Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/12 22:27

ag annis koronias 4

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Άννης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Άννης Ταύρου (Περιβολίων), επειδή εφέτος συμπληρώνονται 50 έτη από την θεμελίωση του Ναού και 10 έτη από τα εγκαίνιά του.

Τις επετειακές εκδηλώσεις οργάνωσε ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρ. Σπυρίδων Οικονομίδης.

Προ του πανηγυρικού Εσπερινού έγινε από τον προϊστάμενο του Ναού υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Μελετίου του Νέου από την Ι. Μονή Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος και ακολούθησε δέηση προ της Τ. Κάρας.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και άλλους προσκυνητές ιερείς.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε ένα ύμνο του εσπερινού της εορτής.

Η Υμνολογία της Εκκλησίας μας,είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας,είναι ένα ορυχείο, χρυσωρυχείο,που όμως μένει ανεκμετάλλευτο.

Ακούμε τους ύμνους να ψάλονται,αλλά δύσκολα τους καταλαβαίνουμε. Γι' αυτό απόψε θα σκάψουμε σε ένα τέτοιο χρυσωρυχείο. Θα πλησιάσουμε τα νοήματα ενός από τα στιχηρά του Εσπερινού,που πρό ολίγου ακούσαμε.

Ο ύμνος αρχίζει: «Ο εξ ανίκμου πηγάσας ύδωρ πέτρας καρπόν τη κοιλία σου χαρίζεται την αειπάρθενον Δέσποιναν».

Αυτός ο Θεός, που από μια πέτρα χωρίς ικμάδα, χωρίς υγρασία, πήγασε ύδωρ θαυματουργικά, χαρίζει στην κοιλία σου Άννα καρπόν την αειπάρθενον Δέσποινα.

Όλα είναι δυνατά στον Θεό. Μέσα στην έρημο από μιά ξερή πέτρα πήγασε νερό,για να πιούν οι Ισραηλίτες. Έτσι και τώρα δίνει καρπό σε σένα Άννα, που ήσουν στείρα.

Και όπως τότε πήγασε το νερό,που δρόσισε και έσωσε από την δίψα τους Ισραηλίτες στην έρημο, έτσι και τώρα από τον καρπό της κοιλίας σου, την αειπάρθενον Δέσποινα, «το ύδωρ της σωτηρίας μέλλει προέρχεσθαι», θα πηγάσει το ύδωρ της σωτηρίας.

Και αυτό το ύδωρ της σωτηρίας,το νερό της σωτηρίας θα το προσφέρει ο Χριστός, που θα διακηρύξει «ο διψών ερχέσθω πρός με και πινέτω».

Και όμως πόσοι άνθρωποι σήμερα δεν δέχονται αυτήν την πρόσκληση!

Και προσπαθούν να ικανοποιήσουν την δίψα της ψυχής τους από πηγές με θολά και αλμυρά νερά, που δεν μπορούν να τους ξεδιψάσουν.

Και συνεχίζει ο Υμνωδός απευθυνόμενος στην Αγ. Άννα: «Ουκ έτι ως άκαρπος γη παροικείς επί γης, ονειδισμού ηλλοτρίωσαι».

Δεν είσαι πιά ένα άκαρπο χωράφι. Απαλλάχθηκες από τον ονειδισμό. Ονειδος, ντροπή, θεωρείτο η ατεκνία τότε.

Τα παιδιά, τα πολλά παιδιά ήταν ευλογία. Πόσο έχουν αλλάξει σήμερα τα πράγματα! Έχει λείψει το πνεύμα της θυσίας. Οι άνθρωποι αποφεύγουν τους κόπους και τις ευθύνες της πολυτεκνίας.

«Γην γαρ βλαστήσεις καρποφορούσαν ζωής τον άσταχυν». Σύ, που μοιάζεις με άκαρπο χωράφι θα γεννήσεις μια γόνιμη γη, εννοεί την Θεοτόκο, που θα καρποφορήσει, θα γεννήσει τον στάχυν της ζωής.

Πράγματι η Παναγία είναι Εκείνη,που βλάστησε τον στάχυν τον θείον, τον Χριστόν. «Στάχυν η βλαστήσασα τον θείον» ψάλλουμε και στον Κανόνα των Χαιρετισμών της Παναγίας.

Αυτός ο στάχυς είναι ο Χριστός. Αυτός που με τα είδη του άρτου και του οίνου, του άρτου που ζυμώνεται από το αλεύρι, που προέρχεται από τον στάχυν, μας προσφέρει το Σώμα του, ως τροφή σωτήρια.

Χωρίς αυτόν τον στάχυν, χωρίς δηλ.τον Χριστόν, δεν υπάρχει χορασμός. Πεινούν και διψούν οι άνθρωποι σήμερα για αγάπη, για χαρά, για ειρήνη. Όμως όλα αυτά, χωρίς Χριστό, είναι αδύνατα.

Ίσως κάποτε έχουμε κάποιες ψευδαισθήσεις, αλλά γρήγορα προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα.

Αν το συνειδητοποιήσουν αυτό οι άνθρωποι,ίσως βρουν τον δρόμο, που θα τους οδηγήσει σ' Εκείνον «τον τα ονείδη αφαιρούμενον πάντων βροτών», που απαλλάσσει τους ανθρώπους από τα ονείδη της αμαρτίας.

Και μόνο Αυτός χορταίνει και ξεδιψάει πραγματικά τις ψυχές μας.

Τέλος εξ αφορμής του προσκυνήματος της Τ. Κάρας του οσίου Μελετίου ο Μητροπολίτης Κορωνείας έκανε ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την τιμή των Τ. Λειψάνων.

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

ag annis koronias 1

Εμφανίσεις: 229296
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: