Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018

akadimiaki xronia 23

Με τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείςα και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄, ύστερα από εκ θεμελίων ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων (η Σχολή κτίστηκε στη δεκαετία του 1970) άρχισε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά με διάφορες εκδηλώσεις.

Στις 19 Ιανουαρίου τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπης Γέροντα Μακάριο, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων κληρικών στα διάφορα τμήματα διοίκησης της Αρχιεπισκοπής.

Συμμετείχαν επίσης όλα τα σχολεία με τους καθηγητές και μαθητές τους: Πατριαρχική Σχολή, Διδασκαλικό Κολλέγιο, Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας συμμετείχαν όλες οι χορωδίες των προαναφερθέντων σχολών. Επίσης έγιναν οι ακολουθίες αρτοκλασίας, αγιασμού και μνημοσύντου Αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ιδρυτή και Μεγάλου Ευεργέτη του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος μίλησε για τον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο στο όνομα του οποίου είναι αφιερωμένος ο ναός της Πατριαρχικής Σχολής και κάλεσε όλους να τον μιμηθούν, ακολουθώντας τις αρετές με τις οποίες εκοσμείτο για να αναγνωρισθεί ως Άγιος: ταπεινοφροσύνη, αγάπη, υπακοή, υπομονή, πίστη, σωφροσύνη, άσκηση, προσευχή, διάκριση. Με όλα αυτά, αν τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας, θα οδηγηθούμε οπωσδήποτε στη θέωση, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια μίλησε για το όραμα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο της Ιερατικής Σχολής στις 22 Μαρτίου 1971.

«Κτιτορική πράξις θεμελιώσεως της εν Ναϊρόμπης Ιερατικής Σχολής. Εις Δόξαν Θεού Πατρός, Υιού και Αγίου Πνεύματος.

Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας της Κένυας του Εξοχώτατου κ. Γιόμο Κενυάτα, Πατριαρχεύοντος της Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, του Μακαριώτατου κ. Νικολάου του Στ΄ και Επισκοπεύοντος εν τη Ιερά Μητροπόλει Ειρηνουπόλεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικοδήμου, σήμερον, ημέρα της εβδομάδος Δευτέρα και μηνός Μαρτίου εικοστή Δευτέρα έτους σωτηρίου χιλιοστού εννιακοσιοστού εβδομηκοστού πρώτου, εν ιερά τελετή και διά χειρός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μακαρίου του Γ΄, κατετέθη ο θεμέλιος λίθος της εν Ναϊρόμπη Ιερατικής ταύτης Σχολής, ανεγειρόμενος δαπάναις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου».

Αυτή η ιστορική πράξη του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σήμαινε το ξεκίνημα μιας νέας δυναμικής παρουσίας της Ορθοδοξίας όχι μόνο στην Κένυα αλλά και σ’ ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής.

Η δημιουργία μιας συγκροτημένης και καλά οργανωμένης Ιερατικής Σχολής και ενός κέντρου της Εκκλησίας θα σηματοδοτούσε την πορεία μιας διαχρονικής ζωής και πράξεως που θα λάμπρυνε ακόμα περισσότερο την Ορθοδοξία μας.

Με βαθιά συναίσθηση και πίστη μπήκε στο πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου γι’ αυτή τη νέα ιεραποστολική εξέλιξη και προέκταση του μηνύματος του Ευαγγελίου στις καρδιές των διψασμένων αδελφών μας της Αφριής πυ περίμεναν έστω και με τόση καθυστέρηση ν’ ακούσουν το αληθινό νόημα της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Η δημιουργία αυτού του κέντρου θα απέβλεπε στη σωτηρία τόσων ψυχών που ξεχαστήκανε για αιώνες και τώρα με την αποδοχή ίσως θα γινόταν επιτέλους η κένωσις και ο ουρανός ανοίγει για να σωθεί έστω και μια ψυχή που αγωνιά για να κληρονομήσει και να γίνει μέτοχος περιμένοντας «βραβείον της άνω κλησεως». (Φιλίπ. γ΄ 14)

Ζώντας και εργαζόμενος σ’ αυτούς τους χώρους για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ανακαλύπτω πόσο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μ’ έναν προφητικό τρόπο, θέλησε ν’ αλλάξει την πορεία της ιεραποστολικής μας Εκκλησίας στον χώρο της Ιερατικής Παιδείας.

Φυσικά ο διάβολος κυριολεκτικά οργιάζει και νυχθημερόν τρέχει πάνω και κάτω, βρίσκοντας τρόπους για να διαλύσει το ιερό έργο.

Είναι μεγάλο εμπόδιο στα σατανικά του σχέδια. Δεν το χωνεύει, δεν μπορεί να παραδεχθεί την ήττα του και αγωνίζεται να συντρίψει ό,τι η Χάρη του Θεού έκτισε και ο κόσμος της Αφρική, ιδιαίτερα οι νέοι εδώ στη Σχολή μας.

Οι μελωδικές φωνές μέσα από τους υπέροχους ύμνους των καθυμερινών ακολουθιών δημιουργούν μια θαυμάσια ατμόσφαιρα που γαληνεύουν οι ψυχές και μια μυσταγωγία ανεβαίνει στον θρόνο της μεγαλοσύνης του Θεού.

Ακούεται μια μυστική φωνή που επιβεβαιώνει και διαλαλεί «θαρρείτε∙ νεφύδριον έστι και θάττον παρελεύσεται» (Σωζομ. Εκκλ. Ιστορία 5/15)

Μπήκαμε στο πρόγραμμά μας. Εκείνο που μας σώζει και μας ενισχύει δυναμικά και βαθιά είναι η θεία λειτουργία μαζι με τις άλλες καθημερινές ακολουθίες: όρθρο, εσπερινό και τέλος απόδειπνο.

Οι ιεροσπουδαστές μας προέρχονται από διάφορες χώρες της Αφρικής. Είναι οι μελλοντικοί ηγέτες και πνευματικοί πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον χώρο της ιεραποστολής και φυσικά στην ήπειρο της Αφρικής.

Λειτουργίες, λοιπόν, για να μας στηρίξουν και να μας ενισχύσουν, κυριολεκτικά, να μας τροφοδοτήσουν πνευματικά και να μας δώσουν δυνάμεις. Υπόσχονται πολλά όλοι αυτοί οι νέοι της Αφρικής για την προαγωγή και πρόοδο της Αφρικής, της γης του μέλλοντος, μέσα από τα νοήματα και τις πράξεις της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης.

Έτσι, στις 25 και 27 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος, μαζί με τους κληρικούς της Μητρόπολης που βοηθούν και εργάζονται στον χώρο αυτό λειτούργησε και κήρυξε επίκαιρα, καλώντας όους να βρίσκονται συνέχεια γονατιστοί, προσευχόμενοι και δοξολογούντες τον Κύριο για τα πολλά και ποικιλα αγαθά που τόσο φιλάνθρωπα τους προσφέρει καθημερινά.

Να ετοιμάσουν τους εαυτούς τους για τη μεγάλη ιερή αποστολή που τους περιμένει, έχοντας στον νου και στην πράξη τους ότι «ο επιστρέψας αμαρτωλόν εκ πλάνης οδού αυτού σώσει ψυχήν εκ θανάτου και καλύψει πλήθος αμαρτιών» (Ιάκωβ. 5/20)

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν σήμερα οι νέοι της Αφρικής που θα εργαστούν θυσιαστικά για να ξεκουράσουν τις κουρασμένες και διψασμένες ψυχές των φυλών της αφρικανικής ηπείρου.

Δεν θα ήθελα να κλείσω το σημερινό σημείωμα, χωρίς να αναφέρω επιγραμματικά μερικά γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν την ευλογημένη πορεία αυτής της Πατριαρχικής Σχολής.

Κατά τη διάρκεια της όλης ζωής της η Σχολή παρουσίασε πρωτοποριακή συμβολή στην ανάπτυξη της Ορθοδοξίας σ’ ολόκληρη της ήπειρο της Αφρικής.

Οι εκδόσεις των λειτουργικών μας κειμένων στις διάφορες διαλέκτους της Αφρικής έχουν ξεπεράσει τις 120 σε τριάντα διαφορετικές διαλέκτους. Έτσι οι φυλές απολαμβάνουν τον πλούσιο λειτουργικό μας θησαυρό στη γλώσσα που μιλούν και κατανοούν.

Απεδείχθηκε ότι όταν τους δοθεί η ευκαιρία τότε εμφανίζονται τα ταλέντα τους. Μουσικοί, συνθέτες, ποιητές, αγιογράφοι, αθλητές και ποδοσφαιριστές, άριστοι χειριστές του θείου λόγου, θαυμάσιοι λειτουργοί, εργατικοί και ευσεβείς, ταπεινοί και απλοί, χωρίς απαιτήσεις, μελετηροί, πιστοί και ενάρετοι κ.τ.λ.

Και φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν μέσα σε μια νύκτα. Χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες. Δόξα τω Αγίω Θεώ! Φέτος φοιτούν νέοι από Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρούντι, Ζάμπια, Μαδαγασκάρη κ.ά. που ανήκουν σε περισσότερες από δώδεκα φυλές. Φαίνεται ότι τελικά η Ορθοδοξία στην Αφρική θα σώσει τον κόσμο!

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

akadimiaki xronia 1

Εμφανίσεις: 302113
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: