Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/09 19:19

genethlio sinaxi 70

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Την εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και αυτήν της Συνάξεως των Αγίων Ενδόξων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, πανηγύρισε κατά το τριήμερο 7-8 & 9 Σεπτεμβρίου 2021, ο μεταβυζαντινός Ενοριακός Ιερός Ναός της Παναγούδας - Παναγίας Γοργοϋπηκόου, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της μεγαλωνύμου πόλεως.

Ο ως άνω Ιερός Ναός, ως ιστορική συνέχεια καθολικού σπουδαίας Ιεράς Μονής του 13ου αιώνα της Συμβασιλεύουσας, είναι αφιερωμένος από τότε στη Γέννηση της Παναγίας (η κτηριακή μορφή έχει αλλάξει λόγω καταστροφών), ενώ αποθησαυρίζει τμήματα των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ενδόξων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, καθώς και θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου του 16ου αιώνα, την οποία και εορτάζει ως δεύτερο σπουδαίο πανηγύρι την 1η Οκτωβρίου.

Κατά το εορταστικό πρόγραμμα του τριημέρου, τελέστηκαν με την πρέπουσα εκκλησιαστική και λειτουργική τάξη όλες οι Ιερές Ακολουθίες.

Την Ιερά Πανήγυρη, λάμπρυναν με την παρουσία τους, ο Παν. Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ο Παν. Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σαντοριναίος Ιεροκήρυκας, ως εκπρόσωποι στις 7/9 και 8/9 αντίστοιχα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, μεταφέροντας τις πατρικές ευχές και ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου, αλλά και κηρύττοντας τα προβλεπόμενα της εορτής του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το παρών έδωσαν από τις στρατιωτικές, πολιτικές και ακαδημαϊκές αρχές της πόλεως, ο εκπρόσωπος του Διοικητού του Γ' Σώματος Στρατού, Αντιστρατήγου κ. Αναστασίου Σπανού, Αντισυνταγματάρχης κ. Χρήστος Ζανίδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Κούπκας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα και ο π. πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., καθηγητής Λειτουργικής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.

Την Πανήγυρη της Συνάξεως των Αγίων Ενδόξων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, τέλεσαν κληρικοί εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, οι οποίοι συνδέονται πνευματικά με την Ενορία.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παν. Αρχιμ. Αμβρόσιος Ματσάς, ευχαρίστησε πρώτα απ' όλα τον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη κ.κ. Άνθιμο για τις ευχές και ευλογίες του για την Ιερά Πανήγυρη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Κληρικούς, το εκκλησίασμα και τις επίσημες αρχές για την συμμετοχή στις Ιερές Ακολουθίες, καθώς και στους Ιεροψάλτες για την άψογη απόδοση των βυζαντινών μελωδιών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι π. Αμβρόσιος Ματσάς, ως πνευματικό ανάστημα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, κατάφερε να ανθίσει την Ενορία της Παναγούδας, τόσα πνευματικά όσο και μορφωτικά, που είναι άλλωστε και το κύριο μέλημα της Εκκλησίας μας, αλλά και να στεγάσει σε όσο γίνεται καλύτερες συνθήκες τη λειτουργική ζωή, πραγματοποιώντας μια πληθώρα αναστηλωτικών εργασιών, έργων συντήρησης και αποκατάστασης, αλλά και εξολοκλήρου νέων κατασκευών, μαζί με τους συνεργάτες του, σε μια αγαστή συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Ιερά Μητρόπολη, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο Δήμος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300336
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: