Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/11 17:20

kariki 1

Γράφει ο Νικόλαος Βάλσαμος*


Το παρελθόν Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, λίγο πριν αρχίσουμε τον εσπερινό, ο νεωκόρος του Ναού μας κ. Παναγιώτης Ζερβάκος, θεολόγος, μας ενημέρωσε ότι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, επεσκέφθη για δεύτερη φορά τον Ναόν μας ως απλός και ταπεινός προσκυνητής η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Μακαριώτατος ησπάσθη ευλαβικώς όλες τις εικόνες του Ναού, μεταξύ των οποίων και εκείνης του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά, ενώπιον της οποίας εστάθη μετ'ιδιαιτέρας συγκινήσεως καθώς θεωρεί τον Άγιο Μηνά προστάτη του.

Η ως άνω αυτή επίσκεψη του Μακαριωτάτου στον Ναόν μας, σε συνδυασμό με τα προσφάτως περατωθέντα έργα ανακαινίσεως του λαμπρού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, αλλά και την συμπλήρωση 15 ετών από της ενθρονίσεως του κ. Θεοδώρου ως Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, απετέλεσαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε ένα σπουδαίο ταξίδι της ιστορικής Ανδρικής Πολυφωνικής Χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύκη Αθηνών στο Κάιρο.

Μετά την επίσημη ενθρόνιση του Μακαριωτάτου κ. Θεοδώρου στην Αλεξάνδρεια τον Οκτώβριο του 2004, επρόκειτο να διεξαχθούν ανάλογες τελετές και στο Κάιρο. Την ευθύνη για την διοργάνωση των εν λόγω τελετών είχε αναλάβει η Ελληνική Κοινότης του Καΐρου.

Στην όλη προετοιμασία συνεισέφερε, μεταξύ των άλλων, και ο ιδιοκτήτης της πάλαι ποτέ χαρτοποιΐας Θράκης DIANNA και εκλεκτός φίλος της Χορωδίας μας, αείμνηστος Πάνος Ζερίτης (1931-2017).

Ο μεταστάς, ο οποίος εδραστηριοποιείτο επιχειρηματικώς στο Κάιρο, εξέφρασε την επιθυμία, κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής 21 Νοεμβρίου 2004, ημέρα της τελετής ενθρονίσεως του Μακαριωτάτου εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, να αποδώσει τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας η Χορωδία μας, αίτημα το οποίο ο Μακαριώτατος ασμένως εδέχθη.

Την ευθύνη για την συγκρότηση, διδασκαλία και διεύθυνση του οκταμελούς κλιμακίου της Χορωδίας μας για το Κάιρο είχε ο προκάτοχός μου, αείμνηστος Δημήτριος Μαλισιάνος (1932-2018), ενώ για την μετάβαση, παραμονή μας στο Κάιρο και επιστροφή μας στην Αθήνα, είχε φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια ο αείμνηστος Πάνος Ζερίτης, ο οποίος κάλυψε πλήρως και τις σχετικές δαπάνες.

Επί του συντονισμού των απαραίτητων ενεργειών για την όλη και συνάμα επιτυχή διοργάνωση της αποστολής της Χορωδίας μας, αλλά και της τελετής ενθρονίσεως, σημαίνοντα ρόλο διεδραμάτισε ο κ. Χρήστος Καβαλής, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου και συνεργάτης του αειμνήστου Ζερίτη.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004, η Θεία Λειτουργία και κατόπιν η τελετή της ενθρονίσεως διεξήχθησαν με περισσή λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια.

Οι ομογενείς μας του Καΐρου γέμισαν ασφυκτικά τον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Κληρικοί κάθε βαθμού, ομόδοξοι και ετερόδοξοι μαζί με πολιτειακούς και πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ανθρώπους του πνεύματος και της επιχειρηματικότητος, τίμησαν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή, για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ορθοδοξία, ημέρα.

Η κατανυκτική και συνάμα αριστοτεχνική ψαλμωδία του κλιμακίου της Χορωδίας μας προκάλεσε ενθουσιασμό και συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκομένους, των οποίων τις επιδοκιμασίες, τα κολακευτικά σχόλια και τα θερμά συγχαρητήρια δεχθήκαμε στο τέλος των ακολουθιών και κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος στο ξενοδοχείο Mirage Marriott του Καΐρου.

Ιδιαιτέρως, στο τέλος των ιερών ακολουθιών, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμότατα και δημοσίως την ιστορική μας Χορωδία για την ιεροψαλτική συμμετοχή και απόδοσή της.

Αλησμόνητα θα μας μείνουν τα λόγια του Μακαριωτάτου όταν επί λέξει είπε: «Μας ανεβάσατε όχι απλά εις τον ουρανόν, αλλά εις τον έβδομον ουρανόν».

Είθε να ευδοκήσει ο Θεός να ψάλλουμε και πάλι, αυτή τη φορά ολόκληρη η Χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύκη, ενώπιον του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου, είτε εις τον Ναόν μας, είτε αλλού.

Θεοδώρῳ τῷ Μακαριωτάτῳ Πάπᾳ καὶ Πατριάρχῃ Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς, χαίρειν, ζῇν, εὐδαιμονεῖν καὶ ὑπηρετεῖν τὴν Ὀρθοδοξίαν ἐπὶ μήκιστον.

*Ο κ. Νικόλαος Βάλσαμος είναι νομικός-μουσικός, Διευθυντής της Χορωδίας και πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύκη Αθηνών

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΘΥΜΙΟ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

kariki 2

kariki 2

Εμφανίσεις: 293041
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: