Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/04 18:00

vav nafp

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος στην Romfea.gr
Δικηγόρος
Διδάκτωρ του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ


Ανέμενα, για να είμαι ειλικρινής, από τον Σεβασμιώτατο μία απάντηση. Όχι όμως μια απάντηση, η οποία να προσβάλλει εμένα προσωπικώς αλλά και να παραποιεί και τις απόψεις μου.

Πρώτον, κατά την άποψη του «…Σεβασμιωτάτου «τέτοια ἐπιχειρήματα καί ὁ τρόπος ἐκφορᾶς τους ὑποβιβάζουν πολύ τήν συζήτηση γιά τό θέμα πού ἔχει ἀνακύψει μέ τήν Αὐτοκεφαλία στήν Οὐκρανία, τό ὁποῖο εἶναι πολύπλευρο καί πολυποίκιλο».

Αν ως επιχειρήματα εννοεί τα δικά του, έχει κάθε δικαίωμα να τα χαρακτηρίσει όπως θέλει. Αν εννοεί και τα δικά μου, τότε εκφεύγει των ορίων της κόσμιας επιστημονικής αντιπαραθέσεως.

Διότι για τις θέσεις μου για το Ουκρανικό ζήτημα και για τα άρθρα που έχω γράψει, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει εκφράσει προς εμένα προσωπικώς την ευαρέσκειά του. Και ο Παναγιώτατος δεν ασχολείται με απόψεις, που «υποβιβάζουν» ένα ζήτημα. Εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτό.

Δεύτερον, ο Σεβασμιώτατος δεν ανέγνωσε πλήρως την απάντησή μου. Αν το έκανε, θα είχε καταλάβει, ότι αφορούσε στο θέμα της κηρύξεως του αυτοκεφάλου και όχι το θέμα της ανυψώσεως Εκκλησίας σε πατριαρχική τιμή.

Η μόνη αναφορά μου στο θέμα της ανυψώσεως είναι αυτολεξεί η εξής: «Παρά ταύτα, θα προσπαθήσω απεκδυόμενος την ιδιότητα του νομοκανονολόγου, να δω το ζήτημα από την οπτική γωνία του Σεβασμιωτάτου, αποφεύγοντας εν γνώσει μου να επεκταθώ και στο θέμα της ανυψώσεως κατά πατριαρχική αξία ορισμένων Εκκλησιών. Αυτό ίσως μια άλλη φορά».

Συνεπώς, η μισή και πλέον τελική απάντηση του Σεβασμιωτάτου είναι εκτός θέματος, δημιουργεί όμως στον αναγνώστη την εσφαλμένη εντύπωση, ότι «ο Βαβούσκος κατακεραυνώθηκε».

Και επιπλέον ο Σεβασμιώτατος υποστηρίζει, ότι οι απόψεις αυτές «δεν εκφράζουν σεβασμό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο». Ποιες απόψεις, ερωτώ εγώ; Αυτές που δεν διατύπωσα!!!!

Πλέον του ότι ο Σεβασμιώτατος δείχνει να μην κατανοεί την διαφορά κύρους και ισχύος μεταξύ επισήμων αποφάσεων μιας συνόδου και προσυνοδικών εγγράφων, τα οποία συνιστούν προτάσεις, δηλαδή προδικαστικά έγγραφα και όχι τελική επίσημη απόφαση. Εκφράζω και γι’ αυτό τη λύπη μου.

Τρίτον, η πρότασή μου για το πώς πρέπει να ενεργήσει η Εκκλησία της Ελλάδος είναι όντως υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γιατί δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η άποψη, που δεν βοηθεί καθόλου μα καθόλου το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι εκείνη που υποστηρίζει ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εισηγήθηκε την προσωρινή έγκριση του Τόμου αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος και μετά αναμονή μέχρι την σύγκληση της Οικουμενικής συνόδου, όπου θα κριθούν όλα τα αυτοκέφαλα.

Λέει αυτολεξεί ο Σεβασμιώτατος: «Τέταρτον. Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αρνηθή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την πράξη του να εκδώση Πατριαρχική Πράξη χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά να αποδεχθή προς το παρόν την απόφαση αυτή και να αναμείνη να εκφράση την συνολική άποψη και κρίση της, με την ψήφο της, όταν θα συνέλθη η Οικουμενική Σύνοδος. Εκεί θα κριθή και ο τρόπος που δόθηκε η Αυτοκεφαλία, όχι μόνον στην Ουκρανία, αλλά και στις άλλες Εκκλησίες.».

Νομίζω ότι ο μέσος σώφρων άνθρωπος μπορεί να καταλάβει, ότι αυτή είναι η άποψη που θίγει καταφανώς το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι η δική μου.

Πώς γίνεται, η άποψη που αμφισβητεί την πλήρη ισχύ και το κύρος των αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να θεωρείται ότι είναι υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Εκφράζω και γι’ αυτό τη λύπη μου.

Τέταρτον, ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο για την προτροπή του να απαντήσω σε ερωτήματα ενός κληρικού, τον οποίον δεν γνωρίζω προσωπικώς, ούτε έχω λάβει γνώση των υποτιθέμενων προς εμένα ερωτημάτων, αλλά προτιμώ να κρατήσω το δικαίωμα της επιλογής για τον εαυτό μου. Εκφράζω και γι’ αυτό τη λύπη μου.

Φίλη η Σεβασμιότης, φιλτάτη η αλήθεια.

Εμφανίσεις: 301876
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: