Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/05 14:15

epifanios doumenko

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Μέσω του BBC Ουκρανίας, απάντησε στις κατηγορίες του «επίτιμου» Πατριάρχη Φιλάρετου Ντενισένκο, ο Επικεφαλής της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Ο κ. Επιφάνιος για ακόμη μια φορά εξέφρασε τον σεβασμό του, προς τον «Πατριάρχη» Φιλάρετο, υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω αντιπαράθεση σύντομα θα λάβει τέλος.

«Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, κατά την ενωτική σύνοδο θέσαμε ένα νέο μοντέλο εκκλησιαστικής ηγεσίας. Εγώ είμαι ο μοναδικός πρωτεύον, όμως δεν έχω δικαίωμα να αλλάξω τον καταστατικό χάρτη, ούτε να παραβιάσω την διαδικασία» - τόνισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Επίσης πρόσθεσε: «Διοικούμε την εκκλησία συλλογικά και απομακρύνουμε τους κανόνες που υπήρχαν στις προηγούμενες δομές. Είναι αδύνατον να ληφθεί μια απόφαση, ειδικά όταν αυτή έρχεται σε αντίθεση με το Καταστατικό Χάρτη, τον Τόμο, και την Ενωτική Σύνοδο».

Απαντώντας στα λεγόμενα του «Πατριάρχη» Φιλαρέτου ότι είναι καθοδηγούμενος, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τόνισε: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ουκρανίας, φροντίζω η Εκκλησία να είναι σε ενότητα και ειρήνη. Δεν καθοδηγούμε από τις οδηγίες είτε των αρχών είτε της Κωνσταντινούπολης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στις εσωτερικές μας υποθέσεις, κανένα κράτος, καμιά Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Σχετικά με τις καταγγελίες του Φιλαρέτου ότι δεν επικοινωνεί και τον αγνοεί πλέον, ο κ. Επιφάνιος ανέφερε ότι δεν τον αγνόησε ποτέ, αλλά αντιθέτως τον σέβεται.

«Δεν αγνόησα ποτέ τη γνώμη του, συχνά επικοινωνούσα μαζί του και επικοινωνώ. Αλλά πρέπει να κατανοήσει ότι πλέον πρέπει να υπάρχει μία άλλη μορφή επικοινωνίας. Μιλώντας μαζί του επανειλημμένα του εξήγησα ότι είμαι έτοιμος να ακούσω τις συμβουλές του, αφού έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα της εκκλησίας για περισσότερο από μισό αιώνα. Όμως δεν είμαι έτοιμος να πραγματοποιήσω, αυτά που ζητάει γιατί πλέον είμαι Προκαθήμενος» - υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Ενώ πρόσθεσε: «Η αξία του επίτιμου Πατριάρχη Φιλαρέτου, είναι μεγάλη και την εκτιμούμε. Δεν απορρίπτουμε το ρόλο του Πατριαρχείου και ούτε το μειώνουμε. Επιπλέον, αυτά που έχουνε γίνει τα τελευταία 25 χρόνια από τον Πατριάρχη Φιλάρετο, είναι αυτά που μας έδωσαν ζωή, και κανένας δεν μπορεί να τα καταστρέψει. Εκτιμούμε και σεβόμαστε όλα όσα έκανε, αλλά δεν θα υποστηρίξουμε κάτι που θα μας καταστρέψει».

Σε άλλο σημείο ο κ. Επιφάνιος δήλωσε: «Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην Ενωτική Σύνοδο, πρέπει να πραγματοποιηθούν. Πρέπει να αλλάξουμε, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα διαχείρισης της εκκλησίας. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου, μίλησα για ανάγκη μεταρρύθμισης από τις παλιές σοβιετικές παραδόσεις, παρόλο που αυτό δεν θεωρήθηκε φυσιολογικό φαινόμενο».

«Εκλεκτικά κατά πλειοψηφία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε την κανονική τάξη. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αλλάξω τους κανόνες, ικανοποιώντας τις επιθυμίες ενός Επισκόπου. Δεν εξαρτάται από μένα, αφού δεν έχω κανένα δικαίωμα να αλλάξω ατομικά αυτό που ελήφθη συλλογικά» - υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Ερωτηθείς σχετικά με την ύπαρξη του λεγόμενου Πατριαρχείου Κιέβου, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ανέφερε: «Στην πραγματικότητα, αλλά και νομικά δεν υπάρχει Πατριαρχείο Κιέβου. Το Πατριαρχείο Κιέβου, διαλύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018 πριν από την έναρξη της Ενωτικής Συνόδου, ακριβώς όπως και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι αυτό ήταν η προϋπόθεση».

«Κάνουμε τα πάντα, ώστε να εξασφαλίσουμε αναγνώριση από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Πιστεύω αργά ή γρήγορα όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, θα αναγνωρίσουν την αυτοκέφαλη ιδιότητα μας» - συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Τέλος ερωτηθείς για τον νέο Πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, έκανε λόγο για μια θετική συνάντηση.

«Συναντήθηκα με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ουκρανίας, όπου συζητήσαμε την μελλοντική συνεργασία με τις Ουκρανικές αρχές. Γενικά, έχω μία θετική εντύπωση ότι στο μέλλον το κράτος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της εκκλησίας. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την οικοδόμηση του ουκρανικού κράτους, όπου θα υπάρχει ειρήνη και ενότητα» - ανέφερε ο κ. Επιφάνιος.

Εμφανίσεις: 300517
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: