Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/08 21:11

ieropostoli 1

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


Έχοντας ως αποκλειστικό στόχο να συμβάλλει στο έργο, την μαρτυρία, την ποιμαντική και ιεραποστολική δράση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρικανική Ήπειρο, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο Αρχιμανδρίτης Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης, εκπόνησε διπλωματική εργασία με θέμα: «Ιεραποστολή στην Αφρική. Βιβλική και ιστορική προσέγγιση».

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου ο π. Αθηνόδωρος ενεγράφη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και αφού παρακολούθησε με συνέπεια τα μαθήματα των δύο εξαμήνων, παρακάθισε επιτυχώς τις εξετάσεις, παρέδωσε τις προβλεπόμενες, από τον κανονισμό λειτουργίας του Προγράμματος, εργασίες και ολοκλήρωσε, στο τέλος του τρίτου εξαμήνου, την Διπλωματική του εργασία.

Η εν λόγω Διπλωματική Εργασία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του τέως Κοσμήτορα και Προέδρου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και νυν Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου και αξιολογήθηκε από την Τριμελή Επιτροπή με βαθμό Άριστα. 

Ο Πανοσιολογιώτατος, κατά την παρουσίαση της Διπλωματικής του Εργασίας, ανέπτυξε το περιεχόμενό της και απάντησε στις ερωτήσεις της Τριμελούς Επιτροπής, με επιστημονική σαφήνεια και χαρακτηριστική άνεση, μιας και ο ίδιος δραστηριοποιείται στον χώρο της μαύρης Ηπείρου από το 1966 και γνωρίζει από κοντά τις τεράστιες ανάγκες της Ιεραποστολής.

Στα κεφάλαιά της Εργασίας του, ο π. Αθηνόδωρος, προσεγγίζει Βιβλικά και Ιστορικά τον θεσμό της Ιεραποστολής, επικεντρώνεται στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στους τρείς σκαπανείς της Αφρικανικής Ιεραποστολής, τους Αρχιμανδρίτες Νικόδημο Σαρίκα και Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Παράλληλα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ιεραποστολή στην Ουγκάντα, την Κένυα και την Τανζανία, στους στόχους και τις προκλήσεις της Ιεραποστολής σήμερα, αλλά και στο μέλλον και τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο και στις τοπικές κοινωνίες της Αφρικανικής Ηπείρου.

ieropostoli 2

ieropostoli 2

ieropostoli 2

ieropostoli 2

ieropostoli 2

Εμφανίσεις: 301781
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: