Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 04/08 17:49

manis megaloxari 2

Στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόσοτμος Γ’ με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β'.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν βρίσκεσαι στο ιερό νησί της Τήνου δεν μπορεί ο λόγος να είναι άλλος, παρά λόγος μόνο για την Υπεραγία Θεοτόκο. Οφείλουμε να ξέρουμε μερικά χαρακτηριστικά για την Παναγία:

1) Είναι Θεοτόκος, δεν εγέννησε Χριστόν απλώς άνθρωπον αλλά τον Υιόν και Λόγον του Θεού, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, γι’ αυτό και οι θεοφόροι Πατέρες ονόμασαν την Παναγία Θεοτόκον η οποία διηκόνησε το Μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως.

2) Είναι αειπάρθενος. Η Εκκλησία μας έχει τη δογματική διδασκαλία της αειπαρθενίας, παρθένος η Παναγία προ τόκου, εν τόκῳ και μετά τόκον.

3) Είναι Παναγία όπως το λέγει η λέξη, δηλαδή Αγία Αγίων και αυτό διότι ήταν πεπληρωμένη από όλες τις αρετές. Η ακράδαντη πίστη της στον Θεό, η ταπεινοφροσύνη της, η υπακοή της στο θείο θέλημα, η υπομονή της, η σιωπή της, η γεμάτη χάρη της, η Κεχαριτωμένη, η Μεγαλόχαρη.

4) Η σιωπή της. Φύλασσε τους λόγους της θείας διδασκαλίας εις την καρδίαν της πάντοτε.

5) Είναι μεσίτρια. Παίρνει τις προσευχές όλων μας, όλων των προσκυνητών και τις ανεβάζει στο θρόνο του Θεού. Έχουμε μεσίτρια την Παναγία διότι ξέρει από τον ανθρώπινο πόνο, από ασθένειες, από δοκιμασίες, από θλίψεις στη ζωή, αναλαμβάνει τις ικεσίες και τις δεήσεις μας και τις αναφέρει στο θρόνο του Θεού ως Πλατυτέρα των Ουρανών.

6) Αλλά το σημαντικότερο είναι Μάνα μας, η Μάνα του καθενός μας, η Μάνα του Ελληνικού Γένους. Πόσες και πόσες φορές δεν έσωσε η Παναγία το Έθνος μας· είναι η σώτειρα του Έθνους η Παναγία.

7) Αλλά και κάτι τελευταίο. Η Παναγία είναι και Οδηγήτρια. Οδηγεί τον καθένα από εμάς στον Χριστόν, που σημαίνει ότι το άπαν στη ζωή μας είναι αυτός ούτος ο Κύριος τον οποίον μας δείχνει η Παναγία, που περαιτέρω σηματοδοτεί ότι κέντρο της ζωής μας πρέπει να είναι ο Χριστός, η χριστιανική ζωή, η χριστοκεντρικότητα στη ζωή μας και σε μία εποχή μεταχριστιανική, σε μία εποχή που αποχριστιανοποιείται είναι ανάγκη να ξαναζωντανέψει η χριστοκεντρικότητα στη ζωή μας, να είναι κέντρο ο Χριστός που είναι το Φως του Κόσμου.

Ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Δωρόθεο για τα φιλάδελφα αισθήματα αγάπης προς το πρόσωπό του και ευχήθηκε σε όλους εορτίως.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου τον Μητροπολίτη Μάνης και τον ευχαρίστησε για την ευλογητή παρουσία του.

Συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, ο Λιμενάρχης Τήνου, τα μέλη της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος ευσεβών Χριστιανών, Τηνίων και προσκυνητών.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Ιερού Ιδρύματος υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300926
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: