Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/03 17:45

epifanios ounitis 1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου η συνάντηση του Επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφανίου με τον Επικεφαλής της Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας (Ουνίτες) Αρχιεπίσκοπο Σβιατοσλάβ Σεβτσιούκ.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές ενημερώθηκαν με έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού πως ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο από τις 18 Μαρτίου θα παραμείνει κλειστός για εργασίες αποκατάστασης.

''Είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε ότι δεν θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στις 7 Απριλίου 2019'' τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η Ελληνόρυθμη Καθολική Εκκλησία.

Να σημειωθεί ότι ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Βολοντιμίρ Γκρόισμαν να του χορηγηθεί ειδική άδεια, ώστε να λειτουργεί στην Αγία Σοφία του Κιέβου τρεις φορές τον χρόνο.

Ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για την προσδοκία των πιστών της Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας να προσεύχονται στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, τόνισε: ''Ο Ναός αυτός είναι η κοινή κατοικία όλων των παιδιών της Εκκλησίας του Βαπτίσματος του Βλαδιμήρου και η μητέρα για όλους τους καθεδρικούς Ναούς μας. Θέλοντας να προσευχηθούμε σε αυτό το Ναό, θέλουμε να μαρτυρήσουμε την συγγένεια της Εκκλησία μας με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας. Αυτή η κίνηση είναι μια κίνηση προς τις πηγές μας, προς την ανάπτυξη της χάριτος του Βαπτίσματος του Βλαδιμήρου, προς την αποκατάσταση της ενότητας της κάποτε ενωμένης, αλλά τώρα χωρισμένης, Κιεβινής Εκκλησίας''.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αδιάκοπη επιθυμία να καταλήξουν σε κατανόηση, συνεργασία και κοινή υπηρεσία για τον ουκρανικό λαό.

Σε άλλο σημείο ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: ''Ο δρόμος μιας τέτοιας προσέγγισης είναι η μελέτη των κοινών μας ριζών, η συμφιλίωση μεταξύ των Εκκλησιών και η θεραπεία της ιστορικής μνήμης''.

''Οι Εκκλησίες μας βρίσκονται στην αρχή αυτής της κοινής πορείας. Θα συνεργαστούμε για να δούμε, σύμφωνα με τα λόγια του Πατριάρχη Ιωσήφ Σλίπιτι, μια πραγματικά ανανεωμένη Αγία Σοφία στο Κίεβο'' πρόσθεσε ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ.

''Μέχρι αυτή την ενότητα κανένας από τους εκκλησιαστικούς κληρονόμους αυτής της Εκκλησίας δεν μπορεί μόνος του να αναλάβει τον αρχαίο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου. Θα πρέπει μάλλον να είναι ένας τόπος συνάντησης για τους απογόνους της Εκκλησίας της Σοφίας του Κιέβου, μια ανάμνηση, ένα κάλεσμα, ένας φύλακας και μια ελπίδα για την ενοποίησή μας εν Χριστώ'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Επιφάνιος επισήμανε ότι οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, καθώς αυτό εξυπηρετεί την ενότητα του λαού της Ουκρανίας.

''Χάρη στις προσπάθειες των προκατόχων μας, πολλά έχουν γίνει για να θεραπεύσουν τις πληγές του παρελθόντος'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Επιφάνιος σημείωσε πως έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών και την συνέχιση της υπάρχουσας συνεργασίας.

''Σε θέματα πίστης όσο και σε ιστορικά θέματα, κάθε πλευρά έχει τη δική της γνώμη, κάποιες είναι κοντά, σε άλλες είναι αντίθετες. Το λάθος ήταν να υπερεκτιμήσουμε τέτοιες διαφορές και να τις υποτιμήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται περαιτέρω διάλογος - προφανώς μακρύς, μερικές φορές περίπλοκος και επώδυνος'' αναφέρει σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

''Είμαστε ανοιχτοί σε έναν τέτοιο διάλογο, θέλουμε να είναι εποικοδομητικός και γόνιμος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις για τους συμμετέχοντες'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Εμφανίσεις: 301702
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: