Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/10 10:54

kirillos kifisias

Βριλήσσια | Δήμητρα Παναγοπούλου


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, ο εορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Βριλησσίων, ακριβές καθηγιασμένο αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται ως μόνιμη ευλογία και πνευματική παρακαταθήκη, προερχόμενο από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Νικόλαο Κόντα, τους συνέφημερίους του, Αρχιμ. Ιωάννη Γαζέτα, Πρωτοπρ. Ιωάννη Τσαπαρίκο, Πρεσβ. Θεόδωρο Κωνσταντόπουλο και τον γραμματέα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Αρχιμ. Τιμόθεο Κατάρα.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο.

«Η ενανθρώπιση του Χριστού είναι από τα μεγαλύτερα μυστήρια και θαύματα στην ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος γεννάται από μητέρα παρθένο, γυναίκα θνητή, η οποία χαριτώθηκε από το πνεύμα το Άγιο, κυοφόρησε και γέννησε το Χριστό» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Κηφισίας πρόσθεσε: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός χαρακτηρίζει την Παναγία ως «Θεοποθητό πράγμα». Αυτό δείχνει τον πόθο Της προς το Θεό. αλλά και τον πόθο του Θεού προς την Παναγία και κατ’ επέκταση προς τον άνθρωπο».

«Το πρόσωπο της Παναγίας δεν είναι νοητά ανεξάρτητο από το ανθρώπινο γένος. Η Θεοτόκος είναι εκκλησία διότι χώρεσε μέσα της το Χριστό δηλαδή την ανθρωπότητα» - τόνισε ο κ. Κύριλλος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιωτάτος υπογράμμισε: «Μεταξύ των πολλών η Παναγία είναι η πρέσβυς και η μεσιτρία μας προς τον Θεό. Στην εκκλησία μετά το Θεό είναι η Κυρία Θεοτόκος».

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Ναού π. Νικόλαος Κόντας, ευχαρίστησε εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου τον Σεβασμιώτατο για την αποδοχή της πρόσκλησης να προεξάρχει στην σημερινή Θεία Λειτουργία προσφέροντάς του ένα εγκόλπιο με την Παναγία την Γοργοϋπήκοο.

Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τις μέρες της Πανηγύρεως θα λειτουργεί στην αίθουσα του Ιερού Ναού έκθεση με έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών & Κοσμήματος από τους μαθητές των αντιστοίχων τμημάτων του Ιερού Ναού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 197724
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: