Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

ag spiridonas plaka 19

Η Ένωση των Κερκυραϊκών Σωματείων Αθηνών «Ο Άγιος Σπυρίδων» προσκάλεσε όλα τα Μέλη και τον φιλέορτο λαό των Αθηνών στον αιωνόβιο και υπό ανακαίνιση Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, επί της οδού Κυδαθηναίων, στην περιοχή της Πλάκας, για να τιμήσουνε την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, του Προστάτου της νήσου Κερκύρας, του τόπου της καταγωγής τους, αλλά και Εφόρου του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 με την χοροστασία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, ο οποίος με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Αγίου Σπυρίδωνος λέγοντας μεταξύ άλλων: «... ο Άγιος μας είχε απλότητα, ταπεινότητα και βίωμα Χριστού. Ο Άγιος Σπυρίδων ζούσε όπως ήθελε ο Θεός. Προσευχόταν και μελετούσε. Η προσευχή είναι μία συνομιλία με τον Χριστό, είναι μία συνομιλία με τον Δημιουργό. Προσεύχομαι σημαίνει βρίσκομαι μέσα στον Θεό ... και ο Άγιος μας έκανε πράξη τον λόγο του Αποστόλου Παύλου εφαρμόζοντας το ... "αδιαλείπτως προσεύχεσθε". Ο Άγιος μας προσευχόταν και μελετούσε καθημερινά την Αγία Γραφή από την οποία και εκείνος και όλα τα μέλη της Εκκλησίας, εμείς, μπορούμε να λαμβάνουμε απαντήσεις στα ερωτήματα : τι είναι ο Χριστός; Ποιός είναι ο σκοπός της ζωής; ... Και κατά αυτό τον τρόπο να ανοίγουν τα μάτια της ψυχής του κάθε πιστού χριστιανού ... Ο Άγιος Σπυρίδων όταν λειτουργούσε έβλεπε τους συλλειτουργούς Αγίους Αγγέλους να κυκλώνουν το Ιερό Θυσιαστήριο ... και παραμένει ως πρότυπο ανάμεσά μας, ώστε να λαμβάνουμε δύναμη, να εκκλησιαζόμαστε κάθε Κυριακή και να έχουμε τακτική Θεία Κοινωνία ...».

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβριου 2018 με πανηγυρική εόρτια ευλάβεια τελέσθηκε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου. Τη διακονία του θείου κηρύγματος κατά τη Θεία Λειτουργία ανέλαβε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος μιλώντας για την μέγιστη προσωπικότητα του Αγίου Σπυρίδωνος ετόνισε οτι: «... ο Άγιος Σπυρίδων, ο οποίος βρίσκεται από το 1456 στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κέρκυρα έρχεται να υπογραμμίσει την σημασία της αγιότητας. Ο όρος "Άγιος" λαμβάνεται ορισμένες φορές ως ηθικό ή ως ηθικιστικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα ο όρος "Άγιος" με εκκλησιολογική, θεολογική και κυρίως αγιογραφική σημασία σημαίνει την οντολογική υπέρβαση μέσα στην χάρη του Θεού. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας λέγει ότι "Άγιος είναι εκείνος ο οποίος έχει ενωθεί με τον Θεό και έχει γίνει, με την χάρη του Θεού, ότι είναι ο ίδιος ο Θεός" ... Εκείνος ο οποίος χαρακτηρίζει, ευλογεί και αναδεικνύει έναν Άγιο είναι ο Θεός. Εμείς, αναγνωρίζουμε την υπό του Θεού φανέρωση της αγιότητας και την διακηρύσσουμε μέσα στον κόσμο ... ο Θεός αναδεικνύει έναν Άγιο · εμείς συνοδικώς διακηρύσσουμε την αγιότητά του ...».

Πρίν την απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Αρτοκλασία της Ενώσεως «Ο Άγιος Σπυρίδων» υπέρ υγείας όλων των Μελών και όλων των Κερκυραίων πανταχού της γης ευρισκομένων.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος ευλόγησε όλους τους παρισταμένους χριστιανούς, ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αντωνίου - Τριανταφυλλίδη, ο οποίος κατ΄ έτος φροντίζει για τον Πανηγυρικό Εορτασμό της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού, παρά τα πολλά προβλήματα που έχει προκαλέσει η εντεκάχρονη ανακαινιστική εργασία του κτιρίου του Ιερού Ναού· τον σεβαστό πατέρα και πανεπιστημιακό διδάσκαλο π. Γεώργιο Μεταλληνό, για την παρουσία του, τους λόγους του και την μαρτυρία του, που αποτελεί τιμή για όλους τους Κερκυραίους· τον Αρχιμανδρίτη π. Ισίδωρο Μπαϊρακτάρη και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Καββαδία, κερκυραίο εκ καταγωγής· τον Πρόεδρο της Κερκυραϊκής Ενώσεως και όλα τα παριστάμενα μέλη, καθώς και, τον «Χορό Κερκυραϊκής Ψαλτικής», ο οποίος έψαλε στην ακολουθία του Εσπερινού, υπό της διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Χασαπιάνου, όπως επίσης και την Παραδοσιακή Κερκυραϊκή Χορωδία μετ' αρμονίου του Ιερού Ναού, η οποία συμμετείχε κατά την τέλεση της Αρχιερατική Θείας Λειτουργίας, υπό την διεύθυνση του κ. Διονυσίου Βυθούλκα.

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

ag spiridonas plaka 1

Εμφανίσεις: 225496
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: