Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/09 22:25

kanar 32

Γραφείο Ρεπορτάζ Romfea.gr


Με την αρμόζουσα λαμπρότητα τελέσθηκε, το εσπέρας του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2019, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Παναγούδας – Γενεσίου της Θεοτόκου (Γοργοϋπηκόου), της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της Πόλης.

Της Ιεράς Ακολουθίας, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, Ηγούμενος της παλαιφάτου Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης και Πνευματικός της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Θεοφιλέστατος παρέστη στην ιερά πανήγυρη του ιστορικού Ναού της Παναγούδας κατόπιν προσκλήσεως του προϊσταμένου του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Αμβροσίου Ματσά, σεπτής αδείας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και ευλογίας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Ιερός Ναός Παναγούδας, αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους μεταβυζαντινούς ενοριακούς ναούς της Θεσσαλονίκης, 200 και πλέον ετών, στην υπάρχουσα μορφή του, με κειμηλιακό πλούτο όπως η ιερά, ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, του 16ου αιώνα, ενώ φυλάττει και Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

Τον θείο λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα κήρυξε με ευγλωττία και θεολογική ενάργεια ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Αλεξίου.

Προ της απολύσεως, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, αρχιμ. Αμβρόσιος Ματσάς, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο κ. Κύριλλο για τον κόπο του να έλθει από την Κωνσταντινούπολη, ώστε να τελέσει την Ιερά Πανήγυρη, ενώ στο πρόσωπο του ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για την ευλογία που παραχώρησε ώστε να τελέσει τις εορταστικές ακολουθίες.

Τέλος, ο π. Αμβρόσιος Ματσάς μετέφερε τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί, καθώς την ίδια ώρα, τελούσε τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 282314
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: