Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/03 11:50

nikaias stavros 1

Αιγάλεω | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η Γ' Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως) στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γερβάσιο Φράγγου τον συνεφημέριό του π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο.

Να αναφερθεί ότι τους ύμνους απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού Δημήτριος Ζάχαρης και ο Λαμπαδάριος Δημήτριος Πελεκάνος.

Τον Θείο λόγο κηρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανεύρεση του Τιμίου Ξύλου και στην πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών.

«Η σημερινή εορτή αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι αφετηρία όλων, αφού αναφέρεται στη θαυματουργική ανεύρεση και στην παράδοση του Τιμίου Ξύλου στην Εκκλησία. Ήταν 6 η Μαρτίου του 326, όταν ήρθε στο φως ο ανεκτίμητος θησαυρός. Συγκεντρώθηκε τότε πλήθος πολύ, για να προσκυνήσει και η Αγία Ελένη παρέδωσε το Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, που τον ύψωσε ενώπιον του λαού, ο οποίος άρχισε να αναφωνεί το «Κύριε, ελέησον»» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος τόνισε: «Ο Τίμιος Σταυρός γλυκαίνει τη ζωή μας, ενισχύει τον αγώνα μας και μας παρηγορεί στις θλίψεις. Ο νούς μας δεν φεύγει από τις δεκάδες των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας των Τεμπών. Νέοι στο σύνολό τους, είχαν όνειρα και τα καλλιεργούσαν με σπουδή και εγκαρτέρηση. Μεγάλος ο πόνος των γονέων και των οικείων τους. Συμπάσχουμε όλοι μαζί τους και προσευχόμαστε να τους δυναμώνει η Θεία Δύναμις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού».

«Όταν πονάμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στον Σταυρό, κι εκεί θα βρούμε παρηγοριά! Πίσω του αχνοφέγγει το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως. Ανάσταση, παιδιά μου, σημαίνει νίκη κατά του θανάτου και αντάμωση. Θα ξαναβρεθούμε οι γονείς με τα παιδιά, τα παιδιά με τους γονείς και όλοι με τα αγαπητά μας πρόσωπα «εν τη ανεσπέρω ημέρα της Βασιλείας του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Προ της Απολύσεως τελέστηκε το κτητορικό Μνημόσυνο των κεκοιμημένων Ιερέων, επιτρόπων και ευεργετών του Ναού.

Τέλος να σημειωθεί ότι το απόγευμα στον Ιερό Ναό θα τελεστεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ευρίπου Χρυσοστόμου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 251809
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: