Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

kaisarianis 10

Για την Romfea.gr | Βαγγέλης Καρπαθάκης


Την ιδιαίτερη ευλογία έχει να φιλοξενεί αυτές τις ημέρες ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Βύρωνος, τα Άχραντα Πάθη του Χριστού (Τεμάχιο Τιμίου Ξύλου,Τεμάχιο Ακάνθινου Στεφάνου,Χλαμύδας και Σπόγγου) καθώς και πλεξούδα από την κεφαλή του Αγίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα 18 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Θησαυρισμάτων εκ της Ιεράς Μονής Ταξιαρχων της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Τα Ιερά Σεβάσματα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής,Βύρωνος, Υμηττού κ.Δανιήλ, με την συμμετοχή Ιερέων και Ιεροδιακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην συνέχεια της υποδοχής, πραγματοποιήθηκε Ιερά Λιτάνευση των Αχράντων Παθών εντός του Ιερού Ναού και αμέσως μετά τα τα Άχραντα Πάθη τοποθετήθηκαν στο κέντρο του Ιερού Ναού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την προσκύνηση αυτών από τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναού και ακολούθησε η ομιλία του Μητροπολίτη κ.Δανιήλ.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε "Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε σε αυτόν τον Ιερό Ενοριακό Ναό της Μητροπόλεως τα Άχραντα Πάθη,τα Μαρτύρια δηλαδή, τις αποδείξεις του Πάθους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.Είναι τα Ιερά και Άγια αυτά Αντικείμενα τα οποία διασώθηκαν από την διαδικασία της Σταυρώσεως. Δηλαδή από τον Ακάνθινο Στέφανο,τη Χλαμύδα,από τον Κάλαμο,όπως επίσης και μία πλεξούδα από την κεφαλή του Αγίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί τα Ιερά Σεβάσματα αυτά βρίσκονται κατατεθημένα στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας, από όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.Αμβρόσιος έδωσε την άδεια να τα μεταφέρει εδώ στην Μητρόπολη μας ο Πανοσολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ.Καλλίνικος Πουλής, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής.Έχουμε λοιπόν εμείς την ευλογία να προσκυνήσουμε τους πνευματικούς αυτούς θησαυρούς της Αγίας μας Εκκλησίας.

Όπως είναι γνωστό, τα Ιερά αυτά κειμήλια βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη όπου ο τότε Αυτοκράτορας Ανδρόνικος ο Β΄ τα παραχώρησε σε αξιωματούχο της Αυτοκρατορίας μαζί με χρήματα και εκτάσεις γής,εκεί στην δυτική Πελοπόννησο για να αναγερθεί το μοναστήρι που είδη υπάρχει εκεί.

Τα φυλακτήρια αυτά της Ιεράς Μονής βρίσκονται εκεί για να συνεχίζουν να μαρτυρούν το Πάθος του Χριστού υπήρξε εκούσιο και μοναδικό και σωτήριο.Δηλαδή ο Κύριος Ιησούς Χριστός με την θέληση του αποδέχτηκε όλα αυτά τα μαρτύρια όπου οι σταυρωτές του, του προκάλεσαν, γνώριζε δηλαδή τι θα συμβεί σε αυτόν και όλα τα καταδέχτηκε αδιαμαρτύρητα.

Ο Προφήτης Ησαϊας όταν είδε όσαν συνέβησαν είπε ¨Όπως το πρόβατο οδηγείτε προς την κουρά και δεν διαμαρτύρεται, έτσι και ο Κύριος οδηγήθηκε στο Πάθος και δέχτηκε όλα αυτά τα μαρτύρια τα οποία μας παραδίδουν οι Ευαγγελιστές.".Υπήρξε εκούσιο πάθος, αλλά υπήρξε και πάθος σωτήριο. Θεώρησαν ότι όλα αυτά σύμφωνα πάλι με τον Προφήτη Ησαϊα οι σταυρωτές του ότι ήταν ένα χτύπημα και μαρτύρια τιμωρίας από τον Θεό,έτσι είπε, το νομίσαμε,αλλά δεν ήταν έτσι,αυτός τραυματίστηκε με τις πληγές αυτές για τις αμαρτίες μας,με τις δικές του πληγές στο σώμα του εμείς θεραπευτήκαμε από τις συνέπειες των παθών μας.

Να γιατί το πάθος του Κυρίου μας είναι λυτρωτικό και σωτήριο για μάς. Επίσης ο Απόστολος Παύλος προσπαθεί να εξηγήσει το μαρτύριο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού διότι οι εβραίοι θεωρούσαν ότι αυτό ήταν σκάνδαλο για έναν παντοδύναμο και μεγαλοπρεπή Θεό όπως τον γνώριζαν, γιατί θεώρησαν το πώς να αξίζει όλο αυτό σε αυτόν.

Επειδή απευθυνόταν ο ίδιος και κύρρητε την Σταύρωση και την Ανάσταση στους ειδωλολάτρες, οι ειδωλολάτρες μαθημένοι να σκέπτονται και να κρίνουν μόνο σύμφωνα με την λογική τους, το θεωρούσαν ότι αυτό ήταν μωρία. Τι Θεός ήταν αυτός που ξεφτιλίστηκε με αυτόν τον τρόπο, ενώ θα μπορούσε ώς Θεός με την δύναμη του να διορθώσει τα πάντα.Ωστόσο ο Απόστολος Παύλο λέγει ότι όλα αυτά είναι ενέργειες της σοφίας και της δυνάμεως του Θεού.

Πρίν το κλείσιμο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Δανιήλ ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών όπου παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του στην Ιερά Μονή αλλά και το φορτωμένο πρόγραμμα να μεταφέρει τα Σεβάσματα και σε άλλες Ιερές Μητροπόλεις και ενορίες, συμπεριέλαβε και την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού και του ευχήθηκε ο Θεός να του δίνει δύναμη να επιτελεί τα καθήκοντα του και η Ιερά Μονή σας να μαρτυρεί τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου μας εις εγγύς και εις μακράν.

Στην συνέχεια,μετά την Υποδοχή και την Ομιλία του Σεβασμιωτάτου ξεκίνησε το Μεγάλο Απόδειπνο και ξεκίνησε ο Ασπασμός των Αχράντων Παθών από τους πιστούς όπου είχαν προσέλθει από πολύ πιο νωρίς για να λάβουν την χάρη και την ευλογία των Ιερών αυτών Θησαυρισμάτων.

Τέλος, να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό καθημερινά έως τις 24 του μηνός Μαρτίου θα τελούνται Ακολουθίες του Αποδείπνου, Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες ,Ιερές Παρακλήσεις, Ιερό Ευχέλαιο ενώ ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός από νωρίς το πρωϊ έως αργά το απόγευμα.

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

kaisarianis 1

Εμφανίσεις: 301044
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: