Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/06 10:36

psaltiki byzantini 1

Η 1η εκπομπή της θεματικής ενότητας με τίτλο: «Η εκπαίδευση στην Ψαλτική τέχνη» φιλοξενεί τους: κ. Κωνσταντίνο Γουλιάμο, Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, συντονιστή του Ακαδημαϊκού Προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική - Ψαλτική Τέχνη» και τον κ. Χαράλαμπο Συμεωνίδη εκπαιδευτικό, ιεροψάλτη και συνεργάτη του Προγράμματος.

Η ψαλτική τέχνη, ως ζώσα παράδοση, θεωρείται από τα σημαντικότερα πολιτισμικά αγαθά και δομείται πάνω στο τρίπτυχο, λόγος - ρυθμός - μέλος.

Το καινοτόμο προπτυχιακό πρόγραμμα εξ' αποστάσεως, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πεδίο της «Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης» συνεισφέρει ουσιαστικά ώστε να διαφυλαχθεί το ύφος και η παρακαταθήκη της εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής - Ψαλτικής Τέχνης.

Στην συζήτηση που είχαμε ο κ. Κωνσταντίνος Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, τόνισε: «Tο Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα «Βυζαντινή Μουσική - Ψαλτική Τέχνη» αποτελεί την γέφυρα του Βυζαντινού πολιτισμού και του ευρύτερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού ενώ ταυτόχρονα γίνεται η γέφυρα της ζώσας προφορικής παράδοσης της Μ.τ.Χ.Ε. μέσα από Οφικιάλιους Πρωτοψάλτες που αποτελούν τον βασικό κορμό του διδακτικού δυναμικού, το οποίο διαμόρφωσαν εξειδικευμένοι ακαδημαϊκοί επιστήμονες των θεολογικών ειδικοτήτων».

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, συντονιστής του Ακαδημαϊκού Προγράμματος μας μίλησε για τον ψάλτη του μέλλοντος τονίζοντας:  «Μαζί με την έρευνα, την γνώση, την εμπειρία και με την βοήθεια της εξ' αποστάσεως διδασκαλίας που μας προσφέρει η τεχνολογία, το πρόγραμμα θα γίνει Οικουμενικό! Ένας Εκκλησιαστικός Οικουμενικός Πολιτισμός!».

Εμφανίσεις: 276479
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: