Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

agios neilos miroblitis 66

Πειραιάς | Αθανάσιος Θανόπουλος


Παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου η μνήμη του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτη στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου στον Πειραιά.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νήφωνα Καπογιάννη, τον Προϊστάμενο του Ναού π. Δημήτριο Μπάτση, τους συνεφημερίους του και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναός του Αγίου Νείλου είναι μοναδικός στην Ορθοδοξία και φυλάσσονται μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ανέλυσε την σημερινή Ευαγγελική περικοπή και αναφέρθηκε στον Άγιο Νείλο και στα στοιχεία του αληθινού Θεού.

''Ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από αυτή την πνευματική, ηθική και οντολογική περίθαλψη, από αυτή την ασφάλεια την πνευματική, εσωτερική ηρεμία και μέσα στον αγώνα της ζωής σε αυτό τον φλεγόμενο πλανήτη των πολλών αντινομιών και αντιθέσεων, ο Λόγος του Χριστού ακούγεται σαν ένα μεγάλο και ευλογημένο λιμάνι'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

''Προσορμιζόμεθα στο μεγάλο λιμάνι του Χριστού και Εκείνος μας καλοδέχεται και μας φιλοξενεί μετ' αγάπης. Ποιος δεν είναι κεκοπιακός και πεφορτισμένος από την άτακτη καθημερινότητα; Αυτός ο κόσμος εμπεριέχει το ανεκευχάριστο και το ανικανοποίητο και ότι κι αν πετύχει κανείς αισθάνεται την ανάγκη να βρει ασφάλεια που δεν μπορεί να προσφέρει ο κόσμος της φθοράς'' πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: ''Είναι πραγματικά ο Λόγος του Θεού, η ζωή του Θεού είναι μία άφθαρτη ελευθερία χάριτος. Δεν δεσμεύει τον άνθρωπο, δεν τον υποχρεώνει σε μυθικά τερατουργήματα. Του ζητεί να είναι ακριβώς όπως Εκείνος, πράος και ταπεινός τη καρδία''.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Πειραιώς υπογράμμισε: ''Ο Άγιος Νείλος κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης ήταν ένας άνθρωπος σαν κι εμάς, ομοιοπαθής, που όμως προσόρμισε το καράβι της ζωής του στο μεγάλο λιμάνι του Χριστού. Έζησε την πραότητα και την ταπείνωση, ομοίασε προς τον Θεό και σε μόλις 50 χρόνια έκλεισε του αιώνες.''

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς που κατέκλυσαν σήμερα τον Ιερό Ναό του Αγίου Νείλου: ''να μιμηθούμε τον τρόπο της ζωής του Αγίου και να ακούσουμε της φωνής του Κυρίου μας «δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς»''.

Τέλος να αναφερθεί ότι τους ύμνους της εορτής έψαλλαν οι Πρωτοψάλτες, Δημήτριος Πλεμμένος, Νικόλαος Αμοργιανός και ο Λαμπαδάριος Παναγιώτης Κουρκούλης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301017
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: