Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018

ag.porfy koronias 4

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου (ΙΔ Λουκά) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Μοσχάτου, πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Παρθένιο Αμανατίδη.

Να αναφερθεί ότι στα αναλόγια έψαλαν μελωδικότατα οι αδελφοί Δορμπαράκη.

"Ανάβλεψον"! Μ'αυτήν την προσταγή δίνει ο Χριστός το φως στον τυφλό της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Έτσι ξεκίνησε το κήρυγμά του και ο Σεβασμιώτατος.

Μεγάλη, είπε, είναι η σημασία του βλέπω στην Αγία Γραφή. Στην Παλαιά Διαθήκη ο Μωϋσής ζητά από τον Θεό "Εμφάνισόν μοι σεαυτόν". Ο Ησαΐας "είδε την δόξαν του Θεού".

Στην Καινή Διαθήκη ο Χριστός βεβαιώνει τους Μαθητάς του "ο εωρακώς εμέ εώρακε τον Πατέρα". "Ερχεσθε και ίδετε" είναι η κλήση του Κυρίου. Και έσχατη πλήρωση για τον πιστό είναι η θεωρία του Θεού "πρόσωπον προς πρόσωπον".

Το ''βλέπω'' είναι, πράγματι, από τις σπουδαιότερες ανθρώπινες δυνατότητες.

1. Με το βλέπω διακρίνουμε την τάξη του κόσμου. Για να βεβαιωθούμε για κάτι που δεν είδαμε ρωτάμε "αυτόπτες" μάρτυρες. Κάθε επιστήμη αρχίζει από την "παρατήρηση" και καταλήγει στην "εποπτεία". Βλέπω, λοιπόν, σημαίνει αναγνωρίζω τον κόσμο γύρω μου και τοποθετούμαι σωστά μέσα σ' αυτόν.

2. Βλέπω σημαίνει ενώνομαι με ό,τι βλέπω. Και αυτό έχει την καλή και κακή πλευρά.

α. Κακή πλευρά. Ό,τι βλέπουμε μένει μέσα μας,στο υποσυνείδητο, έστω και αν το ξεχνάμε. Και από εκεί μπορεί να ενεργήσει. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και επιλογή σε ό,τι βλέπουμε.

Ιδίως σήμερα, που βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από εικόνες. Και κυρίως να προσέχουμε τί βλέπουν τα παιδιά μας.

β. Η καλή πλευρά. Πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους με αγάπη, για να ενωνόμαστε με ό,τι βλέπουμε. Ο κόσμος σήμερα, επειδή ξέχασε το βλέμμα της αγάπης, είναι γεμάτος από παγωμένα, αδιάφορα, εχθρικά, γυάλινα, νεκρά, άτονα μάτια.

Γι' αυτό ο σύγχρονος άνθρωπος συχνά αισθάνεται ανεπανόρθωτα μόνος. "Εν τη σκοτία περιπατεί και ουκ οίδε πού υπάγει" (Α Ιωάν. β,11).

3. Με ό,τι βλέπουμε αναγόμαστε πέρα και πάνω απο ό,τι βλέπουμε. Έτσι και βλέποντας την Δημιουργία αναγόμαστε στον Δημιουργό. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει τα μάτια μας και η καρδιά μας να είναι καθαρά. Οι "καθαροί τη καρδία" είπε ο Κύριος ότι "τον Θεόν όψονται", θα δουν τον Θεό.

Βέβαια, ορισμένοι σήμερα, που αυτοαποκαλούνται "προοδευτικοί" διακηρύττουν την αθεΐα.

Θεωρούνται, μάλιστα, "διαφωτισμένοι"! Ενώ είναι "τυφλοί τα τ' ώτα τον τε νουν τα τ' όμματα"!

Αλλά εμείς οι πιστοί ας μένουμε ανεπηρέαστοι από όλα αυτά. Και, όταν, ό,τι βλέπουμε γύρω μας, μας απογοητεύει, ας στρέφουμε το βλέμμα μας σ' Εκείνον, που πάντα μας κοιτάζει μ' ένα βλέμμα γεμάτο βάθος, θεϊκή δύναμη και αγάπη.

Και ας αφήνουμε να μάς καταυγάζει η ανεξάντλητη ακτινοβολία του προσώπου Του. Αυτή μόνο μπορεί να διαλύσει τα σκοτάδια μεσα μας και γύρω μας.

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

ag.porfy koronias 1

Εμφανίσεις: 191305
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: