Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/07 10:51

alexandreias parthenios 1

Του Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής κ. Μελετίου


(Σχολιασμός σε ένα χειρόγραφο κείμενό του)

Σήμερα 23 Ιουλίου 2021, συμπληρώνονται 25 έτη από την κοίμηση του μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Παρθενίου Γ΄.

Η εν γένει εκκλησιαστική δράση του αιγυπτιώτου αυτού ανδρός, καταρχάς ως Μητροπολίτου Καρθαγένης (1958-1987) και εν συνεχεία ως Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας (1987-1996) χαρακτηρίσθηκε από την πολυάριθμη συμμετοχή του στα διορθόδοξα, διαχριστιανικά και διαθρησκευτικά συνέδρια, διασκέψεις και ομιλίες σε διεθνή forum, στα οποία από νωρίς επέδειξε την βαθειά θρησκευτικο-φιλοσοφική σκέψη και προσωπικότητά του.

Ούτως ώστε, δικαίως να παραμείνει στην Εκκλησιαστική Ιστορία ως " ο Πατριάρχης των Διαλόγων".

Αναδιφώντας στο Αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρθαγένης, ιεράς Επαρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου ευρισκομένης εν Βορείω Αφρική, είχαμε την ευλογία να ανακαλύψουμε αρκετά χειρόγραφα σημειώματά του, τα περισσότερα ανέκδοτα, τα οποία αποτέλεσαν προσχέδια ομιλιών, άρθρων, αλλά και σημειώσεις από τις σελίδες του προσωπικού ημερολογίου του ως Μητροπολίτου Καρθαγένης.

Ένα από τα εν λόγω χειρόγραφα το οποίον πιθανότατα γράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1959 στην Τύνιδα (κατά την αρίθμηση του Αρχείου), δημοσιεύουμε σήμερα, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, τιμής και αγάπης προς το πρόσωπο του αειμνήστου Παρθενίου.

Τόσον, διότι υπήρξε ένας εκ των σπουδαιοτέρων προκατόχων της ταπεινότητός μας εις την διαποίμανση της ιστορικής Μητροπόλεως Καρθαγένης, όσον και διότι, αυτόν τον σεβασμό και θαυμασμό, μας τον μεταλαμπάδευσε ο κατά πνεύμα υιός και άξιος κατόπιν διάδοχός του, Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, όταν για πολλές ώρες με ζέση μας μιλούσε για τον μεγάλο αυτόν άνδρα, κατά την 9ετή διακονία μας στην Πατριαρχική Αυλή.

Έγραφε λοιπόν, σε ένα χειρόγραφο σημείωμα με τον χαρακτηριστικό δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα του, ο μακαριστός Παρθένιος :

" Η Αφρική αναμορφούται και μεταμορφούται. Οι λαοί της Αφρικής σιγά σιγά αλλά σταθερά ελευθερώνονται. Η Μαύρη Ήπειρος έχει ξυπνήσει και ζητά πολύ δίκαια την ελευθερίαν της, την θέσιν της εις τον κόσμον, διά να προσφέρει κι αυτή τον εαυτόν της εις την Οικουμένην.

Οι Χριστιανοί πολλάς φοράς δεν έχομεν εκτελέσει απέναντι της Αφρικανικής Ηπείρου το καθήκον μας. Είναι καιρός να προσφέρομεν τας υπηρεσίας μας εις αυτάς δια να δώσωμεν κάτι εις την Αφρικήν, από τα καλά της Παραδόσεώς μας, εάν χρειασθούν.

Εις τους λαούς της Αφρικής η Εκκλησία Αλεξανδρείας τελευταία απέστειλεν Μητροπολίτας εις το Σουδάν, την Ανατολικήν, Κεντρικήν, Δυτικήν και Βόρειαν Αφρική.

Οι λαοί οφείλουν να δίδουν ο εις εις τον άλλον. Όχι μόνον να λαμβάνουν. Η Βόρειος Αφρική είναι η Αραβική Αφρική. Οι Χριστιανοί, 'Ελληνες Ορθόδοξοι οφείλουν, όπου ευρίσκονται, φιλοξενούμενοι των κρατών της Αραβικής Βορείου Αφρικής, να προσφέρουν τας υπηρεσίας των ".

Το ως άνω χειρόγραφο εκτός από τον εκκλησιαστικό χαρακτήρα, τον οποίον διασώζει με τις αναφορές του για την πρόοδο και την ακμή των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας σε διάφορες περιοχές και χώρες, είναι σημαντικό και για έναν ακόμα λόγο.

Στο σημείωμα, ο τότε Μητροπολίτης Καρθαγένης Παρθένιος Κοϊνίδης, με πρωτοποριακή σκέψη για την εποχή του και την δωρικότητα του λόγου που τον διέκρινε, τολμά ίσως εκ των πρώτων θρησκευτικών ταγών να γράψει και να υπερασπιστεί τα δίκαια της μέχρι τότε εκμεταλλευόμενης εκ των Ευρωπαίων και λοιπών Δυτικών αποικιοκρατών, Αφρικανικής Ηπείρου.

Το εν λόγω κείμενο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι διέπεται από στοιχεία Κοινωνιολογίας και Πολιτικής, ενάντια στο κίνημα του APARTHEID.

Γραμμένο σε μία εποχή που ήδη από το 1948, αρχικά στη Νότιο Αφρική και εν συνεχεία επισκιάζοντας ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο, ήκμαζε ο φυλετικός διαχωρισμός, οι διακρίσεις στον τομέα της εκπαιδεύσεως, της ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως και άλλων δημόσιων παροχών και υπηρεσιών.

Σε εκείνη λοιπόν την εποχή, ο Παρθένιος με αρκετή οξυδέρκεια, ρεαλισμό και έντονη κριτική προς τον πολιτισμένο χριστιανικό κόσμο, τολμά να ταχθεί ενάντια στην εκμετάλλευση των αδυνάτων λαών της Αφρικής και να τονίσει ότι για να επέλθει η ευημερία και η πρόοδος των Λαών αυτών, χρειάζεται να υπάρξει αμφίρροπη αλληλεγγύη του ενός προς τον άλλον.

Σήμερα, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη που όλα αλλάζουν και μας αλλάζουν, προφητικές φωνές όπως αυτή του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου, έρχονται να μας υπενθυμίσουν το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης που φωτίζεται από τον σαρκωμένο και αναστημένο Χριστό. Φωτίζεται δηλαδή από το μυστήριο της θυσίας, της αλληλεγγύης και κυρίως της αγάπης.

Η "Μαύρη Ήπειρος" είναι ένα κρυμμένο διαμάντι, ένα ακατέργαστο διαμάντι που αναζητά εκείνα τα χέρια, τα οποία θα ανακαλύψουν τον πολυεπίπεδο πλούτο της και θα τον εργασθούν εν δικαιοσύνη.

Ο πόνος είναι ικανός να δείξει στους «ασφαλείς και βέβαιους» του υπόλοιπου κόσμου, την ωραιότητα της διαφορετικότητας και την ομορφιά της συνάντησης.

Όπως πολύ ωραία σημειώνει ο μακαριστός Πατριάρχης, η συνάντηση των πολιτισμών, η αντίδοση της αγάπης μπορούν να δημιουργήσουν τις νέες συνθήκες για μια καινούρια πορεία δικαιοσύνης, σεβασμού και προσφοράς.

Ο Χριστός σαρκώθηκε και σαρκώνεται σε κάθε τόπο, σαρκώθηκε και σαρκώνεται σε κάθε άνθρωπο ο οποίος αναζητά την συνάντηση μαζί Του.

Τέλος, ο μακαριστός Παρθένιος ως Ποιμενάρχης των Ελλήνων της Βορείου Αφρικής δεν παραλείπει, να τους υπενθυμίσει λακωνικά μέσα σε ελάχιστες λέξεις πώς οφείλουν να διαβιούν και να προσφέρουν με ελληνικό φιλότιμο, στην πρόοδο και προκοπή του κοινωνικού συνόλου, όπως χαρακτηριστικά γράφει: "φιλοξενούμενοι των κρατών της Αραβικής Βορείου Αφρικής".

Είναι χρέος μας λοιπόν, να συνεχίσουμε τον ευαγγελισμό της αγάπης και της ανάστασης, πολύ δε περισσότερο όσοι από εμάς διακονούμε την ευλογημένη γη της Αφρικανίτιδος Εκκλησίας.

Με αυτές τις ταπεινές σκέψεις για τον μεγάλο στοχαστή, αοίδιμο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Παρθένιο Γ΄, τον από Καρθαγένης και την θερμή προσευχή να είναι αιωνία η μνήμη του ενώπιον του Θεού, ζητούμε την ευχή και ευλογία του για όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Βορείου Αφρικής, που τόσο αγάπησε και για 29 συναπτά έτη εποίμανε.

alexandreias parthenios 2

alexandreias parthenios 2

Εμφανίσεις: 300528
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: