Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/04 17:06

poimantiko katagas 52

Το κεντρικό πρόσωπο κάθε εκκλησιαστικής κοινότητας είναι ο Επίσκοπος. Ο Επίσκοπος είναι εις τύπον και τόπον του Χριστού και διάδοχος των Αγίων Αποστόλων.

Έχοντας αυτήν την μεγάλη τιμή, είναι Προεστώς της ευχαριστιακής συνάξεως, που σημαίνει ότι συνάζει τους πιστούς πέριξ του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τελεί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, διδάσκει και κατηχεί το Ποίμνιο προς νομάς σωτηρίους.

Επομένως, κέντρο της όλης διακονίας του Επισκόπου είναι η Θεία Ευχαριστία και, βεβαίως, αποστολή του η διαφύλαξη των ορθοδόξων δογμάτων και των κανονικών παραδόσεων.

Μέσα στα πλαίσια αυτά κατηχεί ορθοδόξως και εκκλησιαστικώς τον λαό. Το δε κοινωνικό έργο, το οποίο μπορεί να επιτελέσει, είναι προέκταση της Θείας Ευχαριστίας και αναφέρεται στην Θεία Ευχαριστία.

Έτσι και εδώ, στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Μελέτιος, αγωνιά και πασχίζει καθημερινά για το ποίμνιό του προσπαθώντας με κάθε τρόπο να βοηθήσει το λαό του Θεού.

Εκτός από τις υλικές ανάγκες που είναι τεράστιες εδώ στο Κονγκό, ακόμα πιο μεγαλύτερες είναι και οι πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Γι’ αυτό το λόγο, βλέποντας την πνευματική  δίψα των ανθρώπων ο Σεβασμιώτατος, έχει δημιουργήσει νέες ενορίες, οι οποίες φθάνουν στον αριθμό τις διακόσιες.

Δυστυχώς, μόνο οι εκατό είναι επανδρωμένες και έτσι πάρα πολλοί χριστιανοί στερούνται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και των άλλων μυστηρίων της Εκκλησίας μας, αλλά και την παρουσία του Ιερέα, η οποία είναι απαραίτητη, βοηθάει στην πνευματική τους ανύψωση, αλλά και τους προφυλάσσει από τους προβατόσχημους λύκους των διαφόρων αιρέσεων και χριστιανικών ομολογιών.

Με γνώμονα όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν, ο Σεβασμιώτατος ανά τακτά χρονικά διαστήματα χειροτονεί Διακόνους και Ιερείς, για να μπορέσει να καλύψει τις κενές ενορίες και τις πνευματικές ανάγκες των χριστιανών. 

Έτσι, λοιπόν, στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος προέβη σε χειροτονίες Διακόνων και Ιερέων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα κενά των μακρινών περιοχών.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 21/3/2021, στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου, στο Κolwezi, τελέστηκε η χειροτονία Πρεσβυτέρου, του π. Ρηγίνου Lupasa.

Την Πέμπτη, 25/3/2021, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου, στο Kolwezi, τελέστηκε χειροτονία Πρεσβυτέρου, του π. Ιωήλ Banze.

Το Σάββατο, 27/3/2021, στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στo Κοlwezi, στην περιοχή  Mutoshi, τελέστηκε η χειροτονία Πρεσβυτέρου, του π. Λουκά Banze.

 Το Σάββατο του Ακαθίστου, 17/4/2021, στον Ι. Ν. Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στο χωριό Kazobalesha, τελέστηκε η χειροτονία Πρεσβυτέρου, του π. Ευλογίου Salageta. 

Την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 18/4/2021, στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου, στο Κolwezi, τελέστηκε η χειροτονία Πρεσβυτέρου, του π.Δημητρίου Banze. Την ίδια ημέρα, τελέστηκε χειροτονία Διακόνου, του π. Δωροθέου Matelo.

Το Σάββατο του Λαζάρου, 24/4/2021, στον Ι. Ν. Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στο χωριό Tenke, τελέστηκε η χειροτονία του π. Λαζάρου Sonyi.

Την Κυριακή των Βαΐων, 25/4/2021, στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου, στο Kolwezi, μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η χειροτονία Διακόνου, του π. Αγαπίου Kasongo. Κλήρος και λαός προσευχήθηκε για το νέο Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε στο νέο Διάκονο ποιος είναι ο σκοπός της αποστολής του, όπου στις ημέρες μας θα είναι όλο και πιο δύσκολος, γιατί οι ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων συνεχώς αυξάνονται.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: Η σημερινή ημέρα για σένα είναι σταθμός της ζωής σου. Όπως τότε ζητωκραύγαζαν οι άνθρωποι για την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και μετά από λίγες ημέρες έγιναν οι σταυρωτές Του, έτσι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ στον Ιερό Ναό, χαίρονται για το μεγάλο αξίωμα που λαμβάνεις.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς δεν θα μιμηθούν τους ανθρώπους εκείνους στην θριαμβευτική είσοδο του Ιησού, αλλά θα τους μιμηθούν στον προσωπικό σου Γολγοθά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλο το εκκλησίασμα τρόφιμα, τα οποία εστάλησαν από την Ελλάδα, μερίμνη του Πανοσ. Αρχιμ. π. Παντελεήμονος Πούλου και την βοήθεια των Ελλήνων αδελφών μας.

Το ποιμαντικό έργο στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας  συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό. Οι προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου, κ. Μελετίου, και των συνεργατών του καρποφορούν και οι χριστιανοί αυξάνονται με την χάρη του Θεού.

Ευχόμαστε η πνευματική καρποφορία, που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, να συνεχίσει να υφίσταται, ώστε οι επόμενες γενιές να είναι μάρτυρες αυτής της καρποφορίας και να συνεχίσουν να μεταλαμπαδεύουν το μήνυμα του Ευαγγελίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301353
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: