Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/07 21:30

xarkof

Ο Αρχιεπίσκοπος Χάρκοφ της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Αθανάσιος χαρακτήρισε «τεράστια προδοσία του προέδρου Ζελένσκι και του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» την επίτευξη της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθανάσιος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι, πετυχαίνοντας  ανακωχή στο Ντονμπάς, «έθεσε τον εαυτό του εκτός νόμου» ενώ έκανε υπαινιγμό σε ανάγκη φυσικής εξόντωσης του Προέδρου, λέγοντας: «Γιατί δεν είμαι ελεύθερος σκοπευτής, γιατί δεν ξέρω να πυροβολώ». 

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθανάσιος κάλεσε άμεσα τον λαό της Ουκρανίας σε εξέγερση και αυτοδικία εις βάρος του προέδρου γράφοντας: «Ο Ζελένσκι πρόδωσε το ουκρανικό κράτος! Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πρόδωσε τον στρατό! Ουκρανοί, πώς μπορούμε να αντέξουμε όλα αυτά και να παραδοθούμε στον εχθρό για άλλη μια φορά; …  Να στείλουμε τα τσιράκια του Πούτιν στο δικαστήριο της λαϊκής οργής!».

Απαντώντας στις αντιρρήσεις πιστών ότι το έργο των εκπροσώπων της Εκκλησίας είναι να προσεύχονται και όχι να καλούν στα όπλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθανάσιος δήλωσε: «Είμαι υπήκοος της χώρας μου – της Ουκρανίας και υιος της Πατρίδος μου και όταν διατρέχει κίνδυνο, δεν επαρκεί απλώς να προσευχόμαστε. Να’ χουμε τον σταυρό στο ένα χέρι και πολυβόλο στο άλλο!»

Να αναφερθεί ότι στις 23 Ιουλίου η αποκαλούμενη «Ομάδα του Μινσκ» για τη διευθέτηση της διαμάχης στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία συμμετέχουν πληρεξούσιοι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΑΣΕ συναίνεσε στην πλήρη κατάπαυση πυρός στο Ντονμπάς αρχίζοντας από τις 27 Ιουλίου. 

Η επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή στο Ντονμπάς προκάλεσε την έντονη κριτική εκ μέρους του κόμματος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο, καθώς και ορισμένων εκπροσώπων της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Υποστήριξη προς τον πρώην πρόεδρο Ποροσένκο εξέφρασε επανειλημμένα και ο δημοφιλής blogger πρωθιερέας Αλέξανδρος Ντεντιούχιν, που είναι ο μόνος κληρικός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στον οποίο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε τον Πατριαρχικό Σταυρό κατά την επίσκεψη του προέδρου Ποροσένκο στο Φανάρι το 2019. 

Ο Πρωθιερέας Αλέξανδρος δε δίστασε να προβεί επανειλημμένα σε προσβλητικές εκφράσεις εις βάρος του Βλαντίμιρ Ζελένσκι και του κόμματός του, ενώ σχετικά με την ανακωχή στο Ντονμπάς αναφώνησε: «Τη βδελυρή αυτή άθεη και βλάσφημη εξουσία ξερίζωσε, Κύριε!».

Εμφανίσεις: 166803
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: