Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 06/10 11:14

ypodoxi proti 1

Άγιος Δημήτριος | Θάνος Θανόπουλος


Με την επίσημη υποδοχή της δεξιάς χείρας του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ξεκίνησαν σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 οι πολυήμερες εορταστικές ενοριακές εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019» προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, Προστάτου της Ενορίας και Πολιούχου του ομώνυμου Δήμου Αττικής.

Το Ιερό Λείψανο κόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Υδρας κ. Εφραίμ από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης και το υποδέχθηκε ο Προϊσταμενος του Ναού π. Ματθαίος Χάλαρης και οι συνεφημεριοί του.

Στην συνέχεια το Ιερό Λείψανο τοποθετήθηκε εντός του Ναού σε ειδικό προσκυνητάρι προς ευλογία και προσκύνηση των πιστών και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πασης Ελλαδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία να ιερουργήσει σήμερα στον Ιερό Ναό και τον Προϊσταμενο π. Ματθαίο Χάλαρη για την ευγενική πρόσκληση, αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα.

«Το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα αποτελεί έναν μεγάλο καθρέπτη κυρίως για εμάς τους κληρικούς παντός βαθμού, αλλά και για κάθε χριστιανό. Αυτή η κλήση του Χριστού στον Απόστολο Παύλο και σε εμάς ανταλάσσεται με μύριες και απίστευτες δοκιμασίες. Τα πάντα όμως αξίζει να θυσιάσει κανείς για να προχωρήσει η σωτηρία αγάπη του Χριστού στις καρδιές των ανθρώπων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Εφραίμ τόνισε: «Να μην χάνουμε τις πνευματικές ευκαιρίες, εσείς μάλιστα εδώ στην ευλογημένη αυτή ενορία, που πολύ πνευματική εργασία γίνεται, να μην πάει χαμένη αυτή η εργασία. Όμως ο Απόστολος Παύλος φροντίζει και για κάτι άλλο. Να προσέχουμε πρωτίστως εμείς οι κληρικοί αλλά και εσείς οι λαϊκοί, η συμπεριφορά μας, ο λόγος μας, η παρουσία μας να είναι τέτοια ώστε να μην μωμηθεί η διακονία, να μην δώσουμε καμία αφορμή σε τίποτε για να μην κατηγορηθεί το πνευματικό έργο και κατ' επέκταση η Ιεροσύνη μας και γενικά η Εκκλησία. Γιατί εμείς φταίμε πολλές φορές που υπάρχουν εχθροί της Εκκλησίας, φταίμε εμείς για την συμπεριφορά μας».

«Μέγα το σημερινό μάθημα του Αποστόλου, εμείς όμως συνεχώς παραπονιόμαστε, είμαστε κριτικοί, παραπονιόμαστε για τις δυσκολίες, για τους αθέους για την εποχή μας. Φταίνε οι άλλοι κι όλα τ' άλλα εκτός από μένα. Δεν λέει αυτό ο Απόστολος Παύλος. Τον Απόστολο Παύλο ένα τον απασχολεί, «ίνα μη μωμηθεί η διακονία». Το βάρος πέφτει στη δική μας εργασία, αν το καταλάβουμε αυτό θα είμαστε στο σωστό δρόμο» συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

«Εκομήσαμε το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου και νομίζω ότι δεν θα κάνω λάθος εάν πω ότι η ζωή του Αγίου Νεκτάριου, όπως λέμε στην ιατρική, είναι η κλινική εφαρμογή του σημερινού Αποστολικού Αναγνώσματος. Ποτέ δεν έδωσε αφορμή να μωμηθεί η διακονία του, κι όταν αδικήθηκε, διώχθηκε, πείνασε, συκοφαντήθηκε, πικράνθηκε, δεν ξεσήκωσε τον κόσμο, δεν μάζεψε υπογραφές, είχε εκκλησιαστικό ήθος. Αναχωρεί από την Αλεξάνδρεια, έρχεται στην Αθήνα, χωρίς χρήματα, χωρίς σπίτι, χωρίς φαγητό και χωρίς εργασία» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας.

«Είχε κατα νου πάντοτε να μην δώσει αφορμή να κατηγορηθεί η Εκκλησία του. Και ο Θεός τον εδόξασε και μας τον προσέφερε ως θησαυρό πολύτιμο και οδηγό απλανή. Παρηγορητής εκατομμυρίων ανθρώπων, ιατρός ψυχών και σωμάτων. Πίστευε ο Άγιος και πιστεύουμε και εμείς πως οι παντοειδείς θλίψης είναι ο κλήρος των ευσεβών. Κανείς δεν ανέβηκε στον ουρανό με άνεση, επίσης κανείς δεν προόδευσε πνευματικά μέσα στην χλιδή και την άνεση» υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ματθαίος Χάλαρης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ για την μεταφορά του δεξιάς χειρός του Αγίου Νεκταρίου, την Καθηγουμένη της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης Μοναχή Τιμοθέα για την αποδοχή του αιτήματος του εκκλησιαστικού συμβουλίου και την Ηγουμένη της Ι.Μ. Αγίας Ματρώνας Ύδρας Γερόντισσα Νεκταρία για την παρουσία της.

Επίσης ο π. Ματθαίος σε ένδειξη σεβασμού και τιμής, προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ ένα εγκόλπιο και έναν επιστήθιο σταυρό.

«Ήρθαμε εδώ γιατί ακούσαμε για το τεράστιο και εντυπωσιακό πνευματικό έργο που γίνεται. Η έλλειψη στελεχών, αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Να έχουμε στελέχη που να είναι αφιερωμένα στο Θεό και να ξέρουν μεθοδικά να εργάζονται, να τα δώσουν όλα στο Θεό. Γι' αυτό το έργο που επιτελείται εδώ θελουμε να σας επαινέσουμε και να σας ευχηθούμε να έχετε όλοι δύναμη ψυχής, υπομονή πολύ και θάρρος εσωτερικό, ώστε τούτο έργο να αυξάνει και ο χώρος αυτός να είναι ένας χώρος ελπίδος. Σας αξίζει ότι ήρθε εδώ ο Άγιος Νεκταριος, να επιβραβεύσει και αυτός το έργο σας, να σας ενισχύσει, να ευλογήσει όλους τους ανθρώπους της ενορίας αυτής, ώστε εδώ να είναι μια φωλιά του Θεού, που να μπορεί να δοξάζεται δια του έργου σας το όνομα της Παναγίος Τριάδας» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ύδρας σημείωσε: «Να συμπονούνε τον άνθρωπο, ο άνθρωπος είναι ό,τι ομορφότερο πράγμα επί της γης. Ο άνθρωπος είναι μεγάλο και υψηλό πράγμα, πρέπει να τον τιμούμε, είναι εικόνα του Θεού. Αν δεν τιμάς τον άνθρωπο δεν τιμάς τον Θεό και την εικόνα του. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε συμπονετικοί, να μην καταδικάζουμε κανέναν, δεν είναι η δουλειά μας αυτή, η δουλειά μας είναι να αγαπάμε, να πονούμε, να προσφέρουμε. Άρα λοιπόν πρώτα ο Θεάνθρωπος και μετά ο άνθρωπος».

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία τους ύμνους απέδωσαν οι χορωδίες του Ιερού Ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη και του Λαμπαδαρίου κ. Χαράλαμπου Χωραΐτη.

Τέλος να σημειωθεί ότι το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου έως τις 28 Οκτωβρίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 294102
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: