να μας απασχολεί κάτι άλλο, όπως στην περίπτωση του σημερινού πλούσιου του Ευαγγελίου, που έγινε σκλάβος του πλούτου του, τότε ισχύει και για μας η προτροπή του Χριστού ν' αποδεσμευθούμε απ' ό,τι μας έγινε πάθος και ν' ακολουθήσουμε τον Χριστόν. ΄Οπως δηλαδή ο Χριστός εργάστηκε και θυσιάστηκε για το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τελικά για τη σωτηρία του ανθρώπου, το ίδιο και μεις καλούμαστε να τον μιμηθούμε στη ζωή μας, έχοντας Αυτόν ως πρότυπο μας. ΄Ετσι έχουμε και μεις ζωντανές ελπίδες, όπως τους αγ ους, που η Εκκλησία μας καθημερινά τιμά, να γίνουμε και μεις άγιοι και να εισέλθουμε στην βασιλεία του Θεού, όπως ο άγιος Στυλιανός ο Παμφαγόνος που η Εκκλησία μας σήμερα τη μνήμη του τιμά.

Στο σημείο αυτό, με αφορμή την σημερινή Ευαγγελική περικοπή, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο πλούτος δεν είναι κάτι κακό που ο κάτοχός του πηγα ίνει στην Κόλαση. Αυτό που οδηγεί στην απώλεια είναι η κακή του χρήση. Η καλή του χρήση οδηγεί στον Παράδεισο. Κι ο πλούτος είναι μέρος της δημιουργίας του Θεού, που στην αγία Γραφή χαρακτηρίζεται «καλή λίαν». ΄Ετσι στην γνωστή παραβολή του φτωχού Λαζάρου και του άσπλαχνου πλουσίου, βλέπουμε τον Αβραάμ, που ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Παλαιάς Διαθήκης, να βρίσκεται στον Παράδεισον. ΄

Οταν κάποιος είναι πλούσιος και δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στις εντολές του Θεού και να μιμηθεί το παράδειγμα του Αβραάμ και του Ζακχαίου, που χρησιμοποίησαν τον πλούτο τους για την σωτηρία των συνανθρώπων τους, τότε ο πλούτος του πλούσιου ανθρώπου γίνεται η αιτία της καταστροφής του.

Με τον τρόπο δηλαδή που χρησιμοποιεί κάποιος ό,τι έχει δείχνει την κακία του ή την αγάπη του. Στην περίπτωση του πλούσιου του σημερινού Ευαγγελίου έχουμε την αρνητική χρήση του πλούτου, όπου φαίνεται η κακία του και ταυτόχρονα ο κίνδυνος της απώλειας της αιώνιας ζωής. Γι' αυτό ο Χριστός τον προτρέπει να δείξει αγάπη μοιράζοντας τα πάντα στους φτωχούς ανθρώπους που είχαν ανάγκες, κι ο ίδιος να τον ακ λουθήσει να γίνει δηλαδή ένας από τους αποστόλους του. Αυτός όμως περίλυπος αρνήθηκε τη μεγάλη τιμή που του πρότεινε ο Χριστός.

Η Εκκλησία αγαπητοί μου ως ο «παρατεινόμενος Χριστός εις τους αιώνας», απευθύνει το ίδιο μήνυμα και σε μας σήμερα. Σε μας εναπόκειται με τη χάρη του Θεού να γίνουμε αν θέλουμε Απόστολοι του Χριστού. Η μα ρτυρία του Χριστού ισχύει και σήμερα. «Αυτά που για τους ανθρώπους είναι αδύνατα, για το Θεό είναι δυνατά».

Με την ευκαιρία της αναλήψεως της Προεδρίας της Χώρας από νέο Πρόεδρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης μας και Πνευματικός μας Πατέρας κ. Θεόδωρος Β' προσεύχεται μαζί μας η νέα Κυβέρνηση να κάνει το καλύ ερο για να προστατευθεί ο Λαός της χώρας και μάλιστα οι φτωχοί και ιδιαίτερα τα άπορα και ορφανά παιδιά.

Όλες αυτές τις μέρες καθημερινά ο Μακαριώτατος μας με αγωνία ζητούσε συνεχή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη Χώρα προσευχόμενος για ειρηνική ρύθμιση της πολιτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε στη Χώρα.

Άλλωστε ο Μακαριώτατος μας ως γνωστόν διακόνησε αυτή τη χώρα ως Μητροπολίτης πριν την επάξια εκλογή του στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου και γνωρίζει άριστα την τρέχουσα κατάσταση στη Χώρα, που από την εκλογή του ποτέ του δεν έπαυσε να την ε πισκέπτεται συχνά και να μοιράζεται μαζί μας τις αγωνίες μας και τα προβλήματά μας και να στέκει συνέχεια δίπλα μας σε όλες τις δοκιμασίες μας.

Η αγωνία του Μακαριωτάτου μας κι οι προσευχές του δεν ήταν μόνο για τα Μέλη της Παροικίας μας, ή μόνο για τους Ορθόδοξους, αλλά για όλο το πληθυσμό της Χώρας, τονίζοντας ότι στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι τα παιδιά του. Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου μας, ο οποίος στις συναντήσεις του με Αρχηγούς Κρατών της Αφρικανικής Ηπείρου, αλλά και Αρχηγούς Κρατών από άλλες χώρες, τονίζει ότι ευθύνη ων Χωρών της Αφρικανικής Ενότητας και της Διεθνούς Κοινότητας είναι να προστατευθεί ο Λαός της Ζιμπάμπουε που υποφέρει με το πρόβλημα της φτώχειας και την μεγάλη ανεργεία.

Ταυτόχρονα τονίζει την νομοθετική κατοχύρωδη για στη προστασία του δικαιώματος της περιουσίας, και την άμεση δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου στη χώρα με συνδρομές από τη Διεθνή Κοινότητα για την αποζημίωση όσων έχασαν τις περιουσίες τους και την επιστροφή των φαρμαγιέριδων με αποζημιώσεις για να εργοδοτήσουν κόσμο για να γίνει ξανά η Ζιμπάμπουε όπως και στο παρελθόν το Καλάθι παραγωγής της Αφρικής.

Ταυτόχρονα ο Μακαριώτατος μας ευχαριστεί κι όσους καλούς και ευσεβείς χριστιανούς, γνωστούς και άγνωστους και ανώνυμους από Ελλάδα και Κύπρο που με το υστέρημα τους βοηθούν άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής να φοιτούν σε σχολείο και να έχουν λίγο φαγητό.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί το Σωματείο Φίλοι Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε Κύπρου, ως επίσης κι όλους τους Ιεραποστολικούς Συνδέσμους και ιδιαίτερα τις Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδος και των Ορθοδόξων της Αμερικής που συνεργάζονται με το Ορθόδοξο Ιεραποστολικ ό Κέντρο. Από το μακρινό Καμερούν που αυτές τις μέρες ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας και Πνευματικός μας Πατέρας κ. Θεόδωρος πραγματοποιεί ποιμαντική επίσκεψη κάνει έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα να βοηθήσουν τους πονεμένους αδελφούς μας στην Αφρική να ξεπεράσουν το πρόβλημα της φτώχειας που μαστίζει τις κοινωνίες της Αφρικανικής Ηπείρου με μεγάλα αθώα θύματα τα άπορα και ορφανά παιδιά.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ. Θεόδωρος προσεύχεται μαζί μας ο Θεός να μας προστατεύει και να μας οδηγήσει ενωμένους στη λύτρωση όλων των κοινωνικών προβλημάτων. Αμήν.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 23 Nov 2017 21:33:54 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/18408-to-minuma-tou-alejandrinou-prokathimenou-gia-ti-politiki-katastasi-sti-zimpampoue
Θεολογική Ημερίδα με θέμα: ''Ο Άγιος Δημήτριος και οι Νέοι'' (ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/diafora/18407-theologiki-imerida-me-thema-o-agios-dimitrios-kai-oi-neoi-binteo gortynosΤην Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6.00 έως 9.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα μὲ θέμα: «Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος ὁ Μυροβλήτης και οι νέοι» Η ἐκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου και πτυχιούχους και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής και άλλων Σχολών του Α.Π.Θ υπό την αιγίδα και την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ανθίμου.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την Ι. Μ. Θεσσαλονίκης και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Ἐκκλησίας.

Την εκδήλωση άνοιξαν με τροπάρια προς τιμήν του Ἁγίου Δημητρίου οι φοιτητές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Μέγας Βασίλειος».

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών, κ. Άγις Μπεκιάρης, ευχαρίστησε τόσο τους παρευρισκόμε- νους όσο και όλους, Επισκόπους, Ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς, που βοήθησαν στην διοργάνωση και έστειλαν χαιρετισμούς.

Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στη ζωή του Αγ. Δημητρίου, προβάλλοντάς τον ως πρότυπο για τους νέους, ιδίως στις μέρες μας που παρατηρείται χαλάρωση των ηθών των νέων και συνεχάρη τους φοιτητές για την οργάνωση της Ημερίδας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προήδρευσε ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης, ο οποίος ως πρόλογο ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Μητρο- πολίτη Χίου, Ψαρῶν και Οινουσών, κ. Μάρκου. Στη διάρκεια της εκδήλω- σης ο κ. Μαρκούδης ανέγνωσε επίσης χαιρετισμούς που απέστειλαν και άλλοι Μητροπολίτες (Ιλίου, κ. Αθηναγόρας, Κυθύρων κ.Σεραφείμ, Εδέσσης κ. Ιωήλ) και ο καθηγητής κ. Κων/νος Γανωτής.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, με θέμα: «Σημεία από τη θαυμαστή ζωή του Αγίου Δημητρίου για την ενίσχυση των χριστιανών νέων σήμερα».

Με λόγο βαθύτατα εκκλησιαστικό, μίλησε για το χριστομίμητο μαρτύριο του Αγ. Δημητρίου καθώς ελογχεύθη όπως ο Χριστός, για το χάρισμα της θεολογίας που απέκτησε και που λείπει σήμερα από τη ζωή μας.

Προβάλλοντας τον Άγιο στους νέους ως υπόδειγμα μίμησης, τους κάλεσε αφενός να αποκτήσουν θεολογία και να μεταδώσουν και στους άλλους αυτά που οι ίδιοι ξέρουν, και αφετέρου να είναι έτοιμοι να τον μιμηθούν, αν χρειαστεί, και στο μαρτύριο. Τέλος αναφέρθηκε στο θαύμα της μυροβλυ- σίας του Αγίου. 

Ο Γέροντας Ιωαννίκιος Κοτσώνης, Καθηγούμενος της Ιερᾶς Μονῆς Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σοχού, ήταν ο δεύτερος ομιλητής με θέμα: «Ο Άγιος Δημήτριος διαχρονικό πρότυπο της νεότητας», ο οποίος έκανε πολλές προεκτάσεις στο σήμερα.

Αρχικά τόνισε ότι ο Άγιος πρόσφερε τα νειάτα, τα αξιώματα, όλη του τη ζωή στον Χριστό. Αναφέρθηκε εκτενώς στον εγκωμιαστικό λόγο του Γρηγορίου Παλαμά για τον Άγιο και υπενθύμισε ότι ο Άγιος ανέδειξε την πόλη του ως πόλη Θεού.

Γι’αυτό και ο ομιλητής έκανε επίκληση στον Άγιο να στείλει άνεμο που θα σκορπίσει τις απειλές που έρχονται να σκεπάσουν την πόλη, απηύθυνε επίσης προσευχή να μην επιτρέψει ο ίδιος ο Άγιος να πραγματοποιηθούν όσα κάποιες δυνάμεις απεργάζονται.

Τέλος, να βοηθήσει τους νέους να ομολογήσουν κι αυτοί τον Χριστό.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης με θέμα: «Οι Άγιοι χθες και σήμερα ως παιδαγωγοί της νεότητας».

Μίλησε για τους αγίους θεραπευτές, για τη νεότητα που είναι ψυχική και πνευματική κατάσταση, όπως έλεγαν οι σύγχρονοι Άγιοί μας. Αναφέρθηκε στην παιδαγωγική των αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου, Εφραίμ Κατουνακιώτη.

Τόνισε επίσης τη σημασία της οικογένειας, καθώς όλα ξεκινούν από την ώρα που το παιδί είναι έμβρυο και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να γίνουν άγιοι. Παρακίνησε να κρατήσουμε τα διδάγματα και να κάνουμε αγώνα να κρατήσουμε τη λογική της καρδιάς.

Αρετές που συνέθεταν το ιδεώδες των αγίων Δημητρίου και Νέστορος ήταν παληκαριά-λεβεντιά-φιλότιμο απλότητα. Αυτοί μας συγκέντρωσαν σήμερα εδώ.

Μετά τις ομιλίες και εκτός προγράμματος, έγιναν τρεις σύντομες παρεμ- βάσεις: Από τη γερόντισσα Ταξιαρχία, Καθηγουμένη της Ι.Μονής Αγ. Δημητρίου Παγγαίου, τον Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ. Απόστολο Χατζητόλιο και τον Δάσκαλο Δημήτρη Νατσιό.

Η ημερίδα έκλεισε με ευχαριστίες και χαιρετισμό του Αρχιμ. π. Ιακώβου Αθανασίου και το τροπάριο του Αγίου Δημητρίου.

{youtube}Z6CkRARAH_0{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 23 Nov 2017 21:06:39 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18407-theologiki-imerida-me-thema-o-agios-dimitrios-kai-oi-neoi-binteo
Ο Θήρας Επιφάνιος συμμετέχει στην προετοιμασία των λεμονόφυλλων http://www.romfea.gr/makkabaioi/18406-o-thiras-epifanios-summetexei-stin-proetoimasia-ton-lemonofullon thiras1

Αναγνώστης του Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr , μας έστειλε για το RomfeaTV ένα υπέροχο βίντεο με τον Μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφάνιο.

Συγκεκριμένα στο βίντεο βλέπουμε τον Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.Επιφάνιο να συμμετέχει στην προετοιμασία των λεμονόφυλλων, για το παραδοσιακό αμοργιανό παστέλι που μοιράζεται κατά την εορτή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού.

Δείτε το σχετικό βίντεο και θαυμάστε την απλότητα και ταπείνωση αυτού του Ιεράρχη.

{youtube}SiYQbb_voa4{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 23 Nov 2017 20:40:46 GMT http://www.romfea.gr/makkabaioi/18406-o-thiras-epifanios-summetexei-stin-proetoimasia-ton-lemonofullon
«Η διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στη δίνη διεθνών συγκρούσεων και ανταγωνισμών» http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/18405-i-diakonia-tis-ekklisias-tis-ellados-mesa-sti-dini-diethnon-sugkrouseon-kai-antagonismon hmerida 1

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε ως εισηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών ομιλώντας και συζητώντας με τους φερέλπιδες υποψηφίους ακολούθους στην αίθουσα διαλέξεων της Ακαδημίας.

Η Διπλωματική Ακαδημία ιδρύθηκε το 1999 και λειτουργεί ως αυτοτελής μονάδα του Υπουργείου Εξωτερικών υπαγόμενη απευθείας στον αρμόδιουπουργό των Εξωτερικών.

Το θέμα της εισηγήσεως του ήταν: «Η διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στη δίνη διεθνών συγκρούσεων και ανταγωνισμών». 

Αρχικά ανέλυσε την διαφορά μεταξύ τοπικής και εθνικής – «φυλετικής» Εκκλησίας παρουσιάζοντας τον θεσμό των αυτοκεφάλων ορθοδόξων τοπικών εκκλησιών και την λειτουργία της ενότητας μέσα στην ετερότητα, η οποία διασφαλίζεται μέσα από το συνοδικό πολίτευμα της ορθόδοξης εκκλησίας.

Στην συνέχει αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα, στην αίρεση του εθνοφυλετισμού με τα επακόλουθά του, όπως αυτό εμφανίστηκε διαχρονικά στον ορθόδοξο χώρο και όπως δυστυχὠς εμφανίζεται ακόμη και σήμερα δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα στην ενότητα των ορθοδόξων και όχι μόνο.

Ανέλυσε ιδιαίτερα τον Όρο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της συγκροτηθείσης εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1872, διανέμοντας και το σχετικό κείμενο στους αυριανούς πρέσβεις και διπλωματικούς ακολούθους.

Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, η οποία με τον ψευδεπίγραφο μάλιστα και πλαστό τίτλο «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» αποτελεί ένα πολύ απτό και επίκαιρο παράδειγμα σε τι αδιέξοδα και τι ζητήματα μπορεί να οδηγήσει ο εθνοφυλετισμός τον ορθόδοξο κόσμο.

Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε στη συνέχεια στην διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ιδιαίτερα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, για την ενότητα των ορθοδόξων και γενικότερα όλων των ανθρώπων μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο.

Πρωτοβουλίες και δραστηριότητες τόσο σε επίπεδο διορθοδόξων και διεκκλησιαστικώνσχέσεων όσο και στην διακονία της αγάπης για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ανεξάρτητα από εθνότητα, θρήσκευμα ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των υποψηφίων διπλωματικών ακολούθων παρουσίασε με στοιχεία και τεκμήρια το μεγάλο και πολυσχιδές έργο της αγάπης, της προσφοράς και της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας,ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και του προσφυγικού προβλήματος.

Τέλος, έθεσε το καίριο ερώτημα, για το πώς θα ήταν άραγε η ελληνική κοινωνία μέσα σε αυτήν την δεινή πολυεπίπεδη κρίση δίχως τον Λόγο και τα έργα και την παρουσία της Εκκλησίας.

hmerida 2

hmerida 2

hmerida 2

hmerida 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (iaath.gr) Thu, 23 Nov 2017 19:38:23 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/18405-i-diakonia-tis-ekklisias-tis-ellados-mesa-sti-dini-diethnon-sugkrouseon-kai-antagonismon
Μητροπολίτης Σενάκι: ''Ο Πατριάρχης με τίμησε και μου έδωσε ένα βαρύ σταυρό'' http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-georgias/18404-mitropolitis-senaki-o-patriarxis-me-timise-kai-mou-edose-ena-baru-stauro cjio

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "Romfea.gr" με αποκλειστικό δημοσιεύμα το πρωί της Πέμπτης, έγραψε ότι ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας διόρισε Μητροπολίτη "Τοποτηρητή" του Θρόνου.

Ο διορισμός του Μητροπολίτη Σίο αποτελεί προσωπική επιλογή του Πατριάρχη Ηλία, κάτι που ήταν και ο ίδιος στον Προκάτοχό του.

Να αναφερθεί ότι πριν από λίγο ο "Τοποτηρητής" του Πατριαρχικού Θρόνου, σε δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: "Για μένα ήταν κάτι το εντελώς απροσδόκητο. Ο Αγιώτατος με τίμησε πολύ, αλλά εγώ ανησυχώ, διότι είναι βαρύς ο σταύρος."

"Ελπίζω όμως στην χάρη, την βοήθεια του Θεού, στην μεσιτεία του Αγίου Γεωργίου και στις πατρικές νουθεσίες και ευχές της Αυτού Αγιότητος" πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Σενάκι, και Τσχορόκοστου Σίο (Μουτζίρι).

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: "Εγώ στ´αλήθεια θεωρώ τον εαυτό μου ανάξιο γι´ αυτήν την διακονία, αλλά θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος στην απόφαση του Πατριάρχη μας".

Διαβάστε επίσης: Ο Πατριάρχης Γεωργίας διόρισε Μητροπολίτη «σύνθρονό» του!

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 23 Nov 2017 19:15:48 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-georgias/18404-mitropolitis-senaki-o-patriarxis-me-timise-kai-mou-edose-ena-baru-stauro
Κοζάνης: ''Δεν μας αφήνει ασυγκίνητους η τραγική κατάσταση στην Δ. Αττική'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18403-kozanis-den-mas-afinei-asugkinitous-i-tragiki-katastasi-stin-d-attiki paylos

Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων & Κοζάνης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο από την πρόσφατη θεομηνία λαό της Δυτικής Αττικής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος, απευθυνόμενος με Εγκύκλιό του στο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρει σχετικά: «…. Κανέναν από εμάς δεν αφήνει ασυγκίνητους η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι εκεί. Τα γεγονότα αυτά πέρα από τις ζημιές και τις πολλαπλές περιπέτειες στις οποίες υποβάλλουν τους πληγέντας, γίνονται αιτία και αφορμή για να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά η παντελής αδυναμία και το ανίσχυρο του ανθρώπου έναντι των δυνάμεων της φύσεως και των νόμων τους οποίους έθεσε και κατευθύνει ο Θεός. Η Αγιωτάτη μας Εκκλησία ως φιλόστοργη Μητέρα, κατά το παράδειγμα Αυτού που πρώτος έπαθε για τη σωτηρία του κόσμου, του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, πρέπει και στην περίπτωση αυτή να επιτελέσει το θεοφιλές Αυτής χρέος έναντι των συνανθρώπων, αλλά και να γνωρίσει σε όλους εσάς ότι βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στα δοκιμαζομένα παιδιά της». 

Καταλήγει δέ κάνοντας έκκληση για: «....ολόψυχο προσωπική και κοινωνική προσφορά όλων μας προς τους δοκιμασθέντας αδελφούς της Δυτικής Αττικής και εκ βαθέων και με πίστη προσευχή προς τον Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό για την ανακούφιση και την παρηγορία τους».

Το πλήρωμα της Μητροπόλεως για μία ακόμη φορά καλείται ν’ αποδείξει τα φιλάδελφα αισθήματά του και να μην σταθεί θεατής στη δοκιμασία του πλησίον του, προσφέροντας απ’ το πλεόνασμα ή το υστέρημά του: 

Τρόφιμα: γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, σάλτσες, λάδι, αλεύρι, κονσερβοποιημένα προϊόντα, εμφιαλωμένα νερά. 

Είδη υγιεινής: σαπούνια, απορρυπαντικά, χαρτικά.

Τα αγαθά θα συγκεντρώνονται στις Ενορίες, κατόπιν συνεννοήσεως με τους Εφημέριους, έως τις 30 Νοεμβρίου.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κοζάνης) Thu, 23 Nov 2017 18:21:30 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18403-kozanis-den-mas-afinei-asugkinitous-i-tragiki-katastasi-stin-d-attiki
Λαμπρός εορτασμός στην Ι.Μ. Αρχαγγέλων Παλαιάς Πόλεως Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/18402-lampros-eortasmos-stin-im-arxaggelon-palaias-poleos-ierosolumon-foto monh arxaggelon 10

Ἡ ἑορτή τῶν Ἁγίων Ἀρχαγγέλων ἑορτάσθη εἰς τήν Παλαιάν Πόλιν τῶν Ἱεροσολύμων εἰς τήν ὁμώνυμον Ἱεράν Μονήν τοῦ Πατριαρχείου δι’ Ἑσπερινοῦ ἀφ’ ἑσπέρας καί θείας Λειτουργίας τήν πρωΐαν τῆς ἑορτῆς, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Τιβεριάδος κ. Ἀλεξίου, ψαλλόντων τοῦ Λαμπαδαρίου τοῦ Πανιέρου Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως κ. Γεωργίου Ἀλβανοῦ καί μοναζουσῶν τοῦ Πατριαρχείου.

Τήν Ἀρχιερατικήν Συνοδείαν καί πάντας τούς μετέχοντας εἰς τήν ἱεράν ταύτην πανήγυριν ἐδεξιώθη ὁ καθηγούμενος καί ἀνακαινιστής τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τῶν Ἀρχαγγέλων καί Γραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Λύδδης κ. Δημήτριος.

{youtube}F-QDfUPgwZM{/youtube}

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

monh arxaggelon 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ της Αρχιγραμματείας) Thu, 23 Nov 2017 16:16:06 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/18402-lampros-eortasmos-stin-im-arxaggelon-palaias-poleos-ierosolumon-foto
Λαγκαδά: ''Ό,τι και αν έχουμε τα οφείλουμε στον Θεό'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18401-lagkada-oti-kai-an-exoume-ta-ofeiloume-ston-theo-foto ieratiki 2

Το πρωί της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017, συνεκλήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, η Γ΄ Γενική Ιερατική Σύναξη για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου αναλύοντας εκτενώς τα νοήματα αυτής και την σημασία τους για την ζωή του κάθε ανθρώπου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι θα πρέπει να ερχόμαστε κοντά στον Θεό και να μην αφήνουμε τίποτα άλλο, να υπάρχει ως εμπόδιο στην προσωπική μας σχέση με τον Κύριο. 

Εν συνεχεία ομίλησε «περί της εν Χριστώ ζωής» επισημαίνοντας την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητά της σε σχέση με οτιδήποτε άλλο το οποίο είναι μάταιο στην παρούσα ζωή του καθενός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλα θα πρέπει να γίνονται εν Χριστώ για να έχουν αξία και υπόσταση. Αν φύγει ο Κύριος από την ζωή μας όλα είναι μηδέν και τίποτα, ότι θέση και όποιο αξίωμα αν κατέχουμε. Θα πρέπει να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι, ότι και αν έχουμε τα οφείλουμε στον Θεό».

Τέλος ομίλησε και «περί της Διακονίας μέσα στην Εκκλησία», φέρνοντας παραδείγματα από την ζωή του Αγίου Λουκά, Επισκόπου Κριμαίας.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του προς τους Κληρικούς της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις εόρτιες εκδηλώσεις που λάβανε χώρα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 1037 ετών από της ιδρύσεως της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και 50 ετών από της επανιδρύσεως της Μητροπόλεως Λαγκαδά, εις τις οποίες προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος καθώς και πολλοί Αρχιερείς, ενώ έκανε αναφορά και στις επερχόμενες που θα πραγματοποιηθούν με πρώτη την εορτή του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου εις την έδρα της παλαιάς επισκοπής της Λητής καθώς επίσης και στην Ιερά Πανηγύρι επί τη εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου εις τον φερώνυμο Ιερό Ναό της περιοχή του Ηρακλείου.

Καταλήγοντας το λόγο του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητος καθώς και ζητήματα πνευματικής και διοικητικής φύσεως που αφορούν τις κατά τόπους ενορίες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Thu, 23 Nov 2017 14:06:54 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18401-lagkada-oti-kai-an-exoume-ta-ofeiloume-ston-theo-foto
Άγιος Κλήμης Ρώμης: Ο Μεγάλος Αποστολικός Πατέρας http://www.romfea.gr/pneumatika/18400-agios-klimis-romis-o-megalos-apostolikos-pateras agios klimis episkopos romisΤου Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού | Romfea.gr


Μια κατηγορία Πατέρων της Εκκλησίας μας ονομάζονται «Αποστολικοί». Πρόκειται για τους μαθητές και διαδόχους των Αγίων Αποστόλων, οι οποίοι παρέλαβαν την αγία μας πίστη από αυτούς. Ένας από αυτούς, υπήρξε ο άγιος Κλήμης, ο Ιερομάρτυρας και τρίτος Επίσκοπος Ρώμης.

Καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε στα τέλη του 1ου μ. Χ. αιώνα και έδρασε στα χρόνια που βασίλευσαν οι αυτοκράτορες: Δομετιανός (81-96), Νέρβας (96-98) και Τραϊανός (98-117). Είχε κατά την παράδοση βασιλική καταγωγή.

Οι γονείς του ονομαζόταν Φαύστος και Ματθιδία. Χάρις στην ευγενή καταγωγή του και την οικονομική άνεση της οικογένειάς του έκαμε λαμπρές σπουδές.

Έμαθε την ελληνική γλώσσα, γενόμενος έτσι και κοινωνός της ελληνικής παιδείας και φιλοσοφίας. Μάλιστα η πολυμάθειά του και η φιλοσοφική του κατάρτιση είναι έκδηλη στα συγγράμματά του.

Δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες από την νεανική του ζωή. Μας διασώθηκε μόνο το τραγικό γεγονός, ενός ναυαγίου, όπου ο Κλήμης διασώθηκε θαυματουργικά. Μετά από αυτό γνωρίστηκε με Χριστιανούς της Ρώμης, κατηχήθηκε και βαπτίστηκε Χριστιανός. Αναδείχτηκε δε σημαίνον μέλος της Εκκλησίας της Ρώμης, ο οποίος κήρυσσε με παρρησία και σοφία τις αρχές και τις διδασκαλίες της νέας πίστης. 

Το 91 μ. Χ., με την απαίτηση των ρωμαίων Χριστιανών, αναδείχτηκε τρίτος επίσκοπος της Ρώμης. Για την ιστορία αναφέρουμε πως πρώτος επίσκοπος αναφέρεται ο Λίνος και δεύτερος ο Ανέγκλητος.

Αποδείχτηκε δε ως ένας από τους σπουδαιότερους επισκόπους της αρχαίας Εκκλησίας, τον οποίο διέκρινε το ήθος του, η βαθιά πίστη του στο Χριστό, οι πολλές αρετές, ο ζήλος του για τη διάδοση του Ευαγγελίου και η δυναμική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επί των ημερών του είχε μεταστραφεί μεγάλο πλήθος ειδωλολατρών και η Εκκλησία της Ρώμης είχε γίνει η πολυπληθέστερη Εκκλησία. 

Είχε πληροφορηθεί ότι η Εκκλησία της Κορίνθου ταλανίζονταν από έριδες. Γι’ αυτό απέστειλε μια σημαντική επιστολή, με την οποία συνιστά στους Κορινθίους ομόνοια και αγάπη. Η επιστολή αυτή μας έχει διασωθεί και συγκαταλέγεται στα συγγράμματα των Αποστολικών Πατέρων.

Τη χαρακτηρίζει η δυναμικότητα και η αποφασιστικότητα του Κλήμη να ειρηνεύσει η Εκκλησία. Τη χαρακτηρίζει επίσης η βαθιά γνώση των Αγίων Γραφών και της αποστολικής παραδόσεως. 

Ο άγιος Κλήμης έζησε και έδρασε στην εποχή των διωγμών κατά της Εκκλησίας, τον οποίο είχε εγείρει το ρωμαϊκό κράτος, κατά παρότρυνση των ειδωλολατρικών ιερατείων. Η νέα πίστη, με την πνευματική και κρυστάλλινη πίστη στον έναν Θεό απειλούσε σοβαρά την απόλυτα παρηκμασμένη αρχαία ειδωλολατρική θρησκεία, η οποία αποτελούσε και την επίσημη κρατική θρησκεία.

Επίσης η κοινωνική διδασκαλία του Χριστιανισμού απειλούσε σοβαρά την κοινωνική δομή του απάνθρωπου ρωμαϊκού κράτους. Γι’ αυτό και ο Χριστιανισμός είχε κηρυχτεί παράνομη θρησκεία και οι χριστιανοί διώκονταν απηνώς. 

Η Εκκλησία της Ρώμης υπέφερε περισσότερο από τις άλλες Εκκλησίες, παροικώντας κοντά στην εξουσία. Επί των ημερών του αγίου Κλήμη βρισκόταν σε εξέλιξη φοβερός διωγμός. Οι ειδωλολάτρες βλέποντας την μεγάλη στροφή του πλήθους στη νέα πίστη, εξαιτίας της δράσεως του αγίου επισκόπου, θορυβήθηκαν και στράφηκαν εναντίον, να του κλείσουν το στόμα.

Ο ρωμαίος αξιωματούχος Πούπλιος, επί Τραϊανού, πλήρωσε και προκάλεσε στάση στο λαό, ρίχνοντας την ευθύνη δήθεν στους Χριστιανούς και ιδιαιτέρως στον Κλήμη.

Έβαλε ψευδολόγους, οι οποίοι διέδιδαν ότι ο άγιος επίσκοπος έβριζε τους «θεούς» της αυτοκρατορίας και βεβήλωνε τους ναούς τους, και άλλους δήθεν Χριστιανούς, οι οποίοι τάχα υπεράσπιζαν τον Κλήμη.

Με την κατηγορία της στάσης το συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον αυτοκράτορα για απολογία. Προσπάθησαν να τον πείσουν να αρνηθεί το Χριστό, αλλά μάταια κοπίαζαν. Τότε ο Τραϊανός υπέγραψε διάταγμα εξορίας του και καταναγκαστικά έργα σε μια έρημη περιοχή της Χερσώνας, στον Εύξεινο Πόντο.

Εκεί, μαζί με χιλιάδες άλλους Χριστιανούς, τον υποχρέωσαν να εργάζεται, κάτω από άθλιες συνθήκες, κόβοντας μάρμαρα, που προορίζονταν για την κατασκευή ειδωλολατρικών ναών! Η παρουσία του αγίου Κλήμη παρηγόρησε και ενθάρρυνε τους εκεί καταδικασμένους Χριστιανούς. Κατάκοποι, νηστικοί και διψασμένοι υπέμειναν τους κόπους και τα μαρτύρια και δοξολογούσαν τον αληθινό Θεό για την τιμή που τους έκανε να δεινοπαθούν για την πίστη τους σ’ Αυτόν.

Ύστερα από θερμή προσευχή του αγίου επισκόπου ανέβλυσε νερό στον τόπο του μαρτυρίου να ξεδιψούν οι Μάρτυρες! Έκαμε κι άλλα θαύματα, τα οποία στερέωναν ακόμη περισσότερο την πίστη των δεινοπαθούντων Χριστιανών και μετέστρεφαν πολλούς ειδωλολάτρες δημίους τους στη νέα πίστη. Μαζί τους είχαν μεταστραφεί και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Αυτό εξαγρίωσε περισσότερο τους φανατικούς ειδωλολάτρες, οι οποίοι ξέσπασαν στον ηλικιωμένο, άρρωστο και εξαντλημένο Κλήμη. Κάποιος απεσταλμένος του αυτοκράτορα, ονόματι Αφειδιανός, φανατικός και αυτός ειδωλολάτρης, δίωκε με μανία τους Χριστιανούς της Χερσώνος, άρπαξε τον Κλήμη και τον υπέβαλε σε φοβερά βασανιστήρια.

Στο τέλος του έδεσε ένα σχοινί στο λαιμό, του κρέμασε μια άγκυρα και τον έριξε στη θάλασσα, να πνιγεί και να καταποντισθεί το σώμα του, ώστε να μην το βρουν οι Χριστιανοί. Έτσι και έγινε. Οι πιστοί μαθητές του Κορνήλιος και Φοίβος θρηνούσαν στην παραλία, ώσπου έγινε το μεγάλο θαύμα. Η θάλασσα έβγαλε στην ξηρά το τίμιο λείψανο, το οποίο εκείνοι έθαψαν με τιμές. Η μνήμη του εορτάζεται στις 24 Νοεμβρίου. 

Είναι ανάγκη να επισημάνουμε πως στο όνομα του αγίου Κλήμη εμφανίστηκαν τον μεσαίωνα στη Δύση ορισμένα πλαστά συγγράμματα, το λεγόμενα «Ψευδοκλημέντια». Τα είχαν χαλκεύσει οι αιρετικοί παπικοί, προκειμένου να στηρίξουν την ανιστόρητη και ψευδή θεωρία τους, περί του δήθεν «πρωτείου» του Πάπα εφ’ όλης της Εκκλησίας, ως δήθεν «διαδόχου του αποστόλου Πέτρου»!

Φυσικά, τόσο για την Εκκλησία μας, όσο και για την επιστήμη, είναι δόλιες πλαστογραφίες του παπισμού, οι οποίες, παρ’ όλα αυτά έχουν δυστυχώς ακόμα ισχύ και εγκυρότητα για τους παπικούς!

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 23 Nov 2017 13:47:18 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/18400-agios-klimis-romis-o-megalos-apostolikos-pateras
Διανομή δεμάτων τροφίμων σε άπορες οικογένειες στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18399-dianomi-dematon-trofimon-se-apores-oikogeneies-stin-im-didumoteixou apostoli 2

Συνεχίσθηκε από το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με τα σουπερμάρκετ «Μασούτης» η διανομή τροφίμων σε ακριτικές περιοχές του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδος.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 23 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε., κλιμάκιο της «Αποστολής» βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, για τον παραπάνω σκοπό, διανέμοντας δέματα τροφίμων σε 200 περίπου άπορες και εμπερίστατες οικογένειες.

Παρών στην διανομή ήταν ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος  αφού ευχαρίστησε ευγνωμόνως για πολλοστή φορά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα για το αμέριστο ενδιαφέρον και την ανύστακτη συμπαράσταση, που επιδεικνύουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στον ακριτικό λαό του Έβρου, προσέθεσε ότι όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την δυστυχία, που βασανίζει τον τόπο μας. «αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος ως πόλις οχυρά» (Παροιμιών 18, 12-22).

apostoli 1

apostoli 1

apostoli 1

apostoli 1

apostoli 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Thu, 23 Nov 2017 12:45:06 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18399-dianomi-dematon-trofimon-se-apores-oikogeneies-stin-im-didumoteixou
Αχ, τυφλέ κρητικέ! http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/18398-ax-tufle-kritike templo

Του Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου


Τα Χανιά γιόρταζαν την Πολιούχο τους Παναγία στη γιορτή των Εισοδίων της. Ο Πανηγυρικός Εσπερινός κόντευε στο Δοξαστικό των Στιχηρών. Από το δεσποτικό χάζευα τις μεγάλες φυσιογνωμίες των αγιογραφιών του παλαιού ιστορικού Ναού.

Ο ποιμενάρχης που με προσκάλεσε και μου παραχώρησε το θρόνο του, στεκόταν σιωπηλός και ευγενής δίπλα μου στο παραθρόνιο προσευχόμενος. Οι ιερείς φαινόταν από την ωραία πύλη έτοιμοι για την είσοδο. Οι ψάλτες «πετούσαν» σε ύψη καλλιτεχνικής μαεστρίας.

Ο ευσεβής λαός, μια διαρκής προσκυνηματική ροή, σαν σύρσιμο, καθώς έφερνε και ακουμπούσε πάνω στην εφέστια εικόνα το ακριβότερο απόσταγμα της ψυχής του, δάκρυα κι ελπίδες.

Συνθέσεις λουλουδιών στόλιζαν τις μεγάλες εικόνες του τέμπλου και κυρίως την γιορτάζουσα των Εισοδίων, καλυμμένες με ασημένια «πουκάμισα», δείγμα της πατροπαράδοτης κρητικής ευσέβειας.

Στις λιγοστές καρέκλες εναλλάσσονταν οι πολλοί στριμωγμένοι όρθιοι που κατέκλυσαν το Ναό και ζούσαν το μυστήριο της πανηγύρεως στην πανδαισία κινήσεως, ήχων χρωμάτων και κάθε μορφής καλής εκκλησιαστικής τέχνης, ενώ έξω στην πλατεία ακουγόταν ο λαός που, έστω κι από ‘κεί, αισθανόταν την θαλπωρή της Παναγιάς στη γιορτή της.

Σε κάποια χαλαρή στιγμή τα μάτια έπεσαν στο εξής αθόρυβο θέαμα· μια κυρία συνόδευε ένα μεγαλύτερο άνδρα προς τις εικόνες του τέμπλου. Προχωρούσε στα δεξιά του, με το δεξί της χέρι κρατούσε το δικό του και με τ’ αριστερό της είχε αγκαλιάσει τη μέση του και τον καθοδηγούσε προσεκτικά.

Εκείνος βαστούσε ένα γερό κρητικό ξύλινο ραβδί, χωρίς καμμιά ισιάδα κι έκανε μικρά βήματα, ερευνητικά μέχρι που οι μύτες των παπουτσιών του σκόνταψαν στο κάτω σκαλί του σολέα μπροστά στην εικόνα των Εισοδίων, όπου τον έφερε η κυρία που τον συνόδευε.

Τότε, του ψιθύρισε κάτι και έδειξε να τον παρακινεί να ανέβει το σκαλοπάτι για να φιλήσει την ανθοστολισμένη εικόνα που γιόρταζε. Όμως, εκείνος έκανε λίγα εκατοστά πίσω, ένα μικρό βήμα, έκλινε το γόνατό του και άρχισε να χαμηλώνει.

Η κυρία τον βοήθησε κι όταν και τα δυο γόνατά του έφτασαν στο δάπεδο, έγειρε το κεφάλι να κάνει μετάνοια. Η κυρία έβαλε το χέρι της στο δεύτερο μαρμάρινο σκαλί, επειδή με την ορμή του σίγουρα θα χτυπούσε το μέτωπό του στην κόψη του σκαλιού.

Όταν εκείνος αισθάνθηκε το χέρι της που κάλυπτε την κόψη του επάνω σκαλιού, σύρθηκε πιο πίσω με τα γόνατά του προκειμένου του κεφάλι του να φτάσει στο δάπεδο του Ναού, κι όχι στο υπερυψωμένο δεύτερο σκαλοπάτια.

Έκανε τρεις τέτοιες μετάνοιες κι έπειτα σηκώθηκε αργά, υποβασταζόμενος και καθοδηγούμενος πλησίασε την εικόνα, την ασπάστηκε κάνοντας τρεις φορές το σταυρό του μεγαλόπρεπα και σταθερά.

Έκανε πάλι πίσω και στηριζόμενος στην κυρία και καθοδηγούμενος στράφηκε προς τα κάτω. Τότε είδα ότι ήταν τυφλός, τα βλέφαρα των ματιών του ήταν μισόκλειστα.

Του παραχώρησαν μια καρέκλα κάτω από τον άμβωνα ενώ δίπλα του στάθηκε σεμνά η κυρία που τον συνόδευε. Μέχρι το τέλος του Εσπερινού γύρισα και τον είδα πολλές φορές.

Έκανε διαρκώς το σταυρό του και ένα ελαφρό μειδίαμα είχε ομορφύνει το πρόσωπό του. Τον αγκάλιασα με τα μάτια μου, καθώς κατεβαίνοντας από το θρόνο στο τέλος του Εσπερινού οδηγήθηκα από τους διακόνους στο ιερό βήμα.

Δεν τον έβγαλα από το νου μου όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα, ανήμερα της Εορτής τον έψαχνα, μα δεν τον είδα. Τον βρήκα ξανά στη λιτανεία στο πεζοδρόμιο να «κυττά» με τα κλειστά του μάτια κρατώντας πάλι το χέρι της ίδιας κυρίας που τον συνόδευε.

Πόσο θα ήθελα να βγω από την επίσημη πομπή να πάω κοντά του, να τον ασπαστώ, όμως δίστασα επειδή θα ξάφνιαζα τόσο πολύ την σεμνότητα και την απλότητά του.

Αχ, τυφλέ κρητικέ!
πόσο καλύτερα είδες από μας,
πόσο πιο ευδιάκριτα διέκρινες
την Παναγιά μας στη γιορτή των Εισοδίων της!

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως) Thu, 23 Nov 2017 12:27:10 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/18398-ax-tufle-kritike
Ο Πρέσβης της Ισπανίας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/18397-o-presbis-tis-ispanias-ston-arxiepiskopo-ieronumo presbis ispanias 3

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα κ. Ενρίκε Βιγκέρα είχε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την οποία συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

presbis ispanias 2

presbis ispanias 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (ecclesia.gr) Thu, 23 Nov 2017 11:53:34 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/18397-o-presbis-tis-ispanias-ston-arxiepiskopo-ieronumo
Θεία Λειτουργία για την 15ετή ποιμαντορία του Μητροπολίτη Κερκύρας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18396-theia-leitourgia-gia-tin-15eti-poimantoria-tou-mitropoliti-kerkuras-foto poimantoria 11

Την Πέμπτη 23 Νοεβρίου 2017 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, επί τη συμπληρώσει 15ετούς διακονίας του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι Ιερείς που χειροτονήθηκαν από εκείνον, κατά το διάστημα της ποιμαντορίας του στο νησί.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος ανέλυσε την ευχή μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων: “Ἐν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, τοῦ ἀρχιεπισκόπου ἡμῶν... ὃν χάρισαι ταῖς ἁγίαις σου Ἐκκλησίαις ἐν εἰρήνῃ, σῷον, ἔντιμον, ὑγιᾶ μακροημερεύοντα καὶ ὀρθοτομοῦντα τὸν λόγον τῆς σῆς ἀληθείας”.

Το πλήρωμα των πιστών εύχεται υπέρ του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας, υπέρ εκείνου που ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού, υπέρ εκείνου που έχει την ευθύνη της διαποιμάνσεως των ανθρώπων, ώστε να τους οδηγήσει, στον Χριστό.

Ακόμη οι πιστοί εύχονται ο Επίσκοπός τους να έχει ειρήνη μέσα στην καρδιά του, ώστε απερίσπαστος να οδηγεί τους ανθρώπους στον δρόμο της σωτηρίας, να είναι σώος, δηλαδή ακέραιος, να είναι έντιμος, όχι με την σημασία της συναλλαγής, αλλά να τιμά την εμπιστοσύνη του Χριστού προς εκείνον, να είναι υγιής και να μακροημερεύει, όχι μονάχα χρονικά, αλλά και πνευματικά, ώστε όλες οι προσπάθειες και οι στόχοι που έχει θέσει ο Επίσκοπος, να καρποφορήσουν προς δόξαν Θεού.

Τέλος το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας εύχεται το σημαντικότερο, ο Επίσκοπος να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας. Όπως το ψωμί διαμοιράζεται σε ένα τραπέζι και άλλος παίρνει περισσότερο, άλλος λιγότερο, σημασία δεν έχει η ποσότητα. Η κάθε μερίδα περιέχει τα ίδια συστατικά του ψωμιού.

Έτσι και ο Επίσκοπος “κόβει” ορθώς την Άλήθεια, τον Χριστό δηλαδή και την διαμοιράζει στους ανθρώπους, ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί της αυτής Αληθείας, μέσω των Μυστηρίων και του κηρύγματος. Πολλές φορές όμως ο Επίσκοπος διδάσκει και δια της σιωπής του.

Καταλήγοντας ο π. Θεμιστοκλής ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο τα έτη του να είναι πολλά και ευλογημένα παρά Θεού Ζώντος και ως άλλος Μωϋσής, να οδηγήσει τις ψυχές που του ενεπιστεύθη ο Κύριος, στην κατά Χριστόν ελευθερία, στη σωτηρία και στη Θέωση.

Ο κ. Νεκτάριος από την πλευρά του ευχαρίστησε πρώτα και πάνω απ’όλους τον Τριαδικό Θεό, την Κυρία Θεοτόκο και τον Άγιο Σπυρίδωνα, που του δίδουν καθημερινά δύναμη, στις έσχατες αυτές ημέρες που ζούμε, τονίζοντας ότι ευχή του είναι ολάκερο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως να σωθεί και να θεωθεί, να αντικρίσει πρόσωπο προς πρόσωπο τον Κύριο της Δόξης και να γευθεί την ανεκλάλητη χαρά του Παραδείσου και του Ανεσπέρου Φωτός, μέσα στην κοινωνία των Αγίων μας.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τόσο τον Ιερό Κλήρο, όσο και τον ευλογημένο λαό της Ιεράς Μητροπόλεως για την αγάπη τους, τις προσευχές τους και τον συν-προβληματισμό τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας χειροθέτησε τον μεν Ιερομόναχο π. Καλλίνικο εκ Παλαιοκαστρίτσης, εις Αρχιμανδρίτη, τον δε π. Κωνσταντίνο Μάζη εις Πρωτοπρεσβύτερο.

poimantoria 1

poimantoria 1

poimantoria 1

poimantoria 1

poimantoria 1

poimantoria 1

poimantoria 1

poimantoria 1

poimantoria 1

poimantoria 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Thu, 23 Nov 2017 11:49:52 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18396-theia-leitourgia-gia-tin-15eti-poimantoria-tou-mitropoliti-kerkuras-foto
Μαθητές από τη Λεμεσό στον Μητροπολίτη Καστορίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18395-mathites-apo-ti-lemeso-ston-mitropoliti-kastorias-foto kastorias mathites 1

Μαθητές από το Λύκειο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού επισκέφτηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Λυκείου τους με το 1ο Λύκειο Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε στο Επισκοπείο μαθητές των δύο Λυκείων και συζήτησε μαζί τους πολλά και διάφορα θέματα που του έθεσαν τα παιδιά. Απάντησε στις απορίες τους, έλυσε προβληματισμούς και τους μετέφερε λόγο ωφέλιμο και ενισχυτικό στον αγώνα τους.

Επίσης, τους μίλησε για την ιστορία του τόπου και της Μητροπόλεως Καστορίας και τους οδήγησε νοερά στα βυζαντινά μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Καθηγητές των μαθητών για τη χαρά που του έδωσαν και δώρισε σε όλους ως ευλογία ένα σταυρουδάκι και έναν φάκελο με εικόνες του πολιούχου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του θαυματουργού.

kastorias mathites 2

kastorias mathites 2

kastorias mathites 2

kastorias mathites 2

kastorias mathites 2

kastorias mathites 2

kastorias mathites 2

kastorias mathites 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Thu, 23 Nov 2017 11:25:07 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18395-mathites-apo-ti-lemeso-ston-mitropoliti-kastorias-foto
Επίσκεψη Μητροπολίτη Αργολίδος σε σχολείο http://www.romfea.gr/diafora/18394-episkepsi-mitropoliti-argolidos-se-sxoleio koutsopodi1

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος στα πλαίσια των επισκέψεων του στα Σχολεία του νομού Αργολίδος, επισκέφτηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 το Γυμνάσιο Κουτσοποδίου.

Ο Μητροπολίτης μίλησε με τους καθηγητές και τα παιδιά του σχολείου και μοίρασε σε όλους το καινούργιο του βιβλίο ''Τα παιδιά θέλουν Λιακάδα'' των εκδόσεων Επιστροφή της Μητροπόλεως Αργολίδος.

Το βιβλίο Τα παιδιά θέλουν Λιακάδα δεν είναι μια πλήρης βιογραφία της ζωής του του Αγίου Παισίου. Είναι ένα σκιαγράφημα της ζωής του, που επικεντρώνεται κυρίως σ' αυτά που αφορούν περισσότερο τα νέα παιδιά.

Πολλές διηγήσεις και περιστατικά τα ακούσαμε και τα είδαμε κι εμείς οι ίδιοι, αλλά και πολλά νέα παιδιά που σε διάφορες περιόδους τον επισκεπτόμασταν.

Πιστεύω πως θα βοηθήσει και σας να πλησιάσετε και να γνωρίσετε την εκπληκτική αυτή μορφή από μια άλλη οπτική, μακριά από διαστρεβλώσεις και παραμορφώσεις, που κάποιοι επιχειρούν για εμπορικούς ή άλλους λόγους, τόνισε ο Μητροπολίτης Αργολίδος στα παιδία του Σχολείου.

Εύχομαι ολόψυχα η αγιασμένη αυτή μορφή και η θαυμαστή ζωή του Αγίου Παισίου να εμπνεύσει και τις δικές σας καρδιές".

koutsopodi2

koutsopodi2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Thu, 23 Nov 2017 11:17:10 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18394-episkepsi-mitropoliti-argolidos-se-sxoleio
Θεία Λειτουργία στην νοηματική γλώσσα στη Λακατάμεια (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/18393-theia-leitourgia-stin-noimatiki-glossa-sti-lakatameia-foto dierminea8

Την Κυριακή,19 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λακατάμεια, ανάμεσα στους εκκλησιαζομένους παρευρίσκονταν άτομα με προβλήματα ακοής.

Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, για πρώτη φορά τελέστηκε η Θεία Λειτουργία με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Αυτό έγινε μετά από επιθυμία των ατόμων με προβλήματα ακοής, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία μιας καλύτερης συμμετοχής στα τελούμενα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ήρθε από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο θεολόγος κ. Ευστράτιος Πατρινός.

Ο κ. Πατρινός είναι στενός συνεργάτης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τυγχάνει γνώστης της νοηματικής γλώσσας.

Επιπλέον, από χρόνια τώρα ασχολείται με τη διερμηνεία των εκκλησιαστικών ακολουθιών.

Έτσι, οι παρευρισκόμενοι στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κατά την περασμένη Κυριακή είχαν την ευκαιρία της ταυτόχρονης διερμηνείας των τελουμένων κατά την ευχαριστιακή σύναξη.

Η εμπειρία αυτή ήταν και η πρώτη για τους περισσότερους και σύμφωνα με την ομολογία τους, μετά το πέρας της Λειτουργίας, αυτή ήταν και μοναδική, αφού τους έδωσε την ευκαιρία της συνειδητής συμμετοχής τους στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας.

Στη συνέχεια, με το πέρας της Λειτουργίας, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του ναού, παρετέθη πρόγευμα σε όλους τους εκκλησιαζομένους, άτομα με προβλήματα ακοής, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν στη Θεία Λειτουργία αλλά και επίλυση αποριών σε διάφορα θέματα πνευματικής φύσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή της Μητροπόλεως στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αλλά συνάμα ικανοποίησε και προπαντός ανέπαυσε τους συμμετάσχοντες.

Η ξεχωριστή αυτή ευκαιρία, συν Θεώ, θα συνεχιστεί και πάντα με την πατρική στοργή και ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαίου.

Στόχος θα είναι, αυτή η Θεία Λειτουργία να τελείται, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, και πάντα στους φιλόξενους χώρους της Ενορίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λακατάμεια.

Θα ακολουθήσει σύντομα βίντεο με την Θεία Λειτουργία και την ταυτόχρονη διερμηνεία.

dierminea1

dierminea1

dierminea1

dierminea1

dierminea1

dierminea1

dierminea1

dierminea1

dierminea1

dierminea1

dierminea1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Μ. Ταμασού) Thu, 23 Nov 2017 10:57:01 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/18393-theia-leitourgia-stin-noimatiki-glossa-sti-lakatameia-foto
Ο Καλαμαριάς Ιουστίνος στο Μετόχι του Κύκκου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/18392-o-kalamarias-ioustinos-sto-metoxi-tou-kukkou-foto kalamarias kikkou 9

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


Πραγματική μυσταγωγία και συνάμα πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η λατρευτική σύναξη στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.

Προεξάρχων της θείας Λειτουργίας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερομόναχο Χρυσόστομο, Γέροντα της Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος, τους Αρχιμανδρίτες Επιφάνιο Οικονόμου και Αλέξιο Ιστρατόγλου, τους Πρωτοπρεσβυτέρους Ιγνάτιο Καλογεράκη, Θεόδωρο Στυλιανού και Δημήτριο Μπέλτση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και άπαντες οι μετ’ αυτού συλλειτουργούντες κληρικοί, είναι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι οποίοι βρέθηκαν, το τριήμερο αυτό, στη Μεγαλόνησο, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του εν λόγω Προγράμματος.

Η υπό το «κοινόν ποτήριον», μάλιστα, σύναξη απετέλεσε το επιστέγασμα της πνευματικής τους συγκομιδής.

Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, υπό την υψηλή επιστασία του οποίου λειτουργεί το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού.

Παρόντες, επίσης, ήσαν πατέρες της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αφού ευχαρίστησε τον Κύκκου Νικηφόρο για την τεράστια φιλάνθρωπη, πολιτιστική και κοινωνική του δράση στην Κύπρο, την Ελλάδα και διεθνώς, υπογράμμισε την ανάγκη της φιλανθρωπίας ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα για τη σωτηρία του ανθρώπου και την είσοδό του στη βασιλεία των ουρανών.

Παράλληλα επικαλέστηκε την διήγηση της κρίσεως, όπου καταξιώνονται οι άνθρωποι, οι οποίοι προσφέρουν ψωμί στον πεινασμένο, νερό στον διψασμένο, στήριξη στον φυλακισμένο και σε κάθε άλλο αναξιοπαθούντα συνάνθρωπό μας.

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

kalamarias kikkou 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 23 Nov 2017 10:48:18 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/18392-o-kalamarias-ioustinos-sto-metoxi-tou-kukkou-foto
Εορτή του Αγίου Κλήμεντος στην Ι.Μ. Βεροίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18391-eorti-tou-agiou-klimentos-stin-im-beroias-foto AgiosKlhmhs2017

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας επί τη εορτή του Αγίου Κλήμεντος Αρχιεπισκόπου Αχρίδος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση η τίμια και χαριτόβρυτη κάρα του εορταζομένου αγίου, που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Thu, 23 Nov 2017 10:16:44 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/18391-eorti-tou-agiou-klimentos-stin-im-beroias-foto
Ναύπλιο: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον I.N. Αγίου Σπυρίδωνα http://www.romfea.gr/diafora/18390-nauplio-oloklirothikan-oi-ergasies-suntirisis-ston-in-agiou-spuridona AG SPURIDONA1

Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στον  Ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017.

Υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας  και με την χρηματοδότηση από το Δήμο Ναυπλιέων  ολοκληρώθηκαν τα έργα ανακαίνισης στον ιστορικό ναό, που λόγω των χρόνων τα σημάδια της φθοράς είχαν κάνει έντονη την παρουσία τους.

Οι εργασίες αποκατάστασης  έγιναν στην τοιχοποιία του ναού, τον γυναικωνίτη που ήταν σχεδόν έτοιμος να καταρρεύσει, στην αγιογραφία που από το πέρασμα του χρόνου είχε μαυρίσει, στην οροφή και την κεραμοσκεπή του κτίσματος, τα φωτιστικά σώματα αλλά και εξωτερικά του ναού.

Ο εφημέριος του Μητροπολιτικού του ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου στον οποίο ανήκει εκκλησιαστικά ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, π. Ελευθέριος Μίχος, δηλώνει ευχαριστημένος που αρμονικά η Αρχαιολογία κι ο δήμος έφεραν σε πέρας το έργο συντήρησης του Ναού σε τόσο μικρό διάστημα.

{youtube}w-kwS4pIGZk{/youtube}

aaaaaa

aaaaaa

aaaaaa

aaaaaa

aaaaaa

aaaaaa

aaaaaa

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Thu, 23 Nov 2017 10:04:18 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18390-nauplio-oloklirothikan-oi-ergasies-suntirisis-ston-in-agiou-spuridona
Έρχεται στις οθόνες σας το RomfeaTV http://www.romfea.gr/diafora/18389-erxetai-stis-othones-sas-to-romfeatv logo black

Το κορυφαίο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr συνεχίζει να πρωτοπορεί φέρνοντας σύντομα στις οθόνες των υπολογιστών, των tablets και των έξυπνων τηλεφώνων ένα πλήρες εκκλησιαστικό τηλεοπτικό κανάλι!

Το πρώτο σε επισκεψιμότητα Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Site με συνεχή ροή ειδήσεων, αποκαλύψεις και στήλες που αποκαλύπτουν τα παρασκήνια και τις ζυμώσεις στα εκκλησιαστικά πράγματα, θα προσφέρει σύντομα στους επισκέπτες του ένα οργανωμένο τηλεοπτικό web κανάλι.

Πλούσιο τηλεοπτικό υλικό σε υψηλή ποιότητα ευκρίνειας και ήχου, από εκκλησιαστικές τελετές, εκδηλώσεις και γεγονότα που αφορούν την Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο θα περιλαμβάνονται στο on demand πρόγραμμα του RomfeaTV.

Επιπλέον το RomfeaTV θα φιλοξενεί καλύπτοντας σε ζωντανή μετάδοση ενδιαφέρουσες τελετές και εκδηλώσεις από Ιερές Μητροπόλεις και Ιερούς Ναούς σε όλη τη χώρα.

Μείνετε συντονισμένοι στη Romfea.gr. Έρχεται σύντομα η RomfeaTV.

Όσοι επιθυμούν τηλεοπτική κάλυψη ενός εκκλησιαστικού γεγονότος, βιβλιοπαρουσιάσεις, συνέδρια μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 6937 382250 (Υπέυθυνη Δήμητρα Παναγοπούλου)

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 24 Nov 2017 21:33:28 GMT http://www.romfea.gr/diafora/18389-erxetai-stis-othones-sas-to-romfeatv