Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/01 11:55

ag antonios ano patisia 53

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσία πλειάδος κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του μίλησε για τον Άγιο Αντώνιο, ο οποίος είναι Όσιος, Θεοφόρος και Καθηγητής της ερήμου και έγινε Καθηγητής πολλών άλλων ανθρώπων, που θέλησαν να ζήσουν αυτόν το μοναχικό βίο.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ως μοναχός διέθετε τις τρείς βασικές αρετές, την υπακοή, την παρθενία και την πτωχεία.

Ξεκινώντας από την πρώτη κατά Θεόν αρετή, αυτήν της υπακοής, τόνισε πως ο μοναχός υπακούει κατά πάντα και δια πάντα αλλά και σε όλους, πρώτα στον Προεστώτα, τον Ηγούμενο της Μονής.

Επεσήμανε δε ότι πρόκειται για κάτι που αφορά όλους μας και η έλλειψη της υπακοής μας εγκλωβίζει στα στενά πλαίσια του εγώ μας, δε μας αφήνει να βρεθούμε σε σχέση με τους άλλους κι έτσι ο άνθρωπος παύει να είναι πρόσωπο. Αντίθετα η αρετή της υπακοής μας ανοίγει σε Κοινωνία και σε σχέση με ολόκληρο τον κόσμο.

Δευτερευόντως, ανέλυσε την αρετή της παρθενίας. Χαρακτηριστικά, τόνισε το λόγο του Ευαγγελίου ότι «ολόκληρη η ψυχή και το σώμα αμέμπτως εν τη παρουσία του Θεού τηρηθείη».

Η αρετή αυτή στους μοναχούς είναι μια θετική οδός, αφού αισθάνονται την παρουσία του Θεού σε όλα τα μέλη τους και αυτά γίνονται φωτοφόρα. Από την άλλη στους εγγάμους αυτή η αρετή φανερώνεται μέσα από την πιστότητα της αγάπης του ενός προς τον άλλον, που υποσχέθηκαν ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

Τέλος, η πτωχεία είναι άσκηση της καρδιάς να αγωνίζεσαι για τα απαραίτητα. Η στάση αυτή μετουσιώνει και τη σχέση μας με τους αδελφούς μας σε ουσιαστική σχέση με τον Θεό.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος μας προέτρεψε να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα και η αγάπη του Θεού να παραμένει ακέραια στην καρδιά μας.

Συνακόλουθα, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο γιατί μας έδωσε το έναυσμα να γνωρίσουμε τις αρετές του μοναχισμού.

Έπειτα, τον συνεχάρη για το πολύπλευρο αρχιερατικό έργο του και για τη μεγάλη διακονία, που επιτελεί στην Εκκλησία της Ελλάδος με τη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Ακολούθως, ευχήθηκε το μήνυμα της παρουσίας του Χριστού στη ζωή μας να το λαμβάνουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, η χάρη του Αγίου Αντωνίου να πρεσβεύει στις δυσκολίες και στην καθημερινότητά μας και ο Άγιος να είναι συμπαραστάτης στις μοναχικές στιγμές, όπου είναι ο καθένας μας με το Θεό και να μας οδηγεί στο Χριστό.

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον καθένα προσωπικά και ξεχωριστά για την παρουσία του, τον κ. Τεντόμα, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, τον κ. Αδαμόπουλο, πρόεδρο του Ε΄Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, τον κ. Κοκκινόπουλο, Διευθυντή του 68ου Γυμνασίου Αθηνών και τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 113ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Το απόγευμα της Εορτής τελέσθηκε σε κλίμα κατάνυξης Μεθεόρτιος Εσπερινός και κτητορικό μνημόσυνο εις ανάπαυσιν των ψυχών των αοιδίμων Ιερατευσάντων, Διακονησάντων, Ιεροψαλτών, Συμβούλων, Διδασκάλων, κτητόρων, ανακαινιστών, δωρητών και ευεργετών της Ενορίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου.

Κατά την προσλαλιά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στη σημασία της τελέσεως του κτητορικού μνημοσύνου σύμφωνα με το Μοναστηριακό Τυπικό, από όλους εμάς, προς τους ανθρώπους που ανάλωσαν τη ζωή τους διακονώντας με την καρδιά τους την Ενορία από της ιδρύσεως της το έτος 1917 εως σήμερα.

Ακολούθησε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, συνοδεία της μπάντας του δήμου Αθηναίων, η λιτάνευση της Εφεστίου Εικόνος του Αγίου του Ναού με πλήθος πιστών στις παρακείμενες του Ναού οδούς, η οποία και ολοκληρώθηκε με τις ευχές του πατρός Θεολόγου «να είναι ο Άγιος συμπορευτής στην ζωή μας και η απλοτητά του να αποτελέσει οδοδείκτη της πορείας μας και πάντα να στηριζόμαστε στις αξίες της Ελληνορθόδοξης παραδοσής μας, όπου σήμερα παρά ποτε διακυβεύονται».

Εν συνεχεία τελέσθηκε Ιερά Παράκληση του Οσίου Αντωνίου και ολοκληρώθηκε η Ιερά Πανήγυρις του Ναού μέσα σε έξαρση πνευματικής και ανάτασης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 259551
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: