Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/09 18:33

agios mamas kassandreias 48

Άγιος Μάμας | Χρήστος Καναρόπουλος


Σεμνομεγαλόπρεπα και μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης εορτάστηκε φέτος ο Μεγαλομάρτυρας Άγιος Μάμας στην ομώνυμη ιστορική Κοινότητα της Χαλκιδικής που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας.

Ευσεβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές, από την Χαλκιδική και ευρύτερα από την Μακεδονία, προσήλθαν στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό που ανήγειραν προς τιμήν του Αγίου Μάμαντος οι κάτοικοι της περιοχής, για να συμμετέχουν των Ιερών Ακολουθιών προς τιμήν του μεγάλου και ξακουστού Αγίου και να τιμήσουν την ιερά του μνήμη, καταθέτοντας την προσευχή και τον σεβασμό τους.

Χωρίς την πραγματοποίηση και φέτος της περίφημης Εμποροπανήγυρης, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της Μακεδονίας αν όχι η μεγαλύτερη, ο Άγιος που δίνει το όνομά του στην όμορφη αυτή περιοχή της Χαλκιδικής εορτάστηκε όπως αρμόζει ενώ οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και το τεμάχιο του Ιερού του Λειψάνου που φυλάσσεται ως τιμαλφέστατος θησαυρός στον συγκεκριμένο Ναό.

Φέτος δεν κατέστη εφικτό να προεξάρχει των Ιερών Ακολουθιών, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, λόγω της συμμετοχής του στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οικ. Πατριαρχείου, την Κωνσταντινούπολη.

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Λαζόπουλος, ο και Κτήτορας του περίλαμπρου αυτού Ναού, με τη συμμετοχή του Προϊσταμένου αυτού Αρχιμ. π. Δωροθέου Αϊβαλιώτη και Ιερέων της τοπικής Μητρόπολης αλλά και ομόρων Ι. Μητροπόλεων (Καλαμαριάς, Ιερισσού, κ.α.)

Στη μεστή και περιεκτική προσλαλιά του ο π. Δωρόθεος, αναλύοντας τη βιοτή του Αγίου Μάμαντος τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι χαρακτηρίστηκε Μεγαλομάρτυρας όχι μόνο εξαιτίας του φρικτού Μαρτυρίου που υπέστη αλλά και της μαρτυρίας πίστεως που κατέθεσε, αφήνοντας την πολύτιμη παρακαταθήκη σε όλους εμάς.

Ευχαρίστησε επίσης τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό για τη συμμετοχή του στη φετινή πανήγυρη, τηρώντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία του Κορονοϊού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, η παρουσία του καταξιωμένου φυσιοθεραπευτή κ. Εμμανουήλ Σπάθα, ο οποίος με την καθοδήγηση του πατρός Δωροθέου Αϊβαλιώτη, τους καλοκαιρινούς μήνες παρείχε αφιλοκερδώς και με περίτρανη ανιδιοτέλεια και αγάπη, τις υπηρεσίες του στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος και των περιχώρων, σε ανθρώπους που στερούνται οικονομικών πόρων αλλά και τη δυνατότητα μετακίνησής των.

Το ίδιο, βέβαια, έργο επιτελεί και στη γενέτειρά του, τη Βέροια, ενέργεια άξια επαίνου και θαυμασμού, που ανακουφίζει τον πάσχοντα άνθρωπο!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301219
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: