Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/09 12:08

koroneias thisia 8

Την Κυριακή Προ της Υψώσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προσκληθείς χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών.

Τον πλαισίωσαν ο προϊστάμενος Αρχιμ. Αλέξιος Σάπικας και οι συνεφημέριοί του Αρχιμ. Ευγένιος Κονταρίνης, Πρωτοπρ. Δημήτριος Παπανδρέου και π. Ευάγγελος.

1. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η Εκκλησία μας πολύ προσφυώς όρισε να τιμάται σήμερα η μνήμη των Εθνοϊερομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν Αυτώ αναιρεθέντων κατά το 1922. Για να θυμόμαστε και να εμπνεόμαστε από την θυσία τους.

Όταν πρότειναν στον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο να φύγει με ευρωπαϊκό πλοίο για να σωθεί, εκείνος απάντησε: "ο καλός ποιμήν οφείλει να παραμείνει πλησίον του ποιμνίου του". Και έμεινε και θυσιάστηκε. Παραδόθηκε στον αιμοδιψή όχλο και βρήκε τραγικό θάνατο.

Την ίδια ημέρα ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος θάφτηκε ζωντανός. Ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Αμβρόσιος "κατετεμαχίσθη φρικωδώς".

Ο Μητροπολίτης Ικονίου Προκόπιος σάπισε στις φυλακές και πέθανε με φρικτό θάνατο. Και μαζί με αυτούς ο Επίσκοπος Ζήλων Ευθύμιος και πολλοί άλλοι κληρικοί βάδισαν τον δρόμο της θυσίας και του μαρτυρίου, ως « ιερεία έμψυχα, ολοκαυτώματα λογικά».

2. Όλους αυτούς τιμάμε σήμερα. Όχι για να αναξέουμε πληγές, αλλά για να εμπνεόμαστε από την θυσία τους. Όλοι αυτοί έμειναν "πιστοί μέχρι θανάτου" για να μας θυμίζουν ότι η θυσία δεν είναι ανοησία. Η αγάπη προς την Πατρίδα δεν είναι φθηνός ρομαντισμός. Η σταθερότητα στην Ορθόδοξη πίστη δεν είναι οπισθοδρόμηση και η πιστότητα στις παραδόσεις μας δεν είναι συντήρηση. Όπως νομίζουν κάποιοι "προοδευτικοί" !

Είναι το ζωογόνο ρεύμα,που έρχεται από το παρελθόν, αρδεύει και ζωογονεί το παρόν και διαμορφώνει το μέλλον. Ας τονισθεί επί τη ευκαιρία ότι η Ορθοδοξία κράτησε τον Ελληνισμό στην Μ. Ασία. Στα βάθη της Ανατολίας οι Ελληνες είχαν χάσει και την ελληνική γλώσσα. Η Εκκλησία τούς διατήρησε την εθνική συνείδηση. Απόδειξη ότι, όσοι αρνήθηκαν την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και κάτω από φοβερή πίεση εξισλαμίστηκαν, χάθηκαν για πάντα για τον Ελληνισμό.

3. Άτομα, έθνη,λαοί χωρίς παράδοση,χωρίς ρίζες, χωρίς πίστη είναι το άδειο κέλυφος,που μέσα του οι πάσης φύσεως και αποχρώσεως τύραννοι ρίχνουν ό,τι τους αρέσει. Είναι η κατάλληλη μάζα,η εύκολη λεία, το " έμψυχο υλικό " για εκείνους που μεταβάλλουν τα πρόσωπα σε αριθμούς. Σας υπενθυμίζω τις περίφημες "αγορές" που βλέπουν μόνο κέρδη και αριθμούς και απομυζούν και εκμεταλλεύονται τους λαούς.

Γι' αυτό οι τιμώμενοι σήμερα Ιεράρχαι, ας μας εμπνέουν να κρατήσουμε την πίστη μας, την ιδιοπροσωπία μας,την αυτοσυνειδησία μας,την ταυτότητά μας. Χωρίς απομονωτισμούς, ρατσισμούς και άκριτες μεγαλοστομίες.

Αλλά με σύνεση, σωφροσύνη, αγωνιστικότητα,συνέπεια και σταθερότητα στην Ορθόδοξη πίστη μας, στις παραδόσεις μας, στις αρχές, στις επιδιώξεις και στους στόχους μας,που δεν μπορεί να είναι άλλοι από αυτούς για τους οποίους θυσιάστηκαν οι τιμώμενοι σήμερα Ιεράρχαι, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Σημειωτέον ότι στον Ιερό Ναό υπάρχει επιταχήλιο του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης και αυτό ήταν η αφορμή της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας.

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

koroneias thisia 1

Εμφανίσεις: 141090
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: