Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/10 18:07

volokolamsk ilarionas 1

Ακολουθεί σε ελληνική μετάφραση δημοσιεύμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti με δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφορό.


Το ταξίδι στις ΗΠΑ του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αυτή την εβδομάδα σημαδεύθηκε από την απρόσμενη συνάντησή με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη πριν περίπου από ένα χρόνο ως αποτέλεσμα της νομιμοποιήσεως των ουκρανών σχισματικών από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έκτοτε η κρίση στην Ορθοδοξία μόνον επιδεινώνεται. 

Για το τί συζήτησαν υπό αυτές τις συνθήκες οι δύο υψηλόβαθμοι Ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μίλησε στην αποκλειστικά στο πρακτορείο RIA Novosti.

- Σεβασμιώτατε, γιατί ακριβώς τώρα αποφασίσατε να συναντήσετε τον υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις ΗΠΑ; 

Δεν ανέλαβα εγώ την πρωτοβουλία αυτής της συναντήσεως. Πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Αντιοχειανού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιωσήφ, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας προσκαλέσει και τους δύο στο γεύμα. 

Αυτού προηγήθηκε η μεσολαβητική αποστολή ενός καλού Ορθοδόξου χριστιανού, στο παρελθόν καγκελαρίου της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Charles  R. Adjalat, ο οποίος οργάνωσε τη σημερινή μου επίσκεψη στις ΗΠΑ. 

Γνωριζόμαστε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Γνωριστήκαμε στη Φινλανδία στα πλαίσια του διαλόγου Ορθοδόξων-Λουθηρανών, όπου συμμετείχαν και οι δύο. Εκείνος ως διάκονος τότε και εγώ ως ιερομόναχος. 

Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά γεγονότα. Τόσο χαρμόσυνα, όσα και θλιβερά στις σχέσεις μας και στις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας. 

Χαροποιό γεγονός ήταν η συμμετοχή μου, κατόπιν προσκλήσεώς του, στην εις επίσκοπο χειροτονία του. 

Ενώ τα θλιβερά γεγονότα συνδέονται με τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος, στην οποία προέβη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αυτά είναι γνωστά.  

- Περί τίνος επρόκειτο στη συνάντησή σας με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο; 

Συζητώντας στην κατοικία του Αντιοχειανού Αρχιεπισκόπου και μάλιστα παρουσίᾳ του τελευταίου, είχαμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά μετά την απόφαση της Συνόδου Κωνσταντινουπόλεως σχετικά με τη «χορήγηση του αυτοκεφάλου στην Ουκρανία» και την απόφαση που επακολούθησε της δικής μας Συνόδου να διακόψει την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη να ανταλλάξουμε απόψεις για τα γενόμενα και για όσα θα μπορούσαμε να κάνουμε ἐν προκειμένω.

- Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Έχετε καταλήξει σε κάποια συμφωνία; 

Προσευχόμαστε για τη διαφύλαξη της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ελπίζουμε ότι ο γενόμενος διχασμός θα αντιμετωπισθεί. 

- Με ποιο τρόπο;

Να απαντήσω με τα λόγια του Σωτήρα: «Παρὰ ἀνθρώποις τοῦτο ἀδύνατόν ἐστι, παρὰ δὲ Θεῷ πάντα δυνατά ἐστι». 

Το Άγιο Πνεύμα στην ιστορία της Εκκλησίας κατ’ επανάληψιν οδηγούσε τους υπηρέτες στις σωστές αποφάσεις. Πιστεύω ότι και στην εποχή μας είναι δυνατό.  

- Βλέπετε προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης κρίσεως στην Ορθοδοξία; 

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε την επομένη της ανακοινώσεως από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της αγιοκατατάξεως του αοιδίμου γέροντα Σωφρονίου.

Τον γνώρισα καλά, εκείνο τον άγιο άνθρωπο, τον σπουδαίο ασκητή των ημερών μας, τον θεόπτη του θείου φωτός, τον μαθητή και ακόλουθο του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτη.

Πιστεύω ότι ο πατήρ Σωφρόνιος προσεύχεται για την πολύτιμη γι΄αυτόν Ρωσική Εκκλησία, η οποία τον μεγάλωσε και διαπαιδαγώγησε, όπως και για την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, η οποία τον αγκάλιασε στους κόλπους της δύο φορές: όταναρχικά έφθασε στο Άγιο Όρος, και αργότερα, όταν ευρισκόμενος στην Αγγλία αντιμετώπισε δυσμενείς περιστάσεις.

Η προσευχή αυτού του Αγίου του Θεού ας μας βοηθήσει να διαφυλάξουμε την ενότητα των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, για την οποία προσευχόμαστε σε κάθε Λειτουργία. 

IMG 7073

treis newyork

Εμφανίσεις: 301861
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: