Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019

pylaia 18

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


"Διαπλέοντες το πέλαγος" της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής και ευρισκόμενοι προ των πυλών της αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η Ενορία του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Πυλαίας Θεσσαλονίκης, επιθυμώντας τόσο την προσέγγιση των υψηλών θεολογικών και πνευματικών διδαγμάτων της υμνολογίας, που χαρακτηρίζουν την αγιαστική και πνευματοφόρο αυτή περίοδο, όσο και την βιωματικότερη προσέγγιση των σωτηρίων γεγονότων του Θείου Πάθους, πραγματοποίησε το ΙΒ' Συμπόσιο βυζαντινών ύμνων υπό τον τίτλο: "Τον δι' ημάς Σταυρωθέντα, δεύτε πάντες υμνήσωμεν", το απόγευμα της Κυριακής 7 Απριλίου 2019.

Στην επιτυχημένη αυτή διοργάνωση, η οποία για δωδέκατη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό της Πυλαίας, έχουν συμμετάσχει καταξιωμένες χορωδίες και διακεκριμένοι ιεροψάλτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Φέτος συμμετείχε ο βυζαντινός χορός "Εργαστήρι Παρασημαντικής" του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Σωτηρίου Δεσπότη και ο βυζαντινός χορός του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Πυλαίας "Ηλίας ο Θεσβίτης" υπό τη διεύθυνση του μέχρι πρότινος πρωτοψάλτη και νυν πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης, κ. Δημητρίου Χριστοδούλου.

Οι δύο χοροί απέδωσαν ύμνους της Τεσσαρακοστής και της Μ. Εβδομάδος προετοιμάζοντας τους συμμετέχοντες κατάλληλα για την πορεία προς την κορύφωση του Θείου δράματος και παράλληλα ο εκπαιδευτικός κ. Αχιλλέας Θεολογίδης ανέγνωσε κείμενα σχετικά με την περίοδο που διανύουμε.

Αισθήματα χαράς και ευφροσύνης όμως γέννησε και η συμμετοχή της παιδικής - νεανικής χορωδίας του Ιερού Ναού υπό τη διεύθυνση της κας Ελεονώρας Καλαϊτσίδου, η οποία έψαλλε τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής.

Στο τέλος του Συμποσίου, ο Προϊστάμενος του ως άνω Ιερού Ναού Αρχιμ. Δημήτριος Τζιαφάς μετέφερε τις ολόθερμες ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ευχαρίστησε και συνεχάρη από βάθους καρδίας τους συμμετέχοντες για την υποδειγματική και συγκινητικότατη απόδοση των ύμνων και ευχήθηκε πατρικά προς το ευσεβές εκκλησίασμα καλή δύναμη για το υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής.

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

pylaia 1

Εμφανίσεις: 212780
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: