Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/01 12:48

nikaias lepron 1

Άνω Κορυδαλλός | Θάνος Θανόπουλος


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 (ΙΒ' Λουκά) στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον Άνω Κορυδαλλό.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόλαο Κρασσά και τους συνεφημερίους του.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ανέλυσε την σημερινή Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δέκα λεπρών.

«Ένας στους δέκα! Έτσι ακούμε συχνά στις ειδήσεις για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ένας στους δέκα πετυχαίνει. Ένας κάνει σωματική άσκηση κλπ. Το ποσοστό επιτυχίας πάντα μικρό και απογοητευτικό. Οι καλοί είναι πάντα λίγοι! Έτσι και στην σημερινή ευαγγελική περικοπή, ενώ ακούσαμε ότι και οι δέκα λεπροί έκραζαν «επιστάτα, ελέησον ημάς», όταν θαυματουργικά θεραπεύτηκαν μόνο ο ένας επέστρψε και έπεσε στα πόδια του Ιησού, «ευχαριστών αυτώ» μετά μεγάλης φωνής» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος παίρνοτας αφορμή από τον λόγο του Κυρίου «ουχί οι δέκα εκαθαρίσθησαν; οι δε εννέα που; Ουχ ευρέθησαν υποστρέψαντες δόξαν των Θεώ;» τόνισε πως αυτόν τον λόγο πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως το δίκαιο παράπονο του Θεανθρώπου έναντι της φοβερής αχαριστίας των ανθρώπων.

«Αλλά μήπως κι εμείς και όλοι οι άνθρωποι όλων των εποχών δεν κάνουμε το ίδιο που έκαναν οι εννέα αχάριστοι θεραπευθέντες; Κι εμείς όλοι φωνάζουμε, όλοι ζητάμε. Και από τον Θεό και από τους γονείς και από το κράτος και από τους συνανθρώπους μας ζητάμε. Όμως, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ευγνώμονα αισθήματα και προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους» - συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως εκτός από την αχαριστία υπάρχουν και άλλα δύο στοιχεία που διαφαίνονται στην περίπτωση των λεπρών και οποία στηλιτεύει ο Κύριος: το πρώτο η απομάκρυνση από τον Θεό και το δεύτερο είναι το μικρό ποσοστό.

«Ένας στους δέκα! Όντως πολύ μικρό. Γι' αυτό και ο Ίδιος ο Κύριος το τόνισε έντονα. Μόνο ένας; Και αυτός αλλογενής; Όμως, αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει, διότι πάντα οι εκλεκτοί είναι λίγοι σε όλους τους τομείς της ζωής, ιδίως στον πνευματικό, θρησκευτικό και ηθικό τομέα. Θλιβόμεθα που τόσα πλήθη ανθρώπων, και δη Χριστιανών, είναι μακράν του Χριστού και της Εκκλησίας. Αλλά δεν απογοητευόμαστε που είμαστε ολίγοι. Ας αφήσουμε τους άλλους να γλεντούν, να πλουτίζουν, να κοιμούνται. Εμείς ας ακολουθήσουμε τον δρόμο του Σαμαρείτη, του αλλογενούς, και μετά από κάθε χαρά, από κάθε δοκιμασία να επιστρέφουμε στον Κύριό μας, στην Εκκλησία» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Νικόλαος Κρασσάς στην προσφώνησή του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο, αναφέρθηκε στα 28 έτη Αρχιερατείας του και στο πλούσιο νεανικό και φιλανθρωπικό του έργο.

«Μία ημέρα δεν σταματήσατε να προσφέρετε καθημερινά στους έχοντας ανάγκη αδελφούς μας, αφού όποιος και να χτυπά την πόρτα του Επισκοπείου ζητώντας βοήθεια δεν φεύγει, καθημερινά, χωρίς να λάβει την αρχιερατική σας μέριμνα και ευλογία, πάντα χωρίς δισταγμό και χωρίς καμία διάκριση» - τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Νικόλαος.

Στην συνέχεια παιδιά των νεανικών ομάδων της Ενορίας και παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιώτατο του προσέφεραν μία ανθοδέσμη με 28 λευκά τριαντάφυλλα, όσα και τα χρόνια της Αρχιερατείας του.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ναού π. Νικόλαο για τα καλά του λόγια και τον συνεχάρη όπως και τους συνεφημερίους του, για τον εξωραϊσμό του Ναού και για το έργο που επιτελούν στην ενορία.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τα παιδιά για την ευγενική πρωτοβουλία τους να του προσφέρουν την ανθοδέσμη και τους προσέφερε γλυκίσματα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 232201
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: