Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/09 12:05

koroneias tauros 10

Με λαμπρότητα και κατάνυξη και μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε η Ύψωση του Τ. Σταυρού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Ταύρου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και ιερείς όμορων ενοριών και άλλους προσκυνητές ιερείς.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιωτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εορτής. Αναφέρθηκε στις δύο υψώσεις του Τ. Σταυρού.

Η πρώτη στα Ιεροσόλυμα στον Ναό της Αναστάσεως μετά την εύρεση του Σταυρού από την Αγ. Ελένη.

Δεύτερη ύψωση στην Αγ. Σοφία Κωνσταντινουπόλεως μετά την νίκη του Αυτοκράτορος Ηρακλείου κατά των Περσών και την «απελευθέρωση» του Σταυρού,που είχαν «απαγάγει» οι Πέρσαι από τα Ιεροσόλυμα.

Και οι δύο υψώσεις έγιναν 14 Σεπτεμβρίου! Επί τη ευκαιρία ήθελα να υπογραμμίσω ,είπε ο Σεβασμιώτατος, πόσο παράδοξο,αντιφατικό, αν μη και γελοίο είναι να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι σε Ναό, που είναι αφιερωμένος και φέρει το όνομα της του Θεού Σοφίας δηλ. του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον οποίο δεν πιστεύουν!

Και τόνισε ότι όσες χρήσεις και αν αλλάξει ο Ναός θα παραμένει ο κάλλιστος και ο μέγιστος Ναός, που θα διακηρύττει το μεγαλείο της Ορθοδοξίας ανά του αιώνες!

Στη συνέχεια είπε ότι στο σημείο του Σταυρού, που κάνουμε οι πιστοί,συμπυκνώνεται όλη η βασική δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας (τριαδολογία, χριστολογικό δόγμα, κάθοδος και ενανθρώπιση του Χριστού).

Σημειωτέον ότι παρέστη κατά τον Εσπερινό ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού Αρχιμ. Γαβριήλ Τασσόπουλο,προϊστάμενο και Πρωτοπρ. Παναγιώτη Γκουλιαμτζή.

Συνεορταστής και ο Αρχιμ. Φιλόθεος Ορφανουδάκης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ο Σταυρός του Χριστού φέρνει μια ανατροπή. Εμείς θεωρούμε δυνατούς τους σταυρωτές και αδύνατο όποιον σταυρώνεται.

Ο Σταυρός αυτό το ανατρέπει γιατί μας διδάσκει την δύναμη της αγάπης. Όμως οι άνθρωποι δυστυχώς προτιμούν την αγάπη της δυνάμεως, που συγκεφαλαιώνεται στην εξουσία και το χρήμα. Αυτά θεωρούνται σήμερα δύναμη. Αλλά αυτά διαλύουν την κανονική τάξη του κόσμου.

Σωρεύουν διεκδικήσεις, ανταγωνισμούς, έχθρες, δεινά, κοινωνικές ανισότητες, που δηλητηριάζουν την ζωή.

Και έτσι χάνουμε και την αγάπη και την δύναμη. Γιατί έτσι προκύπτουν οι συγκρούσεις, οι διαιρέσεις, οι πόλεμοι, οι καταπιέσεις, η βία και στον αντίποδά τους η τρομοκρατία, η αναρχία, το έγκλημα, η διάλυση των κοινωνιών.

Μόνο αν εμπνευστούμε, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, από την δύναμη της αγάπης, που μας διδάσκει ο Σταυρός και ο Εσταυρωμένος, μπορούμε να σωθούμε από τον αυθάδη ατομισμό, τον ευδαιμονισμό και την ηθική αδιαφορία. Να σωθούμε από την ραστώνη και την ανευθυνότητα των πολλών.

Την ψευδαίσθηση της ευτυχίας από την υπερκατανάλωση. Από την γενική οικονομική κατάρρευση.

Αν θέλουμε να ανατρέψουμε τα δεινά,που σωρεύει η αγάπη,για να μη πω η μανία,της δυνάμεως, ας εμπνευστούμε από τον Σταυρό του Χριστού.

Αυτός θα πραγματοποιήσει μέσα μας την ”καλήν αλλοίωσιν” και θα βιώσουμε την δύναμη της αγάπης, που μόνη αυτή οικοδομεί, ανακαινίζει, σώζει και μπορεί να αλλάξει τις καρδιές μας και τον κόσμο μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 1

koroneias tauros 13

koroneias tauros 13

koroneias tauros 13

koroneias tauros 13

koroneias tauros 13

koroneias tauros 13

koroneias tauros 13

Εμφανίσεις: 145736
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: