Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/02 13:41

elliniki glossa tinida 9

Η εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε την 11η Φεβρουαρίου ε.έ. στον προαύλειο χώρο έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Τύνιδος.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Τυνησία κυρία Σοφία Κανταρά, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος κ. Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Τύνιδος κ. Ιωάννης Δύντσικος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Manouba Dr Habib Kazdghali, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Επίσης, μέσω skype πραγματοποίησε ομιλία για την σπουδαιότητα και προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην παγκόσμια Παιδεία, η Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου.

Την διοργάνωση της εκδηλώσεως είχε η Διευθύντρια του Τμήματος Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Τύνιδος, καθηγήτρια Σοφία Αργυροπούλου, ενώ οι μαθητές όλων των τμημάτων ( οι οποίοι είναι ελληνόπαιδες αλλά και ενήλικες φιλέλληνες Τυνήσιοι ) παρουσίασαν ποιήματα, τραγούδια και αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων στα ελληνικά. Στα πλαίσια του εορτασμού έγινε και η επίσημη έναρξη του διαγωνισμού ποιήσεως με θέμα << Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ >>

Προ της λήξεως της εορτής, ο Σεβ. κ. Μελέτιος μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και συνεχάρη την Διευθύντρια κυρία Αργυροπούλου για την άριστη απόδοση των μαθητών.

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει την προσφορά της Εκκλησίας στην εκπαίδευση του σκλαβωμένου Γένους με το Κρυφό Σχολειό, επ΄ ευκαιρία μάλιστα της συμπληρώσεως 200 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία.

Υπενθύμησε ότι η Εκκλησία καλλιέργησε την ελληνική γλώσσα μέσα από την προβολή της κλασσικής και της βυζαντινής Γραμματείας, χρησιμοποιώντας τα ιερά λειτουργικά βιβλία ως αναγνωστικά των σκλαβωμένων ελληνόπουλων και με τον τρόπο αυτό διατήρησε την φλόγα της πίστεως και άναψε την σπίθα του πόθου της ελευθερίας.

Προς όλους προσεφέρθηκε κέρασμα και πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας.

elliniki glossa tinida 1

elliniki glossa tinida 1

elliniki glossa tinida 1

elliniki glossa tinida 1

elliniki glossa tinida 1

elliniki glossa tinida 1

elliniki glossa tinida 1

elliniki glossa tinida 1

elliniki glossa tinida 1

Εμφανίσεις: 301026
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: