Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

koronias panteleimon

Γκύζη | Δήμητρα Παναγοπούλου


Με λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη.

Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, τους συνεφημερίους του και πολλούς προσκυνητές ιερείς.

Η επίγεια ζωή του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ήταν πολύ σύντομη. Πάρα πολύ νέος γίνεται κληρικός και επίσκοπος και πάρα πολύ νέος οδηγείται στο μαρτύριο.

Η Εκκλησία τον 2ο μ. Χ. αιώνα λόγω των σκληρών διωγμών βρισκόταν σε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" - όπως θα λέγαμε σήμερα - και αξιοποιούσε κάθε δυνατότητα.

Έτσι αξιοποίησε και τον Ελευθέριο,νέο δυναμικό και ακτινοβόλο. Αλλά η δραστηριότητά του διακόπηκε σύντομα με τον μαρτυρικό θάνατο.

Όμως η πνευματική ακτινοβολία της προσωπικότητας του Αγίου Ελευθερίου είναι διαχρονική. Την παρουσιάζει ο Υμνωδός σε ένα ύμνο των Στιχηρών του Εσπερινού. Ας τον πλησιάσουμε.

"Σκεύος ιερώτατον Πνεύματος θείου γεγένησαι" αρχίζει ο Ύμνος. Έγινες ιερώτατον δοχείο του Αγ. Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα,το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος είναι η καρδιά της Εκκλησίας. Όλα μέσα στην Εκκλησία πραγματοποιούνται με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Ο Μ. Βασίλειος επιγραμματικά λέγει: "Χριστού επιδημία και το Πνεύμα προτρέχει,ένσαρκος παρουσία και το Πνεύμα αχώριστον, ενεργήματα δυνάμεων διά του Πνεύματος του Αγίου"!

Αυτού του Πνεύματος σκεύος, δοχείο καθαρό έγινε ο Αγ. Ελευθέριος. Άνθρωπος πνευματοφόρος! Πώς το επέτυχε; "Την ψυχήν καθηράμενος παθών".

Καθάρισε την καρδιά του από πάθη. Μόνο σε καθαρές καρδιές κατοικεί το Αγ. Πνεύμα. Όπου υπάρχει κακία, φθόνος, εγωϊσμός, σαρκολατρία, απληστία, φιλαργυρία απομακρύνεται το Άγιο Πνεύμα.

Σβήνει η φλόγα του μέσα μας. Γι 'αυτό μας παραγγέλει ο Απ. Παύλος "το Πνεύμα μη σβέννυτε". Έτσι ο Αγ. Ελευθέριος έκανε την καρδιά του θρόνο του Αγ. Πνεύματος και δέχθηκε "χρίσμα θείον, Άγιον ".

Οχι μόνο το Χρίσμα που δεχόμαστε όλοι μετά το Βάπτισμα, αλλά και το χρίσμα της Αρχιερωσύνης. "Αρχιερεύς συ γεγονώς και ποδηγέτης λαού θεόφρονος". Ελαβε την χάρη της Αρχιερωσύνης. Γιατί;

Για να απολαμβάνει τιμές; Οχι! Για να διακονεί. Στην Εκκλησία δεν έχουμε αξιώματα, αλλά διακονήματα. Και όσο υψηλότερα είναι κάποιος, τόσο πιό θυσιαστικά διακονεί. Και γίνεται ο Αγιος "ποδηγέτης λαού θεόφρονος".

Καθοδηγεί τον λαό του Θεού, τον θεόφρονα λαό, που φρονεί τα του Θεού. Η Εκκλησία δεν αναγκάζει. "Ου βιάζεται η κλήσις" ( Ι. Χρυσόστομος ). Δεν παραβιάζεται η ελευθερία κανενός. Ο Θεός σέβεται την ελευθερία που έδωσε στον άνθρωπο.

Γι 'αυτό βλέπουμε σήμερα να διαφημίζεται η αθεΐα ως "προοδευτικότης". Να αποϊεροποιείται η ζωή. Να εκκοσμικεύονται τα πάντα. Όμως πάντα υπάρχει "το λήμμα".

Ο θεόφρων λαός. Αυτόν ποδηγετούσε ο Αγ. Ελευθέριος. Σ' αυτόν απευθυνόμαστε και εμείς σήμερα. Γιατί αυτός αποτελεί την Εκκλησία.

Και το μήνυμα είναι ένα. Παλαιό και πάντα νέο: "Μείζων οι εν ημίν ή ο εν τω κόσμω"! Και αν ο Χριστός είναι "εν ημίν" δεν φοβόμαστε τίποτα και κανένα. "Θαρρούντες δια τον προηγούμενον ημίν Ιησούν"!

Αρκεί τα βήματά μας όλων, κληρικών και λαϊκών να πατούν στα ίχνη Εκείνου,που προχωρεί μπροστά μας. Σ' αυτά τα ίχνη πατώντας μας καλεί ο Αγ. Ελευθέριος να προχωρήσουμε απτόητοι. 

"Απαράτρωτος μάρτυς" εκείνος. Μάρτυρες Χριστού με την ζωή μας καθημερινά εμείς. Εψαλαν κατανυκτικότατα στα Αναλόγια οι αδελφοί Ναούμ με τους χορούς των.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 237596
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: