Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/05 00:07

olympiotis 57

Αποστολή Ελασσόνα | Χρήστος Καναρόπουλος


Με αισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως η ιστορική Ιερά Μητρόπολη της Ελασσώνος υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β' στην έδρα αυτής, την αρχοντική Ελασσόνα. 

Στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου "Βασίλειος Φαρμάκης", το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού Τόμου "Καλλίνικος Ολυμπιώτης, Πατριάρχης Αλεξανδρείας".

Μια μεγάλη φυσιογνωμία του ΙΘ' αιώνος, με έντονο εκκλησιαστικό πνεύμα και καθαρή ελληνική συνείδηση, ένας χαρισματικός Ιεράρχης, ο οποίος γεννήθηκε στη Σκοτίνα Πιερίας και εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιωτίσσης, η οποία βρίσκεται χτισμένη στο λόφο πάνω από την πόλη της Ελασσόνας. 

Την ιδέα και το έναυσμα για την ανάδειξη της προσωπικότητας του Καλλινίκου, είχε και έδωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος, ενώ προχθές 16 Μαϊου συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την προς Κύριον εκδημία του.

Ήταν αυτός που είχε απευθύνει πρόσκληση προς τον Μακαριώτατο να επισκεφθεί την Ελασσόνα για την παρουσίαση του τόμου αλλά η επιδεινωτική πορεία της υγείας του ματαίωσε την επίσκεψη.

Η εκδήλωση, όπως είπε ο διάδοχός του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, λαμβάνει και χαρακτήρα μνημοσύνου του Μητροπολίτου Βασιλείου, ο οποίος θα χαίρεται και θα αγάλλεται για την εδώ παρουσία του Πατριάρχη.

"Είμεθα υπερήφανοι και καυχώμεθα εν Κυρίω, που ένας Κληρικός της Ιεράς Μονής Ολυμπιωτίσσης Ελασσώνος, έφθασε στο υψηλό αξίωμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και αυτό Μακαριώτατε ενισχύει τους πνευματικούς δεσμούς της τοπικής μας Εκκλησίας με το παλαίφατο Πατριαρχείο του θρόνου του αποστόλου Μάρκου" είπε ο σεπτός Ποιμενάρχης της Ελασσώνος κατά την προσφώνηση του και εξέφρασε τα ευγνώμονα αισθήματα χαράς και υιικού σεβασμού για την τιμητική παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Εκ μέρους των πολιτών της περιοχής τον Μακαριώτατο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Ευαγγέλου.

Τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος και συντόνισε την παρουσίαση του Τόμου, στην οποία συμμετείχαν οι ελλογιμώτατοι Καθηγητές κ. Δημήτρης Παπάζης και Παντελής Λέκκου.

Για τη συγγραφή της μελέτης μίλησε και ο συγγραφέας του τόμου Παν. Αρχιμ. π. Βασίλειος Παπανικολάου, εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, στον οποίο ο Μακ. Πατριάρχης απένειμε τον Σταυρό του αποστόλου και ευαγγελιστού Μάρκου για την περάτωση της ευγενούς προσπάθειας του, αναδεικνύοντας τη μορφή του Καλλινίκου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος ο Β' ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι ο Πατριάρχης Καλλίνικος έθεσε και αυτός "τον λύχνον επί τον μόδιον", έθεσε το δικό του ίχνος εις την περπατησιά της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, ώστε να αυτή να φτάσει αισίως μέχρι τον 21ο αιώνα και να ανοίξει τα φτερά της από την φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου και να πετάξει και να αγκαλιάσει ολόκληρη την Αφρική.

Μεταλαμπαδεύοντας στον πονεμένο άνθρωπο της Αφρικής το φως της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τη θυσιαστική θεολογία της προσφοράς και της αγάπης. Συνεχάρη τον συγγραφέα για τον κόπο και την πολύ καλή εργασία της συγγραφής, τον Σεβασμιώτατο κ. Χαρίτωνα, την εκδώσασα Ιερά Μονή και όλους όσοι συμμετείχαν με το έργο τους στην ευγενή αυτή πρωτοβουλία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος ενώ εκ μέρους της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας οι Σεβ. Μητροπολίτες Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Γουϊνέας κ. Γεώργιος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος και ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. π. Δανιήλ. Παρέστησαν επίσης Βουλευτές του ν. Λάρισας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Μπιούμης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

Την εκδήλωση παρουσίασε άψογα ο Παν. Αρχιμ. π. Βησσαρίων Καραλάσκος, Ιεροκύρηκας της Ι. Μητροπόλεως Ελασσώνος.

Ακολούθως παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη και της τιμίας συνοδείας του από την Δημοτική Αρχή Ελασσώνος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301949
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: