Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/03 13:14

epimorfotika katagas 3

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος, ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες που έχει, φροντίζει ιδιαιτέρως και για την πνευματική κατάρτιση των Ιερέων, των Διακόνων και των Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Προσπαθεί και βρίσκει τρόπους επικοινωνίας, για να μπορούν οι κληρικοί μας να έχουν τη δυνατότητα να επιμορφώνονται μέσα από τα σεμινάρια που γίνονται κάθε χρόνο, αλλά και να ανταλλάσσουν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από την επικαιρότητα και από τα ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις ενορίες τους.

Έτσι, λοιπόν, την Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κολουέζι, αλλά και σε άλλες 10 Αρχιερατικές Περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεως ( Κasaji – Dilolo – Sandoa – Likasi – Lubumbashi – Kolwezi – Malemba – Musumba – Luena – Kamina ) διοργανώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο Ιερέων, Διακόνων και Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Μελετίου, με θέμα: Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το τυπικό της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020, μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, ο Σεβασμιώτατος έκανε την έναρξη του επιμορφωτικού σεμιναρίου, καλωσορίζοντας τους Ιερείς, τους Διακόνους και τους Κατηχητές της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αφού συγχάρηκε όλους τους παρευρισκομένους για το ζήλο, την προθυμία και τη συμμετοχή τους σε αυτό το σεμινάριο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χάρισμα της Ιεροσύνης και στο πόσο μπορεί να ωφεληθεί ο Ιερέας εκμεταλλευόμενος τις Ιερές Ακολουθίες, τη μελέτη και την ατομική του προσευχή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Έπειτα, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, στην εισήγησή του με θέμα «Η ακολουθία της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας» έκανε μία ιστορική αναδρομή στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή πώς ξεκίνησε να τελείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πώς έχει επικρατήσει να τελείται στις ημέρες μας.

Μετά την εισήγηση του Πρωτοσυγκέλλου, ο Σεβασμιώτατος έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους Πατέρες και τους Κατηχητές να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και να ακολουθήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο π. Σίλβεστρος, ο οποίος ανέπτυξε το τυπικό της Προηγιασμένης και ποιες είναι οι διαφορές και οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης Θείας Λειτουργίας με την Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Την Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 ε.ε., τελέστηκε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κολουέζι. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ξεκίνησαν οι εργασίες του σεμιναρίου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στους συμμετέχοντες την μεγάλη κρίση που περνάει ολόκληρος ο πλανήτης μέσω της παγκόσμιας επιδημίας του νέου ιού, ο οποίος έχει σκορπίσει το θάνατο σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Αμέσως μετά, άσκησε κριτική σε κάποια σημεία της τέλεσης της Προηγιασμένης Θ. Λειτουργίας και ανέφερε με πολύ γλαφυρό τρόπο τα σημεία εκείνα, αλλά και την τάξη που πρέπει να τηρείται πριν και κατά τη διάρκεια της Προηγιασμένης Θ. Λειτουργίας.

Μετά το Σεβασμιώτατο, το λόγο έλαβαν ο π. Ελευθέριος και ο π. Σίλβεστρος, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικότερα το τυπικό της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και το τυπικό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

Λίγο πριν το τέλος έγιναν ερωτήσεις και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Μετά το πέρας του επιμορφωτικού σεμιναρίου, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα αγάπης σε όλους τους Κληρικούς και Κατηχητές της Ιεράς Μητροπόλεως.

epimorfotika katagas 1

epimorfotika katagas 1

epimorfotika katagas 1

epimorfotika katagas 1

epimorfotika katagas 1

Εμφανίσεις: 283628
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: