Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/01 08:52

metoxi kipseli 42

Άνω Κυψέλη | Θάνος Θανόπουλος


Παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 η εορτή του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Άνω Κυψέλη Αθηνών.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και συλλειτούργησε ο Εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' και διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Αθηνών, Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφερόμενος στον εορτάζοντα Άγιο Αθανάσιο είπε ότι ο Άγιος χαρακτηρίστηκε ως «ο αγιότερος των ηρώων και ηρωϊκότερος των αγίων».

Ήταν στύλος, πράγματι, της Εκκλησίας γιατί υπήρξαν περίοδοι, που πάνω του στηρίχθηκε η ορθόδοξη πίστη. Διέπρεψε ήδη ως διάκονος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Αλεξάνδρου στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, που καταδίκασε τον Άρειο.

Διαδέχθηκε τον Αλέξανδρο στον πατριαρχικό θρόνο. Όμως οι αιρετικοί αφινίασαν εναντίον του. Επηρέασαν τον Αυτοκράτορα και ο Μ. Αθανάσιος εξορίζεται.

Αλλά δεν κάμφθηκε το αδιάπτωτο αγωνιστικό του φρόνημα. Από τα 46 χρόνια της πατριαρχίας του, εξορίσθηκε πέντε φορές και επέρασε 17 χρονια στην εξορία εξ αιτίας των αγώνων του για την Ορθοδοξία.

Αυτήν, που οι Πατέρες της Εκκλησίας με μπροστάρη τον Μεγάλο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Άγιο Αθανάσιο μας παρέδωσαν ως «κληρονομίαν άφθαρτον και αμίαντον» (Α Πέτρ.α,4)

Αυτήν την Ορθόδοξη πίστη, καλούμεθα να φυλάττουμε όχι μόνο ως Ορθοδοξία θεωρίας αλλά και ως ορθοπραξία εμπειρίας.

Να βιώνουμε τα τρία ρήματα του Συμβόλου της Πίστεως. Το «πιστεύω» που σημαίνει αποδέχομαι τις αλήθειες της πίστεώς μας.

Και όχι απλώς θεωρητικά,αλλά τις βιώνω ενσωματωμένος στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία.

Γιατί αν μένουμε μακριά από την Εκκλησία, λίγο διαφέρουμε από τους αιρετικούς, που η Εκκλησία τους απέκοπτε από το Σώμα της.

Το «ομολογώ» με τη ζωή μου αυτά που πιστεύω. Δεν μπορεί να υπάρχει αντίφαση μεταξύ πίστεως και ζωής. « ..Καγώ σοί δείξω εκ των έργων μου την πίστιν», τονίζει ο Απόστολος (Ιακ. β, 18). Και το «προσδοκώ».

Το παρόν μου φωτίζεται από την προσδοκία της Βασιλείας του Θεού, κατά το »ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. ιγ, 14).

Αυτή η προσδοκία είναι η λυδία λίθος, που δοκιμάζει την γνησιότητα της πίστεώς μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

«Διατηρώμεν», λοιπόν, «των δογμάτων την ακρίβειαν» αυτό είναι το πιστεύω, «και πολιτείαν αξίαν επιδειξώμεθα» το ομολογώ, «ίνα και των αιωνίων επιτύχωμεν αγαθών» το προσδοκώ.

Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου Αθανασίου και το ακατάβλητο αγωνιστικό του φρόνημα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν Άρχοντες Οφφικίαλοι του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, η αδελφή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κα. Ρούλα Μαχλά, Καθηγητές, εκπρόσωποι του Δήμου, κάτοικοι των Αθηνών, Έλληνες εξ' Αιγύπτου και πλήθος Ελληνοαφρικανών και Αφρικανών Κληρικών και λαϊκών.

Να αναφερθεί ότι για την άρτια διεξαγωγή του εορτασμού φρόντισε ο Εφημέριος του Πατριαρχικού Μετοχίου και του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. Νικόλαος Κουλιανόπουλος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμων για την παρουσία του και του προσέφερε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ένα εγκόλπιο που απεικονίζει την Φυγή στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχαρίστησε για την πρόσκληση και συνεχάρη τον υπεύθυνο του Μετοχίου Σεβ. Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο για την ευταξία του Μετοχίου και του Ιερού Ναού, ευχήθηκε σε όλους τις πρεσβείες του Αγίου Αθανασίου, που σκέπει και διαφυλάττει το Πατριαρχείο και κραταιώνει τον Μακαριώτατο Πατριάχη κ. Θεόδωρο στο πολύπλευρο και κοπιώδες έργο του.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Αθανασίου πέριξ του Μετοχίου, συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων και πλήθους πιστών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος για την αγάπη του και την άδεια να λιτανευτεί η Εικόνα του Αγίου Αθανασίου πέριξ του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Τέλος να σημειωθεί ότι τους ύμνους της εορτής απέδωσε πολυμελής βυζαντινός χορός, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Νίκου Λιλιόπουλου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300919
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: