Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/05 00:13

nairobis 2

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


Τις εμπειρίες του από τη διακονία του στην Αφρική μοιράστηκε με τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο οποίος, ως επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος, διδάσκει το μάθημα της Ιεραποστολικής.

Ο Σεβασμιώτατος, στις διαλέξεις του, αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορική πορεία της Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο, την Ασία και την Άπω Ανατολή, στα κομβικά ζητήματα και τα πρακτικά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος η εξωτερική ιεραποστολή του χθες και του σήμερα, αλλά και στη σημασία της κήρυξης του Ευαγγελίου, ώστε ο σύγχρονος άνθρωπος να διατηρήσει την αισιοδοξία του στο μέλλον και να συναντήσει τον Θεό, ζώντας σύμφωνα με το Ευαγγέλιο στο σύγχρονο κόσμο.

Ακολούθως μίλησε για τις μακρόχρονες ορθόδοξες ιεραποστολικές δράσεις στην Αφρική, τη σημασία της προσφοράς ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους λαούς των χωρών αυτών, που συχνά ζουν κάτω από ακραίες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης.

Παράλληλα υπογράμμισε τις σταθερές προσπάθειες, που καταβάλλονται στην Κένυα, επ’ αγαθώ όλων των ανθρώπων της χώρας, αλλά και για την ενίσχυση, με πνεύμα αγάπης, του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, με τις μεταφράσεις λειτουργικών και θεολογικών βιβλίων σε διάφορες τοπικές διαλέκτους, τα σεμινάρια για τους κληρικούς, τις κατηχητικές συνάξεις, τις ιεραποστολικές εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές, την τέλεση ιερών ακολουθιών κ.ά.

Ο Μητροπολίτης Μακάριος επεσήμανε, τέλος, ότι πολλοί άνθρωποι που κατοικούν στα μέρη αυτά δεν γνώρισαν την αλήθεια και λατρεύουν τα είδωλα και άλλες τοπικές ειδωλολατρικές θεότητες.

Κοντά στην πνευματική αυτή πενία κυριαρχεί και η πείνα, που αποτελεί δείγμα χρεωκοπίας του σύγχρονου κόσμου πολιτισμένου κόσμου της Ευρώπης και της Αμερικής.

Αυτό που ζητούν οι άνθρωποι αυτών των χωρών, πρόσθεσε, είναι την έμπρακτη αγάπη και τη φιλανθρωπία, για να ζήσουν βιολογικά και την αλήθεια του ευαγγελίου για να βιώσουν πνευματικά.

Το χρέος των Χριστιανών και ειδικότερα των Ορθοδόξων, σημείωσε, είναι τεράστιο απέναντι σ’ αυτόν τον κόσμο που αγνοεί το κήρυγμα του ευαγγελίου και το μήνυμα της σωτηρίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι διαλέξεις του Σεβασμιωτάτου, εκτός του επιστημονικού τους χαρακτήρα, αποτελούν και υπαρξιακή πρόκληση και πρόσκληση σε ό,τι αφορά στην εν Χριστώ συνάντηση και συναντίληψη του καταπονεμένου συνανθρώπου μας.

Ως γνωστό, ο πολυτάλαντος και χαρισματικός Μητροπολίτης κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου.

Ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Λεμεσό και ακολούθως φοίτησε πρώτα στο ξακουστό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και συνέχισε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κοντά στον διάσημο καθηγητή Κάλλιστο Γουέαρ.

Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, γνώρισε και συνδέθηκε πνευματικά με τη μεγάλη θεολογική προσωπικότητα, τον π. Σωφρόνιο Ζαχάρωφ, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Έσσεξ (Αγγλίας), ο οποίος από τις αρχικές σπουδές της επιλογής του, που ήταν η Μουσική, τον κατηύθυνε προς το χώρο της Ιεραποστολής.

Ο Ανδρέας Τηλλυρίδης, όπως ήταν το αρχικό του όνομα, επιλέγηκε από τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο Γ΄, Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μελλοντικό στέλεχος της Εκκλησίας, μαζί με τον αείμνηστο Βενέδικτο Εγγλεζάκη, ο οποίος και κάλυψε τις δαπάνες των σπουδών τους.

Αργότερα ο Τηλλυρίδης αποδέχθηκε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ανέλαβε τη Διεύθυνση της Θεολογικής Σχολής, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, στην Κένυα.

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

Εμφανίσεις: 268390
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: