Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/03 12:00

koroneias koronoios 9

Την Β' Κυριακή Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο και τόν συνεφημέριό του π. Γεώργιο.

Το κήρυγμά του το άρχισε ο Σεβασμιώτατος με ένα ερώτημα. Γιατί η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τον Αγ. Γρηγόριο, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, τον Παλαμά;

Υπήρξε ένας από τους στύλους της Ορθοδοξίας τον 14ο αιώνα, μετά τους Πατέρες του 3ου αιώνος στους οποίους άλλωστε στηρίζεται.

Στην Επιστολή Πέτρου αναφέρεται ότι οι πιστοί είναι προορισμένοι να γίνουν «θείας κοινωνοί φύσεως» (Β Πέτρου α, 4).

Τι σημαίνει όμως αυτό; Μπορεί ο πεπερασμένος άνθρωπος να ταυτισθεί με τον άπειρο Θεό;

1. Ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς έδωσε την εξήγηση. Ο ήλιος λάμπει. Μπορούμε να ταυτιστούμε με τον ήλιο; Όχι βέβαια.

Θα μας κατακαύσει άλλωστε. Όμως μας στέλνει τις ακτίνες του, που μας φωτίζουν, μας θερμαίνουν, μας ζωογονούν.

Έτσι και ο Θεός. Βέβαια δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με Αυτόν,όμως μας στέλνει τις ακτίνες Του. Μας στέλνει την Χάρη Του.

Αυτήν ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς ονόμασε «άκτιστες ενέργειες του Θεού». Αυτές μας αγιάζουν και μας κάνουν θεούς κατά χάριν. Μας «θεώνουν». Μας κάνουν υιούς κατ´υιοθεσίαν.

2. Ένα υιοθετημένο παιδί δεν έχει το DNA αυτών, που το υιοθέτησαν, απολαμβάνει όμως όλη την αγάπη τους.

Έτσι και εμείς, αν και δεν ταυτιζόμαστε με τον Θεό,απολαμβάνουμε την αγάπη Του και πετυχαίνουμε αυτό που ο Γρηγόριος Παλαμάς ονομάζει «θέωσιν κατά χάριν».

Η διδασκαλία αυτή δεν είναι μιά απλή θεωρητική θεολογία, αλλά έχει άμεσες συνέπειες στην ζωή μας:

α. Μας οδηγεί στην επίγνωση των ορίων μας. Στην αυτογνωσία. Τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να ενωθούμε, να ταυτιστούμε με τον Θεό. Ούτε καν να γνωρίσουμε την ουσία του Θεού.

Είμαστε πολύ μικροί και ανεπαρκείς για κάτι τέτοιο. Μπορεί σε ένα κογχύλι να χωρέσει ο ωκαιανός;

Έτσι ελευθερωνόμαστε από την αλαζονεία μας. Πόσο ολέθριες είναι οι συνέπειες της αλαζονείας στην ατομική, οικογενειακή, κοινωνική ζωή, αλλά και γενικά στην αντιμετώπιση της φύσεως, το ξέρουμε όλοι.

Η διδασκαλία, λοιπόν, αυτή μας επαναφέρει στα μέτρα μας και μας προσγειώνει στην περατότητα των δυνατοτήτων μας. (Σημειωτέον ότι ένας «ιός» σήμερα γελοιοποιεί παγκοσμίως την αλαζονεία του δήθεν «παντοδύναμου» ανθρώπου).

β. Όμως παρά ταύτα μας τονίζει ο Άγιός μας μπορούμε να κοινωνήσουμε με τον Θεό με τις άκτιστες ενέργειές Του.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην χριστιανική μας ζωή. Δηλ. η ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία δεν είναι απλή ηθικολογία.

Όλες οι θρησκείες άλλωστε έχουν κάποιο ηθικό κώδικα. Αλλά Ορθοδοξία σημαίνει θέωση, «εκ Χάριτος θέωσιν» ( Μάξιμος Ομολογητής).

γ. Αυτήν την Χάρη την δωρίζει το Άγιο Πνεύμα. Αλλά τότε έχουμε και τον Υιό, που μας παρέχει κάθε δωρεά και τον Πατέρα από τον οποίο προέρχεται «παν δώρημα τέλειον».

Έτσι με τις άκτιστες ενέργειες του Θεού ολόκληρη η Αγ. Τριάδα κατοικεί μέσα μας κατά το «και μονήν παρ´αυτώ ποιήσομεν» (Ιωάν. ιδ, 23).

3. Με απλά λόγια: Χριστιανική ζωή δεν σημαίνει μόνο να κάνουμε το καλό και να αποφεύγουμε το κακό. Σημαίνει «αγιασμός».

Και αυτόν τον πετυχαίνουμε, όταν ενσωματωνόμαστε στην Εκκλησία. Δεχόμαστε την χάρη των Ι. Μυστηρίων και μάλιστα την Θ. Ευχαριστία, όταν ο Χριστός «ναόν της όλης θεότητος ημάς κατεργάζεται» Ι.Χρυσόστομος).

Τότε η ζωή μας «ενχριστώνεται». Γιατί ο «Χριστός δεν ήλθε, για να διορθώσει την ζωή μας, αλλά για να γίνει Η ζωή μας»!

Μια ζωή διαποτισμένη και φωτισμένη από τις «ακτίνες θεότητος», τις «άκτιστες ενέργειες του Θεού». Ευτυχείς όσοι αυτό το κατανοούν και το βιώνουν.

Τέλος ο Μητροπολίτης Κορωνείας συνέστησε στο εκκλησίασμα να τηρούν όλα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ό,τι άλλο συνιστάται από τις αρμόδιες αρχές και να εμπιστεύονται στην αγάπη του Θεού, που στα χέρια Του κρατά την ζωή όλων μας.

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

koroneias koronoios 1

Εμφανίσεις: 300248
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: