Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/03 10:23

petra olympy 6

Το Σάββατο 18 Μαρτίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Πλήθος πιστών από όλη την Πιερία παρακολούθησε με κατάνυξη και ευλάβεια τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Πιερίας κα Άννα Μάνη, εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο μνημόσυνο για τους κτήτορες, ηγουμένους και πατέρες της Ιεράς Μονής, τους αγωνιστές και τους επαναστάτες του Ολύμπου καθώς και για τους κεκοιμημένους τροφίμους και υπαλλήλους του Σανατορίου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, που λειτούργησαν επί πολλές δεκαετίες στους χώρους της Ιεράς Μονής.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.

Κατά τον 20ό αιώνα στέγασε αρχικά Σανατόριο και στη συνέχεια Ψυχιατρείο.

petra olympy 1

petra olympy 1

petra olympy 1

petra olympy 1

petra olympy 1

Εμφανίσεις: 143336
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: