Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/07 20:32

samiou 1Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, επιλέξαμε κλείνοντας λόγω θέρους, ως τελευταία διαδικτυακή εκπομπή του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα από τη φιλόξενη ιστοσελίδα ROMFEA.GR, μία συνέντευξη την οποία μας είχε δώσει η αείμνηστη μεγάλη ερμηνεύτρια του δημοτικού μας τραγουδιού και άριστη γνώστης της ψαλτικής τέχνης, Δόμνα Σαμίου.

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας και πέθανε στις 10 Μαρτίου 2012.

Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης. H μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα το 1922, ο πατέρας της αιχμάλωτος στρατιώτης, λίγο αργότερα, με την Ανταλλαγή.

Έζησε τα παιδικά της χρόνια στις συνθήκες της προσφυγιάς, κι εκεί απέκτησε τα λαϊκά ερείσματα της προσωπικότητάς της.

Στο περιβάλλον αυτό είχε τα πρώτα μουσικά της ακούσματα απ' τα οποία και πήγασε η αγάπη της για την βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική.

Σε ηλικία 13 έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής».

Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.

Από τη θέση αυτή γνωρίζει τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς, οι οποίοι την εποχή εκείνη της εσωτερικής μετανάστευσης συρρέουν στην Αθήνα απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα κάνει μουσική επιμέλεια σε εκδόσεις δίσκων, θεατρικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει με γλαφυρό τρόπο, σηκώνοντας το δέκα κιλών μαγνητόφωνο στη πλάτη της, όργωσε όλη την Ελλάδα για να καταγράψει αυτές τις σπουδές μελωδίες της πατρίδας μας.

Το 1971 παραιτείται από την Ραδιοφωνία. Την ίδια χρονιά αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται σε μουσική σκηνή σηματοδοτώντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική.

Το 1974 αρχίζει η συνεργασία με την Columbia και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις Μουσικών Δίσκων.

Το 1976-77 γυρίζει στην ελληνική επαρχία είκοσι επεισόδια για την εκπομπή της ΕΡΤ «Μουσικό οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου».

Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής.

Καταξιωμένη και αγαπητή για την προσφορά και την προσήνειά της είδε το έργο της να αναγνωρίζεται πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2000.

Η συνέντευξη έγινε στο σπίτι της στη νέα Σμύρνη το 2008 μαζί με τον αγαπητό φίλο Γιάννη Γαρυφάλλου, τον οποίο και ιδιαίτερα ευχαριστώ διότι φρόντισε για την όλη διενέργεια της συνεντεύξεως.

Η Δόμνα Σαμίου παρά το προχωρημένο της ηλικίας της δεν αρνήθηκε να συνομιλήσει μαζί μας, γλυκύτατη όπως πάντα μας μιλά για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, για το μεγάλο της ταξίδι σε όλη την Ελλάδα και δεν αρνείται να ψάλλει ζωντανά κρατώντας της ισοκράτημα.

Καλή ακρόαση και καλό Καλοκαίρι. Ραντεβού πρώτα Θεός τον Σεπτέμβριο.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος

Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.

Εμφανίσεις: 242712
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: