Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/03 13:04

palama neapoleos 113

Νεάπολη | Χρήστος Καναρόπουλος


Την Β' Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει και τιμά την ιερά μνήμη του εν Αγίοις ημών Πατρός Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ξηροκρήνης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον παλιό κοιμητηριακό Ιερό Ναό και τελευταία χρόνια ενοριακό - "κόσμημα" επί της κεντρικής οδού Λαγκαδά που καλύπτει τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες των πιστών της πυκνοκατοικημένης περιοχής, αποτελώντας ένα ζωντανό ενοριακό και πνευματικό κύτταρο στην δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο ευπρεπισμός και η διαρκής αισθητική βελτίωση τόσο εντός του Ναού, όσο και του περιβάλλοντος χώρου, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Εκκλησία μεταμορφώνει, καλλύνει και μεταπλάθει ριζικά.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη οριστική παραχώρηση της έκτασης 14,5 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται ο Ναός και τα Κοιμητήρια, από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως, δείχνει τους καρπούς μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας με τους συνεργάτες του.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Σαράφας, Προϊστάμενος, ο Πρεσβ. π. Χρήστος Κανούλας, Εφημέριος του Ναού και οι Διάκονοι π. Ελευθέριος Αμησινόπουλος και π. Δημήτριος Κυριάκου.
Β' Κυριακή των Νηστειών και εάν η προηγούμενη Κυριακή χαρακτηρίζεται ως η εορτή του θριάμβου της Ορθοδοξίας, η σημερινή αποτελεί τη συνέχεια αυτής της εορτής, γιατί διαφυλάχθηκε ακέραιη η ορθόδοξη πίστη με την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για την "κατά χάριν" θέωση του ανθρώπου ως του ύψιστου προορισμού του.

Ο μεγάλος αυτός Άγιος έζησε σε μία ανήσυχη και ταραγμένη εποχή του 14 αι., θεολόγησε και διατράνωσε, με τον φωτισμένο από το Άγιο Πνεύμα νου του και μέσα από την προσωπική και αγιασμένη εμπειρία του, ότι ο απρόσιτος κατά την ουσία Θεός είναι προσωπική ύπαρξη. Κινείται προς το δημιούργημά Του, τον άνθρωπο, τον προσλαμβάνει εν Χριστώ Ιησού και τον εναγκαλίζεται με την άκτιστη χάρη και ενέργεια, χωρίς να εγκαταλείπει το απρόσιτο φως της Ουσίας Του.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως τόνισε ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή προετοιμάζει τον άνθρωπο να πορευτεί σε ένα κοπιαστικό αλλά όμορφο ταξίδι όπου στο τέλος του θα συναντήσει τον Αναστάντα Χριστό!

Σήμερα, είπε, η Θεσσαλονίκη μνημονεύει και θυμάται τον Αρχιεπίσκοπό της, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, κάνοντας παράλληλα περιεκτική αναφορά στην ακουσθείσα Ευαγγελική Περικοπή του Ευαγγελιστού Μάρκου.

"Η θεραπεία που πρόσφερε ο Κύριος με την άφεση των αμαρτιών στον παράλυτο δείχνει ότι η πίστη των ανθρώπων γεννά το θαύμα που τόσο ανάγκη έχει ο κόσμος. Η δύναμη της Ανάστασης περνά μέσα από τον Σταυρό και οι πατέρες μας απαντούσαν στις δυσκολίες και στις κακουχίες με την ανάσταση. Αυτοί έχτισαν μια εποχή και σ' αυτούς οφείλουμε να κρατήσουμε όσα μας κληροδότησαν και να αξιώνομαστε με τη στάση και το παράδειγμά μας να συναντιόμαστε με το θαύμα" είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον παριστάμενο Πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ. κ. Γεώργιο Κωνσταντινίδη εκ μέρους του Κλήρου και του Λαού και του απένειμε το χρυσό σταυρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέλεσε, επίσης, ιερό μνημόσυνο σε όλους τους διατελέσαντες Προέδρους της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης όπως και στον τελευταίο πρόεδρο μακαριστό Λεωνίδα Παπαδόπουλο που επί της θητείας του ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της παραχώρησης της έκτασης στην Ιερά Μητρόπολη ενώ εξήρε το έργο και την προσφορά της Αδελφότητας.

Στο τέλος ο σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας της Νεάπολης και Σταυρούπολης απεκάλυψε την αναθηματική πλάκα που μνημονεύει το γεγονός της παραχώρησης και ακολούθως φύτεψε συμβολικά στο προαύλειο χώρο του Ναού μία ελιά, σύμβολο ειρήνης, καταλλαγής και αγάπης, μαζί με τον Πρόεδρο της Φιλοπτώχου και τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου.

Μεταξύ των πιστών στη Λειτουργία εκκλησιάστηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 217657
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: