Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/03 13:57

kanagka 10

Τις ημέρες αυτές, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσα κ. Νικηφόρορος, περιόδευσε την πόλη της Κανάγκα, προκειμένου να ευλογήσει και να διδάξει το ποίμνιο του, να τελέσει το μνημόσυνο του αειμνήστου ιεραποστόλου και αρχιμανδρίτου Χαρίτωνος Πνευματικάκη, να συνομιλήσει με τους ιερείς και τις αφιερωμένες αδελφές του ιεραποστολικού κλιμακίου, αλλά και να παρακολουθήσει τις εργασίες επισκευής του ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Lukonga.

Ο Σεβασμιώτατος την Παρασκευή το απόγευμα, τέλεσε στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου της Κανάγκα την ακολουθία των χαιρετισμών και ομίλησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκα και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κινσάσα αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Τσιτσιβός.

Επίσης την επομένη ημέρα το πρωί και μετά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον παλαιό Ναό του Αγίου Ανδρέου, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος πραγματοποίησε ιερατική σύναξη των κληρικών της πόλεως Κανάγκα, όπου αφού τους ομίλησε πνευματικά στην συνέχεια συζήτησε μαζί τους θέματα ποιμαντικής φύσεως της επαρχίας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, χοροστάτησε και ομίλησε στον εσπερινό, όπως και την επομένη στον κατανυκτικό εσπερινό.

Κατά την Θεία Λειτουργία όμως της Κυριακής, του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέου της Κανάγκα όπου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Άγιος Κινσάσας κ. Νικηφόρος, τελέστηκε μνημόσυνο του αειμνήστου γέροντος και μεγάλου Ιεραποστόλου αρχιμανδρίτου Χαρίτωνος Πνευματικάκη.

Ο αείμνηστος γέροντας εκοιμήθη πριν είκοσι χρόνια, κατά αυτή την Κυριακή του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος στην Κανάγκα, αφού νωρίτερα μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, παραδίδοντας την λεβέντικη και αγιασμένη ψυχή του στον Θεό.

Έτσι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και αφού οι αδελφές του ιεραποστολικού κλιμακίου παρασκεύασαν κόλλυβα, εψάλλει το ιερό μνημόσυνο του αειμνήστου ιεραποστόλου, με την συμμετοχή των ιερέων, των αδελφών αλλά και του πιστού λαού της Κανάγκα.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς σε όλους τους ιεραποστόλους που εργάσθηκαν με ζήλο στην Κανάγκα, επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως (πρώην Κεντρώας Αφρικής) και νυν Κινσάσα, Μητροπολίτη Πενταπόλεως κυρόν Ιγνάτιο και αειμνήστους αρχιμανδρίτας Χρυσόστομον Παπασαραντόπουλον και Χαρίτωνα Πνευματικάκη.

Ιδιαίτερη μνεία όμως έγινε στον π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη, με αφορμή των είκοσι χρόνων που συμπληρώθηκαν από την κοίμησή του στο πολυσήμαντο έργο που επιτέλεσε, καθώς και σε όλη του την ιερατική και ιεραποστολική πορεία και στον πνευματικό σύνδεσμο που είχε με τους άλλους αείμνηστους ιεραποστόλους, Μητροπολίτη κυρό Ιγνάτιο Μανδελίδη και αρχιμανδρίτη κυρό Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο.

Κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής οι δύο αείμνηστοι αρχιμανδρίτες και ιεραπόστολοι π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος και π. Χαρίτων Πνευματικάκης ήταν συνεργάτες του τότε σπουδαίου Μητροπολίτου Εδέσσης Παντελεήμονος Παπαγεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην θυσιαστική ιερατική τους προσφορά καθώς και στην σπουδαία προσφορά του αειμνήστου θεολόγου Αθανασίου Φραγκόπουλου.

Τόνισε ακόμη ο Σεβασμιώτατος ότι οι δύο ιεραπόστολοι οι οποίοι εργαστήκαν ιεραποστολικά στην Κανάγκα, π. Χαρίτων Πνευματικάκης και ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος, υπήρξαν μέλη της αδελφότητος θεολόγων "ο Σωτήρ", η οποία και βοηθά στο ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεως στην Κανάγκα.

Όπως κάθε φορά, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος μετέφερε στον λαό του Θεού τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, του μεγάλου Ιεραποστόλου Πατριάρχου που περιοδεύει όλη την Αφρική ανελλιπώς, ευλογώντας και αγιάζοντας τους Αφρικανούς αδελφούς.

Επίσης εκδήλωσε την ευαρέσκεια του προς τη αγωνιζόμενες αδελφές, που δεν φείδονται κόπους, μόχθους και πειρασμούς, και που με την άδεια των αδελφοτήτων τους και με την ευλογία τόσο του Πατριάρχου, όσο και την δική του ως ποιμενάρχου, εργάζονται εδώ και τόσα χρόνια στην Κανάγκα επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσα.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την παραμονή του στην Κανάγκα, συνοδευόμενος από τους αρχιμανδρίτας π. Θεοδόσιο και π. Χαρίτωνα και από τον διάκονό του π. Χρυσόστομο, επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Lukonga, που παρακολούθησε της εργασίες αποκαταστάσεως του Ναού όπου βρίσκονται στο τέλος.

Μετά από ένα κονδύλιο που προσφέρθηκε στην Ιερά Μητρόπολη, από τον αξιότιμο κ. Κωνσταντίνο Γαλάνη, πρόκειται να ανακαινιστούν και άλλοι δύο ναοί, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού στην Κανάγκα και του Αγίου Νικολάου Bena-Leka.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος σήμερα το πρωί επέστρεψε στην έδρα της Μητροπόλεως του στην Κινσάσα.

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kanagka 1

kinsasa 1

kinsasa 1

kinsasa 1

Εμφανίσεις: 302383
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: