Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/03 19:44

giorti neolaias 15

Κάθε φορά που συμμετέχω στις διάφορες εκδηλώσεις της τοπικής μας Εκκλησίας, έρχονται στη σκέψη μου τα λόγια πολλών αγίων, μαρτύρων και ομολογητών της Ορθόδοξής μας πίστης και παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των Αποστόλων του Χριστού και των Αγίων Πατριαρχών της Αλεξανδρινής μας Εκκλησίας.

Έτσι, με την ευκαιρία αυτή που οι νέοι μας έτρεξαν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το αποκαλυπτικό πανηγύρι της χαράς, μιας εκδήλωσης που πραγματικά με συγκλόνισε, αφού είχαν μαζευτεί νέοι, παιδιά και με την παρουσία τους μόνο μας έδειχναν ότι υπάρχει μέλλον εδώ στην Εκκλησία της Αφρικανικής Ηπείρου, όσο κι αν περνούμε δύσκολες μέρες και ζούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, με στερήσεις, προβληματισμούς, πειρασμούς και ταλαιπωρίες.

Σε διαφορετικές εποχές και χρόνους το αιώνιο μήνυμα του Ευαγγελίου μεταμόρφωσε γενεές – γενεών ανθρώπων, που, αφού πίστεψαν και ωφελήθηκαν πνευματικά, είδαν εσωτερικά στη ζωή τους μια ριζική και διαχρονική αλλαγή, αφού ζούσαν πια και απολάμβαναν τα αγαθά της προσωπικής τους πεντηκοστής και μεταμόρφωσης. Αυτοί στο τέλος ανεδείχθησαν μεγάλοι πατέρες και άγιοι της Εκκλησίας μας.

Μεταφέρω επιγραμματικά και μέσα σε συντομία ή καλύτερα περιληπτικά τα αυτούσια λόγια τους και τις σκέψεις τους, για να αντιληφθούμε καλύτερα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία μας στον χώρο της Αφρικής, όπου σήμερα καλλιεργείται και μεταμορφώνεται μέσα από το πνεύμα αυτό ο άνθρωπος της Αφρικής και ιδιαίτερα οι νέοι μας.

«Ο Λόγος εσαρκώθη, ίνα τα τέκνα του Θεού τα διεσκορπισμένα συναγάγη εις εν» (Ιωάν. ια΄ 52).
«Επί την τελειότητα φερώμεθα» (Εβρ. 6,10
«Ανάστηθι και πορεύθητε εις Νινευή την πόλιν την μεγάλην και κήρυξον εν αυτή» (Ιωνά α΄ 2, γ΄ 2)
«Τεκνία, φυλάξατε εαυτούς από των ειδώλων» (Α΄ Καθολική επιστολή Ιωάννου κεφ. 5, στ. 21)
«Αγαπήσω σε, Κύριε, η ισχύς μου· Κύριος στερέωμά μου και καταφυγή μου και ρύστης μου» (Ψαλμ. 13΄, 2, 3)
«Εταπείνωσεν εαυτόν … μέχρι θανάτου θανάτου δε σταυρού» (Φιλίπ. Β΄, 8)
«Εν τη οικία του Πατρός μου μοναί πολλαί εισί … και εάν πορευθώ και ετοιμάσω υμίν τόπον, πάλιν έρχομαι και παραλήψομαι υμάς προς εαυτόν» (Ιωάν. ιδ΄, 2-3)

Μέσα από αυτά τα ρητά, οι νέοι μπόρεσαν και συνέπραξαν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνθέσουν τα λόγια αυτά με μουσικές νότες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παράγουν, στο τέλος, μια συγκλονιστική μουσικοχορευτική συναυλία.

Αυτός ο χορός και το τραγούδι έδωσαν ένα έντονο χρώμα, αφού εκφραζόταν η πίστη τους και τα αποτελέσματα εκείνης της μοναδικής σύνδεσης και ένωσής τους με τον Χριστό, ο οποίος ενεργεί μέσα τους και χαροποιεί τον άνθρωπο και στη συγκεκριμένη μας περίπτωση τους νέους μας.

Βλέποντας, λοιπόν, μπροστά μας και συμμετέχοντας μέσα από τον χορό και το τραγούδι σκέφτηκα πόσο ευλογημένοι είναι όλοι αυτοί οι νέοι που με ειλικρίνεια, τιμιότητα, εμπιστοσύνη δίνουν τον εαυτό τους στον Χριστό σαν τον μόνο οδηγό, προστάτη, σωτήρα και λυτρωτή τους.

Δεν φοβούνται, γιατί αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους αλλά τους προσέχει και προστατεύει η θεϊκή παρουσία που με τη δύναμή Του ενισχύει τις ψυχές τους και συμπορεύεται στις αγωνίες τους.

Γνωρίζουν οι νέοι μας και τα διακηρύττουν στα ωραία τραγούδια που συνθέτουν με τον δικό τους τρόπο ότι Εκείνος είναι πάντα μαζί τους, αφού «υπέμεινε σταυρόν» για χάρη όλων των παιδιών Του, ανεξάρτητα χρώματος, φυλής ή καταγωγής.

Οι εκδηλώσεις αυτές διήρκεσαν μια ολόκληρη εβδομάδα. Από τη μια ως την άλλη Κυριακή με Αρχιερατική θεία λειτουργία σε δύο ναούς: των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Μουτουίνι και Αγίου Μακαρίου και Αγίας Νυμφοδώρας στο χωριό Καμπά.

Η πορεία ξεκίνησε από την πρώτη εκκλησία και κατέληξε στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στους χώρους της Ορθόδοξης Διδασκαλικής Ακαδημίας, που βρίσκεται στο κέντρο της ιεραποστολής μας. Και η άλλη στον ναό της Παναγας στην Νκέσια.

Οι νέοι μας με πολλή ζήλο και ζωντάνια, κρατώντας μεγάλα πανό, διέσχισαν τους διάφορους δρόμους, δίνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα σ’ όλους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έτοιμη πάντα να δώσει λύσεις και να ενισχύσει τους νέους μας αλλά και όλους τους άλλους.

Στις εκδηλώσεις αυτές οι νέοι μας μίλησαν εξομολογητικά μέσα σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς πνευματικής ελευθερίας και αποδοχής.

Ήταν μια επικοινωνία αγάπης και αδελφοσύνης, αφού οι νέοι μας ήταν σε θέση ν’ ανοίξουν τις καρδιές τους και να διατυπώσουν τις σκέψεις, τις ιδέες, τους προβληματισμούς, τους αγώνες και τις αγωνίες τους.

Ήταν μια αληθινή ζωντανή εκστρατεία αγάπης και κοινωνίας τόσων νέων που είχαν κοινούς στόχους και σχέσεις προσώπων που ομολογούσαν και διακηρύττουν ταυτόχρονα την απόφασή και τη σταθερότητά τους να συνεχίσουν τον ωραίο κι ευγενικό τους αγώνα για αδελφοποίηση και έκφραση της βαθιάς τους πίστης, μέσα όχι μόνον από τα συνθήματα και τα λόγια του Ευαγγελίου και της Ορθοδοξίας αλλά στους ρυθμούς της μουσικής και του χορού.

Και φυσικά τα έμφυτά τους ταλέντα, οι γνώσεις τους και οι πράξεις τους κατευθύνονταν από τη θεϊκή παρουσία Εκείνου, που η δύναμη Του είναι ακαταμάχητη που οδηγεί εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια το σκάφος της Εκκλησίας Του με εμπιστοσύνη και βεβαιότητα.

Οι νέοι μας τρέχουν να προλάβουν τον Χριστό, να μην Τον χάσουν, αφού αισθάνονται τόσο βέβαιοι γι’ αυτό τον χαρούμενο δρόμο που ακολουθούν.

Κοιτάνε παντού και βλέπουν ότι ο δρόμος που ακολουθούν είναι φωτεινός, λάμπει κυριολεκτικά και δεν σταματούν να χορταίνουν από τις ευεργεσίες Του.

Πιστεύουν με πάθος αφού Εκείνος προπορεύεται και εκείνοι Τον ακολουθούν. Ακούνε τη γλυκιά φωνή και πρόσκλησή Του «Ακολούθει μοι».

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

giorti neolaias 1

Εμφανίσεις: 300181
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: