Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/03 15:00

ano batheia rogon 12

Του Δημήτρη Πετρογιάννη στην Romfea.gr


Με την ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε εκ μεταθέσεως της προλαβούσης εορτής της μνήμης των Αγίων Ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη Σεβαστείας μαρτυρησάντων στο φερώνυμο ιερό παρεκλήσι των Αγίων Αστερίου και Μελίτωνος, ενός εκ της χορείας των τιμώντων αγίων ευρισκόμενο στην Άνω Βάθεια του Δήμου Ερέτριας όπου το εσπέρας της Παρασκευής τελέσθηκε νωρίτερα ο Πανηγυρικός Εσπερινός η Β' Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου και η λιτανεία της ιεράς εικόνος.

Την επομένη Σαββάτο 11 Μαρτίου 2023 χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας με την ευγενή φιλόξενη και αβραμιαία παραχώρηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος.

Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης εκ της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Πεντέλης ο Πρωτοπρ. Σπυρίδων Λόντος Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγιου Παντελεήμονος Ιλισσού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιεροδιάκονος Αστέριος Αποστόλου κτήτωρ του ιερού παρεκλησίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος κ.Φιλόθεος ο οποιος εξέφρασε τις θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την ευγενική και πάντοτε φιλόξενη παραχώρηση του.

Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ζωή και το μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων τονίζοντας το θάρρος και την ανδρεία που τους διακατείχε μπροστά στο μαρτύριο του δριμύ ψύχους, το οποίο απετέλεσε με την ολόθερμη πίστη τους στον Χριστό την είσοδο τους στον γλυκύ παράδεισο όπου έλαβαν τους στεφάνους του μαρτυρίου κερδίζοντας την αιωνιότητα.

Την εορτή τίμησαν συμπροσευχόμενοι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Αρχιμ. Ευγένιος Τσάλας ο Σακελλάριος Δημήτριος Αργύρης εφημέριος Άνω Βάθειας, ενώ παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Σμπιλήρης η Ιατρός κ. Παναγιώτα Μπούγα - Μπαραμπούτη και οι φιλέορτοι πιστοί.

Τέλος ο κ. Φιλόθεος τέλεσε ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Μαραθώνος κυρού Μελίτωνος, ο οποίος φέρει το όνομα ενος εκ της χορείας των τιμώντων αγίων τεσσαράκοντα μαρτύρων και ακολούθως ευλόγησε το κολύβο του εορτάζοντος Αγίου Μελίτωνος και των συν αυτώ αγίων μαρτύρων.

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

ano batheia rogon 1

Εμφανίσεις: 214047
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: