Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/07 21:26

makarios 4

Τις μέρες αυτές το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με Πηδαλιούχο τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, δίνει έντονη και δυναμική την παρουσία του σ’ όλη την ήπειρο της Αφρικής.

Από την Αλεξάνδρεια απ’ όπου βρίσκεται το κέντρο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας μέχρι και το τελευταίο –σημαντικό ή ακόμα και μικρό ή πρωτόγονο- μέρος η παρουσία της Ορθοδοξίας σ’ όλους τους τομείς είναι αισθητή και όλοι θαυμάζουν και επικροτούν το επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο.

Εκτός από το μήνυμα του Ευαγγελίου και τον Ευαγγελισμό των φυλών της Αφρικής, οι κατά τόπους Επίσκοποι, κληρικοί και λαϊκοί δραστηριοποιούνται στο έργο της φιλανθρωπίας και βρίσκονται συνεχώς δίπλα στον πονεμένο, τον αδικημένο, τον ταλαιπωρημένο, τον πεινασμένο.

Μέσα στα πλαίσια των διαφόρων δραστηριοτήτων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συμπεριλαμβάνονται Ιατρικά Κέντρα, Δημοτικά και Γυμνάσια, ορφανοτροφεία, επισιτιστικά προγράμματα σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες, Διδασκαλικό Κολλέγιο και φυσικά η Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄».

Έτσι, δεν υπάρχει χώρος στην τεράστια αυτή επικράτεια της Κένυας που οι Ορθόδοξοι δεν είναι γνωστοί. Απεναντίας, η παρουσία τους είναι αισθητή και δυναμική εφ’ όσον συμμετέχουν σ’ όλες τις εκδηλώσεις ζωής των ανθρώπων της Κένυας. Και όχι μόνον.

Η θαυμάσια χορωδία της Πατριαρχικής μας Σχολής μόνον λίγες μέρες μετά την αποφοίτηση συμμετείχαν στην επέτειο της εθνικής επετείου της Ρωσίας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Το έχω ήδη επισημάνει, ότι συνήθως οι ξένοι πρέσβεις των διαφόρων χωρών παρίστανται στην αποφοίτηση των ιεροσπουδαστών της Πατριαρχικής μας Σχολής.

Και φυσικά ετοιμάζουν την άρτια εκτέλεση των ύμνων κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας και στη συνέχεια, στην επίσημη τελετή, όταν εκτελούν παραδοσιακά ή πνευματικά τραγούδια. 

Φέτος, ήταν ξεχωριστή η παρουσία τους στη εορταστική αυτή τελετή των Ρώσων αδελφών μας και όπως αποδείχθηκε στο τέλος δέθηκε για μια ακόμη φορά ένα νέο μήνυμα στους εντεταλμένους πρέσβεις των άλλων χωρών, αφού στη συνέχεια, στις προσωπικές τους σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόβαλαν τη χορωδία την οποία βιντεογράφησαν.

Όχι μόνο οι πρέσβεις αλλά και οι πολιτικοί της Κένυας που ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ.

Τούτο έγινε αιτία να προσκληθώ για μια ακόμη φορά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης, όπου μίλησα για τη σπουδαιότητα της σωστής παιδείας και διαπαιδαγώγησης.

Με τον τρόπο αυτό προβλήθηκε ξανά σε δημόσια συζήτηση η προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στον τομέα της παιδείας αλλά και ταυτόχρονα στη γενική στήριξη και φροντίδα, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας της Κένυας.

Την επόμενη μέρα άρχισε μια μακρά και κοπιώδης πορεία ποιμαντικής φύσεως σε διάφορες περιοχές.

Και πάλι διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό είναι το έργο της Πατριαρχικής Σχολής, αφού σ’ όλες τις επισκέψεις μας, σ’ ενορίες και σχολεία, συναντούσαμε απόφοιτους της Πατριαρχικής Σχολής, οι οποίοι διδάσκουν στα σχολεία αυτά και ταυτόχρονα μαθαίνουν τα παιδιά όχι μόνον να ψάλλουν στις δικές τους διαλέκτους αλλά και Ελληνικά.

Κυριολεκτικά στο πουθενά, σ’ ένα απομακρυσμένο σχολείο, που μαζί είναι και ένα από τα ορφανοτροφεία μας, ακούσαμε σε άπταιστα Ελληνικά, τη φήμη του Πατριάρχη μας Πάπα Θεοδώρου του Β΄.

Είναι πραγματικά παρηγορητικό το γεγονός ότι οι απόφοιτοί μας χρησιμοποιούν τα εφόδια που πήραν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους εδώ στην Πατριαρχική μας Σχολή και με αυτό τον τρόπο μεταφέρουν ελπιδοφόρα μηνύματα και ενθαρρυντικά ιδιαίτερα στις απόμερες αυτές περιοχές που πραγματικά επιβιώνουν μόνο γιατί υπάρχει ο Θεός και η Δημιουργία Του.

Οι άνθρωποι ζουν ξεασμένοι στον δικό τους κόσμο.

Κι όμως η παρουσία των αποφοίτων ιεροσπουδαστών της Πατριαρχικής μας Σχολής φέρνει αυτά τα μηνύματα που οι κάτοικοι των περιοχών αυτών χρειάζονται για να ενισχυθούν κι έτσι επιβιώνουν μέσα στη χαρά της Αναστάσεως.

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

makarios 19

Εμφανίσεις: 301124
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: