Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/02 15:49

telonou katagkas 48

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα άνοιξε το Τριώδιο στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, με αποκορύφωμα τις επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας, κ.Μελετίου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, στις 6.00 μ.μ., τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός μετ’αρτοκλασίας, στον Άγιο Γεώργιο στο Κολουέζι, τιμώντας τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Μελετίου, Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.Μελέτιος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι ήρθαν από τις γύρω ενορίες, για να τιμήσουν τον Άγιο Μελέτιο, αλλά συγχρόνως και τον Πνευματικό τους Πατέρα ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του.

Την 9η Φεβρουαρίου 2020, αρχή του Κατανυκτικού Τριωδίου και αποκορύφωμα των επετειακών εκδηλώσεων προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κολουέζι, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.Μελετίου, πλαισιουμένου από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Γκόμας, Αρχιμ. π. Χαρίτωνα Μusungayi, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας, Αρχιμ. π. Κοσμά Θασίτη, Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονίαν του π. Αλεξίου. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του τόνισε: Αγαπητό μου παιδί, π. Αλέξιε. Σήμερα, για σένα είναι μία μεγάλη μέρα. Λαμβάνεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Γίνεσαι λειτουργός του Υψίστου. Θα μπορείς να τελείς τα μυστήρια της Εκκλησίας. Τούτη τη στιγμή, θυμάμαι την ημέρα που ήρθα στην ενορία σου. Εκεί γνώρισα τους γονείς σου.

Συνάντησα δύο εκλεκτούς ανθρώπους, οι οποίοι είχαν πίστη και ευλάβεια απέναντι στο Θεό. Γνώρισα και εσένα που ήσουν μικρό παιδί. Περνούσαν τα χρόνια και έβλεπα την πνευματική προκοπή σου.

Έτσι, ήρθε η ευλογημένη εκείνη ημέρα που είχες τον πόθο να ιερωθείς και να λάβεις τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Σήμερα, όμως, θα λάβεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Θα προσεύχεσαι για όλο τον κόσμο. Για τους Ιερείς μας. Για τους Διακόνους και για μένα, τον Επίσκοπο αυτής της Μητροπόλεως. Θα ήθελα, όμως, σε αυτό το σημείο να σου υπενθυμίσω κάτι. Και αυτό να μην το ξεχάσεις ποτέ. Να έχεις φόβο Θεού και να αγαπάς τους ανθρώπους. Να προσέχεις πάρα πολύ στη ζωή σου και ποτέ να μην εκμεταλλευτείς τη θέση που έχεις. Να αγαπάς τον Επίσκοπό σου, να τον σέβεσαι και να τον υπακούς. Έτσι, αν κάνεις αυτά που σου ανέφερα, θα πας μπροστά στη ζωή σου και θα έχεις την ευλογία του Θεού.

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π.Κοσμάς, ανέγνωσε τα γράμμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου: Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κατάνγκας, εν Χριστώ τω Θεώ αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε Μελέτιε, αγαπητή Ομήγυρις και ευλογημένα παιδιά της Αφρικής, χάρις και έλεος και ειρήνη παρά του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Με αισθήματα τιμής, χαράς και αγαλλιάσεως, δοξολογούντες το Όνομα του εν Τριάδι Θεού, συμμετέχουμε από τις ιστορικής ημών και Ιεραποστολικής Καθέδρας, εις την επέτειο πανήγυρη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας κυρίου Μελετίου.

Η  Εκκλησία της Αλεξανδρείας και ο Προκαθήμενος Αυτής, με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρονται εις το έργο και τα πλούσια αποτελέσματα στην Ιεραποστολή του λίαν αγαπητού μας αδελφού Μητροπολίτου Κατάνγκας κυρίου Μελετίου. Ο Μητροπολίτης Μελέτιος από νεαράς ηλικίας είχε μέσα του την φλόγα του Ιεραποστόλου και αυτό το απέδειξε περίτρανα με την πολύπλευρη δραστηριότητα και τα πλούσια αποτελέσματά του στο χώρο της Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο.

Έχοντας σαν παρακαταθήκη την ευχή του Γέροντός του, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους πατρός Γεωργίου Καψάνη, ξεκίνησε γεμάτος πίστη και αφοσίωση για να καλλιεργήσει όχι μόνον τις ψυχές των παιδιών μας της Αφρικής, αλλά και το ευλογημένο αφρικανικό χώμα.

Προικισμένος με βαθειά πίστη στο Θεό και ελπίδα προς την Παναγία την προστάτιδα του Αγίου Όρους, ξεκίνησε νεαρός τότε και βρέθηκε στον πνευματικό Αμπελώνα της Εξωτερικής Ιεραποστολής, όπου μαθήτευσε και σε παλαιοτέρους και έμπειρους εργάτες της Ιεραποστολής, όπως ήταν ο πατήρ Χαρίτων Πνευματικάκης και άλλοι. Διδάχτηκε από αυτούς την υπομονή και πώς η Ιεραποστολή, απαιτεί βαθεία πίστη και αφοσίωση ψυχής τε και σώματος. Μόνον έτσι θα μπορούσε να ανθίσει η ταλαιπωρημένη Αφρικανική γή.

Τα αποτελέσματα της μακρόχρονης και κοπιώδους εργασίας του Μητροπολίτου Μελετίου είναι γνωστά εις πάντας. Ίδρυσε Εκκλησίες, Σχολεία, Νοσοκομεία, τεχνικές και επαγγελματικές Σχολές πάσης φύσεως, τις οποίες θα ζήλευαν και οι πλέον προηγμένες χώρες.

Δικαίως μπορεί να σεμνύνεται σήμερα ο ίδιος, όσον και το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και η Μετριότης ημών, ότι η Ιερά Μητρόπολις Κατάνγκας να αποτελεί πρότυπον προς μίνησιν από όλους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μελέτιος, πρόθυμος, ακούραστος, φιλακόλουθος, αποτελεί καύχημα ημών, στον οποίον δια την σημερινήν συμπλήρωση 30 ετών προσφοράς στην Ιεραποστολή, πατρικώς ευχόμεθα, τα έτη του να είναι πολλά, πλούσια σε έργα αγάπης προς τον άνθρωπο και πλημμυρισμένα από φώς του Κυρίου.

Πολλά και ευλογημένα τα Υμέτερα έτη. Καλή και πολύκαρπον ποιμαντορίαν.

Έπειτα, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Τσαμπούλας, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρνάβας, ανέγνωσε το γράμμα της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, τονίζοντας: Ο π. Μελέτιος ακολούθησε τα ίχνη του μακαριστού παπα-Κοσμά, και οι δυό τους παπα-Κοσμάς και Σεβασμιώτατος Μελέτιος ήλθαν στην ιεραποστολή εξ υπακοής στο μακαριστό Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής μας, του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, π. Γεώργιον (καθ’ υπόδειξιν του Αγίου Παισίου) και ακολούθησαν με ταπείνωση τις συμβουλές και τις υποδείξεις του...Γι’ αυτό και ο πνευματικός δείκτης του ποιμνίου σας είναι υψηλός και αξιοθαύμαστος.

Ευχόμεθα η θεία Χάρις να φωτίζη και ενισχύη τον Σεβασμιώτατο στα Αρχιερατικά του καθήκοντα ώστε να συνεχίση το αξιοθαύμαστο έργο του δια πολλά έτη ακόμα. Εσάς δε, το λογικό ποίμνιο, να χαριτώνη, να αγιάζη και να συμπορεύεσθε μαζί του τον δρόμον της αγιότητος, της θεώσεως που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών, εκεί όπου αναμένει ο μακαριστός παπα-Κοσμάς πρεσβεύων αδιαλείπτως διά την σωτηρίαν όλων ημών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Γεώργιος Ψαρομάτης, εκ μέρους όλων των Ελλήνων της Ελληνικής Κοινότητας, μετέφερε της εγκάρδιες ευχές του τονίζοντας: Σεβασμιώτατε, η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για σας και ιδιαιτέρως για μας τους Έλληνες που βρισκόμαστε ανάμεσά σας. Ήρθαμε κι εμείς ως λογικό ποίμνιό σας να συμμετέχουμε σ’ αυτήν την Ευχαριστιακή Σύναξη, και να εκφράσουμε τις θερμότατες ευχές μας για την ονομαστική σας εορτή.

Εκείνο όμως που μας κάνει να αισθανόμαστε μεγαλύτερη χαρά, είναι το γεγονός αυτής της τριαντάχρονης ποιμαντικής πορείας και διακονίας σας στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας του Κονγκό. Αισθανόμαστε υπερήφανοι σαν Έλληνες, γιατί ότι όλα αυτά τα χρόνια αναδείξατε όχι μόνο την Εξωτερική Ιεραποστολή αλλά και την πατρίδα μας την Ελλάδα. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, όχι μόνο οι Έλληνες που διαμένουμε στο Κονγκό, αλλά και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός για την μεγάλη αυτή προσφορά σας στον Ελληνισμό.

Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, μίλησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόφιλος Κatang. Ο π. Θεόφιλος ανέγνωσε το βιογραφικό του Σεβασμιωτάτου, ανέπτυξε όλη την πορεία και τα έργα του στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας και εξήγησε στο πολυπληθές Εκκλησίασμα τους λόγους για τους οποίους έγιναν όλες αυτές οι εβδομαδιαίες επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον μακαριστό Ιεραπόστολο, Αρχιμ. π. Κοσμά Γρηγοριάτη, για τον δρόμο που άνοιξε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Μελέτιο, ώστε να συνεχίσει το συγκεκριμένο έργο που παρέλαβε.

Τον Καθηγούμενο και τους Πατέρες της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, που όλα αυτά τα χρόνια β ρίσκονται στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου, και βοηθούν ποικιλοτρόπως το συγκεκριμένο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο.

Τον Σύνδεσμο Εξωτερικής Ιεραποστολής, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, και συγκεκριμένα τον Επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου κ.Γεώργιο Ασλανίδη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του και τους δωρητές, στηρίζουν εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια οικονομικά και υλικά το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης, ευχαρίστησε, όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες που διακονούν την Ιερά Μητρόπολη.

Στη συνέχεια, ο π. Θεόφιλος δώρισε στον Σεβασμιώτατο μία ποιμαντορική ράβδο, εκ μέρους όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, για τα τριάντα χρόνια διακονίας του και ως ένδειξη αφοσίωσης και σεβασμού προς το πρόσωπό του.

Μετά το τέλος όλων των ομιλιών, πήρε το λόγο ο Σεβασμιώτατος. Συγκινημένος και βαθύτατα φορτισμένος από το όλο κλίμα που υπήρχε, ευχαρίστησε όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τους επαινετικούς λόγους προς την ταπεινότητά του, αλλά και όλους τους συνεργάτες του, που τόσα χρόνια κοπιάζουν δίπλα του για το ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Ιερά Μητροπόλεως.

Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Ειδική Επιτροπή αυτών των επετειακών εκδηλώσεων και όσους συνέβαλαν και κοπίασαν, για να γίνουν αυτές. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος τίμησε για την πολύτιμη προσφορά τους πέντε ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται και βοηθούν αρκετά χρόνια στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όλοι μαζί, κλήρος και λαός, και με τους ήχους της μουσικής μπάντας, μετέβησαν στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου ο Σεβασμιώτατος εδέχθη τις ευχές των επισήμων και όλων των χριστιανών, οι οποίοι παρευρέθησαν στη Θεία Λειτουργία. Πάνω από δυόμυσι χιλιάδες άνθρωποι ευχήθηκαν τον Σεβασμιώτατο για τα ονομαστήριά του αλλά και για τα τριάντα χρόνια της προσφοράς του.

Αργότερα, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Γεώργιο Ψαρομάτη, συνοδευόμενος από τον προιστάμενο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Πρωτοπρεσβύτερο π.Αμβρόσιο Διαμαντίδη, μαζί με σαράντα Έλληνες από το Λουμπουμπάσι, που διαμένουν στην Ελληνική Κοινότητα, σε κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Λίγο πριν το τέλος του γεύματος, η χορωδία του Οικοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλλε Εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδησε χριστιανικά τραγούδια.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος, βαθύτατα συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους αυτούς που ήρθαν, για να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις τιμώντας το πρόσωπό του. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τους Έλληνες, που έκαναν τόσα χιλιόμετρα, για να παραβρεθούν σε τούτη τη σημαντική ημέρα της ζωής του.

Σ’ αυτό το σημείο, είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε την αγάπη και τον ενδιαφέρον που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρος Β΄, για την Ιεραποστολή και το σπουδαίο έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, αλλά και όσους συμμετείχαν όλο αυτό το διάστημα στις επετειακές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Εδώ μπορούμε να σημειώσουμε ότι, όσοι συμμετείχαν, έδωσαν ένα κομμάτι του εαυτού τους.
Αυτό δείχνει την αγάπη και το σεβασμό που έχουν κλήρος και λαός απέναντι στον Πνευματικό τους Πατέρα, ο οποίος αναλώθηκε για τριάντα ολόκληρα χρόνια στον Ευαγγελισμό των Αφρικανών αδελφών μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300265
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: