Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/11 11:08

thiranixia kipoupoli 164

Κηπούπολη | Δήμητρα Παναγοπούλου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκαν σήμερα Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου, τα θυρανοίξια του παλαιού ιστορικού ναού Αγίου Γεωργίου του Κόκκινου, στην Κηπούπολη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης, πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανό, κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου αλλά και πλήθος πιστών, μέσα σε κλίμα ιερής συγκίνησης, τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Την ποιμαντορική εγκύκλιο ανέγνωσε ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου π. Ειρηναίος Γεροντής.

Στη συνέχεια τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αμειμνήστου πατρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστεριού κ. Κλήμεντος και των γονέων των Ιερέων.

Κατόπιν τελέστηκε η ακολουθία του Αγιασμού του Ιερού Ναού και τα θυρανοίξια του Ιστορικού Ναού.

“Συγχαίρω τον π Φιλόθεο γιατί σε πολύ λίγους μήνες αποπεράτωσε την ανακαίνιση του παλαιού Ιστορικού Ναού και εφεξής δίνει την ευκαιρία στους πιστούς να προσκυνήσουν αυτό το Βυζαντινό κόσμημα της Μητροπόλεως μας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστεριού κ. Κλήμης.

Το παλαιό Βυζαντινό Εκκλησάκι του Αη Γιώργη που κατά την παράδοση κτίστηκε πριν το 18ον μ. χ. αιώνα.

Από τα υπάρχοντα συμβόλαια και από τον χάρτη της Αυτοκρατορικής Αρχαιολογικής Ακαδημίας που συντάχθηκε το έτος 1875 από Βαυαρούς αξιωματικούς αναφέρεται ως Ιστορικό Μνημείο.

Ο αρχικός ναός, ο οποίος διασώζεται μέχρι σήμερον στέγασε όλες τις λατρευτικές συνάξεις των ευσεβών κατοίκων της περιοχής, ανακαινίστηκε το έτος 1902 όπως δεικνύεται από την επιγραφής του σταυρού της εισόδου του και το έτος 1909 γίνεται η ιστόρηση των Ιερών Εικόνων του Τέμπλου, ο οποίες ευρίσκονται μέχρι και σήμερον.

Κατά την παράδοση στο σημείο αυτό σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους περίπου 4.000 έλληνες για αντίποινα σε εξέγερση τους και με το αίμα τους βάφτηκαν κόκκινοι οι τοίχοι του Ναού.

Το έτος 1984 ο Ιερός Ναός παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου από τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέων Λιοσίων με την υπ΄αριθ. 32380/9.3.1984 συμβολαιογραφική πράξη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301163
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: