Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/05 19:51

hlioypoli 11

Για την Romfea.gr | Βαγγέλης Καρπαθάκης


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα Πέμπτη 2 Μαίου 2019 ο Μέγας Εσπερινός της Εορτής των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ηλιούπολης.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ.Παντελήμονας πλαισιούμενος του προισταμένου του Ιερού Ναού π.Χαράλαμπου Γεωργαντά και Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Συμπίπτει εφέτος εορτή του Αγ. Τιμοθέου και της Αγ. Μαύρας με την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, είπε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας. Ζωοδόχος πηγή είναι η Παναγία.

Φαίνεται κατ' αρχήν αντιφατικός ο χαρακτηρισμός. Ζωοδόχος είναι αυτός ,που δέχεται την ζωή και πηγή είναι αυτός ,που προσφέρει την ζωή.

Η Παναγία είναι και τα δύο. Δέχτηκε την ζωή με τον Χριστό,που κατήλθε στην γαστέρα της και πρόσφερε την ζωή γεννώντας στον κόσμο τον Χριστό, που είναι η Ζωή.

Αυτήν την ζωή εγκολπώθηκαν Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα. Και προτίμησαν να θυσιάσουν την επίγεια ζωή τους, για να μη χάσουν την αιώνια και αληθινή ζωή,που είναι ο Χριστός.

Τους σταύρωσαν - ήσαν νεόνυμφοι - τον ένα απέναντι στον άλλον,για να είναι διπλός ο πόνος και το μαρτύριο. Αλλά η αγάπη του Χριστού νικά κάθε πόνο.

Το μαρτυρικό αυτό ζεύγος μας εμπνέει και μας διδάσκει να μαρτυρούμε κι εμείς για τον Χριστό. Οχι, βέβαια,με τον θάνατό μας,αλλά με την ζωή μας. Ζωή πίστεως και αγάπης προς τον Χριστό.

Μαρτυρία με λόγο και ζωή. Και αυτό δεν είναι εύκολο στις μέρες μας. Γιατι μπορεί,όταν ομολογούμε την πίστη μας στον Χριστό να χαρακτηριστούμε συντηρητικοί, οπισθοδρομικοί, καθυστερημένοι.

Σήμερα βλέπετε η απιστία,η αθεΐα και η αναρχία ακόμη θεωρούνται προοδευτικότητα και αυτοί, που τις διακηρύττουν προοδευτικοί.

Γι'αυτό παρουσιάζει η εποχή μας αυτήν την τραγελαφικότητα. Από την μία πρόοδος, εξέλιξη,επιστήμη, υψηλή τεχνολογία.

Και από την άλλη συγκρούσεις, εγκλήματα, πόλεμοι, αδικίες, ανισότητες,κρίσεις παντός είδους. Διότι ξεχάσαμε ότι η ψυχή του πολιτισμού μας είναι ο πολιτισμός της ψυχής μας.

Και μόνο η Χάρη του Χριστού και οι αρχές του Ευγγελίου μπορούν να μας καλλιεργήσουν ψυχικά, ώστε και η ζωή μας να είναι συνεπής με την πίστη μας. Και μόνο τότε μπορεί να αλλάξει και ο κόσμος μας.

Είμαστε ευχαριστημένοι από την πραγματικότητα; Οχι βέβαια. Αν θέλουμε να την αλλάξουμε, ας αλλάξουμε τον άνθρωπο.

Αρχίζοντας από τον εαυτό ας. Αυτό είναι το μήνυμα των Αγίων, που τιμάμε σήμερα. Εμείς σταυρωθήκαμε για τον Χριστό, μας λένε.

Εσείς αγωνίζεσθε να ζήτε, όπως θέλει ο Χριστός. Αν θέλετε να σώσετε τον εαυτό σας και τον κόσμο σας.

Να αναφερθεί ότι τον Ιερό Ναό κατέκλυσε πλήθος κόσμου από όλη την Αθήνα και τον Πειραιά ενώ στην ακολουθία έψαλλε πολυμελής χορωδία όπου μετέδωσε στους πιστούς πνέυμα προσευχής και ψυχικής ανατάσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον πανηγυρικό εσπερινό στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου ο Προϊστάμενος π. Χαράλαμπος Γεωργαντάς και το Εκκλησιαστικό συμβούλιο παρέθεσε κέρασμα με πλούσια εδέσματα και αναψυκτικά.

Τέλος, ανήμερα της Εορτής των Αγίων το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Μεθορτιος Εσπερινος και στη συνέχεια η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων στους δρόμους της Ηλιούπολης παρουσία των τοπικών Αρχών της περιοχής.

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

koronias ilioupoli 1

koronias ilioupoli 1

koronias ilioupoli 1

koronias ilioupoli 1

koronias ilioupoli 1

koronias ilioupoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

hlioypoli 1

Εμφανίσεις: 256829
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: