Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/07 13:22

nairobis makarios 3

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr


Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής πρωτοστατεί και ενοποιεί

Όταν αναχωρούσα προ πενήντα περίπου χρόνια από την πατρώα γη της Κύπρου για να αναζητήσω τόπους και τρόπους αύξησης των γνώσεων και της επιστημονικής μου κατάρτισης στον χώρο της Εσπερίας, δεν περίμενα ότι μέσα στον αχανή αυτό ωκεανό των πλουσίων και ξακουστών πανεπιστημίων θα ανακάλυπτα στοιχεία που θα τολμούσα να πω ότι μου άνοιγαν νέους ορίζοντες και με έπειθαν ότι η Ελλάδα και οι αγώνες της, η ιστορία και ο πολιτισμός της μπορούσαν να αποτυπωθούν από ανθρώπους Έλληνες και μη της Διασποράς και θα έφερναν έτσι στην επιφάνεια τις αποκαλυπτικές αξίες της πνευματικότητας του αθησαύριστου πλούτου, της αξιοπρέπειας, της αυτοσυνειδησίας, της δικαιοσύνης, της ανδρείας, της αυταπάρνησης, της αλήθειας, της μεγαλοψυχίας, του εσωτερικού πλούτου, της σοφίας, της αλληλεγγύης και τέλος της αγάπης και της συνύπαρξης.

Ανοίγει μπροστά μας ένας πολύτιμος πολιτισμός που έδωσε ακριβώς σ’ ολόκληρη την οικουμένη τις διαχρονικές παραδόσεις και αξίες που στήριξαν και στηρίζουν μέχρι σήμερα τους ανθρώπους.

Είναι όντως αποκαλυπτικά τα γεγονότα που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα εμπλούτισαν τους λαούς της ανθρωπότητας ολόκληρης, γιατί τόσο η αρχαία όσο και η νεώτερη ιστορία μας κατόρθωσε να φέρει τον άνθρωπο σε ανώτερα επίπεδα, μέσα από το ελληνικό και αιώνιο πνεύμα αλλά και τη σταθερή προσήλωσή μας στην Ορθόδοξή μας πίστη.

Τελικά η Ελλάδα με μια τέτοια αρχαία και μοναδική ιστορία και με τον πλούσιο θησαυρό της Ορθοδοξίας εκπέμπει μηνύματα κοσμοσωτήρια και ελπιδοφόρα. Όσο κι αν σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των ξένων που βλέπουν την Ελλάδα μας να ταλαιπωρείται και να υποφέρει, δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει, θα παραμένει πάντοτε αθάνατη, δυναμική και θα εκπέμπει τα μηνύματά της και τα μαθήματα ανδρείας, σοφίας και πολιτισμού που στηρίζουν αυτή την ταλαίπωρη κοινωνία της Ευρώπης, της Αμερικής που δεν έχουν να επιδείξουν κυριολεκτικά ουσιαστική προσφορά.

Γι’ αυτό αυτές τις μέρες περιόδευα σε διάφορες περιοχές της Κένυας.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της μεγαλούπολης Ελντορέτ, όπου λειτουργεί διεθνές αεροδρόμιο και πανεπιστήμια όλων των κλάδων και κατευθύνσεων, πρόσεξα ότι ύψωναν στην είσοδό του τις σημαίας της Αγγλίας, της Αμερικής, του Καναδά, της Κίνας, της Αυστραλίας και διαφόρων χωρών της Αφρικής.

Εξομολογούμαι ότι μ’ έπιασε το παράπονο, γιατί να απουσιάζει η σημαία της Ελλάδας που γέννησε τη Δημοκρατία και είναι η μητέρα όλων των θετικών και άλλων επιστημών, παγκόσμια, με λαμπρή αρχαία ιστορία.

Μίλησα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου και όταν του εξήγησα τους λόγους γιατί έπρεπε να υψώσουν τη σημαία της Ελλάδας δεν αρνήθηκε.

Την είχα μαζί μου και αμέσως υψώθηκε στη θέση που της άξιζε, για να διαλαλεί σε όλους ότι η Ελλάδα του σήμερον είναι παρούσα και ζωντανή, αιώνια και δυναμική. Διαχρονικά μεγαλουργεί με τη δυναμική παρουσία της σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα μας – η μητέρα πατρίδας μας – πρόσφερε σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα τεράστια υπηρεσία ανεκτίμητης αξίας στον πολιτισμό, στη φιλοσοφία, την κλασσική, τις πανανθρώπινες αξίες ανδρείας, τιμής, φιλανθρωπίας, κοινωνικής στήριξης και προπαντός έφερε ένα θεσμό οικουμενικό που οι περισσότεροι λαοί ακολουθούν: τη Δημοκρατίας, την αρετή της ισότητας, της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της συνύπαρξης.

Από την αρχαιότητα μέχρι και των ημερών μας, η Ελλάδα υπήρξε κοιτίδα του πολυτιμότερου δώρου προς την ανθρωπότητα, είναι εκείνη που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους κάθε εποχής, καταγωγής και φυλής, μέσα από τα έργα των μεγάλων αρχαίων δημιουργών και πρεσβευτών: του Ηρόδοτου, του Θουκυδίδη, του Αριστοτέλη και του Σωκράτη και τόσων άλλων · γέννησαν το πνεύμα αυτό που κρατά ακόμα τον κόσμο ολόκληρο χωρίς φυλετικές ή ξεπερασμένες ιδέες, τη δυναμική της αγάπης για την πατρίδα που όλα αποβλέπουν στην αγάπη, στον σεβασμό, στην κατανόηση, στην ανεκτικότητα, την αποδοχή των άλλων όπως τους ίδιους τους εαυτούς μας. Όλα αυτά δημιούργησαν μια διαχρονική ελπίδα και σταθερότητα, για να βλέπουμε πάντα φως, περισσότερο φως μέσα από έργα ανδρείας και τιμής.

Παρ’ όλο που η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές καταπιεσμένη και καταδικασμένη από τους βάρβαρους και αιμοβόρους εχθρούς της.

Εν τούτοις, επειδή ακριβώς κατείχε όλη αυτή την αρχαία παράδοση που συνοδευόταν άμεσα με τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, στο τέλος βγήκε νικήτρια και στάθηκε ψηλά.

Όπως σημειώσαμε ήδη, η Ελλάδα, με τους πρωτοπόρους εξερευνητές της, ξεπέρασε τα γεωγραφικά της σύνορα και ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία εκπολιτισμού.

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Ηρόδοτος και άλλοι συνδέθηκαν με τους αρχαίους μύθους και θεούς κι έτσι σιγά – σιγά γεννήθηκε ένας θαυμάσιος πολιτισμός που δόθηκε παγκόσμια στους ανθρώπους κι έτσι επικράτησε για να μπορέσει να επιβιώσει ο όπου γης άνθρωπος, κάτω από πανανθρώπινες αξίες που έφερναν μια αρμονία κι ένα δέος, με αποτέλεσμα η συμβολή της Ελλάδας να είναι πολύπλευρη και αποφασιστική.

Χωρίς καμία σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο στοιχείο έφθασε να χαρακτηρισθεί αυτή η εμπλοκή της, σε παγκόσμια κλίμακα, εποποιία και με τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό μια αναντικατάστατη κληρονομιά, μια αναγέννηση κι ανανέωση, όχι αναγκαστικός εκπολιτισμός αλλά προστασία του ανθρώπινου γίγνεσθαι, με εμπιστοσύνη και βεβαιότητα για τη σωτηρία του κόσμου, που ήταν καταδικασμένος να ζει στην άγνοια, την περιφρόνηση και την καταδίκη.

Ο σκοπός επιτεύχθηκε και δημιουργήθηκε ο θρύλος, ο φωτεινός, ο σταθερός, ο μόνιμος, που τελικά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι άνθρωποι ανάπνευσαν.

Ο ελληνικός κλασικός πολιτισμός στερέωσε την Οικουμένη, εμπνευσμένος από το πνεύμα της αρμονικής συνύπαρξης, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς αλλά προπαντός της αγάπης και της ανοχής, της δικαιοσύνης, της υψηλής ευθύνης και του χρέους, της βαριάς κληρονομιάς.

Στις παλαιότερες μελέτες μου αφιέρωσα ολόκληρα κεφάλαια για την προσφορά και το έργο του Έλληνα Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου κάπου τον ονόμασα προάγγελο του χριστιανικού μηνύματος, αφού στην εποχή που ζούσε μπόρεσε και προφήτευσε το μεγαλείο και την εκπολιτιστική πορεία και προσφορά του Ευαγγελικού λόγου και στη δική μας την περίπτωση της Ορθοδοξίας.

Στα πέρατα της Οικουμένης ξαπλώθηκε το σωτήριο μήνυμα της ελπίδας και της παρηγοριάς, της ζεστασιάς και της ομορφιάς της ψυχής.

Η ζεστασιά αυτή και η θέρμη της Ορθοδοξίας στηρίζει άμεσα και παγκόσμια τον άνθρωπο, μ’ ένα καταπληκτικό συγκέρασμα του αρχαίου ελληνικού και κλασικού πολιτισμού, χαρίζει στον όπου γης άνθρωπο την αιώνια και αληθινή ζωή.

Η αγαλλίαση και η άφατη χαρά της ζωής αυτής συνθέτει και ανακεφαλαιώνει σ’ όλο το μήκος και πλάτος τον ρόλο και την προσφορά Ορθοδοξίας και Ελληνισμού στη διαμόρφωση της σύγχρονης και ταλαιπωρημένης ανθρωπότητας.

Η μεγαλοψυχία αυτών των δύο αποδείχθηκε από την αρχαιότητα μέχρι και των ημερών μας ότι είναι η μόνη ελπίδα και το στήριγμα · δεν υπάρχει ο θάνατος και η φθορά αλλά η Ανάσταση και η αιωνιότητα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα γεννήθηκε και μεγαλούργησε στην αιώνια πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Εδώ, στους λαμπρούς αιώνες άνθισαν η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός και δημιούργησαν μια ασυναγώνιστη παράδοση και έδωσαν μια αιώνια κληρονομιά, με τον τίμιο ιδρώτα και τις θυσίες αγίων μορφών και Πατριαρχών διατήρησαν και προήγαγαν τον πλούσιο αυτό αυθεντικό πολιτισμό όπου υποκλίνεται ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό και σήμερα ο Προκαθήμενος Μακαριώτατος κ. Θεόδωρος στέκεται εκεί άγρυπνος φρουρός για να είναι βέβαιος ότι ο παλαίφατος θρόνος του Αγίου Μάρκου θα είναι εκεί έστω και με τους λίγους, τις εκκλησίες, τα μνημεία και τα λείψανα των Αγίων μορφών, που υπεράσπισαν και υπεραμύνθηκαν αυτό το θαύμα όλων των εποχών.

Συνεχίζοντας την περιοδεία μου αυτές τις μέρες βλέπουμε, κυριολεκτικά στο πουθενά, να κυκλοφορεί στους πιο απίθανους δρόμους ένα συνηθισμένο λεωφορείο.

Ακριβώς μπροστά στην πρόσοψη, με κεφαλαία γράμματα υπάρχει η επιγραφή SPARTA και στο πλάι ένας Σπαρτιάτης με την περικεφαλαία του, δείγμα κι αυτό πόσο οι άνθρωποι όλων των εποχών και φυλών ακόμα μέχρι και σήμερα θαυμάζουν τους αρχαίους και εξαίρετους πολεμιστές και στρατιώτες.

Δεν σταματούμε όμως ως εδώ. Νομίζω ότι έγραψα τη μεγάλη συμβολή των απόδημων Ελλήνων σ’ ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής. Κι εδώ στην Κένυα οι Έλληνες από τον περασμένο αιώνα ασχολήθηκαν με τις καλλιέργειες σχοινιού, τσαγιού και καφέ.

Για να μείνει όμως το όνομα της Ελλάδας αθάνατο έδωσαν σ’ ένα δημοτικό και σ’ ένα γυμνάσιο το όνομα Αθήναι!!! Κι αυτό για να θυμούνται το πέρασμα και τη συμβολή του Έλληνα απόδημου στην ανάπτυξη της παιδείας από την αρχαία Ελλάδα.

nairobis makarios 1

nairobis makarios 1

nairobis makarios 1

nairobis makarios 1

nairobis makarios 1

nairobis makarios 1

Εμφανίσεις: 261594
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: