Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/06 14:44

basia 8

Ιερά Πανήγυρη του Αγίου πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, συλλειτούργησαν δε οι καλεσμένοι Σεβασμιώτατοι αρχιερείς με τη συνοδεία τους: Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Επισκόπος Ωλένης κ. Αθανάσιος και ο ποιμενάρχης κ. Δημήτριος.

Οι εκκλησιαστικοί λόγοι που ακούστηκαν από τα λόγια των αρχιερέων ήταν πάνω στη βιωτή του αγίου Παναγή του Μπασιά, αλλά και πάνω στο Ευαγγέλιο και στο Αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής.

Το ψαλτικό κόρο με τον πρωτοψάλτη Σπύρο Έρτσο έψαλλε σε υψηλούς τόνους αλλά διατήρησε επάξια τα εκκλησιαστικά κρεσέντα, δείχνοντας μια γλυκιά αρμονία φωνών.

Σε πολλά εκκλησιαστικά υμνογραφικά κομμάτια η ψαλτική παρέα έκανε κορώνες, δίνοντας μια παλιά
εικόνα ψαλτικής, που τη χαρακτηρίζει η κανταδόρικη μουσική ορμή.

Το αποστολικό ανάγνωσμα το απήγγειλε όμορφα ο μαέστρος και ψάλτης Σπύρος Γ. Θεοτοκάτος, κάνοντας κεντίδια με τη φωνή του, στρωτά και αβίαστα, μα πάνω από όλα με καθάρια ορθοφωνία.

Ο Nαός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά ήταν άψογα τακτοποιημένος, με παστρικιά εικόνα στο σύνολό του, σημαιοστόλιστος και ανθοστόλιστος δείχνοντας τη καλή εργασία και το μεράκι του εφημέριου του ναού π. Νικόλαου Σωτήρα και των επιτρόπων ανδρών και γυναικών που βοηθούν στην ενορία αυτή, του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών.

Το πομπικό μέρος της λιτανεία με προπομπό τη Φιλαρμονική Ληξουρίου, πέρασε και από το κελί του αγίου Παναγή του Μπασιά, όπου ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος το επισκέφτηκε μαζί με τη συνοδεία του κάνοντας την καθιερωμένη δέηση στον άγιο.

Ακούστηκαν και τα «σμπάρα» κατά τη λιτανική πομπή, θυμίζοντας παλιές κεφαλονίτικες εικόνες, όταν λιτανεύονταν θείες εικόνες, όπως η Δραπανιώτισσα.

Άρεσε αυτή η πρωτοβουλία του παπά Νικόλα Σωτήρα, του αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί φρόντισε και φροντίζει με μεράκι την κάθε λεπτομέρεια που χρειάζεται μια ιερή πανήγυρη, όπως αυτή του Αγίου Παναγή του Μπασιά.

Έπειτα, η πομπή της λιτανείας των ιερών λειψάνων του Αγίου Παναγή με τη συνοδεία του Ιερού κλήρου, της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου, Σχολείων, Σωματείων, Λυκείου Ελληνίδων και των Αρχών του τόπου, από το κελί του Αγίου κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία δια της παραλιακής οδού και μετά έγινε η επιστροφή στον Ι.Ν.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ για τη συνέχιση της λιτανική λειτουργίας.

Μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Παναγή του Μπασιά, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου, το πρώτο μέρος της «15ης Παραστασιάδας χορών- Ελεύθερη χορευτική έκφραση- » 2019, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας.

Οι μαθητές χόρεψαν με χαμόγελο και ζωντάνια, έχοντας σ΄ αυτή την εκδήλωση τη δική τους επιλογή των χορευτικών βημάτων.

Επί πλέον μαζί με τα χορευτικά σχολικά συγκροτήματα χόρεψαν και πολιτιστικοί σύλλογοι.

Οι μαθητές τίμησαν επάξια τη γιορτή του Αγίου Παναγή του Μπασιά τόσο με τη συμμετοχή τους στη λιτανεία όσο και με τις χορευτικές εκφράσεις τους.

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

basia 1

Εμφανίσεις: 196061
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: