Νικαίας Αλέξιος: ''Διχασμένοι χάσαμε τη Μικρά Ασία!'' (ΦΩΤΟ)

Νίκαια | Θάνος Θανόπουλος
Την μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 τίμησαν σήμερα, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Νίκαια.
Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, και συλλειτούργησαν ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.
Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Αθανάσιος Λειβαδιάς, οι συνεφημέριοί του π. Αναστάσιος και π. Αντώνιος και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, οποίος αναφέρθηκε στην εκατοστή επέτειο από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
«Η φετινή επέτειος έχει μια ιδιαιτερότητα, δεδομένου ότι συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την τραγωδία του 1922. Ήταν ο πικρός χρόνος που οι πατέρες μας ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, από τα ιερά χώματα της Ιωνίας και των άλλων περιοχών, όπου για αιώνες άκμαζε ο Ελληνισμός. Αυτά τα χώματα βάφτηκαν κόκκινα από το τίμιο αίμα των εκατομμυρίων μαρτύρων της πίστεώς μας και είναι αγιασμένα από τα ιερά λείψανα των αγίων της Εκκλησίας μας» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ποιμενάρχης της Νίκαιας.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «η Σμύρνη και οι άλλες παράλιες ελληνικές πόλεις βιώνουν τη φρίκη. Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος παραδίδεται στις ορδές του τουρκικού παρακράτους. Οι δήμιοί του ανέσυραν από την ψυχή τους τα κατώτερα ένστικτά τους. Τον ακρωτηρίασαν, του έβγαλαν τα μάτια, του ξερίζωσαν τη γενειάδα, τον κομμάτιασαν με τις λόγχες και έδεσαν τα άκρα του σε τέσσερα άλογα, τα οποία τον διαμέλισαν. Δεν βρέθηκε τίποτε από το ιερό Λείψανό του. Ανάλογη μεταχείριση είχαν και οι άλλοι Αρχιερείς και Ιερείς, καθώς και λαικοί μάρτυρες».
«Από τους 459 Ιερείς της Σμύρνης, θανατώθηκαν οι 347. Καταστράφηκαν 2.000 Ναοί στα Παράλια, από τους βαρβάρους. Βέβαια δεν χρεώνονται το κακό όλοι οι Τούρκοι· υπάρχουν και καθαρές φωνές και πολλοί σέβονται τα προσκυνήματά μας. Στον Άγιο Γεώργιο, Κουδουνά της Πριγκήπου, προσέρχονται κάθε χρόνο 150.000 Τούρκοι-μουσουλμάνοι προσκυνητές. Και είναι ανεξακρίβωτος ο αριθμός των Κρυπτοχριστιανών της Γείτονος» - συμπλήρωσε ο κ. Αλέξιος.
Κλείνοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Η Μικρασιατική τραγωδία είναι μαύρη σελίδα για τον Ελληνισμό. Χάσαμε την Ιωνία, όπου εφεξής -άγριες φυλές «ενδιαφέρονται» για το Αιγαίο. Αιτία της συμφοράς ο διχασμός. Μονοιασμένοι νικήσαμε τους εχθρούς στους Βαλκανικούς πολέμους! Διχασμένοι, χάσαμε τη Μικρά Ασία! Από τους ξένους άλλοι έτριβαν τα μάτια τους κι άλλοι τα χέρια τους. Δεν έχει νόημα να φορτώνουμε ευθύνες σε άλλους· εκείνοι υπηρετούν το συμφέρον τους, όπως θα έλεγε ο Μακρυγιάννης. Προέκυψε πάντως και ένα καλό. Μας ήλθαν άνθρωποι πιστοί και πολιτισμένοι, που με δυσκολίες, μπόλιασαν ευλάβεια και αξίες τους αδελφούς του ελλαδικού κορμού, και ενωμένοι αντιμετώπισαν στη συνέχεια τη Ναζιστική λαίλαπα».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων στους δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αιγάλεω, και παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, του Δημάρχου Νίκαιας κ. Γεώργιου Ιωκειμίδη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, νέων από τις κατασκηνώσεις και τις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών με παραδοσιακές στολές, μελών μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων, και πλήθος πιστών κάθε ηλικίας.
Τέλος να σημειωθεί ότι στο Ιερό Ναό τέθηκαν σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Θεοδώρου του Δαρδανελιώτη, η Τιμία Κάρα του Αγίου Ευθυμίου Επισκόπου Σάρδεων, ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγίου Γεωργίου, ενώ τους ύμνους απέδωσε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ευάγγελου Βασιλείου.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




